The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Jakim wynikiem zakończy się rywalizacja Arki Gdynia z Wisłą Kraków
Wysokim zwycięstwem Arki Gdynia 2 1,89%
Minimalnym zwycięstwem Arki Gdynia 2 1,89%
Remisem 10 9,43%
Minimalnym zwycięstwem Wisły Kraków 72 67,92%
Wysokim zwycięstwem Wisły Kraków 20 18,87%
Głosujących: 106. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mulda
Senior Member

Od: 12.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.02.2011, 02:20
Mnie szczerze mowiac zawiodl Sivakow Jakos malo widoczny byl i nie widzialem tych jego mega celnych podan Genkow jeszcze sie wyrobi. Teraz trzy mecze na Reymonta chlopaki przy naszym dopingu zlapia wiare w siebie a i zgranie sie polepszy

Dzieki Patryk !!

Byle do wtorku
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.02.2011, 02:24
jova napisał(a):Wyświetl post
To, że pomocnicy nie pokazywali się, było ważnym czynnikiem, ale naszym obrońcom zdarzały się niedokładne podania nawet gdy nieatakowani rozgrywali piłkę między sobą.
To prawda. Brak ruchu ofensywnych graczy to jedno, ale obrona to nadal najgorsza formacja w Wiśle.
Błędy indywidualne za bardzo rzucały się w oczy w tym meczu. Strasznie mnie zawiódł Paljic. Nie dość, że rzadko włączał sie do ofensywy, to chyba miał najwięcej poważnych strat na własnej połowie odkąd gra w Wiśle. Obrońca nie może sobie na takie cos pozwolić. Chavez też w kilku prostych sytuacjach wybijał piłkę jak nie na róg, to na aut. I zdecydowanie brakuje mu szybkości. Jaliens, jako gracz tak bardzo doświadczony i z takimi umiejetnościami, nie może dać sie tyle razy przepchać. Cikos też mało widoczny, choć w miarę przyzwoicie. Także obrona do poprawy.
Częśc winy możemy zgonić na brak zgrania. Co by nie mówic skład zaczyna się od obrony i potrzeba czasu na zgranie, a my zmieniamy obronę co pół roku... I te indywidualne błędy mogą wynikać z tego braku zrozumienia się, co za tym idzie niepewności, słabszej koncentracji...
Obrona to najtrudniejsza formacja i potrzeba czasu, aby połączyli sie w jeden mózg a za tym pójdzie lepsza gra indywidualna. Oby.

mulda napisał(a):Wyświetl post
Mnie szczerze mowiac zawiodl Sivakow Jakos malo widoczny byl i nie widzialem tych jego mega celnych podan Genkow jeszcze sie wyrobi. Teraz trzy mecze na Reymonta chlopaki przy naszym dopingu zlapia wiare w siebie a i zgranie sie polepszy
Z nowych zawodników najsłabszy. Ale widac w nim potencjał. Widać, że na razie szuka sobie miejsca na boisku. Ja nie jestem w stanie okreslic, czy jest to ofensywny pomocnik, czy pomocnik od zadań defensywnych. Chyba taki neutralny. Cos jak Jirsak, tylko z lepszymi warunkami i techniką użytkową. Mozna powiedzieć, że jego ulepszona wersja heh. Ale musi być bardziej zdeterminowany, bo ta jego momentami nonszalancja i brak ochoty do gry może denerwować. Ja tam w niego wierzę. W końcu FM nie może kłamac haha
Ostatnio edytowane przez gianbuffon : 26.02.2011 o godz. 02:30.
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 26.02.2011, 02:33
Gdynia: Wisła wygrała z Arką. Gol Małeckiego w arktycznych warunkach

Rozsądna relacja + noty zawodników. Moim zdaniem nie do końca sprawiedliwe.

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...nych,id,t.html
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 26.02.2011, 02:39
farben napisał(a):Wyświetl post
Gdynia: Wisła wygrała z Arką. Gol Małeckiego w arktycznych warunkach

Rozsądna relacja + noty zawodników. Moim zdaniem nie do końca sprawiedliwe.

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...nych,id,t.html
Wg mnie noty jak najbardziej sprawiedliwe i zgodne z moją intuicją

PS
Melikson technicznie świetny, chętny do gry ale jak pisał jova - ile miał podań otwierających? Dopiero musi pokazać że poza techniką (jak na polską ligę wybitną) jest prawdziwym reżyserem gry. Mam nadzieje że tak będzie
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
oldbiezanow
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 26.02.2011, 02:55
Całkiem przyjemnie może wyglądać gra chłopaków za parę spotkań, widać nową jakość. Nie ma głupiej kopaniny która była ostatnimi czasy standardem.

Czarek Wilk to człowiek który przez kilka kolejnych lat będzie filarem Wisły Kraków. Zagrał po profesorsku, dla Sobola zawsze wielki respekt, ale rośnie dla niego mega konkurencja. Czarek cichy bohater tego spotkania.

Maor pewnie pogra u nas tyle co Marcelo, cytując pewnego holendra "international level"

Nie mogę się doczekać następnej ligowej potyczki, mogli by grać z Ruchem jutro
TYLKO WISŁA
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 26.02.2011, 03:25
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
PS
Melikson technicznie świetny, chętny do gry ale jak pisał jova - ile miał podań otwierających? Dopiero musi pokazać że poza techniką (jak na polską ligę wybitną) jest prawdziwym reżyserem gry. Mam nadzieje że tak będzie
Może 'ostatnich podań' nie miał tak wiele, ale podań przełomowych, po których następowało lub mogło nastąpić 'ostatnie podanie' zaliczył kilka. Do tego dużo udanych dryblingów, parę ładnych crossów i wywalczonych rzutów wolnych. W pierwszej połowie zagrał świetnie, w drugiej trochę słabiej. Szczerze powiedziawszy jakby na tym poziomie miałby grać co tydzień bym się nie obraził A jeśli potrafi jeszcze więcej to nie mogę się doczekać

Mały dzisiaj w kratkę, ale on tak zawsze No i w końcu zrobił swoje Potrafi być denerwujący z tym, że prawie za każdym razem idzie na przebój, ale dzięki temu zawsze raz lub dwa razy na mecz mu to wyjdzie i jest okazja bramkowa.

Kirm mnie dziś nie przekonał, o ile świetnie się ustawiał, to często tą swoją wyjściową pozycję psuł czy to słabym crossem czy spowolnieniem całej akcji.

Wilk świetnie w destrukcji. Myślę, że rośnie nam nowy Sobol

Genkov zagrał poprawnie, tylko, że był mało widoczny. Mimo wszystko parę zagrań pokazywało jego możliwości, a sam Maskaant mówił, że jego gra stała pod znakiem zapytania - także rozgrzeszam i czekam na więcej.

Sivakov - parę niezłych przechwytów ale poza tym zupełnie niewidoczny i do tego jedna fatalna strata pod własnym polem karnym na początku meczu.

W obronie nie było już tak wesoło, Q i Chavez grali w kratkę i bardzo udane zagrania przeplatali takimi, że włos się jeżył na głowie. Nie wiem, może to kwestia tego, że przyzwyczaiłem się do Marcepana i Głowackiego?;p W każdym bądź razie, jak to w obronie, z meczu na mecz powinno być lepiej.

Cikosz też nie zachwycał, ale wynagrodził to asystą do Małeckiego w końcówce

Paljic najsłabiej.

Pereiko - bardzo pewny i spokojny . Bez wpadek.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 26.02.2011, 03:41
Chciałem coś napisać ale...

Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Walka jest? jest. Wymachiwania łapskami nie ma? nie ma. Nieszablonowość jest? jest znaczy Mellikson. Zgranie przyjdzie z czasem. Nie ma co narzekać. Mamy dobry zespół wiedzący co to taktyka i umiejący ją realizować.

Melikson na Reymonta będzie jeździł z rywalami jak z ......... Jest dobrze. Nikt mnie nie zawiódł. Wszyscy chcą grać a nie uciekać od gry i odpowiedzialności.
Arked napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że po tym spotkaniu niektórzy dadzą spokój Małeckiemu. Od postawy tego piłkarza bardzo wiele zależy w nadchodzącej rundzie i myślę, że nas nie zawiedzie. Dodatkowo należy zauważyć ogromną pozytywną zmianę w jego zachowaniu. Nie widziałem w tym meczu żadnych pyskówek czy machania rączkami.

PS: Melikson prezentuje się bardzo obiecująco ale o tym że zapewne tak będzie wiedzieliśmy już przed pierwszym spotkaniem (wbrew opiniom co niektórych znanych czarnowidzów...)
...W zasadzie zostało to napisane.

Good job i trochę szczęśliwie ale zasłużenie.
Oby tak dalej - fajnie się to oglądało.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
JohnnyH
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 26.02.2011, 05:26
Zajebiscie!!!!

Duzo pozytywow...po pijaku rozpiyswac sie nie bede ale...wyglada to w .... dobrze

Pozdrowienia
Ostatnio edytowane przez JohnnyH : 26.02.2011 o godz. 05:29.
Żuraw my personal Jesus
Odpowiedz cytując
bartekd16
Member

Od: 08.2009

Stary 26.02.2011, 08:16
Oglądając bramkę Małego zaraz mi się przypomniała ta
http://www.youtube.com/watch?v=KtXvQ...eature=related
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 26.02.2011, 08:43
Siwakow wyróżnił się jeszcze tym, że świetną 'siatkę' założył piłkarzowi Arki.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
sportnh
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 26.02.2011, 08:44
juz nie chodzi o same 'ostatnie podania' ale chociazby te rajdy przez pol boiska gdzie tak umiejetnie zmienial tempo biegu z pilka, spowalnial po czym bardzo dynamicznie przyspieszal zeby znowu zwolnic, gra z mozgiem, wbiega PRZED przeciwnika czym zmusza go do tego zeby go puscil albo faulowal, innej opcji nie ma, ten gosc bedzie swietny, ja wiem, ze to jest tylko 1 mecz, no ale po prostu to juz widac jaka ten gosc robi roznice, tak sobie zamarzylem, zobaczcie jak wygladalo to wczorajsze widowisko z nim, co musi sie dziac na meczach Barcelony i innych druzyn gdzie kazdy jest po 10x lepszy jeszcze od Meliksona (i dlatego tej roznicy tam nie widac), to musi byc niesamowite

Stan Valckx wyglada na to ze wykonal bardzo dobra robote!!! Panowie chyba zaczynamyi dzialac profesjonalnie.
Odpowiedz cytując
adikos1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 26.02.2011, 09:14
To i ja pozwolę sobie ocenić grę Wiślaków:

- Sergei Pareiko - na jednym z wiślackich portali przeczytałem o nim, że jak piłka leciała w światło bramki to kolega oglądający mecz miał 'wewnętrzny spokój'. To najlepiej wyjaśnia jak zagrał wczoraj nasz nowy nabytek.Pewnie, bez żadnych wtop. Brawo Pareiko !

- Erik Cikos - spodziewałem się po nim więcej. Gdyby nie jedno jego dośrodkowanie po którym był rykoszet o mało co bramka nie padła nie miałbym nic pozytywnego do powiedzenia na jego temat.Cikos = średnio.

- Kew Jaliens - zagrał napewno lepiej niż nasz drugi środkowy obrońca. Zważywszy na pogodę i na to, że to jego debiut można śmiało powiedzieć, że rozegrał dobry mecz.

- Osman Chavez - dawno nie widziałem tak słabego meczu w jego wykonaniu. Jak to komentator na C+ powiedział? "Piłkarze ciężsi mają problemy ze zwrotnością na takiej zamarzniętej nawierzchni". Jest w tym ziarnko prawdy jednak spodziewałem się ze zagra lepiej.

Dragan Paljic - również średni mecz w jego wykonaniu. Raz niecelnie podał blisko naszego pola karnego i mogło to być katastrofalne w skutkach. Maaskant na niego stawia i mam nadzieję ze Dragan mu się za to odwdzięczy.

-Czarek Wilk - nasz nowy kapitan pod nieobecność Radka poradził sobie bardzo dobrze. Kilka dobrych przechwytów, kilka fajnych rozegrań. Czarek na wielki plus !

-Michaił Siwakow - na tle Meliksona wypadł naprawdę blado. Nie wychodził do piłek. Jedyne co mi zapadło w pamięci to 'siatka' założona Zawistowskiemu, nic więcej, niestety...

-Maor Melikson - zagrał rewelacyjnie. Szybki, zwrotny, umiejący dobrze podać. Takiego gracza szukaliśmy. Jednak nie przesadzajmy z huraoptymizmem. Kirm z Levadią też zagrał świetnie a dalej to już wiadomo jak się to potoczyło.

-Andraz Kirm - również spodziewałem się czegoś wiecej po nim. Miał jedną setkę (dalej niewiem jak mógł tego nie trafić). Robił trochę wiatru na skrzydłach jednak jak na niego to za mało.

-Patryk "Ja sam, Ja sam" Małecki - gdyby nie bramka w ostatnich minutach spotkania można by go uznać za najgorszego z Wiślaków na boisku. Głowa w dół i jazda. Wiele, wiele strat. Jednak nie narzekajmy, strzelił zwycięskiego gola za co mu chwała.

-Tsvetan Genkov - wielu powie, że nie zagrał dobrze. Jednak jak powiedział komentator na C+ rola wysuniętego napastnika jest bardzo trudna. Strącał te piłki bardzo fajnie to partnerów. Myślę, że w dalszych meczach 'Gienek' się rozkręci i będziemy mieć z niego pociechę.
Ostatnio edytowane przez adikos1906 : 26.02.2011 o godz. 09:18.
Odpowiedz cytując
mr mojo
Member

Od: 09.2010

Stary 26.02.2011, 09:19
adikos 1906
Zwroc jednak uwage na to , ze Cikos wygral najwazniejsza glowke meczu po ktorej Malecki strzelil bramke.
Powód: szyk
Ostatnio edytowane przez mr mojo : 26.02.2011 o godz. 09:20.
Odpowiedz cytując
kojot_12
Member

Od: 01.2011

Stary 26.02.2011, 09:41
Co jak co ale Wisła jeszcze w tym sezonie tak nie grała.
w rundzie jesiennej naszym głównym atakiem był daleki wykop Pawełka ( nie zawsze mu to wychodziło ) lub któregoś z obrońców na wysuniętego napastnika.
a wczoraj może ze dwa albo trzy razy pareiko wykopywał piłkę daleko( i tak to genkow zgarniał), a cały czas piłka szła do nogi obrońców i była rozgrywana dalej. może to jeszcze nie jest perfekcyjne ale jak chavez i jaliens dopracują rozgrywanie piłki ( wydaje mi się że bounoza to umie) to będziemy grać najładniejszy futbol
w ekstraklasie

P.S. uważam że trener maaskant powinien spróbować zagrać bounozą na lewej obronie.
on ma zapędy ofensywne co pokazał w tych pierwszych sparingach a i w obronie jest lepszy od paljica ( nie wydaje mi sie aby on został drugim piszczkiem)
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.02.2011, 09:53
Melikson- myślałem, że jest to fajny kreatywny zawodnik. Natomiast wczoraj zagrał jak Grosicki. Przyznam, że w tych 2 meczach w Izraelu prezentował się zupełnie inaczej. Nie przytrzymywał piłki, nie woził się itp. Świadczy to moim zdaniem o tym, że jest to zawodnik o umiejętnościach Grosickiego jeżeli chodzi o drybling, ale jeszcze dodatkowo dysponuje wyśmienitą techniką użytkową, dobrym przeglądem pola i otwierającymi podaniami.

Ale uwaga to co mi najbardziej zaimponowało. Ten zawodnik w pewnym momencie wziął na siebie całkowicie ciężar gry. Tak jak kiedyś robił to Szymkowiak. Ten człowiek ma cechy przywódcze, wielką chęć wygrywania. Inni gracze tego nie pokazali. To właśnie on był pod grą non stop przez 90minut i pokazał jak grać żeby nie było przestojów. Moim zdaniem on nie tylko będzie świetnym nabytkiem jeżeli chodzi o technikę itp., ale nauczy naszą drużynę co się powinno robić w trudnych momentach żeby odzyskać inicjatywę, żeby szukać wyjścia z opresji.

Wielki Duch drużyny we wczorajszym meczu, było widać w nim ogromną siłę wewnętrzną. Brawo!

Co do Genkova to ja jestem miło zaskoczony. Spodziewałem się bardziej kogoś w stylu Hubnika z Legii. Takiego czołgu nieociosanego. A Genkovie widać po pierwsze, że ma końskie zdrowie, że jest bardzo sprawny, wybiegany. Ma wrodzoną zdolność do nadawania ciału naturalnego kształtu podczas ekwilibrystycznych zagrań (np. ten strzał z barku). Moim zdaniem jeżeli on jeszcze posiada dobrą technikę strzału czego wczoraj nie bardzo na tej nawierzchni mógł pokazać otoczony często 4 piłkarzy Arki to będzie to zawodnik bardzo dużej klasy i śmiem twierdzić, że może być bardziej przydatny niż Brożek.

Jaliens- moim zdaniem on w reprezentacji grał dlatego, że był głw. bocznym obrońcą. Jest dla mnie trochę takim Baszczynskim. Robiącym właśnie różnicę na skrzydle dzięki swojej agresywności i warunkom fizycznym. Jednak na stoperze też będzie to wybijająca się postać naszej ligi. Osobiście widzę w nim bardzo dużą kulturę gry, której nie mógł pokazać na tym boisku w pełni. Na tym boisku lepiej prezentowałby się Głowacki ze swoimi wybiciami do przodu. Ale Jaliens jeszcze nie raz zrobi różnicę.

Sivakov- widać całkowity brak ogrania. Jeżeli poprawiłby odrobinę szybkość biegu i szybkość decyzji byłby silnym punktem drużyny. Widać u niego braki ogrania przede wszystkim. Wszystko zależy ile w niego zainwestujemy czasu. Jeżeli będziemy z nim wiązać przyszłość to może moim zdaniem wyrosnąć na zawodnika typu Sobol. Zawodnik o takich warunkach fizycznych moim zdaniem jest jak najbardziej wskazany w środku pola. Szczególnie przeciw drwalom grającym piłki na przebitki jak wczoraj (co chwila świeca na rosłych zawodników).

Pareiko- o to chodziło. Ciężko co prawda być pewnym po pierwszym meczu. Ale szkoda, że ma już tyle lat bo za pół roku wcale nie będzie łatwo znaleźć tej klasy bramkarza. W kontraście do Moretto wypadł moim zdaniem genialnie. Przy dobrze grającej obronie taka oaza spokoju to prawdziwy skarb.

Chavez- wydaje mi się, że trochę błędnie Maaskant ustawił go na lewej stronie. On jest mało zwrotny, ma w zasadzie tylko prawą nogę i lepiej będzie sobie radził na prawej stronie, natomiast bardziej uniwersalny wydaje mi się Jaliens i to jego bym widział po stronie prawej. Wtedy będzie to moim zdaniem znacznie lepiej wyglądać.

Niestety Cikos moim zdaniem nie robi postępów. Nie uczy się na błędach. Narzekacie na Paljica, ale moim zdaniem to właśnie on prezentował się wczoraj lepiej od Cikosa. Szczególnie na początku meczu dawał radę, potem trochę zluzował (moim zdaniem przez warunki atmosferyczne).
Wilk jest dobry, ale mimo zdaniem czeka go bardzo dużo pracy. Ma on mimo wszystko moim zdaniem więcej wspólnego z Jirsakiem niż Sobolewskim niestety. Moim zdaniem te cechy oprócz ambicji w postaci końskiego zdrowia, świetnych warunków fizycznych Wilczek w porównianiu z Sobolem ma bardzo mizerne. Moim zdaniem to już bardziej w Sivakovie można by na siłę upatrywać nowego Sobolewskiego. Ale zobaczymy może te cechy, które tak wyraźne miał Sobol da się wyrobić na treningach jeszcze bardziej. Widać, ze jest pojętnym uczniem na treningach jezeli chodzi o zastawianie, blokowanie itp. Natomiast brakuje mu zdecydowanie fizycznej dominacji nad przeciwnikiem.
Kirmowi jak zwykle brakuje koncentracji w odpowiednim momencie. Oby więcej już nie było tego typu strzałów w słupek. Brawa za świetne stałe fragmenty gry. Naprawdę klasa światowa. On jest wysoki i to boisko wczoraj nie było sprzymierzeńcem.
Wydaje mi się, że Genkov wczoraj przede wszystkim nie chciał odnieść kontuzji przypadkowej i dlatego grał tak na 80%.

Chwała zwycięzcom.
Ostatnio edytowane przez Acapelo : 26.02.2011 o godz. 10:06.
Odpowiedz cytując
farben
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 26.02.2011, 10:09
Mnie się podobał Melikson. Niedługo przerośnie całą ligę. Tu są jakieś wypowiedzi i zdjęcia. http://www.gazetakrakowska.pl/strona...rwis,id,t.html
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 26.02.2011, 10:10
Z meczu można być umiarkowanie zadowolonym. Wynik świetny, gra przyzwoita. Przyzwoita, bo poprawkę trzeba wziąć na pogodę i zmrożoną murawę która utrudniała grę, szczególnie wyższym zawodnikom.

Stworzyliśmy kilka świetnych okazji do strzelenia gola, wykorzystaliśmy jedną. Mimo srogiej zimy potrafiliśmy grać momentami ładną, techniczną piłkę na jeden kontakt. Z drugiej strony mieliśmy zbyt długie, kilkunastominutowe przestoje w pierwszej i drugiej połowie.

Moje oceny piłkarzy (0-10):

Pareiko (6) - niepewny przy wyjściach w pole karne, dobry na linii. Niezła gra nogam, dzięki temu jest przydatny przy wyprowadzaniu piłki. Widać spokój i doświadczenie w jego interwencjach. Poprawny występ, z wyjątkiem błędu w 12 minucie I połowy (pusty przebieg i wybicie piłki przez Wilka).
Cikosz (5) - próbował być aktywny w ofensywie, ale zbyt rzadko. Miał jedną udaną akcję w II połowie, gdy zawodnicy Arki mało nie wbili sobie gola. W obronie wczoraj niepewnie. Przeciętny występ.
Chavez (4) - najgorszy występ tego zawodnika w Wiśle. Jedynym usprawiedliwieniem była zbita murawa, po której Osman nie umiał biegać, a przede wszystkim - nie umiał się na niej zatrzymać. Sam sprokurował 6 rzutów rożnych dla Arki po własnych błędach.
Jaliens (6) - najlepszy z defensywy, ale też momentami popełniał głupie błędy. Plus za to, że naprawiał błędy kolegów. Widać spore umiejętności piłkarskie - z czasem będzie tylko lepiej.
Paljić (5) - podobnie jak Cikosz, wczoraj zaliczył bardzo przeciętny występ. W ofensywie nieprzydatny, w defensywie chimeryczny.
Małecki (9) - bohater meczu, zawodnik który próbował brać grę na siebie, walczył i biegał przez 90 minut. Piękna bramka i dobre zachowanie w ofensywie - brakło mu kilkunastu centymetrów, by zmieścić piłkę po pięknej główce. Z kolei po jego strzale Kirm powinien strzelić gola. Nie daję 10tki za egoizm i bezsensowne wdawanie się w drybling.
Wilk (10) - najlepszy z Wiślaków, idealny występ. Profesor środka pola - wykonał tytaniczną pracę w odbiorze, zaledwie kilka razy faulując i nie łapiąc kartki. Jedna tylko uwaga, Panie Cezary: to była tylko Arka, więc słaby przeciwnik.
Siwakow (5) - bardzo niepewny, wiele głupich strat i to co gorsza na naszej połowie. Niewielkie korzyści w ofensywie. Jedyne co cieszy, to fakt że widać u niego świetne wyszkolenie techniczne. Ale na razie nie zasługuje na występ w podstawowej 11tce. Nie po tym meczu.
Kirm (3) - nie Chavez był najsłabszym zawodnikiem na boisku, a on. Po pierwsze, gdyby nie Patryk to Kirma obwinialibyśmy o stratę punktów. Z 4 metrów do pustej bramki należy trafiać! W dodatku miał w tym meczu strasznie irytującą cechę - dostając dobrą piłkę w polu karnym czy w pobliżu, zatrzymywał się, czekał i dopiero po paru sekundach próbował pojedynków 1/1. Akurat w momencie gdy był podwajany.
Melikson (7) - mijał zawodników Arki jak tyczki, ale głównie dzięki zmrożonej murawie, na której czuł się dość dobrze. Widać jednak u niego wielkie umiejętności - luz, technikę, refleks, przegląd pola. Zawodnik jakby zupełnie z innej bajki. Oby tak dalej, ma potencjał na zostanie najlepszym pomocnikiem ligi. Na razie jednak z jego błyskotliwych podań nie było pożytku. Musi poćwiczyć stałe fragmenty.
Genkow (6) - swoje zrobił. Dostał dobrą piłkę, zabrał się z nią, wbiegł w pole karne i został wycięty. Ewidentny karny, którego arbiter z niewiadomych przyczyn nie podyktował. Widać u niego umiejętność przyjęcia piłki pod presją, tyłem do bramki. Więcej jednak oczekiwałem po jego zachowaniu w polu karnym w 48 minucie - taki snajper powinien był strzelić w tej sytuacji szczupakiem, głową w światło bramki. Dostawał jednak za mało piłek, by w pełni wykorzystać jego potencjał.

Żurawski - teoretycznie tylko zmiennik, którego nie powinno się oceniać. Ale przez 10 minut Pan Maciej chyba nie dotknął piłki...
Maaskant - taktyka moim zdaniem dobrze dobrana, zmiany ok choć ja bym zdjął Siwakowa i to koło 70 minuty. Ale drużyna stworzyła swoje sytuacje, jedną wykorzystała i wywiozła 3 punkty z trudnego terenu. Więc cel wykonany.

Arka - ambicją można wiele zdziałać, a Gdynianie walczyli do upadłego. Brakuje im jednak umiejętności czysto piłkarskich. Bramkarz Morreto, mimo błędu przy strzale Małego moim zdaniem jest świetny. Z pewnością lepszy od Kowalewskiego, który wystawił ich do wiatru. Amika w następnej kolejce w "meczu przyjaźni" będzie miała spore problemy i może stracić punkty.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.02.2011, 10:10
Bunoza na bok jest za wysoki. Przy niższym skrzydłowym zostanie wkręcony w ziemię bo ma większą bezwładność. Dokładnie tak samo jak ten z arki przez Małeckiego. Paljic ma idealne warunki na bok obrony jest szybki, waleczny ma lewą nogę będzie dobrze.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
RecordAble
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 26.02.2011, 10:17
Gdyby Kirm na początku strzelił gola, a nie w słupek to Arka dostałaby jeszcze 3 bramki. Ogólnie gra na tym lodowisku (2cm trawy i lód) wyglądała nieźle. Aczkolwiek na jakieś obszerniejsze oceny przyjdzie czas po dwóch meczach z Ruchem i Widzewem u nas.

Oglądałem mecz w C+ i strasznie mnie denerwowały 'profesjonalne' opinie Przytuły. A jak prawie Arka strzeliła gola, to myślałem, że Krzysiu dostanie orgazmu. Zero obiektywności.
A i jeszcze sędzia. Jakiś młody cycek, który w ogóle nie czuł gry. Puszczał faule na nas, a takie same gwizdał Arce.

Ogólnie mecz na duży + z naszej strony. Czekam na Ruch, bo Podbeskidzie to taki mocniejszy sparing.
...i nawet jeśli będzie źle my nigdy nie poddamy się!
Odpowiedz cytując
Acapelo
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.02.2011, 10:39
Aha i jeżeli chodzi o zmiany to trafione jeżeli chodzi o personalia, może trochę za późno. Na takie lodowisko Maaskant może wcześniej powinien wstawić dublerów, którzy nie odstawią nogi bo będą się bali poważnej kontuzji i długiego wykluczenia. Śmiem twierdzić, że Jirsak a szczególnie Żurawski nie mieli się czego obawiać i napewno graliby na 120% w tych warunkach podczas gdy pozostali grali na 80% uważając przede wszystkim żeby się nie zabić.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.02.2011, 10:43
s1mone napisał(a):Wyświetl post

Sivakov - parę niezłych przechwytów ale poza tym zupełnie niewidoczny i do tego jedna fatalna strata pod własnym polem karnym na początku meczu.
.
ja myśle że na w 1 połowie Sivakov był bardzo aktywny,sporo biegał,nie unikał gry (jak np Jirsak).W 2 połowie jakby mu pary brakło.Uważam że będziemy mieli z niego jeszcze wiele pożytku o ile zostanie wykupiony po sezonie z Cagliari które nie chciało go sprzedac tylko wypożyczyc.
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 26.02.2011, 10:51
Zgadzam się co do Pareiko i spokoju. Coś w nim jest, pewnie duże doświadczenie, że człowiek wie, że złapie to co ma złapać. Wprowadza spokój. Nie wypluwał piłek. Może nie jest najlepszym bramkarzem ale po erze Pawełka bardzo doceniam ten właśnie spokój. Wygląda na dobrego bramkarza.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
bouli76
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 26.02.2011, 10:54
Podobala mi sie gra Wisly.
Nowi grali dobrze i z czasem beda grac jeszcze lepiej - mam nadzieje.
Najwazniejsze ze mecz nie wygladal tak jak wiekszosc na jesieni - nie byla to bezsensowna kopanina jaka zdarzalo sie nam uprawiac w rundzie jesiennej. A najwazniejsze ze sa 3 pkty
"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi.
Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."
Odpowiedz cytując
wojteqs80
Member

Od: 08.2006

Stary 26.02.2011, 11:03
Moja ocena nowych zawodników : Pareiko pewny punkt wprowadza spokój którego często brakowało Pawełkowi, niestety tego spokoju również brakowało Jaliensowi jak na tak doświadczonego zawodnika za dużo bezsensownych zagrań do przodu . Sivakow - na razie nie mam zdania nie pokazał się ani dobrze ani źle na razie nie potrafię ocenić jego przydatności, no i w końcu Maor Melikson nie chciałbym wychwalać chłopa po jednym meczu ale coś mi się wydaje , że takiego zawodnika nie było jeszcze w naszej lidze!!! Panowanie nad piłką , szybkość wprost bajka oby tak dalej !!!
Odpowiedz cytując
DrunkenBear
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.02.2011, 11:26
Sivakow - widać, że nie przepracował okresu przygotowawczego z drużyną, więc nie bardzo jest jak go oceniać po tym spotkaniu....
Melikson - gdyby koledzy z drużyny wychodzili do zagrań pewnie nie musiałby tej piłki holować przez całe boisko sam, ale dzięki Bogu potrafi to i będzie dużo pociechy z niego...
Genkow - widać, że potrafi znaleźć się w polu karnym jak jest odpowiednie zagranie. Potrzeba trochę czasu na zgranie i będzie z niego dobry napadzior...
Małecki - całe spotkanie wpieniał swoją postawą, bo poza tym, że już łapami nie wyma..... na kolegów niewiele zmienił w swojej grze. Ta bramka, którą strzelił ratuje mu mecz. Ale trener powinien na nim wymusić podawanie piłki do kolegów. No i czemu do diabła on wykonuje rożne :/
Pareiko - na początku trochę nerwowy, ale potem rozkręcił się. Wreszcie chyba doczekaliśmy się dobrego bramkarza...

Zobaczymy jak, to gra naszych będzie wyglądać za parę meczy. Kiedy chłopaki zgrają się bardziej. Murawa już będzie normalna i Mały zacznie podawać piłki do kolegów...
Odpowiedz cytując
Semper Fidelis 1985
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2010

Stary 26.02.2011, 11:26
Patryk załatwił nam 3pkt!
Widać dobre przygotowanie do rundy, wytrzymali praktycznie cały mecz bez zmian w szybkim tempie. Jak dla mnie najlepszy na boisku Wilk, nie chce mi sie argumentować bo mam strasznego kaca.Zajebiście cieszą 3pkt!

P.S. Fajny gest Małego po bramce

P.S.2 mody zamykajcie temat meczowy podczas meczu bo to jest masakra i wstyd dla nas kibiców Wisły ;/
Odpowiedz cytując
nicramus
Junior Member

Od: 10.2010

Stary 26.02.2011, 11:28
nicramus napisał(a):Wyświetl post

Mój typ: 1-0 dla Wisły , a bramkę strzeli Mały
Po pierwsze jestem prorokiem po drugie nasi piłkarze pokazali ząb w tym meczu i mnie to cieszy bardzo. Jednak od początku zawiodłem się na Siwakowie bo oczekiwałem od niego czegoś więcej. Największy plus ode mnie pomijając bramkę Małego to Melikson, który naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, wchodził jak w masło w obronę Arki nie bał się indywidualnych akcji, był szybki, zwinny i waleczny.

Trochę więcej spodziewałem się też po Genkovie mimo wszystko, w pewnych momentach przez dłuższy czas gry był niewidoczny. Na pewno plus dla naszego nowego golkipera Pareiko w paru sytuacjach ratował nam skórę, występ bez zarzutu w zasadzie. Cieszy mnie także postawa Czarka Wilka, który pokazał, że warto na niego stawiać zwłaszcza na początku meczu to było widać. Jaliens generalnie na plus, jeśli chodzi o jego ustawienie się w oczekiwaniu na podanie, ale też mnie nie zachwycił.

Parę słów odnośnie kibiców bo przekonałem się, że Arka poza paroma przyśpiewkami obrażającymi Wisłę i Lechię raczej zbyt bogatym repertuarem się poszczycić nie może. Natomiast przejęcie inicjatywy przez Wiślaków po strzelonej bramce i momentalne zamilknięcie Arkowców - bezcenne .
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 26.02.2011, 11:46
Powiem tylko tyle - zamykajcie tematy meczowe, w czasie meczów. Przeczytałem teraz co ludzie tam wypisywali i naprawdę jest to Ż E N A D A. Kolega Bronex przeszedł samego siebie. Zamykajcie tematy meczowe bo jest siara i wstyd.

Co do meczu - rodzi się nam coś pięknego. Man of the Match jak dla mnie trójka - Wilk, Małecki i Cikos - w takiej właśnie kolejności.

Cikos zdecydowanie się wyrobił.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 26.02.2011, 11:59
Najbliższe mojej ocenie podsumowanie do tej pory napisał Jova, ale czytałem go jakiś czas temu i teraz nie chce mi się szukać, żeby cytować

Bardzo mi się podobała czyjaś uwaga nt. Małeckiego - wszyscy narzekają, że się dużo kiwa, a jak popatrzymy na mecz, to prawie wszystkie groźne sytuacje były po jego akcjach (dobitka Kirma w słupek, główka w drugiej połowie, akcja bramkowa itp.) Wolę gościa co cały mecz szarpie i kombinuje, z czego połowa mu wyjdzie, a połowa nie, niż takiego co wnosi niespecjalnie dużo (np. Kirm). Brawo Mały!

I jeszcze uwaga nt. nowej obrony z Jaliensem - widać, że ma potencjał, ale nie przesadzajmy - zaprezentował się średnio. W ostatnich kilku meczach w zestawieniu Bunoza - Chaves wyglądało to bardzo podobnie, a nawet lepiej, bo Pawełek miał nawet mniej roboty niż Pareiko wczoraj (ale za to jak coś wyciągał, to czubkami palców ). I też nie straciliśmy bramki.

Podsumowując:
Obrona na tym samym poziomie
Pomoc na duuuży plus
Atak podobnie jak z Brożkiem

Najlepsze jest to, że w zasadzie wszystko było OK, a wszędzie widać kupe miejsca na poprawę.

I jeszcze komentarz nt. sytuacji Garguły - musi się nieciekawie prezentować, skoro ze składu wygryzł go Siwakow który opuścił część przygotowań, a pierwszy to wejścia był Jirsak a nie on, mimo, że w ostatnim sparingu strzelił 2 bramki i miał asystę.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.02.2011, 12:05
DrunkenBear napisał(a):Wyświetl post
Małecki - całe spotkanie wpieniał swoją postawą, bo poza tym, że już łapami nie wyma..... na kolegów niewiele zmienił w swojej grze. Ta bramka, którą strzelił ratuje mu mecz. Ale trener powinien na nim wymusić podawanie piłki do kolegów. No i czemu do diabła on wykonuje rożne :/
Małecki właśnie taktycznie był chyba najsłabszym zawodnikiem w pierwszej połowie - chodzi mi o ofensywę. Zbyt samolubnie grał czasami piłką. Podobnie jak Kirm. Dlatego widzę, jakby starzy piłkarze Wisły nie potrafili zaufać tym nowym, ale mam nadzieję, że to wszystko powoli zacznie się zacierać i będziemy widzieć coraz lepszą grę.
Genkov - występ może nie najlepszy, ale to wynika raczej z braku zgrania. Jednak widać, że potrafi znaleźć się w polu karnym. Jest mocny fizycznie i nie da się tak łatwo przepchnąć chociażby przy stałych fragmentach gry. A poza tym, to w miarę szybki. Uważam go już po pierwszym meczu za wzmocnienie, a z Arką to zapewne nie tylko my będziemy mieli problemy, ale i cała czołówka ligowa.
Melikson - mnie wczorajszym występem zachwycił. Jak to mówił jeden z komentatorów przydałby się Wiśle drugi taki Melikson do środka pola i w pełni się z tym zgadzam, bo wtedy środek pola mielibyśmy najmocniejszy w całej lidze. To co mi się podobało to właściwie brak strat - długo holował piłkę, potrafił też nieźle podać na jeden kontakt, dawał się sfaulować i przenosił ciężar gry pod bramkę rywala. Grał bardzo inteligentnie.
Jaliens - niektórzy go krytykują, jednak ja uważam, że grał bardzo dobrze. Miał też okazję do zdobycia bramki ze stałego fragmentu gry i to dwa razy. Dlatego jego występ oceniam na plus.
Chavez - można mieć zastrzeżenia właśnie co do wyprowadzania gry. Często robił takie głupie wykopy do przodu - właściwie oddawał za darmo piłkę przeciwnikom. To mi się nie podobało. Jeśli chodzi o grę obronną, to nie mam większych zastrzeżeń. Wydaje się, że Bunoza jest przeciwieństwem Chaveza. Może trochę gorzej radzi sobie w grze obronnej od Chaveza, jednak potrafi lepiej wyprowadzać piłki i to pewnie dlatego Maaskant będzie stawiał na dwójkę stoperów Bunoza - Jaliens, bo Jaliens to doświadczony obrońca i pewnie częściej będzie zwracał uwagę Bunozie na błędy popełnione w obronie, będzie stanowił olbrzymie wsparcie, a Gordan się przy tym dużo nauczy.
Sivakov mnie nie zachwycił, ale dałbym mu czas, bo widać jego umiejętności, tylko trzeba poczekać. Jednak dziwię się, że Maaskant tak konsekwentnie ustawiał drużynę jak w meczach kontrolnych, bo za Sivakova mogli grać albo Jirsak albo Garguła, a być może przyniosłoby to więcej korzyści.
Pareiko był bardzo pewny. Po pewnym czasie jak Arka oddawała strzały z wielkim spokojem oglądałem mecz, bo wiedziałem, że Pareiko to obroni, więc śmiem twierdzić, że mamy dobrego bramkarza, może nawet lepszego od Pawełka, ale na taką jednoznaczną ocenę trzeba się wstrzymać conajmniej kilka spotkań.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów