|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
no wlasnie bo wiele osob umiejetnosci ma ale tak samo jak w pilce morale sie psuja jak trafisz na buca !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
jestem kobietą, więc moja wypowiedź może zostać zdyskryminowana ;p ale wiem NA PEWNO, że w tej sytuacji zawracasz przy "swojej" wysepce - jest to tzw zawracanie bezkolizyjne obowiązujące dopiero od kilku lat (także niektórzy instruktorzy uczą jeszcze na starych zasadach, ale nie łapcie się na to). Powodzenia na egzaminie ![]() ![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
Polsko przepiękna, najwspanialsza !! Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,nie przez to kim jest, lecz przez to czym dzieli się z innymi. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
jeśli była wąska to jest to poprawne - nie musisz być 20 cm. bliżej lewej czy prawej - żaden policjant się do czegoś takiego nie doczepi. bo jeśli 2 pasy to wiadomo że w lewo z lewego. ci egzaminatorzy lepiej by inne rzeczy sprawdzali bo jak jeżdżę po Krakowie to się często zastanawiam "ile kosztuje" prawo jazdy ... bo błędy takie że aż zawału można dostać ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]() A przepisy do "życia" bardzo często mają się zupełnie nijak. Takich martwych przepisów w prawie drogowym jest pełno... Takze lewa krawędź i nie ma zmiłuj. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Kocur moze i by sie zmiescily ale nie powinien buc (bo jest najgorszym bucem z calego mORDU) doczepic sie o to jak nie zablokowalem nikogo kto by chcial w prawo bo nikogo za mna nie bylo mam ciezki charakter i zaluje ze mu czegos nie powiedzialem ale moze to i lepiej pozniej rozmawialem z jakas kobita co corke przywiozla na egzamin to mi powiedziala wprost ze przy tym co sie dzieje teraz ona by napewno nie zdala
Ostatnio edytowane przez WiselkaMLP : 24.09.2008 o godz. 22:07.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
zarówno przy skrzyżowaniu jak i jego braku trzymasz się swojej wysepki - w każdym przypadku ma dojść do zawracania bezkolizyjnego. Hmm a co do tej jednokierunkowej szerokiej to zdecydowanie powinieneś (na egzaminie oczywiście) przy skręcaniu w lewo dojeżdżać do lewego krawężnika i odwrotnie jeśli tyczy się to skrętu w prawo.. brutalne ale pewnie też bym Cię ulała gdybym była egzaminatorem
![]() ![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
Polsko przepiękna, najwspanialsza !! Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,nie przez to kim jest, lecz przez to czym dzieli się z innymi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
****a mecza mnie te wysepki strasznie bo na AWFie jest taka sama wysepka jak rozrysowalem i dawno temu na jazdach CHYBA dojezdzalem do skrajnej ostatniej wysepki przy zawracaniu a ci z przeciwka do swojej skrajnej wysepki czyli ich ostatniej a mojej pierwszej :/ tez uwazam i jestem przekonany ze trzymanie sie pierwszej wysepki jest napewno bezkolizyjne ale juz nie wiem :/
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
to źle robili bo jak już mówiłam na 100 % trzymasz się swojej wysepki i tak powinno być
jak wspominałam ten przepis jest dość młody (kilka lat?) więc starsi kierowcy/instruktorzy mogą się do niego nie stosować, ale oczywiście jeśli tego nie robią to robią błąd.![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://i33.tinypic.com/11jvoeu.jpg
ale w takiej sytuacji ten z naprzeciwka chcac skrecic tylko w lewo nie wyjedzie na prawidlowy pas w tej bocznej drodze tylko pojedzie pod prad wiec cos znowu jest nie tak ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Wisełka:
To proste. Na tym rysunku jedziesz na ten skrajnie prawy pas i zawracasz na prawy jak jest wolny i tyle. Natomiast na skrajny lewy wjeżdżasz przy zawracaniu na tzw. szerokim skrzyżowaniu gdy pas zieleni na drodze, która jedziesz jest cofnięty względem lewej krawędzi drogi prostopadłej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
eee kombinujesz niepotrzebnie
Pan(i) z naprzeciwka trzyma się swojej wysepki i nie skręca pod kątem 90' tylko pod kątem x>90' i wjeżdza na odpowiedni pas ![]() Arturo nie prawda, zawsze trzymasz sie swojej wysepki ![]() ![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Arturo tak to samo zawsze slyszalem jak szerokie skrzyzowanie to jak najblizej lewej i jest po klopocie ...
a na tej posranej przelaczce w sytuacji takiej ze jest to skrzyzowanie niepatrzac to tez mysle ze trzeba sie trzymac prawej strony czyli ostatniej wysepki Paulinka znac to widze ze sie znasz na przepisach ale chyba w tym przypadku zle mi mowisz |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Paulinka:
Moja Droga, gdybyś wjechała przy wysepce na lewy pas, a skrzyżowanie było z czterema drogami, to ci jadący swoim pasem z naprzeciwka wjechali by Ci przed maskę ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nkurcze chlopcy nie prawda
!! kojarze to z doświadczenia i i i zaraz to Wam narysuje ;] z czterema drogami ;]haha wyszlo mi z szescioma
Ostatnio edytowane przez Polly : 24.09.2008 o godz. 23:15.
![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czekam
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wisełka:
Otóż to! ![]() Jeżeli nie ma wyznaczonych pasów, to musisz je sobie jakby wyobrazić. Dzielisz tarcze skrzyżowania na 4 pasy i ustawiasz się na "środkowym prawym". A jeśli nie ma miejsca to na prawym. Tzn. jeśli tarcza nie jest na tyle szeroka.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 24.09.2008 o godz. 23:19.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() WiselkaMLP w Twoim przypadku trzymasz sei bezposrednio krawędzi swojej wysepki a przy skrzyzowaniach w/w typu lub podobnych ustawiasz sie jak wyzej narysowalam czyli na srodku (ale blizej SWOJEJ wysepki). mam nadzieje ze jest w miare przejrzyscie ![]()
Ostatnio edytowane przez Polly : 24.09.2008 o godz. 23:31.
![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Paulinka z tymi skretami to sie zgodze bo sam tak pruje ale z zawracaniem jest jak wyzej
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie nie nie ... zawracajac trzymasz sie swojej wysepki. Poza tym za jakis miesiac lub dluzej sam sie o tym (być może) przekonasz
![]() ![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Moi Drodzy:
Ten rysunek pokazuje SKRĘT na skrzyżowaniu. Najczęściej na skrzyżowaniu gdzie są linie wyznaczające pasy lub sygnalizacja świetlna. Mowa była o zawracaniu, a więc: Paulinka pokazała jak skręcać, a Wisełka zawracanie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
przekonam sie za chyba dokladnie 1.5 miecha :( Arturo dobrze m radzi zawracac musze tak jak na rysunku przeciez tamten z przeciwka jakby skrecil przy swojej wyspce to zeby dojechac do drogi bocznej/podporzadkowanej robilby slalom przecinajac ulice glowna bo by nie wyjechal na swoj prawy pas na bocznej
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
hehehe kurde śmiać mi się chce bo jestem tu dyskryminowana
a zawracanie jest przy swojej wysepce, (w przypadku zawracania Wiselki doszloby do kolizji) i będę tego bronić jak nie wiem czego ;]P.S. Wiselka na Twoim rysunku nie ma dróg podporządkowanych więc trzymajmy się rysunku co do dróg podporządkowanych to zawracasz tak jak na moim rysunku (zamiast skretu, zawracanie w tym samym stylu), a jesli sa swiatla to trzymasz sie wysepki.
Ostatnio edytowane przez Polly : 24.09.2008 o godz. 23:59.
![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Paulinko:
Przełam kobiecy impas w w przestrzennym myśleniu Zobacz, jadąc lewym pasem z włączonym kierunkowskazem przygotowana do zawracania wjeżdżasz przy wysepce mając ją z lewej strony na późnym zielonym. Nim ustawisz auto wzdłuż pasa zieleni czy też innego separatora jezdni tak by nie zakłócało ruchu, światło w ciągu dróg która jechałaś jest czerwono tym samym zielono w ciągu, którym Ty jedziesz. Wyobraź sobie, że przed sobą na lewym i prawym pasie masz samochody z naprzeciwka. I jako, że w Twoim ciągu jest zielone one ruszają, Ty jesteś na tarczy skrzyżowania, a nie przesunięta w lewo tak jak na szerokim skrzyżowaniu. I więc ruszają i... i Ty blokujesz im jazdę bo ustawiłaś się pod prąd ![]()
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 24.09.2008 o godz. 23:57.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
hehe dobra jutro cos zgromadze na ten temat moze to sie wyjasni juz na 110%
dobranocdokladnie pod prad !! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Arturo opisałam dokładnie tę sytuację w moim ostatnim poście
więc albo moje komunikaty nie są dla Ciebie zbyt jasne, albo Twoje dla mnie, cóż chyba nie potrafimy się dogadać ale w tym przypadku mam rację i jestem tego pewna ![]() ![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Masz rację pod warunkiem, że na skrzyżowaniu są światła i pasy z wyznaczonymi kierunkami. Czyli tzw. bezkolizyjne.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no nareszcie
pozdrawiam![]()
WKS ŚLĄSK WROCŁAW
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
A więc może źle mnie uczono może egzaminator też nie wiedział nic o tym przepisie o którym mówisz ale: na tym skrzyżowaniu
miałem zawrócić i gdy pierwszy raz jechałem z instruktorem jechał przede mną ktoś innym autem i zawrócił trzymając się swojej wysepki no a ja zrobiłem tak jak on w przekonaniu że to dobrze że może czegoś nie wiem no i zostałem lekko mówiąc zrugany przez instruktora więc wiedziałem o tej pory że mam się trzymać prawej części jezdni no i tak się złożyło że z egzaminatorem też tam miałem zawrócić i zrobiłem tak jak mnie nauczono czyli trzymałem się prawej strony (jechałem jak ta czerwona strzałka) no i egzamin zdałem a było to w grudniuA teraz koniec tej pięknej bajeczki i pytanie do Paulinki załóżmy że zawracając tak jak ty to opisujesz czyli że byłabyś na pasie po lewej stronie a w tym samym momencie zawracał by chłop z drugiej strony jakąś ciężarówką czyli stalibyście równolegle i powiedz mi jak zamierzasz dostrzec czy możesz się włączyć do ruchu skoro widoczność po prawej stronie masz ograniczoną? Gdzie tu ta bezkolizyjność ? EDIT: Ale kolega się chyba pytał o nawrotkę bez sygnalizacji. Zresztą na skrzyżowaniu bezkolizyjnym(z taką sygnalizacją) zawracać nie można.
Ostatnio edytowane przez spinnaker : 25.09.2008 o godz. 00:50.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Teraz to sam się pogubiłem
Podsumowując:-Na sygnalizacji kierunkowej "w lewo" zawracać nie można -Na klasycznej sygnalizacji zawracanie jest dozwolone jeśli nie ma znaku zabraniającego. -Wolno zawracać na warunkowym (tu właśnie pewności nie mam) jeśli nie ma znaku zabraniającego. -Nie wolno zawracać wszędzie tam gdzie znak tego zabrania Natomiast samo zawracanie wykonuje się z prawej strony. Z lewej tylko na szerokich skrzyżowaniach. Zaś na bezkolizyjnej kierunkowej zawracać nie wolno. Chyba, że jest kierunkowa do zawracania.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 25.09.2008 o godz. 00:54.
|
|
|