|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Śląsk, Górnik, Jaga i Lechia (ale to już zależy czy jutro wygra) mają na prawdę realne szanse na mistrza i obiektywnie patrząc (zaznaczam obiektywnie) radziłbym im grać na maksa, bo kto wie co się stanie.
|
|
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
Ps Cały czas wierzę w Wisłę i mistrzostwo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
![]() Bezcenny widok - Wisla, Jaga, Slask, Lechia na czele... arka i pasy na samym dole.. ![]() Choc wolalbym zeby Slask i Lechia skonczyly na 2 i 3 miejscu - wraz ze stadionami, jesli zagraja w pucharach sa szanse na duze wzmocnienia, zwlaszcza Solorz moglby wylozyc sporo kasy... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Nie wiem jakich ty "kumatych" znasz, ale ja znam takich co osoby, które "legionistów" cieszących się z przegranej z Lechem leją w ryj. Chyba, że w kwestii "kumatości" chodzi ci o takich co fetują Kake, i znają rozmiary bramki.![]()
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Daj spokoj. Nie wierze, ze przegramy 3 mecze z rzedu.
![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Cytat:
Ale dziękuje ze nam tak dobrze zyczysz, mam nadzieje ze we wtorek choc na 90minut załozysz szalik Legii i bedziesz sciskac za nas kciuki bardziej niz nie jeden Legionista ![]()
Ostatnio edytowane przez killzone : 30.04.2011 o godz. 21:35.
![]() ![]() |
|
|
|
Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Ja też, podobnie jak martin_6 życzę wygranej we wtorek Legii, której nie znoszę. Ale Amici nie znoszę bardziej. Poza tym życzę wygranej Skorży, który zdobył dwa mistrzostwa dla Wisły. I tak się nie utrzyma na posadzie, ale może się zdarzyć, że przyjmie go wtedy Amica i kolejny sezon będą mieli w plecy...
![]() ![]()
WISŁA ZAWSZE PANY
|
|
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
![]()
WISŁA ZAWSZE PANY
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
PS Mam nadzieje ze Surmie i Nowakowi urwa głowy i nogi w tym meczu. Starczy tego lizania sie po fiutach Trzymajmy kciuki za to, ze Amica kupi od Legii puchar (maja wprawe), sprawa sie rypnie i oba kluby releguje sie do 1 ligi. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Member
Offline |
|
Eeee, po spadku parchsiaków i wywaleniu onych nie zostałby nam nikt w tej lidze, który wywoływałby jakieś kibicowskie emocje. Sorki, ale scyzoryki i "duma stolicy" to nie ten format... ![]()
WISŁA ZAWSZE PANY
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
głupoty gadacie
ogólnie to mistz i puchar powinny być odwołane w tym roku i nie powinniśmy się pokazywać w Europie... Wisła jest cieniutka, Legia jeszcze gorsza, Lech z Bakero to jest dramat a reszta ligi to przypadek.... Silnej Wiśle potrzebny jest silny Lech i silna Legia tak jak i silna cała liga....PP obojętnie kto go wygra to źle, bo oba zespoły potrzebują rewolucji... ![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Szalika Legii w domu jakoś nie trzymam. Ale kciuki trzymać mogę i się tego nie wstydzę. Skoro grają dwie drużyny, których nie lubię mniej więcej w podobnym stopniu, to niech wygra ta, która będzie miała z tego mniej zysków. Co innego, jakby grała Cracovia - jej nie byłbym chyba w stanie dopingować nawet, gdyby od jej zwycięstwa zależało mistrzostwo dla Wisły ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Wisła musi wygrać z Lechią, Makabi i Lechem. Wtedy mistrz będzie nasz.
Boże daj Legii Puchar Polski. ![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Po tym co widze to nie zdziwie się jak Śląsk wywalczy puchary.Ten "przegubowiec" naprawde jest skuteczny.Co do nas,cały czas jest przewaga z tym że terminarz może swoje napsuć.Co do PP - dla Legii lepiej jak przegra,innaczej Skorża pewnie jakimś cudem zostanie a drużyna się skompromituje w Europie.
![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Bądźmy obiektywni, dół i środek zrobiły głównie taktycznie kolosalny postęp, również piłkarze w takich klubach (szczególnie zagraniczni) to półka wyżej niż kilka lat temu. Kilka lat temu tacy ludzie jak Robert Jeż czy Michał Gasparik byliby kandydatami do gry w Wiśle, a nie Górniku. Mają również Bembena, obrońcę z olbrzymim doświadczeniem w 1 i 2.Bundeslidze, jest Sikorski, niegdyś olbrzymi talent pukający z rezerw do drzwi pierwszej kadry Bayernu Monachium, a skład uzupełniają solidni ligowcy jak Stachowiak, Jop, Banaś, Magiera, Kwiek, Zahorski.
Ale tak naprawdę to marne pocieszenie, bo postęp w przygotowaniu taktycznym nie sprawia, że mecze ogląda się z większą przyjemnością, wręcz przeciwnie, no i to czołówka wyznacza w Europie poziom naszej ligi, a tutaj regres jest spory...I to nie pod względem posiadanych piłkarzy, bo takich zawodników jak Pareiko, Jaliens, Melikson, Genkow, Vrdoljak, Hubnik, Arboleda, Stilic, Kriwiec, Rudnevs wtedy wielu nie było, potencjał jest porównywalny, a Lech ma nawet wyższy niż kilka lat temu. Regres jest głownie pod względem mentalności, taktyki i takiego ogólnego zaangażowania, gry drużynowej. Teraz Wisła czy Legia wychodzi na miękkich nogach przeciwko Zagłębiu czy Górnikowi, co kiedyś było nie do pomyślenia... Problemy Lecha i Legii moim zdaniem nie byłoby strasznie trudno rozwiązać, bo tam potencjał jest, tylko trenerzy beznadziejni (w szczególności Bakero, bo Skorża tylko nie ma charyzmy, ale ma umiejętności) - zagraniczny trener typu Maaskanta wywindowałby te drużyny zdecydowanie w górę, tworząć 3-4 drużynową czołówkę naszej ligi. Natomiast głównym problemem Wisły jest brak ławki rezerwowych, stąd tutaj jest potrzeba wydania sporej kasy na nowych zawodników. Szkoda, że Wisła odpuszcza ME, taka Legia zyskała 4-5 solidnych polskich zawodników do swojej kadry dzięki owocnej pracy z młodzieżą, a Wiśle parcia młodych zawodników na zagraniczne gwiazdki zdecydowanie brakuje.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 01.05.2011 o godz. 08:34.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Obowiązkiem każdego dzisiaj jest wypicie za zdrowie piłkarzy z Chorzowa oraz z Gdańska.
Przestańmy się podniecać Wronkami czy Legią bo litości, będzie cud jak się załapią na puchary ale na pewno nie na pierwsze miejsce. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
W tej lidze wszystko jest możliwe. Ale w powyższych kalkulacjach przeceniacie umiejętności Śląska czy Lechii. Nikt nie potrafi grać regularnie. Wydawało się, że Polonia W. "odpali", a właśnie się zacięła. Myślę, że wszystkie drużyny z czołówki zaliczą jeszcze przynajmniej 1, a pewnie i z 2 porażki.
W tym wątku przed sezonem, a także przed rundą jesienną były rozkminki, jaki jest poziom ligi. Dominowali optymiści, mówiący że poziom wyraźnie się podnosi. Ja byłem zdecydowanym pesymistą i mówiłem, że poziom leci na łeb, na szyję. Że nasza liga to zupełne dno i jest coraz gorzej. Z przykrością stwierdzam, że miałem rację. Weszło już (całkiem słusznie) nawołuje do odwołania obecnego sezonu, którego poziom jest żenujący. Na Mistrzostwo nie zasługuje żadna z drużyn: http://www.weszlo.com/news/6774 Do końca sezonu zostało 6 meczy. My jako obecny lider mamy teoretycznie szansę na zgromadzenie 18 punktów - łącznie byłoby to 62, przy 6 porażkach. Taki dorobek w zeszłym sezonie wystarczał jedynie na 2 miejsce. Ale umówmy się - my tylu punktów nie zdobędziemy. W realistycznym wariancie przyszły Mistrz Polski (kimkolwiek on będzie) dobije do jakiś 56-58 punktów, zaliczając 7-8 porażek. Będzie to więc najsłabszy Mistrz od 13 lat - wliczając nawet te sezony, gdy było mniej niż 30 meczy w sezonie. W sezonie 1997/1998 ŁKS zgromadził 66 pkt w 34 meczach, co daje 1,94 pkt/mecz. Jeśli teraz MP zgromadzi 58 punktów (co i tak nie będzie łatwe) - wyjdzie nieznacznie gorsza średnia 1,93 pkt/mecz. Nie chce mi się sprawdzać średniej strzelonych goli na mecz, ale podejrzewam że tu jest jeszcze gorzej. Napastników, którzy przekroczą 10 goli w sezonie będzie pewnie 3, z czego nie wiadomo czy król strzelców przekroczy 15 trafień. To jest obraz nędzy i rozpaczy. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
|
Patrzę właśnie na wynik Polonii ze Śląskiem (troche mnie omineło ), tym Śląskiem zdziesiątkowanym przez kontuzje i tą Polonią kroczącą od zwycięstwa do zwycięstwa , może mi ktoś wytłumaczyć czy Śląsk znowu zaparkował autobus , czy stał się inny cud że Śląsk ten mecz wygrał ?
Jako że mecz Wisły z Górnikiem jeszcze oglądałem , tak jestem totalnie zażenowany . Prawą stronę obrony mamy najgorszą w całej ekstraklasie . Wierzę że wyjdziemy z tego dołka , ale z taką padaką nie mamy czego szukać w pucharach . Kiedyś Polska grała na rzuty rożne , my teraz gramy na dośrodkowania . Jednak Maaskant ma troche wspolnego z Piechniczkiem ( chwalącego Polskę za rzuty rożne ). PS. Nie wiem czy nie lepszym sposobem na wyłonięcie pucharowiczów i mistrza Polski w tym sezonie było by losowanie jak w loterii fantowej , przynajmniej nie musielibyśmy oglądać takich żenujących spotkań , a może zawieszając rozgrywki na pół roku piłkarze mieli by wiecej czasu na trening , bo spotkania ekstraklasowe są dla nich za dużym wyzwaniem . |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Statystyczne rozkminy nie mają sensu, bo to, że góra zdobywa mniej punktów może być efektem tego, że dół i środek jest lepszy, niż kiedyś. Prawdziwą weryfikacją poziomu aktualnej ligi będą dopiero przyszłoroczne puchary, wszystko inne to czcze gadanie.
|
|
|
|
Piknik
Offline |
|
Szukam pamięcią i tak słabego zawodnika jak nasz Serge Branco to w Wiśle od czasów Tele-foniki nie pamiętam. Ba, może pod wpływem wczorajszych wydarzeń przesadzam - ale ciężko mi sobie przypomnieć równie słabego skrajnego obrońcę w całej lidze. Jasne, że można tak powiedzieć. Ja jednak twierdzę, że to nie środek i dół lepszy, a przede wszystkim czołówka znacznie gorsza. W dodatku bez skutecznych napastników nasze zespoły w Europie mogą sobie pogwizdać, a nie sensownie grać w piłkę. A tych napastników brakuje.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 01.05.2011 o godz. 10:18.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Online |
|
|
Można iść do buka i postawić dzisiaj w ciemno wygraną Cracovii i Arki. ( zakładając że można pójść do buka i postawić na nich mecz )
Ruch w ostatnich 6 meczach zgromadził 13 punktów czyli na bank teraz dostanie łomot Lechia wygrała ostatnie 5 spotkań z Arką to na pewno teraz przegra . Tak poza tym to ta liga nie mieści mi się już w głowie . |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
ta liga jest tak wyrównana bo co raz słabsi obcokrajowcy ja zdominowali (poza nielicznymi wyjątkami) a nasze krajowe szkolenie jest na jeszcze niższym poziomie.Tej samej klasy obcokrajowcy trafiają do Legii,Górnika czy do Nas.
Legia-Widzew to 14-15 lat temu to były mecze jak na noże,poziom przynajmniej środka tabeli ligi Francuskiej czy Niemieckiej a dziś..... to dramat.Mnóstwo niecelnych podań,podstawowe problemy z przyjęciem piłki wielu zawodników, gra na stojąco. Widzew potem zwyciężał 8-0 w pucharach Neftci Baku a dziś Karabach nas ogrywa.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 01.05.2011 o godz. 10:50.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
To co było naście lat temu a jest obecnie, to dwa różne światy. Teraz na świecie gra się inaczej a Legia i Widzew grają w dalszym ciągu to samo. Dlatego tak to wygląda. Inni poszli do przodu a u nas non stop to samo. My nigdzie, jako liga nie poszliśmy zbytnio do przodu ani dramatycznie nie obniżyliśmy naszych lotów. Jak mało gdzie ale w przypadku naszej ligowej piłki widać sens powiedzenia, że jak się nie rozwijasz to się cofasz. Tak, przy postępie innych my się cofamy.
Co do obcokrajowców. Jest to problem chyba już systemowy. Nasi rodzimi kopacze są drodzy, ceny za nich są nieadekwatne do umiejętności. A obcokrajowiec nie dość,że tańszy to piłkę przyjąć umie. W kontekście naszych grajków to tyle i aż tyle. Szefom klubom to wystarczy. Trafiają do nas typowi przedstawiciele 2 sortu, czasami wręcz 3. Pewnie,że zdarzają się wyjątki jak Marcelo czy Mellikson,jednak oni nie za wiele zmieniają,bo zwyczajnie nie mają z kim grać. Nawet Dani Alves czy inny Joe Cole czułby się tutaj zagubiony i wielkiej różnicy by nie robił. Sami meczu nie wygrają. Nie ma się co zbytnio spinać. Taka jest rzeczywistość. Nie mam żadnych wątpliwości,że jakiekolwiek starcie naszych ligowców z drużynami z wschodu, północy, południa czy zachodu musi się skończyć łomotem. Mniejszym bądź większym ale łomotem. I to nie mówimy o jakiś tuzach taktyki czy techniki. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
Ja się zgadzam z rw88 - właściwie nie mamy słabiaków w lidze a same solidne średniaki w lidze jakich wcześniej nie było za dużo (Bełchatów, Lubin). Teraz klub do spadku to Polonia Bytom - długi i brak stadionu. Nawet w takim Ruchu gra uczestnik ostatnich MŚ Komac a w Górniku Jez który 5 lat temu zasiliłby albo Legię albo Wisłę.
Jest inny problem - kiedy środek poszedł do góry - to czołowe kluby nie są w stanie wydać powyżej 1-2 milionów euro na piłkarza aby znowu zachować różnicę pomiędzy solidnymi średniakami a czołówką. Nie oszukujmy się - takiego Manu to powinien kupić Ruch a nie Legia! Osobny problem - to nie wysokie ceny za Polaków - ale właśnie ich całkowity brak na rynku. Ceny są rynkowe - nie zawyżone. Wszytko zweryfikują jednak puchary - patrząc na postawę Lecha - jest co najmniej bez zmian. BTW Kiedyś pisałem że grożą nam 2 wizje rozwoju piłki - droga siatkówki męskiej gdzie jest produkcja polskich siatkarzy, albo droga koszykówki męskiej (właściwie bez polskich koszykarzy - bo taniej wziąć Bałkańca. I nasi prezesi wybrali krótkowzrocznie Bałkany) ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Nie można pisać że ktoś ma słabszy czy lepszy terminarz. Dla każdego terminarz jest przejebany i nie mam pojęcia jakie wyniki moga paść.
Przykładowo dziś derby które Lechia wygrywa od jakiegoś czasu. Lechia ostatnio wygrała z Legia a Arka dostała w cipe od JW. Więc dziś ...wygrana Arki i porazka Ruchu. E: dopiero teraz sprawdzilem ze Makkabi gra na wyjezdzie. Nie powinni jednak punktu z Cichej przywieźć. Baju Baju Pe**ły do II ligi
Ostatnio edytowane przez szprotson : 01.05.2011 o godz. 12:27.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Nic mi tak dziś nie poprawi humoru jak porażka Makabi w Chorzowie i wygrana Lechii ze śledziami
|
|
|