The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.02.2011, 20:33
anthony09 napisał(a):Wyświetl post
Ja nie uważałbym, że wszystko powinno spaść na Pawła, bo to wina była działaczy, że osłabiali drużynę, a Paweł widząc to otwarcie krytykował i nie mógł patrzeć na tych grajków, co przychodzili i g*** do gry wnosili.
Takie sugestię dwóch (drugi to Żuraw podczas Cafe Futbol ) najlepszych piłkarzy ostatniego dziesięciolecia daje mnóstwo do myślenia.
Ja będę nadal zdania, że najwięcej drużynie może dać tylko Polak, ponieważ po pierwsze primo nie jest 5 sortem europejskim, po drugie wkłada w grę całe serce, po trzecie primo łatwiej jest się mu wybić (gra w Wiśle odnoszącej sukcesy = 50% gry w reprezentacji).
Czytając twoje ostatnie posty odnosze wrażenie, że bierzesz udział w konkursie na najgłupszy post na forum. W moim prywatnym rankingu plasujesz się w ścisłej czołówce.

Bracia od dawna mieli opinie wiecznie niezadowolonych lokalnych gwiazdek. Ich legendarne machanie łapami, darcie się na innych, "faki" rzucane do kolegów z drużyny na pewno nie pomagały w integracji grupy. Dodajmy do tego, że regularnie zawodzili w europejskich pucharach i mamy pełny obraz Brożków. Dobrze, że ich wreszcie pożegnaliśmy, pewna formułą się wyczerpała, trzeba spróbować czegoś innego.

Słowa Żurawia wogóle na mnie wrażenia nie robią, bo obecnie "najlepszy piłkarz ostatniego dziesięciolecia" jest wypalonym, sfrustrowanym emerytem, który nic nie wnosi do jakości gry.

Ostatni argument o przewadze Polaków nad stranieri, to już wogóle jest szczyt głupoty. Jeżeli reprezentacji swoich krajów Kirm, Jaliens, Maor, Chavez, Sivakov, Pareiko są "5 sortem europejskm", to co można powiedzieć o takich tuzach jak Łobo, Kowalski, Żuraw? Który z tych Polaków wkłada całe serce w gre?
Co kilka dni odgrzewasz te idiotyczne argumenty, za każdym razem forumowicze udowadniają Ci jak bardzo się mylisz a ty dalej nie dajesz za wygraną.
Odpowiedz cytując
martonas
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 09.02.2011, 20:36
Ja będę nadal zdania, że najwięcej drużynie może dać tylko Polak, ponieważ po pierwsze primo nie jest 5 sortem europejskim,
Odpowiedz cytując
Św. Mikołaj
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.02.2011, 22:38
adikos1906 napisał(a):Wyświetl post
Lekko mówiąc dziwne to Twoje rozumowanie Paweł był jakimś Bogiem wiślackim czy co? Człowieku, nie ma ludzi nie zastąpionych. A teraz znajdz mi POLAKA, który gra na reprezentacyjnym poziomie i do nas przyjdzie.
Łobodziński
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.02.2011, 22:41
Ja będę nadal zdania, że najwięcej drużynie może dać tylko Polak, ponieważ po pierwsze primo nie jest 5 sortem europejskim, po drugie wkłada w grę całe serce, po trzecie primo łatwiej jest się mu wybić (gra w Wiśle odnoszącej sukcesy = 50% gry w reprezentacji).
Obecnie to jesteśmy 10 sortem w Europie Większość naszych drużyn ma problem z przejściem 3 rundy Ligi Europejskiej, nie mówiąc już o 3 rundzie El. Ligi Mistrzów. A pensja piłkarza w naszych czołowych klubach jest porównywalna z wypłatą w klubach z środka tabeli ligi holenderskiej. Jest to kpina i tyle. Dobrze ze Stan kupuje zawodników z zagranicy, przynajmniej takim to będzie się chciało grać, bo naszym gwiazdom od kilku lat się nic nie chce.
Odpowiedz cytując
adikos1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.02.2011, 22:44
Św. Mikołaj napisał(a):Wyświetl post
Łobodziński
Naszego gwiazdora możemy sobie odpuścić, podobno już prawie prawie dogadał sie z Realem

http://img822.imageshack.us/img822/5264/obo.png
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 09.02.2011, 22:47
Ja będę nadal zdania, że najwięcej drużynie może dać tylko Polak, ponieważ po pierwsze primo nie jest 5 sortem europejskim, po drugie wkłada w grę całe serce.
Jest i on !

Mój murowany kandydat w TSA 2011 w kategorii najgłupszy post roku.

Wysoko zawiesiłeś przeciwnikom poprzeczkę, oj wysoko.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 09.02.2011, 23:01
Dobra zobaczymy jak będzie w lidze;p Dla mnie dziwnie to wygląda, że Mistrz Polski (oby Wisła) zdobędzie ten sukces bez Polaków ;/
Cytat:
Paweł był jakimś Bogiem wiślackim czy co?
Ciekawe czy Genkov godnie go zastąpi ;]
Jak dla mnie to ruletka, i szansę że zacznie strzelać już w tej rundzie seryjnie to mniej niż 50%.

pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
Dobrze ze Stan kupuje zawodników z zagranicy, przynajmniej takim to będzie się chciało grać, bo naszym gwiazdom od kilku lat się nic nie chce.
Przypominam, że największe sukcesy odnosiliśmy gdy w "11" Wisełki było 90% Polaków ;] a zaczęło się psuć po tym jak zaczeliśmy ściągać słabiaków i to nie tylko Polaków tylko takich Penksów itp. A mi ogólnie chodziło o to, że są proporcjonalnie większe szansę na to, że Polak, który się w Polsce wychowie jak Błaszczykowski zagra u nas jako że jest Polakiem niż na to że ten Polak, będzie chciał przejść do np. Austri Wiedeń.
Pozyskać ciekawego, młodego polaka, który stanie się za kilka lat gwiazdą możemy, a np. dla takiego serba to nie jesteśmy ciekawym kierunkiem, on woli grać w Partizanie Belgrad, niż u nas.
Zmierzam do tego, że do nas nie przyjdą ciekawi zagraniczni gracze np. rep. Norwegi, bo nie jesteśmy ciekawym kierunkiem, a dla Polaka jesteśmy i Polak, który ogrywa Norwegów do nas przyjdzie a Norweg już nie ;/
Ostatnio edytowane przez anthony09 : 09.02.2011 o godz. 23:09.
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
-
1906 poparcia ikon Wisły Kraków
S.A.
Arek Głowacki
za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy
Tomasz Frankowski
za 253 występy / 156 bramek
Paweł Brożek za 246/ 110 bramek
Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 09.02.2011, 23:28
Cytat:
Jak dla mnie to ruletka, i szansę że zacznie strzelać już w tej rundzie seryjnie to mniej niż 50%.
chłopie, zejdź na ziemię i nie wydurniaj się z takimi postami
Brożek to strzelał seryjnie parę sezonów temu, właściwie to w dwóch sezonach
Odpowiedz cytując
Charlie
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 09.02.2011, 23:31
Cytat:
Ja będę nadal zdania, że najwięcej drużynie może dać tylko Polak, ponieważ po pierwsze primo nie jest 5 sortem europejskim, po drugie wkłada w grę całe serce.
Czego najlepszym dowodem są Łobodziński i Garguła sprowadzeni jako rzekome gwiazdy ligi. Dlatego szkoda, że zamiast Meliksona nie przyszedł Bonin, zamiast Jaliensa, Lisowski, a zamiast Genkova, Robak. Wtedy mistrz na stówę byłby w Krakowie

Też chciałbym, żeby w Wiśle grało dużo Polaków, ale na obecną chwilę jest to niemożliwe, bo po pierwsze większość ligowców jest słaba, lub przeciętna, a po drugie kluby rządają za nich nierealnych kwot typu 1,5 mln euro na Pawłowskiego.
Odpowiedz cytując
AgresywnyChomik
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 09.02.2011, 23:57
W tym okienku transferowym zostal pokazany kierunek w ktorym bedzie zmierzala holenderska Wisla.

1. Wisla bedzie drogo sprzedawac (Brozek Pawel).
2. Bedziemy sprzedawac (o ile znajdzie sie chetny), pozbywac sie pilkarskich slabiakow (Brozek Piotr)
3. Nie bedziemy przeplacac, spelniac zachcianek naszych lokalny gwiazdek (Pawelek)
4. Zawodnicy ktorzy zasila klub beda sciagani po konsultacjach ze sztabem szkoleniowym jak i wczesniejszej ocenie, koniec lapanek i przypadkowych testow (Gimenez)
5. Jesli bedzie okazja sciagnac kogos obiecujacego zaplacimy (Melikson). Nie tylko wolne transfery.
6. Wypozyczenia zawodnikow nie mieszczacych sie w kadrach zespolow z silnych lig zachodnich (Sivakov).
7. Medialny kontakt z kibicami - duza liczba newsow, zdjec na oficjalnej, aktywnosc na facebook'u itp.

Owszem nie mam pewnosci ze nasze nowe nabytki nie sa przeplacone w stosunku do umiejetnosci jakie prezentuja gdyz najuczciwiej w swiecie nie widzialem jak graja.

Cos co mnie cieszy - to jak funkcjonuje Stan V. z nim juz jestesmy 100 lat przed Jozwiakami, Janasami czy innymi Pogorzelczykami. Dlatego jestem jakos dziwnie spokojny ze moze byc tylko lepiej.

P.s.

fialo napisał(a):Wyświetl post
Jest i on !

Mój murowany kandydat w TSA 2011 w kategorii najgłupszy post roku.

Wysoko zawiesiłeś przeciwnikom poprzeczkę, oj wysoko.
Ten nizej tez bedzie wysoko:

anthony09 napisał(a):
A mi ogólnie chodziło o to, że są proporcjonalnie większe szansę na to, że Polak, który się w Polsce wychowie jak Błaszczykowski zagra u nas jako że jest Polakiem niż na to że ten Polak, będzie chciał przejść do np. Austri Wiedeń.
Ostatnio edytowane przez AgresywnyChomik : 10.02.2011 o godz. 00:00.
Malinowy król malowanych róż
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 10.02.2011, 00:17
Bronex napisał(a):Wyświetl post
No dobra!!! A jak koresponduje z Twoim pesymizmem miejsce w tabeli. Czy gdybyśmy teraz byli gdzieś na miejscu Lecha to co byś tutaj w tym temacie wypisywał.
Wciąż uważałbym, że stwierdzenie, iż Genkov na pewno strzeli z 11 goli jest niepoważne.
Trudno przewidzieć jak wyglądałaby sytuacja klubu gdybyśmy byli w miejscu Lecha. Może mielibyśmy już kolejnego trenera?
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Jova,- demagogia współcześnie oznacza kłamanie na rzecz wygranej w wyborach lub schlebianie wyborcom, np. rozdawanie kiełbasek. Za demagogię uważane są kłamstwa, składanie popularnych i efektownych, ale nie dających się spełnić obietnic (populizm) albo składanie obietnic bez intencji ich realizacji, schlebianie masom, szukanie kozła ofiarnego, stosowanie nielogicznych, ale przekonujących argumentów.

Jesli chodzi o mój post (jak i 99% innych na tym forum) to pasuje tylko ostatnia część: stosowanie nielogicznych, ale przekonujących argumentów.
Cieszę się, że uznałes moje argumenty za przekonujące... choć nie wskazałeś braku w nich logiki.
Uznałem za przekonujące? Populizm, czyli puste slogany o europejskim trenerze, nowej jakości, dogmat transferowy (ci co odchodzą to przegrani i lenie, a nowi nawet jeśli są słabi to bardziej się starają) mogą być przekonywujące, ale nie muszą.
To, że piszę iż sprzedajemy zawodników, bo nie byli "w stanie dostosować się do koniecznych zmian zachodzących w strategi, w taktyce, w pracy na treningach". a nie dlatego, że chodziło pieniądze jest oczywiście uproszczeniem.
Sprzedajemy dla pieniędzy, ale w ramach pewnej (chyba jednak naprawdę ) przemyślanej przebudowy.
Twoja wypowiedz jest nielogiczna z wielu powodów. Po pierwsze konsekwencję nazywasz przyczyną. Twierdzisz, że chcemy przebudować skład i z tego powodu musieliśmy sprzedać piłkarzy, by pozyskać fundusze. Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Potrzebowaliśmy pieniędzy, więc sprzedaliśmy zawodników i przebudowujemy skład. Nie reinwestowaliśmy całości pieniędzy pozyskanych ze sprzedaży piłkarzy, stąd można założyć, że część pokryła inne wydatki.

Druga niekonsekwencja to stwierdzenie, że nie chcemy zawodników, którzy będą machali rękami, lub świadomi, że mają już na koncie kilka tytulów mistrzowskich pytali innych: "a kim ty k..a jesteś?". My po prostu sprzedajemy tych drogich. Gdybyśmy chcieli odstrzelić zawodników, którzy machają łapami i bluzgają na kolegów, to w pierwszej kolejności polecieliby Brożki i Małecki, a nie Marcelo i Diaz. Taki Małecki, mimo posiadania cech, które zgodnie z Twoim poprzednim postem powinny go dyskwalifikować, całkiem miło współpracuje sobie z Maaskantem i Holender uparcie wystawia go w pierwszym składzie. Czemu chcieliśmy ściagnąć łapówkarza Peskovicia, skoro aż taką wagę przywiązujemy do mentalności zawodników? Czemu niesportowe prowadzenie się (mięsień piwny) nie dyskwalifikowało Boukhariego? Czemu sprowadziliśmy Siwakowa, który traktuje Wisłę jak półroczny obóz treningowy? Twierdzisz, że Pawełek "ustąpił miejsca zawodnikowi, który wie o co w piłce chodzi." Skoro nie pasował do wizji trenera, to po jaką cholerę chciano z nim przedłużyć kontrakt?! Po co w ogóle podchodzono do rozmów zamiast od razu go odstrzelić? Pawełek odszedł przez pieniądze, a nie dlatego, że nie spełniał jakichś Twoich wyimaginowanych standardów podejścia do zawodu.

Kolejny nielogiczny element Twojego rozumowania, to stwierdzenie, że zmiany kadrowe miały na celu dobranie zawodników przystosowanych do taktyki i treningów na europejskim poziomie. Czemu w takim razie nie rozpoczęto od sprowadzenia trenera, który by to nadzorował, tylko od wyprzedaży i łatania dziur? No chyba, że założymy, że w pierwotnym planie działania to Kasperczak miał być tym europejskim trenerem.

Pierwszym i głównym powodem rewolucji kadrowej były pieniądze. Gdy sprzedamy lub stracimy zawodnika, to myślimy jak załatać dziury. Nie postępujemy według wielkiego, genialnego planu przebudowy, tylko sprzedajemy drogich i staramy się ich przyzwoicie zastąpić.
Posłużę sie przykładem, który być może doprowadzi Cię do bialej gorączki, bo będzie w nim mowa o nielubianym przez Ciebie Danie Petrescu. (...) Ja, mam nadzieję, że to samo dzieje sie teraz przez Maaskanta i Stana w Wiśle.
Petrescu nie ma żadnego związku z Wisłą, ale tym fragmentem swojej wypowiedzi wyjaśniłeś dlaczego masz tak zakrzywiony obraz obecnej sytuacji klubu. Nie oceniasz działań Wisły na podstawie aktualnej jakości drużyny, tylko skupiasz się na stopniu dopasowania działań do wzorca Petrescu. Gdy ja widzę rozpieprzenie obrony i ataku, to zimny dreszcz przechodzi mi po plecach. Ty jesteś spokojny, bo Petrescu też sprzedawał wielu zawodników i ostatecznie skończyło się happy endem. Zawodnicy pozyskiwani są gorsi piłkarsko od sprzedanych? Ja widzę osłabienie składu, a Ty wmawiasz sobie, że nowi są mocniejsi mentalnie lub niewypaleni, bo u Petrescu tak (ponoć) było. itd. itp. Przez to automatycznie zakładasz, że konsekwencje działań będą takie, jak w Unirei. Problem w tym, że piłka to nie jest aż tak prosta gra, a nasze łatanie dziur w składzie nie musi skończyć się Ligą Mistrzów.
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 10.02.2011, 01:16
http://www.youtube.com/watch?v=npvjX...ayer_embedded#
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 10.02.2011, 01:58
Normalnosć nastała u nas poprostu

Tak niewiele ,a ile na to czekalismy.

Najbardziej cieszy chyba to ze obralismy jakis kierunek,tor po ktorym sie poruszamy do przodu.Nie jestemy skazani na menagerow z plytami DVD swoich pilkarzy z grupą inwalidzka,tylko sami jestemy w stanie kogos wyszukac,I to wartosciowego.

Moza uznac ze "holenderski" kierunek naszej Wisly ,zaczyna działać
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 10.02.2011, 02:07
Ja oczywiscie podpisalbym sie pod niektorymi tezami wygloszonymi wyzej, ale pod dwoma warunkami...sprowadzamy pilkarzy glodnych sukcesow(a nie wypalonych, jak Boukhari, Branco) i takich, ktorzy beda reprezentowac pewien poziom(a nie spadkowicza z ligi slowackiej, ktory jest jednym z najwiekszych drwali w ekstraklasie czy rezerwowego z II Bundesligi). Wtedy to o czym piszecie ma sens. W innym wypadku, to bedzie jedynie pobozne zyczenie.

P.S - Mam nadzieje, ze bierzemy tez pod uwage fakt, ze wielu pilkarzy jest wypozyczonych, a niektorzy wrecz prosto z mostu mowia, ze po sezonie odchodza(Sivakov)?
P.S 2 - Rozsadna polityka(a wszyscy tego chcemy) polityka transferowa, to np. taka jaka zaprezentowala Amika w/s znalezienia nastepcy Lewandowskiego. Nie szukali jakiegos staruszka czy goscia, ktory sie nie sprawdzil w powaznej pilce, ale mlodzieniaszka(w polskich warunkach) ktory chce sie rozwijac, a jednoczesnie juz sie pokazal z dobrej strony w innej lidze...
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 10.02.2011 o godz. 02:13.
Odpowiedz cytując
nojeden
Junior Member

Od: 09.2010

Stary 10.02.2011, 02:28
"sprowadzamy pilkarzy glodnych sukcesow(a nie wypalonych, jak Boukhari, Branco) i takich, ktorzy beda reprezentowac pewien poziom" Kew Jaliens ... ?
Odpowiedz cytując
martonas
Senior Member

Stary 10.02.2011, 03:15
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Ja oczywiscie podpisalbym sie pod niektorymi tezami wygloszonymi wyzej, ale pod dwoma warunkami...sprowadzamy pilkarzy glodnych sukcesow(a nie wypalonych, jak Boukhari, Branco) i takich, ktorzy beda reprezentowac pewien poziom(a nie spadkowicza z ligi slowackiej, ktory jest jednym z najwiekszych drwali w ekstraklasie czy rezerwowego z II Bundesligi). Wtedy to o czym piszecie ma sens. W innym wypadku, to bedzie jedynie pobozne zyczenie.
Tylko zwróć również uwagę że tak naprawdę to z poprzednim okienkiem nasi Holendrzy nie mieli za dużo wspólnego poza ściągnięciem w trybie nagłym Branco i Boukhariego, więc patrząc bardziej na to okienko nie widzę na razie powodu, żeby nie było tak jakbyś sobie tego życzył (i my wszyscy również)
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 10.02.2011, 04:17
nojeden napisał(a):Wyświetl post
"sprowadzamy pilkarzy glodnych sukcesow(a nie wypalonych, jak Boukhari, Branco) i takich, ktorzy beda reprezentowac pewien poziom" Kew Jaliens ... ?
Rozumiem ze przemawia przez ciebie ironia bo jak nie to gratuluje przykladu bo Kew Jaliens , Boukhari czy Branco to jeden i ten sam typ zawodnika i chyba nietrudno to wywnioskowac. A Kew Jaliens? masz racje ze jest glodny ale chyba nawet niespodziewasz sie jak bardzo. Az do Polski za chlebem go zawialo.
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 10.02.2011, 08:10
(...)a zaczęło się psuć po tym jak zaczeliśmy ściągać słabiaków i to nie tylko Polaków tylko takich Penksów itp. ;/
Daruj sobie z Markiem Penksą, bo gdyby nie jebany sędzia to Jego właśnie bramka dałaby upragnioną Ligę Mistrzów. Penksa to był równy gość, a i piłkarsko lepszy od tej mizerii z Ekstraklasy, która żąda kontraktów po 300 tys. euro na sezon, a z metra w bramkę trafić nie umie, czyt. Wojciech Łobodziński.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Jachu018
Junior Member

Od: 02.2011

Stary 10.02.2011, 09:56

Fajnie, tylko ze to jest kompilacja. Nie wiesz jakie, być może kuriozalne bramki wpuścił. Bo z tego filmiku wynika, że nigdy w życiu nikt mu nie strzelił gola.

EDIT: A właśnie, przydałyby się jeszcze 3 Miliony euro. A na to, jak mi się wydaje, nas nie stać.
Kibic z Poznania
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 10.02.2011, 10:35
Cytat:
Ja przypominam tylko że najlepszym "Polakiem" na Euro był Roger, a liczba przebiegniętych przez niego km przewyższała znaczną większość pozostałych zawodników. To o czymś świadczy. U nas zawodnicy nie są przygotowani pod względem piłkarskim, nie mówiąc już o przygotowaniu menalnym do którego za granicą przywiązuję się ogromną uwagę. W profesjonalnej szkółce uczą zawodników już od małego przywiązania do barw, szlifują ich charakter itp.
Ja patrząc na nie których naszych i przyrównując ich do tego jak zachowuję się Palijc to się można zastanowić komu bardziej zależy. Chłopak walczy, szoruję tyłkiem po murawie, nie wyjdą mu dwa, trzy zagrania to nie chowa się gdzieś po boisku tylko próbuję dalej, u nas widać że jak ktoś źle wejdzie w mecz, to zaczyna wątpić w swoje umiejętnosci i z takiego zawodnika nie ma już potem pożytku bo albo się chowa albo gra do najbliższego. Wyjątkiem jest tutaj Małecki który potrafi spartolić ze 3 akcję, ale mimo tego on nadal próbuję, nie chowa się tak jak dajmy na to Boguski, Żurawski, Łobo. I właśnie za to najbardziej cenie Patryka.

Colin - 100% racji.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 10.02.2011 o godz. 10:44.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 10.02.2011, 11:10
jova napisał(a):Wyświetl post
Twoja wypowiedz jest nielogiczna z wielu powodów. Po pierwsze konsekwencję nazywasz przyczyną. Twierdzisz, że chcemy przebudować skład i z tego powodu musieliśmy sprzedać piłkarzy, by pozyskać fundusze. Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Potrzebowaliśmy pieniędzy, więc sprzedaliśmy zawodników i przebudowujemy skład. Nie reinwestowaliśmy całości pieniędzy pozyskanych ze sprzedaży piłkarzy, stąd można założyć, że część pokryła inne wydatki.
Jak widac różnimy się interpretacją tego, co się wydarzyło. Ja chcę widziec w tym element przemyślanych działań, Ty nie chcesz.
Pozostańmy przy swoich opiniach, a czas pokaże kto miał racje
Druga niekonsekwencja to stwierdzenie, że nie chcemy zawodników, którzy będą machali rękami, lub świadomi, że mają już na koncie kilka tytulów mistrzowskich pytali innych: "a kim ty k..a jesteś?". My po prostu sprzedajemy tych drogich. Gdybyśmy chcieli odstrzelić zawodników, którzy machają łapami i bluzgają na kolegów, to w pierwszej kolejności polecieliby Brożki i Małecki, a nie Marcelo i Diaz. Taki Małecki, mimo posiadania cech, które zgodnie z Twoim poprzednim postem powinny go dyskwalifikować, całkiem miło współpracuje sobie z Maaskantem i Holender uparcie wystawia go w pierwszym składzie. Czemu chcieliśmy ściagnąć łapówkarza Peskovicia, skoro aż taką wagę przywiązujemy do mentalności zawodników? Czemu niesportowe prowadzenie się (mięsień piwny) nie dyskwalifikowało Boukhariego? Czemu sprowadziliśmy Siwakowa, który traktuje Wisłę jak półroczny obóz treningowy? Twierdzisz, że Pawełek "ustąpił miejsca zawodnikowi, który wie o co w piłce chodzi." Skoro nie pasował do wizji trenera, to po jaką cholerę chciano z nim przedłużyć kontrakt?! Po co w ogóle podchodzono do rozmów zamiast od razu go odstrzelić? Pawełek odszedł przez pieniądze, a nie dlatego, że nie spełniał jakichś Twoich wyimaginowanych standardów podejścia do zawodu.
Sam napisałem wyżej, że chodziło pewnie o pieniądze w przypadku Pawełka?
Marcelo i Diaz polecieli kiedy jeszcze Holendrów nie było.
W pierwszej kolejności odstrzelono Brożków. Małecki wprawdzie tez macha rękami, ale on przynajmjniej w perzeciwieństwie do Brożków chce coś zrobic na boisku a nie stac i sie op..ać. Widocznie Maaskant to zauważył. Co do łapówkarstwa Peskovicia to akurat nie jest to cecha mentalna mówiąca o postawie na boisku, lecz poza nim, prawda? Co do Boukhariego...on nawet grając z "mięsniem piwnym" przewyższał takich leserów jak Jirsak, Garguła czy Łobo wiec to żaden argument. Co do Sivakowa: widocznie duet holenderski uznał, ze na dzisiaj on nam pomoze, a prawdopodobne jest, że mają na oku innego piłkarza o podobnej charakterystyce który za Sivakowa będzie mógł wskoczyc latem.
Takie przypuszczenia....
.
Kolejny nielogiczny element Twojego rozumowania, to stwierdzenie, że zmiany kadrowe miały na celu dobranie zawodników przystosowanych do taktyki i treningów na europejskim poziomie. Czemu w takim razie nie rozpoczęto od sprowadzenia trenera, który by to nadzorował, tylko od wyprzedaży i łatania dziur? No chyba, że założymy, że w pierwotnym planie działania to Kasperczak miał być tym europejskim trenerem.
zmiany kadrowe od chwili przyjącia Holendrów. To elementarne Watsonie
.
Pierwszym i głównym powodem rewolucji kadrowej były pieniądze. Gdy sprzedamy lub stracimy zawodnika, to myślimy jak załatać dziury. Nie postępujemy według wielkiego, genialnego planu przebudowy, tylko sprzedajemy drogich i staramy się ich przyzwoicie zastąpić.
To Twoja opinia. ja mam nadzieje i wiele na to wskazuje, że Holendrzy chca działac inaczej
.
Petrescu nie ma żadnego związku z Wisłą, ale tym fragmentem swojej wypowiedzi wyjaśniłeś dlaczego masz tak zakrzywiony obraz obecnej sytuacji klubu. Nie oceniasz działań Wisły na podstawie aktualnej jakości drużyny, tylko skupiasz się na stopniu dopasowania działań do wzorca Petrescu. Gdy ja widzę rozpieprzenie obrony i ataku, to zimny dreszcz przechodzi mi po plecach. Ty jesteś spokojny, bo Petrescu też sprzedawał wielu zawodników i ostatecznie skończyło się happy endem. Zawodnicy pozyskiwani są gorsi piłkarsko od sprzedanych? Ja widzę osłabienie składu, a Ty wmawiasz sobie, że nowi są mocniejsi mentalnie lub niewypaleni, bo u Petrescu tak (ponoć) było. itd. itp. Przez to automatycznie zakładasz, że konsekwencje działań będą takie, jak w Unirei. Problem w tym, że piłka to nie jest aż tak prosta gra, a nasze łatanie dziur w składzie nie musi skończyć się Ligą Mistrzów.
A co ja albo Ty możemy powiedziec o "aktualnej jakosci drużyny", ktora nie rozegrała jeszcze żadnego meczu o punkty? A o jej prawdziwej jakości bedzie można coś więcej powiedzieć o kilku miesiacach?
Dlatego skupiam się na wzorcu (Petrescu w Unirei) a nie na urojonej "aktualnej jakości"
Ostatnio edytowane przez FraMat : 10.02.2011 o godz. 11:22.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Mike+
Member

Od: 12.2003

Stary 10.02.2011, 11:20
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Ja przypominam tylko że najlepszym "Polakiem" na Euro był Roger, a liczba przebiegniętych przez niego km przewyższała znaczną większość pozostałych zawodników.(...)
Małe sprostowanie: W dwóch pierwszych meczach najwięcej biegał Dariusz Dudka, a w trzecim Rafał Murawski.
http://www.sportowefakty.pl/euro2008...k-najszybciej/

Natomiast co do narodowości piłkarzy Wisły - zakupieni zawodnicy prawdopodobnie zagwarantują wystarczającą jakość za rozsądną cenę. Za te pieniądze ciężko byłoby sprowadzić równie dobrych Polaków.

Poza tym zmiana miejsca pracy często dodatkowo motywuje - trzeba mocno pracować, żeby udowodnić, że jest się wystarczająco dobrym. Mam nadzieję, że nowi zawodnicy zaprezentują taką właśnie postawę.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 10.02.2011, 11:31
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
...

P.S - Mam nadzieje, ze bierzemy tez pod uwage fakt, ze wielu pilkarzy jest wypozyczonych, a niektorzy wrecz prosto z mostu mowia, ze po sezonie odchodza(Sivakov)?
...
Sivakow kosztował Wisłe 50 tys E
Za wypożyczenie plus pensja na cała runde
Nawet jeśli wróci w czerwcu do Włoch to przyzansz, ze to jest niewygórowana cena
za to iż nie musisz brac na stadion lornetki, aby zobaczyć gdzie aktualnie chowa się Jirsak
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.02.2011, 11:56
Ja przypominam tylko że najlepszym "Polakiem" na Euro był Roger, a liczba przebiegniętych przez niego km przewyższała znaczną większość pozostałych zawodników. To o czymś świadczy.
O czym? Mike+ juz sprostowal Twoje dane. W dodatku pytanie na ile Jego bieganie bylo produktywne? Bo samo bieganie dla biegania to potrzebne jest w innej dyscyplinie. Jak to mowia niektorzy "lepiej madrze stac niz glupio biegac". Zreszta daleko nie trzeba szukac przykladow (chocby Franek, zawsze jest gdzie trzeba a nie biega duzo). Tak wiec kwestia przebiegnietych kilometrow moze byc wazna ale znowu nie przeceniajmy tej statystyki.

Z reszta Twojej wypowiedzi sie zgadzam jak najbardziej
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 10.02.2011, 12:09
Feniks1983 napisał(a):Wyświetl post
O czym? Mike+ juz sprostowal Twoje dane. W dodatku pytanie na ile Jego bieganie bylo produktywne? Bo samo bieganie dla biegania to potrzebne jest w innej dyscyplinie. Jak to mowia niektorzy "lepiej madrze stac niz glupio biegac". Zreszta daleko nie trzeba szukac przykladow (chocby Franek, zawsze jest gdzie trzeba a nie biega duzo). Tak wiec kwestia przebiegnietych kilometrow moze byc wazna ale znowu nie przeceniajmy tej statystyki.

Z reszta Twojej wypowiedzi sie zgadzam jak najbardziej
Jedyną osobą, która była zwycięzca tego Euro to właśnie Roger, ( słynne 6 mln euro które Legia za niego wołała), a to że był drugi czy trzeci za defensywnymi pomocnikami to nie ma znaczenia, chciałem tylko pokazać że jego zaangażowanie w grę było bardzo wysokie mimo że wiadomo jaki z niego Polak.

Jestem ciekawy jednej rzeczy, Branko nie pojechał na obóz, oficjalna wersja kontuzja - może coś mi umknęło ale nie widziałem informacji o jakiejś poważnej kontuzji tego zawodnika. Mam nadzieję, że w klubie dostrzegli że z niego nic już nie będzie i uda się ściągnąć jeszcze jakiegoś skrajnego obrońce.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 10.02.2011, 12:12
Feniks1983 napisał(a):Wyświetl post
Jak to mowia niektorzy "lepiej madrze stac niz glupio biegac". Zreszta daleko nie trzeba szukac przykladow (chocby Franek, zawsze jest gdzie trzeba a nie biega duzo). Tak wiec kwestia przebiegnietych kilometrow moze byc wazna ale znowu nie przeceniajmy tej statystyki.
Może w polskiej obibok ekstraklasie się to sprawdza. Ale za granica już niekoniecznie. Chyba, że ktoś jest geniuszem jak Ronaldo albo Romario
..
Odpowiedz cytując
szczebel
Banita

Od: 09.2009

Stary 10.02.2011, 12:54
Do dobrego i mądrego stania od czasu do czasu jest potrzebne trochę biegania za piłką , bo inaczej piłkarze stają się tylko słupkami na treningu.
Odpowiedz cytując
martonas
Senior Member

Stary 10.02.2011, 13:22
Jestem ciekawy jednej rzeczy, Branko nie pojechał na obóz, oficjalna wersja kontuzja - może coś mi umknęło ale nie widziałem informacji o jakiejś poważnej kontuzji tego zawodnika. Mam nadzieję, że w klubie dostrzegli że z niego nic już nie będzie i uda się ściągnąć jeszcze jakiegoś skrajnego obrońce.
To jest akurat mocno wątpliwa teoria, bo nawet jeśli chcieliby sprowadzić kogoś jeszcze to czemu mieliby nie zabierać Branco na obóz? Poza tym to nie jest tak, że mamy jakiś nadmiar tych bocznych obrońców, żeby rezygnować z niego jako zmiennika.
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 10.02.2011, 13:38
martonas napisał(a):Wyświetl post
To jest akurat mocno wątpliwa teoria, bo nawet jeśli chcieliby sprowadzić kogoś jeszcze to czemu mieliby nie zabierać Branco na obóz? Poza tym to nie jest tak, że mamy jakiś nadmiar tych bocznych obrońców, żeby rezygnować z niego jako zmiennika.
Bo chcą się go pozbyć, minimalizacja kosztów, bo po co trzymać zawodnika z który nie rokuję już nadziei na przyszłość. Osobiscie cięzko mi uwierzyć w to że on odbuduję się fizycznie, według mnie on jest już za stary o czym pisałem wielkrotnie, nie odbuduję szybkości, dynamiki, zwrotności, kondycji. Według mnie to mógł być kiedyś dobry zawodnik, nie wiem nie widziałem jego meczów w dalekiej przeszłości ale widać że technicznie jest dobry i wie jak poruszać się po boisku jednak przy jego stanie fizycznym i pozycji na boisku te atrybuty nawet mu już nie pomogą.
Chociażby jeśli jest on brany pod uwagę na prawą obronę to ja osobiście wolę dać szanse Burlidze niż jemu. Problem może być na lewej obronie i mam nadzieję że uda się ściągnąć jakiegoś zawodnika na tą pozycję, mile widziany taki zawodnik który mógłby grać na obu bokach jednak chyba za dużo wymagam.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 10.02.2011 o godz. 13:41.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 10.02.2011, 13:39
tofik napisał(a):Wyświetl post
Może w polskiej obibok ekstraklasie się to sprawdza. Ale za granica już niekoniecznie. Chyba, że ktoś jest geniuszem jak Ronaldo albo Romario
Pippo Inzaghi tez duzo raczej nie biega a swoje strzela i geniuszem go napewno nie mozna nazwac. Ale masz racje ze u Nas wymagania sa o wiele nizsze

szczebel napisał(a):Wyświetl post
Do dobrego i mądrego stania od czasu do czasu jest potrzebne trochę biegania za piłką , bo inaczej piłkarze stają się tylko słupkami na treningu.

Bieganie a najwieksza ilosc przebiegnietych kilometrow ale bez wiekszego znaczenia robi jednak roznice. Zreszta dopisujac do postu tofika to w Naszej E-klasie nawet slupki potrafia byc zabojcze lub przeszkadzac mocno w grze
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów