The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Grymas
Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.08.2011, 07:04
Maaskant raczej przetrwa, bo to piłkarzom średnio chce się biegać po porażce na Cyprze. Chyba, że Lech nas rozjedzie to wtedy p. Cupiał może nie wytrzymać. Wolałbym jednak rozliczać trenera dopiero po rundzie jesiennej, a niżeli na gorąco. Teraz przydałoby się piłkarzy bardziej zmotywować do wysiłku, żeby nie skończyło się drugą połową tabeli na półmetku rozgrywek.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 29.08.2011, 07:20
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Tyle Robert opowiadał o tym żeby nie powielać błędów Lecha z poprzedniego sezonu o gramy jeszcze gorzej w lidze niż Amica.

Niby liga miała się zacząć po meczu o "wszystko" z Apoelem, a tutaj jest jeszcze gorzej niż było. Mentalne dno! Maaskant chyba sam nie wierzy w to co mówi, albo stracił (oby chwilową) kontrolę nad zespołem.
(pomijam że zespół wygląda na bardzo słabo przygotowany fizycznie i szybkościowo)

Nie oszukujmy się, skoro gramy w LE to trzeba odbębnić te mecze w pucharach, (unikając spektakularnych porażek) nie silić się na awans, a jedynie tylko ściągnąć na trybuny trochę pikników coby mogli sobie pogwizdać do woli za kasę którą wydali. Pieniądze w LE są marne (150 tysięcy za zwycięstwo....) Nie warto się wg mnie spinać na LE.

Podstawa to MP i kolejna próba gry o LM. To jest teraz ważniejsze finansowo. A nie jakieś popisy w Europie.

Tymczasem jak to wygląda u nas? Amica gubi punkty a my zamiast skrzętnie to wykorzystać i dobić do czołówki to pogrążamy się w środku tabeli!

Nie mam do Maaskanta żadnych pretensji o mecz na Cyprze - najważniejszy dwumecz rozegraliśmy bowiem z Litexem. LM mogła być tylko miłą niespodzianką bo LE była obowiązkiem.

Natomiast mam pretensje o to że nie potrafił dobrze ustawić i zmotywować zespołu na mecz z Lechią. To już jest dramat! Maaskant stracił sporo w moich oczach.

Panie Maaskant - teraz liga jest najważniejsza, a nie puchary i Pan musi przekonać o tym piłkarzy. Bo inaczej stracimy to co Lech w tym sezonie nie grając w pucharach.

BTW
W nagrodę za taką marną grę z Lechią w 1 meczu pucharowym z Odense nie wpuściłbym poza Pareiko nikogo z pierwszej 11. Niech gra Brud, Czekaj, Jirsak i inni. Nie potraficie ograć słabej Lechii w lidze to nie dla was puchary!
(Niech gwiazdory zobaczą jakie są priorytety - najpierw MP a potem LE)
Nie ogarniam... Przeczysz sam sobie i to w jednym poście.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 29.08.2011, 07:59
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Nie ogarniam... Przeczysz sam sobie i to w jednym poście.
To sprawdź za co dostaliśmy pieniadze i wtedy ogarniesz

2 mln euro za wyeliminowanie Litexu i sam awans do LE. A już za zwycięstwa w grupie LE są grosze. Awansując do LE zarobilismy duzo. Teraz możemy zarobic na frekwencji meczowej w pucharach (około 10 mln PLN) oraz za wygrany mecz w grupie (150 tysięcy za zwyciestwo) czyli grosze.

Nawet jakbysmy wygrali 6 meczy to mamy raptem 900 tysiecy euro.... a dosatlismy 2 mln za przejście Litexu.

Skoro nie awansowalismy do LM, gdzie za zwycięstwo jest duża kasa, to lepiej skupić się na lidze niż walczyc o mimo wszystko małą kasę za zwyciestwa w LE.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Romuald
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 29.08.2011, 08:51
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
To sprawdź za co dostaliśmy pieniadze i wtedy ogarniesz

2 mln euro za wyeliminowanie Litexu i sam awans do LE. A już za zwycięstwa w grupie LE są grosze. Awansując do LE zarobilismy duzo. Teraz możemy zarobic na frekwencji meczowej w pucharach (około 10 mln PLN) oraz za wygrany mecz w grupie (150 tysięcy za zwyciestwo) czyli grosze.

Nawet jakbysmy wygrali 6 meczy to mamy raptem 900 tysiecy euro.... a dosatlismy 2 mln za przejście Litexu.

Skoro nie awansowalismy do LM, gdzie za zwycięstwo jest duża kasa, to lepiej skupić się na lidze niż walczyc o mimo wszystko małą kasę za zwyciestwa w LE.

kuzwa kolejny czy wy nie rozumiecie,że w tej LE ważne są punkty jeżeli jakimś cudem zdobędziemy mistrzostwo to po odpuszczeniu LE nie będzie rozstawienia w 3 rundzie kw LM!!!!!!!!! Dostaniemy w 3 rundzie potentata typu Anderlecht Zagrzeb i odpadniemy, pózniej przejście do 4 rundy el LE i brak rozstawienia gdzie baty od Anglików czy Hiszpanów i w sierpniu będzie koniec pucharów a na forum płacze ,że się cofneliśmy Basałaj Maaskant won itp.
Odpowiedz cytując
palladynTS
Banita

Od: 01.2010

Stary 29.08.2011, 08:53
Witam,rzadko się tutaj wypowiadam,czesto czytam,natomiast uważam ze czas najwyższy się odezwać bo i pora podsumowań po roku pracy trenera M zbliża się wielkimi krokami.
Na początku byłem wielkim orędownikiem takiego posunięcia prezesa Basałaja.Zatrudnienie dwóch holendrów pozwalało wierzyć że po latach strzelania na oślep,klub wskoczył na właściwe tory.Szkoła holenderska,radosny,ofensywny futbol z dużą ilością strzelanych bramek.Tak miało być.Tak zapowiadano na początku.Stał się cud.
Słaba presonalnie Wisła(Branco,Boukhari,Cikos,Żurawskiego cień i spólka) zdobyła Mistrzostwo Polski.Zdobyła?
Moim zdaniem przegrali je inne zespoly na własne życzenie.Okrzyknieto Maaskanta cudotwórcą.Tymczasem jak dla mnie,Wisłą JEDNO...JEDYNE spotkanie na najwyższym poziomie,zagrała z Legią w Krakowie,gromiąc 4-0.Od pewnego czasu widzę jednak że trener zdecydowanie zaczął się gubić.Wystawienie dwóch defensywnych pomocników w meczu rewanżowym z APOEL-em to dla mnie nieporozumienie.Gra w lidze-bez ładu i składu.Ciągłe liczenie na Meliksona jest błędem takim samym jak wystawianie w pierwszym składzie Małeckiego,który jest jeźdzcem bez głowy,do tego z niewyparzonym językiem.
Na dzien dzisiejszy uważam że po roku pracy Maaskanta -nie wypracowaliśmy żadnego stylu.Gramy to co dawniej.Kapa for do przodu i niech walczy Genkov lub Biton.Moze ktoś odbije,może dopadnie do piłki Iliev,może Nunez coś strzeli.No właśnie...Może...W perspektywie wyjazd do Poznania na bardzo ciężki mecz.Potem zacznie się gra w Lidze Europy gdzie rywali mamy przednich.Z takim stylem (w zasadzie jego brakiem)obawiam sie że w LP czeka nas jeszcze kilka upokorzeń (patrz jak gra Śląsk,Legia,Lech,Jagiellonia),w LE porażki będą raczej normą.Nie chce wyrokować ani być złym prorokiem ale obawiam się że miesiąc wrzesień bedzie ostatnim w pracy,"zwierzaka medialnego" Maaskanta w naszym mieście.Biorąc oczywiście pod uwagę także,a może przede wszystkim cierpliwość naszego "nadprezesa",nieprzychylność prasy i brak wyniku sportowego.Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 29.08.2011, 10:04
tak zgadzam się to mistrzostwo to taki przypadek .Ale czy Wisła ma kim grać ,JESTEŚMY SŁABI i zmiana trenera tu niczego nie zmieni BA za trenerem na pewno odejdzie DS .CAŁE ZŁO WŻIEŁO SIĘ Z INNEJ PRZYCZYNY .Wisła jest systematycznie drenowana z pieniędzy .Ci zawodnicy znależli się w Wiśle bo albo byli za darmo albo nikt iny ich nie chciał .
Odpowiedz cytując
snikki_(konto-usuniete)
Banita

Od: 07.2011

Stary 29.08.2011, 10:10
Grymas napisał(a):Wyświetl post
Maaskant raczej przetrwa, bo to piłkarzom średnio chce się biegać po porażce na Cyprze. Chyba, że Lech nas rozjedzie to wtedy p. Cupiał może nie wytrzymać. Wolałbym jednak rozliczać trenera dopiero po rundzie jesiennej, a niżeli na gorąco. Teraz przydałoby się piłkarzy bardziej zmotywować do wysiłku, żeby nie skończyło się drugą połową tabeli na półmetku rozgrywek.

To powinno zakończyć definitywnie dyskusję nt. czystek w klubie...

Podpisuję się pod powyższą wypowiedzią.
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Od: 11.2002

Stary 29.08.2011, 10:18
nie jestem zwolennikiem radykalnych posunięć...pomysl z zatrudnieniem duetu Holendrów uwazałem za dobry i dalej podtrzymuje ze zagraniczny trener oraz stabilizacja organizacyjno-finansowa-kadrowa jest jak najbardziej wskazana jednak efektami pracy czysto trenerskiej jestem bardzo rozczarowany, jak wielu tutaj pisze wyniki bronią Maaskant'a...moja ocena jest tylko czysto kibicowska nie mam wiedzy trenerskiej ale jedynym wynikiem ktory obronil trenera to byl zeszły sezon czyli mistrzostwo, ktore w okropnie słabej polskiej lidze zostało zdobyte i tego nie mozna trenerowi zabierac i podwazać fakt jest faktem...natomiast cały obecny sezon można okreslic jako porażke...mysmy do LE nie awansowali tylko spadli to po pierwsze...po drugie do el. LM powinnismy byc przygotowani w spoosob perfekcyjny a warunki ku temu byly wysmienite (brak kontuzji, sparingi, odpowiedni czasowo start ligi i przeciwnicy w el.LM , nawet sedziowanie bylo na plus) na kilkanascie meczy nie zagralismy ani jednego na solidnym europejskim poziomie a duża doza szczęscia byla z nami...
nie problem w porazce, problem w sposobie gry w jakości uprawiania tego sportu, nie kreujemy nie myslimy, przestalismy grac, trener jest mozgiem funkcjonowania zespolu i on odpowiada nie za konkretne sytuacje na boisku on odpowiada za sposob w jaki zespol gra i porusza sie na boisku...kazdemu moze nie wyjsc mecz czy drugi czy nawet jakas seria zła ale kazdy kto oglada to widzi ze pilkarze o całkiem przyzwoitych umiejetnosciach zatracili swoje walory...to przykre.

ja winie trenera za nieprzygotowanie druzyny i odnosze wrazenie ze Roberta przerosla skala oczekiwania i wymagan jak rowniez to ze Wisla miała/ma okazje do wystepów o dużym kalibru z cały szacunkiem dla dotychczasowej pracy i osiegniec to sa to za wysokie progi...Wisla to nie jest dobry klub aby trener sie uczyl fachu...tutaj trener ma uczyc Wisle jak sie grac powinno...dla Roberta to w mojej ocenie stanowczo za wysokie progi, za duze oczekiwania i wymagania...tym bardziej ze Maaskant nie był wibitnym pilkarzem co nie zawsze ale mimo wszystko pomaga...brak doświadczenia naszego trenera gubi co raz bardziej jego samego jaki Wisle...szkoda ze tak to wyglada bo facet baaaardzo symaptyczny, nowoczesny i kontaktowy tylko nie o to w tym chodzi nie taki jest jego cel w Wisle...rok pracy i pozostaje pytanie czy tak naprawde zrobilismy krok do przodu (gr. LE) bo po lidze krajowej wniosek ze krok napewno jest do tylu ...na najwazniejsze mecze sezonu czyli eliminacje znow jestesmy źle przygotowani,ktos odpowie dlaczego ?
Ostatnio edytowane przez Smyrgu : 29.08.2011 o godz. 10:20.
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 29.08.2011, 10:36
Cytat:
De droom van Wisla Krakow was net als bij FC Twente de Champions League te bereiken. Het was de doelstelling die technisch directeur Stan Valckx en trainer Robert Maaskant bij hun komst vorig jaar stelden. Het landskampioenschap leidde tot euforie bij de Polen, de Champions League-kwalificatie leek een nieuw succesverhaal te worden, totdat doelman Sergei Pareiko in de return tegen Apoel Nicosia zijn ploeg een slechte dienst bewees.

De goalie was schuldig aan alle tegengoals, waaronder de laatste drie minuten voor tijd. De droom van Maaskant en zijn elftal spatte wreed uiteen. De voormalige trainer van onder meer RBC Roosendaal, Willem II en NAC hoopt volgend seizoen een nieuwe poging te wagen. Tot die tijd rest een uitdagende Europa League-poule en de jacht op een nieuw kampioenschap.

In zijn ploeg heeft Maaskant plek voor twee Nederlanders, Kew Jaliens en Michael Lamey. De Bulgaar Tsvetan Genkov, de Serviër Ivica Iliev en de jonge Pool Patryk Malecki zijn de meest offensieve spelers van de ploeg. De Israelische middenvelder Maor melikson maakte drie treffers in zes Europese duels.
W Holandii całą winę zwalają na Pareikę, który zniszczył sen Maaskanta . No i ciekawa dla nich jest grupa 3 holenderskich trenerów. Napisali też, że przegraliśmy z drużyną "LEGIA GDANSK" (http://www.vi.nl/Nieuws-item/205963/...wegspoelen.htm). No i że wszyscy są bardzo zawiedzeni ligowym startem Wisły, gdzie tracimy 4 punkty do liderów. Wspomagane google translatorem Dutch-English i dalej na PL .
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.08.2011, 10:39
Smyrgu co ma kariera piłkarska do trenerskiej? z reguły jest odwrotnie jak piszesz zobacz ilu wybitnych piłkarzy jest teraz słabymi trenerami , dla kontrastu zobacz Murinho koleś prawie w piłkę nie grał i gdzie jest teraz?
Pewnie mi podasz Guardiolę, a ja mogę dać Bońka.. i tak można bez końca. Żeby być trenerem trzeba mieć do tego smykałkę..
A co do trenera znów się odniosę do Fergusona.. koleś przez pierwsze 4 lata pracy w klubie NIC nie zdobył, u nas od ponad roku masz spore roszady w kadrze, teraz wydaję się że mamy kompletną i wymagającą jedynie korekt kadrę, stopniowo co pół roku wywalać najsłabsze ogniwa a dokupywać mocniejsze i lepsze..
Tylko teraz będzie wychodzić co tak naprawdę potrafi trener, bo trzeba zrobić kolektyw i wierzę że mu się to uda.. Nie bądźcie jak leśne dziadki ochłońcie trochę i zastanówcie się czy chcecie klubu który będzie zdobywał MP i grał max w LE czy klubu który będzie się rozwijał i walczył o najwyższe cele w Europie. Na tą 2 opcje musimy cierpliwie poczekać i dać szansę trenerowi, prawdziwą szansę..

Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Stary 29.08.2011, 10:50
ok fakt z tym zwalnianiem troche mnie poniosło...co nie zmienia faktu iz jestem głeboko rozczarowany poziomem sportowym naszej druzyny...
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
Kluvi
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.08.2011, 10:53
Smyrgu a kto nie jest ale popatrz sobie np na kibiców Arsenalu co oni muszą czuć!! 8:2 z ManU. Gdybyśmy to my tak z Lechem czy Legią wtopili to pewnie siedziałoby tu mnóstwo katów żądających głowy trenera.. uczmy się od nich cierpliwości pozdro i miłego dnia

Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 29.08.2011, 11:13
Ostatnią rzeczą jaką należy w obecnym momencie zrobić to zwolnić pana Maaskanta. Mnie osobiście podoba się praca zarówno trenera jak i dyrektora sportowego. Awans do grupy Ligi Europejskiej uważam za sukces i odzwierciedlenie aktualnego miejsca w Europie Wisły. Porywaliśmy się z motyką na słońce, a APOEL pokazał Nam jak wiele jeszcze brakuje jakości, by polski zespół awansował do rozgrywek grupowych Champions League.

Obecna słabsza dyspozycja w lidze nie może od razu skreślać holendrów. Mam już osobiście dość zmian trenerów we Wiśle i ciągłych zapowiedzi o budowie zespołu. Potrzeba stabilizacji i wierzę, że taką zapewni prezes Basałaj oraz pan Cupiał, bo jestem święcie przekonany, że to chwilowa słabsza forma Wiślaków i już w meczu z Lechem pokażą się ze zdecydowanie lepszej strony.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 29.08.2011, 11:24
Smyrgu wszyscy jesteśmy rozczarowani, zarówno brakiem awansu do LM, jaki i startem sezonu. I zapewne Maaskant nie jest w tym wszystkim bez winy. Do tej pory nie potrafił zaszczepić w drużynie automatyzmu, nie nauczył ich schematów, stałych fragmentów itp. Popełnia wg mnie również błędy personalne.

Nie mniej uważam, że poważniejszym problemem jest brak jakościowo dobrych transferów w naszej drużynie.
Wszyscy się podniecali Stanem, a tymczasem - tak z ręką na sercu - jedynie Pareiko i Melikson prezentują europejski poziom. I trzeba powiedzieć sobie prosto w oczy - pozostali są dobrzy na polską ligę, a i to nie do końca. Bo taki Diaz to się nawet na naszym podwórku do niczego nie nadaje.

Teksty Stana o tym, że on nie potrzebuje pieniędzy, żeby sprowadzić dobrych zawodników brzmią jak dla mnie nieco...hmm? Arogancko? Bałwochwalczo? W każdym razie, trochę bez sensu.
Oczywiście, trzeba by było znaleźć przyczynę takich a nie innych transferów. Bo jeśli przyjmiemy, że Stan miał wolną rękę, to znaczy, że jak dla mnie, dał dupy.
Ale jest oczywiście bardziej prawdopodobne wytłumaczenie, że po prostu nie dostał obiecanej kasy na transfery. I jakoś dziwnie mi się to kojarzy ze zmianami w RN naszego klubu, a ja jakoś w przypadki nie wierzę.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 29.08.2011, 12:14
Minał rok czasu od kiedy Holender jest w klubie.
Czy po takim czasie mozna oczekiwac tego ze zobaczymy jakis ...styl ?
Nie wiem, wiadomo ze kibic to persona która najlepiej chciała by wszystko od kopa, pstryknąć palcem i sru.
Tak więc czekam, czekam i co moge powiedziec o naszym stylu ? Od meczu z bodajże Legią gramy ...jak jakis Piast Gliwice.Obrona obrona, kontrola i kontra.
Mam nadzieje ze doczekam meczu w który od pierwszej minuty rzucimi sie na przeciwnika niczym jakiś gepard na bezbronną sarenkę a nie metodą "uśpijmy czujność" i jak zasną to strzelimy.

Trener w jednym wywiadzie mówi :Wygrywać u siebie, remisowac na wyjeździe i wygramy ligę. Czemu po ostatnim spotkaniu nie ustosunkował sie do swojej wcześniejszej wypowiedzi? Teraz mówi ze widać w grze jakość. Przepraszam. Jaką jakość ? Czy na najbliższej konferencji ktoś mógłby go spytać o co mu chodzi z tą jakośćia? Czy ma na myśli 20 podań wzdłuż boiska pomiedzy obroncami a srodkowymi pomocnikami ? Rewelacja, w naszje lidze gdzie mozna albo stać albo siedzieć wymianiamy podania, przyszedł średni rywal z Nikozji którym trzeba walczyć i biegać to ....a 4 podań nie mogliśmy wymienić. Btw, tak tak, mogła to być wina pogody, poczekajmy na mecze grupowe APOELU jesli u siebie .......ną wszystkich a na wyjazdach baty, to widac ze pogoda sprzemierzeniec Apoelu.
K**wa,większą czesc mojego zycia grałem w pilke, ale zadnej trener mi nie powiedział nigdy, ze mecz mozna zremisować. Rok temu wymienilismy kadrę gdyz jak jeden mąż uznaliśmy ze to nieroby, bez ambicji grajki.A tutaj trener zamiast oczekiwac wygrania kazdego meczu po 5-0 mówie ze remis jest ok. Nienawidze takiego kunktatorstwa. W Nikozji kunktatorstwo odbiło sie nam najbardziej.
Oceniać piłkarzy poszczególnie nie chce bo to nie ten temat, ale tak sie zastanawiam jak sie zmieniła Wisła w przeciągu 2 lat ? Widzicie jakieś ewidentne plusy ?
I odnośnie transferów - Trener ma piłkarzy trenować.Trenować.

Ukol - pisze ze przez obecną sytuacji w lidze nie należy skreślać holendra/ów. Oczywiście ze nie, tylko trzeba sie zastanwoić czy jest jakiś progres czy go nie ma.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 29.08.2011, 12:31
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Czy po takim czasie mozna oczekiwac tego ze zobaczymy jakis ...styl ?
Wisła ma jakiś... styl. Jeśli jednak chodzi ci o grę na podobnym poziomie i o równie przekonujące zwycięstwa, jak w 2003 czy 2004 roku, już nigdy.
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 29.08.2011, 12:42
Holenderski trener tak, ale z sukcesami i nie na dorobku:
Ronald Koeman
Martin Jol
Ruud Gullit
Henk ten Cate
Innych nie wymieniam, bo to s-f.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 29.08.2011, 12:47
A i najważniejsze.
Jak wyglądaja nasi obcokrajowcy po roku nauki języka polskiego ?

Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 29.08.2011, 12:55
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Ukol - pisze ze przez obecną sytuacji w lidze nie należy skreślać holendra/ów. Oczywiście ze nie, tylko trzeba sie zastanwoić czy jest jakiś progres czy go nie ma.
Patrząc przez pryzmat osiągnięć w europejskich pucharach na przestrzeni lat jest olbrzymi progres, bo nie odpadliśmy z takimi potęgami piłkarskimi jak Levadia Tallin czy Karabach. Oczywiście problemem jest obecna sytuacja w ekstraklasie ale sezon jest długi i jeszcze wiele punktów do zdobycia. Wisła jest na tyle mocna, że się obudzi. Nie wierzę, żeby taki skład miał skończyć ligę w środku tabeli.

Ja progres widzę i wreszcie widzę stabilizację, którą za wszelką cenę wielu ludzi chce zburzyć na fali roztargnienia odpadnięciem Wisły w eliminacjach Ligi Mistrzów.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.08.2011, 12:57
Michal_1990 napisał(a):Wyświetl post
Holenderski trener tak, ale z sukcesami i nie na dorobku:
Ronald Koeman
Martin Jol
Ruud Gullit
Henk ten Cate
Innych nie wymieniam, bo to s-f.

Ręce odpadają.

Szprotson z nauki języka polskiego zrezygnowano. Teraz obowiązującym językiem jest angielski.
Odpowiedz cytując
PlacekTSW
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 29.08.2011, 12:58
Najlepsze jest to, ze po tym jak Maaskant zdobył mistrza, to wszyscy go na rękach nosili. teraz nie udało się do LM awansować, i kiepski start ligi to od razu niektózy chcą jego głowy.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 29.08.2011, 13:12
_ukoL napisał(a):Wyświetl post
Patrząc przez pryzmat osiągnięć w europejskich pucharach na przestrzeni lat jest olbrzymi progres, bo nie odpadliśmy z takimi potęgami piłkarskimi jak Levadia Tallin czy Karabach. Oczywiście problemem jest obecna sytuacja w ekstraklasie ale sezon jest długi i jeszcze wiele punktów do zdobycia. Wisła jest na tyle mocna, że się obudzi. Nie wierzę, żeby taki skład miał skończyć ligę w środku tabeli.

Ja progres widzę i wreszcie widzę stabilizację, którą za wszelką cenę wielu ludzi chce zburzyć na fali roztargnienia odpadnięciem Wisły w eliminacjach Ligi Mistrzów.
a nie odnosisz wrażenia ze Maaskant jest na razie jedynym trenerem Wisły któremu sprzyja dośc dużo szcześcia?

Zresztą, co do stylu. W meczu z Lechią oddajemy 2 celne strzały. 2.

no i nie zrozumiałeś mnie do końca. Progres chodzi mi o grę. Nie o wyniki, tylko o grę. Bo ja z chęcią pobije brawo druzynie która ambitnie walczy przez 90 minut i gra miło dla oka. Wiesz, przez 2 lata narzekaliśmy na Skorżowe "dzida na napastnika" a czy teraz jest inaczej? 20 wymienionych podań w końcu i tak kończy sie dzidą tudzież stratą. ;/
Chociaz, wybaczyłbym wszystko jakbyśmy chociaż zdobywali jakieś bramki,a w poprzednim sezonie mamy 44 na 30 spotkań.Teraz jeszcze nędzniej.
Cytat:
Najlepsze jest to, ze po tym jak Maaskant zdobył mistrza, to wszyscy go na rękach nosili. teraz nie udało się do LM awansować, i kiepski start ligi to od razu niektózy chcą jego głowy.
Tak było jest i bedzie zawsze.Piłkarz chce wymieniać kibiców, kibic trenera itd

Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 29.08.2011, 13:14
Na razie Maaskant mówi jedno, drużyna na boisku robi drugie. W meczach ligowych zawodnicy po prostu go olewają i robią/grają "swoje" na stojąco.

Ale to nie tłumaczy wszystkiego. Stałe fragmenty gry, schematy operowania piłką w ofensywie, pressingu, grę bez piłki - to wszystko się ćwiczy. A przynajmniej powinno. Wiślacy zachowują się niestety od dawna tak, jakby nie ćwiczyli tego w ogóle. Albo byli fatalnie przygotowani fizycznie do sezonu.

Kluczowe pytanie brzmi: Czy Maaskant jest w stanie znaleźć powód złej gry, widzi go i może sprawić, że drużyna będzie grać lepiej? Moim zdaniem oczywiście tak. Czy jest w stanie odzyskać posłuch wśród zawodników? Bałbym się pisać, że nie. Więc na razie nie ma powodów do nerwowych ruchów i zmian.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Michal_1990
Senior Member

Stary 29.08.2011, 13:30
snyrting napisał(a):Wyświetl post
Ręce odpadają.
Czemu ręce opadają ? Ja osobiście chciałbym, żeby kiedyś Wisłę prowadził ktoś z tej listy.
Jeśli chodzi o Maaskanta, to nie wyniki powodują wzrost krytykantów Holendra, tu chodzi o to, że gra ofensywna Wisły opiera się na indywidualnych zrywach piłkarzy - zwłaszcza trio Melex - Iliev - Małecki gra troszkę zbyt indywidualnie, a Biton czy Genkov nie mają sytuacji, strzelone gole są raczej efektem przypadku. O ile ze słabym Skonto u siebie jeszcze jakoś to zdało egzamin, o tyle w lidze idzie nam jak po grudzie. Pomijam mecze z Litexem i Apoelem, bo chodzi tu o mecze, gdzie rywal jest słabszy i to Wisła prowadzi grę.

W tym momencie zwolnienie Maaskanta jest bez sensu, ale wrzesień może się dla niego okazać miesiącem decydującym, gramy u siebie ze słabym Ruchem i Bełchatowem oraz z Lechem,Odense i Legią, jeśli przegramy te ost. 3 mecze po słabej grze, ktoś na górze może źle to przyjąć.
Zobaczymy co dadzą te 2 tyg przerwy. Osobiście liczę na przełamanie w Poznaniu, chociaż nie jest to łatwy teren.

"Nawet jeśli przegrywasz, to krótko musi trwać,
bo mistrza ten zdobywa, który potrafi grać"
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 29.08.2011, 14:07
Michal_1990 napisał(a):Wyświetl post
Czemu ręce opadają ? Ja osobiście chciałbym, żeby kiedyś Wisłę prowadził ktoś z tej listy.
Jeśli chodzi o Maaskanta, to nie wyniki powodują wzrost krytykantów Holendra, tu chodzi o to, że gra ofensywna Wisły opiera się na indywidualnych zrywach piłkarzy - zwłaszcza trio Melex - Iliev - Małecki gra troszkę zbyt indywidualnie, a Biton czy Genkov nie mają sytuacji, strzelone gole są raczej efektem przypadku. O ile ze słabym Skonto u siebie jeszcze jakoś to zdało egzamin, o tyle w lidze idzie nam jak po grudzie. Pomijam mecze z Litexem i Apoelem, bo chodzi tu o mecze, gdzie rywal jest słabszy i to Wisła prowadzi grę.
Atak pozycyjny sprawia problem wszystkim czołowym Polskim drużynom. Sprawia problemy naszej reprezentacji. Tak więc nie jest to przypadek odosobniony. Według mnie, o ile pewne rzeczy da się w jakimś zakresie wytrenować, to i tak jakość tej gry zależy w głównej mierze od zawodników, od tego co grali i czego zostali nauczeni, zanim przyszli do Wisły. I tu należałoby się zastanowić czy mamy zawodników, którzy zjedli zęby w drużynach, dążących zawsze do zdominowania przeciwnika, mających grę pozycyjną we krwi, czy też piłkarzy podobnych do naszych, opierających się na indywidualnych akcjach, ewentualnie grze z klepki z kolegą z drużyny, którzy najlepiej czują się w grze z kontry? Drugą sprawą do przemyśleń jest to, czy większość naszych piłkarzy prezentuje klasę zdecydowanie wyższą od ligowych "solidnych" rzemiechów? Bo jeśli nie, to skąd takie oczekiwania?
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Stary 29.08.2011, 14:40
Kluvi nie chcę być katem ale skoro poruszyłeś temat angielskiej premiership i porażki Arsenalu to niestety jeśli Wisła zagra z Fullham na wyjeździe tak jak z APOELem na Cyprze to wynik może być podobny do tego ze spotkania Manchester-Arsenal.przem niestety ale chyba mają rację co do Pareiki
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 29.08.2011, 15:01
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Atak pozycyjny sprawia problem wszystkim czołowym Polskim drużynom. Sprawia problemy naszej reprezentacji. Tak więc nie jest to przypadek odosobniony.
O 2 Polaków za dużo jest, psują cały koncept gry pozycyjnej.
..
Odpowiedz cytując
fcb4
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 29.08.2011, 15:10
Dla mnie Maskaant powinien pracować do końca umowy czyli tego sezonu a potem w razie nie fajnych wyników nalezałoby sporawdzić jakiegoś trenra z Niemiec żeby dał popalić tym naszym gwiazdeczką. Dla mnie priorytetem jest zostawienie Valckxa na swoim stanowisku bo dyrektor sportowy powinien byc długo falowy w każdym szanującym się klubie.
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Stary 29.08.2011, 15:15
fcb4 po co fachowiec z Niemiec Wystarczy że na Reymonta po sezonie zawitał by ponownie Petrescu i wszyscy byli by zadowoleni
Odpowiedz cytując
fcb4
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 29.08.2011, 15:21
Raczej ktoś pokroju Petrescu bo na niego nas nie stać taki mały szczególik
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów