|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Ciężko mówić o 100% bo nie ma tego jak mierzyć. Podciągniesz tyle co przed kontuzją i będzie ok, weźmiesz kilo więcej i strzeli. Warto eksperymentować? Raczej będzie dobrze, ale daj organizmowi szansę - jak Cię kocha to wróci ![]() Rozsądek jest bardzo ważny w tym. Lepiej wykazać cierpliwość i mieć spokój na lata niż się przypalić i spieprzyć sobie pół roku. Poniżej link do materiału przygotowawczego FORMOZY, jakby zainteresowanie było większe, ale program wg mnie dla cierpliwych. http://www.formoza.wp.mil.pl/pl/11.html ![]()
JESTEM LAMUSEM
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
dokładnie. Dabrdzo dobry jest jeszcze, choć ciężki trening interwałowy ![]()
"Każdy ma w życiu swoje Westerplatte"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
a najlepiej wszystko połączyć razem, czyli dobre interwały + dieta redukcyjna.
Wtedy efekty są bardzo zadowalające. Był ktoś z Was w GymPark na Zabłociu? Wygląda na niezły wypas |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Ma ktoś z Was namiar na sklepy z suplami w Krakowie w których są w miare rozsądne ceny?
Oczywiście nie chodzi mi o sklepy w których sprzedają bądź prowadzą sąsiedzi z drugiej strony. Może być na prv. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Możesz tez sprawdzić sklep na al. Beliny Prażmowskiego. też chyba sprzedają na allegro. Możesz przeglądnąć jeszcze strony internetowe tych sklepów. Witaboks i bodyfast. ten na starowiślnej nie wiem.No i jeszcze polecam sklep.kfd.pl. Co prawda nie z Krakowa, ale bardzo dobre ceny, dużo promocji i zero oszustwa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
A na Wisle? Co sądzicie?
![]() |
|
|
|
Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
siema,
mam pytanie odnośnie diety, zrobiłem sobie rozpiske i wygląda ona mniej więcej tak: 1 posiłek: platki owsiane na mleku + 3 jajka na twardo 2 posiłek: ryz + pól piersi z kurczaka + pomidor 3 posiłek: ryz + pól piersi z kurczaka + pomidor TRENING (1,5-2h) 4 posiłek : twarozek z makaronem 5 posiłek: twarozek sam Co jakiś czas oczywiście będę zmieniał produkty w taki sposób by dostarczać wszystko tzn węgle itp. Czy ta dieta jest w miare zadowalająca i moze dac efekty? Dodam ze cwiczyl bede 4 dni pod rzad (okolo 1,5-2 h) i 4 odpoczywal poniewaz pracuje 4x4.
Ostatnio edytowane przez mercury : 11.12.2010 o godz. 18:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Nikt Ci nie powie czy jest zadawalająca jeśli nie podałeś swojej aktualnej wagi.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tydzień ma 8 dni? |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() po pierwsze, to proponuje wejść na jakieś forum kulturystyczne, np. kfd.pl i zapoznać się z podstawami. W dziale Dieta podwieszone tematy. Tam znajdziesz info co jeść, ile, jakie dziennie zapotrzebowanie na białko, ww i tłuszcze. Porady, wskazówki itd. Ten temat jest ważny: http://www.kfd.pl/dieta-na-mase-4.html A tak w skrócie to dodam od siebie: Dziennie powinieneś spożywać 2-3g białka, 5-8g ww, 1g tłuszczu na kg masy ciała. czyli mnożysz x80 i wychodzi ile potrzebujesz na dzień. W każdym posiłku powinno znajdować się białko poch. zwierzęcego, dużo ww złożonych, zwłaszcza w posiłkach około treningowych. W tychże posiłkach należy też unikać tłuszczy. Tłuszcze, ale tylko te zdrowe (oliwa, orzechy, migdały, ryby) spożywaj rano i w ostatnim posiłku. Dużo warzyw, zwłaszcza tych zielonych, ale nie zawierających skrobie. Bezpośrednio po treningu uzupełnić węglowodany proste (50-60 gr), czyli zjeść 1-2 banany. Proste, ponieważ one szybko dostarczają glikogenu i energii utraconych na treningu. Normalnie staraj się unikać tych prostych (cukry, słodycze), ale owoce (głównie pomarańcze, truskawki, jabłka, mandarynki...) możesz jeść, z tym, że raczej rano. Unikaj tez produktów przetworzonych. Posiłki lepiej spożywać mniejsze, ale częściej. 5-6 dziennie. Przerwy między posiłkami 2-3h (ostatecznie +/- 0,5h, ale nie więcej niż 4h). Pic dużo wody niegazowanej (min. 3 litry dziennie, podczas treningu co 15 min 2 łyki). Możesz sobie robić np. 1 dzień wolnego od diety, wtedy możesz jeść co chcesz (pizza, lody..), ale w miarę rozsądnie. Pamiętaj o regeneracji. Sen ok. 8h... Odżywki na razie odpuść. Gainer i białko to tylko uzupełnienie diety, więc mozesz brać w razie, gdy będziesz miał braki w diecie. Za mało białka - białko. Opuścisz jakiś posiłek, np. ten po treningu z powodu braku czasu - gainer... Także teraz spójrz na swoja dietę i pomyśl, gdzie zrobiłeś błędy. Oblicz udział procentowy b,ww,t i zobacz ile brakuje. Masz tam przykładowe diety dla osoby ważącej 80 kg. Skorzystaj z niej. Tak na szybko: Pierwszy posiłek masz ok, ale dorzuć zdrowych tłuszczy, np. orzechy arachidowe. Drugi też ok. Możesz dorzucić jakiś owoc. Trzeci ok, ale dorzuć więcej warzyw, najlepiej mieszanka warzywna. Ten posiłek ma być najbardziej wartościowy w węglowodany złożone Po treningu banan. Posiłek po treningowy taki sam jak przed, ale bez warzyw. Same węgla (ryż brązowy, kasza, makaron) i białko poch. zwierzęcego (pierś najlepsza, możesz dać też wołowinę, cielęcinę, rybę bez tłuszczu-tuńczyk w wodzie). Piąty posiłek jakaś ryba - makrela, tuńczyk, pstrąg, dorsz... + węglowodany (ryż brązowy, kasza, makaron) Szósty posiłek Twaróg półtłusty z oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o ilość, to sam sobie dobierz, tak żeby wszystko pasowało. Ale w około treningowych najlepiej cały woreczek ryżu lub kaszy (100 gram) i jakieś 150 gram piersi z kurczaka/indyka. Pierwszy posiłek np. 200ml mleka i 100gr owsianych (polecam górskie, bo błyskawiczne są przetworzone). 30 gr orzechów. itd. No i co do treningu. Bez intensywnego treningu efektów nie będzie, po za tym, że będziesz po prostu gruby Tutaj martwi mnie to, że masz treningi 4 dni pod rząd a później 4 dni przerwy. Trochę słabo to widzę. Pracujesz cały dzień? Jeśli tak, to cóż zrobić... Ale musisz wiedzieć, że mięśnie rosną podczas regeneracji. Dlatego najlepiej ćwiczyć co drugi dzień. 3x w tygodniu na początek. Ćwicząc 4x z rzędu możesz się zakatować... Mam nadzieję, że pomogłem. Naprawdę polecam przejrzeć ten temat z linka. Jak ułożysz dietę, to daj do sprawdzenia. Tylko dokładnie - ilość, odstępy czasowe i udział procentowy b, ww, t. Pozdro ![]()
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 11.12.2010 o godz. 21:07.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
Co do pracy to niestety pracuje 4 dni po 12h więc raczej nie ma możliwości żebym ćwiczył, bo na siłkę mam około 2km i przeważnie ide z buta. Pozdro i jeszcze raz wielkie dzięki. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Ktoś poleci jakąś siłownie w okolicach Bronowic? Dla początkujących, dobrze by było jakby nie było dużego ruchu no i oczywiście cena była przystępna. Liczę na Waszą pomoc Wiślacy.
![]() Bogusław Cupiał napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mercury, masz tu stronkę z przykładowymi dietami gotowcami dla różnych przedziałów wagowych.
Nie musisz się stosować dokładnie, ale warto zobaczyć o co w tym chodzi i wyciągnąć wnioski ![]() http://www.atleci.pl/viewtopic.php?f=2&t=4998 wystarczy się zalogować i do lektury ![]() ogólnie gianbuffon zajebiście Ci wszystko wytłumaczył. Na początek ta wiedza wystarcza w 100% teraz tylko treningi sobie ogarnij, mogę zarzucić linkami dobrymi później ![]()
Ostatnio edytowane przez Lewy'88 : 12.12.2010 o godz. 16:50.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
![]() A co do tego treningu 4 dni pod rząd, mogło by być lepiej bo regeneracja to podstawa ale jak będziesz pamiętał o tym żeby nie robić barków po treningu klaty i na odwrót to będzie spoko. I nie łącz dwóch dużych partii na jednym treningu bo sie zajebiesz. Masz jakąś rozpiske wg której będziesz ćwiczył? Lewy na tej stronie brakuje diety dla osób powyżej 100 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Jeśli brałeś, to jak zażywałeś ? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
jak brać gainera+kreatyne?
chodzi mi o dni treningowe i nie treningowe ![]()
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Gainera się bierze w zależności od ubytków w diecie. a kreatyne rano na czco i po treningu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
no to w dzien treningowy,a co w dni bez tereningu?
![]()
TYLKO CW3L3 NOSZA ZELE !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tylko rano lub jak chcesz, to rozłóż sobie na dwa razy. Czyli rano i po południu. Ale generalnie lepsza opcja tylko rano.
A w ogóle jaka to kreatyna?
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 19.12.2010 o godz. 22:22.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Witam. Mam pytanie co do suplementów. Co polecacie zapodać po 1 cyklu mono kreatyny i miesiącu przerwy? Mój cel to wzrost masy mięśniowej i siły, potrzeba mi na pewno paru kilogramów ( obecnie pije gainera raz dziennie ale już sie kończy ).
Pozdrawiam ![]() ![]()
Wisła Kraków
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Jak wzrost masy to bierz się za michę chłopie i w przypadku braków kalorycznych uzupełniaj Gainerem.
Dla lepszej regeneracji potreningowej możesz zapodać BCAA po treningu i ZMA przed snem. Ewentualnie jakiś NO Booster dla lepszej pompy i Carbo podczas treningu. tyle |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
tak jak kolega wyżej napisał, na pewno carbo podczas treningów, bcaa jako antykatabolik (polecam z activelabu bcaa xtra) po trenie. przede wszytskim kolego dieta dobra to podstawa. a z odzywek booster no na pompe miesniowa (tu moge polecic zestaw superpump + sizeon - dobry booster - superpump i weglowodany w czasie treningu do picia - size on). do tego mozna dorzucić kreatynke np XPANDa, bardzo dobra - w proszku, nie w capletach, chociaz ta tez jest dobra jednak lepsze wchlanianie jest z płynu i do tego xpanda monohydrat z vitalmaxu). wiecej pytan pisz na priv![]()
PdG.
TYLKO WISŁA! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja natomiast BCAA nie polecam jeśli robisz masę i tym bardziej jeśli nie robisz aero. Chyba, ze masz duże fundusze, to jak chcesz... Białka i gainery też niepotrzebne. Samymi prochami gó.no zrobisz.
Tak naprawdę to nie mogę Ci za wiele pomóc, bo nic o Tobie nie wiem... napisz mi ile masz lat, waga, wzrost, staż, jaką masz dietę i udział b,ww,t w diecie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
ryż, makaron, mieso, jaja, ryby, orzechy, warzywa i owoce, oczywiscie bilans kcal dodatni i urosniesz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zdecydowanie UNS
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
A co powiecie na taki plan (sciagniety z sfd tylko dadane po 1 serii do kazdego cwiczenia)? Treningi naprzemiennie 3 razy w tygodniu.
A Klatka piersiowa: - Wyciskanie hantli na skosie 4s Barki: - Wyciskanie hantli 3s Tricepsy: - Pompki na poręczach 3s Plecy: - Martwy ciąg 3s - Podciąganie na drążku 3s Nogi: - Prostowanie nóg w siadzie 3s - Uginanie nóg w leżeniu 3s Bicepsy: - Uginanie ramion ze sztanga 3s B Klatka piersiowa: - Wyciskanie sztangi płasko 4s Barki: - Wyciskanie sztangi sprzed głowy 3s Tricepsy: - Prostowanie ramion na wyciągu 3s Plecy: - Wiosłowanie sztanga 3s - Unoszenie z opadu 3s Nogi: - Przysiady ze sztangielkami 3s - Uginanie nóg w leżeniu 3s Bicepsy: - Uginanie ramion ze sztangielkami z obrotem nadgarstka 3s |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no git, tylko w B na nogi powinny być przysiady ze sztangą, nie ze sztangielkami, i triceps bym zamienił na wyciskanie francuskie sztangi leżąc.
Pozdro ![]()
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|