|
Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
1) papillomatosis florida cutis verruciformis - – ogniska mają charakter nasilonych, bujających, brodawkowatych wykwitów, charakteryzujących się brązową hiperpigmentacją i szorstką, aksamitną powierzchnią. Lokalizują się głównie w obrębie odsiebnych części kończyn, rąk, a także warg,w jamie ustnej i na nosie [5]. Nawarstwienia rogowe typu szpikulców, mogące przypominać kolce kaktusa, noszą nazwę palmar filiform hyperkeratosis [5]. Zespół ten w 100% przypadków towarzyszy nowotworom żołądka, jelit oraz płuc [2, 5]. Bottoni i wsp. [9] u 80-letniego pacjenta opisał ogniska typu acanthosis nigricans oraz papillomatosis florida cutis et oris, ze szczególnym nasileniem zmian w obrębie błony śluzowej jamy ustnej i spojówek, których pojawienie się na rok wyprzedziło rozpoznanie drobnokomórkowego raka płuc 2) 2) tripe palmar syndrome – jest szczególną odmianą rogowca, w której występują głębokie, nieregularne pobruzdowania, głównie w obrębie powierzchni dłoniowej rąk oraz palców. Niektórzy autorzy używają terminu wzmożenie rysunku linii papilarnych [14]. W przypadku występowania objawów wyłącznie związanych z tripe palms syndrome należy poszukiwać raków płuc (w 53% przypadków nowotworów złośliwych). Podczas jednoczesnego wystąpienia tego zespołu z pełnoobjawowym rogowaceniem ciemnym stwierdza się raki żołądka (w 35%) oraz płuc (w 11% przypadków nowotworów) [5, 10, 14, 15]. Zespół może towarzyszyć również złośliwym nowotworom pęcherza moczowego, nerek, gruczołu krokowego [5, 10] oraz piersiowego [5]. Möhrenschlager i wsp. [10] opisali przypadek współistnienia tripe palms syndrome oraz acanthosis nigricans u pacjentki z rakiem pęcherza moczowego w stadium T2NoMo [10]; Powód: Tripe palmar syndrome;)
Ostatnio edytowane przez eryk_cartman : 02.03.2010 o godz. 09:03.
![]()
Nawet kłamać trzeba umieć. Można się tego uczyć od „cyngli” „Gazety Wyborczej”. Jak oni pięknie potrafią rzucić pomówienie czy insynuację w sposób chroniący przed odpowiedzialnością cywilną! Używając niejasnych określeń w stylu „faszyzujący”, „oskarżany o…” i temu podobnych.......
Rafał Ziemkiewicz. http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/0...t-kazdy-widzi/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
No to tez znalazlem, ale potrzebuje dokladne tlumaczenie nazw
ale Dzięki , mimo wszystko ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Czy będzie 3 seria serialu "Czas Honoru"?
![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Mam pytanie, chce się zapisać na Karate itp, znacie lubi możecie polecić jakieś szkoły dla młodzieży poziom początkujący?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Czy jest możliwość zmiany nicku na forum?
Pisałem w temacie "Pytania do moderatorów i bieżące działania!" ale nie dostałem odp. Wie ktoś? |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Czy traci się kasę jak chcę wypłacić ją po "Płatności z Allegro".
Tzn ktoś mi wpłaca 10 zł, to czy jak chcę sobie wypłacić na konto to też otrzymuję 10 zł czy jest jakaś prowizja? ![]() "Naszą najgłębszą obawą nie jest to, że jesteśmy zbyt słabi, ale to, że jesteśmy zbyt potężni. [...]"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez shad : 02.03.2010 o godz. 19:23.
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]()
"Można wyjechać za granicę, można też grać całe życie w jednym klubie. Ja wybrałem drugą opcję i jestem z tego dumny" - Arkadiusz Głowacki
"Na jednej z konferencji po zakończeniu przygody z reprezentacją mówiłem, że chciałbym zostać w Wiśle nawet do 40. roku życia...Jeżeli zależałoby to tylko ode mnie, to chciałbym zostać" - Radosław Sobolewski." "Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub." - Bogusław Cupiał |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
Jaki może być koszt przesyłki pobraniowej,rzeczy o wartości 50 zł? tzn wysyłam rzecz wartą 50 zł i chcę na odbiorcę przerzucić opłatę za jej wysłanie.Mniej więcej ile więcej zapłaci przy odbiorze?
Drugie pytanie:Nagrywarka nie odczytuje mi płyt datex,płytki są nowe prosto z pudełka,inną odczytała normalnie i pozwoliła na niej nagrać,czym to może byc spowodowane?
Ostatnio edytowane przez LuKaS TSW : 02.03.2010 o godz. 19:38.
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Banita
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2009
Offline |
|
i tam sobie wybierasz PACZKA POBRANIOWA zaznacz "Zadeklarowaną wartość" ... Pamiętaj że paczka z zadeklarowaną zawartością ma być zaklejona tylko na łączeniach paczki. ![]() "Naszą najgłębszą obawą nie jest to, że jesteśmy zbyt słabi, ale to, że jesteśmy zbyt potężni. [...]"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Gdzie kupie w Krakowie przejsciowke do kontaktu, taka zeby mozna bylo korzystac z kabla z Anglii w polskim kontakcie? Dzieki z gory
![]() ![]()
|
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Parę razy padało tu pytani, sama pytałam a wiem to napiszę - koszulki z wzorem z avatara mojego są w Pumie w GK. Po 99zł. Wszystkie kolory. Trzeba pytać, bo widzą tylko niebieskie i białe.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
do usunięcia
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2004
Offline |
|
|
Mam pytanie... Siostra mi dała telefon i jak wkładam moją karte sim to mi wyświetla sie komunikat ,,włóż karte sim" ona też miała numer w orange i wszystko jej działało... W starym telefonie nigdy nie miałem problemu z tą kartą sim... Wiecie może jaka jest tego przyczyna ? Z góry dzięki za pomoc
![]() ![]()
Każdy to powie Wisełka rządzi w Krakowie...
|
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
|
jak ściągnąć filmy z vod.onet.pl na dysk?
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez Zola : 03.06.2010 o godz. 20:02.
![]() |
|
|