|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Tekst z wyborczej:
http://www.sport.pl/pilka/1,65037,90..._Polakiem.html Ciekawe jak w kraju kwitnącej bulwy zapatrują się na ten pomysł, pewnie wszyscy wniebowzięci. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ta wrzawa w przypadku Arboledy jest dla mnie śmieszna, bo nie ma logicznych przesłanek czemu mamy teraz protestować przeciwko włączeniu go do kadry po legalnie, podkreślam jeszcze raz całkowicie legalnie i zgodnie z procedurami otrzymanemu obywatelstwu jeśli w ostatnich latach dokonano wielu takich naturalizacji i to często w trybie przyśpieszonym.
Nie będę wspominał już o Olisadebe, czy Rogerze, dlatego że te przypadki są dobrze nam znane i doskonale pamiętamy jak to w tempie ekspresowym włączano tych zawodników do naszej kadry. Przypadek Arboledy przypomina mi bardziej casus McNaulla, Logana, czy Kelatiego, którzy zasłużyli sobie na obecność w kadrze koszykarzy kilkuletnią dobrą grą w krajowych drużynach koszykarskich, bądź przez poślubienie Polki. Nie było dla mnie w tym nic dziwnego, że otrzymali paszport i zostali z miejsca reprezentantami Polski. Od razu krótkie wyjaśnienie z mojej strony. Osobiście nie chciałbym aby Arboleda nosił koszulkę z orzełkiem na piersi, ale wynika to raczej z mojej niechęci do tego zawodnika, jego zachowania na boisku, czyli tej słynnej płaczliwości jak i bezczelnego grania swoim przywiązywaniem do naszego kraju w momencie gdy walczył o najwyższy kontrakt w naszej lidze. Nie dla takich ludzi w reprezentacji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
http://www.youtube.com/watch?v=LUMIpAbNNBA Polecam ![]() I tu nie mam żadnych wątpliwości, że ktoś taki może reprezentować Polskę. Izo pochodzi z Gdańska. ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
@ Satre
No to jest tak, że od czasu przyznania obywatelstwa Olisadebe (10 lat temu) ruszyła machina naturalizowania obcokrajowców na potrzeby kadry, następny w kolejności był Roger i wtedy poszło...Przypadki Olisadebe i Rogera o tyle budziły niesmak, że ci obywatelstwo polskie otrzymali w trybie przyspieszonym. Jeżeli coś się zapoczątkowało kiedyś przy społecznym poparciu narodu (nie przypominam sobie jakiegoś ogólnopolskiego protestu, manifestacji przed nadawaniem obywatelstwa zarówno Olisadebe jak i Rogerowi, a jeżeli nawet były to jak widać nieskuteczne) to należy być konsekwentnym niestety. Albo naturalizujemy albo nie. 10 lat temu (albo chociaż przed Rogerem) trzeba było postawić ZDECYDOWANE veto i nie było by dzisiaj dyskusji. Jak czytam ludzi, że jeśli Arboleda otrzyma obywatelstwo i będzie grał w reprezentacji kraju to oni przestaną jej kibicować i ta reprezentacja nie jest polską to mnie pusty śmiech ogarnia. Zresztą kto decyduje o tym kto będzie grał w reprezentacji? Pretensje dziś można mieć do Engela, Benhakera i wszystkich kolejnych, którzy godzili się i powoływali naturalizowanych obcokrajowców. Prezydenci się na to godzili, żeby nie wyjść na rasistów i homofobów (Kwaśniewski, Kaczyński), społeczeństwo przyklaskiwało bo upatrywało w piłkarzach nadzieje na lepsze jutro (następny mundial, mistrzostwa)...a teraz nagle lament i płacz nad rozlanym mlekiem. Śmieszne to. Obecny skład narodowej drużyny Norwegii w krykieta: . Zaheer Ashiq, Munawar Ahmed, Zeeshan Ali, Rajendr Shirguppi, Aziz Ataul, Mubasshar Bhatti, Shabbas Butt, Zeshan Ahmed Rauf, Shahid Ahmad, Safir Hayat, Umran Shahzad, Aamir Waheed, Iram Dawood, Adeel Ibrar, Iftakhar Hussain. Cieszmy się Izuagbe Ugonoh wymiata.
Ostatnio edytowane przez DDP : 26.01.2011 o godz. 14:28.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Przyznam szczerze że ta nasza reprezentacja od dłuższego czasu jest mi gdzieś obojętna.
Niestety ale od czasów Leo te wszystkie powołania, zgrupowania przypominają jakiś casting. Powołanie do reprezentacji to powinno być wyróżnienie. Po prostu mają się w niej znajdować w danym momencie najlepsi zawodnicy w kraju. A u nas obecnie określenie reprezentant kraju nic nie znaczy bo w ostatnim okresie było ich tylu co wcześniej przez kilkanaście lat. Nie mam nic przeciwko temu aby obcokrajowy starali się o obywatelstwa na jakiś tam ustalonych zasadach. Zawodnicy typu Obraniak itp. jeśli chcą mieć obywatelstwo niech mają i nikt im nie zabroni. Ale nie róbmy z tego tylko i wyłącznie jakiejś przepustki do gry w reprezentacji. Takie jeżdżenie i namawianie zawodników do gry w reprezentacji jest beznadziejne, jeszcze jeden z drugim muszą się zastanowić czy aby na pewno chce grać dla Polski Chce chłop otrzymać obywatelstwo niech otrzymuje i ewentualnie spokojnie oczekuje na powołanie do reprezentacji. A nie wielkie halo na pół polski bo pan Boenisch łaskawie zgodził się grać dla reprezentacji Polski. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
@DDP
Nie widziałeś transparentów "Roger, nigdy nie będziesz Polakiem"? Przy Olisadebe zgrzyt też był. Poza tym zawsze gdzieś musi być granica. Wiadomo, że nawet jak Arboleda będzie grał w reprezentacji, to Ci co się zarzekają że nie będą dopingować i tak dopingować będą. Ale chodzi o to, żeby w każdym tego typu przypadku okazywać sprzeciw. Tak jak mówiłem wcześniej - mnie nie przeszkadza, że ktoś polskiej krwi w sobie ma tyle, co kibic Dysco godności, ale jeżeli gra w reprezentacji narodowej, to niech chociaż reprezentuje narodowe umiejętności kopania piłki nożnej. Czyli - niech piłkarsko wywodzi się od nas. Oczywiście to ostatnie zdanie czasem ciężko przełożyć na kogoś, kto będąc w pełni Polakiem nigdy w Polsce nie grał, no ale skoro jest w pełni Polakiem, to ok. Po prostu nie widzę powodu, dla którego nie powinien chociaż jeden z tych warunków być spełniony. W każdym razie chodzi mi o to, że argument że "wcześniej coś takiego było i jakoś nie protestowałeś" jest nietrafiony. Miałem się rzucić na tory, byleby tylko Roger dla Polski nie grał? Wyraziłem sprzeciw, tak jak wyrażam teraz przy Arboledzie i będę wyrażał np. jak komuś strzeli do głowy, by na Polaka przerobić np. Radovića. Nawet jeżeli faktycznie w Polsce mieszka od 5 lat i całkiem nieźle po polsku mówi. ![]()
Legionista
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Odnośnie piłkarzy Niemiec i ich składu na MŚ 2010:
Poza piłkarzami z niemieckimi nazwiskami występowali także: Dennis Aogo (ur. 14 stycznia 1987 w Karlsruhe) – czarnoskóry niemiecki piłkarz pochodzenia nigeryjskiego URODZONY W NIEMCZECH!! Serdar Taşçı (ur. 24 kwietnia 1987 w Esslingen), piłkarz niemiecki pochodzenia tureckiego grający na pozycji środkowego lub prawego obrońcy URODZONY W NIEMCZECH!! Jérôme Boateng (ur. 2 września 1988 r. w Berlinie) – czarnoskóry niemiecki piłkarz. Jego matka jest Niemką, zaś ojciec Ghańczykiem. URODZONY W NIEMCZECH!! Sami Khedira (ur. 4 kwietnia 1987 roku w Stuttgarcie) – niemiecki piłkarz, pochodzenia tunezyjskiego URODZONY W NIEMCZECH!! Mesut Özil (ur. 15 października 1988 roku w Gelsenkirchen) – niemiecki piłkarz, pochodzenia tureckiego URODZONY W NIEMCZECH!! Mario Gómez García (ur. 10 lipca 1985 w Riedlingen, Niemcy) – piłkarz grający na pozycji napastnika. Jego matka jest Niemką, zaś ojciec pochodzi z Hiszpanii URODZONY W NIEMCZECH!! Marko Marin (ur. 13 marca 1989 w miejscowości Bosanska Gradiška w Bośni i Hercegowinie) – niemiecki piłkarz pochodzenia bośniackiego Od 7 roku życia w Eintrachcie, grał w kadrach juniorskich Piotr Trochowski (ur. 22 marca 1984 w Tczewie) – niemiecki piłkarz pochodzenia polskiego Od 13 roku życia w kadrze St. Pauli, grał w kadrach juniorskich Claudemir Jeronimo Barretto[1], bardziej znany jako Cacau (ur. 27 marca 1981 w Santo André) – niemiecki piłkarz brazylijskiego pochodzenia Cacau karierę zaczynał w Niemczech, w Türkgücü München. Podolski i Klose też uciekli do Niemiec za małolata, choć i tak są bardziej śląscy niemcy niż śląscy polacy Nie doszukiwałem sie wiecej informacji o Trochowskim i Marinie (konktretnie od kiedy siedzą w Niemczech) ale wniosek jest jeden: WŚRÓD CAŁEJ KADRY NIEMIEC NA MŚ 2010 SĄ -NIEMCY, -URODZENI W NIEMCZECH MAJĄCYCH RODZICÓW INNEJ NARODOWOŚCI -CI KTÓRZY WYEMIGROWALI DO NIEMIEC W BARDZO MŁODYM WIEKU, TAM SIE UCZYLI, WYCHOWYWALI I ROZPOCZYNALI KARIERY - CACAU (KTÓRY JEDNAK TEŻ ROZPOCZYNAŁ KARIERĘ PIŁKARSKĄ WNIEMCZECH) |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Zdecydowanei na NIE!
Wole oglądać porazki po 3:0, 4:0 reprezentacji Polaków, niż zwyciestwa reprezentacji Polski i innych. Gdy Roger grał, nie kibicowałem reprezentacji Polski i się tego nie wstydzę. Nie czułem się kibicem wtedy. Tak samo teraz będzie, jesli Arboleda będzie miał grać. Może gdyby piłkarz był wygwizdany na każdym meczu w Polsce, nie pchałby się do reprezentacji? Roger? Gośc dostał obywatelstwo, zagral 3 mecze i tyle go widzieliśmy. Olisadebe? Nie wiem, byłem za młody, żeby dobrze pamietać. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Właśnie taki protest miałem na myśli a nie wywieszenie gdzieś prześcieradła z napisem "Roger, nigdy nie będziesz Polakiem".
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Wg mnie kadra narodowa to taka, w której grają rodowici obywatele kraju, prawdziwi Polacy. Nie tacy co mieli pradziadka po stronie matki który emigrował z kraju w czasie rozbiorów Polski. Dlatego moim zdaniem nie powinno być miejsca, dla takich np. Obraniaków, tych innych doszywaczy co Smuda ich próbuje przygarnąć, nie mówiąc już o czarnych grajkach. Bo kur*wa co jak co, ale czarny i jeszcze Polak to już za hu*a nie idzie w parze.
Smudę trzeba wypie*dolić, im szybciej tym lepiej. Może i jest dobrym trenerem, niech idzie sobie trenować do klubu, tam może kupić sobie nawet sześciopak z Ugandy. Jeśli w takim tempie zacznie naturalizować kolejnych piłkarzy to nie wiem jak to będzie.... Układy w PZPN-ie ma chyba niezłe, go z tamtąd szybko nie wyrzucą. Może jakiś masowy protest, nie wiem, np. transparent przed jego domem. Podsumowując, wolę Polską reprezentację słabszą niż mocny klub o nazwie Polska. ![]()
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie, nie i jeszcze raz nie. 3x nie=wypier*alać.
Chociaż... dla mnie byłoby lepiej, jakby Arboleda został jednak znaturalizowany i był regularnym reprezentantem. W końcu olałbym totalnie tą reprezentację i nie przejmowałbym się nią. |
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Wielu MUSIALO wyjechac, a ich dzieci czy wnuki urodzily sie juz w innym kraju, wychowaly sie tam i maja tam swoj swiat co nie znaczy ze nie czuja sie Polakami. Wielu tez wyjechalo za chlebem jak teraz wyjechali do UK czy Irlandii, i co? Ich dzieci czy wnuki tez maja zamknieta droge do rerpezentacji bo nie jedza polskiego chleba i nie jezdza polskimi zasyfionymi autobusami ?
Co innego Roger i Olisadebe ( ten ostatni przynajmniej zone mial Polke ) ktorzy byly naturalizowani na szybko bez wiekszych powodow. Co innego Arboleda ktory jednak mieszka tutaj jakis czas i cos tam duka po naszemu. Co innego tez Obraniak czy Perquis ktorzy maja "korzenie" i moga czuc sie Polakami, moga czuc wiez z krajem swoich przodkow. Mamy kilunastu reprezentantow w kadrach, ktorzy sa naturalizowani, i chyba tylko pingpongisci podchodza pod sprawe Arboledy i Rogera, reszta mieszka tutaj kupe czasu. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Ja również jestem na nie odnośnie gry Arboledy w reprezentacji. Czy w I bądź II lidze naprawdę nie ma nikogo, kto mógłby zasilić Reprezentację Narodową? Skoro nie ma w Ekstraklasie to trzeba szukać w I, II a nawet III lidze. Tutaj płacz, że kluby nie ściągają polaków i kadra jest coraz słabsza. To niech Smuda ze swoją świtą zamiast za granicę pofatyguje się na boiska niższych lig. Ma bardzo dużo czasu w końcu tylko 2-3 zgrupowania w roku więc ma dużo czasu. To mogło by zrobić więcej dobrego niż złego. Ci z niższych lig bardziej by się starali wiedząc, że mogą dostać szansę gry w reprezentacji nie grając w Ekstraklasie.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dlatego w mediach jest właśnie poruszany temat Arboledy, gdyż zamiast niego jako stoper musiałby grać Sadlok, bądź Glik, a wiadomo co to oznacza. Dlatego Ludovic Joseph Obraniak, Adam Matuschyk, Sebastian Boenisch, Damien Perqius, Roger Guerreiro i Manuel Arboleda będę podstawowymi zawodnikami reprezentacji Polski na ME 2012. Wsio. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
NIE DLA ARBOLEDY,ROGERA I OLISADEBE ! Wolę każdy mecz przegrać ale ,żeby grali POLACY znający język,kulturę i historię Polski !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Uroczyście oświadczam, że będe miał wyje*ane na każdy mecz REPREZENTACJI POLSKI, w którym wystąpi jakiś Arboleda czy inny Roger.
Dziękuje, dobranoc. ![]()
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
|
|
|
|
Banita
Od: 12.2010
Offline |
|
|
Piszesz o Małeckim?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widzę wątek założony, żeby powyżywać się na Arboledzie...zresztą to było do przewidzenia.
Nie lepiej nazwę wątku skrócić do "Nie dla Arboledy"?
Ostatnio edytowane przez DDP : 26.01.2011 o godz. 16:57.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Za czasów Olisadebe byłam za młoda albo za głupia albo i to i to, by rozumieć absurd sytuacji. Od momentu Rogera jakoś nie ciągnie mnie już do reprezentacji. Mam niesmak. Jeszcze trochę i reprezantacje niczym od klubów się nie będą różniły. To po co to rozdzielać? Jaki jest w ogóle sens słowa "reprezentacja" dla niektórych,,, Reprezentacja czego? W jaki sposób reprezentuje mnie Arboleda? :O
Temat wałkowany milion razy,,, Ale milczeć też nie wolno. Nie łudzę się, że kogokolwiek o zdaniu "bierzmy wszystkich, byle dobrze grali" da się przekonać, inne zasady życiowe. Ja mam takie - nawet przegrać, ale grać czysto.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 26.01.2011 o godz. 16:58.
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja tylko przypominam, że gdyby nie Olisadebe i Smolarek to prawdopodobnie Euro 2012 byłoby pierwszą impreza z naszym udziałem od roku 1986. Oczywiście można pisać, że Smolarek to czystej krwi Polak, ale dla mnie to on przyznaje się wyłącznie do orzełka na walucie. A najlepiej jak tych orzełków jest naprawdę dużo...
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.01.2011 o godz. 17:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Te wszystkie pie*dolone Arboledy i Rogery to w dużej mierze zasługo pie*dolonych medii. Co do Rogera - protest był, ale przypomnijcie sobie to:
http://www.sport.pl/celebrities/1,94745,5190675.html Dziś w tv widziałem dyskusje z Tomaszewskim na temat naturalizacji polskich piłkarzy. On jako jeden z nielicznych w tv otwarcie przyznaje, że ma wy*ebane na Arboledów i Rogerów, nie wyłączając wszelkiego rodzaju Beniszów. Ale oczywiście dziennikarzyny się z nim kłócą, bo przecież wszyscy tak robią, np. Włosi naturalizują teraz Mottę. Ch*j, że ma obywatelstwo włoskie od dawna, ale co tam, mówmy ludziom, że naturalizują teraz, tak jak my Arbolede. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja jeszcze napiszę, że jestem za tym żeby murzyn, arab czy inny gość grał w Polsce jesli:
-Urodził się w Polsce, lub rodzice jego urodzili się w Polsce -Ostatnie ~15 lat mieszka w Polsce -Min. ~10 lat gra w Polsce -zna język Polski, zna Hymn. Albo coś takiego. W każdym razie wszystkie warunki musiałyby być spełnione. Neich Arboleda, jak tak kocha Polske, wychowa sobie tutaj syna i uczy go grać w piłkę, zeby w przyszłości grał w reprezentacji. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
dokładnie może być nawet zielononiebieski i mieć 3 pary oczu i urodzić się na marsie, ale jeżeli od małego mieszka w Polsce, zna dobrze polski język, zna hymn i utożsamia się z Polską to może grać dla naszej kadry. A nie tak jak ten murzyn zasrany że jeszcze warunki stawia że zagram dla was jak lech mi da podwyżkę !!!! i śmieszy mnie porównywanie do Niemców, bo tam co prawda rodowitych szwabów można na palcach jednej ręki policzyć, ale reszta pojawiła się w niemczech w wieku kilku lat, są wychowaniu w ich kulturze, niemiecki jest ich pierwszym językiem, utożsamiają się z symbolami niemieckimi czyli jedyn słowem są niemcami. Arboleda nigdy nie będziesz POLAKIEM!
![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Porównanie do Niemców jest jak najbardziej na miejscu.
Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że szczególnie mniejszość turecka nie asymiluje się tak jakby Niemcy sobie tego życzyli. Sądzę, że u nas takie ruchy związane są z brakiem narybku, który nie ma się gdzie narodzić, na boiskach pustki, dzieciaki wolą Playstation. Z kolei jak każdy naród powinniśmy mieć jakąś dumę, nie mówię tu o jakimś ekstremalnym nacjonaliźmie, ale jakiś tzw. egzamin na Polaka powinien być. O znajomości języka nie ma co mówić. Inaczej sprawa wygląda jak człowiek wychowany w Polsce - tu raczej nie ma problemu. Ale nie pozwólmy się stawiać do pionu czarnym!!! Oni zawsze idą tam gdzie więcej dają. I to my robimy im przysługę a nie oni nam że będą u nas grać. Trzeba o tym pamiętać. ![]()
JESTEM LAMUSEM
|
|
|
|
Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
arboleda jak by przeczytał te forum to by powiedział:
,,Uwajaj, uwajaj bo na eurjo strzeje ajobuja" ;p |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Temat wiocha jakich mało.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
"Póki jestem moderatorem na tym forum, jest polityka zero tolerancji.
Zero tolerancji dla antysemitów, rasistów, ksenofobów. Osoby takie wylatują z rocznym banem. Na razie 2 - kto następny?" To powyższe to cytat z moda flamengisty który pod takim hasłem wyciął dyskusję na temat wpływu narodowości Maora na jego percepcję gry w Wiśle. Zastanawiam się dlaczego brak jego reakcji w tym temacie. Czyżby rzekomy "antysemityzm" był cięższym przekroczeniem niż rasizm i ksenofobia? Byłbym wdzięczny za jakiś komentarz moda.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.01.2011 o godz. 18:32.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
brak slow... ![]()
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
To zapraszam też np. na angielską Wiki: Born in Ghana, Asamoah and his family immigrated in 1990 to Germany.
To, co my zrobiliśmy z Olisadebe i Rogerem, a teraz chcemy zrobić z Arboledą to praktyki rodem z trzeciego świata. Ale niektórzy wolą zaklinać rzeczywistość i odrzucać najbardziej oczywiste prawdy. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|