The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.01.2011, 09:34. Nie dla Arboledy i innch "Polaków"
Dwa dni temu na stronie weszlo.com pojawił się taki tekst:
Cytat:
Pokażcie, że nie ma jednomyślności w kwestii Arboledy

Drodzy kibice,

Zbliża się dzień, w którym z telewizji i radia usłyszycie, iż zgodnie z waszą wolą prezydent RP w trybie pilnym pochylił się nad wnioskiem o przyznacie obywatelstwa Manuelowi Arboledzie (bo normalnie zerknąłby na papiery po dwóch latach). Dziennikarze będą relacjonować: spełniona została wola narodu, Arboleda zagra na Euro 2012! Już dziś Kolumbijczyk wpisywany jest jako pewniak do podstawowej jedenastki. Zostaniecie poinformowani, że tak naprawdę to wszystko dzieje się dla was i na wasze życzenie.

Tak się kupuje mecze.

Można kupić mecz u sędziego, można u drużyny przeciwnej, a można kupić sobie zawodnika. I nie piszcie, że wszyscy tak robią, bo po pierwsze - nieprawda, a po drugie - kilkaset milionów Arabów leje swoje żony czym popadnie w ramach opacznego rozumienia Koranu, co nie znaczy, że jak teraz wybijecie zęby swojej małżonce, to będzie ok. Nie piszcie, że lepszy Arboleda niż Jodłowiec, bo na tej zasadzie, to jeszcze lepszy byłby "Fryzjer". Nie chodzi o to, by wygrywać za wszelką cenę, bo sport to także porażki. Lepiej przegrać z honorem, niż się s....ić.

Dlatego - bądźcie aktywni. Pokazujcie, że to nieprawda, iż wszyscy w Polsce chcą Arboledy w kadrze. Pokazujcie, że jedni są za, a inni przeciw i że to sprawa wzbudzająca kontrowersje. Protestujcie, w miarę swoich skromnych możliwości. Już dwa razy dopuściliśmy się zaniechania - gdy kupczono paszportami dla Olisadebe i Rogera. Pora powiedzieć: dość. Pora zacząć grać uczciwie.

Założyliśmy na facebooku grupę pod nazwą: NIE dla Arboledy i innych cudzoziemców w reprezentacji POLSKI. Jeśli chcecie się zarejestrować, kliknijcie http://www.facebook.com/home.php?sk=...162087784&ap=1

Sami wymyślajcie inne sposoby, by zamanifestować brak zgody na to, co się wyprawia z reprezentacją Polski.
Co wy o tym myślicie? Jakie jest wasze zdanie w sprawie naturalizowanych na siłe Polaków jak Roger Olisadebe czy Logan?

Link do artykułu:
http://www.weszlo.com/news/6184
Ostatnio edytowane przez Q13SON : 26.01.2011 o godz. 09:42.
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.01.2011, 09:38
ja jestem jak najbardziej na NIE!
i nie chodzi o to, ze jest czarny, bo jakby byl bialy, zolty czy czerwony to tez byl bym na nie.
chodzi o to, ze nie jest Polakiem.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 26.01.2011, 09:41
Jeżeli Arboleda zostanie dołączony do polskiej reprezentacji, to dla mnie to nie jest juz polska reprezentacja i ja nie ogladam juz jej meczow, chocby grala w finale Euro 2012 z Hiszpania. Lepiej przegrywać z Androrą 0:6 grajac Tomkami, Krzyśkami i Adrianami niż wygrywać z Brazylia grając Manuelami i innymi Snoop Doggami.
Pitolenie, że wszysyc tak robią mnie nie rusza, bo często powoływany w takich sytuacjach przykład Francji, będącej krajem kolonialnym totalnie nie odpowiada naszym realiom. Popatrzcie na takie druzyny jak Włochy czy Hiszpania. Czy naprawde jest tam duzo naturalizowanych zawodników? Ja tego nie zauważyłem.
NIE dla Arboledy!
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 26.01.2011, 09:43
Takie samo jak zawsze. Olisabebe, Roger, Arboleda - nigdy nie będziecie polakami, oni słowa po polsku nie potrafią wydukać, są/byli w reprezentacji tylko i wyłącznie dla rozgłosu i ułatwień związanych ze strefą Schengen.
Arboleda w żaden sposób nie jest związany z naszym krajem, poza nowym kontraktem z kuchenkorzem, gdzie zaznaczał że jeśli dostanie nowy kontrakt to wtedy rozważy możliwość gry w barwach BIAŁO-czerwonych. Wolę oglądać drewnianego Sadloka w obronie a obok niego Żewłakowa niż tego kolumbijczyka. Tyle. Z wyznawcami idei multi-kulti nawet nie podejmuję dyskusji. Dziękuję.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 26.01.2011, 10:12
Zdecydowane i stanowcze "NIE"
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.01.2011, 10:19
Taki jest dzisiejszy futbol. Za najlepszy przykład posłuży reprezentacja Niemiec
Nie chciałem Rogera, ale dla Arboledy mówię TAK.

Roger w polskiej lidze był tylko epizodem. Arboleda gra w Polsce już od dobrych kilku sezonów.

...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
Takie samo jak zawsze. Olisabebe, Roger, Arboleda - nigdy nie będziecie polakami, oni słowa po polsku nie potrafią wydukać, są/byli w reprezentacji tylko i wyłącznie dla rozgłosu i ułatwień związanych ze strefą Schengen.
Gwoli ścisłości:

http://www.youtube.com/watch?v=c9-Y4...eature=related
http://www.youtube.com/watch?v=OFw_t55x58U
http://www.youtube.com/watch?v=aqFQCioetLI

A weszło jak weszło szuka sensacji na siłę...
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 26.01.2011, 10:38
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Taki jest dzisiejszy futbol. Za najlepszy przykład posłuży reprezentacja Niemiec
...
No to beznadziejny przykład,Niemcy. Ci o których zapewne Ci chodzi mówią po niemiecku, wychowywali się w Niemczech, urodzili. Są związani osobiście z Niemcami. Przykład żaden i porównanie do nas nietrafione.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 26.01.2011, 10:40
Jedet się urodził w Gliwicach, drugi w Stambule a trzeci w Salzburgu.

Idealiści....
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 26.01.2011, 10:44
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Jedet się urodził w Gliwicach, drugi w Stambule a trzeci w Salzburgu.

Idealiści....
Ale wychowali i ukształtowali się mentalnie w Niemczech.Mówia płynnie po niemiecku, żyją tam od małego.

Nie sądzę aby Niemcy zgodzili się na takie poniewieranie własnym obywatelstwem.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 26.01.2011, 10:52
Każdy ma swoje zdanie na ten temat.
Swoja drogą gdyby Niemcy dysponowali takim składem jak my to też by pewnie brali takich zawodników.
Mają skład na najwyższym światowym poziomie to i niepotrzebni są im imigranci.
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.01.2011, 10:59
Stanowcze NIE dla Arboledy. Nie jest Polakiem i nie ma prawa grać w kadrze narodowej Polski.

Przykład z Niemcami jest ciekawy. Z jednej strony grają tam Niemcy, którzy urodzili się poza granicami kraju, ale mentalnie czują się Niemcami. Wychowali się tam, mieli niemieckiech przyjaciół, chodzili od małego do niemieckich szkół. Z drugiej strony - co za dużo to niezdrowo, bowiem to - gwoli ścisłości - nie są rodowici Niemcy. Jednak jest duża różnica między Arboledą, Rogerem czy Olibabą a Ozilem czy Klose.

PS. Marszałek - myślę, że Niemcy zgodzili by się na poniewieranie własnym obywatelstwem pod presją wyniku (gdyby takowych nie mieli). To jednak nie oznacza, że Polska musi się sprzedać w pogoni za innymi. Zdecydowanie wolę przegrać z Sadlokiem niż wygrać z Kolumbijczykiem.

Zaraz pojawią się głosy, że Arboledzie należy się obywatelstwo jak psu buda, mówiąc wzorem R. Kołtonia. Jednak są w tym kraju osoby, które na obywatelstwo czekają -naście czy nawet -dziesiąt lat. Co im powiecie? Jesteście gorszymi Polakami od 5-letniego pobytu w pracy przez Kolumbijczyka? Rozumiem, że z racji upływu lat Arboleda może legalnie ubiegać się o polskie obywatelstwo. Ale niech procedura będzie równa dla wszystkich.
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
farciarz
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 26.01.2011, 11:18
Ja także mówie NIE dla obcokrajowców w reprezentacji POLSKI, i popoeram protest;p
Odpowiedz cytując
martinius028
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 26.01.2011, 11:18
Arboleda jest dobrym zawodnikiem i niech sobie gra tam w Lechu/Amice niech się promuje w pucharach europejskich itd. ale od reprezentacji Polski niech się trzyma z daleka. Skoro chce się ubiegać o polski paszport proszę bardzo, ale niech robi to tak samo jak inni a nie w trybie przyspieszonym. Kim on jest żeby jemu przyspieszać proces nadania obywatelstwa a na przykład rodzinie mieszkającej tuż za wschodnią granicą biegle posługującą się językiem polskim kazać czekać w tzw. normalnych okolicznościach? Ktoś może czuć się polakiem od najmłodszych lat a Arboleda poczuł się nim w ciągu 2 lat? 12 miesięcy? Jeszcze nie tak dawno biegał z flagą Kolumbii na plecach, kim więc się czuł wtedy Arboleda? Polakiem? Nie rozśmieszajcie mnie on mentalnie jest Kolumbijczykiem. Dlatego też uważam Manuela w polskiej reprezentacji za nieporozumienie.
Gdzie te talenty o których mówił Smuda przed objęciem reprezentacji? Gdzie Ci młodzi polscy zawodnicy których to on miał nam wyszukać? Nie ma bo Smuda za bardzo się do nazwisk przywiązuje skoro już pół roku temu mówił że ma jedenastkę na EURO w głowie. Po co więc te wszystkie powołania Wołąkiewiczów, Rybusów, Kanieckich i innych tego typu zawodników? Przecież Smuda ma swoją jedenastkę w głowie i Ci wszyscy sprawdzani w reprezentacji zawodnicy się w koncepcji selekcjonera nie zmieszczą.
Mówię stanowcze nie zawodnikom typu Arboleda, Roger czy Olisadebe w polskiej kadrze. Nie mając nawet polskich korzeni nie powinno się reprezentować kraju z którym tak na prawdę nie ma się nic wspólnego.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 26.01.2011, 11:24
Mario Nh

To już jest Twoje gdybanie. Każdy niemiecki klub będący w 1.Bundeslidze czy w 2 jest zobowiązany prowadzić akademię piłkarską dla młodych piłkarzy - to jest jednym z warunków licencji, które dają wymierne efekty w postaci mistrzostw Europy w 2009 dla reprezentacji młodzieżowych Niemiec. Marszałek wyjaśnił różnicę między Niemcami a nami. Podobnie sprawa się ma z krajami z kolonialną przeszłością czyli Holandia, Anglia czy Francja.

Przypomnij mi jakie reprezentacje naturalizują tak piłkarzy jak my ? Azerbejdżan, Uzbekistan, Kazachstan ?
No i na koniec powtarzam sytuację przed podpisaniem nowego kontraktu przez Arboledę. Jak podpiszę z kuchenkami to dopiero wtedy zacznę starać się o obywatelstwo.

No to się popisałeś... .
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 26.01.2011, 11:26
mb_1906 napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli Arboleda zostanie dołączony do polskiej reprezentacji, to dla mnie to nie jest juz polska reprezentacja i ja nie ogladam juz jej meczow, chocby grala w finale Euro 2012 z Hiszpania
To do tej pory była polską reprezentacją chociaż grali w niej Olisadebe i Roger, którzy otrzymali obywatelstwo po kilkunastu miesiącach pobytu w kraju? Ta nienawiść przysłania niektórym trzeźwe spojrzenie, nie pozwala logicznie myśleć. Trzeba było działać, protestować wtedy, jeszcze przed próbą naturalizacji Olisadebe, kiedy ta machina, której nikt już teraz nie powstrzyma na dobre ruszyła. Lud chciał Smudy, lud musi pogodzić się z jego decyzjami a ten chętnie naturalizował by 3/4 reprezentacji. No tak zapomniałem, że lud chciał Olisadebe bo był nadzieją po długich latach posuchy na zaistnienie Polski na dużej imprezie piłkarskiej. Teraz nagle ludzie budzą się z ręką w nocniku? Czy tak naprawdę chodzi tu o dobro reprezentacji, czy reprezentację ktoś próbuje wykorzystać do własnych interesów wynikających z pewnych animozji? Niech każdy odpowie sobie samemu na to pytanie. Jeżeli wyjdzie druga opcja to tylko można współczuć i zlitować się nad takim człowieczkiem bo jego postawa jest nie godna Polaka.

Czy jeżeli Smuda nie wysyłał by sygnału, że chce Arboledę w kadrze ten by się do niej garnął? Ludzie myślcie to nie boli.
Wszystkie żale i płacze sugeruję kierować do PZPNu i selekcjonera polskiej reprezentacji [email protected]
ewentualnie do prezydenta, który nadaje obywatelstwo w przyspieszonym trybie http://www.prezydent.pl/kontakt/ (tylko, że to nie dotyczy przypadku Arboledy)
lub ustawodawcy by wydłużyć obligatoryjny okres pobytu na terenie Polski dla cudzoziemca ubiegającego się o obywatelstwo z 5 do np. 10 lat.
Ostatnio edytowane przez DDP : 26.01.2011 o godz. 11:49.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 26.01.2011, 11:41
No, to fakt w sumie - jeżeli któryś z "Niemców" nie urodził się w Niemczech lub nie żyje tam od małego, to chociaż całą piłkarską karierę związani są z Niemcami (bodajże Cacau stosunkowo późno wyemigrował do Niemiec, ale w swojej serniorskiej karierze chyba od początku gra w Niemczech).

Wydaje mi się, że Arboleda (Roger, Olisadebe) w polskiej reprezentacji znajduje w oczach Smudy i innych zwolenników błyskawicznej naturalizacji takie usprawiedliwienie, że w innych reprezentacjach gra multi-kulturowy skład, to jak u nas będzie grał, to po prostu nikt nie zauważy, że u nas to jest proteza. We Francji czy w Niemczech ta multikulturowość wynika jednak z faktu, że do tych krajów emigruje się na potęgę, a że piłka nożna to egalitarny sport dostępny dla w zasadzie każdego, to dzieciaki z biednych (imigranckich) rodzin chętnie się w niej rozwijają i stamtąd wywodzi się masa piłkarskich talentów.

Dla mnie linia demarkacyjna jest w tej sprawie prosta. Nie miałbym żadnego problemu z przełknięciem zawodnika, który wprawdzie po polsku trochę kaleczy, wprawdzie kolor skóry ma raczej kojarzący się z innym kontynentem, wprawdzie wyznaje Boga Terrorystów, ale w Polsce np. mieszka od zawsze. Proszę bardzo. Niechby i nawet mieszkał w Polsce dopiero od dzieciaka. Ale granica dla mnie jest w miejscu rozpoczęcia kariery piłkarskiej - bo to temu miejscu zawdzięcza się swoje istnienie w dorosłym futbolu, czyli w pewnym sensie - reprezentuje się umiejętności polskiej piłki nożnej. Gdyby cały świat zaczął nagle naturalizować tak jak my (bo grałeś u nas parę lat), to w pewnej chwili mistrzostwa świata nie różniłyby się jakoś szczególnie od mistrzostw klubowych - najbogatsi po prostu ściągnęli by sobie najlepszych, nie oglądając się na narodowość i tyle.

Z tych samych powodów irytujące są dla mnie pomysły z Perquisem, Koscielnym czy Wondolowskim, którzy z Polską mają tak naprawdę jeszcze mniej wspólnego, niż Arboleda. Obraniak zresztą to samo. Boenisch przynajmniej urodził się w Gliwicach.
Ostatnio edytowane przez Sartre : 26.01.2011 o godz. 11:50.
Legionista
Odpowiedz cytując
montypajton
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 26.01.2011, 11:54
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Ale wychowali i ukształtowali się mentalnie w Niemczech.Mówia płynnie po niemiecku, żyją tam od małego.

Nie sądzę aby Niemcy zgodzili się na takie poniewieranie własnym obywatelstwem.
Czy aby na pewno? A Asamoah? Cytat za Wiki:

Cytat:
W 2001 roku nadano mu niemieckie obywatelstwo. W tym samym roku zadebiutował w reprezentacji Niemiec, z którą zdobył wicemistrzostwo świata w 2002 i brązowy medal MŚ 2006. W reprezentacji Niemiec od 2001 roku rozegrał 43 mecze i strzelił 6 goli.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.01.2011, 11:55
Sartre napisał(a):Wyświetl post

Wydaje mi się, że Arboleda (Roger, Olisadebe) w polskiej reprezentacji znajduje w oczach Smudy i innych zwolenników błyskawicznej naturalizacji takie usprawiedliwienie, że w innych reprezentacjach gra multi-kulturowy skład, to jak u nas będzie grał, to po prostu nikt nie zauważy, że u nas to jest proteza. We Francji czy w Niemczech ta multikulturowość wynika jednak z faktu, że do tych krajów emigruje się na potęgę, a że piłka nożna to egalitarny sport dostępny dla w zasadzie każdego, to dzieciaki z biednych (imigranckich) rodzin chętnie się w niej rozwijają i stamtąd wywodzi się masa piłkarskich talentów.
akurat zdaniem Smudy nie ma się co sugerować...

Cytat:
Franciszek Smuda, wypowiedzi ze stycznia 2010 roku:

- Wiem, że Roger Guerreiro ma ostatnio problemy w AEK Ateny, ale nawet jeśli grałby w podstawowej jedenastce tej drużyny, to i tak nie widziałbym go w drużynie na Euro 2012.

- To nie ten typ zawodnika. Ci co mnie znają, wiedzą, że potrzebuję innych piłkarzy. Lubię walczaków z ciągiem na bramkę. Takich boiskowych bandytów.
również z weszlo.com

Tych dotyczących jego sprzeciwu wobec naturalizacji nawet nie chce mi się przytaczać, było ich kilkanaście.

Nie dla Arboledy. W całej rozciągłości zgadzam się ze zdaniem weszlo.com na ten temat.
A odpowiadając koledze DDP, to samo mówiłem jak niektórzy widzieli w roli lidera kadry Maurycego Kantorowskiego.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 26.01.2011, 11:56
Mario Nh

No to się popisałeś... .
Nie wypisuj więc, że ani jednego słowa nie umie powiedzieć po polsku.
No dobra przekonaliście mnie. Trafna jest ta wypowiedź.

Cytat:
Ale granica dla mnie jest w miejscu rozpoczęcia kariery piłkarskiej - bo to temu miejscu zawdzięcza się swoje istnienie w dorosłym futbolu, czyli w pewnym sensie - reprezentuje się umiejętności polskiej piłki nożnej. Gdyby cały świat zaczął nagle naturalizować tak jak my (bo grałeś u nas parę lat), to w pewnej chwili mistrzostwa świata nie różniłyby się jakoś szczególnie od mistrzostw klubowych - najbogatsi po prostu ściągnęli by sobie najlepszych, nie oglądając się na narodowość i tyle.
Bardziej to już zasługuje na obywatelstwo ta mongolska rodzina która przebywa w Krakowie, którą chcą deportować. I xxx więcej przykładów...
Tak więc, NIE dla Arboledy.

Poza tym, ten przykład Arboledy dobitnie ukazuje jak niekonsekwentny w swoich słowach jest Smuda.
Ostatnio edytowane przez Mario Nh : 26.01.2011 o godz. 11:59.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 26.01.2011, 11:56
Takie samo jak zawsze. Olisabebe, Roger, Arboleda - nigdy nie będziecie polakami, oni słowa po polsku nie potrafią wydukać
A tam a ujaja ujaja to chyba w naszym jezyku bylo.

JA osobisci nie mam nic za daniem obywatelstwa ale jakies warunki musza byc spelnione. Zona Polka albo dziec z nasza rodaczka, mowi po polsku, mieszka u nas z 5 lat itp
,
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Stary 26.01.2011, 12:03
Może jakieś testy z języka polskiego?
Arboleda vs. Obraniak
Kolumbijczyk vs. Polak
mogło by być ciekawie...
...żenująco raczej.

Obraniak po półtora roku grania w polskiej reprezentacji do swojego narodowego słownika z wyrazem "Dzień dobry" dorzucił drugi "Do widzenia" tak się utożsamia z Polską.
Naprawdę nie żenuje Was, widok Obraniaka udzielającego wywiadu polskiej telewizji przez tłumacza?
Ostatnio edytowane przez DDP : 26.01.2011 o godz. 12:28.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.01.2011, 12:12
Trzeba bylo protestowac w przypadku Olisadebe czy Rogera* - teraz jak to sie mowi juz po ptokach.
Jesli komus sie wydaje, ze sie s....imy to jest w bledzie bo juz to zrobilismy, a akurat Arboleda z calej
wymienionej trojki ma najwieksze prawo starac sie o polskie obywatelstwo (mieszka tu ponad 5 lat),
a skoro bedzie je mial to dlaczego mialby nie grac w kadrze takze ten protest jest lekko SMIESZNY.

*) ok wtedy nie bylo facebooku ale swiat sie na FB nie konczy

Wizard napisał(a):Wyświetl post
Zaraz pojawią się głosy, że Arboledzie należy się obywatelstwo jak psu buda, mówiąc wzorem R. Kołtonia. Jednak są w tym kraju osoby, które na obywatelstwo czekają -naście czy nawet -dziesiąt lat. Co im powiecie? Jesteście gorszymi Polakami od 5-letniego pobytu w pracy przez Kolumbijczyka? Rozumiem, że z racji upływu lat Arboleda może legalnie ubiegać się o polskie obywatelstwo. Ale niech procedura będzie równa dla wszystkich.
Coz, wiadomo, ze sa pewne zawody, ktore sa bardziej uprzywilejowane i nikt nikomu nie bronil zostac pilkarzem, a z racji tego, ze Arboleda
zarabia o wiele wiecej niz przecietny czlowiek czyli placi na pewno calkiem wysokie podatki wiec idac tym tokiem rozumowania jest na pewno
w czolowce ludzi czekajacych na obywatelstwo <taki zart >
Ostatnio edytowane przez dynek.pl : 26.01.2011 o godz. 12:21.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 26.01.2011, 12:27
Najgorszy jest ten cyrk z nadawaniem obywatelstwa w trybie nadzwyczajnym, bo ważny mecz się zbliża. Odczekali by wymagane 5 lat zachowując minimum przyzwoitości.
..
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 26.01.2011, 13:03
Dla mnie cyrkiem jest to całe nadawanie obywatelstwa. Jeżel chodzii o tych "Polaków" z korzeniami, to wkurza mnie taka sytuacja jak w przypadku Boenischa, który łaskawie zgodził się na grę w polskiej reprezentacji, bo w pewnym sensie Niemcy mu odmówili. Dla mnie powinno być oczywiste, że to piłkarz jako pierwszy wyciąga rękę jak to zrobił np. Podolski, a nie pół sztabu kadry z selekcjonerem na czele liże dupę danemu piłkarzowi.
Co do Arboledy, to przypuszczam, że gdyby Smuda nie został trenerem, to nigdy nie byłoby tematu jego gry w reprezentacji. Ja osobiście jestem przeciwny, bo jak zwykle jego kariera skończy się na 3 meczach na EURO i paru sparingowych przed tą imprezą.
Wolę, żeby nasi zagrali składem złożonym z samych Polaków, bo jak polegniemy, to może ktoś w końcu przejrzy na oczy w tym durnym PZPN. A nie taki pajac Piechniczek za przeproszeniem .......i smuty, że w Polsce system szkolenia jest dobry, a wszyscy mu przytakują.
Odpowiedz cytując
Cinek1906
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 26.01.2011, 13:11
I za takie 200 lat reprezentacje będą tak wymieszane, że gdyby nie flaga to by się nie poznało czy to reprezentacja Egiptu, czy Rosji ...
FORZA WISŁA
'Gdybym mógł cofnąć czas i pomyśleć nad wyborem, nawet drugi ten raz wybrałbym tą samą droge.'
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 26.01.2011, 13:15
Ja mam jedno pytanie:

Skoro tak strasznie wymieszamy zawodników w reprezentacjach, to czym Kadry narodowe będą się różnić od zwykłych klubów?

W takim razie nie widzę dalej sensu rozgrywek między kadrami narodowymi.
Odpowiedz cytując
DDP
Senior Member

Stary 26.01.2011, 13:24
@ gwiaździsty
Tak samo obywatelstwo polskie należy się prawnukowi powstańca listopadowego jaki i wietnamskiemu handlarzowi czy wyciągniętemu z kolumbijskiej dżungli tubylcowi jeżeli ci dwaj ostatni zamieszkują na terenie Polski co najmniej 5 lat http://obywatelstwo.eu/nadanie.html takie jest prawo i tego nie zmienisz i bez obaw o kolana Komorowskiego bo to im się prawnie należy.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 26.01.2011, 13:26
Cytat:
Nawet jakby miał być to dwa razy lepszy zawodnik od Messiego to NIE!! wystarczy ze nam liga zrobiła się "kolorowa" sorry za takie słowo..
W LO miałem dobrą koleżankę, obecnie prawniczkę, która po polsku świergotała dokładnie tak samo, jak każda inna osoba na poziomie, śladu akcentu nie było. Jak każdy inny recytowała "Litwo Ojczyzno Moja", jak każdy inny wymieniała dowódców Powstania Listopadowego. Ba, miała nawet jakichś przodków, co brali udział w powstaniu. Tyle różnicy, że była czarna. Bywa i tak.

Nie jest problemem kolor skóry, tylko przynależność narodowa. Dla mnie może być czarnoskóry 100% Polak o nazwisku N'Babame (czy, znacznie częstszy przypadek - azjatycko wyglądający, zresztą takiego znajomego też mam - skośny, nazwisko azjatyckie, ale po wietnamsku słowa nie powie, pracuje w jednej z wielkich firm konsultingowych i raczej wstydu Polsce nie przynosi) i biały 1% Polak o nazwisku Kowalski, który do kadry miałby być powołany, bo jego dziadek w wieku 6 lat wyemigrował z Polski (i który nie do końca wie gdzie ta Polska jest).

Cytat:
takie jest prawo i tego nie zmienisz
Się postarasz, to zmienisz. Przepis o 5-cio letnim okresie pobytu w Polsce nie został wyryty w kamieniu przez Boga. Zresztą za parę lat, jak Polska będzie co raz częstszym adresem docelowym światowej emigracji, i ten przepis pewnie będzie poddawany analizie ze wszystkich stron. Zresztą my nie oceniamy jak jest, tylko jak być powinno.
Ostatnio edytowane przez Sartre : 26.01.2011 o godz. 13:30.
Legionista
Odpowiedz cytując
Paragon
Junior Member

Od: 01.2011

Stary 26.01.2011, 13:28
Polska miesza, bo ma nadzieję na powrót do gry. Najśmieszniejsze jest to, że w Polsce jest tylu chłopaków, którzy potrafią grać w piłkę, ale nie docenia się ich talentu i nie wykorzystuje się tego. Taka to już Polska, wolą wziąć obcokrajowca niż rodaka z niższej Ligi.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 26.01.2011, 13:37
Cytat:
Polska miesza, bo ma nadzieję na powrót do gry. Najśmieszniejsze jest to, że w Polsce jest tylu chłopaków, którzy potrafią grać w piłkę, ale nie docenia się ich talentu i nie wykorzystuje się tego. Taka to już Polska, wolą wziąć obcokrajowca niż rodaka z niższej Ligi.
Serio? Mamy drugoligowców na poziomie reprezentacyjnym lepszych od Obraniaka, Boenischa czy Arboledy? Rany Julek, to już nie tylko nasi, ale wręcz światowi skauci nieźle dają ciała, że tych perełek nie wyciągają, skoro w np. Warmii Grajewo grają goście, którzy przebiliby podstawowych zawodników z zespołów Bundesligi czy Ligue I...
Legionista
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów