|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Junior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
A że są obserwowani? A no są pojedyncze przypadki. Tylko co z tego wynika? Ilu naszych nastolatków trafia rocznie do znanych zagranicznych klubów? Jeden? Chyba trochę mało jak na tak wielki kraj... I nic się pod tym względem nie zmieni tak długo, jak długo ich szkoleniem będą się zajmować na przyszkolnych asfaltowych boiskach wuefiści z presją na wynik, a nie na technikę i radość gry... ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
W wielu klubach i klubikach stawia się od najmłodszych grup piłkarzy na wynik. A żeby był wynik trzeba czymś górować nad rywalem. Wrzuca się największych. Nie szkodzi, że drewna. Nie które zespoły już w szatni przegrają mecz gdy zobaczą rosłych gości w swoim wieku. Lecz gdy zakończy się okres dojrzewania wszystko się wyrównuję.
Tak jak pisaliście wyżej. Sukcesy międzynarodowe w młodzieżówkach mamy, bo się bierze wysokich przeważnie drewnianych zawodników. A tych z talentem odsuwa się na bok bo są drobni i niscy. A np. w Hiszpanii stawiają na chłopaków, którzy umieją grać w piłkę a nie tylko dlatego, że są wysocy. No i sobie wygrywamy turnieje wyrośniętymi chłopakami, którzy po paru latach nawet nie grają w seniorce w reprezentacji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
a no chyba jednak pisales, ze wymazujesz
podrawiam p.s. jak ja juz cos napisze to pozniej tego nie wymazujue i nie matacze a jak juz bym mial sie posuwac do takich rzeczy to pozniej bym nie pisal do minnych powodzenia w szukaniu postow, bo jak sam przyznales podobno tego nie robisz.pozdro |
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Niestety niektórzy zachłysneli się Maaskantem i chyba sam Robert się sobą zachłysnął. Owszem Maaskant ma wiele zalet, ale ma też wiele wad i trzeba o nich pisać w prost, a nie zamazywać rzeczywistość. Już kilka razy o tym pisałem wcześniej, ale powtórze:
1. Stałe fragmenty. Za Skorży istny postrach w lidze sialiśmy nimi. Teraz jest tylko i wyłącznie oddawanie za darmo piłki. Nawet nie ma zagrożenia. 2. Słaby początek w każdym meczu. 3. Brak elastycxzności w taktyce. Z każdym gramy tak samo jeśli chodzi o styl i ustawienie. Przypomniało mi się jak za Skorży kontuzji nabawił się Brożek i nie mieliśmy napastnika. Wtedy Skorża tak ustawił drużyne że zupełnie inaczej z przodu zaczeliśmy grać i bramki zaczął zdobywać Małecki i lebiega Ćwielong. 4. Przywiązywanie się do nazwisk. Czemu zawsze Siwakow jest przed Gargułą, a Żuraw przed Riosem mimo, że ta dwójka ciągle gra bardzo słabo. To największe grzechy Maaskanta ale bardzo wyraźne i niepokojące. Nie pisze oczywiście tego by Roberta wywalić, ale by uświadomić, że ciągłe klepanie jest może miłe dla oka jednak nic z niego nie wynika. Dziś w drugiej połowie właściwie bez jakiegokolwiek zagrożenia. Właściwie po stracie bramki nie jesteśmy w satanie niczym odpowiedzieć. Jesteśmy bezradni jak dzieci we mgle.
Ostatnio edytowane przez Baala : 30.04.2011 o godz. 17:51.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Dodałbym do tego złe zmiany np. 60 min meczu przegrywamy 0:1 u siebie i zamiast ofensywnego zawodnika Maaskant wprowadza Siwakowa, gdzie należałoby wpuścić Riosa lub Gargułę. Druga sprawa dlaczego kolejny raz tak długo (do 80 min) czeka z wprowadzeniem drugiego napastnika.
![]() W naszych sercach nie ma litości.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Baala - masz 100 % racji, tylko że... Te błędy (przywiązywanie do nazwisk, taktyka i stałe fragmenty) - to podstawa współczesnej piłki nożnej. Jeżeli tego nie wyeliminujemy, to będzie na prawdę ciężko.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
poprawka - nie z "wprowadzeniem drugiego napastnika" tylko ze "zmianą napastnika". I to chyba problem
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Przypomnę, że Skorża zdobywając mistrzostwa miał Brożka w życiowej formie, Boguskiego, Paulistę, Matusiaka, Ćwielonga i Niedzielana. Maaskant ma tylko Genkova, który jest kontuzjowany.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Robert do tej pory tłumaczy naszą porażkę, ze nie umieszczają relacji z konferencji, czy wypowiadał takie słowa, ze nie warto je przytaczać na wislakrakow.com ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Ale zmiany to dziś robił fatalne. Zero pomysłu na zareagowanie kiedy po przerwie dalej nam nie szło.
Nie wiem o co chodzi z tym, że wystawia Żurawskiego. Naprawdę nie wiem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
mnie tylko martwi, że w kolejce do gry z przodu przed Riosem jest nie tylko Rios i Żurawski, ale pewnie Burliga, Kowalski i Jovanić ;x |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
czy ta Holenderska myśl szkoleniowa tak bardzo pasuje do tych graczy jakich mamy ? To jest sposób gry z bardzo ofensywnymi i potrafiącymi zacentrowac na nos napastnika bocznymi pomocnikami a My takowych nie mamy nie wspominajac o napastniku którego obecnie BRAK.
Bliżej do klasycznego systemu 4-4-2 jest tym zawodnikom (bardzo średnim zresztą) jakich mamy.Skłaniał bym sie ku szkole Niemieckiej.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 30.04.2011 o godz. 18:33.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Po drugie - Rios > Zurawski Po trzecie - Wilk > Sobolewski Po czwarte - Garguła nie jest gorszy od Sivakowa. Gdy chce sie wygrać to nie zmienia się defensywnego pomocnika na defensywnego pomocnika, tylko def na napastnika, chyba, ze nie mam pojęcia o piłce... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
Niedzielan prawie cały sezon był kontuzjowany... Matusiak...1 bramka, napewno to było niezwykle ważne ogniwo,bez niego Wisła mistrzem by nie została... Chęć dowalenia Skorży jakim to jest słabym trenerem czasami przysłania fakty.Ale dwóch mistrzostw Polski nikt mu nie zabierze.I jestem przekonany, że gdyby nie jego zwolnienie(mimo serii słabszych meczów) zdobyłby trzecie mistrzostwo. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Maaskant tak jak pisał Baala ma problem żeby dopasować taktykę do poszczególnego rywala. On chce grac tak jak Barcelona, czyli zawsze tak samo. Tylko że tam jest Xavi, Messi, Iniesta.... a u nas? Zamiast się lansować niech nasz trener odrobi zadanie i przygotuje jakąś taktykę na mecz w Gdańsku. Nawet tak jak Lenczyk, niech zaparkuje autobus w bramce.... byle nie przegrać a może coś strzelić z kontry! Robert dość lansu w TV, do roboty! ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...zajaco_dobrze/ Robert Maaskant napisał(a):
|
||
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Jestem pewien, że na trybunach było z około 100 osób lepszych od paralityka z nazwiskiem Branco na koszulce.
Myślę, że nawet Stachowiak byłby w stanie go okiwać, przez pierwsze 10 minut jego gry na boisku myślałem, że jest pijany. Serio, biegał, wróć, chodził po boisku zawsze nei tam gdzie miał iść, ustawiał się żenująco, przegrał 100% pojedynków 1 na 1, na jego plus zaliczymy to, że nie strzelił samobója. W dniu jutrzejszym powinniśmy obejrzeć informację, że zerwane zostały kontrakty z Branco, Żurawskim, Łobodzińskim, Sivakovem, czyli piłkarzami, z których nie ma żadnego pożytku, a śmiem twierdzi, że każdego z nich z lepszym skutkiem zamieniłby ktoś inny (w ataku, choć to brzmi nieprawdopodobnie, mógłby być z tym problem). Rozumiem, że mamy grać piłka, ale aż kur*ica człowieka na trybunach bierze, jak widzi to w jaki sposób obrońcy Wisły podają sobie piłke w polu karnym. Przecież oni powinni śladem Clebera wybić tą piłkę jak najdalej, najlepiej w aut, a nie bawić się w polu karnym. Pierwszy gol to dwa kiksy, drugiego już nie pamiętam, ale wydaje mi się, że to też był niezły pokaz nieporadności defensywy. |
|
|
|
Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Masakra grają z meczu na mecz gorzej......wstyd do pasy potrafią bramki strzelać a nasze panienki tylko potrafią się lansować i chodzic po galeriach ...wstyd pasy tylko ręce zacierają i nie mogę się doczekać na derby z Wisłą i jej bandą kopaczy którzy tylko potrafią podejść pod pole karnie i nie potrafić bramki strzelić wstyd za nasze panienki...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Maaskant popełnił dziś błędy które można zrozumieć i wybaczyć: wystawienie Żurawia - Rios zagrał jednak lepiej, Jirsaka, może Sobola. W przerwie też chyba coś źle zdziałał na drużynę: bo zagraliśmy dużo słabiej niż w 1. połowie.
Ale po prostu nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego wpuścił na boisko piłkarza całkowicie nieprzygotowanego do gry: Branco. Przecież widzi go na treningach. Gośc był wolny, słaby, zagubiony - poniżej krytyki. Wydaje mi się, że Maaskant ma tendecję od z jednej strony skreślania pewnych piłkarzy, a z drugiej ślepego trzymania się innych. W jesieni tak uznał że Pi Brożek to kiepski lewy obrońca, chyba się jednak mylił bo Piotrek radzi sobie w lepszej drużynie i lepszej lidze... Teraz uparł się, że Żuraw jest drugim napastnikiem,najlepszym defensywnym jest Sobol, a Branco musi być rezerwowym bocznym obrońcą. ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Zaciskalem zeby przez ostatnie kolejki (straty punktow) i z po irytowaniem czytalem co niektorzy wypisywali na temat tego KOLCZA. Prosze Was niewypisujcie glupot na jego temat, ze niby ma koncepcje , zgrywa druzyne itp itd... ze niby mamy szczescie ze u nas trenuje i ze widzicie poprawe gry Wisly... Ja tam widze jak sie cofamy w rozwoju tzn powiem inaczej, wrocilismy do punktu wyjscia. Maskant to tak pies Skorza a Genkow to taki Brozek czyli wszystko po staremu, no ale zaraz pewnie znawcy rykna ze Maskant wygrywa(l) a ja powiem ze poprostu ze farcil i mu sie fart skonczyl. Zapominacie ze Parejko broni nam 3 sety na mecz wiec dodajcie 3 bramy do kazdego naszego wyniku i zobaczycie ile punktow bysmy uzbierali. Ten sam chaotyczny system co ze Sllaskiem i korona ,tyle ze teraz Gornik niemusial przyjechac autobusem bo wiedzieli jaka trenejro rysuje chlopki na desce wiec nam strezlili tylko 2. Ja na pilce moze sie nieznam tak jak nasi wielbiciele Maskanta jak i on sam ale wiem o co w niej chodzi i dlaczego já ogladam . A GWIAZDKA meczu wedruje do tego z irokezem ze obnazenie glupoty Maskanta bo chyba nikt normalny niepozwolil by mu ubrac koszulki meczowej a co dopiero byc przekonanym ze oto ten dziwolag jest gotowym zamiennikiem tylnych pacholkow... Niekedy trzeba pobiegac po osiedlu z godzinke zeby zarobic na meczowa koszulke a tu taki debil ma za frajer i jeszcze mu za to placa. Wszystkim co po wywiadzie z Trenerem piali z zachwytu i juz wybierali sie z nim na pedalowanie po plantach prponuje zeby zaopatrzyli sie w bidony i dralowali prosto z Nim na Benelux. Jego ~ Gazela~ ma bagarznik iec zaladujcie ze soba Irokeza, Araba i Jajensa a w Niemczech sie zmienicie. Dziekuje
Ps: Mam udokumentowane ADHD , DYSLEKCJE, DYSGRAFIE , DYSKocos tam wiec prosze bez pouczajacych komentarzy. TYLKO WISLA - RKC Powód: Zalaczniki :)
Ostatnio edytowane przez Dariook : 30.04.2011 o godz. 19:21.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Maaskant obrał taktyke gry 4-3-3 ,która ma na ogól zastosowanie gdy sie gra wysokim napastnikiem. Skoro Maaskant wiedział ,że Genkov ma kontuzje , to nie wiem trenowanie tej taktyki od poczatku sezonu powoduje ,że pilkarze nie beda potrafili zagrac w innym ustawieniu ? W meczu ze Slaskiem było wiadomo ,że niski Małecki nie bedzie mial zadnych szans na walke o górne pilki , to samo w dzisiejszym meczu Żurawski. Czy zatem nie rozsadniejsze byloby inne ustawienie zespolu ,skoro nie ma sie do dyspozycji wysokiego napastnika ?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
Skoro tak się układa w meczu, to się zmienia taktykę płynnie na 4-4-2 i wprowadza Riosa obok Żurawskiego... Ale jak ktoś wspomniał, trenerem nigdy nie będę, więc i się nie dowiem, czy mam racje, czy nie... ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czytając pomeczową wypowiedź Maaskanta nasuwa się jedno. Znowu słuchamy słodkiego pierdzenia a'la Maciuś Skorża.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Niema co sie oszukiwac gosc niema pojecia o zmianach , nosa trenerskiego tez nieposiada. Tez chyba wiekszosc z nas to tak jak ty by to widziala, 4-4-2 nawet juz po przerwie powinien tak zaczac . Gargula za Jirsaka a za Kirma Rios. Na marginesie Irokeza bym wyjebal jeszcze przed przerwa hehe tylko zmian by zabraklo.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
![]() PS. Nie ma ławki nie ma dobrych zmian.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 30.04.2011 o godz. 20:43.
|
||
|

|
||||||
![]() |
|
|