The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.08.2014, 13:27
milosz napisał(a):Wyświetl post
Problem w tym, że na zachodzie trenerów lepszych jest na pęczki, bo jeśli liczy się warsztat iid., itp., to koniecznie powinien być ktoś, nie z MPSzkol., a teza że zmieniać, byle nie na obcokrajowca.. to jest właśnie powód dla którego nie tylko Wisła Kraków, ale cała polska piłka nożna jest w czarnej d..e.
Boże, co za bełkot.

Po pierwsze, nigdzie nie postawiłem tezy, żeby zmieniać 'nie na obcokrajowca'.

Po drugie uważam, że trenerów niezłych za granicą jest mnóstwo. Ale perełek, które by w Wiśle odpaliły i zaczęły robić lepsze wyniki i lepszą grę niż Smuda w chwili obecnej to pewnie znajdzie się conajwyżej kilka. A teraz powiedz mi - jak rozpoznamy kto jest to perełką, a kto zwykłym szarym wyrobnikiem z za granicy? Kto zagwarantuje sukces, a kto nie? Kto się tak dogada z drużyną, że ona będzie grała jak należy?

Smuda idealnie pasuje do obecnej Wisły. Ma wyniki. Ma bardzo ładną dla oka grę, której w Krakowie nie było od bardzo dawna. Ma za sobą szatnię. Jakikolwiek ruch na tym stanowisku w tym momencie byłby kompletnym debilizmem.

Na zasadzie loterii - dajesz 15 zł, a w kapeluszu masz 50 papierków pomalowanym na banknoty. Oprócz nich są tam też dwa banknoty 20 złotowe.
Dodatkowo te banknoty 20 zł mogą nie chcieć siedzieć w twojej kieszeni bo dziurawa!
Przystępujesz do loterii?

Trenera z wynikami i z dobrą grą się nie zmienia. I to powinno zamknąć tą jałową dyskusję.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 25.08.2014 o godz. 13:31.
Odpowiedz cytując
nh79
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 25.08.2014, 19:09
Zewłakow nominował Smude do ice bucket challenge...... https://www.youtube.com/watch?v=nvzI112KLcY
Odpowiedz cytując
VanBasten
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 26.08.2014, 15:30
I co teraz ? Bo z tego co pamiętam to SKWK twierdziło że nie wyobraża sobie wspópracy z Bednarzem ale tez ze Smuda . Czyli rozumiem że teraz zwolnicie też Smude ? I kogo SKWK zaproponuje na trenera ? Mourinho czy jednak kogoś bardziej realnego typu Edek z poczty ....upss ...tzn Fornalik ? Bo rozumiem że "Dyzma" jak go nazywacie się nie nadaje ...
Osobiście nie przepadałemz Bednarzem ...wlaściwie to go nigdy nie lubiałem ale chłop przynajmniej sie starał wyciągnąć ten klub z zapaści i postawił sprawe twardo w temacie ludzi , którzy ten klub narażali juz nie raz na bardzo drogie kary . MOżna było go zwolnić za brak sponsora czy tz tragiczną dystrybucję biletów ale nie za wojnę z bandytami . Moim zdaniem klub sobie strzelił własnie w kolano i stanie się zakładnikiem grupy karków .Przy najblizszej okazji kiedy coś im sie nie spodoba zrobia kolejny protest bo to działa ....Żal .
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.08.2014, 15:31
VanBasten napisał(a):Wyświetl post
I co teraz ? Bo z tego co pamiętam to SKWK twierdziło że nie wyobraża sobie wspópracy z Bednarzem ale tez ze Smuda . Czyli rozumiem że teraz zwolnicie też Smude ? I kogo SKWK zaproponuje na trenera ? Mourinho czy jednak kogoś bardziej realnego typu Edek z poczty ....upss ...tzn Fornalik ? Bo rozumiem że "Dyzma" jak go nazywacie się nie nadaje ...
Osobiście nei przepadałemz Bednarzem ...wląściwie to go nigdy nie lubiałem ale chłop przynajmniej sie starał wyciągnąć ten klub z zapaści i postawił sparwe twardo w temacie ludzi , którzy ten klub narażali juz nie raz na bardzo drogie kary . MOżna było go zwolnić za brak sponsora czy tz tragiczną dystrybucję biletów ale nie za wojnę z bandytami . Moim zdaniem klub sobie strzelił własnie w kolano i stanie się zakładnikiem grupy karków .Przy jablizszej okazji kiedy coś im sie nie spodoba zrobia kolejny protest bo to działa ....Żal .
Van Bastena.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 26.08.2014, 15:34
Lem miał jednak rację "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów!".
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 28.08.2014, 10:31
„Nie trzeba studzić głów, to są zawodnicy doświadczeni. Zawsze mówię, że po dobrym meczu następny musi być jeszcze lepszy. Jest to droga to uzyskania wielkiej klasy piłkarskiej. Ta drużyna może jeszcze więcej. W czasie treningów to widać: gdy graliśmy dwa miesiące temu gierki, to zespół „B” próbował nawiązać walkę, teraz nie mogą przejść połowy” – ocenia trener Smuda.

Kto wie może stąd ta niechęć do zmian
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 29.08.2014, 10:55
Gra 3 obrońców craxy to kit morning

http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...yj,nId,1491723

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak
Odpowiedz cytując
VanBasten
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 30.08.2014, 09:36
Smuda to w porządku chłop . Świetny trener potrafiący rzucic tez jakis super tekst a najważniejsze , że realnie ocenia sytuacje . Pomijając juz zupełnie fakt jaką mamy kadre co dodatkowo przemawia za Franzem .....to ja nie pamietam kiedy Wisła grała tak ładną piłke . NIestety wiem tez że wcześniej czy później przyjdą porażki i wtedy się zacznie ......znowu będze jazda ze zwolnieniem Smudy . A w obecenj sytuacji nie ma lepszego trenera
Odpowiedz cytując
Fatih
Junior Member

Stary 30.08.2014, 10:19
VanBasten napisał(a):Wyświetl post
Smuda to w porządku chłop . Świetny trener potrafiący rzucic tez jakis super tekst a najważniejsze , że realnie ocenia sytuacje . Pomijając juz zupełnie fakt jaką mamy kadre co dodatkowo przemawia za Franzem .....to ja nie pamietam kiedy Wisła grała tak ładną piłke . NIestety wiem tez że wcześniej czy później przyjdą porażki i wtedy się zacznie ......znowu będze jazda ze zwolnieniem Smudy . A w obecenj sytuacji nie ma lepszego trenera
Popieram 100%
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Stary 30.08.2014, 10:42
Smuda jest przaśny ale nasza liga jest jeszcze bardziej przaśna od niego. Nam nie trzeba strategów, wizjonerów, tylko chłopa który każe tym (w większości) "betonom" zapierdalać.
Zmiany - też chciałbym, żeby młodzi się ogrywali. Nie zmienia to faktu, że w 100% rozumiem Smudę. On chce mieć do zimy pewną "ósemkę". Tylko tyle i aż tyle.
Czytam w temacie meczowym bzdety jak to wczoraj można było ogrywać kogoś na miejsce Urygi. Pięknie, tyle że w meczu z Ruchem ogrywaliśmy Zająca i głównie przez jego średniej próby teatr w polu karnym przeciwnika poszła kontra, która wiadomo jak się skończyła. Wczoraj mogło być podobnie. Żeby była jasność, nie mam o to do Zająca (ba, widzę w nim jak wielu spory potencjał) pretensji bo wiem ile się jeszcze musi nauczyć. Wolę jednak, żeby uczył się w meczu gdzie wynik i tak będzie przesądzony.
I teraz: jest pewne, że X czy Y wcześniej czy później zagra cały mecz i pewnie coś s.......i. Lepiej mieć 3 pkt za aktualny mecz i zero za ten przyszłościowy czy lepiej brać dwa remisy?
Ostatnio edytowane przez rafkur : 30.08.2014 o godz. 10:48.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.08.2014, 11:38
Ehh.. A miałem Cię za rozsądnego gościa.

Zakładasz, że wprowadzenie na boisko Lecha czy Piotrka Żemło od razu będzie równać się z przegraniem meczu. A może by jeden lub drugi dał dobrą piłkę do Brożka, byłoby 2:0? Tak sobie można rozmawiać, bo to sfera fantastyki. Widziałem Lecha kilka razy w CLJ, widzialem kilka razy w III lidze, i jestem spokojny, żeby sobie poradził. Kulturą gry, opanowaniem, motoryką wyrasta ponad poziom kolegów i w juniorach i w III lidze. Broń boże, żeby go wstawiać od razu od 1szej minuty, ale na kilka minut w ekstraklasie kapitan mistrzowskiej drużyny chyba zasłużył.

Osobną kwestią jest, czy za wszelką cenę musimy napalać się na wynik. Przecież oczywistym jest, że przy graniu mecz w mecz tymi samymi jedenastoma pilkarzami mistrzostwa nie zdobędziemy, puchary też są średnio realne (za miejsce Wisły 1-3 na koniec buki płacą 2.90). Klub jest w tragicznej sytuacji finansowej i niestety żadnej poprawy na razie nie widać - oprócz oczywiście zwolnienia Jacka. Chyba tylko najwięksi fantaści bądź ludzie oderwani od rzeczywistości wierzą, że przyjdzie gołodupiec Włodarski czy inny i nagle wrócą lata 2000 - 2009 gdzie laliśmy wszystkich jak trzeba. Jednym ze źródeł dochodu polskich klubów w tym Wisły od lat była sprzedaż piłkarzy. A kogo my możemy teraz sprzedać, na kim zarobić? 31 letniego Brożka, 30 letniego Boguskiego czy 33 letniego Łukasza G. ?
No właśnie. Może w tej sytuacji, gdzie spaść nie spadniemy, mistrza nie zdobędziemy, o puchary będzie baaardzo ciężko, warto dać szansę zawodnikom, na których przy założeniu, że odpalą można będzie choć trochę zarobić? Tylko, że tu trzeba podjąć trudną decyzję, a Smuda nie ma 50 lat, i wie, że musi zrobić wynik tu i teraz, ja to poniekąd rozumiem. Ale ta konstrukcja z żelazną 11 nie do ruszenia prędzej czy później jebnie niestety. A tak jest szansa - podkreślam szansa, nie pewność - że niektórych z tych chłopaków wypromujemy i sprzedamy za dobry pieniądz. Należy tu przywołać przykład Chrapka, za którego bronienie linczowało mnie całe forum, a później okazało się, że gość jest więcej niż ogarnięty i jego sprzedaż pozwoliła nam otrzymać licencję na ten sezon. Jak widać czasem się jednak opłaca.

Franio ze swoim pojęciem o futbolu rodem z lat 70., (umówmy się nie jest to czlowiek podążający za trendami) ma chwilowo dużo szczęścia i oby to szczęście było z nim jak najdłużej. Teraz jest fajnie, mamy dobry start, szkoda że Jacka nie wyjebali wcześniej, bo pewnie byśmy mieli komplet punktów i z tragicznym Piastem i z Ruchem. Tylko co potem? Boguski, Brożek, Łukasz G., Głowa, Dudka młodsi już nie będą.

A czy mamy wychowanych następców? No właśnie. Szkoda mi straszliwie tych chłopaków, bo pokazali, że są bezapelacyjnie najlepszi w Polsce, Mistrza zdobyli w sumie się bawiąc, a tutaj spotkali się z taką ścianą w postaci Frania, że niestety przykro się patrzy na to, jak się marnują na ławce i pewnie większość jak nie wszyscy po sezonie odejdą, bo po co mają siedzieć, jak oni w tym wieku muszą grać. I żeby tylko później nie było płaczu jak z Makami, że jeden z drugim teraz stanowi o sile jakiegoś zespołu w ekstraklasie. Co do Zająca, to to jest napastnik, a nie skrzydłowy, jakby Frankowski grał na skrzydle (zachowując proporcje oczywiście) też by raczej nie szalał.
Ostatnio edytowane przez fialo : 30.08.2014 o godz. 11:42.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 30.08.2014, 11:47
fialo - możesz mówić Ty, mogę ja, a to trafia jak do ściany
Trafią się kontuzję, dołek fizyczny o co nie trudno jak się gra żelazną 11 i nadzieja na puchary zniknie jak bańka mydlana. W naszej sytuacji bardziej opłaca się ograć i sprzedać jakiegoś juniora za 1 mln euro niż pchać się z 13 piłkarzami do pucharów.

Mnie po prostu szkoda tych chłopaków. W końcu zobaczą że przy Smudzie gówno dostaną a nie szansę i zaczną odchodzić. To mnie w tym martwi. I z czym zostaniemy? Z kilkoma weteranami?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 30.08.2014, 12:46
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Trafią się kontuzję, dołek fizyczny o co nie trudno jak się gra żelazną 11
Również nie podoba mi się to, że chłopaki nie wchodzą na ostatnie minuty (no może po za Zającem), ale jeśli będzie tak jak piszesz, a będzie z pewnością, to Smuda nie będzie miał wyjścia i będzie musiał wpuścić chłopaków do gry....i to nawet od 1 minuty.
What's new?

Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 30.08.2014, 12:50
Fialo, rozumiem Twój tok myślenia i w sumie się z nim zgadzam. Paradoksalnie rozumiem też Smudę. Zupełnie inne podejście ale czy gorsze? Szczerze mówiąc nie wiem. Jeżeli założył sobie, że teraz gramy o maxa a później zbierając oklepy ( bo wcześniej czy później przyjdzie ten moment) ogrywamy młodych to w sumie mogę to zrozumieć. Tyle napisałem. Natomiast pozostaje pytanie czy taki jest plan czy taka nasza karma. Zająca wywołałem jako przykład a nie po to żeby go piętnować. Tak wiem, będzie grał to się nauczy pewnych zachowań. Na tą chwilę sam nie wiem czy bardziej chcę Smudę za tą zachowawczość ganić czy chwalić. Oczywiście, że wpuszczając gracza bez doświadczenia w sumie nie wiemy co się wydarzy. Równie dobrze może być debiut roku jak i wtopa roku. Pytanie czy faktycznie nie lepiej uzbierać tych punktów ile się da do chwili kiedy przyjdzie pora na serię porażek i tu po części rozumiem Smudę, że nie potrafi zaryzykować. Tu nie chodzi o mityczne puchary, które wielu już widzi oczyma wyobraźni a tylko i wyłącznie o grę w pierwszej "ósemce".
Tak czy inaczej sam nie wiem co zrobiłbym na miejscu Smudy - pewnie przy 3:0 w Szczecinie dałbym komuś młodemu pograć więcej a wczoraj dla odmiany zrobiłbym dokładnie to samo co Smuda.
Obstawiam, że w meczu pucharowym młodzi pograją sobie więcej.
Ostatnio edytowane przez rafkur : 30.08.2014 o godz. 13:07.
Odpowiedz cytując
Paweł
Senior Member

Stary 30.08.2014, 12:50
Właśnie chodzi o to, żeby Smuda nie był podstawiony pod ścianą, gdy przyjdzie kontuzja lub kartki. Wczorajszy mecz istotnie nie sprzyjał zmianom, ale już w spotkaniu z Pogonią aż się prosiło o wpuszczenie Lecha i oswojenie go z ekstraklasą. Uryga jest jeden, ma już 3 żółte kartki, a co się dzieje, gdy nie ma defensywnego pomocnika w meczu z Ruchem było widać dosadnie.
Odpowiedz cytując
Grisza1
Moderator

Od: 05.2005

Stary 30.08.2014, 12:55
Uryga też od razu nie wchodził, Chrapek też od razu nie wchodził. A popatrzcie, gdzie są dziś oni, a gdzie np. Małecki, Stolarski, Janik itd... Wczoraj Smuda zagrał genialnie taktycznie. Zna tych chłopaków, widział, że mimo zmęczenia dają radę, więc zostawił zmiany na doliczony czas gry, żeby zyskać cenne sekundy. Stara śpiewka znana od czasów Maaskanta: Ściągnij rodaków, postaw na młodych Polaków. Dajmy pracować trenerowi, a nie bawić się w forumowych selekcjonerów. A jak któryś z tych złotych juniorów zechce odejść, to droga wolna. Trzeba zmieniać myślenie piłkarzy, że to Wisła bez nich da radę, ale oni bez Wisły już niekoniecznie.
Stan Valckx : - To już byłaby rozmowa o przegrywaniu, dlatego jej nie podejmę.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 30.08.2014, 13:01
Grisza1 napisał(a):Wyświetl post
Uryga też od razu nie wchodził, Chrapek też od razu nie wchodził. A popatrzcie, gdzie są dziś oni, a gdzie np. Małecki, Stolarski, Janik itd... Wczoraj Smuda zagrał genialnie taktycznie. Zna tych chłopaków, widział, że mimo zmęczenia dają radę, więc zostawił zmiany na doliczony czas gry, żeby zyskać cenne sekundy. Stara śpiewka znana od czasów Maaskanta: Ściągnij rodaków, postaw na młodych Polaków. Dajmy pracować trenerowi, a nie bawić się w forumowych selekcjonerów. A jak któryś z tych złotych juniorów zechce odejść, to droga wolna. Trzeba zmieniać myślenie piłkarzy, że to Wisła bez nich da radę, ale oni bez Wisły już niekoniecznie.
I w ten sposób postępując będziemy tracić pieniądze zamiast zarabiać na młodych piłkarzach co w naszej sytuacji finansowej jest wręcz konieczne. Teraz jest inna śpiewka - odstaw żelazną 11 weteranów - daj rozwinąć się młodym dzięki którym zarobimy kasę i wyjdziemy szybciej z problemów finansowych
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Stary 30.08.2014, 14:09
Panowie przede wszystkim pamiętajcie o jednym. To nie do końca jest Football Manager, gdzie od wprowadzania juniorów na 5-10 minut rosną im atrybuty. Trenują cały czas z 1 ekipą, a sezon jest długi. Teraz Uryga (ktz Stjepy) traktowany już jest jako pełnoprawny ligowiec i można powiedzieć, iż Franz zaakceptował go powoli jako seniora. Zając dostawał minuty teraz ciut mniej, ale jednak regularnie kręci się pod okiem Smudy. A już teraz wypadł Głowa, za chwilę Uryga i młodzi dostaną i tak szanse. Trzeba gromadzić punkty, gdy jest na to opcja.

I jeszcze jedno. Pamiętajmy, że trenera bierze się z wszystkimi jego wadami i zaletami. Wolę Smudęprzy którym gra wygląda przepięknie, a piłkarze skreśleni pokazują klasę niż stawiającego na młodzież Probierza, przy którym zęby bolały od patrzenia.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 30.08.2014, 15:16
1906% poparcia dla Franciszka Smudy.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 30.08.2014, 16:12
„Wtedy, kiedy graliśmy w osłabieniu, widzieliśmy walczących zawodników, nikt nie pomyślałaby, że Boguski czy Garguła potrafią tak walczyć. To nazwiska, które wcześniej nie pokazywały tego na boisku, a teraz potrafią to robić

Najlepszy tekst z pomeczowej wypowiedzi
Odpowiedz cytując
rafkur
Socios Wisła Kraków

Stary 30.08.2014, 17:14
Ale to prawda jest co by nie mówić. Boguś zawsze był waleczny ale jak zobaczyłem jego wślizg w polu karnym, zresztą idealny, zacząłem się zastanawiać co mu podają przed meczem ))) Guła też grał jak Chile na mistrzostwach. Inaczej - każdy zapierd... aż miło i o to właśnie chodzi w tej grze.
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Stary 01.09.2014, 12:18
"W kolejnym spotkaniu - za dwa tygodnie w Bydgoszczy z Zawiszą - krakowianie będą musieli poradzić sobie bez Arkadiusza Głowackiego, który z GKS-em dostał czwartą żółtą kartkę i będzie musiał pauzować. - Na razie nie mam żadnego pomysłu. jak go zastąpić. Jeszcze się nad tym zastanowimy - zaznacza Smuda."

Burliga natomiast : "W Bydgoszczy nie zagra Arkadiusz Głowacki. Czuje się pan na siłach, żeby wejść na jego miejsce?
- Zobaczymy, jak trener to ułoży. Według mnie pewnie wskoczy Michał Czekaj. "

Sam jestem ciekawy jak Franz to ułoży.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 01.09.2014, 14:39
forthy napisał(a):Wyświetl post
Burliga natomiast : "W Bydgoszczy nie zagra Arkadiusz Głowacki. Czuje się pan na siłach, żeby wejść na jego miejsce?
- Zobaczymy, jak trener to ułoży. Według mnie pewnie wskoczy Michał Czekaj. "

Sam jestem ciekawy jak Franz to ułoży.
tu nie ma nawet żadnej zagadki, zagra Czekaj, tak jak zresztą grał w sparingach przedsezonowych

choć to Żemło jest zdolniejszy i ma stabilniejszą formę, co widać choćby po meczach rezerw. Tylko doświadczenia ma mniej, jednak po takich babolach jakie prezentuje Czekaj, nie wiem czy to jest najważniejsze...

a jeśli tak Smuda postawi na Żemłe, to mnie miło zaskoczy. Stawiam na to jednak 0-5% szans
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.09.2014, 12:43
Franciszek Smuda ustawił Wisłę Kraków jak kadrę i Lecha Poznań

sport.pl napisał(a):
W rok trener krakowian przeprowadził w grze niemal rewolucję. Kiedyś za wszelką cenę bronił swojej bramki, dziś atakuje ponad połową zespołu.

Do pierwszego meczu poprzedniego sezonu Wisła przystąpiła w ustawieniu, które w porównaniu z dzisiejszym było niemal ultradefensywne. W środku pola zagrał duet Michał Nalepa - Ostoja Stjepanović, a z przodu trener Franciszek Smuda postawił na czterech ofensywnych pomocników.

Jak wygląda to dzisiaj? - Mamy dwóch obrońców, pięciu napastników - uśmiecha się szkoleniowiec i dodaje, że dla niego ustawienie nie ma większego znaczenia. Współczesna piłka nożna wymaga bowiem wszechstronności. - Każdy dziś musi atakować i bronić - mówi.

Smudzie udało się znaleźć na boisku miejsce dla Pawła Brożka, Semira Stilicia, Łukasza Garguły, Rafała Boguskiego czy Macieja Jankowskiego, a do tego polecił bocznym obrońcom włączać się do ataku.

Wisła gra bardziej ofensywnie i potwierdzają to statystyki. W porównaniu z pierwszymi siedmioma meczami poprzedniego sezonu oddaje więcej strzałów (teraz średnio 17, wcześniej 11), częściej też dośrodkowuje (21, 17).

Przede wszystkim jednak zdobywa więcej bramek. Na tym samym etapie poprzedniego sezonu wiślacy strzelili dziewięć, teraz mają ich już 14.

Wisła teraz częściej utrzymuje się przy piłce, ale różnica jest niewielka. Rok temu zespół Smudy posiadał piłkę przez 49,9 proc. czasu gry, a teraz przez 51,7 proc.

Smudzie po roku udało się stworzyć drużynę, która gra tak jak jego najlepsze zespoły. - Przede wszystkim zawsze wymagał agresywnej gry. Nie lubił też wybijania piłki na oślep i stawiał na kombinacyjną grę opartą na krótkich podaniach - wylicza Tomasz Łapiński, kapitan Widzewa Łódź z pierwszej kadencji trenera w klubie z al. Piłsudskiego.

- Graliśmy bardzo wysoko. Nauczył nas pressingu, czyli naciskania przeciwnika już na jego połowie i odbierania piłki - mówił z kolei Tomasz Frankowski.

Taka ofensywna gra przyniosła Smudzie trzy mistrzostwa Polski. Ostatnie w 1999 roku. O najwyższe cele miał się bić w Lechu Poznań. Zajmował nawet pierwsze miejsce w tabeli, ale po tytuł ostatecznie nie sięgnął.

To właśnie z drużyną z Wielkopolski Smuda ostatni raz był liderem ekstraklasy. Było to 11 kwietnia 2009 roku. Szkoleniowiec wrócił tam dopiero teraz, bo po siedmiu kolejkach to Wisła patrzy z góry na konkurencję.

Dobra gra Lecha wywindowała trenera do najważniejszej roli w polskiej piłce: selekcjonera reprezentacji. Choć powszechnie kadencja Smudy uznawana jest za nieudaną, to jednak słychać było pochwały. - Lubię tę drużynę i jej grę - mówił o polskiej kadrze James Richardson, dziennikarz brytyjskiego "Guardiana".

Także UEFA w raporcie technicznym po Euro zwróciła uwagę na kilka kluczowych elementów w grze Polski. Wśród nich było szybkie przejście do ataku, wysokie tempo i walka do samego końca.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.09.2014, 13:11
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Teraz jest inna śpiewka - odstaw żelazną 11 weteranów - daj rozwinąć się młodym dzięki którym zarobimy kasę i wyjdziemy szybciej z problemów finansowych
I jest to taka sam albo nawet większa bzdura. Nie ma "ogrywania", nie ma "dawania szans". Mają grać najlepsi, bez względu na wiek. Przykłady Małeckiego, Stolarskiego czy Czekaja (bohatera akcji "odstaw rodaków") pokazują czym się kończy ciągnięcie za uszy.

To jest profesjonalny klub, a nie przedszkole. Nie wystarczy wpuścić kilku młodych żeby sobie pobiegali i od tego im umiejętności magicznie wzrosną. To nie "FM". Przeskok między piłką juniorską a seniorską jest bardzo trudny. Wielu nie uda się go zrobić - taka brutalna rzeczywistość.

W tamtym sezonie eksplodował Chrapek, w tym pozytywne recenzje zbiera Uryga. Smuda raczej wie co robi.
Przede wszystkim jednak sposobem na zarobek dla Wisły są dobre wyniki, bezpieczna lokata i wysoka frekwencja. A jak młodzi będą gotowi, to zaczną wchodzić.

Zabawne, ale do niedawna to był "sparciały Smuda", ale teraz po ładnej serii i atrakcyjnej grze już awansował na pełnoprawnego trenera. To pokazuje, co liczy się przede wszystkim - wynik.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.09.2014 o godz. 13:15.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 04.09.2014, 16:03
wolfy napisał(a):Wyświetl post
I jest to taka sam albo nawet większa bzdura. Nie ma "ogrywania", nie ma "dawania szans". Mają grać najlepsi, bez względu na wiek. Przykłady Małeckiego, Stolarskiego czy Czekaja (bohatera akcji "odstaw rodaków") pokazują czym się kończy ciągnięcie za uszy.

To jest profesjonalny klub, a nie przedszkole. Nie wystarczy wpuścić kilku młodych żeby sobie pobiegali i od tego im umiejętności magicznie wzrosną. To nie "FM". Przeskok między piłką juniorską a seniorską jest bardzo trudny. Wielu nie uda się go zrobić - taka brutalna rzeczywistość.

W tamtym sezonie eksplodował Chrapek, w tym pozytywne recenzje zbiera Uryga. Smuda raczej wie co robi.
Przede wszystkim jednak sposobem na zarobek dla Wisły są dobre wyniki, bezpieczna lokata i wysoka frekwencja. A jak młodzi będą gotowi, to zaczną wchodzić.

Zabawne, ale do niedawna to był "sparciały Smuda", ale teraz po ładnej serii i atrakcyjnej grze już awansował na pełnoprawnego trenera. To pokazuje, co liczy się przede wszystkim - wynik.
Pogrzebałeś, odgrzebałeś... dobrze że nie znalazłeś posta sprzed roku

Akurat ja jako jeden z niewielu broniłem przyjścia Smudy do Wisły, kiedy przychodził. A że jest to trener nastawiony na wynik - to widać. I jakbyś poczytał dokładniej, to wiedziałbyś w jakim kontekście ja (nie tylko zresztą) piszę o tym że robienie wyniku może być w naszej aktualnej sytuacji mniej opłacalne niż "produkcja" paru młodych. Gdyby nie Kulawik i stawianie na Chrapka to przed tym sezonem nie mielibyśmy kogo sprzedać i nie dostalibyśmy licencji! I niewiele by dało że zajęliśmy 5 a nie 8 miejsce.

Jakbyś jeszcze dokładnie przeczytał, a nie wycinał z konteksty pojedyńczego posta to wiedziałbyś że jak napisałem - gdybyśmy byli normalnym klubem to rzeczą normalną byłaby gra o jak najlepsze miejsce i najlepszy wynik. Ale my z naszym bagażem długów chcąc nie chcąc musimy szukać dodatkowych źródeł przychodu. Bo inaczej będziemy wiecznie na rozdrożu.

A Smuda jest "sparciały" ze swoim konserwatyzmem (brakiem zmian i niechęcią do wprowadzania młodych) - bo jakby do swojej wizji ładnej gry potrafił dołożyć ogrywanie/wprowadzanie młodych piłkarzy to byłby jak Wenger w Arsenalu Trener jakiego bym chciał w Wiśle.
A tak to jest to lepsza wersja Szatałowa z Łęcznej. I nie jest to obraźliwe - Szatałow też preferuje żelazną 11, doświadczonych piłkarzy i ładny ofensywny futbol.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 04.09.2014 o godz. 16:06.
Odpowiedz cytując
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 04.09.2014, 16:34
Wenger nigdy nic nie osiągnął tak naprawdę, a Smuda gdzie się za robotę nie zabrał (poza kadrą i tym krótkim epizodem w Niemczech) to robił wyniki - czy to w Łodzi, w Poznaniu czy Warszawie.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 04.09.2014, 16:39
PiVoSH92 napisał(a):Wyświetl post
Wenger nigdy nic nie osiągnął tak naprawdę, a Smuda gdzie się za robotę nie zabrał (poza kadrą i tym krótkim epizodem w Niemczech) to robił wyniki - czy to w Łodzi, w Poznaniu czy Warszawie.
A co w Poznaniu wygrał?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 04.09.2014, 16:40
Ale ja doceniam klasę Smudy! W naszych realiach to bardzo dobry trener (trochę sparciały... zanadto konserwatywny), ale tak jak piszę po raz 7, może 8, my nie mamy na ten moment fundamentu na robienie wyniku, szczególnie w oparciu na piłkarzach po 30 na których nie możemy zarobić. Obym się pomylił, ale jeśli nic się nie zmieni w zimie (finansowo) to robienie wyniku będzie jak zwykle do rundy finałowej, gdzie z braku kasy odpuścimy ostatnie mecze byle nie grac w pucharach na które nas nie stać. Tak jak to miało miejsce w poprzednim sezonie.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 04.09.2014, 17:34
wszystkim madrym proponuje wrocic do pierwszej strony tematu. czyta sie milo

mozna dowiedziec sie m.in ze Burliga w 2 lidze by sie nie złapał a Chrapek to słaby pilkarz jest. No i ze Stolarski ma papiery na granie ktorych to Burliga nie posiada i jest najgorszy w lidze

No i wiadome, ze gorzej niz Smuda juz nie bedzie
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów