|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu? | |||
| Tak |
|
398 | 51,42% |
| Nie |
|
376 | 48,58% |
| Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Guest
|
|
![]() Oczywiście wszystko co poniżej jest niczym w porównaniu z wielkimi sukcesami takimi jak 2 x MP i awansem do grupy LM z Widzewem... ![]() Szacunek dla Franka szacunkiem, ale nie wygłupiajmy się ![]() Monaco Zwycięzca
Zwycięzca
Zwycięzca
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Ja bym jednak nie zapominał, że w przypadku Wengera mówimy o kadrze wartej więcej niż pewnie budżet np Kielc czyli miasta chcąc nie chcąc wojewódzkiego. Gdzieś ktoś kiedyś słusznie powiedział - dajcie np Murinho prowadzić powiedzmy Zawiszę i zobaczymy co pokaże.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
Po 2. gdyby Smuda miał młodzież jak Wenger to by na nią stawiał. Dał parę razy poszaleć Zającowi i skończyło to się karygodnymi zagrania (owszem, parę razy ładnie szarpnął, ale jak na razie pokazał, że wiele mu brakuje). Poza tym, czy widziałeś tych juniorów, że tak się ich domagasz? Nie mów, że oceniasz ich po dwumeczu z Cracovią, bo to byłoby głupie. Po 3. co ten Szatałow osiągnął? |
|
|
|
Guest
|
|
A ja mówię nie wiem czy słusznie - zróbcie z powiedzmy Zawiszy taki klub żeby chociaż 5 razy gorszy trener niż Mourinho zechciał choćby pomyśleć, że może mógłby tam popracować. Opromieniony sukcesami dyrektor sprzedaży dużej firmy za ladą spożywczaka w dziurze żeby komuś udowadniać że coś się da albo nie? Ciekawe...
Ostatnio edytowane przez arti : 04.09.2014 o godz. 19:01.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
hehe a jakiez to sukcesy ma Smuda
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Czy ja wiem...
Smuda: Faza grupowa LM: 1996/1997 (Widzew Łódź) 1/16 Pucharu UEFA: 2008/2009 (Lech Poznań) MP: 1995/1996 (Widzew Łódź), 1996/1997 (Widzew Łódź), 1998/1999 (Wisła Kraków) PP: 2008/2009 (Lech Poznań) Super Puchar Polski: 1996 (Widzew Łódź), 2001 (Wisła Kraków) II miejsce Ekstraklasa: 1994/1995 (Widzew Łódź) III miejsce Ekstraklasa: 2005/2006 (Zagłębie Lubin), 2008/2009 (Lech Poznań) Janek: MP: 2012/13, 2013/14 (Legia) PP: 2007/08, 2012/13 (Legia) Super Puchar Polski: 2008 (Legia) ![]() ![]() "Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak |
|
|
|
Guest
|
|
|
Smuda trenerem 31 lat, Urban 10. Poza tym wicemistrzostwo i trzecie miejsce w naszej skopanej uwazasz za sukces?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co ma do tego wiek trenerów? Pytałeś o sukcesy, więc masz na tacy. Widać, że Janek może póki co buty czyścić Franzowi. P.S. W sumie faza grupowa LM się nie liczy bo to było dawno i w ogóle nieprawda? ![]() ![]() ![]() "Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak |
|
|
|
Guest
|
|
|
Oczywiscie, ze tak. Jakby Wisla swego czasu na takich zasadch do LM startowala to by przez ostatnie 15 lat z 10 razy w LM grala. I to nie wiek trenerow tylko doswiadczenie w zawodzie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Smuda w polskich kategoriach ma młodzież, ale na nią nie stawia. Przykład Urygi. Zapewne nie zagrałby nawet minuty gdyby nie pech Stjepanovica. Mamy młodych Żemłe, Lecha, Bierzało, Wójcik... nie tylko ten mały drobny Zając ![]() Szatałow nie prowadził żadnego topowego klubu jak Smuda żeby cokolwiek osiągać. Tu chodzi o filozofie i wizje zespołu. Jest taka sam jak u Franka. Ładna ofensywna gra, ale zawsze żelazna 11.Nie chodzi mi o pisanie o wyższości któregokolwiek ale o to jak grają ich zespołu. Kiedyś pomimo biedy Polonia Bytom grała ładnie, potem na moment "uzdrowił" parchów.. teraz w innym "potentacie" jak Łęczna też serwuje ładny dla oka futbol. Tylko zawsze ta sama 11, zawsze doświadczeni piłkarze. Dla mnie słabsza kopia Smudy. ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
wiesniak84 ale to jest już takie przypierd.ala.nie się byle nie wyszło, że Smuda coś tam pozytywnego zrobił/osiągnął. Pytanie o sukcesy.. bach Franek ma lepsze... a nie bo on ma większy staż i doświadczenie to się nie liczy... grał w LM.... bach może i grał, ale gdyby nie sramto i dupanto, więc nie liczy się ... Wisła gra dobrze... bach gra dobrze ale to zasługa Brożka i Stilicia, a nie Smudy. Trochę to śmieszne ![]() ![]() ![]() "Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak |
|
|
|
Guest
|
|
|
Skoro dla Ciebie prawda jest smieszna to juz nie wnikam. Janasa zatrudnijmy bo on nawet wyszedl z grupy w LM 20 lat temu. Ja sie nie przypierdalam bo nie mam do czego
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
od kiedy uważasz że to jest profesjonalny klub ? od kiedy dla ciebie Małecki to przykład negatywny ?' A tak mniej złośliwie; Zgadzam się z tobą: mają grać najlepsi .... Co do akcji "odstaw rodaków ..." to jednak zauważ, że można prowadzić w lidze grając 1 obcokrajowcem .... Ja pamiętam za Maskanta mecze z 1 Polakiem i to w okresie gdy byliśmy w środku tabeli ... ![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|||
|
Puchar Polski + dobra gra w UEFA (a to nie było częste na owe czasy w przypadku polskich drużyn).
Od razu dodam. Sam byłem przeciwnikiem Smudy jak do nas przychodził rok temu. Póki co nie wiem jak go ocenić, bo jednak sporo wad ma, chociażby pozaboiskowych nawet bardziej w jego przypadku jestem na nie. Jednak posta napisałem bo nie lubię jak ktoś się dopier*ala na siłę byleby się dopier*olić..
Ostatnio edytowane przez R33 : 04.09.2014 o godz. 22:42.
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Za Maskaanta to nie tyle chodziło o narodowość piłkarzy tylko o to, że były to głównie zgrane karty.
Wypaleni piłkarze, którzy swoje najlepsze chwile mieli dawno za sobą. Jeszcze w pierwszym sezonie zmobilizowała ich zmiana otoczenia, wizja gry w Lidze Mistrzów - to ich napędzało. Potem jak Wisła odpadła w eliminacjach zaczął się ekstremalny zjazd. A tacy gracze jak Jaliens, Iliev, Lamey czy Pereiko stanowili ogromne obciążenie dla finansów, a w dodatku nie byli w stanie dać klubowi żadnych aktywów do obrotu - gdyż byli za starzy, żeby ich sprzedać z zyskiem. W dodatku słaba motywacja do gry i bum - środek tabeli. Polacy jeszcze trochę inaczej reagują, bo bardziej się utożsamiają z klubem, szczególnie ci co teraz mają po 20 parę lat. W ich młodości Wisła była bezsprzecznie najlepszą drużyną w Polsce i wielu ma do niej duży sentyment. Na 'młodych wilkach' z tamtego okresu też Wisła kokosów nie zbiła. Melikson po fatalnym sezonie został puszczony za pareset tysięcy euro co jak na czołowego piłkarza Wisły było kwotą śmieszną. Na Bunozie, Jovanicu nie zarobiliśmy nic. Na Małeckim coś tam zarobiliśmy ale widać po tym, gdzie jest teraz, że to nie był ten rozmiar kapelusza. Miał jeden sezon konia. I tyle. Chavez i Jovanovic do teraz zajmują nasze listy płac. Ten pierwszy nie potrafiąc grać w piłkę niszczyłby całą naszą grę od tyłu, a jedyny, który potrafił zagwarantować stabilny wysoki poziom piłkarz z tej długiej wyliczanki zachorował na bardzo poważną chorobę i do teraz nie wiadomo czy jeszcze wróci do piłki. Patrząc na to jak perspektywiczny mieliśmy zespół wtedy, a teraz jestem dużym optymistą. Fajna ofensywna gra, trochę młodych perspektywicznych zawodników. Pozycja lidera ekstraklasy wcale nie na wyrost patrząc na pierwsze kolejki. Nawet nasze 'dziadki' chcą coś udowodnić. Garguła zapewne chce zdobyć 1 mistrzostwo Polski na murawie. Brożek chce udowodnić, że jego nieudany pobyt za granicą był tylko wypadkiem po pracy, w dodatku motywuje go klub 100. Głowacki nie odpuszcza bo taki ma charakter. Boguski też chce wrócić do tego co grał kiedyś. Wisła jest zmotywowana i posiada moim zdaniem odpowiednie proporcje rutyny i młodości. To co niektórzy chcą może zachwiać tą równowagę - na młodych przyjdzie czas. Sezon jest długi, ławka krótka. PS. Zaryzykuję tezę, że jakby była dłuższa ławka to wcale nie jest powiedziane, że nie walczylibyśmy o mistrzostwo. Myślę, że mielibyśmy na nie duże szanse.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 04.09.2014 o godz. 22:41.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
Zaraz, zaraz to posiadanie swojego zdania to juz dopierdalanie sie na sile
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie stawia bo mu się to nie opłaca. Lepiej chyba ugrać wynik niż wrzucać juniorów na głęboką wodę, żeby się utopili. Ja naprawdę nie wiem jak wygląda Wójcik - widziałem go w trzech meczach CLJ w zeszłym sezonie i szału nie robił. Skoro Smuda mając do wyboru Czekaja i Żemłę woli tego pierwszego choć wiadomo, że ten pierwszy to bomba w pudełku, to jak to świadczy o Żemle? Pewnie Smuda się przypierdala na siłę żeby tylko nie postawić na młodego! Można porównywać filozofię Smudy i Szatałowa, tyle, że po co? Porównaj jeszcze Stawowego i Guardiolę, to ma porównywalny sens. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
|
Podniecacie sie tym liderowaniem. Gramy do momentu 1, max 2 kontuzji. Ławki nigdy nie mieliśmy, tylko żelazne jedenastki były mniej kontuzjogenne i roz*....iały lige dostatecznie wcześniej.
Wątek wcześniej- za wszystkie próby el.do LM mieliśmy 2 razy tak naprawdę szanse- 1 z Anderlechtem, 2 z PAO. Z pierwszymi został rozjebany kręgosłup drużyny (sprzedaż Szymkowiaka do Trabzonu), w 2 kontuzje (Błaszczu ze złamaną nogą), Engel (że wcześniej wspomniany grał na prawej obronie) i jebany Riley. No i Levadia. Trzy. Tyle też nie wiadomo (bo nie mam siły obecnie sprawdzać rankingów ówczesnych, losowanie, rozstawienie- te sprawy) na kogo byśmy trafili w 3 i 4 rundzie. Lenczyk w 2011 wziął Śląska z przedostatniego miejsca samym za.......em awansował go na vicemistrza. To tak jakby niektórzy zapomnieli jak "zajebista" jest nasza t mobile "ekstra" klasa. Cytat:
Cytat:
Nie ma czegoś takiego jak regularne zwycięstwa fartem. Jeżeli coś powtarza się więcej niż 1-2 razy to już nie jest fart, tylko umiejętność.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 04.09.2014 o godz. 23:21.
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
||
|
|
Senior Member
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
Smudzie bardziej się opłacało taki odpad jak Burdeński wpuszczać... który odszedł za darmo do jakiejś niższej ligi niemieckiej, niż któregoś z juniorów. Tylko że Burdeński nie dość że starszy od juniorów to widać było że się nie rozwinie i kasy żadnej na nim nie będzie. Młody teraz owszem a to babola strzeli, a to się źle ustawi... za kilka, kilkanaście meczy większość błędów wyeliminuje. I jak ma talent to może być z niego niezły zysk. A kilku statystycznie ma, to albo kogoś sobie "wyprodukujemy" i sprzedamy, albo chociaż będziemy mieli kilku ogranych piłkarzy na ławce rezerwowych. Nie chodzi o tu i teraz! Chodzi o to za co spłacimy długi i będziemy mieli na pensje między innymi dla Stlica. A jest spora szansa mając dobre pokolenie juniorów że któryś z nich jak dostanie szansę od Smudy to zaskoczy ![]() ![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
||||
Reasumując R. Maaskant , potrafił z rozbitej drużyny zrobić 4-0 z Legią, MP z kolejnych, podobno bardzo słabych piłkarzy /z którą to opinią nie do końca się zgadzam/, oraz takie wyniki w puchatych europejskich, których nie musimy się wstydzić.. A teraz ponownie dobre wyniki robi Franz Smuda.. i te wyniki też szanuję .. a to co było pomiędzy RM i FS, lepiej zapomnieć .. bo tak kończy się zatrudnianie w roli szkoleniowców w Wiśle trenerów bez autorytetu.. no bo jako trenerzy jaki autorytet wnosili do drużyny panowie KM, MP, czy TK. Pytanie czysto retoryczne. Wisła to firma , to klub szczególny, tu trener nie może być z przypadku. I na koniec, taka refleksja.. co do narodowości .. na polską ligę polscy piłkarze wystarczą, ale aby zrobić dobry wynik w pucharach, potrzeba nam Meliksonów i Stiliciów, albowiem polskich odpowiedników zwyczajnie nie ma, to i szukać trzeba za granicą .. ale o to troszczyć się będziemy po sezonie ..teraz zaś martwmy się aby w ogóle rozszerzyć kadrę i to najlepiej bez znacznego obniżania poziomu I drużyny. ______
PS. A młodych to w istocie Smuda odkrywa ..gdy odkryć musi, jak z Urygą.
Ostatnio edytowane przez milosz : 05.09.2014 o godz. 00:47.
|
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok. Tyle, że zapominasz, że Smuda pracuje tu dla siebie, teraz, a nie dla Wisły, tej za 5 lat. To raz.
Dwa. Dlaczego ciągle zakładasz, że ci chłopcy nadają się do gry i mają talent? Zobacz ilu juniorów z rocznika Brożków wybiło się po ówczesnym mistrzostwie (w 2000 bodajże). Trzy. Dobry jest przykład hype'owanego przez niektórych nawet do I drużyny Lucasa. Gościu nie zdążył jeszcze kopnąć piłki w seniorach, a juz go okrzyknięto mega talentem. Obecnie nie nadaje się do gry w III lidze. Gra tam m.in. Damian Buras. Też wielki talent... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Niestety, ale jak niektórzy sobie usrają jakiś "talent", to nie ma przebacz. Takimi "talentami" ostatnio byli Klarić, Stolarski, Fryc i Szewczyk. Też były joby na Smudę jak on śmie takich asów na ławce marnować.
Nie wiem, ale może nasz trener zasłużył na odrobinę zaufania? Jakby nie patrzeć, rację w przypadku wspomnianych piłkarzy miał - wówczas nie był to poziom ekstraklasy i nie wiadomo, czy kiedykolwiek będzie on dla nich osiągalny.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 05.09.2014 o godz. 01:00.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
No bo powiedzmy sobie szczerze, u nas ławki po prostu nie ma, a Ci ..młodzi , zdolni, jak dla mnie powinni być wypożyczani, a jak okrzepną w innych klubach, wówczas przebijać się do kadry Wisły.. jeden Alan, może Zając, a resztę wypożyczyć, tak to widzę, ale to tylko moja opinia.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
coś Ci się pomyliło bo akurat Szymkowiak grał normalnie z Anderlechtem http://www.90minut.pl/mecz.php?id_mecz=117690 zostal sprzedany 1,5 roku później. Sprzedano wtedy tylko Kosowskiego, zawieszono Uche, odszedł Kuźba i doszedł do tego fakt 0 wzmocnień. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Cytat:
![]()
Anty PO-PiS!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
On jest zajebistym trenerem i mocno średnim selekcjonerem ![]() Różnica jest zasadnicza. Jak tylko ktoś inny będzie Smudzie wybierał piłkarzy i kazał mu ich trenować to będzie dobrze ![]() Ja ogólnie jestem ciekaw jak zagramy po przerwie na reprezentacje, bo nasze mecze po tego typu przerwach z reguły wyglądały miernie. Marzy mi się wygrana z Zawiszą, a potem Legią i tak z 6 pkt. przewagi. Ale by się warszawskie pismaki obsrały. A powiem, że jest to scenariusz dość realny, zważywszy, że Zawisza jest najgorzej grającą drużyną naszej ligi w tym sezonie, a z Legią gramy u siebie ![]() Ale znając życie z Zawiszą wtopimy albo zremisujemy (bo my lubimy sobie utrudniać), a potem Legii włożymy trójkę. Tak obstawiam - może nos mnie myli, ale coś czuję, że w końcu pęknie ten warszawski balon. Tak samo czuje, że z Zawiszą damy dupy po całości ![]()
Ostatnio edytowane przez s1mone : 06.09.2014 o godz. 00:21.
|
|
|
|
Guest
|
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Kadra była i jest słaba dlatego wiosną kiepska.Za rok też tak będzie
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Online |
|
![]() Ten zajebisty trener nie potrafił zdobyć mistrzostwa prowadząc Legię czy Lecha. Ten zajebisty trener nie potrafił tego zrobić prowadząc kolejny raz Wisłę... Kiedy On w ogóle ostatnio odnotował jakiś sukces? Smuda robi teraz dobrą robotę, ale nie przesadzajmy z tą jego "zajebistością", bo wad ma jeszcze więcej niż zalet. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|