The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.06.2011, 12:24
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Slucham ?
Boguski nigdy nie grzeszylk technikom - nigdy nie bylo wiadomo czy przyjmie pilke na 10 cm czy mu odskoczy na metr, czy pojdzie do gory czy w prawo czy w lewo
Po kontuzji zgoda. Ale przed kontuzją miał jedno z najlepszych przyjęć w lidze. Przynajmniej ja go takim pamiętam.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Tazz
Junior Member

Od: 06.2011

Stary 30.06.2011, 12:26
vote-for-mikey napisał(a):Wyświetl post
W Pucharach? Jakich pucharach
.
Wiara czyni cuda....

Takie powroty (w dodatku po kontuzji) to zazwyczaj nie są dobre transfery.
Jak dla mnie jego forma to zagadka. Poczekamy zobaczymy.
Wolałbym poczekać jeszcze kilka-kilkanaście dni i zakontraktować kogoś lepszego.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.06.2011, 12:27
Dariook, ogólnie zgadzam się z Tobą. Cała ta sprawa z 'napastnikiem' Boguskim ma inne dno.

Skupiamy się na LM, wymagamy wzmocnień od Stana - twierdzimy ze 'nie mamy napastnika' i wymagamy od klubu nowej duszy nie patrząc na to/zapominając ze mamy już kogoś na tym miejscu, tylko on nam nie pasuje. Liczy się LM, o reszcie 'inwentarza' mało który z nas myśli. A przecież to naczynia połączone.

----------
Co do LM:

Pewnie będą dwa podejścia do LM - tutaj bardzo ważne jest następne mistrzostwo kraju. Po to jest ta szeroka ławka - ona nie jest na LM. LM jest to bonus mega szansa. Mistrzostwo znów jest moim zdaniem rzeczą podstawą. Najpierw przyszłe mistrzostwo i obecne puchary a potem myślmy o LM.

To jak podchodzą do nas na zachodzie pokazuje jaką mamy wielką szansę na normalny futbol. Cieszy dysproporcja o której mówisz, ona niedługo zaniknie, bo musi.
Odpowiedz cytując
Greebo
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 30.06.2011, 12:29
Widze ze wystep Diaza w meczu z Lechem, zakończony czerwoną kartką przeszedł niemal do historii klubu i stanowi koronny dowód jego antagonistów na forum.. warto pamietać przy okazji ze on w tym spotkaniu padł fizycznie (w pierwszej połowie bynajmniej Peszko nie robił znim co chciał), bo ledwo co zdarzył wrócic z meczów swojej reprezentacji w el.MŚ.
"Cztery słonie, zielone słonie, każdy kokardę ma na ogonie.."

Nie dla osób mieniących sie kibicami Wisły, które przełączają stacje na mecz MU gdy jej nie idzie!
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 30.06.2011, 12:55
Diaz miał lepsze i gorsze występy. Mi najbardziej utkwiła w pamięci jego jedna akcja w meczu z Ruchem:

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/10...cki__1_3_.html
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 30.06.2011, 13:00
1q2 napisał(a):Wyświetl post
To jest argument bo faktycznie mogło by się tak zdarzyć że i Meliksona i Małego by obchnęli - a to nie jest abstrakcja co pokazał transfer Mierzejewskiego.
Polonia jest trochę w innym miejscu... jej nie grozi awans do LM w najbliższych miesiącach. Myślisz, że gdyby Polonia grała w el LM to JW sprzedałby Mierzejewskiego? Gratuluję logicznego myślenia...
Sprzedaż Meliksona i Małeckiego w tej chwili równa się zapowiedzi walki o środek tabeli a nie LM...
Odpowiedz cytując
power1928
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 30.06.2011, 14:04
Panowie bardzo odbiegliście od tematu....

Co do Diaza, rewelacji nie ma ale jego zaletą jest to , że może grać na kilku pozycjach w razie czego LO, DP.
Napastnik także powinien się pojawić, i kadra będzie skompletowana - najsilniejsza od wielu lat.
Z tysięcy klubów wybrałem ten...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.06.2011, 14:05
thechris napisał(a):Wyświetl post
Nie jest. Moim zdaniem Palijc ma 60-70% szans na wygranie rywalizacji na pozycji SB z Diazem. Dlatego tak jak większosć ja również jestem rozczarowany "polityką transferową" w tym aspekcie.
o tak szczególnie mam przed oczami jak Palijcia wkręcał w ziemie co by niepowiedziec wyróżniający sie w zeszłym roku w naszej lidze Peszko w meczu w Poznaniu.
Jeśli Diaz jest w pełni zdrowy fizycznie to jest znacznie pewniejszy.Gra o wiele bardziej zdecydowanie niż Dragan i nie zdarza mu sie mijanie sie z piłka.

A że Diaza swego czasu Skorża przekwalifikował na defensywnego pomocnika to dlatego że Jirsak był tak słaby że z Sobolem nie miał kto grac w środku pola.

Co do wypożyczenia Boguskiego to pamiętam że już kiedyś z wypożyczenia do Bełchatowa wrócił odmieniony,mam nadzieje że i tym razem tak będzie
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.06.2011 o godz. 14:09.
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 30.06.2011, 14:21
Jesli mamy kogos wywalic to Gargułe. Boguski zasługuje na szanse ponieważ jest ofenstywnie wszechstronnym piłkarzem. Inteligentny gosc, psychicznie i fizycznie podobny do Frankowskiego, tylko inne pozycje.

Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 30.06.2011, 15:00
Greebo napisał(a):Wyświetl post
Widze ze wystep Diaza w meczu z Lechem, zakończony czerwoną kartką przeszedł niemal do historii klubu i stanowi koronny dowód jego antagonistów na forum.. warto pamietać przy okazji ze on w tym spotkaniu padł fizycznie (w pierwszej połowie bynajmniej Peszko nie robił znim co chciał), bo ledwo co zdarzył wrócic z meczów swojej reprezentacji w el.MŚ.
Dokładnie, dlaczego o tym tak mało osób wspomina ? Pamiętam wywiad Baszcza po tym meczu jak wziął w obronę Juniora i powiedział ,że Junior to nie jest koń , jeszcze dzień , dwa dni temu jak wrócił z reprezentacji to na treningach słaniał się na nogach i w tym meczu dał z siebie wszystko. Jak na to zmęczenie i tak prezentował się dość dobrze ! Było widać że z upływem czasu sił zaczyna mu ubywać i nadaje się do zmiany ale oczywiście Maciuś nie zareagował i efektem była czerwona kartka ! Wg mnie nie powinien zagrać w tym meczu ale cóż czasu się nie cofnie a to był jeden z jego najsłabszych występów na lewej obronie w barwach Wisły jak nie najsłabszy . Jednak więcej takich słabych występów w jego wykonaniu nie było a przynajmniej nie było ich dużo , tych lepszych było wg mnie więcej (nawet na tej lewej obronie ). Moim zdaniem Juniorowi zaszkodziło rzucanie z pozycji na pozycję , na początku potrzebował trochę czasu na aklimatyzację , następnie jak już przyzwyczaił się do naszej ligi i gry w niej na lewej obronie trener zaczął go rzucać to na środek obrony , to na lewą pomoc i na środku pomocy kończąc i później się dziwicie że mecz Diazowi na lewej obronie nie wyszedł . Jak gra się większość rundy na środku pomocy to u zawodnika tworzą się pewne nawyki i jak nagle trzeba zagrać na innej pozycji czasami zawodnik nie może się odnaleźć . Oczywiście są piłkarze którym ciągłe zmiany pozycji na boisku nie przeszkadzają ale Junior się do takich nie zalicza .On ma potencjał w grze na tej pozycji i wierzę ,że przy trenerze Maskancie pokaże na co go stać .
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 30.06.2011, 15:08
Proponuję zaufać Valckxowi, nie tylko w sprawie transferu Diaza. To niewątpliwie najlepszy dyrektor sportowy Wisły w całej jej dotychczasowej historii, pierwszy, który na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat zdołał doprowadzić do tego, że klub znów zaczął się rozwijać, a nie tylko regularnie osłabiać. Przypomnę bowiem, że od sezonu 2003/04 Wisła sukcesywnie słabła sportowo, a nie wzmacniała się.

Jeśli więc tylko RN i Cupiał nie wytną jakiegoś niespodziewanego numeru, o dobór zawodników jestem spokojny. Jeśli wróci Diaz będzie to znaczyło, że jest najlepszym z możliwych wyborów, bo Valckx na nic więcej nie dostał środków.

A Boguski i Garguła wciąż są Wiśle potrzebni.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 30.06.2011, 15:47
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Diaz jest w pełni zdrowy fizycznie to jest znacznie pewniejszy.Gra o wiele bardziej zdecydowanie niż Dragan i nie zdarza mu sie mijanie sie z piłka.
Ayala, na litość Boską...
Przecież Diaza piłka to notorycznie przeskakiwała
Możesz napisać o nim co chcesz, nawet, że jest potomkiem króla Bora-Bora, ale błagam nie pisz, że nie mijał się z piłką... bo to tak jakbyś napisał, że Alvarez miał najlepsze dośrodkowania w lidze...
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
tas de fleia
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 30.06.2011, 15:51
willow napisał(a):Wyświetl post
Ayala, na litość Boską...
Przecież Diaza piłka to notorycznie przeskakiwała
Otóż to. No chyba, że zdążył się już wcześniej przewrócić. Ale właściwie to też Go przeskakiwała wtedy.
Odpowiedz cytując
PODpalacz
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 30.06.2011, 17:19
dla krytyków Diaza ...Wisła-Tottenham
buters87 dużym plusem jest gra Diaza, fajnie sie wyrobił, umie podać, strzelić, przedryblować i jest bardzo waleczny, moim zdaniem powinien posłać Mauro na ławkę.. zloto Widze ''+'' z tego meczcu, Diaz, naprawde chlopak nam sie wyrabia, wiekszosci akcji szla przez niego, czasami sobie nierazdzil ale badzi co badzi to byl Tottenham, podanie do Pawla, klasa. Mysle ze jeszcze troche czasu i na LEWYM SKRZYDLE, podkreslam to, a dokladnie w II linii bedzie naszym lekiem na brak jednego strony Barca-Wisła emjot Diaz grał prawie cały mecz z kontuzją żeber
jak na tak bolesną kontuzję zagrał moim zdaniem bardzo bardzo dobrze harthausen
miły wynik, trochę ukoił ból . Całkiem nieżle Singlar, Diaz, Pawełek, Piotr Brożek i Baszczu piotr 0704 dortmund e - pisze co myle, Diaz to bedzie duzy gracz i nie twierdze tego tylko po tym jednym meczu.Snow Nie można mieć pretensji o zaangażowanie. Zmiażdżyli nas piłkarsko i tyle.
Ogromny plus dla Diaza.Raporter depeche może masz rację- ale Diaz w tak ważnym meczu nie zawiódł. Był bardzo silnym punktem zespołu. Brawo. Tak się zdobywa uznanie. Teraz pomyśl co było jak parę miesięcy temu zagrał Thwaite i kompletnie rozwalił grę Wisły. Brawo Junior!!kuba126 ,,Panowie nie wiem jak Wy ale mnie sie najbardziej rzuca w oczy brak zaangazowania zawodników w gre, oczywiscie nie mowiąc o wszystkich bo np Junior,,
a krytykę przez kibiców zbiera za wygląd(czarny i morda jak koń ) i sposób poruszania się(nogi jak patyczak , goni jak paralityk) Diaz to zawodnik który zawsze zapier... i nie odpuszcza.W meczach z dużo silniejszymi zespołami radził sobie bardzo dobrze był chwalony....

Odpowiedz cytując
twardybidon
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 30.06.2011, 17:23
Markus napisał(a):Wyświetl post
A Boguski i Garguła wciąż są Wiśle potrzebni.
Tym bardziej, że my o naszych nielicznych Polaków musimy zacząc dbać, bo będziemy mieć problemy z zebraniem kadry.

Cytat:
Od sezonu 2011/12 na podstawowej liście A będzie mogło się znajdować 25 piłkarzy. (...) Wymogiem jest, aby na liście A zgłosić pięciu zawodników szkolonych w Polsce oraz przynajmniej trzech piłkarzy szkolonych w klubie.
http://www.90minut.pl/news/161/news1...awodnikow.html
Czyli de facto w ekstraklasie teraz można mieć w kadrze zgłoszonych tylko 17 obcokrajowców - my mamy aktualnie już 14 (Jovanić, Pareiko, Bunoza, Chavez, Jaliens, Lamey, Paljić, Iliev, Jirsak, Kirm, Melikson, Genkow, Jovanović, Nunez) plus Diaz i napastnik zapewne też zagraniczny to będzie już 16.
Odpowiedz cytując
szlaQ
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 30.06.2011, 17:27
twardybidon napisał(a):Wyświetl post
Tym bardziej, że my o naszych nielicznych Polaków musimy zacząc dbać, bo będziemy mieć problemy z zebraniem kadry.

Czyli de facto w ekstraklasie teraz można mieć w kadrze zgłoszonych tylko 17 obcokrajowców - my mamy aktualnie już 14 (Jovanić, Pareiko, Bunoza, Chavez, Jaliens, Lamey, Paljić, Iliev, Jirsak, Kirm, Melikson, Genkow, Jovanović, Nunez) plus Diaz i napastnik zapewne też zagraniczny to będzie już 16.
Melikson ma chyba POLSKIE obywatelstwo ....
Odpowiedz cytując
twardybidon
Senior Member

Stary 30.06.2011, 17:31
szlaQ napisał(a):Wyświetl post
Melikson ma chyba POLSKIE obywatelstwo ....
Ma, ale na miejsce na liście to nie wpływa, bo nie był w Polsce szkolony. Pisząc o obcokrajowcach uogólniałem - wiadomo o co chodzi.
Oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki (ale u nas ich nie ma) - np. Boenisch, mimo że Polak, to nie byłby traktowany jako polski wychowanek, a np. Nwaogu z Floty jest polskim wychowankiem, bo przed 21. rokiem życia grał w Polsce ponad trzy sezony.
Ostatnio edytowane przez twardybidon : 30.06.2011 o godz. 17:35.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.06.2011, 17:39
Jestem prawie pewien, że tych 3 wychowanków moze być równoczesnie liczonych w tej 5 wyszkolonych w kraju
wiec miejsc dla obcokrajowców moze byc 20

E: Jednak mój błąd faktycznie jest tylko 17 miejsc dla obcokrajowców

faraway - wejdź na oficjalna
Ostatnio edytowane przez bridgeburner : 30.06.2011 o godz. 17:44.
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Wojtator
Senior Member

Stary 30.06.2011, 17:46
faraway napisał(a):Wyświetl post
Powiedzcie mi, czy jest jakaś ostateczna wersja w sprawie Sivakowa?
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...szczaja_wisle/
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 30.06.2011, 18:35
Heh co powiecie o nowych przepisach kadrowych narzuconych dziś przez PZPN - http://sport.wp.pl/kat,1726,title,Ek...wiadomosc.html

W skrócie - maxymalnie 17 piłkarzy może pochodzić z za granicy (tj nie grali w wieku juniorskim w polskiej lidze)

zgodne z transfermatkt w Wiśle gra obecnie 12 takich piłkarzy + Jovanović Nunes Diaz = 15 Czyli możemy sprowadzić jeszcze maxymalnie 2ch obcokrajowców.

Nie ma co Wisła jest w dość nieprzyjemnej sytuacji - albo zaczie kupować Polaków albo muis się pozbyć części obcokrajowców. 17 piłkarzy to nie małao - praktycznie to cała taka pierwsza kadra nie licząc kilku uzupełnień, ale zawsze wymusza na klubach przynajmnej rozglądanie się za talentami z Polski.

A pamiętam jak z tydzień temu wyśmiewano się ze mnie że takich przepisów nie mogą dać.

Mogą - Dają - Jest pięknie

Edit: sorry pospieszyłem się przepisy podobne juz były - zmiany dosć kosmetyczne :
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...ostcount=14390

Główna zmiana to z 2 na 3 wychowanków własnego klubu

Nie zmienia to faktu ze mamy juz tylko 2 miejsca dla obcokrajowców - po przyjściu Bitona tylko 1.
Ostatnio edytowane przez Angmir : 30.06.2011 o godz. 18:46.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.06.2011, 18:42
Angmir napisał(a):Wyświetl post

A pamiętam jak z tydzień temu wyśmiewano się ze mnie że takich przepisów nie mogą dać.
Sory ale najpewniej znów się kompromitujesz bo na moje to przepis o max 17 obcokrajowcach, był już w tym sezonie.Jeśli nie to ja się skompromitowałem ale nie mam czasu teraz w tym grzebać
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 30.06.2011, 19:02
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Jestem prawie pewien, że tych 3 wychowanków moze być równoczesnie liczonych w tej 5 wyszkolonych w kraju
wiec miejsc dla obcokrajowców moze byc 20

E: Jednak mój błąd faktycznie jest tylko 17 miejsc dla obcokrajowców

faraway - wejdź na oficjalna
Nie masz racji. W kadrze składającej się z 25 zawodników musi być ośmiu szkolonych w Polsce. Skoro Małecki spełnia wymogi wychowanka Wisły, to po prostu będzie trzeba jeszcze zgłosić siedmiu piłkarzy (w tym minimum dwóch wychowanków).
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.06.2011, 19:04
Basałaj w wiadomościach powiedział, że Wisła chce Bitona.
Odpowiedz cytując
faraway
Member

Od: 04.2011

Stary 30.06.2011, 19:05
Dzięki za info. Szkoda mi trochę Siwakowa ;/
Odpowiedz cytując
SWEET_83
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 30.06.2011, 19:06
Baala napisał(a):Wyświetl post
Basałaj w wiadomościach powiedział, że Wisła chce Bitona.
Tak ja tez słyszałem. Na to wskazuje ze Bilton i Diaz i skład zamkniety
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 30.06.2011, 19:12
nie wiem czy w tym temacie ale coś mnie zaciekawiło, otóż na tvp1 podczas wiadomości sportowych w krótkim materiale i polskiej ekstraklasie ( odnośnie startu Polskich zespołów w europejskich pucharach ) wypowiadał sie Prezes Basałaj odnośnie personaliów w klubie tylko dokładnie nie wiem o co był pytany... Chyba o to kto wzmocni Wisłę przed el. LM i wymienił nazwiska Michaela Lameya, Juniora Diaza i Dudu Biton'a... Zeby nie było że jakies ploty czy "swoje źródła " mówię tylko to co usłyszałem na publicznej
Edit: Zostałem uprzedzony
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.06.2011, 19:12
no to by było pięknie... liczę na transfer Bitona bo to może być bomba... nie porównuję go do Melexa bo to zupełnie inna charakterystyka piłkarza, ale z pewnością jest to piłkarz który prezentuje dobrą jakość w ofensywie... oj byłoby ciekawie rywalizacja Genkova z Bitonem

dawno tak nie było, że będziemy mieć 2 piłkarzy na jedną pozycję... jedyne co budzi zastrzeżenia to pozycja lewego obrońcy... no ale rozumiem, że nie mamy kasy, żeby wzmocnić tą pozycję i całą kasę przeznaczono na wzmocnienie siły rażenia.
Ostatnio edytowane przez tomasz_19 : 30.06.2011 o godz. 19:14.
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 30.06.2011, 19:13
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Nie masz racji. W kadrze składającej się z 25 zawodników musi być ośmiu szkolonych w Polsce. Skoro Małecki spełnia wymogi wychowanka Wisły, to po prostu będzie trzeba jeszcze zgłosić siedmiu piłkarzy (w tym minimum dwóch wychowanków).
Nie trzeba miejsca są opcjonalne nie musisz zająć wszystkich wtedy po prostu zgłaszasz mniej piłkarzy do Ligi.
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 30.06.2011, 19:24
Dajcie jaki filmik z tym Bitonem.
Odpowiedz cytując
bloodraven
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 30.06.2011, 19:28
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Nie trzeba miejsca są opcjonalne nie musisz zająć wszystkich wtedy po prostu zgłaszasz mniej piłkarzy do Ligi.
Po co wprowadzasz zamieszanie? Miejsca dla wychowanków narodowych są obligatoryjne i muszą być zapełnione co do joty. Istnieje także minimalna liczba zgłoszonych zawodników.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów