|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
W zeszłym sezonie grając kompletną chałę, przegrywając za Skorży wszystkie mecze z czołowymi drużynami, w dodatku grając cały sezon na wyjeździe (w Sosnowcu) i gdyby nie łeb Jopa to jeszcze zdobylibyśmy MP ! I co ? tamten sezon niby był na wyższym poziomie ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
We Francji jest tak samo, teraz tam wszyscy narzekają ze liga gra bardziej defensywnie i wszyscy zaczynają od obrony a nie jak było wcześniej od ataku. Ale nikt nie mówi że poziom ligi spadł mimo iż awansuja u nich np. Arles Avignon czy Montpellier które po awansie jest w stanie bić się o pierwszą "5". Poziom ligi spadł to pusty slogan którym najłatwiej sie tłumaczyć. Spójrzmy na ilość powołań z naszej ligi dziś a np. 5 lat temu. Zresztą, skoro Patryk Małecki który był jeźdzcem bez głowy zaczyna się uczyć języka, zaczyna grać pod taktykę i wg. poleceń trenera i w końcu widac po nim zmianę, jeśli była by to zmiana in minus można by dywagować że jest gorzej, ale dla mnie stał się lepszym piłkarzem niż był przedtem. A lepszym można się stac tylko i wyłącznie grając z lepszymi, a nie gorszymi. Oceniając poziom ligi przez puchary : Mistrz Polski Lech Poznań 09/10 ograł Man City, Juventus i był bliski wyeliminowania Bragi - finalisty Ligi Europy ;] ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Zdania nie zmienilem, poziom poszedl w dol i przekonamy sie o tym w pucharach, zapewniam
Mowie ogolnie o wyczynach orlow z naszej ligi.![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
No to może policzmy głosy Panowie!
W sobotę będzie dobry meczyk po którym przekonacie się, że mecze z udziałem Włodarczyka, Surmy i Zieńczuka nie stały na wyższym poziomie niż teraz. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
kreseq - A dalej wierzysz w kilkanaście bramek Mazengi ?
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie. ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Legia chyba tez nie, wiec nie wiem jak mielibysmy sie o tym obniżeniu poziomu przekonać ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
To może ja powiem tak po środku
Cytat:
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Widze ze tylko ( mam nadzieje ze jednak nie ) Sartre zrozumial o co chodzilo w tym tekscie...
Nie zaprezentujemy sie gorzej mam nadzieje ( Nie zdemolujemy stadionu 345 druzyny rezewr rowerzystow z Ukrainy w chwili gdy beda nas golic 2:0. Wy pewnie tez nie przegracie z pasterzami koz gorskich. Tak czy siak bedzie wybornie ![]() ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Satre dobrze to ujął czego ja nie mogłem ująć pisząc jedną sprawną ręką. Potencjał większy, lepsi piłkarze (generalnie), ładniejsze stadiony, ale nie do końca wszystko wykorzystane. Co do Europejskich Pucharów to tam trochę szczęścia też musi dopisać. Gdyby nie Kotorowski nie było kilku miesięcy spuszczania się nad Amiką.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
dyplomatycznie, tylko że nie przemawia to do mnie, co innego gdybyśmy rozmawiali o Koronie czy Górniku.Ale Legia ? nieporadność i niezdolność. a to nie tak,ze My byliśmy/jesteśmy po raz kolejny po prostu lepsi? Wybaczcie, że traktuje Was jako kibiców Legii ktorymi of corse jesteście, ale dla mnie Legia to jedyny przeciwnik Wisły. A Wy piszecie że nieporadność.EEE. no i co do pucharów, pamietajcie ze jesli nie chcecie sie skompromitować, zawsze można odpuscic i ktoś inny zagra!Zastanówcie się.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 16.05.2011 o godz. 13:58.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Jak ktoś ma wideo z tej bramki, to może sobie usłyszeć. Z tej całej ekipy C+ da się słuchać Mielcarskiego i Łapińskiego. Szkoda, że tego drugiego tak rzadko można usłyszeć, bo naprawdę inteligentnie się wypowiada, nie "szczela" jak Przytuła, nie wali truizmów jak Wieszczycki i nie jest "fajny" jak Węgrzyn. Brzęczek i Śrutwa pojawiają się tak samo często jak kometa Halleya. A Mielcarski to światowy człowiek i z niejednego pieca chleb jadł, więc siłą rzeczy sporą wiedzę na temat futbolu ma. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Tyle,że Wisła idzie jakby swoją ścieżką.Trener z inną niż polska myślą szkoleniową, Stan, który robi genialne transfery jak do tej pory. Niech w połowie przyszłe wzmocnienia będą tak dobre jak te obecne,to odstawiamy ligę na kilka kroków. Zatrudnienie fachowców się opłaca. Czy Holendrzy dadzą radę w Europie? Ciężko tak naprawdę odpowiedzieć ale na pewno unikniemy kompromitacji z "Estończykami". Wg mnie Wisła jest zespołem innym mentalnie. Dojrzalszym. Ale czy na LM?Pocieszające jest to,że Stan zdaje sobie sprawę z braków i nie szafuje sloganem walki o LM.
![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Lech męczył sie z Azerami w lipcu by potem ograć City grając 20x lepiej. ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
Damy radę z przygotowaniami. Maaskant to nie Skorża czy Kasperczak, którzy potrafią przeleżeć do góry jajami pół wakacji a potem bić się z Azerami o stawkę :]
A liga w tym roku? Najgorsze w całym sezonie wcale nie były nudne mecze czy ogólne spłaszczenie tabeli ale to, że liderujący w tabeli strzelców Frankowski i Żewłakow mają po 11 bramek na 3 kolejki przed końcem. Trochę dramat, bo jest okazja, by był to najgorszy król strzelców w polskiej lidze obok Gerarda Cieślika w 1953 roku (też miał 11). |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
tylko ze Cieslik zagrał wtedy w bodajze 12 meczach
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ano właśnie. Jestem gotów się założyć, że solidarnie weźmiemy oklep. Chyba, że do pucharów dostanie się Amika - oni dzięki rozstawieniu mogą w LE coś ugrać.
PS.
Na razie mamy zlepek drużyny z kilkoma indywidualnościami (Meleks, Mały, Genkow). To może być nawet za mało na Karabach i Levadię.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 16.05.2011 o godz. 15:32.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
||||
Teraz kluby nawet częściej kupują młodzież z niższych lig, ale lokują ich w ME i do pierwszych składów przebijają się najlepsi z drużyn ME. Dawniej ME nie było, były rezerwy, gdzie było wielu 23-26 latków, teraz rezerwy zastąpiły drużyny ME, gdzie są sami zawodnicy do lat 21, wspierani okazjonalnie przez starszych kolegów. Więc generealnie...
Regularnie grają (około 15 spotkań i więcej) w tym sezonie: Grzegorz Sandomierski (21, Jagiellonia Białystok) Wojciech Wilczyński (20, Arka Gdynia) Marcin Budziński (20, Arka Gdynia) - do momentu kontuzji. Mateusz Klich (20, Cracovia Kraków) Tomasz Kupisz (21, Jagiellonia Białystok) Maciej Rybus (21, Legia Warszawa) Ariel Borysiuk (20, Legia Warszawa) Michał Kucharczyk (20, Legia Warszawa) Maciej Sadlok (21, Polonia Warszawa) Artur Sobiech (20, Polonia Warszawa) Paweł Lisowski (20, Ruch Chorzów) Maciej Jankowski (21, Ruch Chorzów) Bartosz Rymaniak (21, Zagłębie Lubin) Damian Dąbrowski (18, Zagłębie Lubin) Arkadiusz Woźniak (20, Zagłębie Lubin) Łukasz Tymiński (21, Polonia Bytom) Kamil Późniak (21, Lechia Gdańsk) Epizody zaliczają: Adrian Rakowski (20, Zagłębie Lubin) Patryk Bryła (21, Zagłębie Lubin) Adrian Błąd (20, Zagłębie Lubin) Rafał Wolski (18, Legia Warszawa) Michał Żyro (18, Legia Warszawa) Piotr Malarczyk (20, Korona Kielce) Jakub Bąk (17, Korona Kielce) Maciej Makuszewski (21, Jagiellonia Białystok) Jakub Słowik (19, Jagiellonia Białystok) Bartłomiej Pawłowski (18, Jagiellonia Białystok) Hieronim Zoch (20, Arka Gdynia) Paweł Czoska (20, Arka Gdynia) Krystian Żołnierewicz (17, Arka Gdynia) Łukasz Budziłek (20, GKS Bełchatów) Rafał Pietrzak (19, Górnik Zabrze) Marcin Kamiński (19, Lech Poznań) Kamil Drygas (19, Lech Poznań) Mateusz Możdżeń (20, Lech Poznań) Robert Wojsyk (20, Polonia Bytom) Paweł Wszołek (19, Polonia Warszawa) Łukasz Teodorczyk (20, Polonia Warszawa) Sebastian Zalepa (20, Widzew Łódź) Piotr Mroziński (18, Widzew Łódź) Rafał Janicki (18, Lechia Gdańsk) Jakub Zejglic (20, Lechia Gdańsk) Jakub Popielarz (21, Lechia Gdańsk) Wymieniłem tylko polskich zawodników. Szału nie ma, ale specjalnej tragedii również, biorąc pod uwagę fakt, że w rozgrywkach I ligi młodych gra w sumie spora ilość. Jest też moim zdaniem spora ilość zawodników z ME i I ligi, która spokojnie poradziłaby sobie w środku i dole tabeli drugiej ligi, ale trenerzy mimo wszystko w dalszym ciągu wolą stawiać na zawodników zza granicy może nie tyle dużo lepszych, co bardziej doświadczonych. Tu akurat się nie zgodzę, szczególnie jesienią Bruma wyglądał bardzo dobrze. Arka to generalnie zły przykład. Popatrz na Cracovię, Widzew, Górnika, Lechię, Śląska, Jagę czy nawet Polonię Warszawa (bo ich problemem nie były kiepskie transfery tylko trenerzy i Józek). Wcześniej tzn. kiedy? Będzie można to wtedy rozsądnie ocenić. Jeśli chodzi tylko o zagranicznych zawodników to w ciemno można stwierdzić, że jest przepaść pomiędzy obecnymi "stranieri", a tymi kilka lat temu.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 16.05.2011 o godz. 15:57.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Ciężko stwierdzić, że poziom ligi się podniósł. Po każdym mistrzostwie liczyliśmy na awans do LM, a teraz chyba mało kto uważa to za realne. Mistrz kraju nie jest gotowy do walki o LM, a drużyny z miejsc 2-3, ktokolwiek nimi nie będzie - do walki o LE.
Niemniej jednak poziom zespołów z dołu tabeli jest z pewnością wyższy niż kilka lat temu. Wystarczy spojrzeć na kadry tych drużyn. Przecież piłkarz klasy Saidiego mógłby być równie dobrze w drużynie z czołówki tabeli. Nawet u nas, może nie byłby gwiazdą, ale solidny zmiennik coś jak kiedyś Paulista. A Arka? Przecież ich dwóch piłkarzy miało grać u nas - bramkarz Moretto i Jan Bożok. Mistrz jest słabszy niż "Wisła Kasperczaka", ale pisanie, że to najsłabszy mistrz od lat, bo zdobył tyle, a tyle punktów jest bez sensu. Po prostu ogon tabeli jest mocniejszy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Mistrzostwo dla Wisły - kwestia stworzenia dobrej drużyny i jej siły mentalnej. Skorża nie potrafił wykrzesać ze swoich piłkarzy kolektywu, a Jagiellonia w tej rundzie spuchła i jest w tym momencie drużyną w rozsypce. Wisła zdobyła to mistrzostwo zasłużenie. I nawet odstawiając wszelkie sympatie i miłości, była najlepiej zorganizowaną drużyną w lidze. Kiedy trzeba było, pokazywała, że ma jaja. Owszem, były porażki, ale były one pochodną budowy drużyny. Inne kluby tego nie zdołały wykorzystać, co świadczy o ich słabości i braku mentalności zwycięzcy. Jeśli chodzi o liczbę punktów, które zdobyła Biała Gwiazda, to one nic nie mówią. Każdy sezon to inna historia i za rok może być tak, że Wisła zdobędzie 80 punktów, a do utrzymania wystarczy ich 20. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Po pierwsze na dwoch Holendrach w Wisle. Jeden jest dobrym trenerem (o ile nie bardzo dobrym) a drugi jest swietnym ( i to w wymiarze europejskim) Dyrektorem Sportowym. Prezesie Basalaju ktory "rowna w gore". Mam na mysli to ze pracujac z fachowcami sam staje sie jeszcze lepszym fachowcem. Sklad. Nie mamy - jak wielu twierdzi - szrotu i halu. W mojej ocenie potrzebujemy (do pierwszego skladu) 2,3 zawodnikow (roznica jest w ocenie Cikosza, w mojej ocenie chlopak sie wyrabia i pracujac pod okiem fachowcow Chaveza i Jaliensa "nabiera ksztalkow" bocznego obroncy. Lewy obronca, lewy pomocnik potrzebni sa od zaraz do pierwszego skladu. Dalej, potrzeba na (lawke) napastnika, srodkowego ofensywnego pomocnika, stopera. Naprawde nie jest zle, potrzebujemy wzpocnien ale nie jest tak ze musimy wymienic 70% druzyny zeby miec szanse przejsc IV runde eliminacji. Wierze w Stana i Cupiala. Pareiko - (Cikos), Jaliens, Chavez, ......... - Sobolewski, Wilk, Melikson - ........, Genkov, Malecki. Cos czuje ze w tym roku, kiedy nawet rodzime media sa przeciwko Wisle, ten "najslabszy i najmniej doceniamy mistrz" awansuje do Champions League. I odjedzie konkurencji w kraju na pare lat.... ![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Ja też tak sądzę (wierze to złe słowo, bo znaczyłoby że bym czegoś takiego chciał). Odnoszę wrażenie, że aktualnie z niskim rankingiem o niebo łatwiej awansować właśnie do CL niż do grupowej pucharu uefa. Przy odrobinie szczęścia można trafić Hapoel (Wisła rozjechała Beitar), natomiast w ostatniej fazie pucharu uefa przed grupa jest jakaś masakra. Dlatego też jestem prawie pewny, że pucharowy występ dużo bardziej zaboli nas niż Was.
![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Cóż, bardzo dziękuję za tak wyczerpującą i ciekawą analizę.
Z twoich danych gołym okiem widać, że dwa kluby wyróżniają się zdecydowanie, jeśli chodzi o dawanie szans młodym. W pierwszym przypadku nie ma niespodzianki - jest nim Legia. W drugim pewne zaskoczenie - chodzi o Zagłębie.
Pomocników nie chce mi się liczyć, ale wystarczy wspomnieć, że w Wiśle był Kosowski z Szymkowiakiem, w Legii Karwan, Piekarski i Vuko, w Pogonii Drumlak, Dźwigała i Gęsior, Ruchu - Gorawski, Surma, Woś, Madej... Każdego z tych grajków pamiętam i wiem, że prezentowali co najmniej przyzwoity poziom. Gdybym miał dzisiaj wyliczać, to nie wiem czy doliczyłbym się więcej niż 4 na każdą pozycję. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
tak poza tym to juz nie ma czegos takiego jak puchar uefa |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Co za parodia parodii parodii! Edit: że nas nie szanują, to wiadomo od lat. Ale żeby aż tak bardzo nie szanowali siebie samych? Ja bym nie dał rady usiąść przed mikrofonem, powiedzieć takie dyrdymały i nie czuć się jak szmata...
Ostatnio edytowane przez Sartre : 16.05.2011 o godz. 19:33.
![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Dlatego ja sie ciesze ze Wisla jest w holenderskich rekach, w fachowych rekach. Z drugiej strony jak mozna byc az takim idiota zeby mowic takie rzeczy to ja nie wiem. Zero szacunku dla kibicow i dla samego siebie. Slepy zauwazy jak fatalnie Legia gra.
![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|