The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.12.2024, 11:18
A czy cofnięcie tego karnego to był błąd?Dla mnie to był karny ale purysta od przepisów nie jestem a nie widziałem fali krytyki po tej decyzji.Nawet tu na forum wydaje się przeszło to bez większego echa.
Odpowiedz cytując
swiety37
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 16.12.2024, 12:18
Po zakończeniu rozgrywek w tym roku rozegrane został jeszcze dwa zaległe mecze i w każdym z nich sędziom odwaliło.
Karny dla nas i czerwona dla gościa ze śląska.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 16.12.2024, 16:40
w dobie varu nie ma juz czegos takiego jak błąd

jest albo zła wola , albo (w co chce wierzyć) zamieszanie z przepisem o "ręce" którego już nikt nie ogarnia
Odpowiedz cytując
stary dziad
Senior Member

Od: 04.2014

Stary 16.12.2024, 17:04
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
w dobie varu nie ma juz czegos takiego jak błąd

jest albo zła wola , albo (w co chce wierzyć) zamieszanie z przepisem o "ręce" którego już nikt nie ogarnia
Z tą interpretacją "ręk" zawsze będą kontrowersje.
Oczywiście odrzucam sugestie, że należy przyjąć iż każde trafienie w rękę obrońcy w polu karnym jest karane.
To doprowadziłoby do sytuacji, że napastnicy wykonując strzał nie szukaliby światła bramki ale celem byłoby trafienie w rękę przeciwnika.

Mimo wszystko, wiele przypadków jest już uporządkowanych.
Ręki nie ma gdy:
-piłka uderza powyżej "rękawka"
-nie jest zwiększony obrys ciała
-wcześniej odbiła się od ciała obrońcy a potem uderzyła w rękę.

Najwięcej kontrowersji jest przy tzw. "paradzie obronnej" i ocenie czy dotknięcie ręki wynika z tego, że obrońca nie miał co z nią zrobić czy raczej zmierzać w kierunku, że obrońca powinien liczyć się z tym, iż w wypadku takiej akcji piłka może trafić go w rękę i będzie to traktowane jako "zagranie nierozważne".
To, mimo wszystko, nigdy nie będzie jednoznaczne, niezależnie czy przyjmiemy kryterium formalno-interpretacyjne czy kryterium pozbawienia realnej korzyści.

Dość ciekawy jest przypadek z meczu Legii z cracovią, jakieś 3 tygodnie temu. Tam w ostatniej minucie bodajże Wszołek podczas wyskoku wyciągniętą ręką dotknął piłki. Co do faktów, piłka szła w aut ale wskutek tej interwencji prawie był samobój . Karnego jednak nie dano. W C+ była potem dyskusja i Lyczmański, twierdził, iż karny był oczywisty (podejście formalno-interpretacyjne) natomiast Żewłakow wskazał, iż zablokowanie tego strzału w żaden sposób nie pozbawiło cracovii szansy na gola więc karnego nie powinno być (podejście realnej korzyści)
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.12.2024, 17:45
Tekst o podpieraniu się przy wślizgu jest żenujący. Kolejny raz zagwizdali przeciwko nam i tyle, a co miał zrobić z ręką? Trzymać ją wzdłuż ciała i nie byłoby problemu.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 17.12.2024, 01:21
Zawsze gdzieś będzie granica w interpretacji. Bo co oznacza zapis że zawodnik nie powiększa obrysu ciała ręką? Jak oderwie rękę od bioder/klatki piersiowej o centymetr czy 5 centymetrów to powiększa czy jeszcze nie? A może ma trzymać ręce jak przyspawane do tułowia? A jak robi wślizg czy wyskok i ręką mu mniej lub bardziej odstaje to to jest intencjonalne czy po prostu jest to naturalna pozycja w takiej sytuacji? A jak ktoś gdzieś kogoś zawadzi noga itp to jest faulowanie intencjonalne czy zwykłe zderzenie wynikające z pędu akcji itp?

Tam gdzie czegoś się nie zapisze lub nie da określić zero-jedynkowo tam zawsze będą decyzję kontrowersyjne wynikające z interpretacji poszczególnych sytuacji przez danych sędziów.

Inna sprawą jest taka, że często te błędy sędziów czy VARu wyglądają jak prawdziwe drukowanie meczu. Czasami to oni chyba zamiast podjąć normalna decyzję, która każdemu się od razu nasuwa na myśl, to jakby przeintelektualizuja się i na siłę szukaja jakichś przepisów czy cholera wie czego w głowie że te i te sytuację to należy inaczej ocenić bo gdzieś tak było na szkoleniu czy w książce...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 17.12.2024, 12:58
Właśnie mnie to zawsze zastanawia jak się ogląda jakieś poważne rozgrywki to tam na prawdę rzadko ten VAR interweniuje a jeśli już to robi to przerwa taka interwencją nie trwa dłużej niż kilka sekund a u nas nawet po bramce strzelonej z dystansu trwa jeszcze analiza czy czasem strzelający pół godziny wcześniej nie pociągną obrońcy za ucho.Mam wrażenie,że niedługo będą odsłuchiwać czy przy bramce ktoś kogoś słownie nie obraził.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 17.12.2024, 22:30
A wszystko to zawsze na naszą niekorzyść. Kiedy w meczu z Widzewem sędzia oparł się naciskom varu to szmacili go w mediach przez dwa tygodnie. Tego varu który fauli w polu karnym na Sobczaku czy bandyckiego ataku na Dudę oczywiście nie dostrzegał.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 20.12.2024, 10:21
Duda w reprezentacji to jego "widzi mi się" a w przypadku Carbo twierdzi że dysponuje twardymi danymi.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 20.12.2024, 10:22
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Duda w reprezentacji to jego "widzi mi się" a w przypadku Carbo twierdzi że dysponuje twardymi danymi.
A, no to mnie uspokoiłeś
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 20.12.2024, 12:17
wolfy napisał(a):Wyświetl post
A, no to mnie uspokoiłeś