The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.11.2010, 02:46
Od dawna mieszkańcy Kazimierza skarżyli się, że ich dzielnica traktowana jest jak darmowy parking. Wprowadzenie strefy C miałoby zwiększyć rotację i ułatwić znalezienie wolnego miejsca. Ten punkt widzenia podzieliła wczoraj większość radnych. ]Wkrótce więc strefa C obejmie obszar między ulicami Dietla i Podgórską oraz od Wisły od strony ronda Grunwaldzkiego do nasypu kolejowego przy ulicy Halickiej. Płacić trzeba będzie także za parkowanie między Dworcem Głównym a rondem Mogilskim oraz między ulicami Lubomirskiego a Lubicz.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 08.11.2010, 13:15
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Pudło.

„Nie trzeba będzie za kilka lat rozkopywać modernizowanego obecnie skrzyżowania ulic Lipska i Saska, by wybudować linię tramwajową do ulicy Wielickiej” – mówi Jacek Bartlewicz, rzecznik prasowy ZIKIT. Zaznacza, że na etapie budowy uda się zastosować takie rozwiązania, by w przyszłości, bez ingerencji w modernizowane skrzyżowanie rozpocząć budowę tramwaju nad magistralą kolejową w Płaszowie.
Siwy
Dyskutowaliśmy kiedyś w "politycznym" na temat lini na Płaszów. Jako, że inwestycja zbliża się ku końcowi mogę Ci powiedzieć:
Skrzyżowanie Saska-Lipska będzie musiało być w terminie późniejszym przebudowane (rozkopane) z tego względu, że tory tam idą tylko w linii prostej. Nie ma żadnego "skrętu", ani nie odchodzą "ślepe" tory tak jak to miało miejsce gdy budowano rondo Grzegórzeckie i wyprowadzono linię w kierunku mostu.

To tyle na temat wizji ZIKIT.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 08.11.2010, 13:57
No to głupio, że o tym nie pomyśleli.

Aczkolwiek dołożenie kilkunastu metrów torów nie spowoduje jakiegoś całkowitego rozkopania tego skrzyżowania.
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 08.11.2010, 17:10
Prestiżowa nominacja dla krakowskich studentów :

Cytat:
Jury konkursowe Schindler Award 2010 dokonało wyboru 10 finalistów spośród współzawodniczących w tym cyklicznym konkursie studentów architektury z całej Europy.

Nominowana dziesiątka została wyłoniona ze 174 projektów złożonych indywidualnie przez studentów lub przez zespoły wyższych uczelni architektonicznych z całej Europy. Dla porównania, w poprzednim konkursie Schindler Award w 2008 roku zgłoszono 125 projektów.
Ogłoszone współzawodnictwa stało się wyzwaniem dla studentów architektury do modernizacji przestrzeni części kompleksu berlińskiego Olimpic Park, tak by stała się dostępna dla wszystkich, nie wyłączając osób niepełnosprawnych. Przewodnicząca jury, Françoise-Hélène Jourda, powiedziała, że tak duża liczba zgłoszeń, najlepiej pokazuje, że hasło "dostępność dla wszystkich" stało się bardzo ważne dla architektów w Europie.

Wsród nominowanych Schindler Award 2010 znalzał się projekt "Game of senses" Piotra Palucha i Filipa Piwowarczyka z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej pod opieką Prof. Jacka Gyurkovicha i Prof. Arch. Hanny Grabowskiej-Paleckiej
Gratulacje

http://architektura.muratorplus.pl/k...-,192_9123.htm
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 10.11.2010, 01:42
Majchrowski szaleje.

Otworzył właśnie Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego, a niebawem otworzy Muzeum Sztuki Współczesnej i linię do Golikówki. Obliczył idealnie ;-)
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.11.2010, 09:09
"Hala w Krakowie bez pieniędzy i operatora

Coraz bardziej oddala się budowa w Krakowie hali widowiskowo-sportowej z prawdziwego zdarzenia. Kraków jest jednym z niewielu miast wojewódzkich, które nie dysponuje takim obiektem - informuje "Dziennik Polski".

Ponieważ banki nie złożyły oferty finansowania budowy hali w Czyżynach, ogłoszono nowy przetarg, by zdobyć pieniądze na tę inwestycję.
- Liczymy, że w połowie grudnia otrzymamy ostateczne oferty z banków. Teraz chcemy pozyskać 300 a nie 350 mln zł - mówi Bartłomiej Cieciak, prezes Agencji Rozwoju Miasta.

To jednak nie koniec problemów. Unieważniono bowiem także kolejny przetarg - na przyszłego operatora hali. W ARM od dłuższego czasu prowadzono w tej sprawie rozmowy z konsorcjum SMG Polska, (wcześniej zostało wybrane m.in. na operatora stadionu we Wrocławiu), ale odstąpiło ono od negocjacji.

Na razie więc gmina ma jedynie wykonawcę hali i jest znana kwota, za którą firma deklaruje, że ją postawi."

interia.pl
Ostatnio edytowane przez Coglin : 10.11.2010 o godz. 09:14.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 10.11.2010, 09:28
Coglin napisał(a):Wyświetl post
"Hala w Krakowie bez pieniędzy i operatora

Coraz bardziej oddala się budowa w Krakowie hali widowiskowo-sportowej z prawdziwego zdarzenia. Kraków jest jednym z niewielu miast wojewódzkich, które nie dysponuje takim obiektem - informuje "Dziennik Polski".

Ponieważ banki nie złożyły oferty finansowania budowy hali w Czyżynach, ogłoszono nowy przetarg, by zdobyć pieniądze na tę inwestycję.
- Liczymy, że w połowie grudnia otrzymamy ostateczne oferty z banków. Teraz chcemy pozyskać 300 a nie 350 mln zł - mówi Bartłomiej Cieciak, prezes Agencji Rozwoju Miasta.

To jednak nie koniec problemów. Unieważniono bowiem także kolejny przetarg - na przyszłego operatora hali. W ARM od dłuższego czasu prowadzono w tej sprawie rozmowy z konsorcjum SMG Polska, (wcześniej zostało wybrane m.in. na operatora stadionu we Wrocławiu), ale odstąpiło ono od negocjacji.

Na razie więc gmina ma jedynie wykonawcę hali i jest znana kwota, za którą firma deklaruje, że ją postawi."

interia.pl
Czyli za kadencji bolszewika Kraków właśnie traci trzecią wielką imprezę. Eurobasket 2009 Euro 2012 już nas ominęło teraz przechodzi koło nosa MS w siatkówce 2014.
Sprawdzony prezydent....
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.11.2010, 10:30
Błagam Was ludzie, nie głosujcie na Jacka....

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 10.11.2010, 10:35
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Błagam Was ludzie, nie głosujcie na Jacka....
Po przeczytaniu Twojego posta dochodzę do wniosku, że właśnie z takim apelem powinniśmy się zwrócić do wszystkich. A nie przekrzywiać się czy Duda lepszy od Kracika czy odwrotnie.

Nie głosujmy na Majchrowskiego, a to przy którym z pozostałych kandydatów postawisz krzyżyk jest już obojętne. Gorzej nie będzie. Raczej
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.11.2010, 14:02
na osłodę kilka informacji i perspektyw dla lotniska w Balicach :]

http://www.tvp.pl/krakow/publicystyk...i-2010/3266643
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 10.11.2010, 14:17
QBAS napisał(a):Wyświetl post
Nie głosujmy na Majchrowskiego, a to przy którym z pozostałych kandydatów postawisz krzyżyk jest już obojętne. Gorzej nie będzie. Raczej
Dokładnie. W pierwszej turze to czy oddamy głos na Dudę czy Kracika nie ma znaczenia. Żaden z nich w pierwszej turze nie wygra, a i tak w takim samym stopniu ograniczamy szanse na to Majchra. W drugiej turze chyba nikt nie ma wątpliwości - każdy, tylko nie Majchrowski
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
krakulaku
Junior Member

Od: 11.2010

Stary 10.11.2010, 18:18
Mnie najbardziej interesuje kiedy zaczną budować i kiedy zamierzają skończyć linię tramwajową na Ruczaj.

O ile się nie mylę to miesiąc temu zakończono przetarg coś koło 150 mln złotych wyszło, ktoś coś wie o terminach ?
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 16.11.2010, 22:35
http://www.gazetakrakowska.pl/krakow...stwa,id,t.html

Północna obwodnica Krakowa zupełnie wyleciała z planów Ministerstwa Infrastruktury. Na razie nie ma też pieniędzy na połączenie Rybitw z Nową Hutą trasą S7. Lokalne władze same nie udźwigną inwestycji wartych ok. 2 mld złotych. A bez nich Kraków będzie wiecznie miał problemy z korkami.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 17.11.2010, 00:28
Wydatki na inwestycje w 2011:

centrum kongresowe 43,4 mln zł

stadion Wisły Kraków 127,6 mln zł

budowa ratusza miejskiego (ul. Centralna) 20,1 mln zł

rozbudowa węzła Ofiar Katynia 36,7 mln zł

parking podziemny "Nowy Kleparz" 38,4 mln zł

odbudowa żłobka przy ul. Majora 18 4 mln zł

rozwój Systemu Zarządzania Transportem 11,6 mln zł

stadion Cracovii 34,5 mln zł

linia tramwajowa od ul. Brożka do kampusu UJ 30,1 mln zł

estakada w ciągu ul. Nowohuckiej i Powstańców Wielkopolskich 20,7 mln zł

Dzisiaj otwarto budynek Muzeum Sztuki Współczesnej. Fotki niżej.

Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 17.11.2010 o godz. 00:45.
Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 18.11.2010, 15:51
czy ktos orientuje się, czy dzieje sie cos w okolicach wyjazdu z Krakowa na Warszawę ? (al 29go - Węgrzce, Michałowice) ? wyjazd i wjazd do Krakowa od tamtej strony jest w fatalnym stanie (na wysokosci hotelu system itd), takich dziur dawno nie widziałem. Są jakies plany remontu tej trasy ?
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 18.11.2010, 15:53
Dzisiaj otwarto budynek Muzeum Sztuki Współczesnej. Fotki niżej.
to chyba tak powinno zostać wyboldowane

Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 18.11.2010, 16:07
no napisałem, że budynek . Swoją drogą naprawdę bardzo ładny. Jeszcze tylko Lipową wyremontują i będzie cacy.

PS.

Kraków awansował na pierwsze miejsce w rankingu najbardziej atrakcyjnych miast na świecie pod względem usług dla biznesu - informuje "Dziennik Polski". W poprzednim rankingu Kraków był na 4. miejscu. Drugie miejsce w tegorocznej klasyfikacji zajął Pekin.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 18.11.2010, 16:15

Kraków awansował na pierwsze miejsce w rankingu najbardziej atrakcyjnych miast na świecie pod względem usług dla biznesu - informuje "Dziennik Polski". W poprzednim rankingu Kraków był na 4. miejscu. Drugie miejsce w tegorocznej klasyfikacji zajął Pekin.
No to pewnie za tydzień zapiszą,że jest najmniej zakorkowanym
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Stary 18.11.2010, 16:20
krkgiba napisał(a):Wyświetl post
czy ktos orientuje się, czy dzieje sie cos w okolicach wyjazdu z Krakowa na Warszawę ? (al 29go - Węgrzce, Michałowice) ? wyjazd i wjazd do Krakowa od tamtej strony jest w fatalnym stanie (na wysokosci hotelu system itd), takich dziur dawno nie widziałem. Są jakies plany remontu tej trasy ?
Taki stan trwa już długo, co najmniej pół roku. Prawdopodobnie budowany jest system kanalizacji, stąd zwężenia, a na pozostałej części jezdni zrobiły się dziury. Moim osobistym zdaniem, te dziury są celowo nie łatane, aby nikt się nie rozpędzał i jechał zgodnie ze znakami 30-40 ... Gdyby jechano szybciej to byłoby niebezpiecznie, ze względu na dostępną szerokość jezdni.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 18.11.2010, 16:31
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
na pewno mniej niż Warszawa i Wrocław ultra mega Dutkiewicza ;-)
Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 18.11.2010, 17:00
avangarda napisał(a):Wyświetl post
Taki stan trwa już długo, co najmniej pół roku. Prawdopodobnie budowany jest system kanalizacji, stąd zwężenia, a na pozostałej części jezdni zrobiły się dziury. Moim osobistym zdaniem, te dziury są celowo nie łatane, aby nikt się nie rozpędzał i jechał zgodnie ze znakami 30-40 ... Gdyby jechano szybciej to byłoby niebezpiecznie, ze względu na dostępną szerokość jezdni.
fatalny stan tej drogi utrzymuje sie tam od ponad roku. gdy jeszcze nie bylo tego remontu kanalizacji stan nawierzchni był juz tragiczny.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 18.11.2010, 21:48
Dzisiaj otwarto nowy odcinek Krakowskiego Szybkiego Tramwaju, odcinek Rondo Grzegórzeckie - Lipska.

Trasa liczy 4,2 km. Tramwaj pokonuje ją w 10 minut. Prękość handlowa wynosi 25.2 km/h W założeniu szybki tramwaj ma osiągąć prędkość większą niż 24 km/h.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 18.11.2010 o godz. 21:51.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 18.11.2010, 22:08

I dlatego 8 na 10 firm wybiera Wrocław
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 18.11.2010, 22:21
Kocur napisał(a):Wyświetl post
I dlatego 8 na 10 firm wybiera Wrocław
i dlatego w Krakowie jest niższe bezrobocie ;-)
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 18.11.2010, 22:32
Wiesz Siwy, szukam od pewnego czasu lepszej pracy i mnie wali niższe bezrobocie jeśli w Krakowie średnia REALNA płaca plasuje się gdzieś daleko za Wrockiem, Poznaniem, Katowicami i pewnie jeszcze kilkoma miastami.

Na ostatnich wirtualnych targach pracy na 34 ogłoszenia z branży IT, które mnie interesowały 8 było z Warszawy, 2 z Krakowa i 24 z Wrocławia.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 18.11.2010, 22:48
Na ostatnich wirtualnych targach pracy na 34 ogłoszenia z branży IT, które mnie interesowały 8 było z Warszawy, 2 z Krakowa i 24 z Wrocławia.
Z kolei w najnowszym rankingu Global Services piszą, że "wpływ na wysoką pozycję Krakowa ma przede wszystkim szybki rozwój usług informatycznych i logistycznych."

pomogę przy okazji w szukaniu pracy: http://www.deon.pl/wiadomosci/biznes...-krakowie.html

Branża IT będzie zatrudniać w Krakowie

200 nowych miejsc pracy zamierza utworzyć Comarch. Poszukiwani są przede wszystkim programiści z doświadczeniem, najlepiej 2-5-letnim. Mile widziani są również eksperci znający się na planowaniu sieci radiowej i transportowej. Ich wiedza i kompetencje mogą być przydatne w projektach, które firma właśnie rozpoczyna.

Wiesz Siwy, szukam od pewnego czasu lepszej pracy i mnie wali niższe bezrobocie jeśli w Krakowie średnia REALNA płaca plasuje się gdzieś daleko za Wrockiem, Poznaniem, Katowicami i pewnie jeszcze kilkoma miastami.
tzn? masz jakieś dane, czy tak po prostu sobie to napisałeś?

Powyższy wykres nie potwierdza, byśmy plasowali się daleko za Katowicami i innymi miastami. Aczkolwiek jeśli masz jakieś inne dane, chętnie je przeglądne.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 18.11.2010 o godz. 22:55.
Odpowiedz cytując
gromaders
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 18.11.2010, 22:53
puścili ten tramwaj pod estakadą na nowohuckiej, tylko teraz moje pytanie, nowohucka nie korkuje się jeszcze bardziej teraz?
Odpowiedz cytując
Matejas_
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 18.11.2010, 23:12
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Do Was trzeba jak do chłopów na budowie? Okej... do kur__y nędzy sami domagaliście się inwestycji drogowych to macie inwestycje drogowe!

ps. Kto frajer ten sobie nie radzi! Dziś o godzinie 16.30 przeprowadziliśmy test... trasa Mistrzejowice-Kurdwanów... trzy samochody... trzy trasy. Rozpiętość w czasie 35 minut do 2 godzin. Dziękuje nie mam pytań! Na miłość boską nie bądźcie bardziej debilni niż ludzie jeżdżący po Krk z nawigacją

A może Pan Marszałek wytłumaczy mi pojęcie zakorkowany? CZy był Pan kiedyś w którymkolwiek z cywilizowanych miast typu Berlin, Monachium, Paryż, Marsylia, Londyn w godzinach szczytu?

Jeśli to Cie pocieszy... nie Ty jeden nie trafiłeś w przysłowiową dzisiątkę jeśli chodzi o rynek pracy! Druga rzecz która może Cie pocieszyć... moim zdaniem Wrocław jest najbardziej realnym miastem do którego mógłbym się przenieść z Krakowa... może dlatego że mam zboczenie na punkcie mostów
Ostatnio edytowane przez Matejas_ : 18.11.2010 o godz. 23:15.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 19.11.2010, 00:14
Siwy - przejdź się na rozmowę kwalifikacyjną a nie rzucaj danymi z tabelek. Siedzę w branży IT prawie 10 lat i wiem osobiście ile ja proponuję ludziom na rozmowie kwalifikacyjnej i ile mnie proponują jak sam idę.

Mój kot ma cztery nogi a ja mam dwie - statystycznie rzec biorąc mamy po trzy nogi To a'propos statystyk ile zarabia się w Krakowie.

Wiem co mówię bo wiem jaki są w krakowskich korporacjach zarobki. A Comarch może sobie szukać - programiście z 5 letnim stażem zapłacą 3-4 brutto i faktycznie można poszaleć

Nie obchodzą mnie teksty z gazet ile to firm w Krakowie się nie otworzy - zwłaszcza że większość tych informacji jest typu "w Krakowie rozwijają się usługi".

Amway w Zabierzowie zatrudnia 50 osób, Twój Comarch "chce" przyjąć 200 - a od początku roku sam IBM we Wrocku przyjął koło 500. Pomijają fakt że właśnie wspomniany IBM olał Kraków bo się spotkał z bardzo szerokim zrozumieniem w magistracie
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Stary 19.11.2010, 00:44
Mój kot ma cztery nogi a ja mam dwie - statystycznie rzec biorąc mamy po trzy nogi To a'propos statystyk ile zarabia się w Krakowie.
problem w tym, że ja ci podaję dane z miarę wiarygodnych, obiektywnych źródeł, a ty jedynie rzucasz hasłami typy: "w Krakowie najgorzej się zarabia, nie to co w innych miastach". Byle ponarzekać.