The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.05.2011, 14:54
palikot napisał(a):Wyświetl post
SKWK i grupy kibicowskie nie biorą odpowiedzialności tak jak to do tej pory robiły (koordynowały) za przyśpiewki i transparenty które pojawiać się będą na stadionie.

Czyli nie bedzie zorganizowanego dopingu... no to .... z takimi meczami...
Oby nie było, na tym i na każdym innym meczu dopóki nam nie odpuszczą. A najlepiej gwizdy cały mecz i buczenie Niewielu to pewnie wytrzyma i ludzie przestaną chodzić na mecze, wtedy zacznie się płacz.
Chyba że kolejnym krokiem będą zakazy za gwizdy

Odpowiedz cytując
canarinhos
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 11.05.2011, 14:55
flamengista napisał(a):Wyświetl post

Dla mnie, jeśli ten news się potwierdzi, jest to skrajna głupota. Ba, być może chodzi o to, by na derbach w ogóle nie było kibiców.

Pewnie głównie o to chodzi. Sprowokować i zamknąć stadion = derby bez kibiców, czyli bez 12 zawodnika Wisły...

Media o tym piszą. Oby się nie potwierdziło.
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...kowa,id,t.html
http://www.gazetakrakowska.pl/aktual...kowa,id,t.html
Ostatnio edytowane przez canarinhos : 11.05.2011 o godz. 15:00.
" W sercu moim WISŁA i na dobre i na złe"
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 11.05.2011, 14:55
Sprawa jest prosta, jeśli klub nie szanuje nas to przynajmniej my powinniśmy się szanować sami.

Zero dopingu dla piłkarzy, przeistoczymy się na ten mecz w zwykłych zjadaczy popcornu. A od przyszłego sezonu nie kupować karnetów, to może kiedy im się przestanie zgadzać kiesa postanowią wrócić do dialogu.

Nie rozumiem też czemu SKWK nie podaje takich informacji do wiadomości publicznej. Wiem, że wiele osób zarzucało Wam jątrzenie w środowisku, ale czas najwyższy podnieść głowę i zmusić klub do traktowania kibiców jako partnerów a nie worki z pieniędzmi.

Mam karnet, ale jak dla mnie mogą zamknąć ten stadion. Jeśli tak ma wyglądać nasza "demokracja". A od przyszłego sezonu protest ...

Jak zobaczą, że się im nie sprzedają bilety na mecze już w pucharach to może przekonają się do rozmów.
Odpowiedz cytując
lodecki
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 11.05.2011, 14:56
Niech zamykaja stadiony, niech nie wpuszczaja, za rok Wilczek się opamieta jak na nowym stadionie bedzie 5 tysiecy osobó zapłacze za kibicami i ich pieniedzmi. narazie robmy swoje. DONALD MATOLE...!!!
LUBELSZCZYZNA
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 11.05.2011, 14:57
Kociewiak napisał(a):Wyświetl post
dla mnie to z tymi kibicami Lecha dopingującymi Amike którzy niby sie wybierają w sile 2 tys do Krakowa na mecz to zwykła prowokacja, zmyślona historyjka
Krakowski komendant wie, ale poznańska policja nie zauważyła, by nagle w sposób zorganizowany 2k opuściło miasto. Moim zdaniem kibice przygotowują się do walki partyzanckiej z rządem i ćwiczą się w niezauważonym poruszaniu się po kraju. Prawdopodobnie przypięli się do podłóg wagonów czy TIRów. Niektórzy nadali się w DHLu. Inni zaś pomykają rzekami w strojach płetwonurków.

Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 11.05.2011, 14:59
canarinhos napisał(a):Wyświetl post
Pewnie głównie o to chodzi. Sprowokować i zamknąć stadion = derby bez kibiców, czyli bez 12 zawodnika Wisły...

Media o tym piszą. Oby się nie potwierdziło.
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...kowa,id,t.html
media kłamią, a powtórz jakąs plotke kilka razy to dla jednych stanie się ona prawdą
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.05.2011, 15:01
Cytat:
Dzisiaj nie otworze buzki na meczu, siadam grzecznie i oglądam meczyk, w przewie wychodze, wracam w 60 minucie... ostatni raz kupiłem karnet. Chcą wojenki, będą ją mieli... I radzę szybko działać, bo tak bedzie wyglądać mecz piłkawski w Polsce w najbliższych latach...
Moim zdaniem takie niedopingowanie na meczu to nie jest dobry pomysl. Powiedz kogo to zaboli? Nabije Basalaj sobie kieszen z kasy z Twojego biletu? Nabije. takze dla niego to najlepiej jak kupisz ten bilet, w.......isz kielbase, kupisz napoj bo sowjego nie wniesiesz i mozesz sobie spowrotem spie..c do domu. No i jeszcze w tygodniu kup koszulke klubowa. Najbardziej ich boli to ze nie beda mieli kasy z biletow i mysle ze tutaj powinno sie uderzac.
Marzy mi sie zeby we wszystkich klubach w Polsce zrobic to co zrobila Legia podczas wojny z ITI. Czyli pusty stadion. To ze nie ma dopingu to ich wcale nie zaboli, co ich to obchodzi.

Cytat:
cóż, trudno - nie ide na mecz dla oprawy bo tę mógłbym zobaczyć na zdjęciach i zostać w domu
dramatu nie ma
rzcezywiscie dramatu nie ma. Zakazuja nam wywieszenia oprawy. Marnuja kilkanascie tysiecy zlotych z naszych zbiorek i dni ciezkiej pracy Ultrasow. Jesli to dla ciebie nie jest dramat to ja ....a gratuluje. No ale wiadomo, prezentujesz tutaj postawe przecietnego Polaka. W dupie masz wsyztsko i patrzysz tylko na efekt koncowy. Myslisz ze oprawa to tylko 5 minut jej wywieszenia. Tak samo juz sie wczesniej wypowiadales w innych tematach. Wez przejrzyj na oczy!
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 11.05.2011, 15:04
_gilardino_ napisał(a):Wyświetl post
Oby nie było, na tym i na każdym innym meczu dopóki nam nie odpuszczą. A najlepiej gwizdy cały mecz i buczenie Niewielu to pewnie wytrzyma i ludzie przestaną chodzić na mecze, wtedy zacznie się płacz.
Chyba że kolejnym krokiem będą zakazy za gwizdy
To już nawet nie jest zabawne... można sie teraz naigrywać... ale tak sie naigrywaliśmy pół roku temu, ludzie brali to z przymróżeniem oka, a teraz patrz...

Nie chcą nas to nie... Niech bawią sie ze swoimi rodzinami z dziećmi... Zobaczymy czy będą przychodzić na mecze jak drużyna przypadkiem zajmie w lidze 8 miejsce...
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.05.2011, 15:05
Nasz zarząd jest jakiś w ogóle cipowaty. Zero (realnych) reakcji na bezsensowny zakaz na wyjazd do Kielc, na karę za mecz w Poznaniu, za masę artykułów w gównie szkalujących kibiców Wisły i sam klub. Widać, że nie po drodze im z kibicami i wolą się nie wychylać. Basałaj to idealny pachołek dla Tuska.

Podoba mi się działanie Lecha, tam trzymają z WL mimo nieustannej nagonki. Nawet w Legii też ostatnio prezes ich zarządu nie bał się powiedzieć, że akcja ze stadionem to zwykła pokazówka, ciekawe czy Basałajowi przeszło by to przez gardło
the end
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 11.05.2011, 15:08
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem takie niedopingowanie na meczu to nie jest dobry pomysl. Powiedz kogo to zaboli? Nabije Basalaj sobie kieszen z kasy z Twojego biletu? Nabije. takze dla niego to najlepiej jak kupisz ten bilet, w.......isz kielbase, kupisz napoj bo sowjego nie wniesiesz i mozesz sobie spowrotem spie..c do domu. No i jeszcze w tygodniu kup koszulke klubowa. Najbardziej ich boli to ze nie beda mieli kasy z biletow i mysle ze tutaj powinno sie uderzac.
Marzy mi sie zeby we wszystkich klubach w Polsce zrobic to co zrobila Legia podczas wojny z ITI. Czyli pusty stadion. To ze nie ma dopingu to ich wcale nie zaboli, co ich to obchodzi.

rzcezywiscie dramatu nie ma. Zakazuja nam wywieszenia oprawy. Marnuja kilkanascie tysiecy zlotych z naszych zbiorek i dni ciezkiej pracy Ultrasow. Jesli to dla ciebie nie jest dramat to ja ....a gratuluje. No ale wiadomo, prezentujesz tutaj postawe przecietnego Polaka. W dupie masz wsyztsko i patrzysz tylko na efekt koncowy. Myslisz ze oprawa to tylko 5 minut jej wywieszenia. Tak samo juz sie wczesniej wypowiadales w innych tematach. Wez przejrzyj na oczy!
Dzisiaj to juz raczej nie możliwe... ale w perwspektywie masz racje. Dzisiaj nie dopingujemy a od nastepnego sezonu nie kupujemy karnetów. Niech kupują rodzinki... Ja wole dopingować spod bramy...
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 11.05.2011, 15:10
Zastanawiam się, czy zamiast czerwonej koszulki nie przywdziać dzisiaj czarnej na znak żałoby nad tym, co się dzieje wokół środowiska kibicowskiego. O ile nie uważam się za fanatyka z krwi i kości, o ile nie twierdzę, że za Wisłę oddałbym życie, o tyle takie sytuacje jakie mają miejsce w ostatnim czasie powodują, iż krew burzy się we mnie bardzo i nie mogę pogodzić się z tym, że zaraz się okaże, iż za okrzyki lub, o zgrozo(!) ich brak - zamkną nam stadion.
Masakra. To już nawet nie Anglia. To jest po prostu Stalinizm.
Odpowiedz cytując
Dubi
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 11.05.2011, 15:20
koniec z moimi glosami na platformę, koniec z wyborami.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Stary 11.05.2011, 15:21
A co boli najbardziej ? Ta bezsilność, moja bezsilność gdy kur*a rudy kretyn u władzy postanowił na dzień przed wyborami "zrobić porządek z kibolami" i tak naprawdę NIC nie możesz zrobić, bo nawet na swoim stadionie władze klubu, który kochasz chowają głowę w piasek.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.05.2011, 15:24
Korwin Mikke panowie

Całkiem do rzeczy gada, nie mówiąc o legalizacjach tego i owego
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 11.05.2011, 15:29
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post

Sam sie skladalem na tą oprawe i wiem, ze ludzie poświęcili czas ale chyba Ci, któzy to przygotowali to lubią więc robili to hobbistycznie.
Trzeba też zrozumięc klub ile razy płacił kary za zabawy kibiców czy za oprawy (też chyba pieniądze zmarnowane ? i wtedy bylo dobrze ?), że nie chce teraz ryzykować.
Nie wydaje mi sie zeby zakaz pokazania oprawy był powodem do ogranizowania jakiegos protestu.
Pytanie: kogo i po co dopingowaliśmy dotychczas?
prezesów czy piłkarzy żeby wygrywali na chwałe Wisły czy moze tylko przychodzilismy wydrzeć ryja?
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
impreza
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 11.05.2011, 15:35
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Sam sie skladalem na tą oprawe i wiem, ze ludzie poświęcili czas ale chyba Ci, któzy to przygotowali to lubią więc robili to hobbistycznie.
Trzeba też zrozumięc klub ile razy płacił kary za zabawy kibiców czy za oprawy (też chyba pieniądze zmarnowane ? i wtedy bylo dobrze ?), że nie chce teraz ryzykować.
Nie wydaje mi sie zeby zakaz pokazania oprawy był powodem do ogranizowania jakiegos protestu.
prezesów czy piłkarzy żeby wygrywali na chwałe Wisły czy moze tylko przychodzilismy wydrzeć ryja?
Po dzisiejszych nowinach jestem za bardzo nabuzowany żeby polemizować z Twoim postem, uwierz.
Proszę tylko o jedno, skasuj tego posta bo nie wiesz co piszesz.
Ostatnio edytowane przez impreza : 11.05.2011 o godz. 15:37.
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Stary 11.05.2011, 15:36
Przychodziliśmy wydrzeć ryja bo nasza pasja to Wisła a nie piłkarzyki w modnych ciuszkach i nowych brykach ...

Proszę wybaczyć prostotę przekazu, ale zawsze gdy czytam tego typu posty jak ten wyżej to stwierdzam, że inaczej dotrzeć do niektórych nie można ...
Odpowiedz cytując
twardybidon
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 11.05.2011, 15:36
Cytat:
Kibice PGE GKS Bełchatów nie obejrzą środowego, wyjazdowego meczu swojej drużyny z Widzewem. Na wniosek policji z Łodzi i Bełchatowa Ekstraklasa SA wyraziła zgodę na to, by spotkanie to odbyło się bez udziału sympatyków gości.

Rzecznik prasowy bełchatowskiego klubu Michał Antczak nie krył zaskoczenia nie tylko samą decyzją, ale też terminem jej podjęcia.

"Na mecz z Widzewem wybierało się 600 naszych kibiców. Wszyscy mieli kupione bilety. Decyzja o tym, że mimo to nie będą wpuszczeni na stadion przyszła w momencie, gdy byli już w autokarach" - powiedział PAP Antczak.
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Kib...346,1,715.html
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.05.2011, 15:41
Cytat:
Dopingowalismy zeby reprezentowac ABG. Bo oprocz czegos takiego jak klub pilkarski czy pilkarz wystepuje cos takiego jak klub kibica, Stowarzyszenie i kibic. I pilkarz jak gra glownie dla kasy i awansu sportowego a nie po to zeby ktos go dopingowal glosniej to kibic nie tylko jest po to zeby dopingowac pilkarza tylko po to aby reprezentowac grupe. Kibic to nie jest smiec z ktorego mozna wydoic kase, to nie jest baran ktory przychodzi na mecz raz na 2 tygodnie, kibic to jest czlowiek ktory wydaje pieniadze na to aby jezdzic za swoim klubem, kibice to jest zorganizowana grupa ktora reprezentuje jakies wartosci i idealy. to jest jest stado krow ktore mozna upolowac.

I jak nam zakazali wywieszenia oprawy to uderzyli w nas, potraktowali nasze srodowisko jak smieci. A wiec troche szacunku dla samego siebie i ruchu kibicowskiego bo mamy swoje rozumy i przkeonania i nie jestemsy tylko po to zeby drzec ryja albo dopingowac pilkarzy

PS Sorry ze tak chaotycznie ale od jakiejs godizny czuje sie mniejw iecej tak jak po samoboju Jopa rok temu w meczu z Cracovia. Po prostu jestem zdruzgotany i zalamany
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 11.05.2011, 15:41
Rozmawiamy tu o zabronieniu oprawy pytanie jest jedno co na niej było?

Powinni ją przed meczem rozłożyć na błoniach i skończą się dywagacja. Zarząd pewnie miał nóż na gardle.

Jeśli oprawa nie była wulgarna/polityczna/rasistowska pokazać co tam było, pewni coś co dotyczył akcji temat zastępczy kibice.
Odpowiedz cytując
miśqu
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 11.05.2011, 15:44
_gilardino_ napisał(a):Wyświetl post
będzie to koło 15000 jak otworzą całe stadiony na Legii i Wiśle no i areny Euro we Wrocławiu i Gdańsku.
Zejdźmy na ziemie, jeżeli by nie było walki z kibicami może by osiągnęła jakieś 11 000, ale przy zamykaniu stadionów to będzie gówno a nie frekwencja.

Tak jak mówiłem - najpierw przeszkdza chuligan, potem ultras, potem wogóle doping i odzywanie się. Nijaki dyktator w Tunezji Ben Ali urażony jak Tusk zabraniał wnoszenia na stadiony transparentów i flag. Skończył jak skończył.
POLAK WĘGIER DWA BRATANKI!
DUMA DUMA NARODOWA DUMA
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 11.05.2011, 15:45
Bankowo chodzi o race, pomyslcie dlaczego wczoraj Slask dwa razy pokazywal ta sama oprawe.

Natomiast wszyscy w Poznaniu maja MEGA BEKE z waszego komendanta jakim trzeba byc imbecylem aby twierdzic ze 2k wybiera sie od nas skoro sektor macie zamkniety.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.05.2011, 15:46
Co by nie bylo to chyba nie bylo na niej napisane Ave Satan czy cos w tym stylu zebyz abraniac Polakowi wyrarzenia zdania we wlasnym kraju?
Niedlugo na stadion sie nie wejdzie jak sie nie bedzie przystojnym mezczyzna bo powiedza ze Ci brzydcy strasza ryjami
drozd:
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 11.05.2011, 15:47
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Rozmawiamy tu o zabronieniu oprawy pytanie jest jedno co na niej było?

Powinni ją przed meczem rozłożyć na błoniach i skończą się dywagacja. Zarząd pewnie miał nóż na gardle.

Jeśli oprawa nie była wulgarna/polityczna/rasistowska pokazać co tam było, pewni coś co dotyczył akcji temat zastępczy kibice.
Na razie nie podają co zawierała bo nie jest jeszcze do końca pewne czy na pewno nie zostanie zaprezentowana.
Jeśli nie zostanie, na pewno się dowiemy co na niej było. Ale chyba nie chodzi tutaj głównie o treść...
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 11.05.2011, 15:53
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Na razie nie podają co zawierała bo nie jest jeszcze do końca pewne czy na pewno nie zostanie zaprezentowana.
Jeśli nie zostanie, na pewno się dowiemy co na niej było. Ale chyba nie chodzi tutaj głównie o treść...
IMHO są takie oprawy i transparenty których się pokazywać nie powinno (skrajnie wulgarne/rasistowskie/skrajnie polityczne) jeśli było tam coś grubo po bandzie to decyzja byłą słuszna.

Ale na chwilę obecną wydaje mi się że były tam hasła nie pochlebiające pomysłowi rządu na zamykanie stadionów (jeśli co 2 słowo nie jest tam ***** i ***** to decyzja była zła)
Odpowiedz cytując
Dubi
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 11.05.2011, 15:54
w takim rozwoju sytuacji nasz wyjazd na Legię będzie prawdopodobnie odwołany
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.05.2011, 15:59
Cytat:
w takim rozwoju sytuacji nasz wyjazd na Legię będzie prawdopodobnie odwołany
Spokojnie. Kupisz bilet, SKWk zalatwi pociagi i dopiero dzien przed meczem sie dowiecie ze wyjazd odwolany. Po co informowac o tym kibicow np tydzien czy 2 przed? Niech zamawiaja specjale, sprzedaja bilety i dopiero wtedy sie ich ujebie
drozd:
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 11.05.2011, 16:00
Ja bym tak profilaktycznie prześledził temat polityczny i odnalazł obrońców tej zbieraniny Szechterów, wnuków esesmanów, Mira i innych.

Na klub nie będę wyklinał do chwili kiedy nie poznam szczegółów. Obstawiam, że dostali ultimatum w postaci: albo zakaz albo zamykamy stadion.

Rude jest zawsze fałszywe ! Zarówno jeśli idzie o obietnice wyborcze jak i o godność narodową więc czemu ma się przejmować kibicami.

PS Oby się okazało, że akurat teraz się pomylił!
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 11.05.2011, 16:02
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Ja bym tak profilaktycznie prześledził temat polityczny i odnalazł obrońców tej zbieraniny Szechterów, wnuków esesmanów, Mira i innych.
czyli ze domagamy sie wolności słowa, jednoczesnie sami jej odmawiając? No brawo, hipokryzja w najlepszym wydaniu
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 11.05.2011, 16:05
Fuks napisał(a):Wyświetl post
czyli ze domagamy sie wolności słowa, jednoczesnie sami jej odmawiając? No brawo, hipokryzja w najlepszym wydaniu

Bardziej usiłujemy wyeliminować jednostki które bronią jakiejś partii a następnie narzekają na jej posunięcia. Nie wątpię, że wielu tutaj takich jest.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów