|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ciężki temat tak naprawdę...
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
Oczywiście, że to wziąłem, przydał się też Zimoch. Cała moja prezentacja polegała na skonfrontowaniu różnych typów dziennikarstwa. Sprawozdanie w gazecie to co innego niż felieton (felietoniści też się różnią). Relacja w TV polega na interpretacji zdarzeń, a w radio na opowiadaniu tego, co się dzieje. Pomijając teksty z gazet (tutaj można wybrać byle co, i tak pasuje) wybrałem z Zimocha Kowalczyk, Widzew i mecz Holandia-Włochy (super przykład na relację z wielkiego wydarzenia), a Szpaku to właśnie jego monolog. No i jeszcze błędy, ale to każdy je zna. Ogólnie wyszło 19/20, a punkt straciłem bo przekroczyłem czas opowiadając o meczu Brondby-Widzew ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Wgl to jest temat rzeka. Tak samo jak temat kumpla o róznego typu komunikatorach etc ( nie pamiętam jak sie temat zwał) wiem tylko że miał 20/20, komisja zgłupiała bo nie wiedziała o co zapytac a potem wzieła jego prace jako wzorcową czy coś. Także takie tematy są cholernie opłacalne i nie zawsze ktos słaby z polskiego musi byc skazany na porażke
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
ma ktoś może kontakt do osoby która zajmuje się pisaniem prac maturalnych i moglby polecic z wlasnego doświadczenia? zależy mi na tym żeby to było dobrze napisane a nie tzw fuszerka
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Do stówki max, przynajmniej w Tarnowie, takie standardy
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Mam zamiar zgłosić swój temat prezentacji maturalnej. I tu moje pytanie: macie może wzór wniosku, który trzeba złożyć? Albo ktoś mógłby takowy stworzyć? Nie mam pojęcia, jak ma to wyglądać!
Temat, który mam zamiar zgłosić, będzie związany z dziennikarstwem sportowym. Widziałam, że niektórzy z Was również mieli podobne tematy na maturze. Jak one konkretnie brzmiały? Wystarczy "Język komentatorów sportowych", czy coś trzeba jeszcze dodać? Chodzi o to, żeby komisja nie wprowadziła za wiele poprawek, a przede wszystkim - przyjęła ten temat... Schabek, nie wystaczy, pytałam. Ale jak ma wyglądać wniosek i co w nim zawrzeć, to już szanowna pani polonistka nie powiedziała.
Ostatnio edytowane przez Lacrima : 14.02.2011 o godz. 19:43.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Lacrima wystarczy jak powiesz swojemu nauczycielowi od Polskiego, przynajmniej w moim przypadku rok temu tak było.
![]()
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno
![]() Wisła Kraków! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Komentatorzy sportowi to dosyć wąska dziedzina, więc komisja może to odrzucić.
Jest podobny temat, komisja może Ci powiedzieć, żeby się nań zdecydować. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Skoro komentatorzy sportowi to za wąska dziedzina, może lepszym pomysłem będzie temat "Język dziennikarzy sportowych"?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Słuchajcie, miał ktoś kiedykolwiek temat na maturze ustnej "Obraz Warszawy w Lalce Bolesława Prusa" i nadal posiada jakiś konspekt tej prezentacji lub cokolwiek co mogłoby znacznie pomóc? Znalazłem trochę informacji w necie, ale jednak tak czy tak proszę.
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Do kiedy musicie zgłaszać te swoje tematy na maturę ustną?
Mam chyba w domu mój temat z matury z polskiego. Chętnie bym komuś użyczył. Tylko, że najwcześniej za tydzień jestem w stanie go skołować. Miałem coś w ten deseń: "Motyw zbrodni doskonałej w literaturze XX wieku." Coś takiego. Fajny temat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Może pisał ktoś o etosie lekarza w literaturze ? kilka wskazówek by sie przydalo
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2008
Offline |
|
|
doktor Judym, z Ludzi Bezdomnych, Szuman z Lalki,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]() a mój temat to: "Przedstaw i oceń wizerunek polskiej szlachty w utrwalony w literaturze wybranych epok". Prawie go skończyłem, większość czasu zajmuje powtórka do his-wosu ![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Potrzebuje skompletować bibliografie przedmiotową, siedziałem po bibliotekach ale nie mogłem nic ciekawego znaleźć, potrzebuje opracowania "Marty" i "Wiernej rzeki". Pomoże ktoś?;>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
http://www.nukat.edu.pl/cgi-bin/gw_4...default&lng=pl
Powód: Uzupełnienie
Ostatnio edytowane przez PhantomRanger : 05.03.2011 o godz. 23:38.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Co polecacie do tematu - "Funkcjonowanie motywu fatum w wybranych motywach literackich" ?
Wiadomo - Antygona, Konrad Wallenrod, Makbet - ale co oprócz tego ? Ja myślałem jeszcze o 'Taksim' Stasiuka kiedyś czytałem i myślę, że można się tam dopatrzyć motywu fatum? Co jeszcze polecacie? I ile utworów trzeba wybrać żeby było ok ? 5-6 ? ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM
WOS: - Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka - Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste! Język polski: - repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty - testy luzem Historia: - Testy luzem (rozszerzona) - Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!) - Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami! + Testy luzem (z dziennika) Matematyka, angielski, Najchętniej sprzedam całość. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Panowie, temat: "Relacja między Bogiem i człowiekiem na kartach literatury" - pisał ktoś podobny?
Jakie lektury polecacie, ile ich powinno się umieścić? Czas zacząć tworzyć tę prezentację... ![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Rok temu pisałem na temat"Rozmowy człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok"(20pkt
także coś podpowiem. Odbierz priv. ![]() <<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Sa tutaj jacys maturzysci piszacy mate i fize rozszerzona z tego roku albo poprzednich?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wielka prośba. Mam temat "motywy katstroficzne w literaturze i filmie. omow na przykladach". Napiszcie mi co mozna napisać na temat filmu "Czas apokalipsy"? Nie mam pomyslu co mozna wspisać. I pytanie takie jak w literaturze podmiotu mam powiedzmy 4 książki, to czy do wszystkich 4 ksiazek trzeba dać jakieś opracowania/interpretacje w literaturze przedmiotu? Np mam wiersz Pokolenie, czy musze dać opracowanie do tego wiersza w literaturze przedmiotu? Czy nie musi być? Moja polonistka sie zarzeka ze musi być, a nie mam pojęcia skąd wytrzasnąć...
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli chodzi o film, to internet będzie przydatny, filmweb czy coś
![]() Poszukaj sobie jakiś słowników poezji, albo opracowań lektur czy coś po prostu do literatury, tak żeby było w jednym miejscu. Ja np. używałem "Słownik poezji" Grega. Potem wystarczy go wpisać do przedmiotowej i podać jakie art. hasłowe były Ci potrzebne do prezentacji Poszukaj sobie jeszcze takich małych książeczek: "Biblioteczka opracowań", do takich popularnych autorów są odpowiednie części ![]() Generalnie wybierz się do antykwariatu/księgarni/biblioteki, mam nadzieję, że coś Ci doradzą ![]() ![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Dum Spiro Spero
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Różne ujęcia motywu Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. Omów temat, analizując i interpretując wybrane przykłady. brałktos ten temat na obecny rok?
![]() ![]() ![]() Śląska Pozdrawiamy! Lechie Pozdrawiamy! Unie Pozdrawiamy! "Mógłbym napisać o nich referat i jest to bez wątpienia najlepsza publiczność na świecie. Ciągle brzmi w moich uszach – jazda, jazda, jazda, Biała Gwiazda!"E.Omanic |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Pytanie mojego kolegi. Szuka uczelni gdzie będzie kierunek : dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Uj odpada zna ktoś jeszcze jakieś dobre uczelnie prywatne nie prywatne gdzie jest taki kierunek? Z góry thx
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Witam :] chciałem zapytać czy może miał ktoś Temat : Zbrodnia i jej wpływ na życie bohaterów literackich.
Przedstaw na podstawie wybranych lektur i czy byłby w stanie udostepnic mi taka prace maturalna do pomocy w pisaniu swojej z góry dzieki ![]() Zostałeś zabanowany (nałożono blokadę na Twój dostęp do forum) z następującego powodu:
Cycki na shoutboksie |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Studia Zaoczne,kierunek humanistyczny
Byle bez Matmy lub z ilością śladową Jest coś takiego? Aha i niski próg pkt Co polecacie w Krakowie ![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pytanie do zdających maturę rozszerzoną z angielskiego: jakie formy rozprawki mogą pojawić się w części pisemnej?
E: StelmiOriginal, a discursive essay, czy rozprawki które mają znaleźć rozwiązanie problemu - nic z tego być nie może? Powód: Wisła!
Ostatnio edytowane przez wislacki : 02.05.2011 o godz. 15:49.
![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|