|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Stan na łamach PSu potwierdził negocjacje, ale zaznaczył,że jeszcze ma innych kandydatów. Po prostu trzeba czekać co się teraz na dniach wydarzy. Faktem jest ze LO lepszy od Dragana byłby dużym wzmocnieniem, ale zarazem nie jestem pewny czy Diaz jest lepszy. Jednak trudno ocenić jego dyspozycję nie widzieliśmy go spory kawałek czasu.
![]()
www.hattrick.org najlepszy manager on-line...
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Moim skromnym zdaniem, Diaz na lewej obronie nie byłby lepszy od Paljica. Dragan wydaje się być solidniejszym grajkiem, bardziej przewidywalnym, notującym mniej strat. Nie jest to oczywiście szczyt marzeń na LM, ale z tej dwójki wolę jednak jego.
Pamiętam mecze Diaza jako defensywnego pomocnika i tam sprawiał na mnie lepsze wrażenie, natomiast jego gra na lewej obronie przyprawiała mnie najczęściej o palpitacje serca. Najczęstszym błędem Juniora były fatalne straty przy wyprowadzaniu piłki (podania wprost pod nogi przeciwnika), niepotrzebne dryblingi i totalny brak tzw. timing`u - często piłka go po prostu przeskakiwała. Nie chcę przez to powiedzieć, że go skreślam. Być może dojrzał w Belgii i rozwinął swoje umiejętności. Nie zmienia to niestety faktu, że dla mnie kandydatem na lewą obronę to on nie jest, a sam transfer nosi znamiona klasycznej "łapanki". P.S. Wczoraj w nocy była na Canal+ powtórka meczu Wisła - Legia. Szczególna uwagę zwróciłem na Cikosa i Gargułę. Parafrazując Kazia Węgrzyna: Na prawdę fajnie zagrali. P.S.2 Zgadzam się po części z Dariookiem, choć nei we wszystkim. Mamy 12-13 wartościowych zawodników, dojrzałych do gry w pucharach. Niestety, w przypadku jakiegoś nieszczęścia Maora, Genkova, Sobolewskiego czy Chaveza (a nie daj Boże wszystkich na raz), jesteśmy w czarnej d...ie.
Ostatnio edytowane przez willow : 30.06.2011 o godz. 07:58.
![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Czy widziałbym w drużynie Juniora Diaza? Z tego co opowiadają w Krakowie, radził sobie dobrze – opowiadał holenderski szkoleniowiec.
nooo ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Z ciekawości sprawdziłem archiwum newsów z zeszłego roku. Wyglądało to tak, stan na ostatni dzień czerwca:
a) przychodzą: Jovanic, Żurawski, Kowalski, b) przedłużone kontrakty: Boguski, c) testowani: Paolo Etamané Etame, Everson Arantes de Oliveira Alemão i Hélton Pereira Pinto oraz Mateus Versolato Júnior. d) w ramach przygotowań przegrywamy z trzecioligowym Dynamem Drezno 2-0, i wygrywamy z Garbarnią 3-1, e) poważne plotki o odejściu Marcelo i Diaza, f) odchodzą: Głowacki, Juszczyk, Jop, Alvarez, Issa Ba, Gołoś, Christov, g) Kurdziel trenerem bramkarzy, Dla porównania 2011: a) przychodzą: Iliev, Lamey, Chavez, b) przedłużone kontrakty: Sobolewski, c) wygrywamy trzy sparingi w tym z mistrzem Bułgarii 2-1, d) "testujemy": Marko Jovanović i Gervasio Núnez e) poważne plotki o przyjściu wymienionych w punkcie d + Diaz, f) odchodzą: Żurawski, Branco, Boukhari, Cikos, Rios, g) Primel trenerem bramkarzy, Różnica jest więc wyraźna. Zmiany na lepsze. Przychodzą lepsi piłkarze, lepszy trener bramkarzy, lepiej gramy sparingi, nie odchodzą kluczowi gracze (Cikos a Alvarez, Branco a Głowacki), plotki dotyczą przyjść a nie odejść naszych najlepszych graczy, testowani to gracze z ciekawym CV obaj bardzo blisko podpisania z nami kontraktu... co więc musi się zmienić by niektórzy nabrali trochę więcej optymizmu? |
|
|
|
Guest
|
|
|
Jeśli Diaz to nasz jedyny zawodnik obok Plaijcia na lewą obronę to mimo wszystko nadal będzie można uznać że nie mamy lewego obrońcy. Diaz minimalnie lepszy w defensywie choć i tak ze swoją zwrotnością jest bardzo prosty do ogrania. Dragan natomiast w przeciwieństwie do Diaza nie oddaję piłki przeciwnikowi za darmo wykopując ją przed siebie. Także pożytek z ich gry na tej pozycji może być podobny.
Traktowałbym jego jako dobre uzupełnienie, bo może zagrać także na defensywnym pomocniku i osobiście na tej pozycji ceniłem go najbardziej. Podstawowe pytanie jest jeszcze takie czy otrzymujemy takiego Diaza jakiego sprzedaliśmy czy gorszego bo jego dyspozycja na ostatnim turnieju nie napawała optymizmem. Pozytywem jest też podniesienie wzrostu w drużynie bo bronienie przy stałych fragmentach jest kiepskie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 30.06.2011 o godz. 09:23.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Widzę, że dyskusja rozgorzała już na dobre. Diaz ponownie w lecie dzieli kibiców Wisły
A tak na serio. Dzisiaj mamy ostatni dzień czerwca. Jutro oficjalnie otwiera się okno transferowe i wtedy zobaczymy jak to jest z tą Naszą kasą na transfery i czy zawodnicy którzy faktycznie przyjdą do Nas będą w stanie przynajmniej na początku zaspokoić zachcianki co niektórych na tym forum. A już ubaw byłby po pachy gdyby tak krytykowany Lamey czy też Diaz (jeśli faktycznie przyjdzie) okazali się lepsi od dajmy na to Jovanovicia który przez większość został przyjęty jako wzmocnienie jakiego oczekiwano. Pożyjemy zobaczymy, ale coś czuje że Stan Nas jeszcze pozytywnie zaskoczy. Ale wiadomo jak to bywa z przeczuciami. W większości się nie sprawdzają... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Fragment tekstu z dzisiejszego DP o negocjacjach z Bitonem.
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Dariook, kontrakt za kontrakt - OK. Natomiast filozofia zawodnik za zawodnika - bez sensu. Wedle oficjalnej to mamy 4-ch napastników. Boguski, Małecki, Genkov, Iliev. Mało? http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/pierwsza_druzyna/ Pewnie powiesz - Małecki i Iliev to pomocnicy a Boguski nie pasuje do systemu 4-3-3. Zostaje jeden - Genkov. To prawda.... Tyle że my potrzebujemy zamienić zawodnika X na zawodnika Y o innej charakterystyce. Zamienić a nie wymienić. Choćby z powodu zmiany taktyki z 4-4-2 na 4-3-3. Taka przebudowa drużyny nie potrwa jeden sezon, trzeba być cierpliwym. Nas nie stać na przebudowę w jednym okienku, nas nawet nie stać na przebudowę gotówkową przez kilka okienek. Środki jakie mamy takie mamy. Grunt aby zrobić krok do przodu w dobrym kierunku a taki robimy, mimo średniej kasy na ten cel. Koledzy zauważyli jedna fajna sprawę - jesteśmy słabym pracodawcą jak na europejskie warunki. Natomiast chcę dla równowagi powiedzieć że potencjał mamy mega, mega, ogromny. Sama możliwość kwalifikacji do LM i szansa na dojście do grupy - to coś czego ZADEN klub z drugiej, trzeciej ligi angielskiej nie osiągnie składem który ma (mimo ze piłkarsko i finansowo jest silniejszy niż my). Nie ta liga. Naszym atutem są perspektywy i do nas przyjdą ludzie głodni sukcesu. Patrz Stan, Robert, zawodnicy z kartą w ręku czy w zaawansowanym piłkarsko wieku. Z tego zrobiła się na prawdę dobra ekipa i zmierza wszystko w fajnym kierunku. Doceniam nową jakość w tym co robimy jeśli chodzi o transfery. Świetna robota. Czy to spełnienie moich marzeń? Po części tak. Przy zachowaniu progresu jaki mamy obecnie to niedługo odsadzimy większość konkurencji o lata, jak kiedyś. I na to liczę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|||||
|
W dalszym ciągu nie mogę zrozumieć fenomenu tego Forum...
Kilka wycinków z dyskusji, która miała miejsce niespełna rok temu:
Generalnie większość ludzi uważała, że 1,5 miliona euro to dobra cena za zawodnika któremu za rok (wtedy) kończył się kontrakt, niemniej nie licząc 2-3 osób wszyscy Diaza mniej czy bardziej cenili. W tej chwili możemy go ponownie ściągnąć, mając wielki pożar na lewej obronie to znowu lament i płacz.Niektórzy z Was chyba naprawdę żyją w Matrixie i uważają, że każdy piłkarz marzy o tym żeby u Nas zagrać.Czy rzeczywiście jesteśmy w stanie za sensowne pieniądze ściągnąć zawodnika lepszego od Juniora, który w dodatku będzie chciał w Wiśle zagrać? - mam wątpliwości. Żeby było jasno sam nie jestem wielkim zwolennikiem jego talentu, nie jest to zawodnik, który swoją grą zapewni nam spokój.Staram się jednak realnie oceniać rzeczywistość... ![]()
Eppur si muove!
|
|||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Kolego Martinusie...
Widze ze zacytowales mojego posta ale chyba doszlo do delikatnego przeklamania poniewaz ja jestem za sprowadzeniem Diaza. Zalowalem jego pozbycia sie ale teraz jestem na tak dla jego powrotu a z Twojego posta zrozumialem ze Ty chyba stwierdzasz ze jestem przeciwny... Jak jest inaczej to uznajmy ze nie ma tematu... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Diaz jako lewy obrońca jest o niebo lepszy od Paljicia w destrukcji, zaś słabszy w wyprowadzaniu piłki i generalnie w ofensywie. Jego problemem było, że trenerzy często wstawiali go na lewym skrzydle bądź w środku pola gdzie sobie zupełnie nie radził. Pytanie w jakiej obecnie jest dyspozycji po kontuzji jest w tym momencie kluczowe. Nie mniej ten transfer oceniam na plus, na pewno to dużo lepszy obrońca od Paljicia.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
![]() Rok temu modne było docenianie Diaza tylko dlatego, że od Nas odchodził w tym roku modne jest narzekanie na niego tylko dlatego, że może do Nas przyjść. Ot, taki paradoks... ![]() ![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
Powtórzę się, jeśli nasz lewa obrona będzie składałą się z Paljica i Diaza - nie mamy lewej obrony. Mamy prowizorkę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
Diaz jako lewy obrońca = chaos i niepewność. ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Diaz to przyzwoita zapchajdziura ale akurat na pozycji LO radzil sobie najgorzej.
Roczne wypozyczenie 28-letniego Diaza = 150 tys. euro vs transfer 23-letniego Cikosa za 250 tys. euro. pytanie na poziomie 1 klasy podstawowki: ktory transfer jest bardziej perspektywiczny dla klubu ? ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Być może jestem malkotentem, natomiast ja osobiście jak narazie jestem rozczarowany tym okienkiem transferowym.
Po Stanie który, sam siebie przedstawia w roli mega fachowca, opowiada w gazetach jak to nie śpi po nocach przez cały rok aby w okienku wzmocnić zespół mimo małych środkow jakie posiadamy, oczekiwałem nieco więcej. Za plus można uznać sprowadzenie Ilieva za free ponieważ jak narazie wszystko wskazuje, że będzie pożytecznym zawodnikiem. Natomiast Jovanović był z polecenia Ilieva. O Gervasio się nie wypowiadam bo jest to największa niewiadoma. Minusem jest napewno pozyskanie Lameya, pewnie iż może okazać się godnym następcą Cikosa natomiast uważam że, można było pokusić się o zdecydowanie lepszego obrońce. Diaz to krok w tył, i nie może być inaczej jeśli nawet za kadencji złotoustego Macieja nie miał pewnego miejsca w składzie. A jeśli już grał to zazwyczaj jako DP. Oczekiwałem przynajmniej jednego transferu pokroju Meliksona zawodnika , który wyraźnie zrobi różnicę. Co prawda do końca okienka jeszcze szmat czasu, natomiast nie spodziewał bym się już jakiegoś ewidentnego wzmocnienia, jedynie uzupełnienie składy jak Diaz. Napewno jest różnica w pracy, którą wykonuje Stan, a robotą jego poprzedników na tym stanowisku, i jest to zdecydowana różnica na plus. Jednak porównując to okienko do zimowego, i biorąc pod uwagę, że to teraz stoimy przed wielką szansą awansu do tak upragnionej LM, jak narazie jestem lekko rozczarowany. ![]()
Czy wygrywasz czy nie.... <3
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Boguski był napastnikiem a już nie jest. Teraz napastnikiem jest Genkov, nikt inny. Paradoks. Jutro pewnie 'moda' na Genkov'a będzie inna - zmiennik/zapchajdziura, 'bo na napastnika to się nie nadaje bo są od niego lepsi'. Ogólnie tą modę można streścić do zdań: "Jesteś tym co teraz robisz. Nie robisz nie jesteś.". Dla mnie Boguski to też napastnik. Amen. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Online |
|
|
A kiedy jej nie mieliśmy? Od lat mamy problem z tą pozycją, bo trudno chociażby Stolarczyka nazwać piłkarzem kompletnym
. W kategorii "piłkarz, który będzie chciał grać w Wiśle za 250-300 tys EURO" nie znajdziemy nikogo "istotnie" lepszego od Palijca czy Diaza. To smutne, ale prawdziwe. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
Moim zdaniem Diaz jest silniejszy, lepiej odbiera piłkę, lepiej gra głową i lepiej się ustawia, z kolei Paljić przede wszystkim jest szybszy i zwrotniejszy. Obu zdarzają się karygodne błędy w wyprowadzaniu piłki i obaj nie odpuszczają. W ofensywie mimo wszystko plus po stronie Diaza - Paljić nie ma wrzutki. Wydaje mi się, że wiele będzie zależeć od przeciwnika: jeśli będziemy grać z Zagłębiem czy Lechią to zagra Paljić, w meczu z Polonią albo Lechem zagra Diaza, zależy to od charakterystyki skrzydłowych przeciwnika.
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 30.06.2011 o godz. 10:03.
![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Pomyśl jakie zadania ma w tym ustawieniu środkowy napastnik( poza oczywiscie strzelaniem goli) Naprawde do tego nie trzeba byc analitykiem , wystarczy obejrzec kilka meczów. Dla ułatwienia podpowiem ci Zastawić i utrzymać sie z piłką, wygrywać główki, przytrzymać piłke poczekać na partnerów i odegrać do tyłu badż boku. Walczyć fizycznie z dwoma naraz rosłymi środkowymi obroncami, robiac miejsce dla OP badz skrzydłowych. I teraz sobie odpowiedz, która z tych rzeczy potrafi i może wykonywać Boguski. Podsumowujac, Rafał, przy graniu takim jak gramy, nie jest środkowym napastnikiem. ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
||
Inna sprawa - dla mnie Rafał nie był i nigdy nie będzie piłkarzem na miarę Wisły. Nawet w swojej dobrej formie. Słaby fizycznie, bojaźliwy, podatny na kontuzje, z tragicznym przyjęciem piłki. Ot taka gwiazdka Bełchatowa czy innego Wodzisławia.
|
||
|
|
Junior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
Paljić i Junior wystarczyliby na naszą słabą ligę, 3-4 runda kwalifikacji LM to dla nich trochę za dużo. Porządny LO i napastnik i możemy walczyć o Ligę Mistrzów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Online |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tyle ze nie można na wszystko patrzeć jedna miarka - przez pryzmat boiska. Na boisku Boguskiego nie ma i pewnie długo nie będzie. Jest za to w liście płac, w klubowej szatni, w kadrze itd. I tam jest napastnikiem. Mamy napastnika z kontraktem do 2015 roku choć nie jest nam przydatny na obecna chwile. Więc niby czemu mam twierdzić ze go nie ma? To temat o polityce transferowej a nie składzie wyjściowym. Dusza to dusza, wykarmić trzeba. Twierdzić ze jej nie ma nie można. Twierdzenie że nie mamy napastników jest krzywdzące dla Rafała a dla nas mylne. Mamy ale .... (i tu taj Twój post pasuje idealnie). |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Wypożyczyć, sprzedać - w jego miejsce (a kontrakt ma chyba nie mały...) sprowadzić zmiennika dla Małego, Może być Kosowski ![]()
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 30.06.2011 o godz. 10:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Trzeba sie cieszyć z przyjścia Diaza, może to nie jest Roberto Carlos, ale jak na nasze realia całkiem niezły zawodnik. Co do formy po kontuzji, to chyba nie jest najgorsza. Co prawada nie oglądałem całych meczów z CONCACAF (brak Eurosportu) i nie śledziłem tego turnieju jakoś specjalnie dokładnia, ale widziałem, że np. w meczu z Hondurasem Diaz grał w podstawowym składzie, więc chyba nie jest tak źle
Dobrze,że Kostaryka na Copa America gra rezerwami, bo przyda się Junior na kwalifikacje ![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|