|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Witam, za nami już prawie cała 16 kolejka TM Ekstraklasy, przypomnę tylko, że w tej kolejce Wisła wygrała u siebie z Widzewem Łódź 1-0.
Wynik za pewne lepszy niż gra naszego zespołu, był to trzeci mecz w lidze pod dowództwem Kazimierza Moskala - bilans jego spotkań to dwa zwycięstwa Wisły i jedna porażka. Przed nami ostatnia kolejka w tym roku, dla nas najważniejsze spotkanie będzie w piątek o 20:30. Ale o tym za chwilę, poniżej przedstawiam Wam plan 17 kolejki TM Ekstraklasy: 9 grudnia, piątek: 18:00 Podbeskidzie Bielsko-Biała - GKS Bełchatów 20:30 Wisła Kraków - Polonia Warszawa 10 grudnia, sobota: 13:30 Ruch Chorzów - Korona Kielce 15:45 Widzew Łódź - Górnik Zabrze 18:00 Legia Warszawa - Cracovia 11 grudnia, niedziela: 14:30 Łódzki KS - Śląsk Wrocław 17:00 Lechia Gdańsk - Jagiellonia Białystok 12 grudnia, poniedziałek: 18:30 Lech Poznań - Zagłębie Lubin Jak już wspomniałem, najbardziej oczywiście interesuje nas spotkanie piątkowe, w którym to Biała Gwiazda zagra z Polonią Warszawa o miejsce w pierwszej trójce. Do tej pory Polonia w 16 meczach zgromadziła 28 oczek i o jedno oczko wyprzedza ekipę aktualnego Mistrza Polski. Jest to mecz rozgrywany awansem z wiosny, w pierwszej rundzie Wisła na Konwiktorskiej zremisowała 1-1, a bramkę dla Białej Gwiazdy zdobył Dudu Biton. Zresztą w tamtym okresie tylko on regularnie wpisywał się na listę strzelców. Czy w tym meczu będzie mógł wystąpić już Michał Czekaj, czy kontuzja Osmana Chaveza jest poważna ? Na jakie roszady w składzie zdecyduje się trener Moskal, czy zobaczymy od pierwszej minuty na boisku powracającego po kontuzji Maora Meliksona ? Na kogo postawi w ataku Genkov vs. Biton - widać że między nimi jest rywalizacja o miejsce w pierwszej 11, Biton strzelił gola z Odense, a zastępujący go Genkov w meczu z Widzewem zapewnił nam 3 punkty, więc na pewno żaden z nich tanio skóry nie sprzeda walcząc o wyjściowy skład. Wychodzi na to, że linię obrony Moskal zaczyna ustalać od wpisania na stoperze - Juniora Diaza, który rozegrał w niedzielę dobre zawody. Po pauzie za kartki wraca Nunez, czy dla niego znajdzie się miejsce w wyjściowej 11? Jest to dla nas bardzo ważne spotkanie, jeżeli zgarniemy komplet punktów przerwę zimową przezimujemy na pudle! Zapraszam do dyskusji na temat ostatniego ligowego spotkania z udziałem Białej Gwiazdy! |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Ja uwazam ze Nuneza zabrakło wczoraj i mam nadzieje ze wroci i Melikson sie pojawi chociasz na druga polowe lub na odwrot by sie nie zmeczyl
Ps. Sa juz bilety w sprzedazy ? |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Są od dzisiaj ...
![]()
You'll Never Walk Alone!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Ciekawe czy Melikson zagra od początku i czy w ogóle wejdzie na boisko. Mam nadzieję że po Odense pierwsze koty i już będzie lepiej.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Ciekawe czemu wczoraj go nie puscił tylko Gargułe, ktory tak sie napracował z Odense. No nic, Kazik dobrze sie spisuje, rotacja składem wychodzi Naszym zawodnikom na dobre i wierze, ze zakonczymy ta runde zwyciestwem. Polonia to dobra druzyna ale gramy u Siebie a tutaj juz punktow gubic nie mozemy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Spodziewam się przewagi Polonii, która obecnie prezentuje się lepiej. Widzew pokazał, że niewiele trzeba aby zamknąć Wiślaków na ich własnej połowie. Nawet niezbyt agresywny pressing skutkuje wybiciami na oślep, szczególnie w końcówce taka typowa obrona Częstochowy stała się wiślackim standardem. Ciągłe rotacje w obronie sprawiają, że w każdym spotkaniu kilkukrotnie kotłuje się pod bramką Pareiki bo wszyscy z linii defensywnej popełniają przynajmniej 1 poważny błąd na mecz. Tylko od klasy rywala zależy czy skorzystają z prezentów czy nie. Z Cracovią i Widzewem obstawiałem 1:0 lub 0:1, kto pierwszy strzeli ten wygra. Z Polonią, która jest lepszym zespołem od Pasów czy Widzewa, może być podobnie choć jestem skłonny zaryzykować, że padną aż dwa gole. Tym razem chyba to my będziemy gonić wynik i skończy się 1:1 lub 0:2. Tym bardziej, że Polonia nam ostatnio nie leży.
Będzie to mecz prawdy. Takie podsumowanie jesieni. Wynik da nam odpowiedź o co będziemy walczyć na wiosnę. Wygrana dawałaby nadzieje na MP. Porażka może sprawić, że przezimujemy na 6. miejscu z 10. pkt straty czyli raczej pozamiatane.
Ostatnio edytowane przez thechris : 05.12.2011 o godz. 21:23.
|
|
|
|
Banita
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Oby do zwycięstwa poprowadził nas serbski Łobodziński.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Uważam, że Moskal słusznie zrobił, że wpuścił Gargułę a nie Meliksona, Widzew preferował wczoraj agresywny styl gry, co mogło być niedobre dla powracającego Maora, który ledwo wyleczył się z poprzedniej kontuzji. Myślę, że dopóki mu starczy sił to będzie ciągnął naszą grę z przodu tak jak z Widzewem, tylko żeby celniej strzelał ![]() Kluczem do zwycięstwa, może być zatrzymanie Edgara Caniego - który ostatnio strzela jak na zawołanie!
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 05.12.2011 o godz. 21:46.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Mecz o pudło przez najbliższe 2-3 miesiące.
Nie można tego spieprzyć zwłaszcza z "byłymi" koleżankami popaprańców zza miedzy. Jestem pewien że Kazik zna wartość takich meczy, nie wiem czemu ale nie boję się o wynik - nieważne czy wymęczone 1:0 czy łomot 4:0 jakiego dawno nie widzieliśmy w Krakowie. Po prostu 3 punkty i Święta. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
Dokładnie, mecz z gatunku za 6 pkt, zwycięstwo niezbędne nieważne w jakim stylu
![]()
TUSK TY MATOLE TWÓJ RZĄD ROZJEBIĄ KIBOLE !!!
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Do spółki z izraelskim Szymkowiakiem i bułgarskim Kelechi Temple Omeonu.
![]() |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
W tym meczu Wisła musi zagrać tak jak z Odense ,czyli dużo biegać i walczyć .Tylko wtedy jest szansa na zwyciestwo .Jeśli zagramy tak ostatnio z Widzewem ,to marnie to bedzie wygladac,tymbardziej ze Polonia gra ostatnio duzo lepiej. Mam nadzieje ,że w srodku zagra Melikson , bo ustawienei Boguskiego w srodku przez Moskala ,bylo strzalem w stope. Drugie pytanie ,to kto obok Diaza na srodku obrony Jovanovic czy Bunoza?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Na pewno Polonia będzie wyczekiwać na ataki Wisły na swojej połowie i po przejęciu piłki przeprowadzać szybkie kontrataki.Wisła musi niestety zagrać nie lubiany przez siebie atak pozycyjny.
Wszystko będzie OK jeśli atak będzie rozgrywany szybko i potrafimy ich "rozklepać",ale jeśli gra będzie wolna w poprzek boiska ,to może być bicie głową w mur. Mam nadzieję ,że zagramy z pełnym zaangażowaniem i na koniec rundy zanotujemy zwycięstwo. ![]()
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"...... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Przy odrobinie szczescie Wisla moze nawet wskoczyc na 3 miejsce w tabeli oczywiscie jak wygra. Nie wyobrazam sobie porazki na R22 , ostatnio z nimi u siebie przegralismy. 3 pkt i koniec kropka , ciekawe czy Melikson zagra od 1 minuty , I hope so.
Powód: kro(b)pka
Ostatnio edytowane przez Teqcontroller : 06.12.2011 o godz. 12:05.
![]() "JEDNA WIARA JEDEN KLUB WISŁA KRAKÓW AŻ PO GRÓB"
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
Jeśli wygramy to na bank będziemy na 3 miejscu ![]() Liczę na dłuższy występ Meliksona. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Boję się tego meczu, bo Polonia to takie ulepszone Podbeskidzie, bardzo mocne w stałych fragmentach gry, grają bardzo siłowo, a naszym stoperom takie granie nie leżało. Jedyna nadzieja w tym, że Diaz i Jovanović podejmą walkę z Canim w powietrzu. Polonia dramatycznie słaba na wyjazdach, trzeba to wykorzystać... oni słabo grają z kontry. Mają za to solidniejszą obronę, atak kiepski.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Na szczęście pauzuje za kartki Bruno - a dla nich to jakby nie patrzeć 40 % wartości zespołu - facet to jednak motor napędowy Polonii - wystarczy popatrzeć jak grali, kiedy nie było Bruno........
![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
Co nie zmienia faktu że porażka była, i to nie może się powtórzyć. Nie ma Bruno, jedyny którego się obawiam to ten Cani, ale może z Lechią to chwilowy wystrzał formy ? ![]()
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
troche boje sie o obrone w koncu Polonia to nie Widzew ciekawe na kogo postawi Kaziu Jovanovic z Diazemu czy moze Bunoza Diaz
![]() "W tym burdelu, jakim jest polski futbol, nic mnie już nie dziwi" ![]() Jan Tomaszewski |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
)![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Banita
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Skoro większość meczów grało dwóch prawonożnych to czemu nie mogliby zagrać teraz dwaj lewonożni.
Chociaż i tak uważam, że lepszy Jovanović od Bunozy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Nie wiem dlaczego tak boicie się J.W. Construction. Zagłębie z nimi wygrało 1:0, a jakie ono jest "mocne" przekonaliśmy się po jego ostatnich potyczkach ze Śląskiem (1:5) i Legią (0:4). Ich wygrana 3:1 na PGE Arena też nie powala na kolana, bo Lechia tak prowadzona przez Rafcia Ulatowskiego będzie miała problem z utrzymaniem. Jestem przekonany, że 3pkt zgarniemy My, pytanie tylko w jakim stylu. Jeśli nasz potencjał ofensywny będzie się opierał na chaotycznym Małeckim i egoistycznie grającym Ilievie to wygrana nie będzie przekonywująca. Natomiast jeśli zobaczymy w wyjściowej "11" Maora i zagra jak sprzed kontuzji to DyskoPolo skończy na R22 tak jak we Wrocławiu ze Śląskiem.
![]()
"Dociera do mnie, co mówią ludzie. Że Kolejorza nazywają Amiką, że zarząd jest z Wronek, że Lech jest tylko z nazwy" Maciej Żurawski
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
Panie, co wszystko wiedzą, w skrócie wszystkowiedźmy..
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Kluczem do zwycięstwa będzie skuteczność. Wisła ostatnio stwarza sytuacje, ale brakuje im takiej bezwzględnej egzekucji
Jeśli chłopaki się skupią i będą wyrachowani pod bramką przeciwnika to 3pkt=3miejsce uda im się zdobyć jestem o tym przekonany. Szkoda, że nie będę mógł na żywo oglądnąć na R22:( pocieszam się myślą, że już 14 na Twente będę, a to też mecz o baaardzo wiele dla naszej WISEŁKI:] |
|
|
|
a.k.a. morgenes
Offline |
|
Lamey - Jovanovic - Diaz - Paljic. Szału nie ma, ale to jedyne sensowne, na chwile obecną, zestawienie defensywy. ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Maciek Skorża odkrył dla Diaza nową pozycję w meczu z Barceloną, a Kazek z tego korzysta i póki co wychodzi nam to na dobre. |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Gdzieś czytałem, że Moskal raczej nie będzie ryzykował z Czekajem bo kontuzje mięśnia łatwo mogą się pogłębić jeśli nie są wyleczone do końca w 100%, więc nie wiadomo czy załapie się do osiemnastki nawet...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Z całym szacunkiem ale w tej rundzie nie pokazaliśmy właściwie nic żeby patrzeć z góry na zespół który ma mimo wszystko punkt więcej od nas. Gramy w kratkę i strzelamy przeciętnie 1 gola na mecz. Na szczęście nie gra przepłacany Jaliens więc przynajmniej nie tracimy bramek.Mecz będzie ciężki i mam nadzieję zwycięski. Jak wygramy będziemy mogli spokojnie czekać na rundę wiosenną, remis lub przegrana to spory problem. Walka trwa! ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
jedno pytanie co do składu , kto zagra za Boguskiego . Wystawianie go w tej chwili zbyt osłabia drużynę . Chciało by się zobaczyc Meliksona od początku . Być może jednak zagra Garguła , zaś Melikson będzie szykowany na Twente . Kazik ma kilka orzechów do zgryzienia , ale na razie rotacja w składzie wygląda b. fajnie , oby tak dalej .
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|