|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Fornalik w Śląsku, to mogłoby być ciekawe.
Nie sądze by Jaga go mogła skusić, bo po prostu nie ma czym. w grze pozostanie więc pewno Lech i Śląsk ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
To takie Dudkowe zawodzenie, ta sprawa z ultimatum dla klubu. On na pewno nie będzie chciał zrezygnować z takich pieniędzy! Jego transfer do Legii to jakieś sci-fi. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Walter proponował Musze 600 tys euro na sezon, aby ten podpisał nowy kontrakt (jeszcze przed odejściem). Myślę, że w tych okolicach byliby w stanie również teraz zapewnić mu taką pensję. Ale czas pokaże co i jak. Na pewno jego powrót to byłoby super wzmocnienie. Można wtedy pozbyć się i Skaby i Antolovica (drugim bramkarzem byłby np Szumski a trzecim Machowski)
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
600 tys.
![]()
What's new?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Cytat:
Zresztą mam wrażenie, że większość osób popełnia błąd zrównując kasę z umiejętnościami piłkarskimi. Za dużą kasę nie kupujesz tylko kogoś o wysokim poziomie umiejętności piłkarskich, ale także kupujesz sobie większą gwarancję, że te umiejętnośc w istocie będziesz. Kupujesz sobie bezpieczeństwo, że nie dostaniesz bubla - albo przynajmniej większy poziom tego bezpieczeństwa. ![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
||||
Trudno więc, żeby Pareiko oceniać tylko pod kątem tego półrocza w Ekstraklasie i skazywać go z tego powodu na przegraną w tej "rywalizacji" np. z Liberdą czy Matyskiem, szczególnie, że wcześniej grał regularnie przez lata w takim klubie, o jakim wspomniany Liberda mógł tylko pomarzyć (nawet mimo tego, że jakiś szałowy zespół to to nie był). Jak widać takie porówanie nie bardzo ma sens, skoro mimo wszystko gorszy od Pareiki Liberda, jest uważany za hm...bardziej sprawdzonego, tylko dlatego, że grał w Ekstraklasie dłużej. Oczywiście akurat nazwisko Liberdy jest tutaj wymieniane symbolicznie. Tylko, że większość przez Ciebie wymienionych zawodników z przeszłości również miało podobne problemy, półroczne przestoje, czy spadki formy.
Ale nigdy nie zrozumiem, czemu powszechnie deprecjonuje się Wojtkowiaka? Gość przykładowo gra solidnie w kadrze, popełnia znikome ilości błędów grając na pozycji, na której zwykle w klubie nie gra, a po każdym takim jego meczu kadry słyszę teksty w stylu "co w składzie robił Wojtkowiak?", "Wojtkowiak out" itd. I zawsze jak pytam takie osoby o KONKRETNE uwagi pod jego kątem, to słyszę tylko jakieś slogany w stylu "popełniał błędy", "grał słabo", "jest kiepski". Nikt jednak nie potrafi mi odpowiedzieć, "czemu". W pucharach Wojtkowiak grał wiele razy co najmniej przyzwoicie, był ważnym elementem świetnej defensywy Lecha w tych rozgrywkach, pamiętam przykładowo jak nie dał za bardzo pograć Del Piero. Sorry, ale jakie są powody tego, że Wojtkowiak ma być "aktem desperacji", przy wymienionych przez Ciebie Jamrozie, Jarzębowskim, Dziewickim, Pęczaku czy nawet Kaliszanie lub Murawskim? Przecież takich Murawskich czy Pęczaków to w lidze jest nawet teraz kilkunastu, jeśli wymieniasz Jamroza lub Pęczaka, to ja dodaję do swojej listy Krzysztofa Bąka, Andriusa Skerlę, czy Piotra Celebana - pod względem umiejętności nie są gorsi od tych przez Ciebie wymienionych. To mu akurat nie grozi, a szkoda, bo umiejętności ma niezłe. Ale skoro wymieniasz Króla, to Telichowski jest tutaj jak najbardziej na miejscu, zresztą z Królem bez żadnych kłopotów wygrywa rywalizację. Skoro wymieniasz Jamroza, Kaliszana, Pęczaka czy Dziewickiego, to Bieniuk jest tutaj jak najbardziej na miejscu. Jodłowiec nie jest warty komentarza? Chyba nie ma aktualnie bardziej solidnie grającego środkowego obrońcy w naszej lidze, chociaż generalnie spodziewałem się więcej po jego rozwoju. Mimo wszystko, trzyma zdecydowanie defensywę Polonii Warszawa, a tym środkowym obrońcom, których wymieniłeś zupełnie niczym nie ustępuje. Zresztą Celeban też pokazuje w tym sezonie, że jest bardzo, bardzo solidnym zawodnikiem, chyba najlepszym z defensorów Śląska, a co do jakości defensywy Śląska w tym sezonie to chyba nie powinno być wątpliwości. Gdzie Pawłowski, a gdzie Jakubowski Ten drugi należy do czołówki drewniaków naszej ligi, Pawłowski pod względem techniki go przewyższa o klasę, albo i dwie.
W ostatnich dwóch meczach strzelił trzy gole. Każdy napastnik ma swoje przestoje, a Sernas wiele razy grał w tym sezonie lewego pomocnika. Strzelał w Bułgarii jesienią, strzela teraz w lidze polskiej, pokazuje dobry futbol, więc nie widzę powodu, żeby deprecjonować jego wartość tylko dlatego, że w naszym pięknym kraju kopie od kilku miesięcy.
Gdyby było tak, że to tylko Polacy się potykają z Azerami czy innymi Gruzinami to bym się mógł z Tobą zgodzić. Ale problem z ogrywaniem tego typu drużyn ma cały "środek tabeli" rankingu lig europejskich. No i to działa na takiej samej zasadzie, jak np. dobre wyniki Lecha z City czy Juve - to, że Pyry nawet ogrywały City, czy remisowały z Juve nie oznacza, że jesteśmy prawie na równi z ligami angielską czy włoską. I tak fakt, że Wisła dostała wpidziel z Levadią czy Karabachem nie oznacza, że Azerowie i Estończy są już o krok od poziomu Ekstraklasy.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 18.05.2011 o godz. 15:07.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Może tak, a może nie. Tak jak z Pareiką, o którym nikt tutaj za wiele nie wiedział i równie dobrze mógł się okazać dużym niewypałem. Akurat mieliśmy szczęście i nic tylko się z tego cieszyć. A Mucha to jednak uznana firma i gwarancja jako takiego poziomu.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
A czy komin ? Jeśli Melikson dostaje 400, to nie zdziwie sie jak nowy trasnfer jeśli będzie głośnym nazwiskiem dostanie 500. a od 500 do 600 to już tylko 100 czyli taki Janusz Gol pewno E:napewno? A ja słyszałem o takiej kwocie właśnie w kontekście Maora.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 18.05.2011 o godz. 16:13.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Akurat Melikson na pewno nie zarabia 400 tysięcy - tyle zarabia Jaliens i na pewno jest to najwyższy kontrakt w drużynie. Drugi pewnie Garguła ze swoimi 350 tysiącami.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Wieszczycki coś tak mówił, że Melikson tyle zarabia.
A pewnie w klubie najwyższy kontrakt ma Valckx |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Sam nie wiem, ale wydaje mi się, że czasem lepiej zakontraktować wolnego gościa za 1 mln EUR niż kupić kogoś za 600 tys i płacić mu 400 tys/rok. Kasowo wyjdzie tak samo (przynajmniej w 1 roku), a klasa piłkarza jakiego możemy zakontraktować nieporównywalna. Imho w tą stronę powinniśmy iść jeśli chodzi o Ekstraklasę. Tak robili Turcy, Grecy, Cypryjczycy i inne narody które teraz spoglądają na nas gdzieś z góry, z Ligi Mistrzów.
![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Jak Maor do nas przychodził to w kwestii jego uposażenia operowano kwotami 200-250 tys ojro za sezon
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Oldpara ja już o tym wiele razy pisałem ( ostanio o Seedorfie
choć to był akurat nierealny transfer ) 12 lat temu pykaliśmy Trabzonspor w dwumeczu bodajże 8-1 a dziś pewnie byłoby na odwrót.. W sumie najlepszą okazję mielismy koło 2004 roku kiedy euro w PL było tanie i można było za nie kupić więcej i dać więcej, no ale to był początek oszczędności który wiadomo gdzie nas zaniósł. Mam nadzieję że nasz sztab nawet jak ściągnie kogoś komu będzie trzeba dać 600tyś euro rocznie to na prawdę będzie to gwiazda naszej ligi. A jest paru ciekawych grajków na rynku ![]() Zenden Giuly Pierre Alain Frau Dede jest tego troszkę pozostaje kwestia dogadania się
Ostatnio edytowane przez Kluvi : 18.05.2011 o godz. 17:54.
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Oldpara - owszem "czasami" lepiej wydac 1lmn czasami nie.Piłkarz piłkarzowi nierówny.
ale nie zapominajcie o jedynm, że Ci co nas wyprzedzili czyli :Turcja, Grecja czy Cypr mają dla takich powiedzmy zmęczonych wyjadaczy jeden bardzo ważny argument o którym zapominamy : klimat. Dla piłkarza 30 letniego myślicie że bardziej liczy sie poziom ligi czy klimat,pogoda, otoczenie w którym bedzie żyła jego rodzina. chodzi o to że poza marzeniami w postaci awansu LM, My nie mamy czym skusić grajka.... ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]() ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale taka Turcja łupie się i leje gorzej od nas i jakoś tam cisną.. i tak największym argumentem jest kasa. Bo jakby tak patrzyli na klimat to i na Ukrainie czy Rosji nie grali tacy grajkowie jak teraz
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
owszem największy arguemnt to kasa,ale zobacz ile dostał Roberto Carlos np. w Rosji.
Oni tam nie dostają 20% więcej tylko 10x tyle ile mieli. my nigdy nigdy nigdy nie damy 10 razy tyle. a jeśli gdzies masz porównywalną kase to idziesz tam gdzies jest fajniej i lepiej (vide klimat, vide znizki podatkowe etc) ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
tylko że my mamy też dobry argument w postaci Euro mimo wszystko teraz się w Europie coraz więcej o nas będzie mówić, o lidze, o stadionach itd
W Wiśle mamy niejako szlak przetarty bo gra Kew juz, przykład Marcelo pokazuje że jak ktoś chce startować w europie może zacząć od nas i trafić do dobrego klubu. Wszystko zależy od tego co zdziała dla nas Stan ![]() ps przepraszam moderatorów za ot bo chyba odbiegamy troszkę z tematem ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
W Turcji w połowiei miast tych przy azjatyckiej granicy to owce pasa na ulicach
wiec nie wiem czy tam jest fajniej i lepiej niż w Krakowe Kasa Misiu Kasa i tyle w temacie ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Nie przesadzajcie już z tą zaściankowością Polski. Jeżdżę trochę po świecie i taka Warszawa, Poznań, Kraków, Wrocław, Gdańsk nie różnią się jakoś dramatycznie od typowego zachodnioeuropejskiego, kilkusettysięcznego miasta. A już w porównaniu z takim Trabzonem, nie mówiąc o Doniecku czy jeszcze gorzej - Groznym - to raj na ziemi. Więc jeśli tylko zaoferuje się przyzwoite pieniądze, to będą chętni. Argumenty są: infrastruktura się poprawiła, jeśli chodzi o atrakcje kulturalne i życie nocne jest wręcz nieźle. I wbrew pozorom - dość bezpiecznie. Nie tylko na ulicach, Polska to kraj przewidywalny. Nam na razie kolejna rewolucja nie grozi.
Słowem - zbliżyliśmy się znacznie do Europy. Również zrobiły to nasze kluby, szczególnie pod względem organizacyjnym. Nie ma takiej wiochy jak w średniakach ligi tureckiej czy greckiej, gdzie płacą połowę tego, co obiecali, za to po przegranym meczu czeka kilkaset frustratów, gotowych cię rozszarpać na strzępy. Dla takiego Maaskanta przeniesienie się do Polski na parę lat nie stanowi problemu, bo w 3 godziny jest w Holandii. I to tanimi liniami. Fakty mówią za siebie: zaczęliśmy być konkurencyjni w Europie, udało się ściągnąć kilku solidnych grajków z solidnej holenderskiej ligi. Szału ciągle nie ma, ale jeśli kluby będą działały mądrze i konsekwentnie, są wreszcie szanse na postęp. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Huub Stevens w Koronie ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,30562,t...wiadomosc.html Szykuje sie pewnie nowa siła w naszej lidze........ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
jesli tak się stanie to już widze płacz Piechniczków i innych dziadów
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Znając wiarygodność źródła to nie Huub, a Hubert. I nie Stevens, a Stevanovs--105 krotny mistrz z drużynami z Łotwy...
![]() ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Jeśli Profus tam wjedzie to może to nie być plotka.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak wjedzie i jeśli się dogada ze Stevensem i jeśli wszystko im zagra. Jesłi razy 3 znaczy: "palcem po wodzie pisane".
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli wjedzie, jeśli się dogadają i jeśli wszytsko zagra...3xjeśli oznacza--palcem na wodzie pisane.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Fakt akurat nie jest jakoś szczególnie niewiarygodny w tematach sportowych, więc coś może być na rzeczy. Jakby przyszedł Weiss do Legii, Stevens do Korony i jakby jeszcze Lech poszedł po rozum do głowy i olał Probieża czy Skorżę, tylko też poszedł tą drogą, to całkiem ciekawie mogłoby to wyglądać.
Tyle tylko, że Korona, obok lepszego trenera, będzie potrzebowała też lepszych piłkarzy. Bo ich skład, to póki co jest adekwatny najwyżej o walkę o pozycje podpucharowe (już pomijam ich ostatnie wyniki ligowe, solidnie grać też potrafią co pokazali jesienią) - dla takiego Stevensa to raczej będzie dużo za mało. ![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Piłkarze dla niego to nie problem, bo przecież ma pod swoimi skrzydłami 50-60 zawodników. Do tego ma stadion pobudowany, który co prawda nie jest bardzo nowoczesny, ale bez problemu można na nim zarabiać.
A poza tym jaki klub miał brać? Legia - zajęta Disco - zajęte Wisła - zajęta Amica - zajęta |
|
|