The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2011, 20:52
pan Kafarski raczej może się już pakować i wracać do Kościerzyny, bo nawet 10:0 z ŁKSem mu już nie pomoże...
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.08.2011, 20:56
qqq_b napisał(a):Wyświetl post
Powiem szczerze. Stadion OK, ale oprawa? "Szczymdoludzi" ? Beznadziejna.
Ale że w czym problem? Race niestety zabronione, więc opraw jak na Bałkanach u nas nie będzie, ale było jak najbardziej ok jak dla mnie. Trochę dużo pikników, które przyszły zobaczyć sobie stadion i doping przez to średni, ale żeby od razu beznadzieja?!
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 14.08.2011, 21:10
Kociewiak napisał(a):Wyświetl post
pan Kafarski raczej może się już pakować i wracać do Kościerzyny, bo nawet 10:0 z ŁKSem mu już nie pomoże...
Znając życie teraz Probierz.
Mniemam, że nowy stadion w Gdańsku przeżył dziś prawdziwe oblężenie januszów, więc póki co nie ma sensu narzekać na doping.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 14.08.2011, 21:11
Narzekaja wszyscy na sedziowanie w Polsce a ja wlasnie ogladam Lille - Montpellier i to co sedzia wyprawia wola o pomste do nieba - 3 karne ewidentne a ten zołte kartki daje za symulacje
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 14.08.2011, 21:13
Tak nawiasem mówiąc, to jak patrzę na tą spieprzoną akcję przez Niedzielana, gdzie on do pustej bramki nie zdecydował się strzelać, to tam jednak chyba był faul i powinna Cracovia dostać karnego... komentatorzy tam się jarali, że Niedzielan symulował, ale ja tam widzę czarno na białym jak Małkowski wbija w Niedzielana z bara...

Co by nie mówić, Lechia powinna się cieszyć z tego punktu...
Legionista
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 14.08.2011, 21:13
myślałem, że będzie tragedia, ale pozytywnie się zaskoczyłem. Oczywiście nie obyło się bez kosmitów, kumpel wyczaił nawet śledziucha . Stadion super, doping dobry, ale drużyna do tego stadionu niestety nie pasuje narazie... czekamy na zmiany
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 14.08.2011, 21:37
Brawo dla Lechii za frekwencje, doping, za transparent, kilka tekstów na Donalda i ogólnie za charakter... Mam nadzieję, że tak na każdym meczu będzie
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 14.08.2011, 23:58
Szczerze dzisiaj po oglądnięciu meczu mogę powiedzieć, że niestety nasz stadion w porównaniu z tym w Gdańsku to jest brzydal ...
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 15.08.2011, 00:03
Nehiar napisał(a):Wyświetl post
Szczerze dzisiaj po oglądnięciu meczu mogę powiedzieć, że niestety nasz stadion w porównaniu z tym w Gdańsku to jest brzydal ...
Racja, stadion piękny. Ale dużo za duży, jakoś wole naszego brzydala z klimatem
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.08.2011, 00:05
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Stadion 2 x za duży na potrzeby Lechii. Będą mieli problem z tym stadionem. Jeżeli na otwarciu nie ma kompletu to powodzenia dalej. Niby ładny ale jakoś taki bez duszy. Coraz bardziej zaczynam doceniać nasz. Może i nie szczyt sztuki architektonicznej ale kuwa ma to coś. I przede wszystkim nie jest obły ( a opon nie trawię).
Meczu nie komentuje bo aż żal pisać. Ew jeden komentarz - wierzący z Lechii powinni dać na mszę za ten mecz.
Jakiego ....a kompletu? Stadion był zgłoszony na 34 tysiące. Wiadomo było przed meczem, że kompletu nie będzie bo nie były sprzedawane bilety na sektor, który docelowo będzie sektorem gości.

A skąd Ty wiesz, że ten stadion nie ma duszy? W C+ to zauważyłeś? Lepiej martw się o frekwencje w Krakowie bo jak na mecz mistrza Polski przychodzi 13 tys osób na 24 tys. możliwe to jest dopiero problem.

Co atmosfery.. To może na sektorze było trochę wynalazków ale mimo wszystko było klimatycznie. Trzeba poprawić nagłośnienie i doping będzie całkiem, całkiem.

Gdy Tusk był pokazany na telebimie to od razu został wygwizdany. Do tego kilkukrotnie było śpiewane "Donald matole.." + oczywiście transparent przeciwko niemu.

Niektórym polecam pierw ocenić jak to wygląda na swoim podwórku. Potem wybrać się na mecz do Gdańska i dopiero wtedy ocenić czy stadion ma dusze czy nie. No chyba, że Wy macie takie telewizory, że to przed TV czujecie..
Odpowiedz cytując
Wiślak z Azorów
Senior Member

Stary 15.08.2011, 00:11
/\/\ nie wiem może nie zauważyłem po prostu ale Wy chyba nie macie gniazda na młynie tak ?
Nie można się nazwać kibicem jeśli nigdy nie było się na meczu, tam samo nie można się nazwać fanatykiem jeśli nigdy nie było się na wyjeździe.
Odpowiedz cytując
4fan_player
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.08.2011, 00:17
Wiślak z Azorów napisał(a):Wyświetl post
/\/\ nie wiem może nie zauważyłem po prostu ale Wy chyba nie macie gniazda na młynie tak ?
Na tym meczu nie było jeszcze gniazda. To był pierwszy mecz więc organizacyjnie jeszcze jest wiele rzeczy do poprawienia. Ale jestem pewien, że jak nie będzie przypadkowych osób to doping i cała otoczka będzie o wiele lepiej wyglądać.
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 15.08.2011, 02:37
Tak jeszcze apropo meczu Legia-Górnik.
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...ski__1_1_.html
Czy w 18 sekundzie jeden z komentatorów nie mówi niestety? Obiektywizm pierwsza klasa :]
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 15.08.2011, 07:45
4fan_player napisał(a):Wyświetl post
Jakiego ....a kompletu? Stadion był zgłoszony na 34 tysiące. Wiadomo było przed meczem, że kompletu nie będzie bo nie były sprzedawane bilety na sektor, który docelowo będzie sektorem gości.

A skąd Ty wiesz, że ten stadion nie ma duszy? W C+ to zauważyłeś? Lepiej martw się o frekwencje w Krakowie bo jak na mecz mistrza Polski przychodzi 13 tys osób na 24 tys. możliwe to jest dopiero problem.

Co atmosfery.. To może na sektorze było trochę wynalazków ale mimo wszystko było klimatycznie. Trzeba poprawić nagłośnienie i doping będzie całkiem, całkiem.

Gdy Tusk był pokazany na telebimie to od razu został wygwizdany. Do tego kilkukrotnie było śpiewane "Donald matole.." + oczywiście transparent przeciwko niemu.

Niektórym polecam pierw ocenić jak to wygląda na swoim podwórku. Potem wybrać się na mecz do Gdańska i dopiero wtedy ocenić czy stadion ma dusze czy nie. No chyba, że Wy macie takie telewizory, że to przed TV czujecie..

Ale po co tyle agresji? Stadiony znam praktycznie wszystkie ( nowo budowane) bo to należy do zakresów moich obowiązków zawodowych. Wasz stadion jest ładny i tyle. Tylko, że stadion to nie kobieta .13 tys u nas na Zagłębiu, które nie budzi praktycznie żadnych emocji to i tak niezły wynik. Zwłaszcza w obliczu tego co się działo z biletami na Cypryjczyków. Część ludzi nie wiedziała o niezależnej kolejce, część trzyma kasę na ważniejsze mecze, których czeka nas jednak kilka dodatkowych w tym sezonie. Zobaczymy co będzie u Was za jakieś 3-4 kolejki jak już wszyscy zainteresowani nowym stadionem będą mieli zaliczoną wizytę i przyjedzie chociażby właśnie Zagłębie.
To co napisałem, nie wynika z niechęci czy zazdrości tylko z czystego pragmatyzmu. W Polsce 30 tys stadion to aż za dużo. Ok, są ze 3 mecze w sezonie plus puchary kiedy taki stadion może się zapełnić. Takie są realia i prędko inne nie będą. Lech będący jedyną wielkopolską drużyna w I lidze ( bo nie uznaję nowomowy typu "ekstraklasa") miał problem z kompletem w fazie grupowej LE. Stadiony 40-50 tysięczne będą miały sens za ok 10 lat pod warunkiem, że polska piłka będzie szła do przodu. Tylko, że za 10-15 lat te stadiony będą już przestarzałe.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 15.08.2011 o godz. 07:49.
Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 15.08.2011, 08:11
Ale po co tyle agresji? Stadiony znam praktycznie wszystkie ( nowo budowane) bo to należy do zakresów moich obowiązków zawodowych. Wasz stadion jest ładny i tyle. Tylko, że stadion to nie kobieta .13 tys u nas na Zagłębiu, które nie budzi praktycznie żadnych emocji to i tak niezły wynik. Zwłaszcza w obliczu tego co się działo z biletami na Cypryjczyków. Część ludzi nie wiedziała o niezależnej kolejce, część trzyma kasę na ważniejsze mecze, których czeka nas jednak kilka dodatkowych w tym sezonie. Zobaczymy co będzie u Was za jakieś 3-4 kolejki jak już wszyscy zainteresowani nowym stadionem będą mieli zaliczoną wizytę i przyjedzie chociażby właśnie Zagłębie.
To co napisałem, nie wynika z niechęci czy zazdrości tylko z czystego pragmatyzmu. W Polsce 30 tys stadion to aż za dużo. Ok, są ze 3 mecze w sezonie plus puchary kiedy taki stadion może się zapełnić. Takie są realia i prędko inne nie będą. Lech będący jedyną wielkopolską drużyna w I lidze ( bo nie uznaję nowomowy typu "ekstraklasa") miał problem z kompletem w fazie grupowej LE. Stadiony 40-50 tysięczne będą miały sens za ok 10 lat pod warunkiem, że polska piłka będzie szła do przodu. Tylko, że za 10-15 lat te stadiony będą już przestarzałe.
Popieram, zburzyć stadion w Gdańsku, kompletny niewypał. Za ładny, zbyt nowoczesny, po za tym nie ma duszy co doskonale widziałem na internetowym streamie jedząc kiełbasę.
Ostatnio edytowane przez leszekm_ : 15.08.2011 o godz. 08:19.
Odpowiedz cytując
eMAGieIKa
Member

Od: 05.2006

Stary 15.08.2011, 08:38
Nie wiem wlasnie jak inni moga oceniac czy stadion ma dusze czy nie poprzez TV... chyba nie ktorym gul skacze i dla tego tak pisza... Mnie osobiscie stadion Lechii sie bardziej podoba niz nasz.
Od kolyski, az po grob. Wisla Krakow !
Odpowiedz cytując
Lechista69
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 15.08.2011, 09:12
Niestety faktycznie bardzo wiele osob przyszlo na stadion bo taka jest teraz "moda", moda na stadion, foty na fejsa itp itd, z kolejnymi meczami wyjdzie ile januszy sie zacznie wykruszać a ilu z nowych złapie bakcyla na Lechię.

Doping jak na taką mieszankę ludzi stał na dosyć dobrym poziomie, Tusk wygwizdany kilkukrotnie.

Foto:

Niestety tuż po rozpoczęciu meczu podlazła do mnie jakaś laska że jej miejsce zajmuje chociąż miejsce obok wolne było a ona "nie bo mam swoje wyznaczone" eh...

Gra Lechii to niestety tragedia, Kafarskiego nalezalo wywalic w poprzednim sezonie po niespelnieniu minimum czyli 6 miejsca, impotencja dzialaczy w Gdansku to niestety nasza pieta Achillesowa... w tym momencie potrzebny jest trener ze swiezym spojrzeniem i nawet Probierz bedzie lepszy od Kafarskiego ktory sie poprostu nie nadaje teraz do walki o takie cele jak europejskie Puchary.

Teraz Lks, ale z taka gra to predzej Lks sie przelamie na Lechijce niz Lechia na Lksie... dlatego nowy szkoleniowiecj potrzebny od zaraz
"Ciągle powtarzam to piłkarzom: Lechia to nie imienny u cioci Jadzi. To symbol daleko wykraczający poza sport." - Bobo K.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 15.08.2011, 09:21
Stadiony znam praktycznie wszystkie ( nowo budowane) bo to należy do zakresów moich obowiązków zawodowych. Wasz stadion jest ładny i tyle. Tylko, że stadion to nie kobieta
Nie wiedziałem, że o "duszy" stadionu świadczy konstrukcja itd. . Myślałem, że to kibice, fanatycy zawsze w stadion tchną ducha i klimat
Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 15.08.2011, 09:23
Lechista69 napisał(a):Wyświetl post
Niestety faktycznie bardzo wiele osob przyszlo na stadion bo taka jest teraz "moda", moda na stadion, foty na fejsa itp itd, z kolejnymi meczami wyjdzie ile januszy sie zacznie wykruszać a ilu z nowych złapie bakcyla na Lechię.

Doping jak na taką mieszankę ludzi stał na dosyć dobrym poziomie, Tusk wygwizdany kilkukrotnie.

Foto:

Niestety tuż po rozpoczęciu meczu podlazła do mnie jakaś laska że jej miejsce zajmuje chociąż miejsce obok wolne było a ona "nie bo mam swoje wyznaczone" eh...

Gra Lechii to niestety tragedia, Kafarskiego nalezalo wywalic w poprzednim sezonie po niespelnieniu minimum czyli 6 miejsca, impotencja dzialaczy w Gdansku to niestety nasza pieta Achillesowa... w tym momencie potrzebny jest trener ze swiezym spojrzeniem i nawet Probierz bedzie lepszy od Kafarskiego ktory sie poprostu nie nadaje teraz do walki o takie cele jak europejskie Puchary.

Teraz Lks, ale z taka gra to predzej Lks sie przelamie na Lechijce niz Lechia na Lksie... dlatego nowy szkoleniowiecj potrzebny od zaraz
A z czego ma ten Kafarski puchary ulepić? Z pomocy w której brylują takie asy jak Surma, Nowak, Dawidowski i Piotrowski? Z bloku obrony Bąk-Kozans-Vucko? A może z jednej z najsłabszych ławek rezerwowych w lidze? Sory, ale macie beznadziejny skład, do walki góra o środek tabeli, w zeszłym roku długo wykręcaliście wynik ponad stan. Jeśli kogoś u was winić to zarząd, że w ogóle nie robi żadnych ruchów transferowych.
Ostatnio edytowane przez leszekm_ : 15.08.2011 o godz. 09:29.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 15.08.2011, 09:30
No i Kafarskiego który cały czas twierdzi, że nie potrzeba wzmocnień bo ma super hiper mega wypasiony skład i po kilku geniuszy na każda pozycje Panie Kafar dzięki ale czas się pożegnać
Odpowiedz cytując
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 15.08.2011, 09:40
Klub się musi wzmacniać to naturalne więc myślę, że Lechii przede wszystkim jest potrzebnych kilku lepszych piłkarzy a trener to tak jakby sprawa drugiego rzędu. Całe szczęście, że Wam ten Traore nie uciekł w lecie ale to i tak za mało żeby ciągnąć cały zespół do wysokich pozycji w tabeli.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 15.08.2011, 11:22
Nie znacie sie, Lechia czeka az czolowe druzyny spuchna i dogoni ich ba, nawet ich przegoni.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 15.08.2011, 12:28
Miejsce Lechii jak dla mnie nie jest żadnym zaskoczeniem na chwilę obecną. Patrząc na ich miejsce w tabeli rundy wiosennej, czyli 6 od końca, a tak naprawdę 4 od końca, bo Arka i Polonia Bytom mocno odstawały od reszty i spadły do I ligi to taki scenariusz był jak najbardziej prawdopodobny. Do tego dochodzą bardzo średnie, jeśli nie słabe transfery na tle rywali i zaskakująco wysoka forma np. Korony, czy Bełchatowa co suma sumarum dało wynik w postaci miejsca tuż przed strefą spadkową po 3 kolejkach.
Odpowiedz cytując
Junior_Battle
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 15.08.2011, 12:37
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Nie znacie sie, Lechia czeka az czolowe druzyny spuchna i dogoni ich ba, nawet ich przegoni.
boki zrywać....
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 15.08.2011, 13:00
Mialem byc bardziej konkretny i stwierdzic ze Lechia ma bardzo slaba druzyne i srodek tabeli to bedzie dla nich sukces?
Moze mialem dodac ze ich trener zyje w matriksie sadzac ze ma wystarczajacy sklad i nie potrzebuje wzmocnien?
Tak, nasmiewam sie z nich bo po tym co mowi trener i po tym czego sie mozna bylo naczytac w prasie czlowiekowi sie po prostu chce smiac.

Smieje sie tez z podejscia Maciusia S do taktyki, frajerstwa Jozwiaka i Miklasa i wielu innych spraw zwiazanych z klubem ktoremu kibicuje.

Jak cos jest do niczego to tak to nazywam a nie udaje ze jest inaczej.
Ostatnio edytowane przez kreseq : 15.08.2011 o godz. 13:08.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 15.08.2011, 13:14
Kociewiak napisał(a):Wyświetl post
Nie wiedziałem, że o "duszy" stadionu świadczy konstrukcja itd. . Myślałem, że to kibice, fanatycy zawsze w stadion tchną ducha i klimat

Po prostu widziałem go jeszcze przed otwarciem i tyle. Zresztą nie ten jeden. Czy ma duszę pokaże czas. Nie wiem, być może fanatycy wypełniający go w 1/10 zrobią swoje. Oby. Ktoś się na ta chwilę myli. Nie ma sensu dalsza licytacja.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 15.08.2011, 13:16
Ja aż tak ostro tego bym nie nazwał. Mamy w rodzimej piłce masę mitomanów, tych większych od ludzi pokroju Laty, Smudy, Filipiaka czy Wojciechowskiego i mniejszych tj. Miklas, Kafarski, Probierz, Skorża i wielu wielu innych. Każdy lubi trochę pobajdurzyć, ale dłuższe życie w oderwaniu od rzeczywistości powoduje, że ta ułuda staje się jawą, a człowiek, który zaczyna wierzyć w takie wymysły swojej wyobraźni nie może być traktowany na poważnie. Kwintesencją tej całej fikcji, która zawładnęła rodzimą kopaną są wyznania trenerów, którzy z bardzo średnią ekipą celują w MP, usiłują wmówić wszystkim, że lider zespołu (Grosicki) nie jest niezbędny, albo że wzmocnienia są niepotrzebne, bo i tak mamy najlepszy skład w całej lidze (gdy w rzeczywistości jest on 4/5 w skali ekstraklasy), albo mamy długą ławkę (gdy w rzeczywistości przed meczem musimy dobrać 3 zawodników z ME).

Kafarski nie wyróżnia się jakoś specjalnie na in plus, ani na in minus, ale z tym składem osobowym, przy formie drużyny nie lepszej niż z rundy wiosennej nie wróżę mu dotrwania do jesieni.
Odpowiedz cytując
Pilsner
Junior Member

Od: 06.2004

Stary 15.08.2011, 13:46
Stadiony 40-50 tysięczne będą miały sens za ok 10 lat pod warunkiem, że polska piłka będzie szła do przodu. Tylko, że za 10-15 lat te stadiony będą już przestarzałe.
Jedymi slowy Veltins Arena w Gelsenkirchen jest juz obiektem przestarzalym bo ma 11 lat?
Alinaz Arenie brakuje 4 lat zeby stala sie przestarzala, natomiast Ajax Arene to juz chyba powinni zaczac rozebrac bo ma 15 lat.
Nie bede tu wymienial kolejnych 70 obiektow ktore nie traca po latach na funkcjonalnosci i estetyce ale warto abys sie zastanowil nastepnym razem zanim napiszecz cos rownie niedorzecznego..... zwlaszcza ze wszystkie wymienione sa tak naszpikowane elektronika ze nawet spuszczenie wody w kiblu jest odnotowane przez komputer.
Ostatnio edytowane przez Pilsner : 15.08.2011 o godz. 13:49.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 15.08.2011, 13:54
Nie tylko o to chodzi. Jeśli poziom ligi rzeczywiście się podniesie, wtedy te stadiony będą ZA MAŁE. Ludzie są spragnieni dobrej piłki w Polsce (jak szybko wyprzedawały się bilety na Amikę, a teraz na Wisłę?). Jak pl kluby będą co roku osiągać fazy grupowe LM czy LE, w lidze będą grać atrakcyjną piłkę, to wtedy taki 30-tyś. w Wa-wie wyda się śmieszny, bo chętnych będzie 10x tyle.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 15.08.2011, 13:57
Plus dobra reklama produktu pod tytułem "Polska Ekstraklasa", czy w danym regionie np "Wisła Kraków", "Jagiellonia" itd. itd...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów