The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
westersyl
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.12.2010, 13:55
AYALA napisał(a):Wyświetl post
trenerzy młodziezy zagranica są na etatach nauczycielskich w klubach także to jest ich jedyne zajęcie i na tym sie TYLKO koncentrują a u nas zazwyczaj trener przychodzi na trening po 8-10 godzinach w szkole czy innej pracy (czesto fizycznej).I kiedy sie oni maja dokształcac ?

Co do tego Słowaka -Bernatha to jest 3 napastnik ligi słowackiej (7 bramek w tym sezonie). Brac go!!! jak mówią niektórzy Forumowicze.
http://www.sport.pl/sport/1,67926,88..._sasiadow.html
Martwią mnie to że chłopak jest często zmieniany, często też zaczyna spotkania na ławce rezerwowych.

http://www.football-lineups.com/footballer/31782/

Tutaj fajnie zakręcił:
http://www.youtube.com/watch?v=gGFYtyRAZa0
Mimo wszystko ciężko oceniac jak się gościa nigdy w zyciu na oczy nie widziało.
Ciekaw czy nadał interesujemy się Serbem z Koszyc.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 15.12.2010, 15:20
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Mimo wszystko ciężko oceniac jak się gościa nigdy w zyciu na oczy nie widziało.
.
Dokładnie.
Jak dla mnie skoro nastawiaja sie na dwa transfery,które maja byc wzmocnieniami,to musza byc to konkretni zawodnicy(nie koniecznie nazwiska),a nie 3 strrzelec (nie wiadomo czy nie przypadkowo) słowackiej ligi.
Nam potrzeba transferu zawodnika w stylu Alboredy do obrony,albo Lewandowskiego do ataku ,a nie Glika,albo Robaka....
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.12.2010, 15:22
I takich piłkarzy jak Ci z Słowacji możemy się w Wiśle spodziewać.
Czyli do 0,5 mln, ale z jakimiś tam osiągnięciami.
W sumie gdyby oni do nas przyszli, patrząc na nich czysto teoretycznie, byłbym zadowolony.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 15.12.2010, 15:27
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Jasne!!!Ale zauważ, że nasz budżet nie jest z gumy i nie możemy mieć wszystkich piłkarzyOd 2008 sprowadzono takich jak nie innych piłkarzy i cel osiągnięto.Zdobyliśmy w 08 i 09 mistrzostwo.Czyż nie?Wcześniej mieliśmy inną kadrę a oferta dla Zieńczuka przyszła nagle- my wcale nie chcieliśmy go sprzedawać.Mieliśmy Kosę, Marka, Ćwielonga, no i rozmawialiśmy z Garguła, który przez pewien czas był nadzieją i już gwiazdą polskiej piłki.
Nie sprzedaliśmy Zieńczuka, tylko nie przedłużyliśmy z nim kontraktu. To Wisła chciała się go pozbyć. Gdy odchodził nie mieliśmy dla niego zmiennika, a Kosy już dawno nie było w klubie. W kadrze było miejsce dla Mierzejewskiego, zarabiającego grosze chłopaka z drugiej ligi. Podobnie Łobodziński nie miał zmiennika (którym mógł być Peszko) i z konieczności na prawą pomoc przesuwano napastników.
To gdzie oni są?Nagle wszyscy skauci w Polsce zbuntowali się i nie szukają Polaków?Ile młodych corocznie rozbłyskuje na polskich boiskach?Gdzie te wyniki młodzieżowych reprezentacji ?Dlaczego coraz więcej gra obcokrajowców w polskiej lidze?
Gdzie teraz grają rozwojowi i tani polscy piłkarze? Powiem Ci za rok, może dwa. Gdybym dziś potrafił to skutecznie ocenić to pracowałbym jako skaut. Wiem jednak, że mimo napływu obcokrajowców w lidze regularnie pojawiają się nowi krajowi zawodnicy, którzy zostają czołowymi postaciami swoich klubów. Stąd mimo iż nie potrafię wskazać ze 100% pewnością piłkarzy, którzy rozwiną się na miarę poziomu reprezentacji lub LE, to jestem przekonany, że oni istnieją. Do tej grupy można jeszcze doliczyć gości w stylu Wilka, który może nie ma umiejętności by być gwiazdą zespołu, ale jest wystarczająco dobry by być solidnym punktem drużyny walczącej o mistrzostwo.

Reprezentacjami młodzieżowymi nie ma co sobie zawracać głowy, bo one często nie wyłapują nawet największych talentów. Taki Lewandowski zagrał raptem kilka meczów w młodzieżówce i to niedługo przed debiutem w pierwszej kadrze. Mierzejewski nigdy nie grał w niższych reprezentacjach.

Do naszej ligi trafia wielu obcokrajowców bo oni są konkurencyjni cenowo i jakościowo. Niemniej Polaków nie powinno się ignorować, bo jak pokazuje praktyka większość obcokrajowców sprowadzanych do naszej ligi to szrot grający na poziomie osiągalnym dla wielu krajowych zawodników.

Jeśli chodzi o obcokrajowców, to radziłbym odkreślić "to co było" grubą kreską.Wcześniejsza Wisła była klubem której menadżerowie dawali szrot a sama brała hurtowo, co odbiło się na aktualnej sytuacji finansowej.Na lepsze zmieniło się za Bednarza, dzięki któremu Wisła zarobiłą min 3.7 mln Euro +20% sumy transferowej z PSV, +700Euro za Diaza.A skąd tychi obcokrajowców ściągnął jak nie z Ameryki?
Kogo byśmy sprzedali w tej chwili za takie piniądze do Europy ?Został nam tylko Sobol ,być może Pawełek, Brożki, Boguski.
Jakoś nie wierzę w nadejście nowej jakości transferowej. Mam ku temu dwa powody. Branco i Boukhari.

Chcesz wiedzieć kogo byśmy sprzedali za takie pieniądze? To bezsensowne pytanie. To, że w tej chwili w Wiśle nie ma Polaków, których można by sprzedać za granicę, za duże kwoty, nie znaczy, że tacy zawodnicy w ogóle nie istnieją. Po prostu od lat nie potrafiliśmy odłowić Peszków, Mierzejewskich, Murawskich, Majewskich, Lewandowskich, Bandrowskich, Jodłowców, Sobiechów, Sandomierskich, Kupiszów, Grosickich itd. itp.
Te moje skrajności są bardzo proste. Polsacy właśnie tacy są, ponieważ jak na warunku Europejskie,są zdecydowanie przepłaceni.-Wytarczy spojrzeć, na takiego Sobiecha czy Nowaka.Jeden strzelil 16 bramek w ciągu 2 lata, drugi to zawodnik ze szklanymi nogami i co?Jeden milion Euro, drugi też coś koło tego.Przecież za czasów Kużby,Frankowskiego Żurawskiego to nikt by się za nimi nawet nie oglądnął.
Nie tyle zawodnicy są przepłacani, co kluby bardzo biedne. Nie sądzę by np. Borussia żałowała pieniędzy wydanych na Błaszczykowskiego i Lewandowskiego. Czy Arsenal przepłacił Fabiańskiego? Rubin Murawskiego?
Milion euro za Sobiecha to wcale nie jest wygórowana kwota w skali Europy. Nieosiągalna dla nas, ale w skali całego międzynarodowego rynku jak najbardziej normalna. Przecież jeśli Sobiech sprawdzi się w Polonii to wyjedzie za granicę za wielokrotność tej sumy. U nas ponoć Rios kosztuje okrągły milion. Zaryzykuję stwierdzenie, że jak dotąd Sobiech jest znacznie bardziej wart takich pieniędzy.
Nowak jest przepłacony? To pokaż mi obcokrajowców, którzy dają gwarancję gry na poziomie Nowaka i są od niego znacznie tańsi.
Pobyt na dobrych polskich zawodników jest ogromny, a podaż niska, dlatego ceny są tak windowane.Tylko dlaczego my mamy w tym uczestniczyć?
Bo obcokrajowcy, których ściągamy też nie dają nam skoku jakościowego, którego oczekujemy. Są konkurencyjni, ale nie są ani znacznie lepsi ani znacznie tańsi od krajowych graczy. Oczywiście zakładam, że cudu jednak nie będzie i nasza nowa siatka skautów nie zacznie nagle sprowadzać samych Marcelów, Rudnevsów i Uche. Nie wierzę w tak znaczną zmianę w jakości naszych transferów.
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez jova : 15.12.2010 o godz. 17:41.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Stary 15.12.2010, 15:45
JrQ- napisał(a):Wyświetl post
W sumie gdyby oni do nas przyszli, patrząc na nich czysto teoretycznie, byłbym zadowolony.
To ja wole grac juz tym co jest ,poczekac na Boguskiego,Riosa,bez dodatkowego wydawania pieniedzy,bo mozna zakladac,ze bedzie to tylko uzupełnienie,jak Jirsak,które w zaden sposób nawet nie wzbudzi konkurencji u tych którzy sa.....
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 15.12.2010, 15:52
jova napisał(a):Wyświetl post
Peszków, Mierzejewskich, Murawskich, Majewskich, Lewandowskich, Bandrowskich, Jodłowców, Sobiechów, Sandomierskich, Kupiszów, Grosickich itd. itp.

Milion euro za Sobiecha to wcale nie jest wygórowana kwota w skali Europy. Nieosiągalna dla nas, ale w skali całego międzynarodowego rynku jak najbardziej normalna. Przecież jeśli Sobiech sprawdzi się w Polonii to wyjedzie za granicę za wielokrotność tej sumy.
.
Rozumiem ze 3 sezony temu jak mógł przyjśc do nas Lewandowski którym sie interesowaliśmy, posadziłbyś wielki trenerze Pawła Brożka i wstawił młokosa Lewandowskiego. Przypominam że graliśmy na 1 napastnika.
Sandomierski ? Jakby nie fatalna postawa Szamotulskiego, pewnie by nie bronił, zresztą średni klub niewalczący o nic ma taką możliwość że może testować wychowanków, graczy młodych ale drużyna walcząca o MP bawić w eksperymenty się nie może.
Jodłowiec? A kto to niby taki?
Czemu 2,3 lata temu nie pisałeś o tym że Ci zawodnicy to zbawienie dla Wisły, tylko piszesz to teraz po długich obserwacjach?
Majewski cholerną karierę w lidze zrobił...
Milion E za Sobiecha cena niewygórowana? Jak to ku*** nie? Wielokrotność sumy rozumiem conajmniej 3,4 i jakoś ciężko mi jest uwierzyć że Artur pójdzie w świat za 4 bańki. Do Lewandowskiego to mu brakuje dość dużo.

ale najłatwiej jest po fakcie narzekać. Co mu jesteśmy hegemonem na polskim podwórku, że mamy brać najlepszych zawodników?
Tak samo Peszko, nie miałby szans w sezonie 08/09 na pierwszy plac, wiec poszedł tak samo jak Lewy do klubu w którym miałby szanse grać. A co jeśli by obaj do Nas przyszli, połamali sie i nie dośc że nie mielibyśmy 2 MP to mielibyśmy kolejnych Łobodzińskich/Dawidowskich i Ty byś teraz pisał "dlaczego kupujemy szrot"
Dlaczego do listy wybitnych polaków nie dodałeś np. Matusiaka którego ściągneliśmy po nieudanej przygodzie w Europie, ale w lidze w Bełchatowie przecież miażdzył.
Ludzie, grajcie w FM inną ligą niż Polska.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 15.12.2010 o godz. 15:55.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Reiro
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 15.12.2010, 15:52
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
To ja wole grac juz tym co jest ,poczekac na Boguskiego,Riosa,bez dodatkowego wydawania pieniedzy,bo mozna zakladac,ze bedzie to tylko uzupełnienie,jak Jirsak,które w zaden sposób nawet nie wzbudzi konkurencji u tych którzy sa.....
A kogo Ty się spodziewasz...? Zawodnicy pokroju Arboledy czy Lewandowskiego kosztują w granicach kilku milionów Euro za sztukę. Nas stać właśnie na zawodników, którzy coś sobą reprezentują w teoretycznie słabszych ligach niż nasza, tym bardziej że obaj zawodnicy byli ponoć obserwowani zarówno przez Stana jak i przez Roberta.

szprotson napisał(a):
Rozumiem ze 3 sezony temu jak mógł przyjśc do nas Lewandowski którym sie interesowaliśmy, posadziłbyś wielki trenerze Pawła Brożka i wstawił młokosa Lewandowskiego. Przypominam że graliśmy na 1 napastnika.

Milion E za Sobiecha cena niewygórowana? Jak to ku*** nie? Wielokrotność sumy rozumiem conajmniej 3,4 i jakoś ciężko mi jest uwierzyć że Artur pójdzie w świat za 4 bańki. Do Lewandowskiego to mu brakuje dość dużo.

ale najłatwiej jest po fakcie narzekać. Co mu jesteśmy hegemonem na polskim podwórku, że mamy brać najlepszych zawodników?
Tak samo Peszko, nie miałby szans w sezonie 08/09 na pierwszy plac, wiec poszedł tak samo jak Lewy do klubu w którym miałby szanse grać. A co jeśli by obaj do Nas przyszli, połamali sie i nie dośc że nie mielibyśmy 2 MP to mielibyśmy kolejnych Łobodzińskich/Dawidowskich i Ty byś teraz pisał "dlaczego kupujemy szrot"
Dlaczego do listy wybitnych polaków nie dodałeś np. Matusiaka którego ściągneliśmy po nieudanej przygodzie w Europie, ale w lidze w Bełchatowie przecież miażdzył.
Ludzie, grajcie w FM inną ligą niż Polska.
A czy trzeba było sadzać Pawła na ławce...? można było zmienić taktykę, która wynikała z faktu, że oprócz Pawła to my napastników nie posiadaliśmy. Podobnie z Peszką...

Milion Euro za Sobiecha to niewygórowana cena i mało istotny jest fakt cy zostanie sprzedany za 2, 3 czy 4 mln Euro, ważniejsze jest to że jest to bardzo młody, zdolny napastnik, przy okazji Polak. A jak chcesz tańszych napastników to pozostaje Ci 25 letni napastnik ze Słowacji, który jest trzecim strzelcem swojej ligi. Nic dodać nic ująć...

Hegemonem to my byliśmy kilka lat temu i właśnie notoryczne osłabianie zespołu, a rezygnowanie z zawodników pokroju Jelenia i kilku innych doprowadziło do tego, że w walce o zawodnika z Lechem, Legią czy Polonią to my stoimy na straconej pozycji. A wszystko to na prywatne życzenie osób, które zarządzały Wisłą...

Matusiak to zupełnie inny przypadek, przypadek gdzie sprowadzaliśmy gościa, który od długiego czasu udowadniał jedynie, że w profesjonalnym footballu to on znalazł się przypadkiem.
Ostatnio edytowane przez Reiro : 15.12.2010 o godz. 16:04.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 15.12.2010, 15:57
Spojrzcie na statystyki strzeleckie tego Bernatha...kiepsko(i to delikatne okreslenie), mowie o wczesniejszych sezonach, a gra przeciez w lidze slabszej od polskiej. W dodatku ma 25 lat, wiec raczej nie bedzie to transfer na ktorym w przyszlosci bedzie mozna zarobic.
Odpowiedz cytując
Feniks1983
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 15.12.2010, 16:00
Mnie wogole ostatnie artykuly w roznych dziennikach bardzo zastanawiaja. Sam dyro powiedzial ze nie beda podawac do gazty zawodnikow ktorych ewentualnie chca a tu co chwila info ze chcemy tego lub tamtego. Ja wiem ze pismaki musza z czegos zyc i cos pisac ale cos mi sie wydaje ze faktycznie jesli sie sprawdzi 10% tych wszystkich spekulacji to bedzie dobrze. Chociaz nie powiem Ci dwaj ostatni z Slowacji to moze byc faktycznie dobry trop (vide Cikos). Mam jednak nadzieje ze bedzie tez chociaz jeden pilkarz ktorego nigdzie nie wymieniono i ze bedzie to dobry zakup.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.12.2010, 16:03
To ja wole grac już tym co jest ,poczekac na Boguskiego,Riosa,bez dodatkowego wydawania pieniedzy,bo mozna zakladac,ze bedzie to tylko uzupełnienie,jak Jirsak,które w zaden sposób nawet nie wzbudzi konkurencji u tych którzy sa.....
to na przełomie Lipca-Sierpnia przyjedzie autobusem 1000 km kolejna Levadia czy taki Karabach i nas znowu oklepie,ośmieszy.Potrzeba wzmocnień i to poważnych już nie mówie żeby grac w lidze mistrzów ale nawet na lige europejską.
Jak Cupiał kupował za gotówke najlepszych zawodników z naszej ligi to w pucharach graliśmy do późnej jesieni, raz nawet do następnego roku dotrwaliśmy (Lazio).Od kiedy zaczął sie napływ graczy za darmo, nigdzie nie chcianych to z pucharów wylatujemy już w lecie
Ostatnio edytowane przez AYALA : 15.12.2010 o godz. 16:20.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 15.12.2010, 16:15
Reiro napisał(a):Wyświetl post
Matusiak to zupełnie inny przypadek, przypadek gdzie sprowadzaliśmy gościa, który od długiego czasu udowadniał jedynie, że w profesjonalnym footballu to on znalazł się przypadkiem.
Pominę reszte głupot, ale tutaj czekam na dowody z Twojej strony. A dokładnie czekam na przytoczenie tego DŁUGIEGO OKRESU.
Pamiętam jak dziś mecz z Bełchatowem w którym to udowodnił dosadnie brak umiejętności, jezdził jak chciał z super Darkiem Dudką, no ale może mi sie tylko wydawało.
I przypomnij mi, jak to zrezygnowaliśmy z Jelenia.

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 15.12.2010, 16:30
....
Masz rację Jova, namieszałem z Zieńczukiem.Skończył mu się kontrakt.

Co do reszty.

Ja naprawdę bym chciał, byśmy mieli w skłądzie samych Polaków- wkońcu jesteśmy Polskim klubem z ogromną patriotyczną historią, jednak sam widzisz jak jest.Tracić dobrego krajana obecnie jest niezwykle trudno.
Zobacz na epokę Cupiała.Faktycznie, zdobyliśmy 7MP (a należy wspomnieć jeszcze dziwne okoliczności utraty mistrzostwa na rzecz Poloni Warszawa w 2000 roku, mega mech w ubiegłym sezonie).Wcześniej faktycznie miażdzyliśmy, ale też byliśmy zespołem bez konkurencji i braliśmy każdego obiecującego piłkarza.Te czasy już nie wrócą i należy się z tym pogodzić, zwłaszcza,że teraz nie ma tylu dobrych piłkarzy na naszym podwórku, co kiedyś.
Być może faktycznie na Europie Zachodniej milon Euro za Sobiecha nie robi wrażenia, ale zobacz, co ten piłkarz osiągnął z Ruchem by tyle kosztować.Ja np nie wiem.Oczywiście,można podsunąć hasło "jesteś tyle wart, ile za Ciebie zapłacą", tyle że zobaczymy za parę lat,czy to nie były pieniądze wyrzucone w błoto.

Chcemy Polaków w kadrze, to zamiast klnąć i zatrudniać drewno, musimy poświecić się i stworzyć coś sami w klubie bo na PZPN po prostu nie ma co liczyć.Tam siedzą ludzie jeszcze z poprzedniej epoki, którzy tylko wożą się na swoim nazwisku a tak naprawdę potrafią .......nąć paroma sloganami i tyle.
My musimy wzdrożyć swój system szkolenia, od małego szkraba.Wzorce mamy nie daleko, bo np w Holandii.
Czyli, zatrudnić człowieka z holenderskiej szkółki, zapłacić mu porządne pieniądze i niech tworzy od podstaw prawdziwą akademię na wzór szkółki Ajaksu czy PSV.Czyli Akademia ze szkołą,boiska , sprzęt, odpowiednia przeszkolona kadra i zagraniczne metodyka nauki footbolu po to byśmy już nie musieli czytać tego typu wywiadów....
Cytat:
Loic Lo Bello: Za mało trenujecie

- Od 8 rano do 10 szkoła, potem przez dwie godziny trening, po południu odpoczynek lub odnowa, znów szkoła i od 18 znów trening - mówi Loic Lo Bello, piłkarz młodzieżowej Polonii Warszawa, który wychowywał się we Francji.

- Mamy czas na naukę i szkolenie. Trenerzy są w stałym kontakcie z rodzicami. Jeśli jakiś zawodnik nie przyjdzie na zajęcia albo coś przeskrobie, od razu jest telefon od trenera. O 22.30 musi już być zgaszone światło w pokoju - kontynuuje Lo Bello.

Piłkarz po przyjeździe do Polski przeżył szok. Czego brakuje Polakom by osiągnąć poziom gry kadry francuskiej? - Moim zdaniem to nie jest kwestia talentu, moi koledzy z Polonii mieli i mają za mało treningów, bo nie mogą połączyć szkoły z piłką, tak by trenować po cztery godziny dziennie. Ja miałem zajęcia dwa razy dziennie po dwie godziny, ponadto wszystko jest idealnie połączone z nauką. Dziś w Polonii mam zajęcia siedem-osiem godzin w tygodniu plus zajęcia indywidualne, a nie jak w Nicei czy Clermont - ok. 15-20 godzin tygodniowo. Trenowałem przez 11 miesięcy, a w Polsce ćwiczy się tylko 8 lub 9 miesięcy - porównuje pracę w obu krajach Lo Bello.

W Polsce jak mantrę powtarza się, że w młodych piłkarzy inwestuje się za mało, a rodzice często muszą sami wkładać duże pieniądze w rozwój dzieci. - W Nicei nic. Wszystkie koszty: treningów, wyjazdów, nawet wyżywienia, ponosi klub lub federacja. Wyjazdów na różne turnieje mieliśmy mnóstwo, graliśmy na przykład w Afryce. Tym programem - darmowego szkolenia - we Francji objęte są wszystkie kluby Ligue 1 i większość drugiej ligi.

- Od młodego uczy się nas profesjonalizmu, również tego, jak mamy się odżywiać. Jemy głównie makarony i ryby - konczy piłkarz.

Loic Lo Bello

18-letni piłkarz przez 12 lat trenował w uważanych za najlepsze na świecie francuskich szkółkach piłkarskich - w Nicei i Clermont. To w tych centre de formation wychowywał się również nowy reprezentant Polski debiutujący dziś w meczu z Grecją Ludovic Obraniak. Lo Bello ma polskie obywatelstwo, postanowił więc spróbować sił w Polsce. Od kilku tygodni jest zawodnikiem drużyny Młodej Ekstraklasy Polonii. Zadebiutował w poniedziałkowym meczu ze Śląskiem Wrocław wygranym przez "Czarne Koszule" 3:2.

Namiastkę profesjonalizmu mamy dzięki Maaskantowi, z tym że jest on za pózno.On musi mieć już gotowy materiał piłkarski a nie piłkarzy, którzy dalej uczą się piłkarskiego abecadła.Gdy piłkarz nie umie biegać, podać , czy przyjąć piłki, to nawet Mourinho by nie pomógł

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 15.12.2010, 17:23
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Na jednego wysuniętego i jednego cofniętego. Skoro nie mieliśmy miejsca w kadrze dla dodatkowego napastnika to po co sprowadziliśmy Beto?
Sandomierski ? Jakby nie fatalna postawa Szamotulskiego, pewnie by nie bronił, zresztą średni klub niewalczący o nic ma taką możliwość że może testować wychowanków, graczy młodych ale drużyna walcząca o MP bawić w eksperymenty się nie może.
Tylko że my właśnie eksperymentowaliśmy. Testowaliśmy armię zagranicznego drewna i ostatecznie kupiliśmy jakiegoś średniaka, za bodaj 500 tys. Euro, który nie potrafi grać na przedpolu. Jagiellonia znalazła chłopaka, który dostał jedna szansę i ją wykorzystał.
Jodłowiec? A kto to niby taki?
Przed operacją stawu skokowego to był jeden z najlepszych defensywnych zawodników w lidze. Nawet w aktualnej formie spokojnie wskoczyłby do pierwszego składu Wisły.
Czemu 2,3 lata temu nie pisałeś o tym że Ci zawodnicy to zbawienie dla Wisły, tylko piszesz to teraz po długich obserwacjach?
Akurat o Lewandowskim pisałem. O Peszce i Arboledzie też, nim trafili do Lecha. Sandomierskiego i Jodłowca nie znałem przed transferami do Jagi i Grodziska, ale sądząc po tym jak szybko po zmianie klubu osiągneli wysoką formę to musieli coś sobą prezentować już gdy grali w słabszych zespołach.
Majewski cholerną karierę w lidze zrobił...
Patrząc na pieniądze za jakie został kupiony, a za jakie sprzedany to i tak był świetną inwestycją.
Wielokrotność miliona to co najmniej 3,4 miliony? Źle rozumiesz. Podwójne przebicie by mnie w zupełności zadowoliło. Już nie wspominając o kilkunastu golach na sezon, które ten 20letni zawodnik spokojnie może zdobywać.
Nie twierdzę, że powinniśmy skupować każdego wyróżniającego się polskiego zawodnika. Twierdzę, że powinniśmy ich szukać, bo warto.
Tak samo Peszko, nie miałby szans w sezonie 08/09 na pierwszy plac, wiec poszedł tak samo jak Lewy do klubu w którym miałby szanse grać.
Na pewno Lech był w lepszej pozycji by sprowadzić Peszkę. Problemem nie jest to, że nie sprowadziliśmy danego utalentowanego piłkarza. To co próbuję podkreślić, to fakt, że my ich nie zauważamy w porę i nawet nie próbujemy o nich walczyć. Pablo zdaje się uważać, że nie powinniśmy próbować, bo nie warto. Ja się z tym nie zgadzam.
A co jeśli by obaj do Nas przyszli, połamali sie i nie dośc że nie mielibyśmy 2 MP to mielibyśmy kolejnych Łobodzińskich/Dawidowskich i Ty byś teraz pisał "dlaczego kupujemy szrot"
Popuściłeś wodze fantazji. Przez takiego Lewandowskiego moglibyśmy przegrać mistrzostwo?! Znaczy się, ściągnięty na to samo miejsce Beto wniósł do zespołu więcej?
Nie mam zwyczaju nazywać piłkarzy szrotem z powodów innych niż poziom sportowy. Gdybyś łaskawie zauważył wcześniej pisałem, że Garguła nie jest winien swojej sytuacji.
Już odpowiedziałem na po pytanie w poprzednich postach. Podkreślałem, że większość transferów przeprowadzanych w naszych warunkach finansowych to są i będą niewypały. Twierdzę, że skoro istnieją niedrodzy Polacy mogący być silnymi punktami Wisły to odpuszczanie ich, co proponuje Pablo, nie ma sensu. Piłkarzy na poziomie naszych obecnych gwiazd nie kupimy, bo nas na to nie stać. Musimy inwestować w zawodników rozwojowych. Podawałem przykłady polskich piłkarzy, którzy podołaliby temu zadaniu, ale trafili do innych klubów.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 15.12.2010, 17:40
Cytat:
Na jednego wysuniętego i jednego cofniętego. Skoro nie mieliśmy miejsca w kadrze dla dodatkowego napastnika to po co sprowadziliśmy Beto?
Ok. To kosztem kogo i dlaczego, to raz.
Dwa. Wg. Ciebie Beto-nowy zarabiał tak samo jak Lewandowski i taki sam miał kontrakt?

Cytat:
Tylko że my właśnie eksperymentowaliśmy. Testowaliśmy armię zagranicznego drewna i ostatecznie kupiliśmy jakiegoś średniaka, za bodaj 500 tys. Euro, który nie potrafi grać na przedpolu. Jagiellonia znalazła chłopaka, który dostał jedna szansę i ją wykorzystał.
Gdzie Jaga go znalazła, co ty piszesz. To jest wychowanek, średni klub własnie na takich zawodnikow musi stawiać, a nóż się sprawdzi i potem można go sprzedać. Wcześniej sondowaliśmy m.in Gikiewicza i chcieli za niego 1 mln.

Cytat:
Przed operacją stawu skokowego to był jeden z najlepszych defensywnych zawodników w lidze. Nawet w aktualnej formie spokojnie wskoczyłby do pierwszego składu Wisły
Dawidoski, Garguła, Łobodziński, Ćwielong, Matusiak i inni byli w pewnym momencie swojej kariery jednymi z najlepszych na pozycjach i co z tego wyszło?
Skąd domniemanie że by sie sprawdził?
Cytat:
Wielokrotność miliona to co najmniej 3,4 miliony? Źle rozumiesz. Podwójne przebicie by mnie w zupełności zadowoliło. Już nie wspominając o kilkunastu golach na sezon, które ten 20letni zawodnik spokojnie może zdobywać.
Podwójne czyli dwukrtoność, wielokrotność jak nazwa wskazuje, dla mnie jest to wiecej aniżeli 2.

P.s. Każdy z wymienionych przedtem przez Ciebie graczy ma "dośc wysoki" kontrakt w klubie, kto niby miałby go opłacić?

Czy nie rozumiez sytucaji ze jesli np. kupilibysmy Arbolede to nigdy w naszym klubie nie było by nikogo takego jak Marcelo itp itd.

Każdy mądry po szkodzie, dlaczego skoro jesteś takim dobrym scoutem nie poszedłeś do klubu i nie podpowiedziałeś naszemu glupiemu prezesowi czy też dyrektorowi sportowemu? Dlaczego?

Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.12.2010, 18:46
I parę newsów transferowych z dzisiejszego PS (jeśli ktos nie czytał):

Bonin - podobno chłop dostał ofertę z Legii na 200k Euro rocznie. Dodatkowo trzeba zaplacić: 1 mln PLN za podpis, 0,5 mln PLN Górnikowi za kontrakt i 0,5 mln PLN prowizji menadżerskiej. Wisła podobno może być zainteresowana gdyby udało się jej pozbyć Lobo.
mój komentarz: 2 mln PLN (0,5 mln Euro) i 200k Euro kontraktu to moim zdaniem stanowczo za dużo jak na kogoś kto z założenia miałby byc tylko zmiennikiem. Przy tych cenach Bonin na drzewo.

Hernani - jeszcze w poniedziałek PS donosił że chce 240k Euro kontraktu. Dziś też piszą o 240k ale USD . To daje około 180k EUR rocznego kontraktu. Tyle tylko że sam piłkarz zaprzecza jakoby miały się z nim kontaktować Wisła i Legia i twierdzi że jego priorytetem jest pozostanie w Koronie.
mój komentarz: wydaje mi się że 180k Eur kontraktu to są okolice maksa tego co można zaoferować piłkarzowi klasy Hernaniego. Jeśli miałyby do tego dojść: kasa za podpis, prowizja menadżerska i kasa dla Korony to może się okazać że jest już za drogo.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 15.12.2010, 19:30
jova - niektórzy na forum myślą jednowymiarowo

Uczepią się tezy bez względu na fakty, że wszyscy polscy piłkarze źli, za słabi, na Wisłę, za drodzy itd tak jakby do nas trafiali wirtuozi klasy Iniesty.

Nie chodzi o to żeby grali sami Polacy! Chodzi o to żeby tych którzy są na dobrym poziomie wyłowić. Wyłowić tak jak wyłowiono Peszkę, Mierzejewskiego czy Lewandowskiego.

Pablo84 dla Ciebie
Sobiech ma 20 lat a już w pierwszej rundzie w Polonii zaliczył 6 goli i 6 asyst. Trzeba zaznaczyć ze 2 mecze nie grał z powodu kontuzji i kolejnych 2 z powodu czerwonej kartki. Czyli w 11 meczach zaliczył 12 punktów w punktacji kanadyjskiej Są to statystyki nieosiągalne dla mega talentów takich jak: Mezenga, Cabral czy Rios. (wszyscy ci piłkarze cenę wykupu mają minimum 1 milion euro... czyli są teoretycznie warci tyle co Sobiech)
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 15.12.2010, 19:51
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post

Uczepią się tezy bez względu na fakty, że wszyscy polscy piłkarze źli, za słabi, na Wisłę
Przedstaw te fakty panie kolego..

Ja bardzo bym chciał by w Wiśle grali sami Polacy, ale przytoczę wypowiedz pewnej osoby, dla Was pewno to będzie niezrozumiałe i głupie
Cytat:
Bardzo chętnie wzięlibyśmy polskich piłkarzy, gdyby było ich na tyle. Jest ich jednak mało i są zbyt drodzy, gdyż podaż winduje ceny. Można apelować do działaczy, trenerów, żeby zatrudniać polskich piłkarzy, bo tak będzie fajnie.

Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 15.12.2010, 19:58
Ja naprawdę bym chciał, byśmy mieli w skłądzie samych Polaków- wkońcu jesteśmy Polskim klubem z ogromną patriotyczną historią, jednak sam widzisz jak jest.Tracić dobrego krajana obecnie jest niezwykle trudno.
Zgadza się, ale moim zdaniem nie powinniśmy tej sytuacji wyolbrzymiać i marginalizować polskich zawodników. W tym kraju wciąż są młodzi zawodnicy zdolni podołać wymaganiom Wisły. Niestety znacznie łatwiej można sprowadzić 30latka z zagranicy, który kiedyś coś tam grał, ale od 5 lat szuka formy, niż znaleźć w ME i niższych ligach 20letnich Polaków zdolnych rywalizować o miejsce w składzie Wisły. Inne kluby znajdują takich graczy, bo my ze względu na presję wyniku Polaka zauważamy dopiero gdy już gra na wysokim krajowym poziomie i jego klub woła sobie za niego minimum 500 tys. Euro. Nie dostrzegamy talentów nim eksplodują. Dobrze pamiętam doniesienia prasowe o zainteresowaniu Wisły młodziutkim Murawskim (wtedy jeszcze piłkarzem Arki). Murawski ostatecznie wylądował w Amice. Ktoś od nas go oglądał i odpuścił. Identycznie było z młodym Gargułą, Lewandowskim i pewnie jeszcze wieloma innymi piłkarzami.

Masz rację, że akademia piłkarska z prawdziwego zdarzenia znacznie by nam pomogła, ale siatka skautów zdolna regularnie wyłapywać najbardziej utalentowanych polskich 20latków i sztab szkoleniowy nie bojący się postawić na takiego gracza też przyniosłyby zyski sportowe i finansowe.
Ok. To kosztem kogo i dlaczego, to raz.
Dwa. Wg. Ciebie Beto-nowy zarabiał tak samo jak Lewandowski i taki sam miał kontrakt?
Lewandowski był w stanie rywalizować o miejsce w składzie z Boguskim. Oczywiście przy założeniu, że mając więcej niż jednego typowego środkowego napastnika nie zmienilibyśmy taktyki.
Ile zarabiał Beto? Nie mam pojęcia. Niezależnie od kwoty na pewno za dużo.
Gdzie Jaga go znalazła, co ty piszesz. To jest wychowanek, średni klub własnie na takich zawodnikow musi stawiać, a nóż się sprawdzi i potem można go sprzedać. Wcześniej sondowaliśmy m.in Gikiewicza i chcieli za niego 1 mln.
Masz rację. Pamiętałem że Sandomierski przyszedł z innego klubu, ale zapomniałem, że to było wypożyczenie.
Dawidoski, Garguła, Łobodziński, Ćwielong, Matusiak i inni byli w pewnym momencie swojej kariery jednymi z najlepszych na pozycjach i co z tego wyszło?
Skąd domniemanie że by sie sprawdził?
Dawidowski i Garguła odnieśli bardzo poważne kontuzje, a Łobodziński, Ćwielong i Matusiak nie byli podstawowymi zawodnikami w zespołach walczących o tytuł. To były inne sytuacje.
Sądzę, że Jodłowiec w swojej aktualnej formie poradziłby sobie w Wiśle nie dlatego, że tak wysoko cenię jego umiejętności. Po prostu uważam, że nasza obrona jest aż tak słaba.
Podwójne czyli dwukrtoność, wielokrotność jak nazwa wskazuje, dla mnie jest to wiecej aniżeli 2.
Nazwa wskazuje na "więcej niż jeden".
P.s. Każdy z wymienionych przedtem przez Ciebie graczy ma "dośc wysoki" kontrakt w klubie, kto niby miałby go opłacić?
Nie twierdzę i nie twierdziłem, że powinniśmy ich sprowadzić teraz. Poza Sandomierskim, co do którego się myliłem, to są piłkarze, których można było pozyskać za niewielkie pieniądze. To nie znaczy, że koniecznie trzeba było to zrobić.
Czy nie rozumiez sytucaji ze jesli np. kupilibysmy Arbolede to nigdy w naszym klubie nie było by nikogo takego jak Marcelo itp itd.
Gdybyś zaczął czytać moje posty może zauważyłbyś, że nieskromnie pochwaliłem się, że dostrzegłem talent Arboledy nim zaczęto uznawać go za świetnego gracza. Nie twierdzę, że powinniśmy byli go sprowadzić.
Każdy mądry po szkodzie, dlaczego skoro jesteś takim dobrym scoutem nie poszedłeś do klubu i nie podpowiedziałeś naszemu glupiemu prezesowi czy też dyrektorowi sportowemu? Dlaczego?
Na temat moich predyspozycji do bycia skautem już pisałem. O tu, w poście który cytowałeś:
Gdzie teraz grają rozwojowi i tani polscy piłkarze? Powiem Ci za rok, może dwa. Gdybym dziś potrafił to skutecznie ocenić to pracowałbym jako skaut. Wiem jednak, że mimo napływu obcokrajowców w lidze regularnie pojawiają się nowi krajowi zawodnicy, którzy zostają czołowymi postaciami swoich klubów. Stąd mimo iż nie potrafię wskazać ze 100% pewnością piłkarzy, którzy rozwiną się na miarę poziomu reprezentacji lub LE, to jestem przekonany, że oni istnieją.
Teraz doczytałeś?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:08
Przedstaw te fakty panie kolego..

Ja bardzo bym chciał by w Wiśle grali sami Polacy, ale przytoczę wypowiedz pewnej osoby, dla Was pewno to będzie niezrozumiałe i głupie
Fakty - jak w logice modalnej - to co jest - jest możliwe. Ale to co możliwe nie znaczy że jest

Skoro Lech pozyskując różnych piłkarzy pozyskał również Polaków (Lewandowski czy Peszko) a następnie między innymi ich świetnej grze w poprzednich sezonach czy też tym, awansował do LE i 2 razy wyszedł z grupy znaczy to że gdybyśmy My poszli tą drogą (pozyskiwali nie tylko stranierich ale również Polaków) mielibyśmy szansę mieć podobne sukcesy w Europie co Lech. Jak na razie Lech odnosi sukces bo ma piłkarzy zagranicznych i z Polski. Na samych stranierich albo Polakach sukcesu nie zrobił.

Podsumowując - Lech zrobił sukces w pucharach na mieszance Polaków i cudzoziemców (nie odpuszczał naszych lokalnych "gwiazdek") to jest fakt!

My ładujemy kasę od kilu lat właściwie tylko w obcokrajowców (wyjątek Wilk) - i sukcesów w pucharach w ostatnich latach nie mamy. Niby mamy tylko nadzieje że na Riosach coś ugramy w pucharach. Mamy ze tak powiem samą możliwość i nic więcej.... a nie fakty jak Lech.

No ale My trzymamy się swojej linii - lepszy przepłacony słabiutki Jovanic niż Sandomierski. Lepsza armia przeciętnych stranierich, Polaków odpuśćmy! A nasi stranieri w większości nie są lepsi od Polaków.

Ja nie chciałbym żeby w Wiśle grali sami Polacy. Nie podobają mi się 2 wzorce (pisałem o tym już kiedyś)
1. Athletic Bilbao - sami Baskowie grają i w zasadzie mają szansę tylko na środek ligi Hiszpańskiej
2 . Arsenal - żal patrzeć na 5 francuzów w 11 Arsenalu bez Anglików... (chociaż i tak sie poprawiło - jest w kadrze aż dwóch! Wilshere i Walcott)
(Arsenal w ostatnich 5 sezonach nie zdobył NIC. Jak na taki klub to żenada i wstyd. Wiecznie, drudzy, trzeci ale ani mistrzostwa, ani pucharu Anglii ani też LM.... jak na taki klub i na te pieniądze co mają to żenada! MU bije ich na głowę... no ale tak jednak gra kilku Anglików)

Oba te wzorce mi się nie podobają
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:10
Reiro napisał(a):Wyświetl post
A kogo Ty się spodziewasz...? Zawodnicy pokroju Arboledy czy Lewandowskiego kosztują w granicach kilku milionów Euro za sztukę.

.
Kończmy juz z usprawiedliwianiem tej nieudolnosci.Jakos Lech umiał ich wynalesc ,a teraz ich stac na zatrzymanie takiego Arboledy,albo na wydanie kasy na Rudnevsa.Jak chcemy sie liczyc to trzeba robic jeden-dwa porzadne transfery,a nie 5 z których jeden nadaje się do składu,ale w zaden sposób go nie wzmacnia...Spodziewam sie ,że w końcuCupiał sie przebudzi,że przyjdzie taki zawodnik w ofensywie jak np.Marcelo w obronie,że moze Wisła w końcu wyda na kogoś milion euro,a nie bedzie wmawiac ,ze ten za darmo to mega zawodnik,ze poprostu w końcu będziemy zadowoleni.Czy to naprawde tak wiele?
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 15.12.2010 o godz. 20:15.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 15.12.2010, 20:14
Jak widać JOVA niektóre linijki zdołały umknąć, zbyt dużo po prostu tego na raz

Cytat:
Dawidowski i Garguła odnieśli bardzo poważne kontuzje, a Łobodziński, Ćwielong i Matusiak nie byli podstawowymi zawodnikami w zespołach walczących o tytuł. To były inne sytuacje.
Sądzę, że Jodłowiec w swojej aktualnej formie poradziłby sobie w Wiśle nie dlatego, że tak wysoko cenię jego umiejętności. Po prostu uważam, że nasza obrona jest aż tak słaba.
Nie o to mi chodziło.Wymienieni przeze mnie zawodnicy przychodzili własnie jako piłkarze mający wzmocnić drużynę i mieć pierwszy plac. A to jak sie stało to co innego. Jodłowiec w aktualnej formie poradziłby sobie bo mamy obronę, czyli rozumiem należało go kupić...tego lata? Nie sadze by był do wyciągnięcia za małe pieniadze jak sugerujesz tutaj :
Cytat:
to są piłkarze, których można było pozyskać za niewielkie pieniądze.
No chyba że wiedziales o tym w 2006 roku jak przechodził do Groclinu. U Nas wtedy mógłby grać conajwyżej w rezerwach.
Przypomne że kilka lat wstecz, czyli w momencie w ktorym powinniśmy/mogliśmy pozyskac wymeinionych przez Ciebie piłkarzy przezywalismy tzw. kryzys po kominach płacowych.

DObra tyle nie mam siły, punkt widzenia punkt siedzenia kazdy ma swoj.

E :

Cytat:
Skoro Lech pozyskując różnych piłkarzy pozyskał również Polaków (Lewandowski czy Peszko) a następnie między innymi ich świetnej grze w poprzednich sezonach czy też tym, awansował do LE i 2 razy wyszedł z grupy znaczy to że gdybyśmy My poszli tą drogą (pozyskiwali nie tylko stranierich ale również Polaków) mielibyśmy szansę mieć podobne sukcesy w Europie co Lech. Jak na razie Lech odnosi sukces bo ma piłkarzy zagranicznych i z Polski. Na samych stranierich albo Polakach sukcesu nie zrobił.

Podsumowując - Lech zrobił sukces w pucharach na mieszance Polaków i cudzoziemców (nie odpuszczał naszych lokalnych "gwiazdek") to jest fakt!
Czyli zapominamy że w przeciagu ostatnich lat, to my mieliśmy najwięcej MP i byliśmy najlepszą drużyną? Jakby Skorża nie s.......ił przygotowań było by inaczej, zauważ, ze w okresie początkowym tj. lipiec sierpień zarówno Wisła jak i Lech grały mega pytę !!!
Ogryzek ile razy rozmawiałes z trenerem, byłeś na treningu, że tak słabo oceniasz Jovanica badz Kurto sugerując Sandomierskiego.
Ja odnoszę wrażenie że jak nie zrobimy sukcesu w pucharach to wszyscy wrzucają focha. Było mówione o DŁUGOFALOWEJ POLITYCE KLUBU, jesteście w stanie poczekać i dać jej szansę czy nie?

A co do Sobiecha. Owszem może zrobic karierę, moze ale nie musi. 1 mln to dla Nas za duzo jak za Polaka.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 15.12.2010 o godz. 20:25.

Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:19
Kończmy juz z usprawiedliwianiem tej nieudolnosci.Jakos Lech umiał ich wynalesc ,a teraz ich stac na zatrzymanie takiego Arboledy,albo na wydanie kasy na Rudnevsa.Jak chcemy sie liczyc to trzeba robic jeden-dwa porzadne transfery,a nie 5 z których jeden nadaje się do składu,ale w zaden sposób go nie wzmacnia...Spodziewam sie ,że w końcuCupiał sie przebudzi,że przyjdzie taki zawodnik w ofensywie jak np.Marcelo w obronie,że moze Wisła w końcu wyda na kogoś milion euro,a nie bedzie wmawiac ,ze ten za darmo to mega zawodnik,ze poprostu w końcu będziemy zadowoleni.Czy to naprawde tak wiele?
Amica miala swojego Lewandowskiego i Rudnevsa,a my Blaszcza i Marcelo.zreszta ich transfery tez nie sa w 100% trafione.czasem nam się uda kogoś wyhaczyć czasem im.czasem my mamy wtopę czasem oni.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
zajacek
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 15.12.2010, 20:27
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Ja nie chciałbym żeby w Wiśle grali sami Polacy. Nie podobają mi się 2 wzorce (pisałem o tym już kiedyś)
1. Athletic Bilbao - sami Baskowie grają i w zasadzie mają szansę tylko na środek ligi Hiszpańskiej
2 . Arsenal - żal patrzeć na 5 francuzów w 11 Arsenalu bez Anglików... (chociaż i tak sie poprawiło - jest w kadrze aż dwóch! Wilshere i Walcott)
(Arsenal w ostatnich 5 sezonach nie zdobył NIC. Jak na taki klub to żenada i wstyd. Wiecznie, drudzy, trzeci ale ani mistrzostwa, ani pucharu Anglii ani też LM.... jak na taki klub i na te pieniądze co mają to żenada! MU bije ich na głowę... no ale tak jednak gra kilku Anglików)

Oba te wzorce mi się nie podobają
Tjaa... i nie podoba Ci się M United (2-3 Angoli), nie podoba Ci się Chelsea (1-2 Angoli) itede.

Akurat przykład angielskiej ligi, mimo całej karkołomności jest niezły - gdy w Premier League pojawiły się naprawdę duże pieniądze (jakieś 10lat temu) szybko okazało się, że po prostu nie ma tylu Anglików gwarantujących odpowiedni poziom, by w lepszych drużynach mogli stanowić ich trzon. "Arsenalizacja" ligi była po prostu nieunikniona.
U nas z zachowaniem wszystkich proporcji też się tak dzieje - i to nie koniec tryndu - za niedługo wszystkie, wszystkie kluby naszej ligi będą miały składy z przewagą obcokrajowców .
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.12.2010, 20:27
Obawiam się, że to nie jest żadne rozwiązanie. Ta drużyna potrzebuje poważnych wzmocnień w ofensywie i defensywie jeśli ma wreszcie sprostać w sensowny sposób wyzwaniu europejskich pucharów oraz utrzymać i poprawić pozycję w lidze przy coraz bardziej rosnącej konkurencji.

A w kwestii, obcokrajowcy, czy Polacy - to nie narodowość się liczy, tylko umiejętności, charakter, talent etc. Trzeba być otwartym na oba te "kierunki", ale jednak z większym naciskiem na zagranicę - bo wybór generalnie większy, ceny rozsądniejsze, mentalność lepsza, baza wyszkolenia solidniejsza. Polskim piłkarzom wciąż też bardzo dużo brakuje do prawdziwego profesjonalizmu.
Ostatnio edytowane przez Markus : 15.12.2010 o godz. 20:37.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:35
picasso napisał(a):Wyświetl post
Amica miala swojego Lewandowskiego i Rudnevsa,a my Blaszcza i Marcelo.
Kriviec ,Peszko,Stilic,Injac.....
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:37
Czyli zapominamy że w przeciagu ostatnich lat, to my mieliśmy najwięcej MP i byliśmy najlepszą drużyną?
.
No ale te tytuły MP wywalczyli w większości Polacy tacy jak Żurawski, Kosowski, Frankowski czy Szymkowiak oraz kilku obcokrajowców

Tak, kiedyś kupowano czołowych polskich piłkarzy do Wisły i była gra

A co do Sobiecha. Owszem może zrobic karierę, moze ale nie musi. 1 mln to dla Nas za duzo jak za Polaka.
Czyli co? Lepiej dać tą kasę na Riosa, Cabrala czy Mezengę?

Paszporty nie grają

Kiedyś dano taką kasę za młodego Żurawskiego. Warto było czy nie? (Większą jeśli liczyć siłę nabywczą)

Jeszcze raz powtórzę - paszporty nie grają - skoro był Mierzejewski - szkoda że go odpuściliśmy, tak samo jak Lewandowskiego czy teraz Sobiecha.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 15.12.2010 o godz. 20:39.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 15.12.2010, 20:45
Ogryzek, czy zapomniałęs co było pare lat temu?
Kupiliśmy bardzo dobrych graczy i ch**a wyszło, wiec nei dziwię sie ze klub teraz bardziej obawia sie duzych inwestycji. Spokojnie.Już wiecie wszyscy że z Sobiecha taki superpiłkarz będzie?

I nie rozumiem tekstów o pisaniu że odpuściliśmy Lewandowskiego, Lech złożył LEPSZĄ ofertę i tyle.Taki rynek.

Mierzeja żałuje, ale prześledz jego karierę, talent wybuchł dopiero w Polonii Warszawa, tak samo jak talent wybuchł Matusiakowi w Bełchatowie. W momencie gdy Grembocki "powoływał" go do kadry Polski był już piłkarzem Polonii J.W. Warszawa.
2 sezony temu mając do wyboru Niedzialana i Mierzejewskiego kogo byś wybrał....

I ja nie twierdzę by dawac kase na Riosów, Cabrali tylo by z głową wydawac pieniadze, by juz przeszliśmy etap wydawania pieniedzy w błoto!
Ćwielong jak przychodził do Nas miał również opinię wielkiego talentu.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 15.12.2010 o godz. 20:47.

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:47
Ogryzek, czy zapomniałęs co było pare lat temu?
Kupiliśmy bardzo dobrych graczy i ch**a wyszło, wiec nei dziwię sie ze klub teraz bardziej obawia sie duzych inwestycji. Spokojnie.Już wiecie wszyscy że z Sobiecha taki superpiłkarz będzie?

I nie rozumiem tekstów o pisaniu że odpuściliśmy Lewandowskiego, Lech złożył LEPSZĄ ofertę i tyle.Taki rynek.

Mierzeja żałuje, ale prześledz jego karierę, talent wybuchł dopiero w Polonii Warszawa, tak samo jak talent wybuchł Matusiakowi w Bełchatowie. W momencie gdy Grembocki "powoływał" go do kadry Polski był już piłkarzem Polonii J.W. Warszawa.
2 sezony temu mając do wyboru Niedzialana i Mierzejewskiego kogo byś wybrał....
Pisałem wtedy o Mierzejewskim - bo oglądałem kilka meczy Wisły Płock

PS
Ćwielonga to wzięliśmy żeby odzyskać dług od Ruchu, że tak powiem wzieliśmy w naturze bo Ruch gotówki nie miał. I ponadto kosztował 200 tysięcy euro a nie milion .... nie demonizuj. Nigdy by do nas nie trafił gdy Ruch nam nie był winien pieniędzy... więc ciężko to uznać za transfer przemyślany.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 15.12.2010 o godz. 20:51.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 15.12.2010, 20:55

hmm.ja czttałem ywiad z Lewandowskim w ktorym mowil,że wybierze ten klub w ktorym bedzie miał szansę grania.w Wisle spodziewal się ławki.zreszta pojawiały sie też pogloski,że my dawaliśmy więcej kasy zarówno zawodnikowi jak i klbowi.tak więc z ta lepsza ofertą Kuchenek nie do końca musi być prawda.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 15.12.2010, 20:59
picasso napisał(a):Wyświetl post
hmm.ja czttałem ywiad z Lewandowskim w ktorym mowil,że wybierze ten klub w ktorym bedzie miał szansę grania.w Wisle spodziewal się ławki.zreszta pojawiały sie też pogloski,że my dawaliśmy więcej kasy zarówno zawodnikowi jak i klbowi.tak więc z ta lepsza ofertą Kuchenek nie do końca musi być prawda.
Mnie obiło się o uszy, że Pogorzelczyk jeździł do Pruszkowa i opowiadał Lewemu, jak to super mu będzie w Poznaniu. Bednarz pojechał raz z kontraktem i tyle.
Podobnie było z jego transferem do Dortmundu. Trener jeździł z dyrektorem sportowym wielokrotnie do Poznania i namawiał go do gry w Borussii. A Fener i Blackburn dawały więcej pieniędzy.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów