The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.01.2011, 21:43
murray napisał(a):Wyświetl post
Jest przecież temat o języku dziennikarzy sportowych. Taki też wziąłem na swoją prezentację
Ciężki temat tak naprawdę...

Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 26.01.2011, 21:50
K2sprzyk napisał(a):Wyświetl post
murray weż sobie jako załącznik audio z monologiem Szaranowicza z meczu w Mariborze na zakończenie eliminacji
komisja wymięknie
Miałem w zeszłym roku maturę
Oczywiście, że to wziąłem, przydał się też Zimoch.
Cała moja prezentacja polegała na skonfrontowaniu różnych typów dziennikarstwa.
Sprawozdanie w gazecie to co innego niż felieton (felietoniści też się różnią).
Relacja w TV polega na interpretacji zdarzeń, a w radio na opowiadaniu tego, co się dzieje.

Pomijając teksty z gazet (tutaj można wybrać byle co, i tak pasuje) wybrałem z Zimocha Kowalczyk, Widzew i mecz Holandia-Włochy (super przykład na relację z wielkiego wydarzenia), a Szpaku to właśnie jego monolog.

No i jeszcze błędy, ale to każdy je zna.

Ogólnie wyszło 19/20, a punkt straciłem bo przekroczyłem czas opowiadając o meczu Brondby-Widzew
Odpowiedz cytując
K2sprzyk
Member

Stary 26.01.2011, 22:15
Wgl to jest temat rzeka. Tak samo jak temat kumpla o róznego typu komunikatorach etc ( nie pamiętam jak sie temat zwał) wiem tylko że miał 20/20, komisja zgłupiała bo nie wiedziała o co zapytac a potem wzieła jego prace jako wzorcową czy coś. Także takie tematy są cholernie opłacalne i nie zawsze ktos słaby z polskiego musi byc skazany na porażke
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 27.01.2011, 20:07
lucas1906 napisał(a):Wyświetl post
Lalka, Marta - dwie podstawowe książki jakie powinieneś wziąść do swojego tematu

Bardzo fajnie napisane utwory, które głównie skupiają się na kobietach

W tamtym roku miałem podobny temat.
Z Cudzoziemki Martę czy Różę?
Odpowiedz cytując
Gucio25
Forumowy Di Caprio

Od: 07.2005

Stary 31.01.2011, 19:43
Cytat:
Jaki obraz świata kreuje telewizja? Odpowiedz, dokonując analizy języka programów informacyjnych.
miałby ktoś jakieś pomoce/wskazówki na ten temat?
Odpowiedz cytując
kamilll1906
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 02.02.2011, 23:11
ma ktoś może kontakt do osoby która zajmuje się pisaniem prac maturalnych i moglby polecic z wlasnego doświadczenia? zależy mi na tym żeby to było dobrze napisane a nie tzw fuszerka no i pytanie ile to srednio kosztuje ?

Odpowiedz cytując
Rybka1928
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 03.02.2011, 00:31
Do stówki max, przynajmniej w Tarnowie, takie standardy
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 14.02.2011, 19:33
Mam zamiar zgłosić swój temat prezentacji maturalnej. I tu moje pytanie: macie może wzór wniosku, który trzeba złożyć? Albo ktoś mógłby takowy stworzyć? Nie mam pojęcia, jak ma to wyglądać!

Temat, który mam zamiar zgłosić, będzie związany z dziennikarstwem sportowym. Widziałam, że niektórzy z Was również mieli podobne tematy na maturze. Jak one konkretnie brzmiały? Wystarczy "Język komentatorów sportowych", czy coś trzeba jeszcze dodać? Chodzi o to, żeby komisja nie wprowadziła za wiele poprawek, a przede wszystkim - przyjęła ten temat...

Schabek, nie wystaczy, pytałam. Ale jak ma wyglądać wniosek i co w nim zawrzeć, to już szanowna pani polonistka nie powiedziała.
Ostatnio edytowane przez Lacrima : 14.02.2011 o godz. 19:43.
Odpowiedz cytując
Schabek
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 14.02.2011, 19:37
Lacrima wystarczy jak powiesz swojemu nauczycielowi od Polskiego, przynajmniej w moim przypadku rok temu tak było.
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno

Wisła Kraków!
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 14.02.2011, 19:38
Komentatorzy sportowi to dosyć wąska dziedzina, więc komisja może to odrzucić.
Jest podobny temat, komisja może Ci powiedzieć, żeby się nań zdecydować.
Odpowiedz cytując
Lacrima
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 15.02.2011, 20:31
Skoro komentatorzy sportowi to za wąska dziedzina, może lepszym pomysłem będzie temat "Język dziennikarzy sportowych"?
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Stary 26.02.2011, 21:56
Słuchajcie, miał ktoś kiedykolwiek temat na maturze ustnej "Obraz Warszawy w Lalce Bolesława Prusa" i nadal posiada jakiś konspekt tej prezentacji lub cokolwiek co mogłoby znacznie pomóc? Znalazłem trochę informacji w necie, ale jednak tak czy tak proszę.

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 27.02.2011, 18:18
Do kiedy musicie zgłaszać te swoje tematy na maturę ustną?

Mam chyba w domu mój temat z matury z polskiego. Chętnie bym komuś użyczył. Tylko, że najwcześniej za tydzień jestem w stanie go skołować.

Miałem coś w ten deseń: "Motyw zbrodni doskonałej w literaturze XX wieku." Coś takiego. Fajny temat.
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 27.02.2011, 18:23
Może pisał ktoś o etosie lekarza w literaturze ? kilka wskazówek by sie przydalo
Odpowiedz cytując
grzechu1991
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2008

Stary 27.02.2011, 18:39
doktor Judym, z Ludzi Bezdomnych, Szuman z Lalki,
Odpowiedz cytując
Grzegorz z Sanoka
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.02.2011, 21:39
Proud napisał(a):Wyświetl post
Do kiedy musicie zgłaszać te swoje tematy na maturę ustną?

Mam chyba w domu mój temat z matury z polskiego. Chętnie bym komuś użyczył. Tylko, że najwcześniej za tydzień jestem w stanie go skołować.

Miałem coś w ten deseń: "Motyw zbrodni doskonałej w literaturze XX wieku." Coś takiego. Fajny temat.
Ostateczna deklaracja była do 7ego lutego. Plan i bibliografie mamy oddać do końca marca, bynajmniej tak jest u mnie w szkole

a mój temat to: "Przedstaw i oceń wizerunek polskiej szlachty w utrwalony w literaturze wybranych epok".
Prawie go skończyłem, większość czasu zajmuje powtórka do his-wosu
Armia Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 02.03.2011, 21:01
Potrzebuje skompletować bibliografie przedmiotową, siedziałem po bibliotekach ale nie mogłem nic ciekawego znaleźć, potrzebuje opracowania "Marty" i "Wiernej rzeki". Pomoże ktoś?;>
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 05.03.2011, 23:29
pablo92TSW napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuje skompletować bibliografie przedmiotową, siedziałem po bibliotekach ale nie mogłem nic ciekawego znaleźć, potrzebuje opracowania "Marty" i "Wiernej rzeki". Pomoże ktoś?;>
Może ta stronka się na coś przyda http://www.nukat.edu.pl/cgi-bin/gw_4...default&lng=pl

Grzegorz z Sanoka napisał(a):Wyświetl post
Ostateczna deklaracja była do 7ego lutego. Plan i bibliografie mamy oddać do końca marca, bynajmniej tak jest u mnie w szkole

a mój temat to: "Przedstaw i oceń wizerunek polskiej szlachty w utrwalony w literaturze wybranych epok".
Prawie go skończyłem, większość czasu zajmuje powtórka do his-wosu
Ja swój temat napisałem w 3 godziny. Ustna matura zwana tudzież "wewnętrzną" to śmiech na sali.
Powód: Uzupełnienie
Ostatnio edytowane przez PhantomRanger : 05.03.2011 o godz. 23:38.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 15.03.2011, 10:53
Co polecacie do tematu - "Funkcjonowanie motywu fatum w wybranych motywach literackich" ?

Wiadomo - Antygona, Konrad Wallenrod, Makbet - ale co oprócz tego ? Ja myślałem jeszcze o 'Taksim' Stasiuka kiedyś czytałem i myślę, że można się tam dopatrzyć motywu fatum? Co jeszcze polecacie? I ile utworów trzeba wybrać żeby było ok ? 5-6 ?
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 15.03.2011, 21:19
Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM

WOS:
- Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka
- Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste!

Język polski:
- repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty
- testy luzem

Historia:
- Testy luzem (rozszerzona)
- Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!)
- Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami!

+

Testy luzem (z dziennika) Matematyka, angielski,

Najchętniej sprzedam całość.
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 19.03.2011, 13:18
Panowie, temat: "Relacja między Bogiem i człowiekiem na kartach literatury" - pisał ktoś podobny?
Jakie lektury polecacie, ile ich powinno się umieścić? Czas zacząć tworzyć tę prezentację...
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
Odpowiedz cytując
igortsw
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 19.03.2011, 14:44
Rok temu pisałem na temat"Rozmowy człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok"(20pkt )
także coś podpowiem. Odbierz priv.
<<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
Odpowiedz cytując
Blacha92
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 01.04.2011, 14:30
Sa tutaj jacys maturzysci piszacy mate i fize rozszerzona z tego roku albo poprzednich?
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 01.04.2011, 14:49
Wielka prośba. Mam temat "motywy katstroficzne w literaturze i filmie. omow na przykladach". Napiszcie mi co mozna napisać na temat filmu "Czas apokalipsy"? Nie mam pomyslu co mozna wspisać. I pytanie takie jak w literaturze podmiotu mam powiedzmy 4 książki, to czy do wszystkich 4 ksiazek trzeba dać jakieś opracowania/interpretacje w literaturze przedmiotu? Np mam wiersz Pokolenie, czy musze dać opracowanie do tego wiersza w literaturze przedmiotu? Czy nie musi być? Moja polonistka sie zarzeka ze musi być, a nie mam pojęcia skąd wytrzasnąć...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Grzegorz z Sanoka
Senior Member

Stary 01.04.2011, 16:24
Jeśli chodzi o film, to internet będzie przydatny, filmweb czy coś
Poszukaj sobie jakiś słowników poezji, albo opracowań lektur czy coś po prostu do literatury, tak żeby było w jednym miejscu. Ja np. używałem "Słownik poezji" Grega. Potem wystarczy go wpisać do przedmiotowej i podać jakie art. hasłowe były Ci potrzebne do prezentacji Poszukaj sobie jeszcze takich małych książeczek: "Biblioteczka opracowań", do takich popularnych autorów są odpowiednie części
Generalnie wybierz się do antykwariatu/księgarni/biblioteki, mam nadzieję, że coś Ci doradzą
Armia Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
Dziku
Dum Spiro Spero

Od: 07.2005

Stary 03.04.2011, 16:24
Różne ujęcia motywu Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. Omów temat, analizując i interpretując wybrane przykłady. brałktos ten temat na obecny rok?

Śląska Pozdrawiamy! Lechie Pozdrawiamy! Unie Pozdrawiamy!

"Mógłbym napisać o nich referat i jest to bez wątpienia najlepsza publiczność na świecie. Ciągle brzmi w moich uszach – jazda, jazda, jazda, Biała Gwiazda!"E.Omanic
Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 05.04.2011, 07:11
Pytanie mojego kolegi. Szuka uczelni gdzie będzie kierunek : dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Uj odpada zna ktoś jeszcze jakieś dobre uczelnie prywatne nie prywatne gdzie jest taki kierunek? Z góry thx
Odpowiedz cytując
OpEnTaNy
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 11.04.2011, 22:09
Witam :] chciałem zapytać czy może miał ktoś Temat : Zbrodnia i jej wpływ na życie bohaterów literackich.
Przedstaw na podstawie wybranych lektur i czy byłby w stanie udostepnic mi taka prace maturalna do pomocy w pisaniu swojej z góry dzieki
Zostałeś zabanowany (nałożono blokadę na Twój dostęp do forum) z następującego powodu:
Cycki na shoutboksie

Odpowiedz cytując
TymonPRO
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.04.2011, 22:15
Studia Zaoczne,kierunek humanistyczny
Byle bez Matmy lub z ilością śladową
Jest coś takiego?
Aha i niski próg pkt

Co polecacie w Krakowie
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 02.05.2011, 14:58
Pytanie do zdających maturę rozszerzoną z angielskiego: jakie formy rozprawki mogą pojawić się w części pisemnej?

E:

StelmiOriginal, a discursive essay, czy rozprawki które mają znaleźć rozwiązanie problemu - nic z tego być nie może?
Powód: Wisła!
Ostatnio edytowane przez wislacki : 02.05.2011 o godz. 15:49.
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów