The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
River
Senior Member

Od: 04.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.06.2011, 22:15
Gordian napisał(a):Wyświetl post
PS: Orientuje się ktoś czemu kontrakty z Nunezem i Jovanovićem nie zostały jeszcze podpisane?
Podpisza jak woca z Holandii. Wtedy tez ich pewnie oficjalnie zaprezentuja.

Jesli chodzi o Diaza to mam mieszane uczucia. Z jego gry glownie co zapamietalem to chaos i wysokie mahcanie... nogami Taki styl, ze prowokowal sedziego do pokazywania kartek. Na lewej obronie byl beznadziejny a pewnie na ta pozycje przychodzi. Na DP byl niezly ale tez bez podniety. Licze na to, ze RM zrobi z niego pilkarza a nie karateke.

Ogolnie jak tak patrze na niektorych opinie to mam wrazenie, ze niektorzy oczekiwali od tego letniego okienka zbyt duzo majac w pamiecie udane transfery zimowe. Mysleli, ze bedzie ejszcze lepiej niz w zimie. Coz, na pewno nie wszystkie transfery w tym okienku sa takie jak Stan sobie by zyczyl bo jestem przekonany, ze gdyby tak bylo to Lamey i Diaz by do nas nie trafili. Wszystko jak zwykle rozbija sie pewnie o kase ktorej zbyt wiele nie ma i Stan robi co moze by ten zespol wzmocnic na tyle na ile srodki pozwalaja.
Troche szkoda, bo przy takim dyrektorze sportowym to majac np. 3-4 mln euro na transfery to mozna zdzialac cuda. Ale i tak nie jest zle i jak narazie oceniam to okienko pozytywnie. Boisko jednak i tak wszystko zweryfikuje.
Odpowiedz cytując
Teqcontroller
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 29.06.2011, 22:17
szkielko17 napisał(a):Wyświetl post
cikosz słaby tak? 2 najlepszy prawy obrońca w polskiej lidze po rzeźniczku + mlody + doświadczony kapitan mlodej reprezentacji + reprezentacja seniorska ale nieee fatalny był ...owszem na początku nie zachwycał ale z czasem grał coraz lepiej co pokazuje ze za rok był by juz bardzo przyzwoitym prawym obronca

nie mówie że był bogiem czy cos ...ale na pewno 100 razy bardziej wolałbym go niz Lameya który w 2 l.angielskiej grzał lawe
Skończ już .......ic te swoje żale.Temat był już wałkowany 100 razy.Było mineło , teraz trzeba myśleć co ma być a nie co by było gdyby...w Wiśle nie ma czasu na wprowadzaniei młodych tu ma być teraz i już AMEN.
"JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"

Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 29.06.2011, 22:19
Diaz odchodzi: płacz i lament. Diaz wraca: płacz i lament.
Odpowiedz cytując
cinekw
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 29.06.2011, 22:23
szkielko17 napisał(a):Wyświetl post
cikosz słaby tak? 2 najlepszy prawy obrońca w polskiej lidze po rzeźniczku + mlody + doświadczony kapitan mlodej reprezentacji + reprezentacja seniorska ale nieee fatalny był ...owszem na początku nie zachwycał ale z czasem grał coraz lepiej co pokazuje ze za rok był by juz bardzo przyzwoitym prawym obronca

nie mówie że był bogiem czy cos ...ale na pewno 100 razy bardziej wolałbym go niz Lameya który w 2 l.angielskiej grzał lawe
Erik był świetny kiedy grał do przodu, zapieprzał od jednej linii do drugiej, dobrze współpracował z Małym, robił dużo zamieszania z przodu co pozwalało stwarzać dobre sytuacje, i żałuje, że odszedł bo chłopak miał mega potencjał, jednak, jeśli spojrzeć na jego gre defensywną, to miał sporo braków, które jak widać z czasem eliminował, źle się ustawiał i czasami po jego niepozornym gapiostwie traciliśmy bramke, więc myślę, że właśnia gra z tyłu zaważyła na tym, że Wisła nie wyłożyła tych 350 tys. euro za niego, a sądzę, że priorytetem jak na prawego obrońce jest właśnie dobra gra defensywna, a dopiero potem ofensywna i dlatego Stan wybrał Lameya.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 29.06.2011, 22:25
leszekm_ napisał(a):Wyświetl post
Norma na tym forum
,
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 29.06.2011, 22:28
leszekm_ napisał(a):Wyświetl post

heh komentarz sezonu
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 29.06.2011, 22:29
Widze ze wszystko toczy sie po staremu. Zucili ochlap a wszyscy zaczynaja doceniac i widziec w Diazie super wzmocnienie. Jeszcze rok temu kazdy sie cieszyl gdy go sprzedawalismy, ze robimy dobry interes, ze nigdy wiecej wslizgow na dwie wyprostowane nogi...
Wykupic go niewykupimy i to jest oczywiste. A po kiego on do nas? a gdzie ci ze slynnej listy transferowej? Tlumaczono tu ze zakrecono kranik z kasa dlatego nic niewypalilo. Hmm to po co oni wogole w Wisle pracuja ? Chyba sa od mydlenia oczow i chyba najlepiej im to wychodzi. Niekumam jak mozna pracowac w takiej niewiedzy przez 6 miesiecy? Nagle ktos powiedzial ze kasy niebedzie? Przeciez to zapierdala taka amatorka ze hej. Skad wiecie ze mial listy z pilkarzami i tylko trzeba bylo kaske wyciagnac? A moze lista z kilkoma nazwiskami byla tylko liczono na transfer z klubu... tu lipa i caly misterny plan poszedl w hu...Chyba ze czekamy na otwarcie okna ... ale ciezko juz tak sie ludzic.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 29.06.2011, 22:35
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
To bedzie LO i juz...

Dobrze ze to nie Wy jestescie trenerami..
Diaz to nie będzie LO. Diaz będzie takie-nie-wiadomo-co. Będzie grał na każdej pozycji i na każdej pozycji będzie irytował. Jedno dobre zagranie, dwa złe. U nas grał jako SB (LO), LMF, DMF, CMF, AMF ...coś jeszcze? Moim zdaniem na pozycji SB spisywał się zdecydowanie najgorzej. Najlepiej jako DMF, czyli konkurencja dla Sobola, Wilka, Siwakowa... powodzenia.
Odpowiedz cytując
LAW
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 29.06.2011, 22:40
Najlepsze w Diazie jest to, że wygląda jak Ronaldinho ;-)
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 29.06.2011, 22:44
Mnie transfer Diaza zawiódł pod jednym względem .

Świadczy o tym że przez rok nasz skauting nie znalazł porządnego lewego obrońcy . Wracanie do Diaza , nie zważając już czy jest to dobry gracz na tą pozycję czy nie , to jest rozwiązanie tymczasowe i tylko pośrednie .

Paljic miał pograć na lewej obronie pare spotkań w rundzie jesiennej a wyjdzie z tego 1,5 sezonu najmniej .

Oczywiście jest opcja że wstawią tam Nuneza , ale stety Maaskant widzi go gdzie indziej .

W gwoli ścisłości : nie płakałem po Diazie , jeśli w ubiegłym roku chciałem aby Wisła kogokolwiek sprzedała z 1 składu to tylko Diaza . Spora kasa za przeciętnego zawodnika - takie jest moje zdanie . Diaz na pewno nie jest lepszy niz przed odejściem z Wisły , a wręcz przeciwienie - stracił ostatnie pół roku . Transfer na uzupełnienie kadry i nic więcej .
Odpowiedz cytując
tokra
Member

Od: 09.2010

Stary 29.06.2011, 22:59
A skąd ty to wiesz?

Przychodzi zawodnik, który zna realia, grał tu, niektórym się nie podoba, ich problem. Sprzedaliśmy go za milion euro, trener chciał go zatrzymać. Po roku wraca do nas. Jeśli to nie oznaka działającego skautingu to już nie wiem co wam dogodzi.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 29.06.2011, 23:04
Jeśli RM ma takie widzimisię i chce Diaza to niech ma. Jakby go nie chciał to by nie miał. Diaz jak będzie grał lipę to siądzie na ławie. Nie ma się co napinać tylko dać obu szanse udowodnić ze wiedzą co robią i po co tutaj są.

RM ma to do siebie ze z grajków jakich ma do dyspozycji robi lepszych. Jak będzie z Diazem czas pokaże, pewnie podobnie.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 29.06.2011, 23:09
tokra napisał(a):Wyświetl post
A skąd ty to wiesz?

Przychodzi zawodnik, który zna realia, grał tu, niektórym się nie podoba, ich problem. Sprzedaliśmy go za milion euro, trener chciał go zatrzymać. Po roku wraca do nas. Jeśli to nie oznaka działającego skautingu to już nie wiem co wam dogodzi.
jak ktos stracił pół roku przez kontuzje to wytłumacz mi jakim cudem może byc lepszy niz przed nią ? mam ci tutaj wymieniac przykłady czy sobie darować ?

Diaza sprzedaliśmy w kwocie od 700 tys do 1,5 mln euro. Rozbieżności podawane w mediach są duże

Teraz PODOBNO przychodzi do nas na rok za 150 tys . Za wykupienie jego kontraktu Bruggia sobie na pewno zażyczy ok 500 tys na co Wisła na pewno nie przystanie ( chociaz pieron wie co będzie za rok )

Interesem życia bym tego nie nazwał

jeśli według ciebie skauting polega na wyszukiwaiu zawodników którzy u nas grali i doznali kontuzji na zachodzie to gratuluje poczucia humoru
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 29.06.2011, 23:10
Dariook o jakim ty kraniku z kasą mówisz?Kiedy my ostatnio mieliśmy jakiś kranik włączony?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Wisoman
Member

Od: 02.2008

Stary 29.06.2011, 23:13
ja się cieszę z powrotu Diaza lubiłem go jako zawodnika, ale był też dobrym graczem i dziwowałem się kiedy go sprzedawali. Typowy z niego walczak, gra dobrze głową czasami przytrafi mu się świetne uderzenie z dystansu ogólnie jestem zadowolony że Diazik do Nas wraca

Wszystko można co nie można byle z wolna i ostrożna
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 29.06.2011, 23:21
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Dariook o jakim ty kraniku z kasą mówisz?Kiedy my ostatnio mieliśmy jakiś kranik włączony?
A kranik włączony to jest ile w mln E?
Ten kranik to tylko kasa na transfery gotówkowe czy też na kontrakty?

Pytam poważnie, bo się nie znam.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 29.06.2011, 23:25
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
A kranik włączony to jest ile w mln E?
Ten kranik to tylko kasa na transfery gotówkowe czy też na kontrakty?

Pytam poważnie, bo się nie znam.
Chodzi o to, że w przeciągu roku Wisła na samych transferach zarobiła ok 10mln E a wydała 2-2.5, więc zastanawiam się o jaki kran z kasą chodzi.
Od jakiegoś czasu skupiamy się na transferach zawodników z kartą w ręku i nielicznymi wyjątkami.

Ja też się poważnie pytam o jaki kranik z kasą chodzi

Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 29.06.2011, 23:30
Karherop napisał(a):Wyświetl post

Świadczy o tym że przez rok nasz skauting nie znalazł porządnego lewego obrońcy . Wracanie do Diaza , nie zważając już czy jest to dobry gracz na tą pozycję czy nie , to jest rozwiązanie tymczasowe i tylko pośrednie
Interesuje mnie definicja "porządnego" zawodnika według fana Wisły? Klubu, który nawet nie jest europejskim średniakiem. Z czterdziestomilionowego kraju, gdzie do reprezentacji kraju na lewą obronę powołuje się Piotra Brożka.

Problem polega na tym, że zawodnicy, którzy są w zasięgu takiego klubu, jak nasz są niekoniecznie lepsi od Diaza. Chodzi o "renomę" ligi, kasę, którą tu dostaną, kasę na transfer. Nie ukrywajmy, potrzebujemy przynajmniej kogoś takiego jak Boenisch, a przecież to tylko średni obrońca z Bundesligi, nie siódmy cud świata. Co więcej, ktoś na takim poziomie, jak on, kto nie zbliża się do wieku emerytalnego, bez problemu znajdzie klub, w którym dostanie 800+ tys Euro.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 29.06.2011, 23:30
Chodzi o to, że w przeciągu roku Wisła na samych transferach zarobiła ok 10mln E a wydała 2-2.5, więc zastanawiam się o jaki kran z kasą chodzi.
Od jakiegoś czasu skupiamy się na transferach zawodników z kartą w ręku i nielicznymi wyjątkami.

Jesteś pewien, że aż tyle? Odlicz prowizje dla menedżerów i inne wydatki. Poza tym kwoty w mediach są różnie podawane, a oficjalnych danych klub nie przedstawia.

Tak samo można gdybać za ile kupiliśmy Chaveza, Jovanovica, czy rok i pół roku temu zawodników. Oficjalnych danych nie ma.

Poza tym w pucharach nic nie osiągnęliśmy, koszty utrzymania kadry są spore. Mieliśmy deficyt po Levadii, graliśmy rok w Sosnowcu, sponsora nie ma, czynsz za stadion + to co mamy niby dołożyć... Tego nie policzyłeś?
Ostatnio edytowane przez kacpaw91 : 29.06.2011 o godz. 23:35.
Odpowiedz cytując
tokra
Member

Od: 09.2010

Stary 29.06.2011, 23:33
Karherop napisał(a):Wyświetl post

Świadczy o tym że przez rok nasz skauting nie znalazł porządnego lewego obrońcy . Wracanie do Diaza , nie zważając już czy jest to dobry gracz na tą pozycję czy nie , to jest rozwiązanie tymczasowe i tylko pośrednie .

Paljic miał pograć na lewej obronie pare spotkań w rundzie jesiennej a wyjdzie z tego 1,5 sezonu najmniej .

Oczywiście jest opcja że wstawią tam Nuneza , ale stety Maaskant widzi go gdzie indziej .

W gwoli ścisłości : nie płakałem po Diazie , jeśli w ubiegłym roku chciałem aby Wisła kogokolwiek sprzedała z 1 składu to tylko Diaza . Spora kasa za przeciętnego zawodnika - takie jest moje zdanie . Diaz na pewno nie jest lepszy niz przed odejściem z Wisły , a wręcz przeciwienie - stracił ostatnie pół roku . Transfer na uzupełnienie kadry i nic więcej .
Musisz zrozumieć, że to nie ty jesteś trenerem i dyrektorem sportowym w jednym.
Gdybyś słuchał dokładnie słów Stana V. to wiedziałbyś, że liczymy również na okazje, gdzie można wyciągnąć zawodnika na którego w normalnych okolicznościach nie byłoby stać. Patrz np. nasz nowy serbski stoper. Z Diazem sytuacja jest podobna. Problemem jest twoje postrzeganie tego zawodnika i tyle. Widocznie nie wszyscy podzielają twoje zdanie, na czele z duetem Holendrów.

Co do osób po kontuzji, to sprawa jest bardzo indywidualna. Niektórzy wznoszą się na wyżyny po czymś takim. Poza tym Diaz już normalnie trenuje, skoro zagrał w reprezentacji. Zobaczymy co będzie.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.06.2011, 23:34
napewno Diaz jest o wiele pewniejszy na obronie niż Palijc.Bardzo mnie cieszy jego powrót.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 29.06.2011, 23:47

Ja na to patrze inaczej. Są wpływy i są wydatki. Wpływy były marne - brak pucharów, brak sponsora, brak wpływów z biletów.

10 mln E to 40 mln zł nasz roczny budżet. Kupa kasy. Tyle ze dodając do tego inne niewielkie wpływy to musi ta kasa starczyć na pensje, kontrakty, gwarancje jakichkolwiek środków dla dyrektora sportowego na transfery itp.

Pozyskanie zawodnika to tez niemała kasa obciążająca budżet - kwota odstępnego (np. 350 tys E), prowizja dla manago, kontrakt dla zawodnika (pewnie 250 tys E), czasami prowizja za podpis dla zawodnika , 3% kwoty dla pzpn.

Patrzenie na wzmocnienia pod kątem gotówki wydanej na transfer jest mylne.
Czy chcąc jeździć autem wystarczy mieć kwotę na jego zakup? A co z benzyną, ubezpieczeniem, przeglądem, naprawami, oponami, płynem do spryskiwacza itp?

W tym kontekście kranik rozumiem jako całość środków w budżecie na utrzymanie drużyny. I nawet jeśli dla kogoś nie jest on większy jak ostatnio to raczej na pewno jest lepiej wykorzystywany niż dotychczas.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 29.06.2011, 23:51

Nie mialem na mysli kranika z ktorego zawsze leci wielka kasa i ktora mozna rozdawac na lewo i prawo. Chodzilo mi bardziej o to ze panuje plotka ze Stan wszystko mial poukladane tylko nagle zabraklo kasy. Mozna wiec powiedziec ze zakrecono mu kranik. Ale czy mozliwe jest zeby pracowac nad czyms pol roku i niby wszystko miec dogadane a na koniec tak zostac wyjebanym? Nie wydaje mi sie.
Zreszta chyba blednie myslisz ze takie okreslenie odrazu oznacza wielka kase. Kazdy kranik inny, z jednego kapie a z drugiego sie leje, a jeszcze inny zamkniety jest na emen.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 29.06.2011, 23:52
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Jesteś pewien, że aż tyle? Odlicz prowizje dla menedżerów i inne wydatki. Poza tym kwoty w mediach są różnie podawane, a oficjalnych danych klub nie przedstawia.

Tak samo można gdybać za ile kupiliśmy Chaveza, Jovanovica, czy rok i pół roku temu zawodników. Oficjalnych danych nie ma.

Poza tym w pucharach nic nie osiągnęliśmy, koszty utrzymania kadry są spore. Mieliśmy deficyt po Levadii, graliśmy rok w Sosnowcu, sponsora nie ma, czynsz za stadion + to co mamy niby dołożyć... Tego nie policzyłeś?
Nie chcę mi się powtarzać, wczesniej juz o tym pisalem.

Piszę, że nie wiem o co chodzi z tym kraniku.

Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 29.06.2011, 23:58
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Interesuje mnie definicja "porządnego" zawodnika według fana Wisły? Klubu, który nawet nie jest europejskim średniakiem. Z czterdziestomilionowego kraju, gdzie do reprezentacji kraju na lewą obronę powołuje się Piotra Brożka.

Problem polega na tym, że zawodnicy, którzy są w zasięgu takiego klubu, jak nasz są niekoniecznie lepsi od Diaza. Chodzi o "renomę" ligi, kasę, którą tu dostaną, kasę na transfer. Nie ukrywajmy, potrzebujemy przynajmniej kogoś takiego jak Boenisch, a przecież to tylko średni obrońca z Bundesligi, nie siódmy cud świata. Co więcej, ktoś na takim poziomie, jak on, kto nie zbliża się do wieku emerytalnego, bez problemu znajdzie klub, w którym dostanie 800+ tys Euro.

Piękny post.

Z jednym wyjątkiem Beonish może wchwili obecnej jest średnim obrońcą Bundesligi, ale 2-3 lata temu był jednym z najwyżej ocenianych młodych Lewych Obrońców na świecie ( jego talent oceniano na równi z Garethem Balem). Wiadomo - pewnie na wyrost - ale nie jest to byle jaki obrońca.

Kibicom w Polsce po prostu brakuje skali - wiekszosc nie zdaje sobie chyba sprawy jak gigantyczny jest football, jak gigantyczna jest konkurencja na tym rynku, odnosimy się do klasy potęg Ligi Mistrzów, a ludzie nie zdają sobie sprawy jakie gwiazdy potrafią grać w 2giej lidze Niemieckiej czy Angielskiej. I jak wiele potrafią zarabiać nawet średniacy w klubach o których niewiele wiadomo w Polsce jak np Duisburg.
Z drugiej strony depresjonują wartość naszych ligowych graczy do poziomu lig amatorskich jak Litwa czy Łotwa.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 29.06.2011, 23:59
AYALA napisał(a):Wyświetl post
napewno Diaz jest o wiele pewniejszy na obronie niż Palijc.Bardzo mnie cieszy jego powrót.
Nie jest. Moim zdaniem Palijc ma 60-70% szans na wygranie rywalizacji na pozycji SB z Diazem. Dlatego tak jak większosć ja również jestem rozczarowany "polityką transferową" w tym aspekcie.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 30.06.2011, 00:26
Angmir napisał(a):Wyświetl post
Piękny post.

Z jednym wyjątkiem Beonish może wchwili obecnej jest średnim obrońcą Bundesligi, ale 2-3 lata temu był jednym z najwyżej ocenianych młodych Lewych Obrońców na świecie ( jego talent oceniano na równi z Garethem Balem). Wiadomo - pewnie na wyrost - ale nie jest to byle jaki obrońca.

Kibicom w Polsce po prostu brakuje skali - wiekszosc nie zdaje sobie chyba sprawy jak gigantyczny jest football, jak gigantyczna jest konkurencja na tym rynku, odnosimy się do klasy potęg Ligi Mistrzów, a ludzie nie zdają sobie sprawy jakie gwiazdy potrafią grać w 2giej lidze Niemieckiej czy Angielskiej. I jak wiele potrafią zarabiać nawet średniacy w klubach o których niewiele wiadomo w Polsce jak np Duisburg.
Z drugiej strony depresjonują wartość naszych ligowych graczy do poziomu lig amatorskich jak Litwa czy Łotwa.
Wkoncu dyskusja na poziomie. Napewno Ty jak i poprzednik macie racje. Nasza polityka niepowinna isc w kierunku odgrzewanych kotletow. Diaz jest poprostu za slaby by wzmocnic potencjal naszej druzyny. Jesli chcemy realnie myslec. O LM to musimy kupowac zawodnikow leprzych od tych co posiadamy. Takich za darmo ciezko znalesc bo kazdy dobry pilkarz musi miec swoja cene. Kazdy klub wie kogo posiada i gwiazdy za darmo nie oddadza. Popatrzcie na Maora, swoje kosztowal ale jaka roznice kolo robi. A darmocha jest nijaka, graja bo grac musza lecz wiecej strachu niz pozytku.
Musimy tez uswiadomic sobie ze to co my placimy tak naprawde sa smieszne pieniadze dla sredniej swiatowej klasy pilkarzy. Tylko z takimi jest szansa na pogranie w LM, i powalczyc o 3 max 2 w grupie. Napewno nikomu nie przeszkadzalo by to ze Wisla to klub polski. Jesli placili bysmy tak jak sie wszedzie placi to rownali bysmy do francuskich klubow. W Turcji to zrozumieli, w Rosji to zrozumieli, na Ukrainie tez. Jesli chcesz grac w Europie musisz placic po europejsku. W kazdej profesji placa kilka krotnie wiecej na zachodzie dlatego brakuje nam pielegniarek, lekarzy, specjalistow, rzemieslnikow, pilkarzy. Wszyscy pracuja tam gdyz u nas panuje wyzysk i smieszne wynagrodzenie za ktore ciezko wyzyc.
Czy wogole znacie jakies kluby mistrzowskie z 30 tys widownia, placace tak niskie wynagrodzenia pilkarzom? Szara prawda niestety. Trzeba tworzyc kominy placowe bo jesli ktos zasluguje to sie placi, paranoja zeby kazdy zarabial podobnie . Nigdzie tak niema. Majac firme i pracownikow zawsze najlepszych oplacasz lepiej bo sa poprostu wiecejj dla ciebie warci.
Im szybciej zrozumiemy ze to wina polskich klubow oraz biernosc w inwestowaniu wlascicieli, sprawia gdzie teraz jest nasza pilka. Poprostu jesli niemasz kasy, checi, milosci to niekupuj klubu. Wyrzadzasz mu tylko krzywde. Niech Inny przyjdzie i naprawde zainwestuje kase, pomoze sie rozwinac i stworzy wlasne dumne dzielo. Zyski kiedys przyjda same. Jesli nie to bakrutem nie bedzie , gdyz kase robia inne firmy zarobasa.
Ps: Nie pije tu do pana Cupiala , szacunek dla niego ze wyciagnol nas z bagna. Tyczy sie to do wlascicieli czolowych 4-5 zespolow, ktorzy co rok sa w 100 najbogatszych . Maja mozliwosci i jesli by tylko chcieli....
My juz kilka lat stoimy w jednym punkcie i jesli sie cos niezmieni to postoimy tak kilka nastepnych.
Powód: dodatek
Ostatnio edytowane przez Dariook : 30.06.2011 o godz. 01:31.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.06.2011, 01:08
thechris napisał(a):Wyświetl post
Nie jest. Moim zdaniem Palijc ma 60-70% szans na wygranie rywalizacji na pozycji SB z Diazem. Dlatego tak jak większosć ja również jestem rozczarowany "polityką transferową" w tym aspekcie.
No musisz się przyzwyczaić że AYALA lubi sobie rzucić takim jednozdaniowym tekstem, który jest wytworem jego wyobraźni a nijak ma się do faktów.

A fakty są takie że Diaz nie przypadkowo został szybko przekwalifikowany na środkowego defensywnego pomocnika - tzw rozpierdalacza który łeb wsadzi tam gdzie nikt nogi i 90% meczów u nas, jak nie więcej, spędził na tej pozycji.To że w reprezentacji gra na boku, mało mnie przekonuje bo Kostaryka to malutki kraik bez jakiś futbolowych zapędów.być może po prostu nie mają nikogo innego a to nie dziwne bo lewy obrońca to towar deficytowy na rynku
Tu trza spojrzeć na to czego się oczekuje od bocznego i czy Diaz to spełnia...i nie spełnia chyba że nie granie w Belgii spowodowało u niego to że się poprawił.

Boczny obrońca musi być szybki, zwinny i nieustępliwy - Diaz spełnia tylko trzeci warunek więc to chyba trochę za mało.
W środku jest łatwiej bo raz jest większa asekuracja, dwa, rzadko w naszej lidze, środkowi pomocnicy są szybkościowcami a skrajni pomocnicy są zazwyczaj szybcy, asekuracji jest mniej i mimo iż Palijć to bardziej ofensywny pomocnik to spełnia 2 na 3 kryteria skrajnego obrońcy więc jak go nie połamią na boisku bądź po za(za te suty), to będzie grał
A Diaz co najwyżej wywalczy sobie pozycję na środku defensywnej pomocy, co też może być ciężkie.Ale najgorsze jest to że on jest na bank sprowadzany jako boczny - bo tu jest o wiele większy problem niż na DM.
I tu Maaskant najpewniej szybko się zdziwi i zrozumie że to nie jest ten zawodnik.

I można psioczyć na politykę transferową w tym aspekcie.Nie wierze że Stan ,tak jak to podkreślał, poszedł do Maaskanta i mu powiedział.
Wiesz, mam tu tego na oku - obserwowałem go pół roku , jest jeszcze ten i ten - też obserwowani i wiesz jest też Diaz którego wcisnęliśmy Belgom, gość po ciężkiej kontuzji i chcą się go pozbyć - co prawda go na oczy nie widziałem przez ostatni rok(bo po .... obserwować kogoś kogo się sprzedało) ale jest.
I Maaskant mówi - bierzemy Diaza
No jest to 'lekko' nielogiczne więc albo(na co stawiam)kwestia jest taka że byli lewi obrońcy lepsi ale trza by bulnąć i finito z transferami więc wspólnie zdecydowali że bierzemy zapchajdziurę a gotówka idzie na napastnika - priorytet - albo Stan lekko ściemnia i nie znalazł nikogo więc zdecydował się na niechcianego w Belgii Diaza.

Takie tam moje spekulacje - gdzie pomijając to nie widzę Diaza na boku obrony, szczególnie z Maaskantem który przykłada dużą wagę do szczegółów a w szczegółach Junior sobie nie radzi
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.06.2011, 01:42
Semper Fidelis 1985 napisał(a):Wyświetl post
Odszedł jeden podstawowy grajek
To jest argument bo faktycznie mogło by się tak zdarzyć że i Meliksona i Małego by obchnęli - a to nie jest abstrakcja co pokazał transfer Mierzejewskiego.Ktoś mający kasę się zajawi , u nas zielone światło bo nie ma nikogo nie do sprzedania i jesteśmy w dupie bo Stan się np w ogóle nie spodziewał
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 30.06.2011, 01:49
Semper Fidelis 1985 napisał(a):Wyświetl post
Odszedł jeden podstawowy grajek (Cikos) doszło do rywalizacji o pierwszy skład czterech (Lamey, Jovanović, Nunez, Iliev) do tego już raczej napewno Diaz plus wykupienie Chaveza. Pierwsze tak piękne okienko od dawien dawna. Dla forumowiczów wislakrakow.com to powód do narzekań. Bez pozdrowień
Naprawde tak rozowo to widzisz? Jesli nawet przyjac ze ta 4 w pelnym skladzie u nas zawita to niebujaj ze kazdy bedzie wzmocnieniem. Przeciez to sa poprostu pilkarze ktorzy maja zalatac ubytki z tamtego roku ! Cikos , Sivakov, Marokanczyk, Rios, Zuraw itd. A kto na ich miejsce? Gdzie zmiennicy? Na lige pewnie damy rade ale juz z Slaskiem czY z TSBB niekoniecznie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów