The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
INZAGHI
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.09.2011, 08:18
Jeszcze raz tłumaczę jak pięcioletniej dziewczynce.

O wyzszości ligi w tym sezonie nad pucharami mówiłem już przed losowaniem ligi europejskiej.

Mamy bardzo słaby skład, trzeba poczekać do przyszłego roku, jak będą transfery.

Tym co mamy możemy co najwyżej zdobyć Mistrzostwo, i szkoda marnować siły na puchary.

Dla przyszłości Wisły nie zdobycie Mistrzostwa to samobójstwo.
-JM---- i Cię nie podrywam :/
- no dobra, uwodzisz, tak to się nazywa w kobiecym języku
-JM---- nieświadomie, albo odruchowo..
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 16.09.2011, 08:24
INZAGHI napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze raz tłumaczę jak pięcioletniej dziewczynce.

O wyzszości ligi w tym sezonie nad pucharami mówiłem już przed losowaniem ligi europejskiej.

Mamy bardzo słaby skład, trzeba poczekać do przyszłego roku, jak będą transfery.

Tym co mamy możemy co najwyżej zdobyć Mistrzostwo, i szkoda marnować siły na puchary.

Dla przyszłości Wisły nie zdobycie Mistrzostwa to samobójstwo.
Dlaczego przeciwstawiasz zdobycie MP ze skuteczną grą w LE?
Według Ciebie te dwie rzeczy się wykluczają wzajemnie? Przecież to jakaś bzdura totalna. Profesjonaliści są w stanie grać tu i tu, bez szkody dla MP.
A samobójstwem dla Wisły, z finansowego punktu widzenia będzie, jak przez takie podejście wiara przestanie kupować bilety na LE, bo po co mają płacić, skoro piłkarze i tak zleją temat, żeby sobie przed następnym meczem ligowym kuku nie zrobić...
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
snikki_(konto-usuniete)
Banita

Od: 07.2011

Stary 16.09.2011, 08:26
Nie będę sie rozpisywał o wczorajszym meczu. Po prostu Odense to nie Lech tzn.: mieliśmy trzy setki trzeba było je strzelić. Przy bramce na 1:2 jak jeden mąż wszyscy stanęli (po co ?) czekając na decyzję sędziego, bo Pareiko był faulowany. Moim zdaniem był faulowany. Gol na 1:3 to efekt wejścia zmienników - ciężej było się przedostać pod pole karne Duńczyków, a przede wszystkim kolejna wpadka defensywy.

To zdecydowanie nie był dobry dzień Chaveza i Lameya...

Cóż...wiemy już o Odense coś więcej, a przed nami kolejne mecze. Trzeba wierzyć.
Odpowiedz cytując
lizzy
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 16.09.2011, 08:28
@INZAGHI,
to wytłumacz mi jeszcze jak pięcioletniej dziewczynce na czy opiera sie Twoje radosne przekonanie że nagle w przyszłym roku ten skład zostanie w jakiś nieprawdopodobny sposób wzmocniony dużo lepszymi piłkarzami niż mamy teraz i wreszcie zamiast "marnowania sił" w pucharach będziemy mogli sobie pozwoilć na poważną grę ?
Mam rozumieć że przejście obok gry w pierwszej połowie stanowiło w pełni uzasadniony zabieg taktyczny związany z oszczędzaniem sił przed kluczowym meczem z Bełchatowem?
Sorry ale w przypadku klubu, któy chce uchodzić za poważny (a mam nadzieję że Wisła chce i to chyba od już dość dawna a nie od przyszłego roku) pisanie o "marnowaniu sił w pucharach" to skrajna żenada.
Ostatnio edytowane przez lizzy : 16.09.2011 o godz. 08:30.
I pedzioł Herr Gott do wenża
Idź wek Ty pierońska szlango.
I wenż był ab
Odpowiedz cytując
INZAGHI
Senior Member

Stary 16.09.2011, 08:34
willow napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego przeciwstawiasz zdobycie MP ze skuteczną grą w LE?
Według Ciebie te dwie rzeczy się wykluczają wzajemnie? Przecież to jakaś bzdura totalna. Profesjonaliści są w stanie grać tu i tu, bez szkody dla MP.
A samobójstwem dla Wisły, z finansowego punktu widzenia będzie, jak przez takie podejście wiara przestanie kupować bilety na LE, bo po co mają płacić, skoro piłkarze i tak zleją temat, żeby sobie przed następnym meczem ligowym kuku nie zrobić...
Wykluczają się bo mamy skład za słaby na LE. Sredniakami sa Apoel i Odense, a różnice było widać wczoraj.

Nie mamy profesjonalistów w drużynie, bo profesjonaliści nie podnoszą rąk w polu karnym przy stracie drugiej bramki tylko grają do końca.

Z tym składem nie da się pogodzić LE z ligą.

Spinaliśmy się na LM, liga polska leżała, teraz olaliśmy LE, zdobywamy punkty w lidze.

Chyba kpisz że wpływy z biletów z 3 meczów LE mogą się równać z wpływami z Mistrzostwa i elim LM w przyszłym roku.

A nawet jak będą słabo grać w LE i tak przyjdzie 12 tys kibiców, tych wiernych.
Odpowiedz cytując
INZAGHI
Senior Member

Stary 16.09.2011, 08:38
lizzy napisał(a):Wyświetl post
@INZAGHI,
to wytłumacz mi jeszcze jak pięcioletniej dziewczynce na czy opiera sie Twoje radosne przekonanie że nagle w przyszłym roku ten skład zostanie w jakiś nieprawdopodobny sposób wzmocniony dużo lepszymi piłkarzami niż mamy teraz i wreszcie zamiast "marnowania sił" w pucharach będziemy mogli sobie pozwoilć na poważną grę ?
Mam rozumieć że przejście obok gry w pierwszej połowie stanowiło w pełni uzasadniony zabieg taktyczny związany z oszczędzaniem sił przed kluczowym meczem z Bełchatowem?
Sorry ale w przypadku klubu, któy chce uchodzić za poważny (a mam nadzieję że Wisła chce i to chyba od już dość dawna a nie od przyszłego roku) pisanie o "marnowaniu sił w pucharach" to skrajna żenada.
Nie musi być nieprawdopodobnie wzmocniony, wystarczy że wydając pieniadze kupimy takich jakich mają Odense i Apoel, którzy budżety mają zbliżone do naszego.

Na szczęscie ty piszesz co innego a rzeczywistośc jest inna i taka pozostanie.
Odpowiedz cytując
whistar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 16.09.2011, 08:41
Odense to poziom trochę wyższy niż Zagłębie Lubin, żal tego meczu. Obrona dramatyczna - nie rozumiem dlaczego gra Jaliens - to już wolę Czekaja i Bunozę, nie wiem dlaczego nie grał Jovanovic i co miał wnieść do gry Diaz? No i na zakończenie moim zdaniem Mały z taka postawą powinien przenieść się na drugą stronę Błoń, a wszyscy którzy pompują jego ego robią mu tylko krzywdę. I tyle.
To nie tak, że nie wiem
To nie tak, że nie umiem
To nie tak, że nie pamiętam

Po prostu mi się k.... NIE CHCE !!!
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 16.09.2011, 08:51
Jovanovic nie grał z powodu tego, że miał problemy mieśniowe - "kontuzjowany" by westersyl
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Stary 16.09.2011, 09:13
Jaki faul ? Ta nietykalnosc bramkarza to tylko przenosnia, a niektorzy to chyba biora doslownie. Widzialem powtorke kilka razy i pilkarz Odense lekko dotknal Pareiki, a mozna nawet zaryzykowac stwierdzenie, ze to nasz bramkarz ruszyl w jego strone. Faul to byl jak sie na Jaliensie polozyl gracz Litexu.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 16.09.2011, 09:15
Hanys napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego Wisła jest taka słaba?
1. brak obrony i bramkarza - Jaliens, Paljic i Lamey nie nadają się do Ligi Europy - są zwyczajnie za słabi. Chavez, akurat rozegrał słaby mecz, ale zwykle jest dobry w defensywie, gorszy w wyprowadzaniu - myślę że dałby radę gdyby miał obok siebie klasowego obrońcę. Bramkarz zawalił już mecz z APOELEM, wczoraj puścił kolejne szmaty. Niepotrzebnie protestuje jak jest piłka w grze, zamiast bronić - tak straciliśmy drugą bramkę.
Nie rozumiem ustawicznego bronienia Chaveza. Było do przewidzenia,że z mocniejszym rywalem,który dobrze stoi na nogach, facet będzie niemiłosiernie ogrywany. Ogrywany wczoraj aż tak bardzo nie był,ale wrażenia żadnego na rywalach nie robił. Jak było trzeba to nie stanowił dla nich żadnej przeszkody. Do tego wolny. Gość jest dobry na naszą ligę,na Europę jako zmiennik. Co do bramkarza. Pareiko jest bardzo dobrym bramkarzem, i bynajmniej nie zawalił meczu z Apoelem. Nie siejcie legend. Gdyby nie on,to nie byłoby gadania o 3 minutach dzielących nas od LM,tylko mielibyśmy do tego czasu kilka bramek w tył. Wczoraj tez kilka piłek wybronił, a co do drugiej bramki to co robili obrońcy, skoro facet stał metr od bramki całkowicie sam. Co ma z tym bramkarz wspólnego? Nie zwalajcie na niego winy,bo broni wyśmienicie. To obronę mamy nędzną. Mielibyśmy w bramce słabszego bramkarza,to dopiero wychodziłoby jaką mamy słabiutką obronę.

2. brak napastnika - przydałby się ktoś taki jak nowy napadzior Legii - napastnik silny, zadziorny, dobry technicznie, umiejący się zastawić, odegrac z klepki, przebojowy, z dobrym strzałem i insynktem, inteligentny. Niestety Biton i Genkov mają może góra połowę tych cech.
Biton ewidentnie ma problemy z koncentracją. To samo było z Koroną.Dostał wtedy dwie patelnie i też nic z tego nie było. Teraz miał to samo i znów nędza. Tak jakby był zaskoczony,że piłki dostaje. Druga sprawa. Czy ktoś może zawodnikom powiedzieć,żeby w sytuacjach sam na sam uderzali górą,a nie po ziemi. Ludzie,każdy bramkarz siada na dupie,i wystarczy tylko podciąć. Wczoraj jakby Biton uderzył metr nad murawą to zaliczyłby bramę. Gość jest znów ok,ale na naszą ligę.

Wisła ma tak naprawdę tylko 3 dobrych piłkarzy - reszta jest zwyczajnie za słaba na puchary. Są nimi:
Melikson, Iliev, Nunez
może jeszcze Jovanovic, ale trzeba by go zobaczyc w akcji.
Pełna zgoda,tylko dodałbym jeszcze bramkarza. Ale w sumie to nie nowość,że na puchary jesteśmy tylko z tymi zawodnikami zdolni coś pokazać. Wiadomym było to od dawna,tak samo jak to, że każdy punkt zdobyty w LE będzie naszym gigantycznym sukcesem. Awans do niej był maksimum naszym możliwości.

Odense to naprawdę mocny przeciwnik(ale ogórek w skali europejskiej),który wie co gra,do tego okropnie wybiegany. Strasznie podobał mi się ten napastnik. Mocno zbudowany,silny na nogach,przepchnął dwa razy Chaveza, do tego z niezłą techniką i uderzeniem. Przydałby się nam taki napadzior i takiego wyczekuje od lat. Póki jest Melikson,bo miałby z kim grać. Kawał grajka.
Miło było na niego patrzeć.

A co do kolejnych spotkań. Pewnie nic nowego nie pokażemy, o ironio najłatwiej będzie z Fulham. Tak coś czuje. Przyszło nam walczyć z konkretnymi zespołami, które nie olewają LE więc będzie raczej ciężko. No ale i to było do przewidzenia. Zejdźmy na ziemie,przed nami arcyważny mecz z Bełchatowem. To nasz poziom.

Dalej uważacie,że 30 tysięczny stadion uda się zapełnić w 80 % chociażby?
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 16.09.2011 o godz. 09:17.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Stary 16.09.2011, 09:18
westersyl napisał(a):Wyświetl post

[/B]Drugi napastnik Odense kosztował milion euro, czyli kontrakty Jaliensa, Lameya, Nuneza, Bitona.

Zmiany ? Nie oszukujmy się nie było nawet kogo wpuścić, Garguła który jest w katastrofalnej formie i zabłysnął tylko tym że kopnął piłkę raz w poprzeczkę oraz sfochowany Małecki. Brak napastnika na ławce rezerwowych - skandal.
kontrakty Jaliensa i Lameya to pieniądze wyrzucone w błoto lub na śmieci
tyle w temacie
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Stary 16.09.2011, 09:18
jako kibic troche tych meczy widzialem w zyciu zarowno i innych druzyn jak i Wisly i rzuca sie w oczy jakosc taktyczno pilkarska naszej druzyny...gramy jesli chodzi o zamysl i jakosc jak druzyna podworkowa ze zbiera sie kilku chlopakow i zaczynaja grac, nie ma gry zespolowej a pilka nozna pomimo indywidualnych popisow na tym polega...i nie ma tu nic do rzeczy ze pilkarzy mamy jakich mamy...tu chodzi o taktyke i prace czysto treningową...za co odpowiada trener...coraz blizej mi do opinii ze Maaskant jest zwyczajnie za slaby...LE wcale nie powinna nam sluzyc jako doswiadczenie chyba ze trener mowi o sobie...jako klub gralismy z najwiekszymi w Europie, a zółtodziobow w skaldzie po 19-20 lat nie mamy zebysmy sugerowali zbieranie doswiadczenia...po to gramy w lidze aby grac w Europie i jesli nie damy z siebie wszsytkiego w takich meczach i nie bedziemy notowali progresu jesli chodzi o wyniki i jakosc gry to ja nie widze sensu tej calej zabawy...pomimo wyniku 1:3 uwazam ze wieksza i bardziej powazną porazką Wisly jako klubu jest wczorajsza frekwencja...ogolnie rzecz biorąc apogeum "formy" pilkarzy bylo w meczach ze Skonto a klubu w meczach z APOELEM, rezczywistosc jest smutna i brutalna jestesmy III ligą europejską i mialem nadzieje ze przez ten ostatni rok zmian zrobilismy większy postep jako klub a jak widac drgnelo ale bardzo nieznacznie...reasumujac mamy za duze ambicje a za malo pracujemy w kazdym aspekcie pilki noznej...nie bede krytykowal i wymyslal recept na poprawe, ale kazdy glupi widzi ze nie idziemy w dobrym kierunku trzeba reakcji i zmian czy to strategii czy personalnie sa osoby ktorym sie placi wiec niech one sie martwia

P.S. 1 polak grajacy w moim klubie jest dla mnie nie do zaakceptowania! bo my to nie "Chelsea" gdzie gra 11 wirtuozów pilki noznej o nieprzecietnych i nieosiagalnych dla nas umiejetnosciach..
ja osobiscie mam problem z tozsamoscia mojego klubu i az takiej multikulti nie akceptuje bo barw obecnej Wisly bronią zawodnicy co najwyzej przecietni w Europie...
Ostatnio edytowane przez Smyrgu : 16.09.2011 o godz. 09:27.
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 16.09.2011, 09:19
to ze jaliens jest slabiutki , i odcinany kupony od tego ze byl kiedys w kadrze holandii i zawsze sie na to jakis klub zlapie - to juz wiemy od dawna

ale chcialbym obalic mit o solidnosci chaveza , a zwlaszcza jego szybkosci , kazdy napastnik robi z niego wiatrak

pomoc zagrala niezle , zawiodla skutecznosc w ataku bo naprawde bylo kilka 'setek' no i obrona , gol na jeden zero troche przypadkowy , nunez zostal nabity , jednak wyniklo to w jakis sposob z chaosu (chaotyczne wybijanie) , gol na 2:1 - zenada , to ze gosc stanal na drodze pareice to nei znaczy ze reszta ma przestac grac i dac sobie wbic gola

na 3:1 pokaz indywidualnych umiejetnosci defensywnych chaveza

na plus: pareiko ,paljic , nunez, melikson. iliev
to moja subiektyna ocena
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 16.09.2011, 09:21
milosz napisał(a):Wyświetl post
flamengista, no tak Ruch Chorzów też wyelimonowałby na luzie Panathinaikos, Noo to nasza liga to potęga !!!
W sumie dzięki, miałem zły humor po meczu ale twój "odlotowy" komentarz mi go poprawił, wielkie dzięki.
Może z tym Ruchem Chorzów to przesada, ale Panathinaikos jest w tym sezonie naprawdę w beznadziejnej dyspozycji, oglądałem ich przeciwko Maccabi, nędza straszna...Chociaż nie zaryzykuje stwierdzenia, że są słabsi od Wisły, z tak grubej rury nie pojadę.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 16.09.2011 o godz. 09:24.
Odpowiedz cytując
Aras1976
Junior Member

Od: 12.2008

Stary 16.09.2011, 09:22
Meczyk był nawet niezły,szybka piłka,dobre akcje,ale wynik pozostawia wiele do życzenia,a gra Wisełki,no cóż ,z takimi błedami nie mamy czego szukac w europie.Widoczny brak snajpera , nie ma kto tak naprawde strzelac bramek,ze juz nie wspomne o sytuacji na 2-1 gdzie obroncy zamiast wybijac piłke i nie dopuscic do strzału zajmowali sie rzekomym faulem na Sergei'u Pareice...stali w pieciu i machali rekami do sedziego..echh..z drugiej strony to dopiero pierwszy mecz ,wszystko mozne jeszcze naprawić.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 16.09.2011, 09:26
Aras1976 napisał(a):Wyświetl post
z drugiej strony to dopiero pierwszy mecz ,wszystko mozne jeszcze naprawić.
Że jaki pierwszy? Niby w czym pierwszy? Bo chyba nie na arenie międzynarodowej... i jak czytam teksty naszych piłkarzy w stylu "Musimy wyciągnąć wnioski" (Guła) lub "Trzeba się podnieść" (Kew), to szlag mnie trafia...
K.I.Gałczyński

Odpowiedz cytując
kriswisla
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 16.09.2011, 09:40
willow napisał(a):Wyświetl post
Że jaki pierwszy? Niby w czym pierwszy? Bo chyba nie na arenie międzynarodowej... i jak czytam teksty naszych piłkarzy w stylu "Musimy wyciągnąć wnioski" (Guła) lub "Trzeba się podnieść" (Kew), to szlag mnie trafia...
Guła to wyciaga wnioski juz parenascie ladnych miechów i dalej piach, a Kew to niech podniesie ale swoje zabawki z tej piaskownicy pakuje rodzinke i wraca do "najbardziej tolerancyjnego kraju czerwonego tulipana"gdzie nawet kibicow do miasta nie chca wpuscic -po.......iło sie w głowach Holendrom
Odpowiedz cytując
HatefulRespect
Member

Od: 08.2011

Stary 16.09.2011, 09:43
Przegraliśmy z zespołem średniej co najwyżej klasy.
Przegraliśmy przez karykaturalny momentami brak koncentracji. I mobilizacji. W całej pierwszej połowie i momentami w drugiej. Większa część tego meczu było jak 20 pierwszych minut w Poznaniu. Oddanie inicjatywy, brak agresji w odbiorze, chaotyczna obrona, bardzo wolne przesuwanie się wszystkich formacji po przechwycie.Ten zespół potrafi grać naprawdę dobrą piłkę.

Pareiko - słaby występ. Niestety. W 2 sytuacjach mogl zachowac sie lepiej. Duże wahania formy ostatnio.

Nunez - najgorszy występ ze wszystkich jakie mieliśmy okazję oglądać w barwach Wisły. Wolny, nonszalancki, bardzo niedokładny. Nie rozumiem dlaczego przebywal na boisku tak dlugo.

Jaliens - katastrofa. Rreszta jak wyzej.

Chavez - zatracil wszystkie atuty, przegrywal wiekszosc pojedynkow glowkowych i o zgrozo - walke bark w bark. Pierwszy raz widzialem Osmana tak bardzo poniewieranego na boisku. Zachowanie przy trzeciej bramce jak z sali gimnastycznej w gimnazjum. Trwoga.

Biton - ten mecz nam wyjasnil dlaczego Maaskant woli Genkova bez formy od Bitona strzelajacego gole co tydzien w ekstraklasie. Ten facet na boisku widzi bardzo niewiele, jest surowy technicznie i w grze kombinacyjnej bardziej przeszkadza niz pomaga. W skali 1-10 to byla slaba jedynka.

Lamay, Paljic - slabo, choc i tak lepiej niz srodek obrony. Nieprzydatni w ofensywie.

Sobol - serce sie kraje jak sie widzi walczacego Sobola w otoczeniu gosci, ktorzy nie moga sie zdecydowac jaka postawe przyjac na boisku,

Melikson, Kirm, Iliev - przyzwoicie.

I wreszcie Maaskant - zaskakujaco zle.
Nie potrafil ich zmobilizowac i zmotywowac od poczatku spotkania. Zmiany przeprowadzone za pozno, w tym jedna zupelnie niezrozumiala. Kompletnie bez reakcji na biezace wydarzenia. Wygladalo to czasami tak jakby druzyna nie bardzo wiedziala co grac.
Odpowiedz cytując
lizzy
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 16.09.2011, 09:49
INZAGHI napisał(a):Wyświetl post
rzeczywistośc jest inna i taka pozostanie.
Nie masz pojęcia jak się cieszę, że wreszcie poznałem kogoś kto przejrzał na wskroś tą jedyną, prawdziwą, obiektywną rzeczywistość. Nawet jeżeli kompletnie nie trzyma się ona kupy
I pedzioł Herr Gott do wenża
Idź wek Ty pierońska szlango.
I wenż był ab
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.09.2011, 10:04
HatefulRespect napisał(a):Wyświetl post
Przegraliśmy z zespołem średniej co najwyżej klasy.
A jaką my klasę prezentujemy? Ekstra?

HatefulRespect napisał(a):Wyświetl post
I wreszcie Maaskant - zaskakujaco zle.
Nie potrafil ich zmobilizowac i zmotywowac od poczatku spotkania. Zmiany przeprowadzone za pozno, w tym jedna zupelnie niezrozumiala. Kompletnie bez reakcji na biezace wydarzenia. Wygladalo to czasami tak jakby druzyna nie bardzo wiedziala co grac.
Główny problem Wisły to kadra, nie trener. To wszystko w tym temacie.

Wczorajszy mecz po raz kolejny pokazał, jakie problemy ma Wisła, gdy nie może grać z kontry. W obecnym składzie, jeśli zostajemy zmuszeni do budowania ataku pozycyjnego, przegramy 9 na 10 meczy z drużyną na porównywalnym poziomie.

Obrona to nasza stała bolączka. Już dawno pisałem o tym, że udało nam się ugasić pożar z tyłu nie dzięki zakupowi lepszych zawodników i poprawie jakości gry, ale zmianie taktyki na bardziej defensywną, co oczywiście, odbiło się na ofensywie. Wczoraj mogliśmy zaobserwować, co dzieje się, gdy się "otwieramy" i nadziewamy na kontry. Przecież te widoczki, może nie w takim natężeniu, bo i przeciwnicy zwykle słabsi, mogliśmy obserwować w wielu spotkaniach ekstraklasy.

Paradoksalnie w meczu z Twente może być łatwiej (co nie znaczy, że nie przegramy), bo w Holandii to nie my będziemy zmuszeni do prowadzenia gry i jeśli wytrzymamy napór przeciwnika oraz ciśnienie, być może uda się wyprowadzić kilka ciekawych kontr.
Ostatnio edytowane przez Kurz : 16.09.2011 o godz. 10:07.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.09.2011, 10:07
Co robił Biton na boisku to nie wie nikt. Dlaczego nie został zmieniony w przerwie? Dlaczego nie było żadnych zmian? Maaskant chyba powinien trochę sie zastanowić. Jak w lidze za Bitona nie zagra Boguski to szyję białą chustkę. Kirm też niemrawo. Najlepszy Sobolewski i Iliew, Nunez też nienajgorzej nie licząc zawalonej bramki. Podsumowując jeżeli w lidze nie będzie kilku zmian w pierwszym składzie to znaczy ze zmierzamy do nikąd.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 16.09.2011, 10:11
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Co robił Biton na boisku to nie wie nikt. Dlaczego nie został zmieniony w przerwie? d.
Bo nie mamy drugiego wysuniętego napastnika.
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Lepiej odpaść z Levadią niż z Podbeskidziem w Pucharze Polski,
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 16.09.2011, 10:17
Kurz => kadrę mamy przeciętną, oprócz 2-3 piłkarzy. Zgadzam się z Tobą.
Ale nie zapominaj o podstawowej roli, jaką ma pełnić trener - TRENOWAĆ.
Trenować to znaczy uczyć, ćwiczyć, mobilizować, ustawiać taktycznie drużynę.
Jeśli wszystko opierałoby się tylko i wyłącznie na składzie, to każdą w miarę dobrą drużynę poprowadziłby woźny z gimnazjum.
Kryterium oceny trenera nie muszą być tylko i wyłącznie wyniki, bo my takich z europejską czołówką - ba, nawet średniakami - mieć długo nie będziemy.
Ale kryterium oceny trenera może być również rozwój drużyny - czyli jej progres we wszystkich elementach gry. Lub jego brak.
Pod batutą Maaskanta Wisła wyszła z dołka, w jakim zostawił ją Maciuś, ogarnęła się po rozpiździeju, jak zafundował jej prezes rozsprzedając skład i coś tam zaczęła grać.
Tyle, że w mojej opinii... stanęła w miejscu. Nie rozwija się.
Czy to jest już maks, co może z nią osiągnąć Maaskant? Nie wiadomo, nikt tego nie wie oprócz chyba jego samego.

I dlatego ja jak zdarta płyta. Wisła Kraków a.d. 2011/2012 = przeciętny trener + przeciętni zawodnicy. I niestety, coraz bardziej się skłaniam ku opinii, że jeszcze na dokładkę brak jasnej wizji i polityki transferowej.
Ostatnio edytowane przez willow : 16.09.2011 o godz. 10:23.
K.I.Gałczyński

Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.09.2011, 10:19
Nie powinno być bramki na 2:1 dla tamtych. Przy dużym szczęściu mogliśmy wygrać. Biton?

Odpowiedz cytując
Gradzik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 16.09.2011, 10:20
kot napisał(a):Wyświetl post
Z obecną obroną Wisła nie ma przyszłości. Cleber, Marcelo, Głowacki, Baszczyński a nawet pechowy Jop to luminarze piłki, przy obecnych obrońcach Wisły. Obrona jest największą zakałą i hamulcowym ofensywnej Wisły. Myślę, że Czekaj z Jovanovicem i Bunozą, zagraliby dzisiaj lepiej i przez to zespól stworzyłby więcej sytuacji w ofensywie. Niestety, także Pailić czy Diaz, to nie nominalni obrońcy. Co jak co, ale ze wszystkich negatywnych dzisiaj obrońców, zagraniczniak Lamey nie powinien już nigdy, odbierać miejsca w obronie Jovanowicovi czy jakiemukolwiek wręcz Polskiemu obrońcy, gdyż uwłacza to wszelkim zasadom, nie mówiąc o tej, że zagraniczniak, powinien być lepszy nie tylko od Polaka, ale i od Eskimosa także .
Co do Jovanovicia się zgodzę, ale to nie obrona jest największą zakałą Wisły. Tylko środek pola. Wczoraj nie istniał on w ogóle. Nie był kompletnie zaangażowany w obronę. Jest tym samym zbyt łatwo "przechodzony" przez rywali. Na palcach jednej ręki można policzyć akcje wyprowadzone do ataku przez środek. A tak poza tym chciałem zapytać kolegów, z którymi toczyłem "zażartą dyskusję" kilkadziesiąt godzin temu:
GDZIE SĄ OBROŃCY PAREIKI?
Ostatnio edytowane przez Gradzik : 16.09.2011 o godz. 10:24.
NA ZAWSZE WISŁA
Odpowiedz cytując
Romuald
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 16.09.2011, 10:31
Gradzik napisał(a):Wyświetl post
Co do Jovanovicia się zgodzę, ale to nie obrona jest największą zakałą Wisły. Tylko środek pola. Wczoraj nie istniał on w ogóle. Nie był kompletnie zaangażowany w obronę. Jest tym samym zbyt łatwo "przechodzony" przez rywali. Na palcach jednej ręki można policzyć akcje wyprowadzone do ataku przez środek. A tak poza tym chciałem zapytać kolegów, z którymi toczyłem "zażartą dyskusję" kilkadziesiąt godzin temu:
GDZIE SĄ OBROŃCY PAREIKI?
Co ty chcesz od Pareiki przy takiej obronie jak wczoraj chłopie ? bramka na 2-1 zakładając,że zle obliczył lot piłki to obrońcy zamiast stać jak cielaki i czekać na gwizdek powinni kryć Utake a Utaka sobie stoi bez opieki i pakuje piłke do siatki,nie obwiniałbym tylko Pareiki.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 16.09.2011, 10:32
Nie czytałem jeszcze ani relacji z meczu, ani wypowiedzi trenerów.

Wydaje mi się, że gdyby wynik był w drugą stronę, to nikt nie miałby o to pretensji. Mecz spokojnie do wygrania.
Co było więc przyczyną porażki? Brak koncentracji w przy jednej i drugiej bramce. Niefrasobliwość obrońców osiągnęła szczyt, a w ataku brakowało porządnego rozegrania.

Nie chcę się wypowiadać na temat obrońców, bo jak oni zagrali każdy widział. Szkoda, że nie zagrał Jovanović.
Odpowiedz cytując
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 16.09.2011, 10:34
kolega Gradzik raczy sie mylic , i to zasadniczo

po pierwsze srodek pola byl wczoraj najlepszym elementem wisly , to on skonstruowal te nieliczne udae akcje ofensywne

i to on (nunez,sobol) wracal asekurowac te zenujaca obrone , dzieki czemu dostalismy tylko 3jke

po drugie obroncy pareiki sa tu ja sie do nich zaliczam sa to osoby ktore znaja sie na pilce , i widza ile goli by wpadlo gdyby nie siergiej , a z wczorajszych 3 nie zawinil bezposrednio zadnej , zawinili obroncy
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 16.09.2011, 10:38
Znowu wymieniacie co było złe, znacznie prościej jest wymienić to co jest dobre i z czym można wiązać przyszłość.
Mianowicie Jovanovic, Melikson, Nunez, Iliev, to są zawodnicy z którymi można ewentualnie wiązać jakies nadzieje. Jest tego nie wiele. Dodam do tego Pareiko czy Sobola ale tutaj obserwujmy jakiś regres formy być może spowodowany już wiekiem.

Cytat:
Myślę, że Czekaj z Jovanovicem i Bunozą, zagraliby dzisiaj lepiej
Błagam Cię nie rób sobie jaj. Bunoze z Czekajem już nawet nie komentuje.Jovanovic tak ale na prawą obronę, nie wiem czy śledziłeś sparingi Wisły, chyba nie było takiego mecz w którym Marko nie zawalił bramy grając na stoperze. Tak czy inaczej Marko to przyszłość Wisły.

Wbrew pozorom, uważam że to był dobry mecz jak na potencjał kadrowy naszej drużyny. Realia są takie, że ich drugi napastnik kosztował 1 mln euro. Nasz zespół zbudowany za pół darmo i tak gra dobrze. Fragmenty meczu z Odense były imponujące. Wielu z was także dostało odpowiedz co zrobiłby z nami APOEL gdybyśmy grali odważniej.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 16.09.2011 o godz. 10:45.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 16.09.2011, 10:40
Mocny napisał(a):Wyświetl post
kolega Gradzik raczy sie mylic , i to zasadniczo

po pierwsze srodek pola byl wczoraj najlepszym elementem wisly , to on skonstruowal te nieliczne udae akcje ofensywne

i to on (nunez,sobol) wracal asekurowac te zenujaca obrone , dzieki czemu dostalismy tylko 3jke

po drugie obroncy pareiki sa tu ja sie do nich zaliczam sa to osoby ktore znaja sie na pilce , i widza ile goli by wpadlo gdyby nie siergiej , a z wczorajszych 3 nie zawinil bezposrednio zadnej , zawinili obroncy
Zgadzam się, że Pareiko jest dobrym bramkarzem. Też jestem jego zwolennikiem.
Nie zgadzam się natomiast, że był bez winy wczoraj.
1. Źle ustawiony przy pierwszej bramce, strzał był do wyciągnięcia.
2. Komedia przy drugiej bramce, walczy się aż główny nie gwizdnie. Zresztą, to on wpadł na Duńczyka i odbił sie od niego w sposób nienaturalny. Jak dla mnie, próba wymuszenia faulu.
K.I.Gałczyński

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów