The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.08.2010, 21:33
SpoXsteR napisał(a):Wyświetl post
ale gdy Brozek byl blisko odejscia Ty i reszta nie chciala jego odejscia.. tak samo kibice Amiki odejscia Peszki.. wiec nie pluj hipokryzja... oczywiscie nie zmieniam zdania jak choragiewka i Pawel dla mnie grac w Wisle powinien jak najdluzej.. jaki jest to jest, ale jest przydatny i jakos pusto byloby bez niego..
Dopiero jak w Polsce skończy się z takim tokiem myślenia to się polepszy. W Polsce nie ma piłkarzy bezcennych i nie na sprzedaż. Napompowane sztucznie gwiazdki często i gęsto tylko psują atmosferę, a gdy już odejdą to szybko ich umiejętności są weryfikowane na tle piłkarzy z prawdziwego zdarzenia. I tak jestem pod wrażeniem, że Lewandowski gra nieźle w tych sparingach Dortmundu. Poczekam jednak spokojnie na sezon, bo aż wierzyć mi się nie chce, by mógł polski talent zbawić czołowy klub Bundesligi.

Sprzedawać i brać kasę póki dają, bo potem pobudka z ręką w nocniku i "wielkie" nazwisko w kolekcji.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 04.08.2010, 21:53
Cytat:
ale gdy Brozek byl blisko odejscia Ty i reszta nie chciala jego odejscia.. tak samo kibice Amiki odejscia Peszki.. wiec nie pluj hipokryzja gdy minelo kilka miesiecy...
Oczywiście że nie chciałem, z dwóch powodów głównie:

- w jakiejkolwiek byłby formie, Paweł Brożek (Piotrek też) to wiślak. A to dla mnie dużo już znaczy. Nie chce w zamian jakiegoś no name'a albo króla strzelców jakiejkolwiek ligi, dla którego Wisła to tylko przystanek. Nie chce piłkarza, który nie zrozumie co to znaczy derby, który nie będzie umiał zaintonować przyśpiewki, który nie będzie włączał się w różne akcje kibiców Wisły. Nie każdy oczywiście piłkarz przychodzący do Wisły musi być Wiślakiem, jednak na takie miano trzeba sobie zasłużyć wieloletnią grą i postawą na boisku i poza nim. W pół roku czy nawet rok takie coś jest niemożliwe.

- i druga, nawet ważniejsza sprawa. Wszyscy doskonale wiedzieli i wiedzą, że pieniądze ze sprzedaży Pawła pójdą na zakup za 300 tys euro jakiegoś króla (albo vice) strzelców buraczanej ligi. Że przyjedzie na testy tysiąc zawodników (część nawet z nadwagą ), a media szumnie będą bębnić że zaczęła się w Wiśle nowa saga - szukanie następcy Pawła Brożka. Kupno za te 300 tys jakiegoś drugiego Beto to i tak wersja optymistyczna, bo do tej pory przyzwyczajeni byliśmy do innych standardów Tego się wszyscy bali i to głównie dlatego nikt nie chciał sprzedaży Pawła. Prawda jest brutalna - nie ma piłkarzy nie do zastąpienia, pod warunkiem że sprowadzi się godnych następców. To okienko jest chyba pierwszym, gdzie Wisła oprócz zapchaj dziur sprowadziła kilka zawodników perspektywicznych, mogących być realnym wzmocnieniem. Trzymamy kciuki za Basałaja, żeby stworzył profesjonalny scauting i żebyśmy przyzwyczajali się do standardów europejskich.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 04.08.2010, 22:29
Co do Legii to im w tamtym sezonie Mucha wybronil tyle sytuacjii ze jakby mieli takiego Pawelka to byli by na koniec w srodku tabeli.
Naprawde jestem ciekaw ja bedzie wygladal ten sezon ,niby zespoly wzmocione ,Polonia troche doskoczyła,ale to tylko na "plska miare" czyli gdzie nam tam do europjskiego poziomu.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 04.08.2010, 23:30
Na tą chwilę wzmocniona została Wisła, Śląsk i Cracovia. Na Legii jest inna drużyna więc ciężko mówić o wzmocnieniu, to samo na Polonii/Groclinie. A Lech/Amica się osłabił i to wyraźnie: nie ma Lewego i mit o najofensywniejszej pomocy w Polsce wali się w gruzach co z resztą było do przewidzenia
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 05.08.2010, 00:02
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
a Robert Lewandowski strzelił właśnie gola na 3-1 dla Borussi w meczu z Man City. Może coś jednak z tego piłkarza będzie. Jego odejście to Wielkie osłabienie Lecha, co doskonale pokazują ostatnie spotkania Kolejorza.
Oto właśnie co jeden piłkarz może dawać drużynie. U nas takim był Kosowski - z nim jak burza, a bez niego kicha. A przecież to tylko jeden piłkarz.

Pamiętam odpowiedź Peszki z zeszłego roku po remisie 0:0 z Odrą Wodzisław na pytanie dziennikarza Canal+ "co się stało, że nie daliście rady wygrać z ostatnią drużyną?" - "jak to co się stało? - Robert nie grał......" A Lewandowski chyba za kartki wtedy pauzował.

Cieńko widzę Lecha w tym sezonie.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.08.2010, 00:02
Buziek - sorry, ale tak zle jak w zeszłym sezonie u nas nie było od x lat. Osobiście nie pamiętam tak bezjajecznej i pedalskiej druzyny. Naprawde nie moze byc gorzej, nie wyobrazam sobie. Jakies tam wzmocnienie jest.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 05.08.2010, 04:08
Ale ja tylko piszę że to jest zupełnie inna drużyna. Czy lepsza czy słabsza okaże się na koniec sezonu. Dziś ciężko pisać o wzmocnieniach bądź ich braku skoro w każdej formacji macie gruntowną przebudowę, wynik końcowy to na dziś dzień jedna wielka niewiadoma.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 05.08.2010, 05:25
Buziek a gra Wisły to nie jest niewiadoma? I dlaczego sądzisz, że Wisła została wzmocniona? Po grze z Azerami doszedłeś do takiego wniosku?
Nowy bramkarz plus 3/4 nowej obrony (dwa filary środka obrony i wypożyczony Alvarez odeszły). Mało? U nas obrona nie została 'rozwalona' jak w Krakowie (tzn została, ale to wynik kontuzji, a nie sprzedaży)
Wisła jakby nie było, sprowadziła taką samą ilość nowych piłkarzy do siebie co Legia(nie liczę Jędrzejczyka, Skaby, Kowalskiego itp, bo ci powrócili z wypożyczeń), więc też ma 'nową' druzynę.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 05.08.2010 o godz. 05:33.
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 05.08.2010, 06:02
Różnica polega na tym że z Legii odeszło 12 graczy, z czego 6 ścisłego składu pierwszej drużyny, a 3 kolejnych z szerokiej kadry. W pierwszej drużynie wymieniono 8 graczy. Więc szeroka kadra zmieniła się o blisko 50%. Natomiast z Wisły odeszła trójka graczy. Zaś do składu dołączono(nie wymieniono) 8 nowych graczy którzy mają podnieść konkurencję jeśli nie dostrzegasz różnicy to łatwiej już Ci tego nie rozrysuje.

Zaś na argument z Azerami ja przypomnę Dolcan. Taki sam poziom dyskusji
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 05.08.2010 o godz. 06:19.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 05.08.2010, 06:25
Jeśli Ty porównujesz sparingową gierkę z meczem o stawkę, to moim zdaniem nie jest to ten sam poziom dyskusji. Ja nie raz czy nie dwa podkreślałem, że Legię, Wisłę czy Lecha będę oceniał po meczach o 'coś'. Póki co tylko stołeczny klub nie miał takiego spotkania. Zarys obrazu gry Wisły i Lecha już jakiś mam (chociaż nie jest ostateczny, mimo iż te kluby już o coś grały, to nadal jest to początek sezonu). Z oceną gry Legii wstrzymuję się przynajmniej do jej pierwszego spotkania w lidze.

W Wiśle posypała się prawie cała obrona, a jest to formacja bardzo ważna (wielcy trenerzy zawsze podkreślają, że zespół buduje się od tyłu). Legia tego problemu nie ma (oprócz wspomnianych kontuzji, ale Astiz, Choto czy Rzeźniczak wrócą- Marcelo z Głową raczej do Wisły już nie zawitają).

Mogę też napisać, że teoretycznie Garguła również jest nowym zawodnikiem, bo do tej pory nie miał zbyt wielu okazji do grania w koszulce z Białą Gwiazdą.

Napisałeś, że z Legii odeszło sporo piłkarzy ze ścisłego składu. Ok, masz rację. Tylko ilu tak naprawdę chciałą Legia zatrzymać z tych, co odeszli (poza Muchą)? Żadnego. Po co nam Grzelak, Smoliński, Szala, Mięciel(który niestety raczej nie wypalił) itp? Oni już na polską ligę byli słabi, a co dopiero na Europę? Do tych co odeszli powinien dołączyć w mojej opinii jeszcze Giza, Kumbev, Komorowski i być może Radović, o ile się nie ogarnie.

Legia oprócz Muchy nie pozbyła się żadnego filara, na którym chciałaby oprzeć silę zespołu.

Co do Wisły, napisałeś, że dołączono, a nie wymieniono.
Pawełek-Jovanic
Marcelo- Bunoza
Alvarez-Cikos
Głowa- Kowalski/Cleber (?)- być może Chavez, jeśli dołączy.
To już masz 4, którzy zostali wymienieni, a nie dołączeni jak to napisałeś.
Do tego odszedł Ba, którego można porównać z odejściem np Smolińskiego z Legii (obaj grali mało).

Z Legii ze ścisłego* składu odeszło 4 piłkarzy, a nie 6 jak napisałeś-Mucha, Grzelak, Jarzębowski i Mięciel. Szala, Smoła, Dong itp grali bardzo mało lub wcale.

*rozumiem to jako podstawową, optymalną, najczęściej wystawianą '11'.
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 05.08.2010, 06:39
Pawełek zniknął ze składu, ktoś zabronił mu grać, nie trenuje? Bo mi się wydaje że dalej w Wiśle jest chyba żeby coś mnie ominęło.

A teraz przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś i porównaj to z moimi słowami które Ci tutaj zacytuje: "Ale ja tylko piszę że to jest zupełnie inna drużyna. Czy lepsza czy słabsza okaże się na koniec sezonu. Dziś ciężko pisać o wzmocnieniach bądź ich braku skoro w każdej formacji macie gruntowną przebudowę, wynik końcowy to na dziś dzień jedna wielka niewiadoma."

Więc skoro sam piszesz że Legia zbudowała nową drużynę(mniejsza o to czy tego chciała czy nie) to o co Ty się ze mną wykłócasz. Starasz się napisać to samo i jednocześnie temu zaprzeczyć. Więc może przebadaj zgodność logiczną swojej całej wypowiedzi.

Co zaś do ścisłego składu to jest to najczęściej wystawiana 18 meczowa. I tutaj i Szala(który na koniec sezonu był z resztą podstawowym zawodnikiem) i Smoliński są podstawowymi graczami.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 05.08.2010, 08:07
Twoje rozumowanie się nie trzyma kupy. Wisła się wzmocniła, mimo tego, że się osłabiła (co dla Wisły znaczyli Głowa i Marcelo? Wg Ciebie chyba nic, skoro piszesz o wzmocnieniu zespołu. Do tego dodać Alvareza- najważniejsza formacja rozsypała się, co było widać w meczu z Azerami.)

W każdej formacji mamy gruntowną przebudowę? A to ciekawe co piszesz. W obronie mamy tylko wzmocnienie, nie przebudowę. Choto, Astiz, Rzeźniczak, Wawrzyniak, Komorowski, Kiełebowicz, Kumbev- doszedł Knezevic (pewnie będzie siedział na ławce jeśli zdrowi i w formie będą Choto i Astiz) i z wypożyczenia wrócił Jędrzejczyk. Rzeczywiście, obrona została tak przebudowana, że aż strach. Odszedł Szala. Skoro to dla Ciebie gruntowana przebudowa tej formacji, to w Wiśle nastapiła rewolucja.

Legia zbudowała nową drużynę, ale zostawiła swoje filary, tych najlepszych (poza wyjątkami jak Komor, Giza). Słabszych się pozbyła i ściągneła (przynajmniej teoretycznie) lepszych piłkarzy.
Co z tego, że do Wisły doszło 'x' zawodnikó, skoro odeszły dwie największe gwiazdy zespołu? A zostali tacy piłkarze jak Łobo czy Jirsak, któzy są kompletnie nieproduktywni.

W wyjściowej jedenastce Legii w nowym sezonie szansę na grę i to dużą mają (ze starego składu)- Wawrzyniak, Choto, Astiz, Rzeźniczak, Rybus, Iwański, Borysiuk, Chinyama. Pewniakiem z nowych jest Manu, Vrdoljak i Cabral. Knezevic to zabezpieczenie środka obrony, Mezenga póki co gra gorzej od Chinyamy. Antolovic początek miał kiepski, ale z meczu na mecz robi postępy. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że nastąpiła rewolucja, ale jest to właśnie wynik tego, że Legia pozbyła się szrotu, a sprowadziła bardziej wartościowych piłkarzy. Smoliński, Szala, Paluchowski- oni grali, jak kadra się kruszyła, nie byli to podstawowi piłkarze.

W mojej opinii 3-4 nowych piłkarzy będzie grało w 'nowej' Legii (jeśli wszyscy starzy piłkarze będą zdrowi).
VIVA rewolucja!

Zakłądam, że wszyscy piłkarze będą zdrowi, więc '11' wg mnie może wyglądać tak:

Antolovic(lub Machnowski, zobaczymy, któy wygra rywalizację)

Rzeźniczak (Jędrzejczyk:tu Artur ma sporą szansę wygryźć Rzeźnika)-Choto-Astiz-Wawrzyniak : obrona praktycznie nieruszona, może poza prawą stroną

Manu, Vrdoljak, Borysiuk, Iwański, Cabral(lub Rybus)

Chinyama (raczej pewniak, o ile ominą go kontuzje)

Szczerze mówiąc, wolę jakość, niż ilość. I w tym kierunku poszli działacze Legii, za co można ich pochwalić (w końcu). Sprowadzili 7 nowych, a sprzedali 'szrot' w postaci 11 kg (nie licze Muchy, bo to był diament). Dlatego wydaje Ci się, że nastąpiła istna rewolucja.

PS tak, Pawełek nadal w Wiśle jest, ale to Jovanic ma być nr 1, tak? Więc Kolejny piłkarz, który będzie 'nowy' w wyjściowej '11'. Jak ma się to zgrania zespołu?
Przypomnij mi, ilu nowych zagrało z Karbachem? Właśnie tylu, ilu ma szansę grać w Legii w podstawowej jedenastce (z kupionych).
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 05.08.2010 o godz. 08:11.
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 05.08.2010, 08:12
ten Manu jest chyba po to żeby Michał Piróg przychodził na Legię

tacy jacyś podobni mi się wydają

Oldpara napisał(a):Wyświetl post
Cieńko widzę Lecha w tym sezonie.
a Wisłę?
gdzie u na potrzeba jeszcze 3-4 zawodników nie licząc Chaveza
no i formy ;P
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 05.08.2010 o godz. 08:17.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 05.08.2010, 08:17
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
ten Manu jest chyba po to żeby Michał Piróg przychodził na Legię

tacy jacyś podobni mi się wydają
TVN (ITI) ma to do siebie, że lubi gejowski akcenty podkreślać...obawiam się, że jest kwestią czasu, kiedy w Legii objawi się kopacz (po ostatnich popisach nie mylić z piłkarzami), który wyzna publicznie o swoich różowych skłonnościach. Nie życzę im tego, ale taka akcja marketingowo elegancko, by się wpisywała w pewien ich kanon...

Tym bardziej, że konflikt z kibicami mają już z głowy, a promować pseudo tolerancję to oni lubią bardzo...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 05.08.2010, 08:33
ty się śmiej,
ale na wisla-online podają że Biedroń jest wiernym fanem
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 05.08.2010, 08:40
No akurat muszę się zgodzić z Buźkiem. W podstawowej 11 będzie grało od 3 do 7 (tyle, że raczej 7 niż 3) nowych piłkarzy - Vrdoljak, Cabral, Manu na pewno; Mezenga, Antolović, i Knezević prawdopodobnie; Jędrzejczak na pewno na początku, potem się zobaczy, raczej też (bo szkoda, żeby "reprezentant" Polski (póki co jeszcze w cudzysłowie) nie grał).

Ze starych graczy pewne miejsce w składzie mają Choto i któryś z lewych obrońców (Wawrzyniak/Kiełbowicz, raczej Wawrzyniak). I koniec. Iwański i Rybus raczej też, ale razem tylko jak Cabral będzie nie grał. Bo Cabral zastępuje jednego z nich, chociaż to zależy od ustawienia dosyć. Obecność Borysiuka, choć póki co prezentuje się wyśmienicie, jest uzależniona od ustawienia - czy będzie Skorża wystawiał dwóch defensywnych pomocników. Chinyama będzie konkurował z Mezengą, tu dużo zależy od tego ostatniego. Astiz z Rzeźniczakiem czują na plecach oddech Knezevića i Jędzy (co jest bardzo fajną sprawą, bo wszyscy czterej są całkiem konkretni). Reszta pogra jak będzie wchodziła na zmianę albo jeszcze rzadziej.

Tymczasem Wisła prawdopodobnie odtworzy większość starego składu. W zasadzie jedyna formacja, która doznaje pełnej zmiany to obrona, no i bramkarz (mimo że Pawełek zostaje - wątpliwe by wrócił na bramkę w końcu). Reszta jest konkurencją, można ich wprowadzać po trochu, pozwolić walczyć o miejsce w podstawowej 11. Wyjątkiem może jest Żuraw, którego nie wypada za często sadzać na ławce

Natomiast zdecydowanie jest różnica między Azerami a Dolcanem. Ostatnio Borysiuk powiedział, że sparingi w Polsce, to był chaos i padaka - nowa drużyna, brakowało dynamiki, zgrania, siły. Po to one były, żeby można było identyfikować problemy i je naprawiać - porażka była jedynie uszczerbkiem prestiżowym. Natomiast porażka z Quarabachem, to była porażka w meczu na serio, o awans, o kasę, o punkty, ważniejszym niż ligowy. Swoją drogą, mam nadzieję że teraz już tych kelnerów odpowiednio potraktujecie

Cytat:
TVN (ITI) ma to do siebie, że lubi gejowski akcenty podkreślać...obawiam się, że jest kwestią czasu, kiedy w Legii objawi się kopacz (po ostatnich popisach nie mylić z piłkarzami), który wyzna publicznie o swoich różowych skłonnościach. Nie życzę im tego, ale taka akcja marketingowo elegancko, by się wpisywała w pewien ich kanon...

Tym bardziej, że konflikt z kibicami mają już z głowy, a promować pseudo tolerancję to oni lubią bardzo...

Eee... tego bym się nie spodziewał w Polsce za szybko, a już na pewno nie z premedytacją ze storny klubu (chociaż po ITI wszystkiego można się spodziewać). Nawet w klubach z arcy-tolerancyjnych państw piłkarze-geje to temat tabu. W Niemczech dopiero co była afera w związki z tym, że ktoś tam stwierdził, że nowa kadra niemiecka jest bandą pedałów pod dowództwem super-pedała Loewa i że zawodnicy dobierani są pod kątem swojej orientacji (swoją drogą - co by nie było, ta banda pedałów zagrała fenomenalnie). U nas, to wielkie halo będzie, jak któryś ze znanych gejów zrobi "coming out" i przyzna się, że kibicuje jakiejś drużynie.
Ostatnio edytowane przez Sartre : 05.08.2010 o godz. 08:54.
Legionista
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 05.08.2010, 09:26
ITI moze lubic rozowo odbytnicze akcje, ale kibice nie... i tutaj sprawa sie konczy

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 05.08.2010, 09:26
Liga sie zapowaida ciekawie ( ) wzmocnienia 6 druzyn, awans 2 niezlych. Moze sie okazac ze "liga bedzie wyrownana" i nie "bedzie trzeba przepraszac kibicow".
Wzmocniona Wisla, Legia, Polonia, Kolporter, Slask, Barachlo zz Blon, silna Amika, Lechia, Lubin, Arka, do tego Widzew i Gornik, Ruch.

Generalnie czuje jakas duza niespodzianke w tym sezonie.
Tytul trafi Slask lub Polonia.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 05.08.2010, 09:37
Cytat:
Wg mnie Jagielonia. Pokonała Amikę w Superpucharze i całkiem nieźle się z Arisem zaprezentowała.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.08.2010, 10:26
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Skoro grajac u siebie, goniac wynik stawia sie na 1 napastnika to trzeba naprawde byc dziwnym czlowiekiem.
Majac 1 napastnika i gora 1 innego gracza w polu Krivec wali zawiesine i potem rozklada rece.
Taktycznie to byla ŻENADA.
o.
A co innego gwarantuje imć Zieliński?Za wysokie progi jak dla niego.

Odnośnie tego, kto może zamieszać w tym sezonie w buraczanej, to stawiałbym raczej na Jagę niż na Polonię i Śląsk. Gdyby u Wojciechowskiego był inny trener to kto wie a tak to na początku będzie strata punktów,kłótnia, powrót,aż w końcu zatrudnią kogoś nowego. Personalnie jest w porządku ale tylko to,reszta u JW leży i kwiczy. Nie jest ot zespół na MP.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 05.08.2010 o godz. 10:32.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.08.2010, 10:45
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post

Zaś na argument z Azerami ja przypomnę Dolcan. Taki sam poziom dyskusji
No, to skoro stawiasz tutaj znak równości to czemu potem przy ocenie wzmocnień już nie? Skoro obie druzyny miały niby taka samą kompromitację na skale światową to chyba w takim razie należy ocenić ich wzmocnienia podobnie, a nie na zasadzie Wisła się wzmocniła, a Legia nie. Wyczuwam bardziej myślenie życzeniowe niż realną ocenę sytuacji. Nie rozumiem czemu Bunoza, Panjic (?) czy Jovanic (?) mają być lepsi od Antolovica, Vrdoljaka czy Cabrala - na jakiej podstawie?

Legia ma całkowicie nową drużyne, wywalili staruszków i darmozjadów, którzy tym różnili się od piłkarzy Odry czy Piasta, że zakładali koszulke Legii. Nareszcie ich nie ma i kto by nie przyszedł będzie lepiej. Na chłopski rozum, nie wyobrażam sobie żeby było gorzej.

Przy czym jestem pewny klęski z Arsenalem i wpadki z Polonią tak wiec prosze mi za dwa tygodnie nie wyskakiwać z tekstem 'a nie mówiłem' tylko poczekać do 15 kolejki. Wtedy powinnismy być gdzieś na 3 miejscu z mała stratą. A na wiosne mamy taki terminarz, że bedą frajerami jeżeli nie rozwalą tej żałosnej ligi.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.08.2010, 11:05
W mojej opinii Lech ma najlepszego bramkarza i obronę, Legia najlepszą pomoc (o ile sprawdzą się Manu, Cabral, Vrdoljak, a na razie w sparingach grali tak sobie. W ich ocenach było dużo TVN-owskiego pijaru), Wisła ma zdecydowanie najlepszą ofensywę (Brożek, Żuraw, Rios, Boguski, Małecki i nie ma co patrzeć na dramat z Azerami).

Zarówno Kasperczak, jak i Skorża i Zieliński są na chwilę obecną przeciętnymi trenerami i żaden z nich nie powinien trenować czołowego klubu w Polsce. Więc ogólnie w tym zakresie jest remis.

Wisła byłaby faworytem do MP, gdyby sprowadziła 2 klasowych stoperów. Niestety na razie jest jeden Chavez - podobno podpisany, ale jeszcze ostatecznie nie zaklepany. Szanse Wisły mogą jeszcze zmaleć po odpadnięciu z Azerami i zamieszaniu w klubie.

Legia ma najsłabszy atak z czołówki ligi. Uważam, że nr 1 to : Brożek, Żuraw, Rios, Boguski, 2. Smolarek, Sobiech, Gołębiewski, 3. Wichniarek,Tshibamba, Rudnevs, 4. Frankowski, Grosicki, Trytko 5. Chinyama, Mezenga, Szałachowski

Lech ma najbardziej zgraną drużynę, ale może im spaść morale po odpadnięciu z pucharów.

Nie podzielam zachwytów nad obroną Legii, gdyż Mucha w zeszłym sezonie wyjął im ok. 15 - 20 pewnych goli a nie wpuścił żadnego babola. Nam Pawełek zawalił z 5 bramek, a w sumie miał może z 5 genialnych interwencji.

Poza tym zwykły rachunek prawdopodobieństwa mówi, że tym razem bramkarz Legii nie będzie najlepszy w lidze. I nie ma co tu gloryfikować Dowhania, gdyż uważam, że klasa bramkarzy Legii to wypadkowa dobrej selekcji, niezłego trenera i szczęścia do bramkarzy.

Moim zdaniem sprowadzenie Chaveza + drugiego stopera w stylu Clebera sprzed 3 lat = mistrzostwo. No ale nasi działacze robią wszystko, aby liga była ciekawsza ;-)
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 05.08.2010, 11:09
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
A ja mysle, ze Polonia podzieli los Realu i Manchesteru City i z tym swoim "super składem" jaki wedlug nich maja przejedzie sie na lidze. Wojciechowski moze sobie sprowadzac takich Sobiechow za nawet 2mln ale i tak watpie, czy to wszystko sie poukłada w całosc. Zreszta liga to wszyskot zweryfikuje - zobaczymy w jakich bedzie Polonia nastrojach po paru kolejkach. Oczywiscie to jest tylko i wylacznie moje zdanie.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 05.08.2010, 11:35
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Czyli flaszka dla mnie.

A tak na poważnie to poczekajmy do pierwszych 3 - 4 spotkań.

Generalnie największą niewiadomą jesteśmy My i Legia.

Liga będzie ciekawsza.. hej!
Ostatnio edytowane przez Krissu : 05.08.2010 o godz. 11:37.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.08.2010, 12:23
Chyba zbyt wiele osób myśli życzeniowo co do niektórych wzmocnień naszej ligi. Tak naprawdę jest to jeszcze gra w ciemno, bo dopiero karty i to nie wszystkie odkryła Wisła, Amica, Jagiellonia i Ruch.

Co do sporu o to czy mamy do czynienia z nową Legią, czy z nową Wisłą najlepiej odda porównanie pierwszych 11-stek i 18-stek meczowych pod kątem zmian względem poprzedniego sezonu.

Amica

"11"
Kotorowski - Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk - Peszko, Bandrowski, Injac, Kriwiec, Stilić - Wichniarek

"18" meczowa
Bramkarze: Kotorowski, Burić
Obrońcy: Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk, Kikut
Pomocnicy: Peszko, Bandrowski, Kriwiec, Injac, Stilić, Wilk, Drygas, Kiełb
Napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba

Jak widać we Wronkach w pierwszej 11-stce nastąpiła tylko jedna zmiana w stosunku do poprzedniego sezonu. Najprawdopodobniej Wichniarek będzie następcą Lewandowskiego w rozgrywkach ligowych.
W całej 18-stce meczowej doszło do 5 zmian. Pojawili się nowi napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba oraz skrzydłowy Kiełb. Ponadto defensywny pomocnik Drygas awansował do 1 zespołu.

Wisła

"11"
Jovanic - Cikos, Chavez, Cleber, Brożek - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Brożek, Żurawski

"18" meczowa
Bramkarze: Jovanic, Pawełek
Obrońcy: Cikos, Chavez, Cleber, Brożek, Bunoza
Pomocnicy: Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm, Diaz, Garguła, Paljic
Napastnicy: Żurawski, Brożek, Rios, Boguski

Miałem problem z wybraniem 18-stki bo zostali mi jeszcze w obwodzie Kowalski, Singlar, Wilk i Łobodziński co świadczy o tym, że problem krótkiej ławki został w Wiśle zażegnany. Co do pierwszego składu to przewiduję 5 zmian, które są istotne bo dotyczą bramkarza, prawie całego bloku defensywnego, jak i napastnika. Cleber kończy karierę po tej rundzie, więc za pewnie zastąpi go na tej pozycji Bunoza. W całej 18-stce meczowej nastąpiło aż 7 zmian, bo oprócz zawodników z pierwszego składu doszedł pomocnik Paljic i napastnik Rios.

Legia

"11"
Antolovic - Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak - Vrdoljak, Borysiuk - Manu, Iwański, Cabral - Chinyama

"18" meczowa
Bramkarze: Antolovic, Machnowskij
Obrońcy: Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak, Rzeźniczak, Knezevic
Pomocnicy: Vrdoljak, Borysiuk, Manu, Iwański, Cabral, Radović, Rybus
Napastnicy: Chinyama, Mezenga, Kucharczyk

Również zastanawiałem się co do kilku zawodników z 18-stki meczowej, a konkretnie chodzi o Szałachowskiego, Kiełbowicza i Żyro. W pierwszej jedenastce uświadczyliśmy 5 zmian. Na miejsce Muchy przyszedł Antolovic, z wypożyczeń wrócił dobrze spisujący się Jędrzejczyk, a pomoc uzupełniły nowe nabytki, czyli Manu, Cabral i Vrdoljak. Ponadto do 18-stki meczowej weszło dwóch nowych napastników: Mezenga i Kucharczyk, a szeregi obrony uzupełni Knezevic. Łącznie doszło do 8 zmian w 18-stce meczowej.

Podsumowanie

Amica - 1 zmiana w pierwszym składzie, 5 zmian łącznie z ławką rezerwowych
Wisła - 5 zmian w pierwszym składzie, 7 zmian łącznie z ławką rezerwowych
Legia - 5 zmian w pierwszym składzie, 8 zmian łącznie w ławką rezerwowych

Na mój gust Amica będzie grała praktycznie tym samym składem co w poprzednim sezonie, a Wisła i Legia przeszły prawdziwą rewolucję kadrową.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.08.2010 o godz. 12:39.
Odpowiedz cytując
magowski
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 05.08.2010, 12:32
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Chyba zbyt wiele osób myśli życzeniowo co do niektórych wzmocnień naszej ligi. Tak naprawdę jest to jeszcze gra w ciemno, bo dopiero karty i to nie wszystkie odkryła Wisła, Amica, Jagiellonia i Ruch.

Co do sporu o to czy mamy do czynienia z nową Legią, czy z nową Wisłą najlepiej odda porównanie pierwszych 11-stek i 18-stek meczowych pod kątem zmian względem poprzedniego sezonu.

Amica

"11"
Kotorowski - Wojtkowiak, Głowacki, Arboleda, Gancarczyk - Peszko, Bandrowski, Injac, Kriwiec, Stilić - Wichniarek

"18" meczowa
Bramkarze: Kotorowski, Burić
Obrońcy: Wojtkowiak, Głowacki, Arboleda, Gancarczyk, Kikut
Pomocnicy: Peszko, Bandrowski, Kriwiec, Injac, Stilić, Wilk, Drygas, Kiełb
Napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba

Jak widać we Wronkach w pierwszej 11-stce nastąpiła tylko jedna zmiana w stosunku do poprzedniego sezonu. Najprawdopodobniej Wichniarek będzie następcą Lewandowskiego w rozgrywkach ligowych.
W całej 18-stce meczowej doszło do 5 zmian. Pojawili się nowi napastnicy: Wichniarek, Rudnevs, Tshibamba oraz skrzydłowy Kiełb. Ponadto defensywny pomocnik Drygas awansował do 1 zespołu.

[...]
Chyba jednak Bosacki.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 05.08.2010, 12:40
magowski napisał(a):Wyświetl post
Chyba jednak Bosacki.
Masz rację, a już przez chwilę pomyślałem że go Amica podkupiła
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 05.08.2010, 20:39
@0-2:2 Czytaj ze zrozumieniem. Piszę od początku o tym że Legia to nowa drużyna. Czy słabsza? Nie wiem, może. Czy mocniejsza? Nie wiem może. Ja do oceny poszczególnych graczy mogę przystąpić po 5-8 kolejkach. A znak równości stawiam między argumentem o jednym meczu, a argumentem o jednym meczu. Mało logiczne?

@To-tylko-ja: U was jedynym filarem w obronie był Mucha i doskonale wiemy o tym Ty i ja. Więc skoro najjaśniejszy punkt w obronie(a często jedyny) odszedł to czy obrona jest nową formacją czy nie ?

Legia ma nową drużynę Skorża do pierwszego składu desygnuje przynajmniej 6 nowych graczy(Vordlijak, Manu, Cabral, Kneżewić, Mezenga, Antolović) i jeśli w tym kontekście upierasz się że w Legii nie nastąpiła rewolucja kadrowa to albo masz problem z odbiorem rzeczywistości albo dobrze rozpoznałeś i piszesz tylko po to by pisać. Jakby nie było z mojej strony to koniec tej dyskusji. Co miałem do powiedzenia to powiedziałem
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 05.08.2010, 21:14
Spoxter, możesz śledzić. Jestem jednak pewien, że nie będziesz miał okazji by mi wypomnieć użalanie się nad sprzedaż klubowych "gwiazd".
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Stary 06.08.2010, 09:56
Białas gadał że w latach 80 myślało się o nowym stadionie dla Legii , też jakoś 30 tyś .
Tak sobie pymyslalem że jeden taki w miare architektonicznie stadion , mógłby wywrócić całą historie polskie piłki szczególnie ligowej do góry nogami . Bo po pierwsze na jednym stadionie nigdy się nie kończy , poszłyby za tym inne miasta , a po drugie to byłby inny marketing , zarzadzenie , transfery , otoczka jakies sukcesy napewno by przyszły .
Szkoda że po sukcesach repry w latach 70 , 80 nie było jakichs pomysłów na masową skale , boiska , stadiony czy szkolenie młodziezy...
No nic trzeba czekac jeszcze jakies 2 , 3 lata aż wszyscy zacznał sie orientowac że coś sie jednak zmienia w naszej piłce i jaki jest potencjał w niej .
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów