|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
![]() ![]() |
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
|
lubiCIE - czyli kto ?
katomoderatorzy jak pan_prymas ? ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
"Basically ... out of all the ridiculous religion stories which are greatly, wonderfully ridiculous—the silliest one I've ever heard is, 'Yeah ... there's this big giant universe and it's expanding, it's all gonna collapse on itself and we're all just here just 'cause ... just 'cause'. That, to me, is the most ridiculous explanation ever." ![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
![]() Tiramisu napisał(a):
Podsumowanie tematu, nic dodać, nic ująć. Niestety nie wszyscy potrafią to przyznać. ![]()
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem. Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata, Żeby z Tobą zostać na calutkie lata.... |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co więcej- wszyscy za to uważają się za wspaniałych historyków, filozofów i uczonych.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
|
Wszystko co napisałaś jest dobrze ujęte ale całokształt całego posta psuje ten fragment powyżej.
Jeśli myślisz że jest inaczej to po prostu sama mydlisz sobie oczy. Według mnie coś takiego jest gorsze od ateizmu bo taki człowiek stawia sprawę jasno: Niewierze i dowidzenia. Ty zaś wierzysz ale nie stać Cię na poświecenie w tym wypadku pójście przynajmniej raz w tygodniu do kościoła. To podobnie jak "kibic" wielki fanatyk który mieszka 50 metrów od stadionu, jest zdeklarowanym kibicem danej drużyny a nie był na żadnym meczu w sezonie, bo jakoś czasu nie miał czy się mu nie chciało. Reasumując wygląda mi to tak że wiara kogoś kto nie chodzi do kościoła i wykręca się tysiącami innych powodów jest tak duża jak miłość tego kibica do klubu o którym pisałem wyżej. ![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Bóg jest podobno wszechobecny, więc jaka jest różnica czy się jest z nim siedząc przed tv czy w kościele?
![]()
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem. Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata, Żeby z Tobą zostać na calutkie lata.... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
"Jam niegdyś był w grzechach zgubiony,
Nie członek Kościoła, lecz trup; Lecz Chrystusa za grzech mój zraniony, Swym grobem zastąpił mój grób." "Kościół to nie tylko dom z kamieni i złota. Kościół żywy i prawdziwy, to jest serc wspólnota." Podoba mi się ten temat, mimo wielu kłótni w nim, gdyż zauważam wielu ludzi czujących w myśl słów przeze mnie pogrubionych. ![]()
...nieczytelny...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przeczytaj Pismo Święte a nóż się dowiesz.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Romy S. napisał(a):
To serca, czy chodzienie do kościoła, odstanie 45 minut i rzucenie na tacę? ![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
i nadal nie rozumiesz...(nie rozumiesz cytatu który zapodał Romy S.)
ta dyskusja nie ma sensu...widzisz uher, dla Ciebie ludzie chodzą do kościoła odstać swoje, posłuchać księdza, dać na tacę...ale ja np chodzę do Kościoła, bo czuję taką wewnętrzną potrzebę...i tego nie da się wytłumaczyć. Na tacę nie daję. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czemu? ![]()
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Dobre, dobra. Zamiast na biedne dzieci, zamiast na głodujących, bezdomnych, niepełnosprawnych, kasa z podatków idzie na jakąś Świątynie Opatrzności Bożej w Warszawie! Co za kraj. Co za ludzie że na to pozwalają i nie sprzeciwiają się temu.
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 13.05.2009 o godz. 18:07.
![]() |
|
|
|
miszcz ortografji
Od: 04.2004
Offline |
|
|
uher drogi kolego po szalu. Sprowadzasz dyskusję na bardzo niski poziom, ponieważ albo nie chcesz zrozumieć albo robisz to specjalnie i prowadzisz dyskusję na temat kleru i całej otoczki ziemskiej zamiast na temat istnienia bytu określanego mianem boga.
Często się zdarza że ludzie wierzący nie akceptują formuły stricte katolickiej, rygorystycznej i nie pragmatycznej, jednak czują się przynależni do tego kręgu kulturowego wierząc w Boga, a odrzucając celebracje w kościołach. Jednak wierzą. Ja chciałbym się dowiedzieć czemu Ty nie wierzysz. Jeżeli powiesz że: " Nie wierzę bo Boga nie ma" to uzasadnij dlaczego go nie ma. Tak to inaczej nic nie wskórasz. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
W Polsce 90% ludzi jest chrześcijanami, katolików jest znacznie mniej. Niestety w naszej świadomości istnieje znak równości, między tymi pojęciami... Dlatego wiele osób deklaruje "katolicyzm", mimo że nie mają z tym wiele wspólnego... Wierzą w to co jest pisane w Piśmie Świętym, próbują przestrzegać przykazań i tyle... We wszytkie przykazania kościelne, jakieś różańce, tajemnice, spowiedzi, posty itd itp - już nie. Sam znam wiele takich osób...
Po prostu nie wierze, bo moi rodzice nie potrafili zrobić mi skutecznego prania mózgu za młodu...Rzuciłbyś cytatem z PŚ (w końcu to ty je regularnie czytasz, ja już dawno nie czytałem), odnośnie chodzenia do kościoła w niedziele.
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 13.05.2009 o godz. 18:27.
![]()
Ddf
|
||
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
Porównanie wiary do kibicowania jakoś średnio mi leży.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 13.05.2009 o godz. 18:29.
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
a po co wspólnie je się obiad? a dlaczego obchodzisz ważne dla Ciebie rocznice? no i dlaczego na święto czy egzamin ubierasz garnitur? ![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W tym cytacie nie chodzi akurat konkretnie o niedziele ale ogólnie o msze św. I nie trzeba regularnie czytać Pisma Świętego żeby odszukać w nim fragmenty dotyczące kościoła. Taki sposób porównania mi wpadł do głowy żeby Ci jakoś zobrazować to, zaznaczam z mojego punktu widzenia. I bardzo dobrze, grunt to żebyś ty się dobrze z tym czuła. Lecz pisząc swoje odczucia na forum musisz liczyć się że ktoś może je komentować. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
. Poszukuję . Liczę się,, A nóż jakiś komentarz coś wniesie ciekawego i da do myślenia .![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pozdrawiam. ![]()
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Ja myslalem ze w tym temacie rozkminiamy glownie dzialanosc Kosciola ,a nie jakies dogmaty wiary i cytaty z Biblii,bo w ten sposob sie troche miesza wszystko ze soba
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Przeczytaj sobie post założyciela tematu. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Do kościoła nie chodzę. Istnienia Boga nie wykluczam. Staram się nie oceniać ludzi po tym w co wierzą tylko po tym co czynią. Po prostu staram się żyć zgodnie z własnym sumieniem, nie da się ukryć, że "moje" przykazania pokrywają się w dużej mierze z tymi katolickimi(oczywiście poza tymi które mówią o wierze w Boga). Z moich obserwacji wynika, że większość katolików nie próbuje nawet żyć zgodnie ze swoją wiarą. W końcu zawsze można iść do spowiedzi, bo w końcu rozgrzeszenie od księdza dostanie + oczywiście parę zdrowasiek i ma spokój. Po czym nie wyciąga z tego żadnych wniosków.
Jeszcze jedna sprawa, która mnie nurtuje, to już apropo działalności kościoła. W jakim celu chrzci się noworodki? Czemu tak młody człowiek, który nie jest jeszcze niczego świadomy jest skazywany na życie w duchu katolickim? Niby ma "zmyć" z człowieka grzech pierworodny, tylko czemu to dziecko jest winne? Czy karanie człowieka za czyn kogoś zupełnie innego jest normalne ?
Ostatnio edytowane przez * : 13.05.2009 o godz. 19:59.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
[QUOTE=*;726946Jeszcze jedna sprawa, która mnie nurtuje, to już apropo działalności kościoła. W jakim celu chrzci się noworodki? Czemu tak młody człowiek, który nie jest jeszcze niczego świadomy jest skazywany na życie w duchu katolickim? Niby ma "zmyć" z człowieka grzech pierworodny, tylko czemu to dziecko jest winne? Czy karanie człowieka za czyn kogoś zupełnie innego jest normalne ?[/QUOTE]
To jest tak zwana przymusowa rekrutacja |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Co temat to AS82 się co raz bardziej ośmiesza... niesamowite....
![]() KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja tu nie widzę osmieszania tylko szczerą prawdę.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
||
W obrządku rzymskokatolickim ochrzczonych jest 34,158,305 obywateli RP, co stanowi około 89% populacji. W Polsce praktykuje 40,4% wszystkich wierzących i jest to po Malcie najwyższy wskaźnik w Europie, przy czym w latach osiemdziesiątych praktykowało prawie 55%. Kościół greckokatolicki liczy 53 tys. wiernych, Kościół ormiańskokatolicki 5 tys., Kościół neounicki 195 osób. Z tradycji katolickiej wywodzi się starokatolicyzm, do którego należy 45 tys. wiernych (Kościół Starokatolicki Mariawitów – 23 670 wiernych, Kościół Polskokatolicki – 19 137 wiernych, Kościół Katolicki Mariawitów – 2 230 wiernych, Kościół Starokatolicki w RP - 475 wiernych, Polski Narodowy Katolicki Kościół - 450 wiernych, Reformowany Kościół Katolicki - 70 wiernych). Obok starokatolików działalność prowadzą grupy tradycjonalistów katolickich: lefebrystów i sedewakantystów. Prawosławni: Wspólnoty tradycji prawosławnej liczą ponad pół miliona wiernych (Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny – 506,8 tys., Wschodni Kościół Staroobrzędowców w RP – 440 osób). W Polsce mieszkają także przedstawiciele Kościoła koptyjskiego. Protestanci: Do protestantyzmu przyznaje się prawie 150 tysięcy wiernych: Kościół Ewangelicko-Augsburski – 77,5 tys., Kościół Zielonoświątkowy – 20,890 tys., Kościół Adwentystów Dnia Siódmego – 9,488 tys., Wspólnota Kościołów Chrystusowych w RP – 5,527 tys., Kościół Nowoapostolski w Polsce – 5,076 tys., Kościół Chrześcijan Baptystów – 4,688 tys., Kościół Ewangelicko-Metodystyczny – 4,420 tys., Kościół Ewangelicko-Reformowany – 3,550 tys., Kościół Wolnych Chrześcijan – 2,987 tys., Kościół Chrystusowy – 2,952 tys., Kościół Boży w Chrystusie – 2,901 tys. oraz Kościół Ewangelicznych Chrześcijan – 2,1 tys. Wikipedia.pl
![]()
To mi się podoba. 2000 lat Chrześcijaństwa drży w posadach. ![]() Wierzysz, że źródłem całego zła jest Kościół Katolicki, i to tej ideologii dorabiasz na bieżąco teorię. To jest na prawdę zabawne jak ktoś "rzuca wyzwanie" wierze za którą ludzie oddają dobrowolnie życie. To co piszesz jest tak samo żenujące jak Borusewicz czy Komorowski krytykujący Benedykta XVI za coś tam. To się z grubsza nazywa pychą. |
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ale Ci pojechał
![]() Jeszcze pewnie gniewem, lenistwem i nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu? Takie dane to o dupę rozbić. Ochrzczony nie równa się wierzący. Niby w jaki sposób obliczyli liczbę praktykujących? Liczyli skrupulatnie na coniedzielnych spotkaniach sekty?
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 13.05.2009 o godz. 20:58.
![]() |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
Liczyli skrupulatnie osoby wchodzące na msze do kościoła. ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|