The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
westersyl
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.04.2011, 21:03
Bambo1906 napisał(a):Wyświetl post
Co się tak napinasz? najpierw napier*alasz na transfery, na Stana, na Basałaja a teraz ich wychwalasz, weź się może trzymaj jednej wersji, albo po prostu ich nie wygłaszaj i będziesz mógł sobie je w spokoju zmieniać. Ktoś Ci coś wytknął i się rzucasz. Urazili Ci dumę, olaboga. Idz się do GW popłacz.
Ohh ależ mnie uraził, cofnij się do momentu, kiedy odchodził Paweł i zrób to samo z połową tego forum. Szczerze mam to gdzieś, jak komuś sprawia to przyjemność to niech się w to bawi. Na pewno się dowartościował. Ze swojej strony wiem że pisałem wiele bzdur w momencie kiedy odchodził Paweł, to wszystko.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 17.04.2011 o godz. 21:17.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 17.04.2011, 21:06
Czy Wy tez przez cale zycie trzymacie sie tylko i wylacznie jednej opinii, jednej tezy itd ? Nigdy nie zdarzylo sie Wam zmienic zdania ? Nigdy nie stwierdziliscie, ze myliliscie sie, mieliscie bledne odczucia na jakis temat ?

Chlopak nie byl przekonany, po uplywie czasu zobaczyl ze to wszystko wyglada w miare sprawnie i fajnie, a co najwazniejsze, sa efekty - to zmienil zdanie. Wyluzujcie. Brak kibicow gosci szkodzi niektorym, bo musza juz jechac po swoich braciach/pilkarzach

--
A tak na marginesie, to przypomne jak 99% forum krzyczalo "Brozek do ME", a pozniej po nim plakalo. Ba, jak Lobo przychodzil, to wiekszosc widziala juz LM, a teraz to kazdy po nim jedzie. Dalo sie zmienic zdanie ? Dalo
Ostatnio edytowane przez mic : 17.04.2011 o godz. 21:08.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 17.04.2011, 21:15
mic napisał(a):Wyświetl post
...
A to zdanie "swoje" można zmienić? Myślałem, że "swoje" zdanie jest zawsze najtrafniejsze i niepodlegające dyskusji
Odpowiedz cytując
Bambo1906
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 17.04.2011, 21:16
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Ohh ależ mnie uraził, cofnij się do momentu, kiedy odchodził Paweł i zrób to samo z połową tego forum. Szczerze mam to gdzieś, jak komuś sprawia to przyjemność to niech się w to bawi. Na pewno się dowartościował.
Ale ta połowa forum, oprócz Ciebie, nie pisze teraz jaki to Melex czy inny Vaclx są super, hiper zaj*biści. Równie dobrze można to porównać do przerzutów, Craxa/Meli (przed sezonem) będą słabi jak kupa gówna, (po sezonie, Craxa ma majstra, a Meli najlepszy piłkarz Sezonu) ahhh, jaka ta Krakowia jest boska, kupuje karnet.

Mic

Ale trzeba się umieć przyznać do błedu, i przyjąć krytykę, która jest normalna kiedy się buja jak chorągiewka po opiniach.
Gina Carano

Wisła to My!
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 17.04.2011, 21:19
Mic

Ale trzeba się umieć przyznać do błedu, i przyjąć krytykę, która jest normalna kiedy się buja jak chorągiewka po opiniach.
O mój boże, daj sobie spokój, doskonale zdaje sobie sprawę że pisałem wiele bzdur kiedy odchodził Paweł, usuwalem je nawet na drugi dzień, jak widać nie wszystko. Powiem nawet więcej co 5 lub więcej z moich postów można rozbić o kant dupy, i twierdze że nie tylko ja tak mam.

Dzięki na pewno jak craxa będzie grac super przerzucę się na nią. Pozdro.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 17.04.2011 o godz. 21:50.
Odpowiedz cytując
koniak
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 17.04.2011, 22:49
Czyli co, jak Wisła odpadnie w II rundzie kwalifikacji do lm, to znowu będzie można napisać, że transfery nietrafione a trener słaby... ? W końcu zdanie można zmieniać, prawda ?
Ja nigdy nie uważałem, że zatrudnienie przeciętnego trenera z Holandii to dobry pomysł. Wytłumaczeniem jest to, że zatrudniony został również dyrektor sportowy z tego samego kraju a w kadrze praktycznie nie ma Polaków. Co do mistrzostwa, to przy tak słabo grających konkurentach przypomina mi się tekst, który przed poroma laty, co tydzień wypowiadał Tomaszewski na łamach chyba programu ligowego w tvp, mianowicie " Wisła jest skazana na mistrzostwo Polski". Niech Maaskant mówi co chce na temat tego czy ma skład na ligę mistrzów czy nie, ale w tym klubie i tak jest się rozliczanym głownie za puchary, bo mistrzostwo zdobywamy z częstotliwością raz na dwa lata.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 18.04.2011, 06:23
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html Jak napisać, żeby nic nie napisać...Co dopiero wg dziennikarzyn sprzedawał Wisłę, a teraz ją wzmacnia(choć nie widzę żeby cokolwiek powiedział na ten temat )
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 18.04.2011, 07:27
westersyl napisał(a):Wyświetl post
O mój boże, daj sobie spokój, doskonale zdaje sobie sprawę że pisałem wiele bzdur kiedy odchodził Paweł...
Wybaczam. Jedyne co Cię usprawiedliwia to to, że wpadłeś w sidła bezkrytycznego i pełnego ślepego uwielbienia kultu braci Brożków. Ja na szczęście nigdy ich nie lubiłem i nie uważałem za ikony tego klubu, gdyż dla mnie ikona to nieco inne pojęcie! Nie wystarczy, że ktoś gra w tym klubie od kilku lat, nie wystarczy całowanie herbu i prowadzenie dopingu.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 18.04.2011, 07:47
Ale ta połowa forum, oprócz Ciebie, nie pisze teraz jaki to Melex czy inny Vaclx są super, hiper zaj*biści. Równie dobrze można to porównać do przerzutów, Craxa/Meli (przed sezonem) będą słabi jak kupa gówna, (po sezonie, Craxa ma majstra, a Meli najlepszy piłkarz Sezonu) ahhh, jaka ta Krakowia jest boska, kupuje karnet.

Mic

Przypomnijmy dyskusję
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...4405&page=1364
Tamta i następna strona jest rewelacyjna.

I jeszcze siebie zacytuję:
Cytat:
Widzisz, problem polega na tym, żeby dać komuś szansę się wykazać, a tu już ludzie w tym Ty, lamentują o tragicznej polityce transferowej, argumentują, że będzie tak jak wczesniej, nie biorąc pod uwagę tego np, rok wczesniej nie mielismy stadionu.Nie po to przychodzi dyr sportowy i trener, by z kibicami bawić się w kotka i myszkę.Myslisz, że Basałaj nie zdaje sobie sprawy, że jeśli nie będzie wyników sportowych, to stadion nie zostanie wypełniony?Ludzie pomyślcie chociaż trochę.
Wiesz o co apeluję? O uczciowosć.By dać uczciwie popracować administracji klubu by pózniej sprawiedliwie ich ocenić, a nie teraz na nich klnąć, by zaraz przepraszać
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 18.04.2011 o godz. 08:04.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 18.04.2011, 08:38
Nie wiem o co wojna. Ogrom tego forum jechał po Basałaju, mniej ale też dużo po holendrach. Źle ocenili ich pomysł na Wisłę nie dostrzegli sytuacji w której zaczęli prace i wyolbrzymiali każdy najmniejszy błąd. Zdarza się.
Brak zaufania do ludzi w klubie nie mógł dziwić po kilku latach chaosu, chociaż dostrzec zależność rezygnacji Basałaja i początku końca starej Wisły z perspektywy czasu mogło więcej osób. Gorzej jak z końcem sezonu zacznie się to samo bo..... Patryk odejdzie.
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 18.04.2011, 09:48
"Redaktor" jedyną informację jaką posiada to to że Właściciel zaprosił do siebie Trenera i na podstawie tylko tego powstaje news na onet.pl "Wisła Kraków szykuje poważne wzmocnienia".

Co do prawdziwych transferów to jestem spokojny o ile nie okaże się że pieniądze za Marcelo, Głowackiego i Brożków już się skończyły.

Jak to dokładnie wygląda z tym kto może odejść?
Żurawski, Rios, Łobodziński, Boukhari, Sivakov, Branco - Oni raczej na pewno odejdą?

Boguskiemu nie kończy się teraz kontrakt? Miał być nadzieją na Euro, grał wspaniale, ale kontuzje które miał raczej mu już nie pozwolą niestety powrócić na dawny poziom.
Dokładnie to samo z Gargułą, który mówi chyba coraz głośniej, że chce odejść?

Do tego Cikos i Chavez. Chaveza chyba już wykupili, albo wykupią. A co z Cikoszem chyba jeszcze nic nie jest z nim pewne?

W sumie jest to 10 piłkarzy z czego cześć na pewno odejdzie.
Dodatkowo pewnie zaczną wpływać do klubu zainteresowania innymi zawodnikami jak Małeckim, Kirmem, może już będą chętni na Meliksona.
Odpowiedz cytując
Damian1986
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 18.04.2011, 10:28
Panowie wszystko idzie w dobrym kierunku zmienianie tych opinii co do ludzi którzy budują "coś dobrego" jest błędem dajcie im jeszcze troche czasu i oceniajcie Obiektywnie . Fakt jestesmy Polakami chcielibysmy mieć w zarządzie Polaków , duzo piłkarzy polskiego pochodzenia itp ale to nie tędy droga , nasi sporo sie cenią i są drodzy Tak jak wygląda to i tak byc powinnno 6-7 obcokrajowców w skłądzie plus 4 polaków ( dobrych , trzymających odpowiedni poziom) jesli ma być liga msitrzów to tak musi być w piątek w grze Wisły było widać pomysł czego nie było widać w innych meczach , Maaskant zgrywa ten zespół z meczu na mecz jeszcze z 6-7 kolejek i będzie to sprawnie funkcjonowało i cieszmy się z tego bo rzadko mozna oglądac drużynę w naszej lidzie która gra tak ładnie skłądnie itp W opraciu o wiarę , 2-3 wzmocnienia i smiało możemy walczyć o awans do CL tak wyczekiwany przez nas jak i przez wielu Polaków ! Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.04.2011, 10:38
w dzisiejszym PS padają nazwiska zawodniików których obserwuje Valckx : Weselin Minew z Lewskiego (lewy obrońca ma 31 lat),Aleksander Tonew (CSKA Sofia,rozgrywający,21 lat) oraz Serb Mrdakovic (napastnik,29 lat,187 cm)
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 18.04.2011, 10:43
Widzę dużą potrzebę sprowadzenia:

-Lewego obrońcy
-Prawego obrońcy
-Napastnika
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 18.04.2011, 10:46
Boguski ma kontrakt do 2015r

Co do nazwisk - śmiechu warte. W chwili obecnej to równie dobrze mogę rzucić sobie jakieś nazwisko z kosmosu. Podobna sytuacja była przed okienkiem zimowym.
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 18.04.2011, 11:07
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Boguski ma kontrakt do 2015r

Co do nazwisk - śmiechu warte. W chwili obecnej to równie dobrze mogę rzucić sobie jakieś nazwisko z kosmosu. Podobna sytuacja była przed okienkiem zimowym.
Możesz rzucić tylko czy będzie to miało oparcie w obserwacjach naszych scautów. Skoro ktoś te mecze ogląda to raczej nie tak jak było dawniej, żeby sobie polatać po świecie. Wiadomo zawodników w meczu jest 22 ale, gdy do nas przyjeżdża ktoś z zachodu to od razu pisze się w kontekście czołowych piłkarzy. Jasne że do transferów daleko ale trzeba się cieszyć, że nie będą robione przy użyciu odtwarzacza dvd.
Odpowiedz cytując
Jonasz
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 18.04.2011, 11:47
ja się cieszę, że spełniło się jedno z moich marzeń wyrażonych w kiedyś napisanym poście. Powstały struktury klubu takie prawdziwe - jest dobry prezes, powstał normalny dział marketingu i jest pion sportowy z dyrektorem sportowym na czele. Nareszcie mamy politykę transferową klubu ! Niestety będziemy zmuszeni sprzedawać zawodników - z tej racji, że nie jesteśmy bogatym klubem, ale przynajmniej teraz myśli się o tym jak ich zastąpić. Robione jest to z głową. Jeszcze czekamy na akademię piłkarską, bo ona w przyszłości może sprawić, że niekoniecznie będziemy musieli sprowadzać piłkarzy z zewnątrz. No i przydałby się jakiś solidny i konkretny sponsor...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 18.04.2011, 11:55
z chęcią bym przygarnął Kupisza z Jagi
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 18.04.2011, 12:25
Wydaje się, że bardzo sensownym posunięciem byłoby sprowadzenie tego Toneva z Bułgarii. Jest młody, ma 21 lat i mógłby się ogrywać. A przy okazji dać szansę Jirsakowi by grał w pierwszym składzie dalej, by on jeszcze w tej Wiśle na plus zaistniał.

Obecnie za priorytety w obronie uważam sprowadzenie całej lewej części obrony - lewy środek i lewe skrzydło.

Dodatkowo potrzebni bylibv dwaj zawodnicy do ataku - jeden napastnik, a drugi fałśzywy skrzydłowy. Razem pięć - Cóż - coś za dużo jak na jedną rundę. Poczekamy co będzie dalej.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 18.04.2011, 12:41
Z tych co sie przewineli w gazecie to:
Minew - lewy obrońca, akurat na tą pozycje szukamy. Już doświadczony, sporo meczy w europejskich pucharach. Mimo wszystko licze na kogoś lepszego bo tak naprawdę późno zaczął grać na wysokim poziomie jeszcze 2-3 sezony temu był rezerwowym w swoim klubie
Tonev - w CSKA dopiero od tego sezonu. I jak narazie statystyki ma słabe. W dodatku jakoś tak gra w kratke. Wcześniej występował w słabszym mocno zespole i chyba skok jakościowy (walka o wyższe cele, wymagania wobec jego osoby) narazie mu nie służy
Mrdakovic - ten to mi sie kojarzy z Radovanoviciem (dobrze napisałem?) co sezon to inny klub, grał już wszędzie nawet o Chiny zachaczył. Ja takich piłkarzy nie traktuje poważnie jak ktoś zmienia tyle razy klub to znaczy że jest zwyczajnie słaby i te gole nawet z tego sezonu mnie nie przekonają.

Jak narazie to nawet nie wiadomo czy to są nasze cele. Raczej przyłapano jednego z naszych skautów na meczach tych drużyn, a reszta to domysły kogo mogliśmy obserwować.
Ostatnio edytowane przez Baala : 18.04.2011 o godz. 12:44.
Odpowiedz cytując
suikoden
Banita

Od: 03.2008

Stary 18.04.2011, 13:55
Na ta chwile obrona piorytet z przodu jest ok genkow sie rozgrywa jako zmienika wpuszczac kogos z młodej ekstraklasy.
A mozemy tez zagrac z małym na szpicu a skrzydła melicson i kirm
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 18.04.2011, 14:28
Wiadomo, ze w lecie czeka nas kolejna przebudowa zespolu, bo odejdzie: Zurawski, Boukhari, Rios, Branco, Lobodzinski, Sivakov. Mowi sie tez o tym, ze Gargula szuka juz dla siebie nowego klubu, czyli lekka reka trzeba sprowadzic 6-7 pilkarzy...w tym napewno 2 bocznych obroncow i 2 napastnikow.
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 18.04.2011, 15:34
szprotson napisał(a):Wyświetl post
z chęcią bym przygarnął Kupisza z Jagi
Już większego cwaniaczka nie mogłeś zapodać , to już wolę Sobotę albo Tyrałę na rezerwowego prawoskrzydłowego .

For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Wiadomo, ze w lecie czeka nas kolejna przebudowa zespolu, bo odejdzie: Zurawski, Boukhari, Rios, Branco, Lobodzinski, Sivakov. Mowi sie tez o tym, ze Gargula szuka juz dla siebie nowego klubu, czyli lekka reka trzeba sprowadzic 6-7 pilkarzy...w tym napewno 2 bocznych obroncow i 2 napastnikow.
Biorąc pod uwagę to ,że gramy jednym wysuniętym napastnikiem wystarczy nam jeden dobry napastnik o charakterystyce innej niż Gienek , w razie w. jest również Mały który mógłby awaryjnie zagrać jako ten najbardziej wysunięty a zamiast tego drugiego napastnika proponowanego przez Ciebie sprowadziłbym przebojowego skrzydłowego najlepiej lewonożnego ponieważ na skrzydłach też nie mamy alternatyw dla Małego i Kira zakładając że Melikson gra na środku .

suikoden napisał(a):Wyświetl post
Na ta chwile obrona piorytet z przodu jest ok genkow sie rozgrywa jako zmienika wpuszczac kogos z młodej ekstraklasy.
A mozemy tez zagrac z małym na szpicu a skrzydła melicson i kirm
Myślę ,że obrona ma taki sam priorytet jak atak. Trójka Mały - Genkov - Kirm to stanowczo za mało . Mówisz że za Gienka wpuszczać kogoś z Młodej - uważasz że jest tam jakiś sensowny napastnik ? O ile w pomocy i obronie znalazł by kogoś to w ataku jest wg mnie kiepsko , a po drugie jak Genkov wypadnie na załóżmy dwa mecze eliminacji LM to co wtedy ? Z napastnikiem z ME pójdziemy na podbój LM ? No jest Mały ale na skrzydłach też nie jest różowo . Uważam że potrzebujemy w ataku nie 3 a 6 równych zawodników a Meliksona na razie nie ma co ruszać ze środka ponieważ bardzo dobrze się tam spisuje.
Ostatnio edytowane przez fanfan : 18.04.2011 o godz. 15:42.
Odpowiedz cytując
tedyy
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 18.04.2011, 20:19
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Bog...372,1,727.html
Odpowiedz cytując
Tarann
Senior Member

Stary 19.04.2011, 08:07
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Nie liczyłbym na 6-7 piłkarzy.

http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Wis...459,1,727.html

Cytat:
Szukamy 2-3 zawodników, ale ta liczba może się zmienić, jeśli na przykład przyjdzie dobra oferta dla któregoś z piłkarzy. Wtedy potrzebowalibyśmy ich więcej - przyznaje Valckx.
Ma to pewien sens jeśli te 2-3 oznaczają transfery gotówkowe do pierwszego składu i dopuszcza się jeszcze 1-2 na uzupełnienie kadry.

Bramka dobrze obsadzona

Środek obrony po powrocie Bunozy ( cały czas w niego wierzę i chyba nie tylko ja bo Maskant wypowiada sie nawet teraz w kontekście pierwszej 11 ) ok.
Prawa i lewa obrona transfery. Cikos na ławkę, Palijic konkurencja na LO LP

Pomoc po odstrzeleniu Łobodzińskiego, Garguły, Bukhariego Potrzebne jedno wzmocnienie do walki z Jirsakiem i Sivakovem ( zakładam że zostanie bo ta gadka że przyszedł tu na chwile odbudować się chyba wynikała z niezrozumienia do jakiego klubu przyszedł ). Jeśli Gargula nie odejdzie a będzie chciał walczyc na środek niepotrzebne wzmocnienia.

Skrzydła ok przy takim środku w razie W Melikson za Małego Dragan za Kirma. To takie rozwiązania na 1-3 mecze ( kartki, drobne urazy ) Dojdzie też Boguski ( trzeba mieć nadzieję że wróci do formy.

Atak po odejściu Riosa i Maćka trzeba kogoś kupić i liczyć na Boguskiego.

Ogólnie nie wygląda to na zespół mega kompletny ale po pierwsze na pewno będą chcieli zmniejszyć rotację żeby ustabilizować skład ( nawet kosztem niepodniesienia poziomu na którejś pozycji ), po drugie powinno się dać szansę tym którzy wywalczyli coś w tym sezonie pograć w pucharach ( ostatnia ekipa dostała kilka szans)
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 19.04.2011, 08:51
Garguła odejdzie do Śląska ?
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,t...l?ticaid=1c279

oby nie było tak z Gargułą jak z Niedzielanem że po odejściu zaczał seryjnie strzelac bramki.

Ciekawe jaka będzie cena za wykupienie Siwakowa ? Jak nie za wysoka to ja bym go wykupił bo po 4 latach Jirsak mnie nie przekonuje.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 19.04.2011, 08:57
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe jaka będzie cena za wykupienie Siwakowa ? Jak nie za wysoka to ja bym go wykupił bo po 4 latach Jirsak mnie nie przekonuje.
A czym przekonał Cię Sivakov?
Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 19.04.2011, 08:57
Guła i Łobo dwa najwyższe kontrakty w Wiśle..
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 19.04.2011, 08:59
jova napisał(a):Wyświetl post
A czym przekonał Cię Sivakov?
jest stosunkowo młody,nie unika gry,waleczny zawodnik. Może jeszcze wróci do formy z czasów gdy grał w LM.Oczywiście jeśli cena nie będzie wysoka (300-400 tyś € max)
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 19.04.2011, 09:03
Sivakov to mial byc drugi Tymoszczuk a narazie jest Strąk.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów