The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
POtey
Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.06.2011, 07:19
Stan na łamach PSu potwierdził negocjacje, ale zaznaczył,że jeszcze ma innych kandydatów. Po prostu trzeba czekać co się teraz na dniach wydarzy. Faktem jest ze LO lepszy od Dragana byłby dużym wzmocnieniem, ale zarazem nie jestem pewny czy Diaz jest lepszy. Jednak trudno ocenić jego dyspozycję nie widzieliśmy go spory kawałek czasu.
www.hattrick.org najlepszy manager on-line...
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 30.06.2011, 07:45
Wbrew wielu narzekaniom polityka transferowa Wisły wydaje mi się rozsądna. Oczywiście wolałbym Daniego Alvesa zamiast Lamey'a, ale zdaję sobie sprawę, że mnie i innych kibiców od Stana różni także i to, że on - na szczęście - nie ma takich mocarstwowych ciągot jak my. Rozwaga naszego dyrektora i widoczna ostrożność w wydawaniu pieniędzy są w moim przekonaniu powodem do umiarkowanego optymizmu. Wygląda na to, że Stan z Robertem budują nam drużynę, która po pierwsze będzie miała pewne (moim zdaniem niewielkie) szanse na awans do LM, a którą - po drugie - będziemy mogli utrzymać także wtedy, gdy puchary zakończą się klapą. Nie podnieca mnie los Artmedii, która piękny epizod europejski przypłaciła katastrofą. Wolę, aby drużynę na Ligę Mistrzów budowano stopniowo, bez ryzyka krachu, bez stawiania wszystkiego na jedną kartę. Precyzyjniej: piłkarze mają walczyć do upadłego, właśnie stawiać wszystko na jedną kartę, za to od władz klubu wymagam jednak kunktatorstwa.
Dlatego cieszy mnie zatrudnianie piłkarzy obytych, uniwersalnych, z kartą w ręku. Czytałem tu, że Iliev to gość, który nigdzie nie może zagrzać miejsca. Być może właśnie dlatego było nas na niego stać; sądzę, że próbujemy budować przewagę, licząc na osobość trenera, który chyba dobrze radzi sobie z graczami trudnymi, po kontuzjach itd. Czytałem tu, że zatrudnienie Jovanovicia to dowód na brak budowanej od miesięcy listy kandydatów na poszczególne pozycje. Widzę to inaczej, dla mnie to dowód na elastyczność Stana: kłopoty tego gracza z dyskwalifikacją sprawiły, że zajął nagle pierwsze miejsce na tej liście. W przeciwnym wypadku kosztowałby po prostu za dużo i nie mielibyśmy na niego szans.
Jest dobrze i są dane ku temu, by wierzyć, że będzie lepiej. Wolę to niż sytuację typu: jest świetnie, ale jeśli nie awansujemy do LM, nastąpi katastrofa.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 30.06.2011, 07:47
Semper Fidelis 1985 napisał(a):Wyświetl post
Załatać ubytki? Co Ty ćpasz? łatało to się ubytki po Broźku Głowie czy Marcelo, można by było po Genkovie Meliksonie czy Małym, ale po Boukharim? Riosie? Żurawiu? Sivakovie? Może po Branco jeszcze? Nie straciliśmy (jak Narazie) żadnego kluczowego gracza z tamtego sezonu, to już jest duże wzmocnienie. A o graczach sprowadzonych teraz możemy pogadać za pół roku, wtedy się okaże co Stan nam sprowadził. Bez odbioru, bo w pracy jestem.
Niemasz kolego racji. To nie jest FIFA EA ze wystarczy 11 pilkarzy i cisniesz mecz za meczem. Druzyna to minimum18 grajkow wiec rozbij atom a przekonasz sie ze nawet taki Branco mial swoje miejsce w druzynie. Rezygnujac z niego musisz znalesc kogos kto zajmie jego miejsce.
Od kiedy nasza linia defensywna przestala istniec az do teraz trwa jej budowa i szukanie odpowiednich pilkarzy. Lamey lata prawa strone a Jovanovic srodek. Nunez zamiennik Palicja. czyz to nie jest latanie ubytkow? Oni juz dawno tam powinni byc. iliev za Kirma. Jak dla mnie to wszyscy ktorzy nas opuscili byli waznymi ogniwami. Kogo znafco masz na ich miejsce? Kogo wpuscisz na zmiane by odmienic losy gdy nie idzie? Gdy ktos z 11 zlapie kontuzje to kto? Patrz znafco na napastnikow, ooo zdziwiony? Tylko jeden? Damy rade!
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 30.06.2011, 07:55
Moim skromnym zdaniem, Diaz na lewej obronie nie byłby lepszy od Paljica. Dragan wydaje się być solidniejszym grajkiem, bardziej przewidywalnym, notującym mniej strat. Nie jest to oczywiście szczyt marzeń na LM, ale z tej dwójki wolę jednak jego.

Pamiętam mecze Diaza jako defensywnego pomocnika i tam sprawiał na mnie lepsze wrażenie, natomiast jego gra na lewej obronie przyprawiała mnie najczęściej o palpitacje serca. Najczęstszym błędem Juniora były fatalne straty przy wyprowadzaniu piłki (podania wprost pod nogi przeciwnika), niepotrzebne dryblingi i totalny brak tzw. timing`u - często piłka go po prostu przeskakiwała.

Nie chcę przez to powiedzieć, że go skreślam. Być może dojrzał w Belgii i rozwinął swoje umiejętności. Nie zmienia to niestety faktu, że dla mnie kandydatem na lewą obronę to on nie jest, a sam transfer nosi znamiona klasycznej "łapanki".

P.S. Wczoraj w nocy była na Canal+ powtórka meczu Wisła - Legia. Szczególna uwagę zwróciłem na Cikosa i Gargułę. Parafrazując Kazia Węgrzyna: Na prawdę fajnie zagrali.

P.S.2 Zgadzam się po części z Dariookiem, choć nei we wszystkim. Mamy 12-13 wartościowych zawodników, dojrzałych do gry w pucharach. Niestety, w przypadku jakiegoś nieszczęścia Maora, Genkova, Sobolewskiego czy Chaveza (a nie daj Boże wszystkich na raz), jesteśmy w czarnej d...ie.
Ostatnio edytowane przez willow : 30.06.2011 o godz. 07:58.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
szkielko17
Member

Od: 02.2007

Stary 30.06.2011, 08:11
Czy widziałbym w drużynie Juniora Diaza? Z tego co opowiadają w Krakowie, radził sobie dobrze – opowiadał holenderski szkoleniowiec.

nooo ladnieee... miom zdanie i Dragan i Junior prezentuje identyczny poziom
Odpowiedz cytując
omen69
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 30.06.2011, 08:26
Z ciekawości sprawdziłem archiwum newsów z zeszłego roku. Wyglądało to tak, stan na ostatni dzień czerwca:
a) przychodzą: Jovanic, Żurawski, Kowalski,
b) przedłużone kontrakty: Boguski,
c) testowani: Paolo Etamané Etame, Everson Arantes de Oliveira Alemão i Hélton Pereira Pinto oraz Mateus Versolato Júnior.
d) w ramach przygotowań przegrywamy z trzecioligowym Dynamem Drezno 2-0, i wygrywamy z Garbarnią 3-1,
e) poważne plotki o odejściu Marcelo i Diaza,
f) odchodzą: Głowacki, Juszczyk, Jop, Alvarez, Issa Ba, Gołoś, Christov,
g) Kurdziel trenerem bramkarzy,

Dla porównania 2011:
a) przychodzą: Iliev, Lamey, Chavez,
b) przedłużone kontrakty: Sobolewski,
c) wygrywamy trzy sparingi w tym z mistrzem Bułgarii 2-1,
d) "testujemy": Marko Jovanović i Gervasio Núnez
e) poważne plotki o przyjściu wymienionych w punkcie d + Diaz,
f) odchodzą: Żurawski, Branco, Boukhari, Cikos, Rios,
g) Primel trenerem bramkarzy,

Różnica jest więc wyraźna. Zmiany na lepsze. Przychodzą lepsi piłkarze, lepszy trener bramkarzy, lepiej gramy sparingi, nie odchodzą kluczowi gracze (Cikos a Alvarez, Branco a Głowacki), plotki dotyczą przyjść a nie odejść naszych najlepszych graczy, testowani to gracze z ciekawym CV obaj bardzo blisko podpisania z nami kontraktu... co więc musi się zmienić by niektórzy nabrali trochę więcej optymizmu?
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 30.06.2011, 08:32
Jeśli Diaz to nasz jedyny zawodnik obok Plaijcia na lewą obronę to mimo wszystko nadal będzie można uznać że nie mamy lewego obrońcy. Diaz minimalnie lepszy w defensywie choć i tak ze swoją zwrotnością jest bardzo prosty do ogrania. Dragan natomiast w przeciwieństwie do Diaza nie oddaję piłki przeciwnikowi za darmo wykopując ją przed siebie. Także pożytek z ich gry na tej pozycji może być podobny.

Traktowałbym jego jako dobre uzupełnienie, bo może zagrać także na defensywnym pomocniku i osobiście na tej pozycji ceniłem go najbardziej.
Podstawowe pytanie jest jeszcze takie czy otrzymujemy takiego Diaza jakiego sprzedaliśmy czy gorszego bo jego dyspozycja na ostatnim turnieju nie napawała optymizmem. Pozytywem jest też podniesienie wzrostu w drużynie bo bronienie przy stałych fragmentach jest kiepskie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 30.06.2011 o godz. 09:23.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 30.06.2011, 08:32
Widzę, że dyskusja rozgorzała już na dobre. Diaz ponownie w lecie dzieli kibiców Wisły

A tak na serio. Dzisiaj mamy ostatni dzień czerwca. Jutro oficjalnie otwiera się okno transferowe i wtedy zobaczymy jak to jest z tą Naszą kasą na transfery i czy zawodnicy którzy faktycznie przyjdą do Nas będą w stanie przynajmniej na początku zaspokoić zachcianki co niektórych na tym forum. A już ubaw byłby po pachy gdyby tak krytykowany Lamey czy też Diaz (jeśli faktycznie przyjdzie) okazali się lepsi od dajmy na to Jovanovicia który przez większość został przyjęty jako wzmocnienie jakiego oczekiwano. Pożyjemy zobaczymy, ale coś czuje że Stan Nas jeszcze pozytywnie zaskoczy. Ale wiadomo jak to bywa z przeczuciami. W większości się nie sprawdzają...
Odpowiedz cytując
zloty1906
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 30.06.2011, 08:58
Fragment tekstu z dzisiejszego DP o negocjacjach z Bitonem.

Cytat:
Blisko Wisły jest także izraelski napastnik David Biton z belgijskiego RSC Charleroi. Jego menedżer Dudu Dahan podkreśla jednak, że do negocjacji pozostaje jeszcze sporo kwestii. Zaznacza, że nawet pojawienie się w najbliższych dniach piłkarza na testach medycznych w Polsce nie będzie jeszcze przesądzało o podpisaniu kontraktu.
Agent zapewnia, że 23-letni napastnik może zrobić w Polsce podobną furorę, co Maor Melikson. - On strzelał bramki w silniejszych ligach, niż polska: belgijskiej i izraelskiej - podkreśla Dahan. Dlaczego w takim razie zawodnik chce przenieść się do słabszej ligi i zrobić krok wstecz? - To nie jest tak, że on szaleje na myśl o przenosinach do Polski. Ale ja przekonuję go do tego pomysłu. Mam dobre doświadczenia po transferze Meliksona - zaznacza Dahan. Poza tym, klub Bitona spadł z belgijskiej ekstraklasy. Co prawda interesował się nim m.in. KRC Genk, ale najbardziej konkretna jest oferta Wisły. - Wierzę, że jesteśmy blisko porozumienia - stwierdza reprezentant piłkarza.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.06.2011, 09:12
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Niemasz kolego racji. To nie jest FIFA EA ze wystarczy 11 pilkarzy i cisniesz mecz za meczem. Druzyna to minimum18 grajkow wiec ... Rezygnujac z niego musisz znalesc kogos kto zajmie jego miejsce. .. Patrz znafco na napastnikow, ooo zdziwiony? Tylko jeden? Damy rade!

Dariook,
kontrakt za kontrakt - OK. Natomiast filozofia zawodnik za zawodnika - bez sensu.

Wedle oficjalnej to mamy 4-ch napastników. Boguski, Małecki, Genkov, Iliev. Mało?

http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/pierwsza_druzyna/

Pewnie powiesz - Małecki i Iliev to pomocnicy a Boguski nie pasuje do systemu 4-3-3. Zostaje jeden - Genkov. To prawda....

Tyle że my potrzebujemy zamienić zawodnika X na zawodnika Y o innej charakterystyce. Zamienić a nie wymienić. Choćby z powodu zmiany taktyki z 4-4-2 na 4-3-3.

Taka przebudowa drużyny nie potrwa jeden sezon, trzeba być cierpliwym. Nas nie stać na przebudowę w jednym okienku, nas nawet nie stać na przebudowę gotówkową przez kilka okienek. Środki jakie mamy takie mamy. Grunt aby zrobić krok do przodu w dobrym kierunku a taki robimy, mimo średniej kasy na ten cel.

Koledzy zauważyli jedna fajna sprawę - jesteśmy słabym pracodawcą jak na europejskie warunki. Natomiast chcę dla równowagi powiedzieć że potencjał mamy mega, mega, ogromny. Sama możliwość kwalifikacji do LM i szansa na dojście do grupy - to coś czego ZADEN klub z drugiej, trzeciej ligi angielskiej nie osiągnie składem który ma (mimo ze piłkarsko i finansowo jest silniejszy niż my). Nie ta liga.

Naszym atutem są perspektywy i do nas przyjdą ludzie głodni sukcesu. Patrz Stan, Robert, zawodnicy z kartą w ręku czy w zaawansowanym piłkarsko wieku. Z tego zrobiła się na prawdę dobra ekipa i zmierza wszystko w fajnym kierunku.

Doceniam nową jakość w tym co robimy jeśli chodzi o transfery. Świetna robota.
Czy to spełnienie moich marzeń? Po części tak.

Przy zachowaniu progresu jaki mamy obecnie to niedługo odsadzimy większość konkurencji o lata, jak kiedyś. I na to liczę.
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 30.06.2011, 09:15
W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć fenomenu tego Forum...
Kilka wycinków z dyskusji, która miała miejsce niespełna rok temu:

FraMat napisał(a):Wyświetl post
Natomiast sprzeciwam się pozbywaniu Diaza.
Co prawda popełnia on błedy, ale to praktycznie jedyny piłkarz Wisły, któremu nieustannie chce się grać i wygrywać. Ktory jest nieustepliwy, ktory nie zraża się i jest w stanie zmotywować innych.
Umieszczenie go w 11 kolejki tydzień temu to nie przypadek. To, co Diaz wyprawiał w obronie powiiniśmy wszyscy docenić.
Fakt, ze Diaz nie jest kreatywnym piłkarzem, ale wynika to tylko z tego, że Diaz nie ma z przodu partnerów do gry ("Wszyscy stoją i czekaja nie wiadomo na co", to nieśmiertelne zdanie Kasperczaka z pierwszego jego pobytu w Wisle mógłby śmiało co mecz powtarzać Junior).
Zauważcie, że w ostatnich meczch zarówno Diaz jak i Cikos, a więc skrajni obrońcy (w grze ofensywnej) popełniają te same błędy i tracą piłkę, bo nie mają komu odegrać.
Błedy Diaza to często błędy ustawienia drużyny, ale i tak wszyscy narzekają: to Diaz źle podał, to Diaz stracił piłkę.
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Sprzedaz Diaza jest bezsensu.
Zawsze w zespole musi byc chociaz jeden zawodnik jako tzw."zapchajdziura" ktory moze zagrac praktycznie za kazdego.

Diaz wlasnie jest takim pilkarzem.
Moze nie prezentuje wybitnie wysokiego poziomu ale zawodnikiem typowo slabym tez nie jest.
Jest cala garsc zawodnikow do wywalenia innych wiec moze od nich zacznijmy...
willow napisał(a):Wyświetl post
Jeśli odejdzie Diaz to chyba za zgodą Vinckx`a?
A jeśli tak to nie wierzę, żeby nasz dyro sportowy nie miał alternatywy...przecież nie po to go Basałaj sprowadzał do Wisły, żeby był marionetką i przyglądał się bezczynnie, jak mu Cupiał drużynę rozsprzedaje. Nie sądzę aby na to pozwolił, w końcu przyjechali tu z Maaskanetem, żeby odbudować ten klub, a nie pogrążyć go jeszcze bardziej.

westersyl napisał(a):Wyświetl post
Junior Diaz jako jeden z nie licznych trzyma jakis tam swój solidny poziom. Jest to zawodnik, który nigdy nie odpuszcza i zawsze można na niego liczyć. Jego największą zaletą jest to, że chce piłkę do gry.

Ma też swoje wady, wywraca się co chwile, podbija sobie piłkę po czym wali lagę na przód, ma mnóstwo nie dokładnych zagrań jednak jest to wynikiem tego, że nie boi się próbować zagrywać trudnych piłek.

Mają na uwadze to, że kończy mu się kontrakt należy już teraz podjąc decyzje co robimy, przedłużamy kontrakt albo sprzedajemy. Można go sprzedać jednak na jego miejsce powinien być sprowadzony zawodnik który od razu wskoczy do pierwszej jedenastki i będzie trzymał poziom. Nie potrzebujemy zawodników przyszłościowych do defensywy.
palladynTS napisał(a):Wyświetl post
Jeśli z Diazem to nie farmazon,to raczej pożegnamy tego ambitnego piłkarza.Last minute by cokolwiek na nim zarobić.Jednakże nie przyjmuję do wiadomości by na biurku naszego dyrektora sportowego nie było żadnego cv kandydata,mogącego wskoczyć od kopa do pierwszego składu.Nie wiem jaki na dzień dzisiejszy jest status piłkarza Golańskiego,ale ja bardzo chętnie widziałbym go w składzie.

Generalnie większość ludzi uważała, że 1,5 miliona euro to dobra cena za zawodnika któremu za rok (wtedy) kończył się kontrakt, niemniej nie licząc 2-3 osób wszyscy Diaza mniej czy bardziej cenili.
W tej chwili możemy go ponownie ściągnąć, mając wielki pożar na lewej obronie to znowu lament i płacz.Niektórzy z Was chyba naprawdę żyją w Matrixie i uważają, że każdy piłkarz marzy o tym żeby u Nas zagrać.Czy rzeczywiście jesteśmy w stanie za sensowne pieniądze ściągnąć zawodnika lepszego od Juniora, który w dodatku będzie chciał w Wiśle zagrać? - mam wątpliwości.
Żeby było jasno sam nie jestem wielkim zwolennikiem jego talentu, nie jest to zawodnik, który swoją grą zapewni nam spokój.Staram się jednak realnie oceniać rzeczywistość...
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 30.06.2011, 09:18
Kolego Martinusie...
Widze ze zacytowales mojego posta ale chyba doszlo do delikatnego przeklamania poniewaz ja jestem za sprowadzeniem Diaza.
Zalowalem jego pozbycia sie ale teraz jestem na tak dla jego powrotu a z Twojego posta zrozumialem ze Ty chyba stwierdzasz ze jestem przeciwny...

Jak jest inaczej to uznajmy ze nie ma tematu...
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 30.06.2011, 09:21
Diaz jako lewy obrońca jest o niebo lepszy od Paljicia w destrukcji, zaś słabszy w wyprowadzaniu piłki i generalnie w ofensywie. Jego problemem było, że trenerzy często wstawiali go na lewym skrzydle bądź w środku pola gdzie sobie zupełnie nie radził. Pytanie w jakiej obecnie jest dyspozycji po kontuzji jest w tym momencie kluczowe. Nie mniej ten transfer oceniam na plus, na pewno to dużo lepszy obrońca od Paljicia.
Odpowiedz cytując
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 30.06.2011, 09:23
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Kolego Martinusie...
Widze ze zacytowales mojego posta ale chyba doszlo do delikatnego przeklamania poniewaz ja jestem za sprowadzeniem Diaza.
Zalowalem jego pozbycia sie ale teraz jestem na tak dla jego powrotu a z Twojego posta zrozumialem ze Ty chyba stwierdzasz ze jestem przeciwny...

Jak jest inaczej to uznajmy ze nie ma tematu...
Przykro mi, ale nie śledziłem szczegółowo każdego postu i opinii każdego użytkownika a jedynie generalną modę
Rok temu modne było docenianie Diaza tylko dlatego, że od Nas odchodził w tym roku modne jest narzekanie na niego tylko dlatego, że może do Nas przyjść.
Ot, taki paradoks...
Eppur si muove!
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 30.06.2011, 09:29
lorddavy napisał(a):Wyświetl post
Diaz jako lewy obrońca jest o niebo lepszy od Paljicia w destrukcji, zaś słabszy w wyprowadzaniu piłki i generalnie w ofensywie. Jego problemem było, że trenerzy często wstawiali go na lewym skrzydle bądź w środku pola gdzie sobie zupełnie nie radził. Pytanie w jakiej obecnie jest dyspozycji po kontuzji jest w tym momencie kluczowe. Nie mniej ten transfer oceniam na plus, na pewno to dużo lepszy obrońca od Paljicia.
Diaz radził sobie o niebo lepiej w środku pola, niż na lewej obronie... Na obronie Junior grał poprawnie, jednak tylko na poziomie naszej ekstrakklasy. To zdecydowanie za mało jeśli chcemy pograć troszkę dłużej niż zwykle w pucharach.

Powtórzę się, jeśli nasz lewa obrona będzie składałą się z Paljica i Diaza - nie mamy lewej obrony. Mamy prowizorkę.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 30.06.2011, 09:32
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Dariook,
Wedle oficjalnej to mamy 4-ch napastników. Boguski, Małecki, Genkov, Iliev. Mało?

http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/pierwsza_druzyna/

Pewnie powiesz - Małecki i Iliev to pomocnicy a Boguski nie pasuje do systemu 4-3-3. Zostaje jeden - Genkov. To prawda....
Boguskiego trudno zaliczyć do napastników. Zresztą wczoraj przeczytałem na pasku w TV, że zainteresowany nim jest Ruch.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 30.06.2011, 09:35
lorddavy napisał(a):Wyświetl post
Masz prawo oczywiście do swojej oceny, ale nie rozumiem, na jakiej podstawie twierdzisz, że Diaz był lepszy na lewej obronie niż jako defensywny pomocnik, skoro 3/4 tego forum twierdzi dokładnie na odwrót? Czyżby większość z nas się myliła?

Diaz jako lewy obrońca = chaos i niepewność.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.06.2011, 09:37
Diaz to przyzwoita zapchajdziura ale akurat na pozycji LO radzil sobie najgorzej.

Roczne wypozyczenie 28-letniego Diaza = 150 tys. euro vs transfer 23-letniego Cikosa za 250 tys. euro.
pytanie na poziomie 1 klasy podstawowki: ktory transfer jest bardziej perspektywiczny dla klubu ?
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
dzollo
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 30.06.2011, 09:50
Być może jestem malkotentem, natomiast ja osobiście jak narazie jestem rozczarowany tym okienkiem transferowym.
Po Stanie który, sam siebie przedstawia w roli mega fachowca, opowiada w gazetach jak to nie śpi po nocach przez cały rok aby w okienku wzmocnić zespół mimo małych środkow jakie posiadamy, oczekiwałem nieco więcej.
Za plus można uznać sprowadzenie Ilieva za free ponieważ jak narazie wszystko wskazuje, że będzie pożytecznym zawodnikiem. Natomiast Jovanović był z polecenia Ilieva. O Gervasio się nie wypowiadam bo jest to największa niewiadoma. Minusem jest napewno pozyskanie Lameya, pewnie iż może okazać się godnym następcą Cikosa natomiast uważam że, można było pokusić się o zdecydowanie lepszego obrońce. Diaz to krok w tył, i nie może być inaczej jeśli nawet za kadencji złotoustego Macieja nie miał pewnego miejsca w składzie. A jeśli już grał to zazwyczaj jako DP.
Oczekiwałem przynajmniej jednego transferu pokroju Meliksona zawodnika , który wyraźnie zrobi różnicę. Co prawda do końca okienka jeszcze szmat czasu, natomiast nie spodziewał bym się już jakiegoś ewidentnego wzmocnienia, jedynie uzupełnienie składy jak Diaz. Napewno jest różnica w pracy, którą wykonuje Stan, a robotą jego poprzedników na tym stanowisku, i jest to zdecydowana różnica na plus. Jednak porównując to okienko do zimowego, i biorąc pod uwagę, że to teraz stoimy przed wielką szansą awansu do tak upragnionej LM, jak narazie jestem lekko rozczarowany.
Czy wygrywasz czy nie.... <3
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 30.06.2011, 09:50
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Boguskiego trudno zaliczyć do napastników. Zresztą wczoraj przeczytałem na pasku w TV, że zainteresowany nim jest Ruch.
Właśnie o to chodzi ze dla jednych to jest napastnik dla innych nie jest.
Boguski był napastnikiem a już nie jest. Teraz napastnikiem jest Genkov, nikt inny. Paradoks.

Jutro pewnie 'moda' na Genkov'a będzie inna - zmiennik/zapchajdziura, 'bo na napastnika to się nie nadaje bo są od niego lepsi'.

Ogólnie tą modę można streścić do zdań: "Jesteś tym co teraz robisz. Nie robisz nie jesteś.".

Dla mnie Boguski to też napastnik. Amen.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.06.2011, 09:54
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Mamy prowizorkę.
A kiedy jej nie mieliśmy? Od lat mamy problem z tą pozycją, bo trudno chociażby Stolarczyka nazwać piłkarzem kompletnym . W kategorii "piłkarz, który będzie chciał grać w Wiśle za 250-300 tys EURO" nie znajdziemy nikogo "istotnie" lepszego od Palijca czy Diaza. To smutne, ale prawdziwe.
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 30.06.2011, 09:56
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Jeśli Diaz to nasz jedyny zawodnik obok Plaijcia na lewą obronę to mimo wszystko nadal będzie można uznać że nie mamy lewego obrońcy. Diaz minimalnie lepszy w defensywie choć i tak ze swoją zwrotnością jest bardzo prosty do ogrania. Dragan natomiast w przeciwieństwie do Diaza nie oddaję piłki przeciwnikowi za darmo wykopując ją przed siebie. Także pożytek z ich gry na tej pozycji może być podobny.
Co ty palisz? W każdym meczu Paljić miał taką sytuację, że z 10, 12 metra wybijał piłkę i trafiała ona do przeciwnika w okolicach 20!

Moim zdaniem Diaz jest silniejszy, lepiej odbiera piłkę, lepiej gra głową i lepiej się ustawia, z kolei Paljić przede wszystkim jest szybszy i zwrotniejszy. Obu zdarzają się karygodne błędy w wyprowadzaniu piłki i obaj nie odpuszczają. W ofensywie mimo wszystko plus po stronie Diaza - Paljić nie ma wrzutki.
Wydaje mi się, że wiele będzie zależeć od przeciwnika: jeśli będziemy grać z Zagłębiem czy Lechią to zagra Paljić, w meczu z Polonią albo Lechem zagra Diaza, zależy to od charakterystyki skrzydłowych przeciwnika.
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 30.06.2011 o godz. 10:03.
.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.06.2011, 10:00
Boguski był napastnikiem a już nie jest. Teraz napastnikiem jest Genkov, nikt inny. Paradoks.

...
Zobacz jakim gramy ustawieniem.
Pomyśl jakie zadania ma w tym ustawieniu środkowy napastnik( poza oczywiscie strzelaniem goli)
Naprawde do tego nie trzeba byc analitykiem , wystarczy obejrzec kilka meczów.
Dla ułatwienia podpowiem ci
Zastawić i utrzymać sie z piłką, wygrywać główki, przytrzymać piłke poczekać na partnerów i odegrać do tyłu badż boku.
Walczyć fizycznie z dwoma naraz rosłymi środkowymi obroncami, robiac miejsce dla OP badz skrzydłowych.
I teraz sobie odpowiedz, która z tych rzeczy potrafi i może wykonywać Boguski.
Podsumowujac, Rafał, przy graniu takim jak gramy, nie jest środkowym napastnikiem.
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 30.06.2011, 10:01

Jutro pewnie 'moda' na Genkov'a będzie inna - zmiennik/zapchajdziura, 'bo na napastnika to się nie nadaje bo są od niego lepsi'.

Ogólnie tą modę można streścić do zdań: "Jesteś tym co teraz robisz. Nie robisz nie jesteś.".

Dla mnie Boguski to też napastnik. Amen.
Rafał Boguski... Niech Ci będzie, że napastnik (średnia goli w lidze na mecz - marnie). Tylko czy Ty go widzisz na boisku w roli Genkova? Musielibyśmy grać inną taktyką - a na to się nie zanosi.

Inna sprawa - dla mnie Rafał nie był i nigdy nie będzie piłkarzem na miarę Wisły. Nawet w swojej dobrej formie. Słaby fizycznie, bojaźliwy, podatny na kontuzje, z tragicznym przyjęciem piłki. Ot taka gwiazdka Bełchatowa czy innego Wodzisławia.

Kurz napisał(a):Wyświetl post
A kiedy jej nie mieliśmy? Od lat mamy problem z tą pozycją, bo trudno chociażby Stolarczyka nazwać piłkarzem kompletnym . W kategorii "piłkarz, który będzie chciał grać w Wiśle za 250-300 tys EURO" nie znajdziemy nikogo "istotnie" lepszego od Palijca czy Diaza. To smutne, ale prawdziwe.
Stolar przy Paljicu to profesor był.
Odpowiedz cytując
Tazz
Junior Member

Od: 06.2011

Stary 30.06.2011, 10:04
vote-for-mikey napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się, że wiele będzie zależeć od przeciwnika: jeśli będziemy grać z Bełchatowem czy Lechią to zagra Paljić, w meczu z Polonią albo Lechem zagra Diaza, zależy to od charakterystyki skrzydłowych przeciwnika.
A w pucharach kto będzie grał ? Jak dla mnie Diaz to zły pomysł , ale Stan prowadzi rozmowy z jeszcze dwoma LO , miejmy nadzieję lepszymi niż Diaz .
Paljić i Junior wystarczyliby na naszą słabą ligę, 3-4 runda kwalifikacji LM to dla nich trochę za dużo.
Porządny LO i napastnik i możemy walczyć o Ligę Mistrzów.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.06.2011, 10:14
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Stolar przy Paljicu to profesor był.
Pamięć bywa zawodna. Wisła miała wtedy o wiele większą przewagę nad resztą peletonu i wiele Wiedźminowi uchodziło...
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 30.06.2011, 10:20
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
....
Podsumowujac, Rafał, przy graniu takim jak gramy, nie jest środkowym napastnikiem.
Prawda. Nie pasuje do ustawienia i to całkowicie.

Tyle ze nie można na wszystko patrzeć jedna miarka - przez pryzmat boiska. Na boisku Boguskiego nie ma i pewnie długo nie będzie. Jest za to w liście płac, w klubowej szatni, w kadrze itd. I tam jest napastnikiem.

Mamy napastnika z kontraktem do 2015 roku choć nie jest nam przydatny na obecna chwile. Więc niby czemu mam twierdzić ze go nie ma? To temat o polityce transferowej a nie składzie wyjściowym. Dusza to dusza, wykarmić trzeba. Twierdzić ze jej nie ma nie można.

Twierdzenie że nie mamy napastników jest krzywdzące dla Rafała a dla nas mylne. Mamy ale .... (i tu taj Twój post pasuje idealnie).
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 30.06.2011, 10:22
http://wks.pl/news/4461,Lenczyk-sieg...oguskiego.html
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 30.06.2011, 10:23
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Pamięć bywa zawodna. Wisła miała wtedy o wiele większą przewagę nad resztą peletonu i wiele Wiedźminowi uchodziło...
Ależ ja dokładnie pamiętam jakim graczem był Stolarczyk - nadal jednak twierdzę, że nie wypada porównywać go do Paljica. Stolarczyk lewym obrońcą był zdecydowanie lepszym niż Dragan.

Wypożyczyć, sprzedać - w jego miejsce (a kontrakt ma chyba nie mały...) sprowadzić zmiennika dla Małego, Może być Kosowski
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 30.06.2011 o godz. 10:27.
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 30.06.2011, 10:26
Trzeba sie cieszyć z przyjścia Diaza, może to nie jest Roberto Carlos, ale jak na nasze realia całkiem niezły zawodnik. Co do formy po kontuzji, to chyba nie jest najgorsza. Co prawada nie oglądałem całych meczów z CONCACAF (brak Eurosportu) i nie śledziłem tego turnieju jakoś specjalnie dokładnia, ale widziałem, że np. w meczu z Hondurasem Diaz grał w podstawowym składzie, więc chyba nie jest tak źle Dobrze,że Kostaryka na Copa America gra rezerwami, bo przyda się Junior na kwalifikacje
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów