The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.09.2010, 13:34
jova napisał(a):Wyświetl post
Mecze Wisły Petrescu to były męczarnie, ale gdyby zawodnicy grali przeciwko trenerowi to po prostu przegrywaliby częściej i nie rozegraliby rundy gdzie mieli bilans bodaj 10-1-2. Wystarczyłyby indywidualne błędy w obronie, odpuszczanie krycia i pressingu. Zamiast tego mieliśmy zespół, który próbował walczyć, ale wyglądał fatalnie taktycznie i szybkościowo.
To jest tylko Twój punkt widzenia.Jak dla mnie szybkościowo to był najlepszy okres, takiego pressingu i agresji nie było ani wcześniej ani nie będzie później - taktycznie też bez zarzutu.Problemem była technika czyli umiejętności czysto piłkarskie.to zresztą ciągnie się za nami od czasu wyprzedania 'Kasperczakowego' zespołu.

A jak szukasz męczarni to trzeba było śledzić poczynania Mourinho w Interze - Ty byś go zwolnił już 5 razy a on mimo często ogromnych męczarni, zdobył wszystko co było do zdobycia.

Tak wiec pozostańmy więc przy własnym zdaniu
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.09.2010, 14:47
Ten Wasz spór na temat Petrescu urośnie niedługo do miana forumowej legendy ;-) Sam najeżdżałem ostro na Dana, ale życie pokazało, że nie miałem racji. Daleki jestem od robienia z niego trenerskiego Boga, ale trzeba przyznać, że koleś miał charakter, był wymagającym trenerem, potrafił przygotować drużynę dobrze pod względem fizycznym i taktycznym. Oczywiście drużyna grała dramatycznie w ofensywie, ale nie jestem w stanie powiedzieć, czy był to efekt braku polotu u Dana, czy po prostu Brożek, Kryszałowicz, Penksa, Zieńczuk, Błaszczykwski, Paulista, Branko byli na tyle słabi, że nie potrafili pograć sensownie w ofensywie.

A jeśli chodzi o Maaskanta, to szybkie ogarnięcie przez niego tej Wiślackiej ,,stajni Augiasza" spowoduje, że nikt już nie będzie z rozrzewnieniem wspominał ,,Borsuka". Wierzę, że tak się stanie, ale Holender musi otrzymać wsparcie w postaci kilku transferów, które podniosą poziom piłkarski drużyny.
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.09.2010, 15:03
LUKAS77 napisał(a):Wyświetl post
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,77154,t...wiadomosc.html

jesli w tej plotce jest ziarnko prawdy to trener Maaskant ma kolejny problem do rozwiazania w szatni.....
Przede wszystkim ten artykuł to efekt recyklingu dziennikarskiego, a nie nowych informacji. Autor zaczerpnął troszkę z PS, troszkę z portali, troszkę z innych źródeł i powstało takie cudeńko. Uważam, ze takie rzeczy powinno się karać.
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 14.09.2010, 15:13
ciekawe jak Maaskant zaareaguje w zimowym okienku bo raczej z transferami nie zaszaleje skoro na Reymonta ostatnio jest zasada trzeba sprzedać zawodnika ( kluczowego gracza np Głowacki Marcelo) żeby kupić(nie zawsze lepszego np Bunoza,Czikosz,Łobo, od sprzedanego zawodnika) a co do konfliktów to albo niektórzy zawitają do ME albo pożegnają sie z drużynom a razem z nimi być może trener który doprowadził do podziału w drużynie a co do trenerów Wisły podobno po zwolnieniu Bakero bezrobotny jest dobry trener fizyczny nie jaki Luis Mila Villarroel(Espanyol Barcelona,Malaga B,Real Sociedad) do wzięcia może czas na zmianę warty jeśli chodzi o przygotowanie fizyczne i współpracowników Maaskanta
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 14.09.2010 o godz. 15:27.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 14.09.2010, 15:30
Zrozumcie ze Kapka = Bunoza Czikosz itp.
Myślicie, że zaciąg holenderski będzie celował w takich grajków. Skoro poza oknem znalazł zawodnika lepszego od Cikosza ?
Za darmo lepszych będą w stanie sprowadzić.
..
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 14.09.2010, 17:01
Fajnie by było gdybyśmy ściągnęli Luisa Villarroela - trenera od przygotowania fizycznego z Polonii. Dziś rozwiązali z nim kontakt; co o tym myślicie?
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.09.2010, 17:10
A po co kogoś teraz ściągać. Holender jakby potrzebował to podejrzewam,że ma nie takiego speca.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 14.09.2010, 17:54
1q2 napisał(a):Wyświetl post
To jest tylko Twój punkt widzenia.Jak dla mnie szybkościowo to był najlepszy okres, takiego pressingu i agresji nie było ani wcześniej ani nie będzie później - taktycznie też bez zarzutu.Problemem była technika czyli umiejętności czysto piłkarskie.to zresztą ciągnie się za nami od czasu wyprzedania 'Kasperczakowego' zespołu.

A jak szukasz męczarni to trzeba było śledzić poczynania Mourinho w Interze - Ty byś go zwolnił już 5 razy a on mimo często ogromnych męczarni, zdobył wszystko co było do zdobycia.

Tak wiec pozostańmy więc przy własnym zdaniu
Sednem mojego posta była obserwacja, że gdyby zawodnicy chcieli zwolnić trenera, to zwyczajnie przegraliby z 3 mecze pod rząd. Stwierdzenie, że grali przeciwko trenerowi, bo gra była brzydka, jest nielogiczne w sytuacji gdy zespół regularnie zdobywał punkty.

Nie, Wisła Petrescu nie była dobrze przygotowana szybkościowo. Była dobra wytrzymałościowo.

Nie zwolniłbym Mourinho. Bardzo cenię tego trenera i uważnie obserwowałem jego pracę odkąd trafił do Chelsea. Jego zespoły często grają brzydko, ale to jest szkoleniowiec, który potrafi poukładać swoje drużyny. U niego taktyczny chaos jest niedopuszczalny.
Nie, Petrescu nie jest podobny do Mourinho.
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.09.2010, 19:42
master777 napisał(a):Wyświetl post
Fajnie by było gdybyśmy ściągnęli Luisa Villarroela - trenera od przygotowania fizycznego z Polonii. Dziś rozwiązali z nim kontakt; co o tym myślicie?
A Polonia jakaś mocna fizycznie jest?

Nie wiem - pytam. Żadnego meczu jeszcze w ich wykonaniu nie widziałem, a skróty nic mi nie mówią.
Odpowiedz cytując
master777
Senior Member

Od: 04.2010

Stary 14.09.2010, 20:43
Ja też nie, dlatego się pytam... Pamiętam tylko jakiś artykuł z początku sezonu gdzie piali z zachwytu nad tym, że mierzejewksi w 84 minucie bierze gościa ktory wszedł w 60. A sam trener przygotowania podobno szkolił się u jakiegoś guru czy innego szamana który pracuje od iluś tam niepamiętnych lat w Barcy.

--> Ostatnio ktoś wspomniał że chcą Maćka wywalić i wziąść Bakero biedny Maciuś, gdzie znajdzie podobny kalibrem klub (bo tylko takie raczy prowadzić) ? (nie zmienia to faktu że szacun za mistrzostwa).
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 14.09.2010, 21:58
master777 napisał(a):Wyświetl post
--> Ostatnio ktoś wspomniał że chcą Maćka wywalić i wziąść Bakero biedny Maciuś, gdzie znajdzie podobny kalibrem klub (bo tylko takie raczy prowadzić) ? (nie zmienia to faktu że szacun za mistrzostwa).
Nawet nasz obecny selekcjoner, Franek Smuda, prowadził swego czasu Odrę Wodzisław Więc kto wie, może i dla Skorży nadejdą czasy pracy w klubie podobnego kalibru
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 15.09.2010, 09:18
Podobno Maaskant wprowadził już 2 treningi dziennie, czyli zmierzamy ku średniactwu europejskiemu? Nie miałbym nic przeciwko.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 15.09.2010, 09:20
Dziś będą dwa.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.09.2010, 09:24
Wieczorny może na stadionie?
I wie ktoś o której? Czy bardziej popołudniem?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 15.09.2010, 09:31
Chyba ok 16. Ale pewny nie jestem. Jeden z dzisiejszych ma być zamknięty dla osób postronnych i odbyć się na stadionie.

edit: ten o 10.30 na stadionie. Zamknięty.
Ostatnio edytowane przez Proud : 15.09.2010 o godz. 09:34.
Odpowiedz cytując
Gargamel
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 15.09.2010, 09:56
Proud napisał(a):Wyświetl post
Chyba ok 16. Ale pewny nie jestem. Jeden z dzisiejszych ma być zamknięty dla osób postronnych i odbyć się na stadionie.

edit: ten o 10.30 na stadionie. Zamknięty.
http://www.2012.org.pl/pl/miasta-gos...ow/kamera.html aktualnie trening odbywa się na stadionie. Kamera numer 2

sorry za Offtop
Ostatnio edytowane przez Gargamel : 15.09.2010 o godz. 09:59.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 15.09.2010, 10:02
Proud napisał(a):Wyświetl post
Dziś będą dwa.
I bardzo dobrze. Robert wygląda na takiego co doskonale już ogarną sytuacje. Rozeznał sprawę i przystąpił do działania.Te urywki które widziałem,między innymi wymiana 14 podań przy konkretnym pressingu i gol w meczu z Jagiellonią każą sądzić,że facet wie co robi. Oglądając te wymiany tak sobie pomyślałem,kiedy to Wisła wymieniała więcej niż trzy podania z pierwszej piłki w meczu. Przegrana z Jagiellonią w ogóle mnie nie rusza skoro widać,że coś się zaczyna budować,i to konkretnego. Czas działa na naszą korzyść. Żeby tylko kontuzje nas ominęły, jakieś konflikty i będzie dobrze. A sam trener jest chyba pierwszym,który w szczery sposób wypowiada się o swojej pracy. Zobaczcie jak po Cleberze poszedł. Nie ubliżył mu jak to mają w zwyczaju mierni polscy trenerzy,ale powiedział,że gość zawalił bramki i pewnie dla niego jest to ciężka chwila. Nie cała formacja tylko konkretny zawodnik. Nie chce być przesadnym optymistą ale do tej pory działania Holendra każą taki optymizm budzić.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 15.09.2010, 10:06
Drużyna ma zaległości jeszcze sprzed kilku lat. Notorycznie oduczano ją pracować jak również grać w piłkę. By to naprawić trzeba trenować 2 razy. Nie jest to normą w trakcie sezonu, co trener sam przyznaje. Ale co zrobić, skoro nic jeszcze nie funkcjonuje. Chodzeniem po galeriach czy klubach się gry nie poprawi. Dobrze, że trener im tak zorganizował czas
..
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.09.2010, 10:08
w Polonii Cleber już byłby zjechany przez 12 apostołów
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Stary 15.09.2010, 10:58
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
I słusznie, bo gra fatalnie.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 15.09.2010, 11:16
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Bez przesady. Ostatnio zaliczył słabiutki mecz, ale ogólnie to od początku sezonu jest naszym najpewniejszym obrońcą.
Odpowiedz cytując
licoo
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 15.09.2010, 11:23
Może i Cleber miał słabszy mecz w Białymstoku, ale moim zdaniem gorszym obrońcą jest Bunoza. Powinien trener dać za niego zmianę i niech gra Chavez, zobaczymy na co go stać.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Stary 15.09.2010, 11:59
licoo napisał(a):Wyświetl post
Może i Cleber miał słabszy mecz w Białymstoku, ale moim zdaniem gorszym obrońcą jest Bunoza. Powinien trener dać za niego zmianę i niech gra Chavez, zobaczymy na co go stać.
Przejdź się na trening. Zobacz Bunoze, Clebera, i Chaveza. Chavez jest silny, ale robi proste błędy. Mam nadzieję, że jest to związane z aklmatyzacją i już niedługo zacznie grać na wysokim poziomie. Ale na razie nie za dobrze to wygląda.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 15.09.2010, 11:59
czyli w myśl 12 apostołów, w piątek gramy bez Clebera

PS. nie chodziło mi o jego grę, a raczej o podejście do zawodnika jakie jest w Wiśle (Maaskant), a w Polonii(rada 12) i jego konsekwencje po nieudanym meczu
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 15.09.2010 o godz. 12:02.
Odpowiedz cytując
kot_dżinks
Member

Od: 08.2008

Stary 15.09.2010, 16:08
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Trzynasty?... Judasz? =)

A tak poważnie to wróćmy do tematu.
Zgadzam się w stu procentach z Marszałkiem. Podczas meczu z Jagą nareszcie było widać jakąś myśl w poczynaniach grajków. Doczekałem się w końcu gry bez piłki, była klepa, był pressing, wiadomo, że nie całe 90 minut, bo na to jeszcze sił nie mają, ale widać było w tym wszystkim rękę trenera, to cieszy.
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 15.09.2010, 17:01
wiadomo co z tym testowanym kolegom Eto z którym gra razem w reprezentacji Kamerunu zapadły jakieś decyzje Maaskanta w sprawie tego kameruńczyka?
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Stary 15.09.2010, 18:29
kot_dżinks napisał(a):Wyświetl post
Trzynasty?... Judasz? =)
Po pierwsze, to dowcipkowanie Judasz-Cracovia, Judasz-Żyd/żyd, Judasz-zdrajca zupełnie mnie nie rusza, więc możesz sobie darować i oszczędzić stukania w klawiaturę.

Po drugie, żadna komisja dwunastu, żaden jeden mecz - Cleber gra b. przeciętnie, bądź słabo już od pierwszych meczów pucharowych za Kasperczaka. To, że wciąż chcemy wierzyć, że to ten sam, stary dobry, młodszy i w formie Cleber sprzed kilku lat i to, że wciąż chcemy oglądać jego grę w pierwszym składzie jest jedynie efektem dramatu kadrowego w obronie.

Stan naszej formacji defensywnej jest fatalny. Jest tragiczny. Czego nie zniszczyły transfery z konieczności, to dokończyły transfery z okazji i tak zostaliśmy nie dość, że z małą liczbą graczy, to do tego słabych/starych/nie w formie.

Nie wierzę, że Maaskant sobie poradzi i poukłada defensywę, bo jest to zadanie niemożliwe. Tu by trzeba było zakontraktować na wczoraj trzech, i to lepszych niż solidnych, obrońców - a na to się nie zanosi.

Zastanawiam się tylko, co Maaskant będzie przez te pół roku robił? Przesiewał przez sito ten skład, którym dysponuje? Przyglądał się ME? Sporządzał listę transferów do klubu i oglądał podesłane przez menedżerów z Europy DVD? Bo na pewno nie będzie budował zespołu - te, jak wiadomo, buduje się od tyłu. Obrona to podstawa i bez wyćwiczonych schematów defensywnych nie może być mowy o jakiejkolwiek taktyce. Kolejny raz - brawa dla Basałaja za decyzję, w szczególności za ich timing.

Kibicuję Holendrowi z całych sił i z wyżej wymienionych względów będę pełen zrozumienia wobec jego kolejnych porażek i pełen podziwu, gdy uda mu się cokolwiek tym składem ugrać - oby podobnie podszedł do sprawy Cupiał.

PS Jestem przekonany, że gdyby w światku piłkarskim rozdawano złote maliny i ustanowiono by kategorię: najgorsze zarządzanie profesjonalnym klubem piłkarskim, to Wisła Kraków nie otrzymałaby nawet nominacji w tej kategorii - nie kwalifikujemy się; my jesteśmy klubem amatorskim.
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 15.09.2010, 22:39
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
...Te urywki które widziałem,między innymi wymiana 14 podań przy konkretnym pressingu i gol w meczu z Jagiellonią każą sądzić,że facet wie co robi...
Cały czas twierdziłem i twierdzę, że podstawa to dobry trener i od tego należy zaczynać budować drużynę. Jeżeli Maaskant, jak mówi, będzie kładł duży nacisk na grę bez piłki i będzie to wpajał umiejętnie i konsekwentnie, to nawet tym co mamy będziemy za jakiś czas poza zasięgiem reszty ligi.

Trudno coś mówić, ale pierwsze symptomy nie wyglądają źle. Marzy mi się w końcu Wisła mająca statystyki meczowe jak 70-30 w posiadaniu piłki i 2-3 krotność strzałów w stos do przeciwnika. Zważywszy na same talenty szkoleniowe w lidze, nie jest to takie nierealne.

Nasze grajki powinny co dzień oglądać po 2 h mecze Barcy, Arsenalu czy obecnie Bayernu, jako materiał szkoleniowy. Z własnej praktyki wiem, że to bardzo pomaga.

Sądzę, że w piątek coś więcej będziemy wiedzieć.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 16.09.2010, 07:02
ziz99 napisał(a):Wyświetl post
Cały czas twierdziłem i twierdzę, że podstawa to dobry trener i od tego należy zaczynać budować drużynę. Jeżeli Maaskant, jak mówi, będzie kładł duży nacisk na grę bez piłki i będzie to wpajał umiejętnie i konsekwentnie, to nawet tym co mamy będziemy za jakiś czas poza zasięgiem reszty ligi.
Kolego, gra bez piłki i wychodzenie na pozycję to ABC futbolu. Tego uczył nawet Bartoszek w IV-ligowym Ciechocinku, jak sam niedawno stwierdził. Maaskant tu Ameryki nie odkrył.
Niestety, trzeba mieć jeszcze wykonawców na boisku. Dobrze przygotowanych motorycznie i technicznie. A z tym u nas problem.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Mar85
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 16.09.2010, 07:24
willow napisał(a):Wyświetl post
Kolego, gra bez piłki i wychodzenie na pozycję to ABC futbolu. Tego uczył nawet Bartoszek w IV-ligowym Ciechocinku, jak sam niedawno stwierdził. Maaskant tu Ameryki nie odkrył.
Niestety, trzeba mieć jeszcze wykonawców na boisku. Dobrze przygotowanych motorycznie i technicznie. A z tym u nas problem.

Właśnie trzeba mieć wykonawców, mam nadzieje że Cupiał odszedł od metody półśrodków, a nasz trener dostanie solidne wzmocnienia zimą. Jeśli nie czeka nas nie tylko stracony ten sezon ale i następny
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów