|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Mi po paru baniach udało sie pobić rekord w wyciskaniu
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Piwo nie szkodzi w ogóle. Co innego wódka. Wódka jest bardzo szkodliwa podczas ćwiczeń.
Piwo ma 96% wody, dodatkowo oczyszcza nerki, wypłukuje sól z organizmu. Jest nawet wskazane pić czasem piwko przed snem ![]() Utarło się hasło że, od piwa się tyje, ale to nieprawda. Tyje się od zakąsek i jedzenia na które ma się wielką ochotę po spożyciu piwa ![]() ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
nie wierzcie w to że alkohol ścina mięsnie itd
bujdy na resorach odsyłam do biochemi Harpera - znakomita lektura |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
mam taki oto trening rozpisany na siłe i mase z większym naciskiem na nogi:
http://i45.tinypic.com/10n7q81.jpg trenuje jeeszcze kick boxing do tego jakies sugestei co zmienić lub co dodać/ usunąć? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla mnie w ogóle dziwny trening. Klatka 2 razy, barki 2 razy, plecy tylko raz. Jeśli dobzre rozumiem ten plan to również serii bardzo dużo. Jesteś początkujący czy zaawansowany jeśli chodzi o siłownie
Ostatnio edytowane przez PAWEL NEWB : 01.02.2010 o godz. 22:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
początkujący
![]() mam tak: pn, śr, pt, siłownia wt czw- KB rozpisała mi ten trening babka z siłowni, a korekty mile widziane |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Polecił, by ktos dobry plan(ewentualnie ułożył, za co bym był bardzo wdzięczny, bo ogarnięty jestem zero), systemem FBW, trzy razy w tygodniu, dwa rózne A i B...
Zaznaczam, że do dyspozycji mam tylko drążek i hantle. ![]()
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
na drążku i hantlach, to niestety niemożliwe... pasuje siłownia
kamill1906 a chcesz ułożyć trening pod KB? czy ogólnie trochę masy złapać |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ogólnie masy nabrać + siły wiecej
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale w takim razie co polecisz na domowe warunki? ![]()
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
co do FBW, to tu masz przykladowy: http://www.sfd.pl/FBW_3x_tyg_do_oceny-t526252-s2.html ale tam sa cwiczenia ze sztanga, na laweczce w skosie...
Ostatnio edytowane przez kamilll1906 : 02.02.2010 o godz. 20:58.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Polecił bym jeszcze kupno ławeczki, sztangi, kilka gryfów i obciążenie do tego, sądzę że to minimum sprzętu jaki jest potrzebny do porządnego treningu w domu. Inaczej kiepsko...
kamilll1906, ale na samym drążku i hantlach nie zrobi tego treningu |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wiem, wiem, napisalem ze tam sa cwiczenia, których on sam nie wykona, chciałem mu tylko pokazać jak wyglada takie FBW.
To jak Lewy dalbys rade cos ulozyc? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kamilll1906 jesteś juz po treningu ogólnorozwojowym
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
jako takim ułożonym to nie, sam cwiczylem sobie na siłowni
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kamill to w takim razie ja bym Ci polecił FBW albo ATC, te treningi są najlepsze na początek, a także najlepsze pod sztuki walki bo opierają się na ćwiczeniach wielostawowych (FBW) martwy ciąg, wyciskanie itd. i ważne żeby unikać ćwiczenia na maszynach (bo one izolują mięsień) tylko ciczyć na wolnych ciężarach. np w MC ćwiczysz plecy, nogi, przedramię. Ludzie do FBW są źle nastawieni, a ja np wole jego od splita, trening nie jest monotonny, bo cały czas zmieniasz ćwiczenia. Tym planem jechałem i bardzo byłem zadowolony. Też z sfd
![]() A Klatka piersiowa: - Wyciskanie hantli na skosie 3s Barki: - Wyciskanie hantli 2s Tricepsy: - Pompki na poręczach 2s Plecy: - Martwy ciąg 2s - Podciąganie na drążku 2s Nogi: - Prostowanie nóg w siadzie 2s - Uginanie nóg w leżeniu 2s Bicepsy: - Uginanie ramion ze sztanga 2s B Klatka piersiowa: - Wyciskanie sztangi płasko 3s Barki: - Military press 2s Tricepsy: - Prostowanie ramion na wyciągu 2s Plecy: - Wiosłowanie sztanga 2s - Unoszenie z opadu 2s Nogi: - Przysiady ze sztanga 2s - Uginanie nóg w leżeniu 2s Bicepsy: - Uginanie ramion ze sztangielkami w chwycie młotkowym 2s tylko, z czasem dodałem po 1 serii do każdego ćwiczenia. Tylko to jest trening na masę, jeśli Twoim priorytetem jest siła, to trzeba coś innego ułożyć ![]()
Ostatnio edytowane przez Lewy'88 : 03.02.2010 o godz. 10:58.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A
Nogi: Przysiady ze sztangą 3s Plecy: - ŚCIĄGANIE DRĄŻKA WYCIĄGU GÓRNEGO W SIADZIE SZEROKIM UCHYTEM 3s - Podciąganie na drążku 3s MAX Klatka piersiowa : - Wyciskanie hantli na płasko 3s Barki: - Wyciskanie sztangi zza głowy na ławce 90stopni 3s Bicepsy: - Uginanie ramion ze sztanga na modlitewniku 2s Tricepsy: - Ściąganie linki górnego wyciągu stojąc 2s Przedramiona: -UGINANIE NADGARSTKÓW PODCHWYTEM W SIADZIE 2s B Plecy: - Martwy ciąg 3s Klatka piersiowa: - Wyciskanie hantli na skosie 3s Plecy2: - Wiosłowanie sztangą 3s Barki: - Podciąganie sztangi wzdłuż tułowia 3s Tricepsy: - WYCISKANIE "FRANCUSKIE" SZTANGI W LEŻENIU 2s Bicepsy: - Uginanie ramion ze sztangielkami w chwycie młotkowym 2s Nogi: - WSPIĘCIA NA PALCE W STANIU 3s mam takie cos poki co tez FBW najpierw masa najwazniejsza |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Panowie ja mam takie pytanie czy jest sens teraz zaczynac FBW skoro za miesciac bede mial 2 tyg przerwy
aha jeszcze jedno...moze to i glupie pytanie ale moj staz na silowni to zaledwie 3 miesiace pytanie tyczy sie planu przedstawionego wyzej. Na poczatek robie klatke 3 serie po 15 powtorzen zrobie jedna serie a potem ide robic barki ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lewy. To może doradzisz mi jakiś trening, żeby cos poćwiczyć mięśnie. Może ATC?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Nie wprowadzaj chłopaka w błąd,przecież to nawet koło treningu na masę nie leżało...nawet jeżeli to jest tylko dodatek do czegoś tam to nic na tym nie zbudujesz po za ogólnym podcięciem i niewielką siłą, do sztuk walki lepiej dołożyć trening siłowo wytrzymałościowy. Po za tym najpierw wypadało by się dowiedzieć ile chłopak ma lat bo podrzucasz mu martwy ciąg za który nawet średnio zaawansowani boją się chwytać, dodatkowo brak jakiego kolwiek ruszenia- brzucha i grzbietu ( chyba nie chcesz żeby mu przepuklina za chwile wyskoczyła, bo tak się składa ze w tych okolicach mamy najwięcej niedomkniętych ścian mięśniowy i zaraz mu flaki wyskoczą na wierzch przy większym wysiłku) Dodatkowo razi brak poruszenia łydek... Cytat:
![]()
Ostatnio edytowane przez Werewolf : 03.02.2010 o godz. 17:04.
![]() |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Werewolf widze ze jestes dobrze obeznany w tej tematyce moglbys mi odp na moje pytanie
i przy okazji moze poprawic ten podstawowy plan FBW z forum http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_FBW_Full...u-t364504.html na marginesie 18 lat 65 kg z gory dzieki za odp i pomoc ! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
po 1, nawet na treningu Ronnie'go Coleman'a nic "nie zbudujesz" bez diety, to jest podstawą, a nie trening. Mając dobre narzędzia (trening) a nie mając budulca (diety) to nic nie zrobisz, nie da się zrobić czegoś z niczego. Ten trening jest dobry, ja trzymałem michę i byłem zadowolony z przyrostów. 2. ja martwy robiłem od początku i nic mi się nie stało, nie róbmy z siebie panienek. Jasne że można się nabawić problemów ale tylko gdy się nieodpowiednio dobiera ciężar jak się jest początkującym i ćwiczenie się wykonuję niepoprawnie technicznie. Jak zacznie od małych ciężarów i będzie prawidłowo wykonywał ruch to się nic nie stanie. Im wcześniej zacznie tym lepiej, później jak będzie średnio zaawansowany to nie będziesz miał problemów z nauczeniem się poprawnej technik (która jest ciężka do wyćwiczenia) i tylko już będzie normalnie ćwiczył. To stek bzdur że MC jest niebezpiecznym ćwiczeniem, jak się ćwiczy z głową, to się nic nie stanie. ![]() 3 Zgadzam się że do sztuk walki lepiej dołożyć trening siłowo wytrzymałościowy. Ale kolega chciał masę zrobić najpierw. Później można ćwiczyć na siłę-wytrzymałość. Aczkolwiek zawszę jak robi się masę odnotowuję się pewne wzrosty siły i na odwrót. Wszystko zależy od odżywiania. Łydki faktycznie pominąłem, mój błąd. Wspięcia na palcach dodać i jest ok. "Jeżeli to są sztangielki (czyli jest regulacja obciążenia) to może w warunkach domowych naprawde dużo osiagnąc, jest w stanie ćwiczyć bez problemu każda partie mieśniową..wystarczy że zaglądnie w byle jaki atlas ćwiczeń i załapie ocb " też się zgadzam, ale z ławeczką byłoby o wiele wiele prościej. Nie miał by takiego problemu z doborem ćwiczeń wynikającym z braku odpowiedniego sprzętu ![]() |
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
http://slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=35.0 Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() No właśnie cały psikus MC polega na tym ze jest ono najbardziej kontuzjogenne podczas technicznego wykonywania i nawet niewielkie obciążenie jest w stanie uszkodzić system więzadeł i ścięgien a jak wiadomo ze względu na słabe ukrwienie nie regenerują się tak szybko jak tkanka mięśniowa, poza tym można się nabawić przepukliny dźwigając zakupy więc argument o niewielkim obciążeniu masz spalony ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No, ale gdyby tak było, (chodzi mi o MC) to tego ćwicznenia nikt by nie wykonywał, a jest ono podstawowym ćwiczeniem rozwijającym mięśnie pleców, a także wiele innych. To ćwicznie daje ogromy progres dla organizmu bo pracuje wiele grup mięśni. Mi i każdemu mojemu znajomemu nic się nie stało jak zaczynaliśmy robić martwy. A zaczeliśmy robić na samym początku, w miesiąc bo zapisaniu się na siłkę. Bez diety można osiągnąć bardzo wiele, (nie musisz ustalać diety biorąc pod uwagę bilansu kalorycznego i się tego sztywno trzymać, bo wymaga kasy i czasu) ale nie wtedy gdy stołójesz się w fast food'ach, tylko jak przestrzegasz podstawowych zasad zdrowego żywienia!! i dobre efekty będą tylko na początku, w końcu przyjdzie moment w którym wszystko się zatrzyma i jak będziesz chciał się dalej rozwijać będziesz musiał sięgnąć po dietę. Ja z kolei sceptycznie podchodzę do kwestii genetyki, Ty piszesz że wszystko od tego zależy, a myślisz że każdy ze znanych kulturystów jest mezomorfikiem i ma gen do ćwiczeń? Niestety nie, w ich opini sukces to jest dieta+trening (w tej kolejności) a skoro odnoszą sukcesy to przychylam się ich opini, nie Twojej. Bez urazy, Czytałem nawet prace znanego kulturysty na ten temat, jak znajdę podeślę Ci na priv
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
KLATKA: Wyciskanie sztangi na skosie 3s BARKI: Wyciskanie hantli 3s TRICEPS: pompki na poreczach 2s NOGI: przysiady 3s wyprost nog na maszynie 2s PLECY: Wiosłowanie sztangielką w opadzie 2s Podciaganie na drazku 3s BICEPS: Uginanie ramion stojac ze sztanga 2s ŚRODA KLATKA: Wyciskanie sztangi na plaskiej 3s BARKI: Wyciskanie sztangi (z przed glowy) siedzac 3s TRICEPS: WYCISKANIE "FRANCUSKIE"SZTANGI W SIADZIE: 2s NOGI: przysiady 3s wspięcia na palce z obciążeniem w ręku 2s max PLECY: Wiosłowanie sztangielką w opadzie 2s Podciaganie na drazku 3s BICEPS: Uginanie ramion stojac w uchwycie mlotkowym 2s PIĄTEK KLATKA: Wyciskanie sztangi na skosie 3s BARKI: Wyciskanie hantli 3s TRICEPS: pompki na poreczach 2s NOGI: przysiady 3s wyprost nog na maszynie 2s PLECY: Wiosłowanie sztangielką w opadzie 2s Podciaganie na drazku 3s BICEPS: Uginanie ramion stojac ze sztanga 2s Troche poczytalem i powoli ogarniam o co halo teraz pytanie Czy takie FBW jest dobre ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dobry, ja bym tylko trochę zmienił formułę
KLATKA: Wyciskanie hantli na skosie 3s BARKI: Wyciskanie hantli 3s TRICEPS: pompki na poreczach 2s NOGI: przysiady 3s wyprost nog na maszynie 2s PLECY: Wiosłowanie sztangielką w opadzie 2s Podciaganie na drazku 3s BICEPS: Uginanie ramion stojac ze sztanga 2s to jest jeden zestaw, ćwiczysz nim cały tydzień KLATKA: Wyciskanie sztangi na plaskiej 3s BARKI: Wyciskanie sztangi (z przed glowy) siedzac 3s TRICEPS: WYCISKANIE "FRANCUSKIE"SZTANGI W SIADZIE: 2s NOGI: przysiady 3s wspięcia na palce z obciążeniem w ręku 2s max PLECY: Wiosłowanie sztangielką w opadzie 2s Podciaganie na drazku 3s BICEPS: Uginanie ramion stojac w uchwycie mlotkowym 2s to jest drugi, ćwiczysz kolejny tydzień, w nast ten pierwszy i tak naprzemiennie. I kolejność ew. bym zmienił na nogi-->klata-->plecy-->kaptury-->bary-->biceps-->triceps a na kaptury szurgusy, 2s. po plecach |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ok wielkie dzieki lewy
a jak ciezary dobierac
Ostatnio edytowane przez Ivory1906 : 04.02.2010 o godz. 20:39.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Powiem ci tak studiuje Wychowanie Fizyczne i tego tupu zagadnienia omawiamy bardzo często i bardzo dokładnie wychodząc bardzo często po za granice czystej wiedzy. Za MC możemy sie brac dopiero wówczas gdy mamy odpowiednio wzmocnione mięśnie skośne, proste i poprzeczne brzucha oraz grzbietu w innym wypadku ( nie zawsze) bedą duże kłopoty dodatkowo zbyt mocne stymulowanie rozrostu masy mięśniowej skutkuje szybszym zarastaniem chrząstek nasadowych w kościach i zahamowaniem wzrostu. <--Tyczy się zwłaszcza młodych osób. Oczywiście że wszystko zależy od genetyki, na szczeblu zawodowym sprawdza się predyspozycje zawodnika i ewentualnie jaki progres jest w stanie osiągnąć jeżeli jest niezadowalający wówczas dopasowuje się wszystko pod polepszenie tych wyników(Dieta, suplementacja, trening itd), każdy ze znanych Kulturystów przechodził tego typu badania. Z żadnej książki,pracy nie dowiesz się całkowitej prawdy ponieważ każdy ze znanych kulturystów ukrywa tajniki swojego sukcesu, zresztą poniekąd niektóre z nich ze względów prawnych nie nadają się do opublikowania a dieta i trening to najlepsza bajera ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Werewolf mam pytanie na które może Ty albo inny użytkownik forum będzie potrafił mi pomóc. A mianowicie czy jest w Krakowie możliwość zrobienia kursu kulturystyki
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|