The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jaro1985r
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.06.2011, 21:06
Mierzejewskiego ciężko ocenić bo grał w klubie gdzie był cyrk. Szkoda ,że nie zdąrzył zagrać w którymś z trójki Wisła,Amica,Legia bo wtedy dużo więcej byśmy wiedzieli!Jednak cena za niego jest napewno za duża w porównaniu do tego za ile odeszli: Lewandowski,Błaszczykowski,Żurawski,Szymkowiak,bra cia Brożkowie . Sam jestem ciekawy jak sobie poradzi w Turcji
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 26.06.2011, 21:13
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Gwiaździsty,
A ty jesteś niereformowalny Tak cię zatkało ile Turcy dali za Mierzejewskiego, że aż zamilkłeś na jakiś czas. Teraz na przykładzie przeciętnego Borysiuka możesz odreagować i dojść do siebie.

Mam dla Ciebie propozycję.
Proponuję abyś rozpisał "urzędowe" ceny za "polskie drewno". Tak jak w gospodarce planowej - tak Ty napisz (może fialo ci pomoże) - ile jest wart np. Sobiech, Mierzejewski, Małecki, Borysiuk itd i delektuj się ile potencjalny kupiec przepłacił wg Ciebie
Np. Małecki wg Gwiaździstego jako polskie drewno wart 200 tysięcy euro - a tu Turcy np. dadzą 2 miliony - ale będzie śmiechu że hej z frajerów!
Mierzejewski wg Gwiaździstego wart 100 tysięcy euro (i w dodatku ma wracać na osiołku z Trabzonu pogoniony!) a tu Turcy przepłacili i dali 5 mln euro! Ale frajerzy! Śmiechu będzie co niemiara.

Dla mnie czysty socjalizm, no ale jeśli to ukoi to twoje zszargane nerwy i podleczy z kompleksów, że ktoś warzył się wbrew twoim cenom urzędowym dać więcej kasy za polskie drewno...

Ciekaw jestem Twoich "obiektywnych" socjalistycznych wycen
Poważnie ? Zamilkłem ? Wielka euforia zapanowała wśród "piechniczkowców". Turcy kupili za aż 5 mln. euro najlepszego (wg. speców ) kopacza z Polski. Zastanawiające, że takiego grajka przeoczyły bardziej cywilizowane piłkarsko kraje. Taką perełkę i to z kraju, gdzie pomimo ok. 40 mln. ludności przeciętny transfer to średnio 1 kopacz za ok. 3 mln. raz na 2 lata. Zaiste wielki rynek . W dodatku od lat dziesiątki polskich kopaczy robią zawrotne kariery grając w najlepszych ligach Europy. Są tam czołowymi postaciami, noszeni przez miejscowych kibiców na rękach. Tak jak gracze b. Jugosławi czy choćby małych wz. Polski, Czech.

Co do Turków, to oni nebawem też powiedzą "sprawdzam" i nie chciałbym być w skórze Mierzejeskiego. Jego willa zapewne będzie miała strażników i nie będzie tak łatwo uciec mu na lotnisko . Piechniczek powinien już opracowywać dla niego jakiś plan ewakuacji na wypadek ....

Co do Borysiuka, he, he, nie moja wina, że uwierzyłeś w te 2,5 mln.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 26.06.2011, 21:24
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Poważnie ? Zamilkłem ? Wielka euforia zapanowała wśród "piechniczkowców". Turcy kupili za aż 5 mln. euro najlepszego (wg. speców ) kopacza z Polski. Zastanawiające, że takiego grajka przeoczyły bardziej cywilizowane piłkarsko kraje. Taką perełkę i to z kraju, gdzie pomimo ok. 40 mln. ludności przeciętny transfer to średnio 1 kopacz za ok. 3 mln. raz na 2 lata. Zaiste wielki rynek . W dodatku od lat dziesiątki polskich kopaczy robią zawrotne kariery grając w najlepszych ligach Europy. Są tam czołowymi postaciami, noszeni przez miejscowych kibiców na rękach. Tak jak gracze b. Jugosławi czy choćby małych wz. Polski, Czech.

Co do Turków, to oni nebawem też powiedzą "sprawdzam" i nie chciałbym być w skórze Mierzejeskiego. Jego willa zapewne będzie miała strażników i nie będzie tak łatwo uciec mu na lotnisko . Piechniczek powinien już opracowywać dla niego jakiś plan ewakuacji na wypadek ....

Co do Borysiuka, he, he, nie moja wina, że uwierzyłeś w te 2,5 mln.
Ulubiona taktyka Gwiaździstego - kluczenie i mylenie tropów jak w Ściganym

Wali mnie jaki jest ten rynek - rozmawiamy o cenach za "polskie drewno" - wali mnie jakie kariery robią polscy kopacze zagranicą (ryzyko kupującego - co mnie obchodzi co się stanie z Błaszczykowskim po sprzedaży?), podaj te prawdziwe ceny a nie ściemniaj.

Czekam na wycenę chociaż kilku najbardziej znanych kopaczy
(Ja akurat nie uwierzyłem w 2,5 mln euro za Borysiuka - bo akurat jego zawsze miałem za przeciętniaka - nie rób ze mnie naiwnego - nawet rok temu z forumowymi legionistami pisałem że wole Rybusa od niego - rzecz gustu, więc nie zmyślaj)

BTW
Pomimo takiej hańby bycia polskim piłkarzem, o której zawsze przypomnisz w prawie każdej swojej wypowiedzi i pomimo tego że niewiele znaczymy w futbolu (co jest akurat prawdą) pojawiają się łosie jak z Lewandowskim czy Mierzejewskim skłonni wydać jakieś tam pieniądze. Szkoda że takiego Jirsaka nie chcą kupić od nas za połowę tej kasy.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 26.06.2011 o godz. 21:27.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 26.06.2011, 21:44
Wali mnie jaki jest ten rynek - rozmawiamy o cenach za "polskie drewno" - wali mnie jakie kariery robią polscy kopacze zagranicą (ryzyko kupującego - co mnie obchodzi co się stanie z Błaszczykowskim po sprzedaży?), podaj te prawdziwe ceny a nie ściemniaj.
No to szkoda, że Cię tak wali, skoro "polskie drewno" z niego pochodzi. A że rynek wyjątkowo ubogi to powinno to coś znaczyć dla takiego znawcy. Wyżej pisałem o wielkich transferach z tego rynku czyli 1 kopaczu za góra 3 mln. euro raz na 2 lata.
Obecnie nie ma polskiego kopacza, który wart jest aby go kupić nawet za 2 mln. euro.(oprócz Małego oczywiście ) Dlatego jakoś nie widać chętnych z walizkami zamawiających bilety lotnicze do Polski. To jest znamienne, że w tym sezonie raptem z tak dużego kraju jakim jest Polska kupiono raptem ... 1 kopacza (mnie to nie dziwi).
Z takich Bałkanów co sezon kilka autobusów wyjeżdża do lig europejskich.
A co do Mierzejewskiego, zobaczymy jak odpracuje te 5 mln. i za ile pójdzie dalej.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 26.06.2011 o godz. 21:53.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 26.06.2011, 21:56
No to szkoda, że Cię tak wali, skoro "polskie drewno" z niego pochodzi. A że rynek wyjątkowo ubogi to powinno to coś znaczyć dla takiego znawcy. Wyżej pisałem o wielkich transferach z tego rynku czyli 1 kopaczu za góra 3 mln. euro raz na 2 lata.
Obecnie nie ma polskiego kopacza, który wart jest aby go kupić nawet za 2 mln. euro. Dlatego jakoś nie widać chętnych z walizkami zamawiających bilety lotnicze do Polski. To jest znamienne, że w tym sezonie raptem z tak dużego kraju jakim jest Polska kupiono raptem ... 1 kopacza (mnie to nie dziwi).
Z takich Bałkanów co sezon kilka autobusów wyjeżdża do lig europejskich.
A co do Mierzejewskiego, zobaczymy jak odpracuje te 5 mln. i za ile pójdzie dalej.
Ale to wszyscy wiemy i się zgadzamy. Polska nie jest Bałkanami nie mówiąc o Brazylii. I pewnie nigdy nie będzie.

Po prostu nie mogłeś odżałować takiego Sobiecha za 1 mln euro i kilku (nielicznych) którzy jak to napisał rw88 wbrew PZPN i braku szkolenia w Polsce osiągnęli jakiś tam poziom że znajduje się paru "naiwnych kupców" skłonnych dać tą kasę.

No cóż skoro nie chcesz podać te "prawdziwe ceny" za "polskie drewno" znaczy się akceptujesz cenę 1 mln za Sobiecha?
Chyba tak
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 26.06.2011, 22:33
To taki żart był z tymi białymi krukami. Je się kupuje bo stanowią wartość ze względu na swoją rzadkość na świecie Może z tego założenia Turcy wyszli. Skupują pókinie wszyscy jeszcze wymarli Tylko, że białego kruka można odsprzedac, a polskiego piłkarza zagraniczne kluby zazwyczaj oddają z ulgą Dlatego imo to nieopłacalna zabawa i niech lepiej zostaną przy Brazylijczykach, czy kogo tam lubią sprowadzać.

Druga sprawa Trabzon kupił chyba 2 nowych napastników. Ciekawe jak sytuacja Brożka się przedstawia. On takiej konkurencji w życiu nie wdział. NIe wspominając, że nawet przedtem nie był podstawowym piłkarzem. Z pół roku i szykowałbym ofertę wypożyczenia. I to jest biznes dopiero
Ostatnio edytowane przez tofik : 26.06.2011 o godz. 22:37.
..
Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.06.2011, 23:39
http://sport.wp.pl/kat,75914,title,M...l?ticaid=1c8e8

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 27.06.2011, 08:07
Po prostu nie mogłeś odżałować takiego Sobiecha za 1 mln euro i kilku (nielicznych) którzy jak to napisał rw88 wbrew PZPN i braku szkolenia w Polsce osiągnęli jakiś tam poziom że znajduje się paru "naiwnych kupców" skłonnych dać tą kasę.

No cóż skoro nie chcesz podać te "prawdziwe ceny" za "polskie drewno" znaczy się akceptujesz cenę 1 mln za Sobiecha?
Chyba tak
Jak widać masz duży problem ze zrozumieniem ale się nie dziwię. Piechniczkowi tez sie tak wydaje.
To, że pojawił się taki Wojciechowski i dał za Sobiecha 1 mln. euro to mnie nie boli, bo wiem że nie jest tyle wart a kupił go facet, który ma nierówno pod sufitem. Zresztą w niedawnych wywiadach szczerze tego żałuje.
Tak jak nie żałowałem ceny za kolejne wielkie objawienie polskiej skopanej niejakiego Murawskiego. Ruscy, którzy jak wiadomo szastają ostatnio kasą surowcowych oligarchów, dali za niego 3 mln. (może 3,5 mln. euro, nie pamietam). Nie żałlowałem ponieważ wiedziałem, że nie jest tyle wart, co się okazało prawdą gdy tenże Murawski z podkulonym ogonkiem wrócił do Amiki. Z pokaźnym brzuszkiem zresztą. A jego gra w lidze wyglada jak wyglada.
Może powiesz teraz, że skoro dali tyle za nie go tzn. że tyle był wart ?
G.. prawda ! Dali, ale się nacieli na wyrób piłkarskopodobny ale dla "piechniczkowców" - świetnego polskiego piłkarza, wychowanego na równie świetnej polskiej myśli szkoleniowej.
Odpowiedz cytując
River
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 27.06.2011, 08:36
tofik napisał(a):
Tylko nie wiem jak Turcy chca na tym wyjść do przodu. Przecież dobry polski piłkarz to nie oznacza dobry na inną ligę, czy walkę na poważnie w pucharach. Samo 5 milionów za Mierzejewskiego pokazuje, że siedzą tam podobne głąby jak u nas tylko, że z większą kasą
hle hle hle (cytujac Gmocha) dokladnie.

Ciagle sie zastanawiam jak Turcy mogli dac za niego ponad 5 baniek i jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze to... Turcy. I podobnie jak Rosjanie, jak sie upra na jakiegos pilkarza to go kupia za kazda kase chocby mieli kilkakrotnie przeplacic. Nie mowie, ze Trabzon przeplacil za Mierzejewskiego kilkakrotnie ale na pewno nie jest wart tych pieniedzy.

westersyl napisał(a):
Akurat Borysiuk to całkiem niezły grajek. Chłopak ma 20 lat i gra powiedzmy sobie szczerze na trudnej pozycji bo środku pola. O wiele łatwiej jest wchodzić młodemu zawodnikowi na skrzydła, boki pomocy czy napad niż na środek pomocy. Dlaczego ? Bo ulubiona taktyka polski szkoleniowców to ustawianie w środkowej strefie 2 czasami nawet 3 pomocników o charakterystyce typowo defensywniej ( kosiarzy) a ten chłopak sobie całkiem nieźle daję radę.
Do tego potrafi przyjąć piłkę, dokładnie ją przerzucić. Oddać strzał na bramkę a nie w trybuny. Do dziś pamiętam jak na R22 zrobił całkiem efektowną ruletkę.
2,5 mln euro myślę że to bardziej adekwatne pieniądze niż za Mierzejewskiego. Szkoda tylko, że może odejść do Seria A bo te wszystkie schematy taktyczne mogą namieszać mu w głowie.
Borysiuk i Rybus to zawodnicy, ktorym kilka lat temu przypieto latke "wielkie talenty". Mlodzi, szybko zadebiutowali w ekstraklasie, wielki potencjal itd. Fakty jednak na dzien dzieisejszy sa takie, ze obaj zatrzymali sie w rozwoju a Rybus to juz chyba sie cofa. Obaj nie roznia sie specjalnie dzis od pilkarzy jakimi byli 2-3 lata temu. I obja tak naprawde jada na tej latce "wielkie talenty".
Borysiuk nie jest wart 2,5 mln. Szybko zadebiutowal, szybko natrzaskal iles tam wystepow w lidze tylko, ze to sucha statystyka. Rozwoju u niego nie widze wiec nie wiem jak mozna go na tyle wyceniac.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 27.06.2011, 09:01
Jak widać masz duży problem ze zrozumieniem ale się nie dziwię. Piechniczkowi tez sie tak wydaje.
To, że pojawił się taki Wojciechowski i dał za Sobiecha 1 mln. euro to mnie nie boli, bo wiem że nie jest tyle wart a kupił go facet, który ma nierówno pod sufitem. Zresztą w niedawnych wywiadach szczerze tego żałuje.
Tak jak nie żałowałem ceny za kolejne wielkie objawienie polskiej skopanej niejakiego Murawskiego. Ruscy, którzy jak wiadomo szastają ostatnio kasą surowcowych oligarchów, dali za niego 3 mln. (może 3,5 mln. euro, nie pamietam). Nie żałlowałem ponieważ wiedziałem, że nie jest tyle wart, co się okazało prawdą gdy tenże Murawski z podkulonym ogonkiem wrócił do Amiki. Z pokaźnym brzuszkiem zresztą. A jego gra w lidze wyglada jak wyglada.
Może powiesz teraz, że skoro dali tyle za nie go tzn. że tyle był wart ?
G.. prawda ! Dali, ale się nacieli na wyrób piłkarskopodobny ale dla "piechniczkowców" - świetnego polskiego piłkarza, wychowanego na równie świetnej polskiej myśli szkoleniowej.
Wańka wstańka witaj znowu

To podaj te obiektywne ceny!

Piłkarz jest tyle wart ile ktoś za niego dał. (Podaż - popyt). Dodatkowo cena za piłkarza jest zmienna w czasie, raz w górę raz w dół. Za trudne dla zwolenników cen urzędowych. Czekam, czekam i doczekać się nie mogę.... i chyba od socjalisty nie doczekam się na te prawdziwe ceny.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 27.06.2011 o godz. 09:05.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 27.06.2011, 10:18
Dołączam się do Ogryzka - ja bym bardzo chciał wiedzieć skąd wy bierzecie te obiektywne ceny za piłkarzy Z jakiego algorytmu korzystacie, jakie wzory stosujecie żeby to wyliczyć? Jest jakaś strona internetowa, która to obiektywnie oblicza? Wpisujecie Borysiuk - jebz, 150 tyś. euro. Wpisujecie Mierzejewski - jebut, 500 tysi. Pilnujcie tylko żeby Turcy się nie połapali że taka strona istnieje, bo oni póki co nam fajnie dofinansowują polską gospodarkę na tym transferze polskich młodych niezdolnych.

Pieniądze oferowane za piłkarzy to jest wypadkowa ogromnej ilości czynników i tak naprawdę obiektywnie ocenić się nie da ile kto jest wart. Najbliższe prawdy jest to co mówi Ogryzek - jak ktoś daje 5 mln za piłkarza, to ten piłkarz jest wart 5 milionów - aż do momentu, kiedy to zostanie zweryfikowane inną ofertą transferową. Poza tym takie podejście i tak jest błędne, bo to ile ktoś jest gotów zapłacić za piłkarza jest w dużej mierze oderwane od jego umiejętności lub potencjału. To nie jest tak, że piłkarz wart 500 tysięcy euro jest dwa razy słabszy od piłkarza wartego 1 mln euro a 4 razy słabszy od tego wartego 2 mln.

Rzucanie takich "obiektywnych" cen (100 tyś., 300 tyś.) bierze się również z tego jaką my mamy perspektywę u siebie w domu. W końcu w naszej lidze grają polscy piłkarze, którzy w większości nigdy nie wyściubili nosa poza polską ligę oraz zagraniczni piłakrze, którzy kosztowali do 1 mln euro, powiedzmy że uśredniając: 500 tyś. Ponieważ nasi polscy kopacze są porównywalni umiejętnościami do tych zagranicznych, ergo są warci mniej niż milion - QED. Tylko że to jest zaburzona perspektywa - bo poruszając się np. po rynku Serbskim nagle by się okazało, że dokładnie ci sami piłkarze są rozpatrywani w zupełnie innych kwotach. A na ukraińskim jeszcze innym. Czyli z tego punktu widzenia to nie umiejętności piłkarza determinują jego wartość, tylko liga w której grają. No i dochodzimy tym samym do wniosku, że jak ktoś nie daj Boże skala się obecnością w naszej lidze, to nie ma prawa być wart więcej, niż ten 1 mln euro, chyba że naprawdę jest super-gwiazdą. Tyle tylko że taki sam piłkarz tak samo grający w lidze ukraińskiej byłby rozpatrywany w kwotach np. do 5 mln euro i nikt by nie robił przy tym wielkich oczu.

Zresztą NAWET z takiej perspektywy nie rozumiem zupełnie waszej oceny Borysiuka. Ivica Vrdoljak kupiony został za prawie 1 mln euro i jakoś szczególnych pretensji do tego transferu nikt nie ma - a na pewno nie kibice Legii, którzy tradycyjnie są największymi krytykami transferów swojego klubu. Załóżmy więc na potrzeby tej dyskusji, że IV faktycznie jest tyle wart. Jest on jednym z czołowych defensywnych pomocników naszej ligi (INB4 Sobolewski - tak, nakrył go czapką w meczu w Krakowie, pheh pff). Obok niego biega Borysiuk, który nie odstaje od Vrdoljaka jakoś za bardzo umiejętnościami. Jest słabszy, ale dużo nie odstaje. Jest jednocześnie 8 lat młodszy. Czy 1 mln + 8 lat = 2 mln? Czy taka kwota, z tej perspektywy, powinna naprawdę dziwić?

Ja proponuję wam takie coś: usiądźcie sobie spokojnie, zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie, że poszukujecie zawodnika - pomocnika. Super-Stan więc wyciąga piłkarza: 20 letni Serb z 70 spotkaniami rozegranymi w podstawowym składzie Crvenej Zwezdy - Borys Arielović. Czy te 2 mln nadal są nienaturalne? Robicie wielkie oczy, że Stan mówi: słuchajcie, jest do wyciągnięcia, ale za 2 mln euro? Wątpię, raczej machniecie ręką, że takich piłkarzy to kupują bogatsze kluby od nas i tyle. Nikt się nie będzie burzył, że to w ogóle absurd i jak można tyle płacić.

Wszyscy piłkarze chodzą za absurdalne kwoty. To jest fakt. Natomiast zarzut, że "ktoś jest frajerem, bo kupuje za X piłkarza Y, który jest tak naprawdę wart Z" jest równie absurdalny. W tym całym wariactwie kupowania Sancheza za 40 mln euro, 5 mln euro za Mierzeja czy 2 mln za Borysiuka to naprawdę jest niemalże oaza rozsądku i wręcz poznańskiej ostrożności w wydawaniu pieniędzy. Równie dobrze moglibyście udowadniać, że Sanchez tak naprawdę to jest wart 12 mln euro. Albo 3. Albo 10481. I przy dowolnej kwocie będzie to równie śmieszne i bezpodstawne.
Legionista
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 27.06.2011, 10:43
Wańka wstańka witaj znowu

To podaj te obiektywne ceny!

Piłkarz jest tyle wart ile ktoś za niego dał. (Podaż - popyt). Dodatkowo cena za piłkarza jest zmienna w czasie, raz w górę raz w dół. Za trudne dla zwolenników cen urzędowych. Czekam, czekam i doczekać się nie mogę.... i chyba od socjalisty nie doczekam się na te prawdziwe ceny.
Antoni, przestań ! siedzisz w tej Wiśle (miejscowości) i z nudów pleciesz brednie. Obiektywne ceny podałem już wyżej tylko masz duży problem z odczytaniem oraz ze zrozumieniem.
W Europie takie niskie ceny za polskich kopaczy chyba mówią wyraźnie, ze jest to właśnie "polskie drewno" a nie świetny gracz.
Możesz próbować wmawiać, ze np.Mierzejewski jest tyle wart bo ktoś za niego tyle dał, ale większość normalnych dobrze wie, że Turek oszalał i znacznie przepłacił. Jego strata. Skoro był tyle wart to dziwne że nie było chetnych dać np. 3 mln. za takiego grajka ? Wg. Ciebie był wart. No to zobaczymy czy nie powieli casusu Murawskiego.
Koniec rozmowy z Tobą bo się zmęczyłem
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 27.06.2011, 11:08
Znacie ten dowcip o dawce smiertelnej alkoholu we krwi i odnosniku do malego druczku - nie dotyczy Rosjan i Polakow?
Podobnie jest z cenami za pilkarzy zeby je brac w miare rozsadnie malym druczkiem mozna dopisac ze nie dotyczy Rosjan i Turkow.

Mierzejewski jest dobrym pilkarzem sam pisalem na tym forum ponad rok temu ze jesli juz kogos kupowac z polskiej ligi i za milion euro to jego a nie Sobiecha.
Moje zdanie Adrian nie jest wart takiej kasy (5 duzych baniek) i bardzo sie zdziwie jesli kiedykolwiek bedzie.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 27.06.2011, 11:35
Antoni, przestań ! siedzisz w tej Wiśle (miejscowości) i z nudów pleciesz brednie. Obiektywne ceny podałem już wyżej tylko masz duży problem z odczytaniem oraz ze zrozumieniem.
W Europie takie niskie ceny za polskich kopaczy chyba mówią wyraźnie, ze jest to właśnie "polskie drewno" a nie świetny gracz.
Możesz próbować wmawiać, ze np.Mierzejewski jest tyle wart bo ktoś za niego tyle dał, ale większość normalnych dobrze wie, że Turek oszalał i znacznie przepłacił. Jego strata. Skoro był tyle wart to dziwne że nie było chetnych dać np. 3 mln. za takiego grajka ? Wg. Ciebie był wart. No to zobaczymy czy nie powieli casusu Murawskiego.
Koniec rozmowy z Tobą bo się zmęczyłem
Widzę że szyderstwo to jedyne argumenty. Nazwać (ośmieszyć) rozmówcę przez porównanie do starego dziada Piechniczka i już mamy załatwiony rozdział - argumentacja!
(Dokładnie jak większość debat politycznych)

Ja też się zmęczyłem i faktycznie skończmy

AgresywnyChomik
No a co z przypadkami Lewandowskiego, Klicha czy Błaszczykowskiego? Niemców też trzeba dodać do tego dowcipu
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 27.06.2011, 12:16
Cytat:
AgresywnyChomik
No a co z przypadkami Lewandowskiego, Klicha czy Błaszczykowskiego? Niemców też trzeba dodać do tego dowcipu
@Ogryzek

Lewandowski, Blaszczykowski sa dla mnie niewatpliwie lepszymi zawodnikami od Mierzejewskiego.

Lewandowski jest 2 lata mlodszy od Mierzejewskiego a juz ograny na poziomie europejskim, czyli tam gdzie Mierzejewski nigdy nie zagral. Podobnie Blaszczykowski, gdy odchodzil (22lata tyle ile Lewandowski w momencie transferu) to po tym jak Wisla zagrala w Lidze Europy a on byl naszym najlepszym zawodnikiem.

Co powoduje ze Niemcow nie musisz dodawac do tego dowcipu poniewaz oni kupli sprawdzonych i mlodszych zawodnikow o wiekszym potencjalem za mniejsze pieniadze.

P.s. Gdy odchodzili Blaszczykowski i Lewandowski nie pamietam zeby ktokolwiek napisal ze ktos przeplaca, przy Mierzejewskim takie glosy sie jednak podnosza - to tez daje do myslenia.

Na temat Klicha sie nie wypowiadam nie sledze poczynan Cracovi jednak suma za niego wydaje sie dosc wysoka.
Powód: Klich
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 27.06.2011 o godz. 12:20.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 27.06.2011, 12:27
To też nie jest do końca tak, że kluby z bogatszych lig przepłacają polskich piłkarzy. Ich po prostu jest stać podjąć odpowiednie ryzyko transferowe np. 1,5 mln euro za Klicha. Niemcy wiedzą, że jak Mateusz zaskoczy to na dzień dobry jego wartość wyniesie 5 mln euro, a później może dobić do kilkunastu milionów. Równie dobrze Klich może zgnić w rezerwach i odejść z klubu za darmo, ale dla Wolfsburga nie będzie to odczuwalna strata. Zapominacie także o tym, że w lepszych klubach trenuje się w lepszych warunkach, z lepszymi trenerami i z lepszymi zawodnikami co może stymulować dalszy rozwój danego piłkarza, a co za tym idzie jego wzrost wartości.
Np. taki Mierzejewski, który preferuje techniczną piłkę powinien czuć się w Turcji jak ryba w wodzie. Oglądałem króki wywiad z trenerem Trabzonsporu i mniej więcej w ten sposób argumentował wybór Adriana.

Cytat:
P.s. Gdy odchodzili Blaszczykowski i Lewandowski nie pamietam zeby ktokolwiek napisal ze ktos przeplaca, przy Mierzejewskim takie glosy sie jednak podnosza - to tez daje do myslenia.
W przypadku Lewandowskiego najbardziej narzekali na jego cenę polscy kibice BVB (zresztą chyba dalej narzekają)
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 27.06.2011, 12:27
Widzę że szyderstwo to jedyne argumenty. Nazwać (ośmieszyć) rozmówcę przez porównanie do starego dziada Piechniczka i już mamy załatwiony rozdział - argumentacja!
(Dokładnie jak większość debat politycznych)

Ja też się zmęczyłem i faktycznie skończmy

AgresywnyChomik
Dokładnie tak jak napisałeś - poziom polskiej dyskusji politycznej - nie liczą się punkty merytorycznej dyskusji tylko obśmianie przeciwnika.

Nie ważne jaki jest program partii nie ważne że POniektóre rządy rozpier^^%% Polske i Polski kapitał ważne jest kto z kim się nazwyzywał, ważne jest czy Kaczki maja 150 czy 155, ważne jest czy Dziadek był w SS czy AK itd. Ale co się dziwić - po prostu robią to czego ludzie oczekują - igrzysk.

Ja się tylko zastanawiam jak szanowny pan Gwiaździsty ocenia swoją wiedzę footballową - ile meczów ligowych w kolejce ogląda, ile czasu dziennie poświęca na pogłębianiu swojej wiedzy o piłce - i czy ma tak naprawdę jakiś punkt odniesienia w swoich teoriach. Bo wypowiada się autorytatywnie jakby zaraz miał zamieniać Smude na stanowisku Reprezentacyjnym, a Piechniczka bije na głowę sukcesami, o wiedzy o piłce nożnej już nie wspomnę.

A na serio to uważam że prezentuje poziom statystycznego polskiego kibica - kilka meczów reprezentacji + mecze Wisly + LM i uważa że o piłce wie wszystko.
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 27.06.2011, 12:30
http://sport.wp.pl/kat,1726,title,Za...wiadomosc.html

Jak Zagłębie kupi Sobiecha, a my nic z tym nie zrobimy to jesteśmy frajerami. Okazja jedna na milion - Sobiech do wyciągnięcia przez Polski klub z acene zbliżoną do 1 mln €. Większej promocji nigdy nie będzie.
Odpowiedz cytując
Sylwek1906
Senior Member

Stary 27.06.2011, 12:35
Za milion euro można kupić 2 napastników z zagranicy pokroju Sobiecha..
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 27.06.2011, 12:36
AgresywnyChomik napisał(a):Wyświetl post
@Ogryzek

Lewandowski, Blaszczykowski sa dla mnie niewatpliwie lepszymi zawodnikami od Mierzejewskiego.

Lewandowski jest 2 lata mlodszy od Mierzejewskiego a juz ograny na poziomie europejskim, czyli tam gdzie Mierzejewski nigdy nie zagral. Podobnie Blaszczykowski, gdy odchodzil (22lata tyle ile Lewandowski w momencie transferu) to po tym jak Wisla zagrala w Lidze Europy a on byl naszym najlepszym zawodnikiem.

Zgadzam się Lewandowski był 2 lata młodszy i ograny ale poziom prezentował mniej więcej podobny do Mierzeja. Z tym że ja uważam ze BVB dostało go w promocji - realna cena Lewego był ok 6 mln € - wedóg mnie to najbardziej utalentowany Polski piłkarz ostatnich 10 lat. Trochę zmiana pozycji i mało czasu gry zachwiały jego pewnością siebie z tąd nie do konca udany sezon, ale myśle że za rok dwa bedzie już Gwiazdą w Bundeslidze. I jeżeli mu się uda strzelić powiedzmy 15 bramek w sezonie + dobra gra a Borrusia znowu będzie w czołówce to jego cena na rynku będzie w okolicach 20 mln €. Taka jest prawda
Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Stary 27.06.2011, 12:38
Sylwek1906 napisał(a):Wyświetl post
Za milion euro można kupić 2 napastników z zagranicy pokroju Sobiecha..
Ale nie w jego wieku i z jego potencjałem do rozwoju.

Po Roku regularnej gry w Wiśle jego cena wzrośnie 2, 3 krotnie - masz moje słowo.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 27.06.2011, 13:02
Angmir napisał(a):Wyświetl post

Ja się tylko zastanawiam jak szanowny pan Gwiaździsty ocenia swoją wiedzę footballową - ile meczów ligowych w kolejce ogląda, ile czasu dziennie poświęca na pogłębianiu swojej wiedzy o piłce - i czy ma tak naprawdę jakiś punkt odniesienia w swoich teoriach. Bo wypowiada się autorytatywnie jakby zaraz miał zamieniać Smude na stanowisku Reprezentacyjnym, a Piechniczka bije na głowę sukcesami, o wiedzy o piłce nożnej już nie wspomnę.
He, he, he posiłki nadciągły. Kolejny miłosnik drewnianych kopaczy atakuje. Co do meczów to na Wisłę chodzę tak od czasów trzech panów K. (grajacych jak zapewne wiesz w ataku) .
Smudę zaś nie należy wyrzicić, jego trzeba wy...... (cytując klasyka).
Klub Antosia Piechniczka rośnie. Byle zdala od Wisły.

Cytat:
Zgadzam się Lewandowski był 2 lata młodszy i ograny ale poziom prezentował mniej więcej podobny do Mierzeja. Z tym że ja uważam ze BVB dostało go w promocji - realna cena Lewego był ok 6 mln € - wedóg mnie to najbardziej utalentowany Polski piłkarz ostatnich 10 lat. Trochę zmiana pozycji i mało czasu gry zachwiały jego pewnością siebie z tąd nie do konca udany sezon, ale myśle że za rok dwa bedzie już Gwiazdą w Bundeslidze. I jeżeli mu się uda strzelić powiedzmy 15 bramek w sezonie + dobra gra a Borrusia znowu będzie w czołówce to jego cena na rynku będzie w okolicach 20 mln €. Taka jest prawda
ŁŁŁŁooooooo k.... ! Nie wytrzymam. Kabaret. Since - fiction to przy tych stwierdzeniach jest realem.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 27.06.2011 o godz. 13:05.
Odpowiedz cytując
leszekm_
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 27.06.2011, 13:07
Łobo też miał po roku być wart 7 razy więcej. Milion euro za Sobiecha to za dużo, szkoda hajsu, za duże ryzyko.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 27.06.2011, 13:59
http://sport.wp.pl/kat,32272,title,T...c8f6&_ticrsn=3

Zobaczcie jak przywitali Mierzeja! Tam to sie kocha klub i piłkarzy
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 27.06.2011, 14:03
tak a jak nie wypali to go będą chcieli zaje**ać
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 27.06.2011, 14:06
Kociewiak napisał(a):Wyświetl post
tak a jak nie wypali to go będą chcieli zaje**ać

A pokaż mi ilu takich nie odpaliło i chcieli ich zaje..ać? No nie przesadzaj to nie są zabójcy
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 27.06.2011, 14:10
Zabójcy może nie ale fanatyczni fanatycy owszem, poczytaj np wywiady z Szymkiem po przegranyczh meczach w Trabzonie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 27.06.2011, 14:52
Szaleństwo. KGHM odkręcił kurek. Jeszcze bańka na Sobiecha i włączą się do walki o tytuł.
http://www.90minut.pl/news/160/news1...biu-Lubin.html

Bełchatów bez Cetnarskiego i Małkowskie może zatonąć. Co mnie cieszy
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 27.06.2011, 15:02
Ciekawy jestem Zagłębia - lekką ręką pozbyli się Plizgi żeby zrobić miejsce Małkowskiemu. Po bokach Małkowski i Abwo w ataku Sobiech i Traore. Gdyby tak było mogliby realnie powalczyć o pierwszą 5.

emj10
Jest Janas w Bełchatowie a to oznacza że pewnie wykreuje kolejnego Poźniaka czy innego kopacza. Dlatego byłbym ostrożny przed wróżeniem im spadku, będą inni słabsi od nich jak ŁKS. (Przynajmniej na papierze)
Powód: No i Pawłowski na boku - zapomniałem:)
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 27.06.2011 o godz. 15:08.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 27.06.2011, 15:24
tylko ciekawe kto będzie trenował Bełchatów tak naprawde.

Pietrasiak wrócił do taty...

Józef Wu Gill napisał(a):
Mam na biurku taką ofertę, choć szczerze mówiąc, na razie się nawet nad nią nie pochylałem
I jak go nie lubić
Ostatnio edytowane przez szprotson : 27.06.2011 o godz. 16:04.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów