|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
||
Zresztą to jest dyskusyjne, co jest gorsze, straszenie prokuratorem jak w przypadku Okońskiego, czy straszenie zwolnieniem z pracy i wilczym biletem na Śląsku ojca Lubańskiego, który był prezesem w Gliwicach przez działaczy Górnika. Okoński skończył bez prokuratora, Lubański się złamał. Zgodnie z twoją sugestią przejrzałem biogramy piłkarzy, którzy do Legii przyszli w latach 70-tych. Około 70 nazwisk. Po wyeliminowaniu tych, którzy przyszli z 3 ligi lub niższej, najczęściej z Mazowsza, tych ze Śląska i Zawiszy (w ramach jednego resortu) i tych, których kariera w Legii to poniżej 5 spotkań - zostało mi jedenastu, z których znani są Smolarek i Janas z Widzewa i Kusto od was. Pozostałych ośmiu to albo zaczęło grać dopiero w Legii, albo łącznie zagrała kilka meczów ponad te 5. Nie wiem czy poza Smolarkiem któregoś z nich przymusem wzięto z poboru. Wiem, że trochę inaczej było chociażby w latach 50-tych, ale później to nie było tak, że Legia brała kogo chciała. edit. Sprawdziłem, Kusto sam chciał do Legii, robić karierę w wojsku. Janas podobnie. Jedynym znanym i utalentowanym zawodnikiem z klubów I i II ligi który przeszedł w latach 70-tych do Legii przymusowo w ramach poboru był Smolarek. Zagrał w barwach Legii łącznie 18 spotkań. killzone napisał(a):
Ostatnio edytowane przez -ja123- : 28.08.2012 o godz. 16:36.
![]()
W Warszawie są tylko kibice Legii i JW:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
![]() Po krotce. Ze strony Legii to był cały fortel wymyslony. Legia tylko Deyne chciala z ŁKSu, wiec wykorzystala fakt ze w ŁKSie wtedy gralo 3 poborowych. Deyna + 2 jakis no-namów. Wiec skrupulatnie wysłała trzy "zaproszenia" do ZSW dla w/w. Oczywiscie ŁKS byl w....iony ze nagle musi "oddac" trzech. ŁKS poprosil, zeby wziac tylko jednego a wtedy władze Legii "poszły na reke" ŁKSowi i postanowily faktycznie wziac jednego z trzech. A ze wybrali Deyne... to bylo od poczatku wiadome ze tylko on z ŁKSu pojdzie do Legii ![]() Powiem tylko tyle jeszcze, ze Cieslik tez mial smigac w Legii ale hanysy go wybroniły.
Ostatnio edytowane przez killzone : 28.08.2012 o godz. 15:54.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Orest na wylocie.
http://www.wroclaw.sport.pl/sport-wr..._w_Slasku.html Jeżeli zamienią na jakiegoś konkretnego zagranicznego trenera to mogą sporo zyskać. Jeżeli przyjdzie jakiś "magik" z PMSz to w Śląsku będzie dalszy regres. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jak widać nazwiska ograniczasz tylko do tych co teraz po latach cos tam osiągnęli i nie zdąrzyli się zmarnować w Legii. Poszukaj dokładnie innych bardzo dobrych piłkarzy np. z Pogoni Turowskiego bramkostrzelnego napastnika wtedy. A z tymi skautami (jak ich nazwałeś) w latach np. 70 tych to już kabaret Ci skauci to łapali za słuchawkę po sprawdzeniu czy dany piłkarz nie odbył czasem służby wojskowej i jeśli nie to wysyłali mu kartę poborową do stawienia się w ...Legii. Tacy to byli skauci ![]() Rozumiem, że próbujesz zawracać kijem Wisłę ale prawda nie jest taka jaką byś chciał aby była. Legia traktowała wtedy inne kluby z buta i brałą piłkarzy, którzy im w oko wpadli i to za darmo pod pretekstem służby wojskowej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||
Ze Stali Mielec: Załężny, Z Lecha: Szczeszak (16 meczów w Legii w trakcie 2 lat), z Motoru: Stawiszyński (8meczów w Legii), z ROW Rybnik: Sobczyński (tyle że miał 26 lat, więc chyba nie pobór), z Widzewa: Smolarek i Janas, z tym, że Janas sam chciał, z Zagłębia Wałbrzych Tadeusz Nowak, z Garbarni: Lasoń, z Polonii: Kwapisz, ze Stali Stalowa Wola: Baran i Kusto od was. Cała dekada lat 70-tych. Reszta jak pisałem z niższych niż 2 liga, z Zawiszy i Śląska, lub ci, którzy zagrali mniej niż 5 meczów. Dużo talentów?
Chodziło mi o to, że z tej trójki z Łks wybrali najmniej doświadczonego i ogranego Deynę.
![]() ![]()
W Warszawie są tylko kibice Legii i JW:
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Krotka notka z historii WKS Wawel:
"Wielkie sukcesy odnosiły w tym okresie koszykarki Mistrzynie Polski w latach 1951,1952,1953, piłkarze Vice Mistrzostwie Polski z roku 1952, a także strzelcy, lekkoatleci, pływacy, gimnastyczki i gimnastycy, bokserzy i motokrosowcy. W sumie w Klubie działało 14 sekcji sportowych. W roku 1953 w wyniku kolejnej reorganizacji OWKS Kraków przestaje istnieć. Niektórzy twierdzą, że przyczyną takiej decyzji władz wojskowych w Warszawie była zbyt mocna pozycja sportowa w stosunku do Centralnego Wojskowego Klubu Sportowego Warszawa (obecnie LEGIA). W latach 1953-1957 Klub działa właśnie jako filia CWKS" I taki mały pikuś: Robert Gadocha, przydomek "Piłat" (ur. 10 stycznia 1946 w Krakowie) – polski piłkarz, lewoskrzydłowy napastnik. Grał w Garbarni Kraków (1957–1965), następnie w Wawelu Kraków (1965–1966). Od 1967 do 1975 zawodnik Legii Warszawa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Dobry "znajomy" z Kielc zaczyna dzialac...
http://sport.interia.pl/klub-legia-w...gii,nId,631506 PARANOJA ! ![]()
HONDA - THE WAY OF LIFE
|
|
|
|
Guest
|
|
![]() Nie mieli kasy na podrasowanie drużyny przed el. LM, a mają po bęckach w pucharach? |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Co do Oresta, prezydent miasta wrócił z urlopu i przegonił dzieci (czytaj zarząd) z lasu:
Cytat:
http://www.gazetawroclawska.pl/artyk...-niz,id,t.html Prawda jest taka, że o wszystkim decyduje Dutkiewicz, Patalasy i inne marionetki mogą co najwyżej mącić w mediach. ![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Właśnie wróciłem ze spotkania kibiców z zarządem Lechii.
Prezes Lechii przyznał otwarcie, że dziś Paweł Brożek definitywnie odrzucił ofertę Lechii- ale, że walczyli o niego. Czyżby lada chwila podpisał z Wisłą, skoro akurat dziś odrzucił Lechię? ![]()
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
He, he.. no zobaczymy. Ale przypominając sobie ostatnie czasy wspólnego pobytu braci Brożków przy Reymonta, może dobrze żeby nie grali już w jednej drużynie? Chodziły słuchy, że nie najlepiej na drużynę wpływają..
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
"Słuchy" zaczęły chodzić dziwnym trafem zaraz przed transferem braci do Turcji... Ja tam w psucie atmosfery przez Brożków nie wierzę.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Tak czy siak, obu mieć na pewno nie będziemy więc nie ma tematu
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
10 - 4 ładny bilans. Czuje, że na długie lata zakorzenimy się w tym bagienku, gdzie 4 runda jakiegokolwiek pucharu w wykonaniu polskiego zespołu będzie hitem.
A propos Lechii, powiedzcie mi co chcieli włodarze Lechii zysać pozyskując Brożka ? Jaki cel im przyświecał ? ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Wzmocnić lewą obrone, a teraz nie gra bo ma jakiś drobny uraz. Na Piasta juz będzie gotowy do gry. A tego, że Paweł nie przyjdzie to chyba raczej większość mogła się spodziewać
![]()
Ostatnio edytowane przez Kociewiak : 31.08.2012 o godz. 11:27.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
To może coś na poprawę humoru:
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...korupcje_.html Inna sprawa - nie uważam, by to była wielka kara. Stówa i trzy punkty to pikuś, bo nie przypominam sobie, by ktokolwiek dostał tak niską karę. Podbeskidzie miało bodajże - 6 pkt., Jaga - 10 pkt, plus oczywiście dużo wyższe kary finansowe. Ale to przecież "pokrzywdzona" Cracovia ![]() ![]() ![]()
„Chłop pańszczyźniany pracował dla pana feudalnego na początku XVI wieku 52 dni w roku, a później 104 dni. I to był feudalny wyzysk. My na początku XXI wieku pracujemy dla Najjaśniejszej Rzeczypospolitej 164 dni. I to jest sprawiedliwość społeczna” ( R. Gwiazdowski)
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
![]() Jakaś jednak sprawiedliwość jest na tym świecie ![]() ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Wielka kara dla Cracovii -> -3pkt + 100.000zł
![]() Ja juz myslalem, ze im dowalili z 50 minusowych punktów ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Spokojnie - odwołają się to dostaną 10 więcej - tak żeby się nauczyć że się nie pyskuje jak się ma tyle za uszami
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Onet rozszalał się z newsami:
Lenczyk opuszcza Śląsk (co było raczej jasne od dawna): http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...wiadomosc.html Za to dnia 3 listopada 2012r. (termin wziąłem z oficjalnej; niekoniecznie musi być to ten dzień) na R22 będzie miało miejsce niesamowite wydarzenie. Kibice i piłkarze Wisły Kraków będą mieli okazję pooglądać plecy Piotra Reissa! http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...wiadomosc.html
Ostatnio edytowane przez speedfashion : 31.08.2012 o godz. 14:15.
![]()
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Transfer 40 letniego zawodnika to jest kolejny element akcji " poziom ligi podnosi się".
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
Lech zakontraktowal Reissa, najlepsze podsumowanie tego okienka transferowego w Polsce.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Reiss w Lechu to przecież chłyt matetingowy
![]() ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Mówcie co chcecie, ale Kiełbasa byłby jeszcze królem strzelców tej śmiesznej ligi
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Nie sądzę. Jak widziałem go ostatnio to nie wyglądał na gościa, który mógłby przebiec kilometr. Gimnazjaliści zabiegaliby go na łące.
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
To jedna możliwość.
Druga możliwość to już znana wszem o wobec doskonała znajomość rynku i metod "handlu" ![]() ![]()
|
|
|