The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Wiesiek
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.12.2009, 00:31. Upadek Hutnika
Nie wiem czy kogokolwiek to interesuje, ale Hutnik Kraków rozegrał niedawno ostatni mecz w swojej historii. Klub jest na pierwszym miejscu 3 ligi i wszystko na to wskazuje, nie zagra już na wiosnę...

Przypomnę tylko, że Hutnik w latach dziewięćdziesiątych był jedną z czołowych drużyn ówczesnej pierwszej ligi i przez dwa lata jedynym reprezentantem Krakowa na tym szczeblu rozgrywek. Raz zajął nawet trzecie miejsce.

Notabene, ale się im wiedzie, zainstalowano im niedawno oswietlenie, zagrali kilka meczy i się zwijają. Dziwnie trochę tak bez Hutnika będzie...

Trochę linków z historii
- tutaj - przyznam szczerze, sam się cieszyłem z wyniku meczu z Cracovią, http://www.youtube.com/watch?v=G3mWR...eature=related ,
- mecz z AS Monaco - http://www.youtube.com/watch?v=6lrjmzK2Uyo
Ostatnio edytowane przez Wiesiek : 02.12.2009 o godz. 00:36.
Iskra Opole ....

Ja Iskre tralalala....

Iskra Opppolee .....
wislak11
Junior Member

Od: 01.2008

Stary 02.12.2009, 01:40
Przyczyną ponoć są problemy finansowe, na gwałt poszukują inwestora. Czytałem gdzieś, że prowadzą już rozmowy z zainteresowanymi, ale na razie konkretów brak. Bez względu, czy ktoś zainwestuje w ten klub skład tak i tak pójdzie w rozsypkę.
WRzŚ
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 02.12.2009, 01:44
bardzo dobrze, następna w kolejce jest Cracovia
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 02.12.2009, 01:54
wislak11 napisał(a):Wyświetl post
Przyczyną ponoć są problemy finansowe, na gwałt poszukują inwestora. Czytałem gdzieś, że prowadzą już rozmowy z zainteresowanymi, ale na razie konkretów brak. Bez względu, czy ktoś zainwestuje w ten klub skład tak i tak pójdzie w rozsypkę.

To jak to

nie znajda inwestora -koniec

znajda inwestora -tez koniec

nie orientuje sie w sparwach Hutnka ....
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 02.12.2009, 06:23
Powtórzy się pewnie scenariusz znany z innych polskich klubów. Ogłoszą upadłość, by później zacząć z czystym kontem od najniższej klasy rozgrywkowej.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
elomike
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 02.12.2009, 07:05
szkoda... Żadnemu klubowi nie życzę upadku...
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 02.12.2009, 07:08
No cóż...Szkoda klubu osiedlowego Hutnik Kraków, bo to jednak kawałek historii polskiej piłki. Grali w PUEFA, mieli kilku znanych piłkarzy w składzie. Ale z drugiej strony jako kibic Wisły nie będę po nich płakał. Zycze powodzenia w najniższych klasach rozgrywkowych. Jednocześnie przypominam, że zaraz po Hutniku , w podobnej sytacji , znajduje sie Unia Tarnów.
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.12.2009, 08:09
Sytuacja jest o tyle ciężka, że nawet w przypadku grania Wisły i Cracovii na wiosne nie uratuje to budżetu Hutnika. Ostanio było posiedzenie zarządu ale nie ogłoszono upadłości jakby dając szanse, lub łudząc sie że mówienie o ewentualnym sponsorze to nie sfera marzeń. Słucham opowiesci co się dzieje w klubie a podejście kibiców do tej sytuacji musi budzic szacunek.
Ostatnio edytowane przez Kaan : 02.12.2009 o godz. 08:11.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
TSNH
Senior Member

Stary 02.12.2009, 09:01
WRzŚ napisał(a):Wyświetl post
bardzo dobrze, następna w kolejce jest Cracovia
eee tam dobrze, wole 100 razy Hutnika od żydów
Pytanie jest czy nie podratowałby ich wynajem stadiony dla Wisły i Cracovii.......gruba kasa mogłaby zostać w Krakowie a taraz zgarnia Zagłebie Sosnowiec.
Pan Jotka
Senior Member

Stary 02.12.2009, 09:07
TSNH. Czy by ich uratowało czy nie , to tego nie wiem. Mieliby napewno wiecej inwestycji w stadionową infrastrukturę, a także pieniądze na funcjonowanie np. w niższej klasie rozgrywkowej.A tak początek jest w 6.lidze o ile sie nie mylę. Gumiorskiego fana wola, aby wracać do przedszkola ;-)
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 02.12.2009 o godz. 15:11.
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.12.2009, 09:24
Wiesiek napisał(a):Wyświetl post
Dziwnie trochę tak bez Hutnika będzie...
Ale nie będziesz po nich płakał?
No cóż. Rożnica zdań, różnica pokoleń.
3rider
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 02.12.2009, 09:47
Doprowadzily do tego wladze miasta i sami kibice HKS (czyli sprawa w/w wynajmu stadionu). Wynajem stadionu dwom klubom to intratny biznes jak na klub z miniaturowym budzetem
HENRYK TOMASZ REYMAN (1897-1963) – piłkarz (środkowy napastnik), podpułkownik Wojska Polskiego. Walczył w I wojnie światowej, wojnie polsko-bolszewickiej, w czasie powstań śląskich, uczestnik kampanii wrześniowej, ranny w bitwie nad Bzurą. Dowódca I batalionu 37. pułku piechoty z Kutna. W latach 1910-1933 występował w Wiśle Kraków, w barwach której w latach 1927-33 grając w lidze zdobył 109 goli. 9-krotny reprezentant kraju, w 1924 kapitan reprezentacji na Olimpiadzie w Paryżu.
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 02.12.2009, 10:01
Ciężko im się będzie podnieść. Takie kluby jak Lechia czy Pogoń dały radę, ale ich kibicowski potencjał bił Hutnika na głowę. Tym bardziej, że mają w mieście rywali w postaci nas i judków. Szacunek im się należy, bo w lidze grają buraczanej a w niektórych meczach i tak prezentują się lepiej od Cracovii .
W życiu ważne są tylko chwile...
BEER BROTHER
Member

Od: 02.2004

Stary 02.12.2009, 14:08
Pamiętam jak rozjechali w pucharze UEFA jakiś amatorów z Azerbejdzanu 9:0

Myśle że przedwczesnie piszesz o upadku Hutnika, jakoś sie wykaraskają z tej sytuacji zobaczycie.
Ivory1906
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 02.12.2009, 14:24
Ciekawy temat Nie wiem czy ktos slyszal ale ponoc Cupial ma chrapke na wykupienie akcji Hutnika. Tak slyszalem od kuzyna ktory tam gra...ile w tym prawdy nie wiadomo. Jezeli znajdzie sie inwestor to bedzie musial splacic bodajze 5 mln zl dlugo. Jezeli oglosi upadlosc a dopieor wtedy przejmie go inwerstor to zaczna od najnizszej klasy rozgrywkowej. Troche szkoda ich bo napewno wole HKS niz panienki z drugiej strony blon. Hutnikowi brakuje madrego czlowieka ktory umie rzadzic klubem a nie wszystkie premie brac pod siebie jak bylo do tej pory
concedi
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 02.12.2009, 15:00
kolega z huty tak mi to mniej więcej tłumaczył - hutę jako zakłady przejęły japońce albo chińczyki, i jakaś tam część huty ze sprzedaży wyprodukowanych przeznaczała jakiś tam % na Hutnik, a że teraz inwestor (żółtki) nie produkują to kasy na Hutnika po prostu nie ma.
(...)Kto Nie Ma Odwagi Do Marzeń Nie Będzie Miał Siły Do Walki...
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 02.12.2009, 15:07
concedi napisał(a):Wyświetl post
kolega z huty tak mi to mniej więcej tłumaczył - hutę jako zakłady przejęły japońce albo chińczyki, i jakaś tam część huty ze sprzedaży wyprodukowanych przeznaczała jakiś tam % na Hutnik, a że teraz inwestor (żółtki) nie produkują to kasy na Hutnika po prostu nie ma.
hindusi,
dalej produkują, tylko już nie sponsorują Hutnika.
TYLKO WISŁA
TSNH
Senior Member

Stary 02.12.2009, 15:09
Nie Japońce ani Chińczyki tylko Chindusi a konkretnie Pan Mittal stąd nazwa. teraz centrala firmy jest w Katowicach i generalnie można powiedzieć że ma gdzieś Hutnika i sport w Polsce a w krótce i pewnie zakad.
Do póki Huta im T.Sendzimira nie była sprzedana - Hutnik jakoś działał....ale się skończyło
Pan Jotka
Senior Member

Stary 02.12.2009, 15:15
TSNH napisał(a):Wyświetl post
Nie Japońce ani Chińczyki tylko Chindusi
Chindusi To jacyś inni mieszkańcy Chin? ;-) Cupiał nie ma interesu, żeby wykupywać Hutnika i utrzymywać go sportowo. Co najwyzej kupi , zeby przejąć tereny.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 02.12.2009, 15:20
TSNH napisał(a):Wyświetl post
Do póki Huta im T.Sendzimira nie była sprzedana - Hutnik jakoś działał....ale się skończyło
hah - swego czasu jak ktoś chciał robić interesy z Hutą to musiał bulić na Hutnika - 'co łaska ale nie mniej niż'
94 - Allah Akbar!!
WhiteStarDvisionTheBest
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 02.12.2009, 15:22
Z innej beczki,może warto w takim układzie zaprosić najlepszych graczy Hutnika do Wisły na jakieś testy
rzep
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 02.12.2009, 15:23
mittal to Hindus(czyli pochodzi z indii). wątpie, żeby pozbywał się kury znoszącej złote jajka (chodzi o całego arcelora) a to że gdzieś ma piłke nożną to fakt
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 02.12.2009, 15:27
Mittal Steel to konsorcjum Hindusko-brytyjskie...a obecnie, po połączeniu z Arcelorem już hindusko-brytyjsko-luksemburskie
istnieje teraz pod nazwą ArcelorMittal i jest monopolistą w branży Hutniczej w Polsce...bodajże ponad 70% produkcji stali w naszym kraju. Nie wiem czy nie są też monopolistą światowym...na pewno największym producentem.

cóż...gdyby chcieli to mogliby z Hutnikiem wejść do LM ale kryzys nie pozwala na zbędne wydatki. Słyszałem że nawet souvenirów im rozdawać nie wolno...pozwoliło to zaoszczędzić kilkanaście mln Euro Dlatego nie ma się co dziwić że nie chcą finansować Hutnika.
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 02.12.2009, 16:08
Można by tak kupić kilku zawodników z tamtąd, którzy się wyróżniają. Myślę, że 2 czy 3 po 100-150 tyś euro i byłby wilk syty i owca cała. Potem byliby wypożyczeni bezpłatnie i tak by grali w Hutniku. Nie wiem jak wam, ale mnie szkoda ich, bo byłoby pięknie, aby 3 krakowskie kluby grały w Ekstraklasie
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 02.12.2009, 16:12
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Można by tak kupić kilku zawodników z tamtąd, którzy się wyróżniają. Myślę, że 2 czy 3 po 100-150 tyś euro i byłby wilk syty i owca cała. Potem byliby wypożyczeni bezpłatnie i tak by grali w Hutniku. Nie wiem jak wam, ale mnie szkoda ich, bo byłoby pięknie, aby 3 krakowskie kluby grały w Ekstraklasie
a czy my jesteśmy instytucją charytatywną?
TYLKO WISŁA
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 02.12.2009, 16:14
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Problem w tym, że... sami nie jesteśmy w stanie wydać 150 tys. euro dla zawodnika dla samych siebie, a co dopiero dla klubu, który wysrał się na naszą propozycję dot. stadionu.

Skoro huta nie chce ich sponsorować to... sorry, Winnetou, ale komuna skończyła się dawno temu.
diablo885
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 02.12.2009, 16:16
Mi tam ich jest nie żal, mogli przyjąć nas na jesień i wiosnę i na pewno nie byłoby mowy o żadnym upadku.. Następna w kolejce jest dama z kałuży
Bez względu na wszystko zawsze będziemy z Wislą!
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 02.12.2009, 16:19
Watts napisał(a):Wyświetl post
Problem w tym, że... sami nie jesteśmy w stanie wydać 150 tys. euro dla zawodnika dla samych siebie, a co dopiero dla klubu, który wysrał się na naszą propozycję dot. stadionu.

Skoro huta nie chce ich sponsorować to... sorry, Winnetou, ale komuna skończyła się dawno temu.
no niby fajnie że się skończyła

ale gdzie była polska piłka za komuny, a gdzie jest teraz?

to był jeden z niewielu pozytywnych aspektów tamtego ustroju.
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 02.12.2009, 16:20
Proud napisał(a):Wyświetl post
no niby fajnie że się skończyła

ale gdzie była polska piłka za komuny, a gdzie jest teraz?

to był jeden z niewielu pozytywnych aspektów tamtego ustroju.
Moja opinia jest podobna, ale i tak stwierdziłem fakt Trzeba być dzisiaj niezłym farciarzem jak Bełchatów i lubinki żeby się obławiać na państwowej lub post-państwowej kasie.
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 02.12.2009, 16:26
Watts napisał(a):Wyświetl post
Moja opinia jest podobna, ale i tak stwierdziłem fakt Trzeba być dzisiaj niezłym farciarzem jak Bełchatów i lubinki żeby się obławiać na państwowej lub post-państwowej kasie.
wiem właśnie...chciałem jakby uzupełnić Twoją wypowiedź

a co do Hutnika, tak jak wszyscy piszą, sami są sobie winni...mogli podtrzymać swój żywot godząc się na gre Wisły i Cracovii na ich stadionie...zawsze coś kasy by wpadło.

Ale szkoda mi takich klubów.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów