|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
MAMY TO!!!!
![]() ![]() ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Roz....imy to
*Jestem po 5 piwie |
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Najebie się dziś - ktoś w warszawie świętuje?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
wolfy ----> zmiana sygnaturki się narzuca
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Jest Pięknie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
W1e300 !!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Wystarczy usunąć słowo "może"
![]() Świętujemy. Super mecz i widowisko. Ciekaw jestem jak będzie z koncentracją do końca sezonu? Dopuszczam stratę punktów w Warszawie, ale z Pogonią powinno się udać i wierzę, że dowieziemy pierwsze miejsce! |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Brawo Królewski, Jop, Basha oraz Piłkarze.
Wracamy tam, gdzie nasze miejsce. Niech ta euforia przyniesie w najbliższym czasie dużo dobrych wieści - finansowych, sponsorskich, transferowych. Sukces, który dla wielu młodych, nowych kibiców jest drugim (po PP) powodem do świętowania. Pięknie się patrzy na "modę na Wisłę" i oby wyniki Ekstraklasowe od samego początku jej szybko nie stłumiły. Niech nasi zawodnicy w Ekstraklasie dalej będą taką zgraną, świetnie funkcjonującą grupą normalnych ludzi. Bo pomimo różnych narodowości, wieku zawodników widać, że trzon drużyny trzyma się bardzo blisko siebie. Niech forum zostanie pogodzone i zarówno młody Polak, jak i jakiś nowosprowadzony Hiszpan czy inny obcokrajowiec da nam w przyszłym sezonie wiele radości. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Trzeba się cieszyć, ale trzeba też myśleć rozsądnie.
Na 120 lat Wisły wróciliśmy gdzie nasze miejsce. Teraz trzeba pewnie i spokojnie należycie uczcić następny okrąglutki jubileusz. Piłkarska liga polska (obecnie Ekstraklasa) istnieje od 1927 roku. Oto szczegóły: Jak długo istnieje: Liga została założona 4 grudnia 1926 roku, a pierwsze ligowe rozgrywki ruszyły 3 kwietnia 1927 roku. Do 2026 roku liga istnieje więc już 99 lat (licząc od daty założenia) lub 99 sezonów (licząc od rozpoczęcia pierwszego sezonu 1927). Kto wygrał pierwsze rozgrywki: Pierwszym mistrzem Polski wyłonionym w zorganizowanych rozgrywkach ligowych (w 1927 roku) została Wisła Kraków. Warto dodać, że choć mistrzostwa Polski rozgrywano już od 1921 roku, to miały one charakter turniejowy, a nie ligowy. Dopiero utworzenie Polskiej Ligi Piłki Nożnej w 1927 roku wprowadziło system rozgrywek, który znamy dzisiaj. Rzeczywistość i dziejowa powinność wyraźnie stawia przed nami odpowiednie zadania. Prezes mówił o Lidze Mistrzów do 2030. Po co, aż tyle czekać. ![]()
Ostatnio edytowane przez Drozd : 09.05.2026 o godz. 07:24.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Dziś się cieszymy. Jutro i pewnie za dwa tygodnie. Ale w październiku 2026 nikt już nie będzie pamiętał o awansie. Więcej nikt go już nie będzie rozpatrywał jako sukces od którego można odcinać kupony. I nikt go nie będzie mógł używać jako zasłony dymnej ; "bo przecież awansowaliśmy".
Liczyć się będzie "tu i teraz". Jak gramy i gdzie jesteśmy w tabeli. Oczekiwania będą nie takie "no spoko utrzymamy się" ale "dlaczego nie jesteśmy w top6". Takie jest wiślackie DNA. Pole na błędy w zarządzaniu klubem i I zespołem będzie dramatycznie zawężone. Miejmy nadzieję, że prezes zdaje sobie z tego sprawę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak jak wczoraj powiedziano w wywiadach - teraz przed Wisłą bardzo gorące 10 tygodni, które zadecydują o kształcie tego projektu w Ekstraklasie.
Mam nadzieję, że sprawy właścicielskie zostaną szybko dogadane, a Basha będzie mieć narzędzia (czyli pieniądze), żeby sprowadzić tutaj graczy, którzy podniosą poziom sportowy drużyny. Zmiany w składzie są nieuniknione i mam nadzieję, że zostaną przeprowadzone z głową i z myślą o interesie Wisły przede wszystkim. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
![]()
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.05.2026 o godz. 10:34.
![]()
Już za cztery lata,
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Awans bardzo cieszy, ale trzeba myśleć o tym, co dalej. Chcąc spokojnie utrzymać się w Ekstraklasie, a może i zawalczyć o coś więcej, Wisła naprawdę bardzo potrzebuje jakościowych wzmocnień składu i w ogóle kadry.
Moim zdaniem potrzebujemy następujących zawodników: 1. W pierwszej kolejności przynajmniej jednego bramkarza: solidnego, doświadczonego, pewnego i sprawdzonego. Piszę "przynajmniej jednego", bo dobrze byłoby pożegnać zarówno Brodę, jak i Ciczkana. Daje to możliwość zakontraktowania jeszcze jednego zdolnego zawodnika, który mógłby podjąć rywalizację z Letkiewiczem o numer dwa. Wzmocnienie tej pozycji jest absolutnie krytycznie ważne. 2.Na ten moment Jordi Sánchez nie wygląda na piłkarza, który mógłby być realną opcją dla Wisły w Ekstraklasie do ataku, co sprawia, że potrzebujemy sprowadzenia innego jakościowego zawodnika na tę pozycję. 3. Przynajmniej jeden dodatkowy skrzydłowy. Na ten moment Bozić, jak i Kuziemka nie mają odpowiednich alternatyw na swoje pozycje, a Freda trzeba traktować również w kontekście ewentualnej gry w pierwszej linii. Tu mamy braki na skrzydłach i te braki w kontekście Ekstraklasy trzeba załatać jakościowym piłkarzem. Baniowski na razie na pewno jeszcze takim jakościowym zawodnikiem nie jest. 4.Dodatkowy środkowy obrońca, zważywszy na prawdopodobne odejście Józka i potrzebę zakończenia w końcu współpracy z Urygą, który nigdy nie był naprawdę jakościowym środkowym obrońcą. 5.Dodatkowy środkowy i ofensywny pomocnik, jeśli odejdzie Carbo. Julius niestety także nie ma odpowiedniej jakościowo alternatywy na ofensywnym pomocniku. Kacper w roli dziesiątki często ma mecze bardzo słabe. 6.Dodatkowy boczny lewy obrońca, gdyż Krzyżanowski na razie nie jest jeszcze piłkarzem stabilnym i nie ma jakości, która pozwalałaby powiedzieć, że spokojnie poradzi sobie w Ekstraklasie. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Oczywiście wracamy do innej Ekstraklasy, niż ta, z której spadaliśmy 4 lata temu.
Natomiast jesteśmy zupełnie innym zespołem. Tylko przypomnę naszą kadrę z sezonu spadkowego - nie będę prześcigał się w krytykowaniu, wyśmiewaniu poszczególnych zawodników - niech ich dalsze lata kariery będą ich najlepszym podsumowaniem: Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
To z kim nie zagramy w przyszłym sezonie w eklape
BBT - pewniak Arka z 3 meczy ma Raków i Górnik, ciężary. Widzew gra w tej Kolejce w Lechia która powinien przeskoczyć w przypadku wygranej. Ja trzymam kciuki za somsiadke żeby się sturlała poziom niżej. ![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Walka o spadek w tym sezonie o wiele ciekawsza niż o mistrzostwo i puchary.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2013
Offline |
|
|
Markus napisał(a):
Ostatnio edytowane przez Smuga : 09.05.2026 o godz. 13:10.
![]() ![]() W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!! ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Ok wczoraj mecz mu nie wyszedł ale miał też momenty kiedy obrońcy odbijali się od niego jak od drzewa.Wiem,że piłkę też przyjmował jak drzewo.Chciałbym zobaczyć go w kilku meczach w parze z Rodado chyba,że będziemy mieć środki na zdecydowanie bardziej perspektywicznego gracza. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Z Sanchezem - czyli napastnikiem graliśmy o wiele lepiej, Rodado, Sanchez, Gjoni (185cm, 26 lat ten z Puszczy) i byłbym spokojny o przód.
LFG. ![]()
Malinowy król malowanych róż
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Niestety dwie k***y z mazowieckiego się chyba wyratowały.
![]()
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12
Na razie świętowanie awansu
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Patryko,
Czy to jest ten temat, w którym już można pisać kogo należy pożegnać bukietem kwiatów? Bo nie wiem, czy zaczynać ![]() ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Udało Wam się kupić karnet ? Ja przy przejściu do płatności dostaje komunikat: "Miejsce zarezerwowane dla innego posiadacza karnetu"
Podobno to dlatego, ze miejsca były już przypisane do innych osób, które posiadały karnety z poprzedniego sezonu i miały prawo pierwszeństwa w ich odnowieniu. To dlaczego po prostu takie miejsca nie zablokowane w momencie wyboru ? ![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak, to jest temat, w którym omawiamy wszystkie sprawy związane z nadchodzącym sezonem.
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
|
@sandomingo, jak widzisz nasze szanse na utrzymanie I ligi w przyszłym sezonie? Pytam, bo wprawdzie Wieczysta i Śląsk dzięki awansowi do e-klapy już nas nie będą bić jak w tym sezonie, ale kurde, Termalica, Arka, Ruch, Polonia, może nawet mocarna Lechia. Będzie ciężko, co nie? Mokra szmata za mokrą szmatą.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
|
Wydawało się mnie, ze znacznie droższe będą bilety na eklape.........chyba można było co najmniej o 10-15 zl wyższe ceny ustalić, a karnety o 150 - 200 zl droższe...
Ostatnio edytowane przez WildDog : 10.05.2026 o godz. 21:31.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2021
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@WildDog
Musieli to sobie dobrze policzyć. Nie jest sztuką przedobrzyć i mieć 20k kibiców na trybunach, zamiast kompletu. ![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
Myślę, że cena w stosunku do oczekiwań jest ok. ![]()
Eppur si muove!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobra, był czas na świętowanie a teraz do roboty.
Jeżeli chodzi o kadrę sportową: Bramkarze: Letkiewicz zostanie, choć aktualnie nie jest to poziom ekstraklasowy. Dlatego konieczne jest podpisanie doświadczonego bramkarza, który na dzień dzisiejszy będzie po prostu lepszy. Jeżeli Letkiewicz zrobi postęp i wygra rywalizację to super, natomiast na tej pozycji wzmocnienie jest konieczne. Broda i Cziczkan * zdecydowanie pożegnać bukietem goździków. Środek obrony * Grujcic i Kutwa mają ważne kontrakty, tego pierwszego w sumie bym pożegnał ale biorąc pod uwagę, że nie można robić totalnej rewolucji a chłop najwyraźniej jest też atmosferoviciem to zostanie. Biedrzycki? Hmm*.Ostatecznie chyba jednak do przedłużenia. Do tej trójki konieczne jest dołożenie solidnego, lewonożnego stopera, to wręcz konieczność. Colley * pożegnać serdecznie i z honorami. Uryga? Jeśli prawdą jest, że jego kontrakt uległ automatycznemu przedłużeniu to nie ma o czym gadać, będzie stoperem nr 5. Jeżeli nie * uroczyste pożegnanie: bukiety, szampan, fajerwerki. Oprócz tego kończy się kontrakt Skrobańskiego, choć to zarówno sportowo jak i finansowo bez większego znaczenia. Boczna obrona: Leliveld, Geiger, Krzyżanowski i Mikulec mają ważne kontrakty. Natomiast uniwersalny boczny obrońca jest bezwzględnie potrzebny, bo mam obawy co w/w Panowie pokażą na ekstraklasowym poziomie. Uroczyste pożegnanie Jarocha byłoby tutaj mile widziane. Środek pomocy: Zieliński i Erthaler mają ważne kontrakty. Igbekeme * bardzo ale to bardzo mieszane uczucia, niemniej podobnie jak w przypadku Biedrzyckiego, ostatecznie myślę, że jednak przedłużenie na kolejny sezon. Środkowy pomocnik z dobrymi warunkami fizycznymi, umiejętnością gry w piłkę oraz dobrym strzałem jest koniecznie potrzebny. Carbo * uroczyście pożegnać. Mniej uroczyście Talara i Olejarkę, którym kończą się kontrakty. Omić * nie mam pojęcia*.Mam nadzieję, że sam będzie chciał odejść i ułatwi decyzję. Skrzydłowi: Kuziemka, Bozić, Duarte * mają ważne kontrakty. Ale kolejny, bardzo dobry skrzydłowy powinien zostać podpisany, bo nikt nie ma pojęcia, co ta trójka pokaże w ekstraklasie. Najlepiej jakiś szybki murzyn ale umiejący grać w piłkę a nie jakiś Momo Cisse. Baniowski * na wypożyczenie. Piotruś Starzyński * dziękujemy! Napastnicy Rodado zostaje no i konieczne bardzo dobry napastnik do niego. Taki, który będzie z nim walczył o nr 1. Sanchez- nie ma sensu, chyba że niewiele zarabia, wtedy jako nr 3 i atmosferić może zostać. Kawała * wypożyczenie. Czyli reasumując: Pożegnać: Broda, Cziczkan, Colley, jeśli to możliwe Uryga, Skrobański, Jaroch, Carbo, Olejarka, Talar, najpewniej Omic, Starzyński. Transfery niezbędne: bramkarz, lewonożny stoper, boczny obrońca, środkowy pomocnik, skrzydłowy, napastnik. Sztab szkoleniowy: na ja bym Maestro Jopa pożegnał z wielką pompą. Nie przekonał mnie do siebie, uważam, że miał dużo szczęścia ale to rozwinę w temacie trenerskim. Natomiast mam też świadomość, że Jop zostanie na stolcu trenerskim. Oby dłużej, niż do pierwszej przerwy na reprezentację* ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|