The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Martinho
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.08.2010, 10:07
FredzIo napisał(a):Wyświetl post
Jazda bez uprawnien 500zł.
Noi chyba przez rok nie mozesz sie zapisac na egzamin
"Gdy nadchodzi burza ludzie pokazują swoją prawdziwą naturę. Jedni chowają się ze strachem. Inni rozpościerają szeroko skrzydła do lotu."
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 14.08.2010, 10:40
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Ufff...drugie podejście udane!! Tylko jedno pytanie mam. Gdzie i kiedy się wnosi opłatę za wyrobienie prawa jazdy i czy takową w ogole się płaci? Czy powinienem to robić od razu po egzaminie, czy dopiero przy odbiorze?
Płacisz w kasie w urzędzie 84,5 zł. Wcześniej sprawdzasz, czy masz gotowe prawko tutaj ->
https://www.kierowca.pwpw.pl/ . Jeżeli jest napisane, że dokument gotowy do odbioru w urzędzie, to idziesz i robisz tak, jak napisałem.

Martinho napisał(a):Wyświetl post
Noi chyba przez rok nie mozesz sie zapisac na egzamin
A to już zależy od sądu. Chociaż bardzo rzadko się zdarza by po pierwszym złapaniu bez prawka od razu kierowano sprawę do sądu.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
Kamil
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2006

Stary 14.08.2010, 10:47
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Płacisz w kasie w urzędzie 84,5 zł. Wcześniej sprawdzasz, czy masz gotowe prawko tutaj ->
https://www.kierowca.pwpw.pl/ . Jeżeli jest napisane, że dokument gotowy do odbioru w urzędzie, to idziesz i robisz tak, jak napisałem.

A to już zależy od sądu. Chociaż bardzo rzadko się zdarza by po pierwszym złapaniu bez prawka od razu kierowano sprawę do sądu.
ale rafalek chyba jest z poza krakowa
jesli nic sie nie zmienilo, to najpierw musi zapierdalac na wegrzce wniesc oplate,i dopiero potem odbiera prawko gdy bedzie gotowe
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
Jachcik
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 14.08.2010, 11:03
A robił ktoś prawko w OES-ie? Jeżeli tak, to jak tam z nauką jazdy ?
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 14.08.2010, 13:39
Jachcik napisał(a):Wyświetl post
A robił ktoś prawko w OES-ie? Jeżeli tak, to jak tam z nauką jazdy ?
Ja mogę o nich wypowiadać się w samych pozytywach. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale jeżeli masz taką możliwość to uderzaj do ich filii przy ul. Dietla.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Jachcik
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 14.08.2010, 15:12
Właśnie na Ditla zamierzam zacząć kurs, gdyż jest blisko od mojej szkoły. Dzięki za odpowiedź ;]
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
Odpowiedz cytując
czolg
Member

Od: 07.2006

Stary 14.08.2010, 15:48
ha!
to juz sprawa nie aktualna ze 500zl za jazde bez prawka.
zdal ja
tylko cos mi examinator mowil ze za 3 dni czy ta w ciagu 3 dni wysla papiery i wtedy mam isc do urzedu zaplacic za prawko i tydzien pozniej powinienem miec.

i tak czytalem to co wyzej napisal Arturo.
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 15.08.2010, 21:10
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post

Ale czy MORD sam wysyła do Starostwa zaświadczenie że zdałem i te wszystkie potrzebne dokumenty, czy muszę dymać na Węgrzce czy do Krzeszowic ( bo nie jestem pewny) i pokazać ten świstek który dostałem po egzaminie? I tą opłatę chyba trzeba wnosić przy odbiorze - przynajmniej tak pisze na stronie MORD.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.08.2010, 21:22
MORD zalatwia wszystko za Ciebie, ty masz siedzieć na dupie i czekać te 2-3 tygodnie i idziesz do starostwa placic te 84,5zl
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Mateuusz
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 16.08.2010, 10:17
ktos tu kiedys pisal o robieniu prawka na Ukrainie. moglaby sie ta osoba odezwac
Odpowiedz cytując
<Mistel>
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 03.09.2010, 12:07
Próbował ktoś zdawać iść na egzamin w stabilizatorze na całą nogę?
Odpowiedz cytując
T-michal-S
Member

Od: 05.2007

Stary 07.09.2010, 14:43
Orientuję się ktoś ile trzeba gdzieś czekać na termin praktycznego egzaminu w nowym mordzie przy Balickiej ?
Bo już telefonów nie odbierają po 14:30 jest .
"Po burzy słońce wychodzi zza chmur . . ."

Odpowiedz cytując
dymek_nhs
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 07.09.2010, 21:10
T-michal-S napisał(a):Wyświetl post
Orientuję się ktoś ile trzeba gdzieś czekać na termin praktycznego egzaminu w nowym mordzie przy Balickiej ?
Bo już telefonów nie odbierają po 14:30 jest .
Na sam praktyczny to pewnie się czeka ok. 2-3 tyg
Odpowiedz cytując
Kurt
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.09.2010, 22:16
parę dni temu było to 8-9 dni. Wiedza o tym ośrodku już się rozpowszechniła w wakacje można było mieć termin na następny dzień

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

Odpowiedz cytując
T-michal-S
Member

Od: 05.2007

Stary 08.09.2010, 20:34
Ciekawi mnie bardzo taka pozytywna opinia o tym mordzie , może ktoś powie coś na ten temat ?
"Po burzy słońce wychodzi zza chmur . . ."

Odpowiedz cytując
Kurt
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 08.09.2010, 20:58
Różnica między Koszykarską jest taka że na jedną godzinę jest zapisane 7-8 osób. Jest luźniejsza atmosfera trochę jak byś czekał w kolejce do lekarza, a nie na egzamin... Ponoć trudniejsza górka, choć ja tego nie odczułem. Tereny chyba łatwiejsze. Uważać trzeba na dużo wąskich uliczek do uwalenia za przejazd za blisko prawej strony, trochę zwężeń dróg, i trochę wożą po jednokierunkowych. Egzaminatorzy są wszędzie Ci samo. Dla mnie największym plusem były te terminy

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

Odpowiedz cytując
Marcinnno
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 14.09.2010, 12:35
Ja zdawałem egzamin w czerwcu. Z tego co Wy tu piszecie to są teraz dwa ośrodki MORD na Koszykarskiej i na Balickiej ?
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.09.2010, 12:56
Tak. Na Balickiej jest oddział terenowy. Tam są szybsze terminy egzaminów. Aczkolwiek jak ja byłem to zawsze były do wyboru godziny 7 i 8 rano.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 15.09.2010, 11:30
Zjeżdżając z ronda trzeba używać kierunkowskazu czy nie? Taka zagwozdka mandatowa mi się zdarzyła?
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 15.09.2010, 11:37
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Zjeżdżając z ronda trzeba używać kierunkowskazu czy nie? Taka zagwozdka mandatowa mi się zdarzyła?
Trzeba dawać. Ci co chcą wjechać na rondo, są na podporządkowanej, i jak widzą że dajesz migacz że będziesz zjeżdżał to oni mogą już na nie wjeżdżać, a nie czekać zanim ty go opuścisz.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 15.09.2010, 11:46
Dzięki bardzo.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 15.09.2010, 12:13
Trzeba dawać. Mnie uczono żeby rondo wyobrażać sobie tak, jakbyśmy je w jednym miejscu "przecięli" i rozwinęli. Masz wtedy prostą z kilkoma skrętami w prawo.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 17.09.2010, 10:38
W Polsce na 99% rond, poza znakiem ronda (niebieskim) jest znak ustąp pierszeństwa (żółty trójkąt). W takim przypadku pojazd wjeżdżający na rondo ma obowiązek ustąpienia pierszeństwa pojazdom, które się już na rondzie znajdują.
Gdy chcemy skręcić w prawo, jedziemy cały czas prawym pasem i DAJEMY PRAWY KIERUNKOWSKAZ przed wjazdem na rondo i po wyjechaniu z niego go wyłączamy dopiero.

Gdy chcemy wyjechać drugim zjazdem (to jest najczęściej jazda na wprost), możemy też to zrobić z prawego pasa. Wjeżdżamy na rondo BEZ kierunkowskaza i zaraz po minięciu pierwszego zjazdu (skrętu w prawo) dajemy PRAWY kierunkowskaz.

Gdy skręcamy na rondzie w lewo, wjeżdżamy na rondo z LEWEGO pasa i po minięciu drugiego zjazdu (jazda na wprost), dajemy prawy kierunkowskaz, zmieniamy pas na prawy i przy cały czas włączonym migaczu zjeżdżamy z ronda.

A generalnie to zdecydowana większość kierowców źle jeździ po rondach, a na wewnętrzny pas to już niektórzy panicznie boją się wjechać. No i przez to mamy czasem korki w okolicach rond, które zaprojektowane były, co by ułatwić jazdę

Aha, a gdy na rondzie mamy światła działające to "migamy" jak na zwykłym skrzyżowaniu, a nie wyjeżdżając (j.w.).
Odpowiedz cytując
WislakWiDoK
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 19.09.2010, 09:30
Nie orientue sie ktoś ile przed egzaminem trzeba sie zgłośić żeby go przesunąć na później np. na wtorek ? mam egzamin 27.09 a ustalając termin zapomniałem że 26 gra Wisła w Bełchatowie. (Kat A)
Ostatnio edytowane przez WislakWiDoK : 19.09.2010 o godz. 09:40.
ɐɪʌoɔɐɹɔ
Odpowiedz cytując
fan1906
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 23.09.2010, 16:13
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Trzeba dawać. Ci co chcą wjechać na rondo, są na podporządkowanej, i jak widzą że dajesz migacz że będziesz zjeżdżał to oni mogą już na nie wjeżdżać, a nie czekać zanim ty go opuścisz.
guzik prawda.....
zależy czy rondo ma ruch kierowany ., czyt nie...

przykaład.. Rondo kocmyrzowskie.grzegórzeckie..
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 23.09.2010, 16:31
Mnie uczono, że przy zjeździe trzeba zasygnalizować.
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Stary 23.09.2010, 20:55
Nie mylmy dwóch rodzajów rond. Na rondzie bez sygnalizacji świetlnej trzeba zasygnalizować zjazd kierunkowskazem. Natomiast jeżeli jest rondo z sygnalizacją, to każde miejsce z światłami traktujemy jako oddzielne skrzyżowanie. Więc jak skręcamy w prawo, to najpierw dajemy prawy kierunek, ale potem (np. na Mogliskim albo kotlarskim) nie, bo jedziemy już prosto.
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
Mako
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 12.10.2010, 13:24
Co do rond to jest sprawa jasna.

Przy wjeżdzaniu na rondo:
- gdy są światła (grzegórzeckie, grunwaldzkie) dajemy kierunek w zależności gdzie jedziemy
- gdy nie ma świateł nie używamy migaczy
(są światła są migacze, nie ma świateł nie ma migaczy)
Przy wyjeżdzaniu z ronda:
- gdy są światła to przeważnie jedziemy już tym pasem który wyprowadza nas na wprost a więć nie używamy ( dobre jest rondo grzegórzeckie które jest tzw. rondem turbinowym gdzie nie musimy zmieniac pasów na rondzie jadąc w róznych keirunkach tylko jeden pas nas wyprowadza i tam nie musimy migać wyjeżdżając)
- gdy nie ma świateł (wszelkie małe ronda, na osiedlach, rpzy supermarketach) bezwzględnie używamy kierunków.

Poza tym również wtedy gdy zmieniamy pasy na rondzie czyli zazwyczaj z lewego na prawy.

To tyle
Odpowiedz cytując
Musiek1906
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.11.2010, 18:40
Robił ktoś prawko ,w jednej z poniżej wymienionych szkół:
1) AUTO PERFEKT (ul.Św.Filipa 6)
2) STACH (ul. Loretańska 16)
Jeżeli tak, to proszę o opinię
Odpowiedz cytując
Marcinkrakwoj
Socios Wisła Kraków

Stary 05.12.2010, 17:52
Własnie skonczyłem naukę w STACHU.
Swietna szkola. Wykłądowca- szef ośrodka- super chłop, sypie dowcipami. Dobre auta, choc pewnie nie ominie Was jazda aveo- ale to dobrze. Instruktorzy profesjonalni- ja osobiśćie z moim "obgadywałem" hipermarket przy Kałuzy , nawet jak na początku jazd przywaliłem w krawężnik to się nie darł. No i ta jazda po autostradzie- 136km/h
Można by jeszcze dużo plusow mówić.
a ja tu z takim pytaniem wstąpiłem:
Nie orientuje sie ktos ile czeka się na egzamin teraz na Balickiej w WORDzie? Chodzi mi o tych którzy zgłaszali się jakoś na dniach teraz...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów