The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
rafkur
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.05.2011, 09:21
Podejrzewam, że obaj dobrze wiemy na czym to polega. Moim zdaniem nie jest idealnie - ba, jest daleko od ideału. Ale ja osobiście dałbym im trochę czasu. Tak jak kiedyś ( oby) nauczyli się, że zmienianie trenera co 4 mecze nic nie daje tak może lepiej zrozumieją, że łatwiej wyrwać kasę od osoby związanej emocjonalnie niż od neutralnego obserwatora. Natomiast ja staram się nie doszukiwać spisku dziejowego. Ok, zgadzam się, że wiele robią inaczej niż powinni ale chcę wierzyć, że to przez ignorancję a nie przez wyrachowanie.
W sumie jak napisałem ostatnie zdanie to się zacząłem zastanawiać co gorsze?
Tak czy siak ja już dzisiaj nie chcę analiz - chcę się cieszyć na fecie bez względu na wiele rzeczy, które są do poprawy.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 29.05.2011, 10:18
rafkur napisał(a):Wyświetl post
Ja osobiście wolę fetę organizowaną prze kibiców a nie przez klub.
chciałbym zaznaczyć, że to jest wzięcie odpowiedzialności za fetę poprzez złożenie wniosku z podpisem o możliwość zgromadzenia na Rynku , a nie zorganizowanie imprezy. Każdy z klubu wg mnie mógł wystąpić o zgodę i złożyć swój podpis. Również ty mógłbyś o to wystąpić.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
Daja`n
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 29.05.2011, 10:25
Już nie mogę czytać tych bzdetów jak to na Wiśle jest źle bo przychodzą pikniki,pokemony,kosmici itd. kto dał wam prawo obrażać tych wszystkich ludzi z innych sektorów jak nie jest na G to jest gorszy?A jak czytam post typu że będzie lepiej jak Wisła spadnie to taki osobnik powinien od tych fanatyków z miejsca dostać z liścia.A co do protestu to taka forma jest porażką kibiców a nie Donka.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 29.05.2011, 10:53
PvD napisał(a):Wyświetl post
chciałbym zaznaczyć, że to jest wzięcie odpowiedzialności za fetę poprzez złożenie wniosku z podpisem o możliwość zgromadzenia na Rynku , a nie zorganizowanie imprezy. Każdy z klubu wg mnie mógł wystąpić o zgodę i złożyć swój podpis. Również ty mógłbyś o to wystąpić.
dokładnie tak tylko dlaczego tego nie zrobił klub a zrzucił odpowiedzialność na kibiców? oni przyjadą na gotowe a jak coś się stanie to oczywiście odpowiedzialność spadnie na SKWK.

a do osób które mówią że to kolejny już raz jest organizowane przez Stowarzyszenie przypomnijcie sobie ostatnią fetę i jak wtedy to wyglądało...
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 29.05.2011, 11:06
wiślak 86 napisał(a):Wyświetl post
dokładnie tak tylko dlaczego tego nie zrobił klub a zrzucił odpowiedzialność na kibiców? oni przyjadą na gotowe a jak coś się stanie to oczywiście odpowiedzialność spadnie na SKWK.
a malo to razy klub ponosil odpowiedzialność za zachowanie kibiców choćby na meczach wyajzdowych płacąc ogromne kary ?
może warto by było najpierw uderzyć się we własną pierś, a nie doszukiwać wszędzie drugiego dna i obrażać jak małe dziecko
zresztą zostało napisane, że zawsze SKWK występowała z takim wnioskiem więc dlaczego nagle w tym roku jest wielkie "halo"
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
CH.
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 29.05.2011, 11:08
Zawsze bo klub miał to w poważaniu i gdyby nie SKWK to prawdopodobnie nie byłoby fety na Rynku
a teraz jest wielkie halo bo są ludzie w zarządzie którzy są nastawieni teraz anty kibicowsko i dziwi mnie że SKWK wzięło to na swoje barki. Może wtedy reszta kibiców przejrzałaby na oczy jakby po meczu musieli iść do domu a nie na rynek

węgorz2 napisał(a):Wyświetl post
a kto nam kibicom mogl by zabronic isc po meczu na rynek? zawsze sie szlo i jak by ktos powiedzial nie to i tak po meczu spontanicznie uformowal by sie pochod,a co do pilkarzy ,kto zabronil by im ? ewentualnie wynajeli byśmy im kilka melexow, he he te na rynek zawsze maja wjazd!
klub wiedząc że SKWK nie wezmie odpowiedzialności za rynek nie zamówiłby autokaru i tym samym nie byłoby piłkarzy więc nie byłoby po co iść na Rynek, przynajmniej dla 3/4 osób którzy właśnie po to idą
Ostatnio edytowane przez CH. : 29.05.2011 o godz. 11:20.
Odpowiedz cytując
PlacekTSW
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 29.05.2011, 11:13
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 29.05.2011, 11:13
a kto nam kibicom mogl by zabronic isc po meczu na rynek? zawsze sie szlo i jak by ktos powiedzial nie to i tak po meczu spontanicznie uformowal by sie pochod,a co do pilkarzy ,kto zabronil by im ? ewentualnie wynajeli byśmy im kilka melexow, he he te na rynek zawsze maja wjazd!
Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 29.05.2011, 11:15
Daja`n napisał(a):Wyświetl post
Już nie mogę czytać tych bzdetów jak to na Wiśle jest źle bo przychodzą pikniki,pokemony,kosmici itd. kto dał wam prawo obrażać tych wszystkich ludzi z innych sektorów jak nie jest na G to jest gorszy?A jak czytam post typu że będzie lepiej jak Wisła spadnie to taki osobnik powinien od tych fanatyków z miejsca dostać z liścia.A co do protestu to taka forma jest porażką kibiców a nie Donka.
To nie chodzi o sektor, bo na G też pełno matołów, nie chodzi o to że ktoś siedzi cały mecz i wpieprza kiełbaske tylko jakie ma poglądy na kibicowanie. Dla większości nic się nie dzieje mimo ze jesteśmy pacyfikowani na każdym kroku. Nie ma opraw,wulgaryzmów, dywanu z szali, nie można wchodzić z koszulkami i szalikami "anty", łapanki i prowokacje policyjne pod stadionem są na porządku dziennym. Nawet jeśli forma protestu idealna nie jest to czemu tylko u nas jest problem z dostosowaniem się?

Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 29.05.2011, 11:18
PlacekTSW napisał(a):Wyświetl post
czytalem na forum LEGII ze rozwieszenie transparentu o tej treści mogło owocować karami indywidualnymi jak i ogolnymi ,po konsultacjach z prawnikami ,wybrano protesty na stadionach w pokazanej formie ,udowodnienie komus obrazania wiazalo by sie ze sprawa sadowa grubego kalibru w ktorej musiano by udowodnic ze osoby stanęły w sposob przemyslany i ustalony a tak za pojedyncza litere na plecach...jeszcze w POLSCE nie ukarano nikogo ,np; kolegium dla PANA A. za literke na plecach D.
Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Stary 29.05.2011, 11:20
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
a malo to razy klub ponosil odpowiedzialność za zachowanie kibiców choćby na meczach wyajzdowych płacąc ogromne kary ?
może warto by było najpierw uderzyć się we własną pierś, a nie doszukiwać wszędzie drugiego dna i obrażać jak małe dziecko
zresztą zostało napisane, że zawsze SKWK występowała z takim wnioskiem więc dlaczego nagle w tym roku jest wielkie "halo"
Przecież to SKWK płaci kary. Zamiast doszukiwać się drugiego dna to najpierw trochę ogarnij temat albo zamilcz

Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 29.05.2011, 11:32
Cytat:
a kto nam kibicom mogl by zabronic isc po meczu na rynek?
de facto nikt ale służby mogłyby zastosować paragraf o nielegalnym zgromadzeniu i powyciągać sobie kilkadziesiąt kilkaset osób i nikt by nie zareagował bo w całym zamieszaniu świętowania nikt by nie wiedział co jest grane.

Cytat:
a co do pilkarzy ,kto zabronil by im ? ewentualnie wynajeli byśmy im kilka melexow, he he te na rynek zawsze maja wjazd!
fajnie, że humor dopisuje ale gdyby faktycznie Wisła nie uzyskała zgody na przyjazd na Rynek i wejście na Sukiennice to już by tak do śmiechu nie było

_gilardino_ ale kto by na to zwracał uwagę...
Ostatnio edytowane przez PvD : 29.05.2011 o godz. 11:34.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 29.05.2011, 12:12
_gilardino_ napisał(a):Wyświetl post
Mi się wydaje że już jesteśmy. Nie oszukujmy się, gdzie czołówka a gdzie my. Głównie przez to że nie potrafimy ogarnąć pikników. Choć po Sosnowcu się wydawało że idziemy do przodu, wzrosły liczby wyjazdowe i polepszyło się w paru innych aspektach. Dla mnie najlepszą opcją byłoby opuszczenie stadionu wraz z końcowym gwizdkiem i przemarsz na rynek - jak już ktoś wspominał, tyle że takie coś można zorganizować na Legii czy Widzewie gdzie wyjdzie 90% ludzi a nie u nas gdzie taki procent pozostanie na stadionie. Świętowanie z piłkarzami dopiero na rynku. Myślę że by to zrozumieli a o sprawie byłoby głośno.
Szkoda że nawet to forum upadło i praktycznie każdy kto miał coś do przekazania już jest zbanowany albo olał to i młodzież uczy się kibicowania w stylu flamengisty.

Wchodzę na forum - po dniu nieobecności - i co widzę?

Zamiast cieszyć się fetą mistrzowską, kibice Wisły obrzucają się błotem. Na własnym forum.

Oczywiście przy okazji dostaje się mojej skromnej osobie, mimo że w tej dyskusji w ogóle nie wziąłem udziału. Do tego okazuje się, że wylansowałem pewien "styl kibicowania". Niezłe

To jest żenujące. Robicie z Wisły i jej kibiców pośmiewisko na całą Polskę.

Zamykam ten wątek. Ludzie, idźcie się spotkać z rodziną na niedzielnym obiedzie, potem wyskoczcie na piwo i przyjdźcie się bawić na stadionie i na mistrzowskiej fecie. Przestańcie natomiast wypisywać bzdury w internecie.

A jeśli chodzi o doping. Warto zachować się ROZSĄDNIE. To jest MECZ O NIC. Mamy zapewniony tytuł. Jeśli ruchowi ultras tak strasznie zależy na proteście (to i tak nic nie da, ale to już moje zdanie) - to akurat dzisiaj można zrobić przyjazny gest. Stać nas na to. W dniu wielkiego, wiślackiego święta naprawdę można trochę odpuścić, poszanować innych kibiców.

W tym dniu wypadałoby się nie kłócić.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 29.05.2011, 22:49
7 kotów napisał(a):Wyświetl post
Takie koszulki i teksty to obraza Białorusinów. Porównywanie sytuacji na pilkarskich stadionach (Sic!) a w panstwie gdzie w śpiączke wysyła sie opozycjonistow jest nienormalne i niemoralne.
Trzeba znać umiar.
Odpowiadam tutaj:

http://i54.tinypic.com/34yb51h.jpg

Opis:

Chełmianka-Avia.
awantura na dworcu sprowokowana przez psy (ganiają nas i biją pałami) i chłopak przyjął strzał z 2-3 metrów z gładkolufowej w twarz. 48 szwów, strata kilkukanstu zębów. psy napisały w notatce służbowej, że schylał się po kamień to dostał co jest kłamstwem
. rekordzista z Avii zebrał 15 pocisków, w tym 2 w głowę, jeden w krtań.

7 kotow skomentujesz?! Chociaz nie, nie komentuj, zachowaj glupoty dla siebie.
Odpowiedz cytując
Football Sorceress
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 29.05.2011, 23:12
Otwarto temat, więc przenoszę:
http://sport.interia.pl/galerie/gale...uze,1465144,12 Ivan Djurdević w koszulce protestacyjnej
http://www.youtube.com/watch?v=n7PUKM-ICl0 race Lecha
http://www.youtube.com/watch?v=zy3FR...youtu.be&t=45s race Lechii
http://www.wykop.pl/artykul/760201/1...bior-slimakow/ wyjazd Chrobrego Głogów "na ślimaki"
Odpowiedz cytując
zdzichu411
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 29.05.2011, 23:42
studio, ja skomentuje. Ten mecz był 2 miesiące temu prawie (3 kwietnia) a info wychodzi dopiero dziś. Coś tu nie gra, bynajmniej nie tylko data. Jak dla mnie ktoś zrobił niezłą akcję antypolicyjną, z jakimś wygrzebanym zdjęciem nie wiadomo skąd. Gdyby tak było, wiedzielibyśmy o tym niedługo po meczu, 3 kwietnia, a nie dziś?
Ostatnio edytowane przez zdzichu411 : 30.05.2011 o godz. 01:13.
Odpowiedz cytując
zuls
Banita

Od: 11.2010

Stary 30.05.2011, 02:30
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
Posłużę się Legią w kontekście walki z premierem.

Jak wiadomo iti (tvn, onet itp) do tej pory trzymało z PO. Protest na Legii= mniej przychodzących kibiców (co było widać już na meczu z Wisłą). Uderza to w kieszeń nikogo innego, jak Waltera (właściciela iti). Iti nienawidzę, żeby nie było, ale wg mnie w tej sprawie mogą sporo zadziałać. Niech Tusk wkurzy Waltera, ale tak na serio. Jedno słowo Waltera i tvn z proPO staje się antyPO. Kogo to zaboli? Tuska i jego świtę. Już ostatnio w programie Kawa na ławę goście ostro jechali po Platformie, a to może być dopiero początek lawiny.

Dlatego sądzę, że brak dopingu (jako pierwszy krok protestu) może pokazać, czy będzie się coś działo ciekawego.

Podobnie Solorz (polsat) i jego Śląsk.
Jazdy w WSI24 po PO wiązałbym raczej ze sprawami grubszego kalibru, niż interes klubu Legia czy wojenka kibiców z rządem.

Kluby sportowe to dla Waltera i Solorza tylko odskocznia, rozrywka w przerwach od robienia biznesu. Przecież kluby w Polsce nie są dochodowym interesem. Co innego, gdyby rząd pragnął zamknąć usta TVNowi czy Polsatowi.

Owszem, Tusk może zajść za skórę Walterowi czy Solorzowi ale nie liczyłbym na to że to akurat sprawa kibiców będzie powodem do "zmiany wajchy" w mediach. Nie bądźmy naiwni. Jeśli już koncerny medialne obrócą się przeciw Tuskowi to tylko dlatego że będą trwały przygotowania do spopularyzowania i zamontowania nowej władzy. Bez jakiegoś jasnego sygnału pochodzącego z obszarów grubszych interesów politycznych i gospodarczych - media nikogo nie obalą, przynajmniej te w Polsce.

Zresztą TVN też nie jest bez winy, przecież to oni mieli prawo do nagrań z zatrzymania członków Wiary Lecha, mają na koncie mnóstwo antykibolskich reportaży. Taka polityka przynosi Walterowi zdecydowanie więcej korzyści, 90% społeczeństwa te reportaże łyka, media mają z tego widownię. Budowanie strachu to zdecydowanie lepszy interes, niż topienie dziesiątek milionów w Legii.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 30.05.2011 o godz. 08:22.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 30.05.2011, 11:11
studio napisał(a):Wyświetl post
Odpowiadam tutaj:

http://i54.tinypic.com/34yb51h.jpg

Opis:

Chełmianka-Avia.
awantura na dworcu sprowokowana przez psy (ganiają nas i biją pałami) i chłopak przyjął strzał z 2-3 metrów z gładkolufowej w twarz. 48 szwów, strata kilkukanstu zębów. psy napisały w notatce służbowej, że schylał się po kamień to dostał co jest kłamstwem
. rekordzista z Avii zebrał 15 pocisków, w tym 2 w głowę, jeden w krtań.

7 kotow skomentujesz?! Chociaz nie, nie komentuj, zachowaj glupoty dla siebie.
ja pozwole sobie skomentować Twoj wpis

źródłem twojej wiedzy jest to co wyczytasz na kibice.net

dziękuje
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.05.2011, 16:50
http://babol.pl/kat,1025465,title,Ki...3&ticaid=5c659

nieźle donek działa w całej europie hehhehehe
Borinho
Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 31.05.2011, 10:58
http://wpolityce.pl/view/12732/_Lita...ultywowac.html

Polecam wywiad z "LITAREM" chłop wyważanie mówi.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 31.05.2011, 18:06
Przed chwilą w tv mówili, że w związku z wprowadzoną ustawą policja wraca na stadiony itp. Moją uwagę zwróciła wypowiedź, iż policjanci na meczach będą wystawiali mandaty, np. 2000 zł za zmianę sektora?
Może to ktoś potwierdzić? Czy dziennikarzyny coś przeinaczyły.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 31.05.2011, 18:47
Eternit napisał(a):Wyświetl post
Przed chwilą w tv mówili, że w związku z wprowadzoną ustawą policja wraca na stadiony itp. Moją uwagę zwróciła wypowiedź, iż policjanci na meczach będą wystawiali mandaty, np. 2000 zł za zmianę sektora?
Może to ktoś potwierdzić? Czy dziennikarzyny coś przeinaczyły.
Na pewno będą mogli wystawiać mandaty a za co i ile to nie wiem
Odpowiedz cytując
alterego
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 31.05.2011, 19:06
Też to słyszałam .Co więc jak stjułard każe Ci zająć swoje miejsce (to z biletu) a Ty powiesz, żeby sp....ł to Cię zamkną w celi na stadionie.

Skończyło się kibicowanie.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 31.05.2011, 19:06
a ma ktoś może jakiś artykuł na ten temat?
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 31.05.2011, 19:09
alterego napisał(a):Wyświetl post
Też to słyszałam .Co więc jak stjułard każe Ci zająć swoje miejsce (to z biletu) a Ty powiesz, żeby sp....ł to Cię zamkną w celi na stadionie.

Skończyło się kibicowanie.
Jakiej kur*a celi? Gdzie niby ta cela? W podziemiach? A tam pewnie aligatory i gremliny...

masakra co się w tym kraju dzieje...
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 31.05.2011, 19:12
Proud napisał(a):Wyświetl post
Jakiej kur*a celi? Gdzie niby ta cela? W podziemiach? A tam pewnie aligatory i gremliny...

masakra co się w tym kraju dzieje...
też słyszałem o natychmiastowym zamykaniu tych złych, niegodnych, paskudnych, złoczyńców w celach na stadionie. Jak będziecie szli na następny mecz to żegnajcie się z rodziną bo nie wiadomo czy wrócicie.
I
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 31.05.2011, 19:14
Cytat:
Rząd przyjął projekty ustaw o bezpieczeństwie imprez masowych oraz o zapewnieniu bezpieczeństwa w związku z organizacją Euro 2012. Premier Donald Tusk powiedział, że jest przekonany, iż bezpieczeństwo na stadionach zostanie zapewnione w sposób konsekwentny i trwały.
- Mam nadzieję, że to zakończy debatę na temat tego, czy państwo powinno egzekwować bezpieczeństwo fizyczne i materialne obywateli oraz instytucji, czy też powinno, tak jak to było do niedawna, pozwalać na wszystko chuliganom i przestępcom stadionowym. Ostatnie tygodnie pokazały, że konsekwentne działanie może przynieść pożądane efekty. Musi być tylko trwałe, permanentne i jestem przekonany, że takie będzie - powiedział we wtorek Tusk na konferencji prasowej po posiedzeniu rządu.

Dodał, że rząd szukał propozycji zmian, które ułatwią działania policji i wymiaru sprawiedliwości w sytuacjach, kiedy będzie dochodziło do wykroczeń lub przestępstw podczas lub w związku z imprezami masowymi. - Wolałbym, żebyśmy jako państwo bardzo precyzyjnie wyłapywali tych, którzy są stadionowymi chuliganami i przestępcami po to, żeby wszyscy pozostali mogli spokojnie czy gorąco, zależnie od temperamentu, dopingować swojej drużynie, ale bez zagrożenia dla zdrowia i życia i bez dużych strat materialnych - mówił Tusk.

Zapowiedział, że osoby, które naruszą prawo w trakcie imprezy sportowej, będą karane w trybie administracyjnym. Pseudokibica, który popełni wykroczenie, policja będzie mogła ukarać mandatem - w wysokości 2 tys. zł (w przypadku posiadania niebezpiecznych narzędzi - 3 tys.) - już na miejscu zdarzenia. - To zwiększy także nieuchronność i szybkość kary - powiedział Tusk.

Premier powtórzył, że jeśli zajdzie taka potrzeba, wojewodowie będą zamykać stadiony ze względu na brak możliwości zapewnienia bezpieczeństwa. - Wojewoda będzie w tej ustawie wskazany jako instytucja, która będzie miała jednoznaczne prawo, na wniosek policji, do tego typu rozstrzygnięcia, tak żeby nie budziło to żadnych wątpliwości o charakterze prawnym. Naszym zdaniem dzisiaj także takich wątpliwości nie ma, ale chcemy ułatwić te procedury. Chodzi tu o możliwość przerwania imprezy masowej przez wojewodę lub osobę przez niego upoważnioną w przypadku, kiedy dochodzi do groźnych sytuacji w trakcie imprezy masowej - wyjaśnił Tusk.

Premier podkreślił, że jeśli kluby piłkarskie nie wprowadzą zintegrowanego systemu identyfikacji kibiców, to ich stadiony nie będą dopuszczane do rozgrywek. - Liczymy na to, że Ekstraklasa i Polski Związek Piłki Nożnej dzięki temu dojdą dużo szybciej do porozumienia w sprawie tego, kto będzie odpowiedzialny za instalację tej sieci monitorującej na wszystkich stadionach klubów, które będą w lidze zawodowej uczestniczyły - powiedział Tusk.

Szef rządu ma nadzieję, że Sejm przyjmie projekt zmian dotyczących m.in. bezpieczeństwa na Euro 2012 jeszcze przed nowym sezonem piłkarskim. Poinformował również, że rozmawiał w tej sprawie z marszałkiem Sejmu Grzegorzem Schetyną i - jak zapowiedział - projekt na pewno przejdzie drogę legislacyjną do końca kadencji.

Premier dodał również, że podjęto decyzję o powrocie policjantów na stadiony (nadal jednak za bezpieczeństwo imprezy odpowiada jej organizator - dop. PAP). - To policja decyduje, w jakiej ilości, ale ma to być ilość wystarczająca, by w razie niepokojących zdarzeń móc natychmiast interweniować. Interwencja będzie oznaczać też przerwanie imprezy masowej, bez możliwości jej wznowienia. Mówiąc wprost - jeśli miałby miejsce burda na stadionie, policja będzie działała, a wojewoda przerwie imprezę (mecz) i nie zostanie ona wznowiona - wyjaśniał premier.

Jak dodał, ta zasada - obecność policjantów na stadionie - będzie obowiązywać dopóty, dopóki na stadionach nie zostaną przyjęte pewne reguły, związane z zachowaniem się kibiców.

źródło: PAP
http://www.90minut.pl/news/158/news1...tadionach.html

Jak ktoś chce się bardziej zagłębić w temacie
http://www.premier.gov.pl/rzad/proje...ie_ustaw,6673/

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/2/..._przyjety.html

min.

- W przepisach zapisano także, że kto w miejscu i czasie trwania masowej imprezy sportowej/meczu piłki nożnej działa tak, aby uniemożliwić rozpoznanie osoby – będzie zagrożony karą ograniczenia wolności albo grzywny.

- Bardzo ważnym rozwiązaniem jest wprowadzenie tzw. rozprawy odmiejscowionej. Oznacza to, że ujętego sprawcy nie trzeba będzie doprowadzać do sądu, jeśli np. na stadionie będzie miał zagwarantowane uczestnictwo we wszystkich czynnościach sądowych (np. składanie wyjaśnień). Rozprawy odmiejscowione muszą być prowadzone z wykorzystaniem urządzeń gwarantujących przesyłanie na odległość obrazu i dźwięku do dyżurującego sędziego w budynku sądu.

-
Wprowadzono zasadę, która umożliwi w trybie administracyjnym karanie osób, które naruszają prawo w czasie imprezy sportowej. Takie rozwiązanie zwiększy także nieuchronność kary oraz jej szybkość. Chodzi o to, aby w postępowaniu mandatowym tak jak jest to na przykład przy wykroczeniach drogowych, ukarać grzywną w wysokości
2 tys. zł.
Grzywna w takiej wysokości będzie mogła być nałożona za takie wykroczenia jak na przykład: przebywanie w innym sektorze niż jest to wskazane na bilecie, niewykonanie polecenia służb porządkowych wydanego na podstawie ustawy lub regulaminu, przebywanie w miejscu nie przeznaczonym dla publiczności, niewykonanie polecenia policji lub żandarmerii na imprezie masowej, uniemożliwienie rozpoznania osoby tj. celowe zakrywanie twarzy w trakcie popełnienia wykroczenia lub przestępstwa, wnoszenie lub posiadanie na imprezie masowej alkoholu wbrew przepisom.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 31.05.2011 o godz. 19:26.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 31.05.2011, 19:19
Cytat:
też słyszałem o natychmiastowym zamykaniu tych złych, niegodnych, paskudnych, złoczyńców w celach na stadionie.
To teraz powiedzenie stadion moj dom nabiera glebszego znaczenia
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Stary 31.05.2011, 19:41
jest także dobra wiadomość dla zwykłych kibiców - premier Donald Tusk zapowiedział możliwość sprzedaży niskoprocentowego piwa na stadionach. Przepis będzie obowiązywał na stałe, a nie tylko na Euro 2012, jak wcześniej zapowiadano. Szef rządu w ten sposób chce uniknąć hipokryzji - jego zdaniem w lożach dla VIP-ów jest pełen asortyment napojów, a dla zwykłych ludzi jest woda mineralna. Premier jako bywalec stadionów sam zauważył, że kibice i tak omijają zakaz wnoszenia piwa na mecze - piją przed wejściem na stadion. "Wlewają w siebie duże ilości alkoholu, co oznacza legalne wniesienie tego alkoholu na stadion, a następnie coraz lepszy nastrój wraz z upływem czasu" - powiedział Donald Tusk.

on wie o czy mówi !! zapomniał wół jak cielęciem był
a za przyjście do sejmu na.......onym to jaka kara?
a najebanym składać kwiaty zamordowanym to ile trzeba zapłacić?
a nadupconym opowiadać o swoich umiejętnościach (coś tam coś tam umiem) to ile się należy?
a ćpać w środku miasta i chlać na chodniku to mandat będzie?

za to samo co się zrobi na stadionie w "normalnym życiu" najwyżej dostaniesz upomnienie albo 50zł mandat ale stadion to stadion 2koła muszą być !!
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 31.05.2011, 20:01
Ciekawe co sobie myślą teraz osoby, które twierdziły, że latem Tusk i ekipa zapomną o tej całej aferze stadionowej. Będziemy mieli Europę pełną gębą, a może nawet "lepiej".
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów