The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pirat.z.karaibow
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.05.2009, 15:12
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
wyłapałes bład 100pkt dla ciebie. Tylko dalej nie rozumiesz o czym jest dyskusja i czym jest kwestia wiary. Nie wiesz też czym jest ateizm. A potrafisz tylko obśmiać.
niezła sobie wystawiłes cenzurkę

Ja do ateistów nic nie mam, nie znosze tylko dzieci, które mają sie za ateistów "bo kościół.."

prosze, nie odpisuj.
Odpiszę bo lubię. Możesz nawet zbanować jak sobie życzysz, przecież tak bardzo to lubicie robić

Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 13.05.2009, 15:26
lubiCIE - czyli kto ?

katomoderatorzy jak pan_prymas ?
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 13.05.2009, 15:28
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Trzeba być dzieckiem żeby wierzyć. Bo dziecko nie potrafi przejrzeć na oczy i zauważyć że ktoś nim manipuluje.
Zacytuję Trey'a Parker'a, głównego twórce South Parku:

"Basically ... out of all the ridiculous religion stories which are greatly, wonderfully ridiculous—the silliest one I've ever heard is, 'Yeah ... there's this big giant universe and it's expanding, it's all gonna collapse on itself and we're all just here just 'cause ... just 'cause'. That, to me, is the most ridiculous explanation ever."
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 13.05.2009, 15:46
shad napisał(a):Wyświetl post
Zacytuję Trey'a Parker'a, głównego twórce South Parku:

"Basically ... out of all the ridiculous religion stories which are greatly, wonderfully ridiculous—the silliest one I've ever heard is, 'Yeah ... there's this big giant universe and it's expanding, it's all gonna collapse on itself and we're all just here just 'cause ... just 'cause'. That, to me, is the most ridiculous explanation ever."

Tiramisu napisał(a):
I wiesz dlaczego w wielu przypadkach tak wyglądają te rozmowy? Ano dlatego, że jak ktoś wierzy to go nie interesują naukowe rewelacje.. Trudno więc o nich dyskutować. Tobie jest łatwo, bo masz "dowody", wierzący ich nie ma, bo wiara to nie nauka. A człowiek jest zbyt malutki, by zrozumieć Boga,, Człowiek sobie myśli po swojemu, a Bóg się może z tej małpy śmieje. Tak naprawdę czy Bóg jest czy go nie ma przekonamy się wtedy, kiedy już z żywymi nie będzie można wymienić poglądów. I to jest tylko pewne,, Choć,, Kto wie co jest .

Podsumowanie tematu, nic dodać, nic ująć. Niestety nie wszyscy potrafią to przyznać.
Rzeki przepłynąłem, góry pokonałem,
Wielkim lasem szedłem, nocy nie przespałem.
Żeby Ciebie spotkać w małym kącie świata,
Żeby z Tobą zostać na calutkie lata....
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Stary 13.05.2009, 15:49
uher napisał(a):Wyświetl post
Podsumowanie tematu, nic dodać, nic ująć. Niestety nie wszyscy potrafią to przyznać.
Co więcej- wszyscy za to uważają się za wspaniałych historyków, filozofów i uczonych.

Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 13.05.2009, 16:33
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Czy chodzę? Nie, nie chodzę
Wszystko co napisałaś jest dobrze ujęte ale całokształt całego posta psuje ten fragment powyżej.

Na pewno to nie jest tak, że albo chodzisz i wierzysz, albo nie chodzisz i nie wierzysz.
Dokładnie to jest tak!
Jeśli myślisz że jest inaczej to po prostu sama mydlisz sobie oczy. Według mnie coś takiego jest gorsze od ateizmu bo taki człowiek stawia sprawę jasno: Niewierze i dowidzenia.
Ty zaś wierzysz ale nie stać Cię na poświecenie w tym wypadku pójście przynajmniej raz w tygodniu do kościoła.
To podobnie jak "kibic" wielki fanatyk który mieszka 50 metrów od stadionu, jest zdeklarowanym kibicem danej drużyny a nie był na żadnym meczu w sezonie, bo jakoś czasu nie miał czy się mu nie chciało.

Reasumując wygląda mi to tak że wiara kogoś kto nie chodzi do kościoła i wykręca się tysiącami innych powodów jest tak duża jak miłość tego kibica do klubu o którym pisałem wyżej.
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"

Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 13.05.2009, 16:53
Bóg jest podobno wszechobecny, więc jaka jest różnica czy się jest z nim siedząc przed tv czy w kościele?
Odpowiedz cytując
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.05.2009, 16:56
"Jam niegdyś był w grzechach zgubiony,
Nie członek Kościoła, lecz trup;
Lecz Chrystusa za grzech mój zraniony,
Swym grobem zastąpił mój grób."

"Kościół to nie tylko dom z kamieni i złota.
Kościół żywy i prawdziwy, to jest serc wspólnota."

Podoba mi się ten temat, mimo wielu kłótni w nim, gdyż zauważam wielu ludzi czujących w myśl słów przeze mnie pogrubionych.
...nieczytelny...
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 13.05.2009, 16:57
Bóg jest podobno wszechobecny, więc jaka jest różnica czy się jest z nim siedząc przed tv czy w kościele?
Przeczytaj Pismo Święte a nóż się dowiesz.

Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 13.05.2009, 17:04
WzT napisał(a):Wyświetl post

Romy S. napisał(a):
"Kościół to nie tylko dom z kamieni i złota.
Kościół żywy i prawdziwy, to jest serc wspólnota."

To serca, czy chodzienie do kościoła, odstanie 45 minut i rzucenie na tacę?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.05.2009, 17:36
To serca, czy chodzienie do kościoła, odstanie 45 minut i rzucenie na tacę?
i nadal nie rozumiesz...(nie rozumiesz cytatu który zapodał Romy S.)

ta dyskusja nie ma sensu...widzisz uher, dla Ciebie ludzie chodzą do kościoła odstać swoje, posłuchać księdza, dać na tacę...ale ja np chodzę do Kościoła, bo czuję taką wewnętrzną potrzebę...i tego nie da się wytłumaczyć. Na tacę nie daję.
Odpowiedz cytując
uher
Senior Member

Stary 13.05.2009, 17:41
Proud napisał(a):Wyświetl post
ta dyskusja nie ma sensu...widzisz uher, dla Ciebie ludzie chodzą do kościoła odstać swoje, posłuchać księdza, dać na tacę...
Zdarza się, tego nie rozumiem.

ale ja np chodzę do Kościoła, bo czuję taką wewnętrzną potrzebę...i tego nie da się wytłumaczyć.
Zdarza się, to rozumiem.

Na tacę nie daję.
Czemu?
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.05.2009, 17:49

Czemu?
Bo uważam że kościół w Polsce powinien działać na takich zasadach jak w Niemczech.
Wtedy, byłaby znacznie zdrowsza atmosfera wokół niego.

Wspieram natomiast Caritas i inne akcje humaniterne, jeśli nadarzy się okazja.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Stary 13.05.2009, 18:02
Bo uważam że kościół w Polsce powinien działać na takich zasadach jak w Niemczech.

Dobre, dobra. Zamiast na biedne dzieci, zamiast na głodujących, bezdomnych, niepełnosprawnych, kasa z podatków idzie na jakąś Świątynie Opatrzności Bożej w Warszawie!

Co za kraj. Co za ludzie że na to pozwalają i nie sprzeciwiają się temu.
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 13.05.2009 o godz. 18:07.

Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 13.05.2009, 18:02
uher drogi kolego po szalu. Sprowadzasz dyskusję na bardzo niski poziom, ponieważ albo nie chcesz zrozumieć albo robisz to specjalnie i prowadzisz dyskusję na temat kleru i całej otoczki ziemskiej zamiast na temat istnienia bytu określanego mianem boga.
Często się zdarza że ludzie wierzący nie akceptują formuły stricte katolickiej, rygorystycznej i nie pragmatycznej, jednak czują się przynależni do tego kręgu kulturowego wierząc w Boga, a odrzucając celebracje w kościołach. Jednak wierzą. Ja chciałbym się dowiedzieć czemu Ty nie wierzysz. Jeżeli powiesz że: " Nie wierzę bo Boga nie ma" to uzasadnij dlaczego go nie ma. Tak to inaczej nic nie wskórasz.
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 13.05.2009, 18:22
Dokładnie to jest tak!
Jeśli myślisz że jest inaczej to po prostu sama mydlisz sobie oczy. Według mnie coś takiego jest gorsze od ateizmu bo taki człowiek stawia sprawę jasno: Niewierze i dowidzenia.
Nie jest tak.

W Polsce 90% ludzi jest chrześcijanami, katolików jest znacznie mniej. Niestety w naszej świadomości istnieje znak równości, między tymi pojęciami... Dlatego wiele osób deklaruje "katolicyzm", mimo że nie mają z tym wiele wspólnego...

Wierzą w to co jest pisane w Piśmie Świętym, próbują przestrzegać przykazań i tyle...

We wszytkie przykazania kościelne, jakieś różańce, tajemnice, spowiedzi, posty itd itp - już nie. Sam znam wiele takich osób...
mcovalski napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli powiesz że: " Nie wierzę bo Boga nie ma" to uzasadnij dlaczego go nie ma.
A wierzysz w Dziadka Mroza? Jeśli nie to uzasadnij to...

Po prostu nie wierze, bo moi rodzice nie potrafili zrobić mi skutecznego prania mózgu za młodu...
Rzuciłbyś cytatem z PŚ (w końcu to ty je regularnie czytasz, ja już dawno nie czytałem), odnośnie chodzenia do kościoła w niedziele.
Ostatnio edytowane przez Konrad. : 13.05.2009 o godz. 18:27.
Ddf
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 13.05.2009, 18:25
Wszystko co napisałaś jest dobrze ujęte ale całokształt całego posta psuje ten fragment powyżej.

Dokładnie to jest tak!
Ty zaś wierzysz ale nie stać Cię na poświecenie w tym wypadku pójście przynajmniej raz w tygodniu do kościoła.
To podobnie jak "kibic" wielki fanatyk który mieszka 50 metrów od stadionu, jest zdeklarowanym kibicem danej drużyny a nie był na żadnym meczu w sezonie, bo jakoś czasu nie miał czy się mu nie chciało.

Reasumując wygląda mi to tak że wiara kogoś kto nie chodzi do kościoła i wykręca się tysiącami innych powodów jest tak duża jak miłość tego kibica do klubu o którym pisałem wyżej.
Zdecydowałam się napisać, że nie chodzę, chociaż nie musiałam. Nie uważam się za lepszą od ateistów, natomiast otwarcie przyznaję, że gdzieś się sama pogubiłam w swojej wierze. Nie mydlę sobie oczu, po co? W jakim celu? Po prostu wierzę, że Bóg istnieje. Moje podejście do tego może być dziwne, ale jednak wierzę. Może nie jestem katoliczką, ale wierzę. Możemy jednak przyjąć, że nie. Nie ma to dla mnie większego znaczenia co myślą o tym inni.
Porównanie wiary do kibicowania jakoś średnio mi leży.
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 13.05.2009 o godz. 18:29.
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 13.05.2009, 18:44
a po co chodzisz z dziewczyną na randki?

a po co wspólnie je się obiad?

a dlaczego obchodzisz ważne dla Ciebie rocznice?

no i dlaczego na święto czy egzamin ubierasz garnitur?
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 13.05.2009, 18:50
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Rzuciłbyś cytatem z PŚ (w końcu to ty je regularnie czytasz, ja już dawno nie czytałem), odnośnie chodzenia do kościoła w niedziele.
"... I wziąwszy chleb, i podziękowawszy, łamał i dawał im mówiąc: To jest ciało moje, które za was daje; to czyńcie na pamiątkę moją..."

W tym cytacie nie chodzi akurat konkretnie o niedziele ale ogólnie o msze św.

I nie trzeba regularnie czytać Pisma Świętego żeby odszukać w nim fragmenty dotyczące kościoła.

Porównanie wiary do kibicowania jakoś średnio mi leży.
Taki sposób porównania mi wpadł do głowy żeby Ci jakoś zobrazować to, zaznaczam z mojego punktu widzenia.

Nie ma to dla mnie większego znaczenia co myślą o tym inni.
I bardzo dobrze, grunt to żebyś ty się dobrze z tym czuła.
Lecz pisząc swoje odczucia na forum musisz liczyć się że ktoś może je komentować.

Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 13.05.2009, 18:53
I bardzo dobrze, grunt to żebyś ty się dobrze z tym czuła.
Lecz pisząc swoje odczucia na forum musisz liczyć się że ktoś może je komentować.
Nie twierdzę, że czuję się z tym dobrze . Poszukuję .
Liczę się,, A nóż jakiś komentarz coś wniesie ciekawego i da do myślenia .
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując
WzT
Senior Member

Stary 13.05.2009, 18:54
Nie twierdzę, że czuję się z tym dobrze . Poszukuję .
Liczę się,, A nóż jakiś komentarz coś wniesie ciekawego i da do myślenia .
I myślę że o to chodzi w tym temacie.
Pozdrawiam.

Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 13.05.2009, 18:54
Ja myslalem ze w tym temacie rozkminiamy glownie dzialanosc Kosciola ,a nie jakies dogmaty wiary i cytaty z Biblii,bo w ten sposob sie troche miesza wszystko ze soba
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 13.05.2009, 19:14
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Ja myslalem ze w tym temacie rozkminiamy glownie dzialanosc Kosciola ,a nie jakies dogmaty wiary i cytaty z Biblii,bo w ten sposob sie troche miesza wszystko ze soba
To źle myślałeś.
Przeczytaj sobie post założyciela tematu.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
*
Member

Od: 04.2005

Stary 13.05.2009, 19:52
Do kościoła nie chodzę. Istnienia Boga nie wykluczam. Staram się nie oceniać ludzi po tym w co wierzą tylko po tym co czynią. Po prostu staram się żyć zgodnie z własnym sumieniem, nie da się ukryć, że "moje" przykazania pokrywają się w dużej mierze z tymi katolickimi(oczywiście poza tymi które mówią o wierze w Boga). Z moich obserwacji wynika, że większość katolików nie próbuje nawet żyć zgodnie ze swoją wiarą. W końcu zawsze można iść do spowiedzi, bo w końcu rozgrzeszenie od księdza dostanie + oczywiście parę zdrowasiek i ma spokój. Po czym nie wyciąga z tego żadnych wniosków.

Jeszcze jedna sprawa, która mnie nurtuje, to już apropo działalności kościoła. W jakim celu chrzci się noworodki? Czemu tak młody człowiek, który nie jest jeszcze niczego świadomy jest skazywany na życie w duchu katolickim? Niby ma "zmyć" z człowieka grzech pierworodny, tylko czemu to dziecko jest winne? Czy karanie człowieka za czyn kogoś zupełnie innego jest normalne ?
Ostatnio edytowane przez * : 13.05.2009 o godz. 19:59.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 13.05.2009, 20:08
[QUOTE=*;726946Jeszcze jedna sprawa, która mnie nurtuje, to już apropo działalności kościoła. W jakim celu chrzci się noworodki? Czemu tak młody człowiek, który nie jest jeszcze niczego świadomy jest skazywany na życie w duchu katolickim? Niby ma "zmyć" z człowieka grzech pierworodny, tylko czemu to dziecko jest winne? Czy karanie człowieka za czyn kogoś zupełnie innego jest normalne ?[/QUOTE]

To jest tak zwana przymusowa rekrutacja Potem mozna powiedziec ze w Polsce jest 95% katolików .Ciekawe ile by bylo procent jakby ludzie mogli swobodnie podejmowac decyzje o chrzscie powiedzmy w wieku 18 lat
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 13.05.2009, 20:37
Co temat to AS82 się co raz bardziej ośmiesza... niesamowite....
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Stary 13.05.2009, 20:39
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Co temat to AS82 się co raz bardziej ośmiesza... niesamowite....
Ja tu nie widzę osmieszania tylko szczerą prawdę.

Odpowiedz cytując
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 13.05.2009, 20:48
Nie jest tak.

W Polsce 90% ludzi jest chrześcijanami, katolików jest znacznie mniej. Niestety w naszej świadomości istnieje znak równości, między tymi pojęciami... Dlatego wiele osób deklaruje "katolicyzm", mimo że nie mają z tym wiele wspólnego....
Katolicy:

W obrządku rzymskokatolickim ochrzczonych jest 34,158,305 obywateli RP, co stanowi około 89% populacji. W Polsce praktykuje 40,4% wszystkich wierzących i jest to po Malcie najwyższy wskaźnik w Europie, przy czym w latach osiemdziesiątych praktykowało prawie 55%.

Kościół greckokatolicki liczy 53 tys. wiernych,
Kościół ormiańskokatolicki 5 tys.,
Kościół neounicki 195 osób. Z tradycji katolickiej wywodzi się starokatolicyzm, do którego należy 45 tys. wiernych (Kościół Starokatolicki Mariawitów – 23 670 wiernych, Kościół Polskokatolicki – 19 137 wiernych,
Kościół Katolicki Mariawitów – 2 230 wiernych,
Kościół Starokatolicki w RP - 475 wiernych,
Polski Narodowy Katolicki Kościół - 450 wiernych,
Reformowany Kościół Katolicki - 70 wiernych).
Obok starokatolików działalność prowadzą grupy tradycjonalistów katolickich: lefebrystów i sedewakantystów.

Prawosławni:

Wspólnoty tradycji prawosławnej liczą ponad pół miliona wiernych (Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny – 506,8 tys.,
Wschodni Kościół Staroobrzędowców w RP – 440 osób).
W Polsce mieszkają także przedstawiciele Kościoła koptyjskiego.

Protestanci:

Do protestantyzmu przyznaje się prawie 150 tysięcy wiernych:
Kościół Ewangelicko-Augsburski – 77,5 tys.,
Kościół Zielonoświątkowy – 20,890 tys.,
Kościół Adwentystów Dnia Siódmego – 9,488 tys.,
Wspólnota Kościołów Chrystusowych w RP – 5,527 tys.,
Kościół Nowoapostolski w Polsce – 5,076 tys.,
Kościół Chrześcijan Baptystów – 4,688 tys.,
Kościół Ewangelicko-Metodystyczny – 4,420 tys.,
Kościół Ewangelicko-Reformowany – 3,550 tys.,
Kościół Wolnych Chrześcijan – 2,987 tys.,
Kościół Chrystusowy – 2,952 tys.,
Kościół Boży w Chrystusie – 2,901 tys. oraz Kościół Ewangelicznych Chrześcijan – 2,1 tys.

Wikipedia.pl

Wierzą w to co jest pisane w Piśmie Świętym, próbują przestrzegać przykazań i tyle....
A to mało?

We wszytkie przykazania kościelne, jakieś różańce, tajemnice, spowiedzi, posty itd itp - już nie. Sam znam wiele takich osób...A wierzysz w Dziadka Mroza? Jeśli nie to uzasadnij to...
Skad wiesz? Znasz "tych wszystkich" ludzi? Po prostu wierzysz, że Boga nie ma, a to znaczy że wierzysz w różne gówna - od przypadku do przypadku. Co akurat sie nadaje.

jakieś różańce..
To mi się podoba. 2000 lat Chrześcijaństwa drży w posadach.

Po prostu nie wierze, bo moi rodzice nie potrafili zrobić mi skutecznego prania mózgu za młodu...
Wierzysz, że źródłem całego zła jest Kościół Katolicki, i to tej ideologii dorabiasz na bieżąco teorię. To jest na prawdę zabawne jak ktoś "rzuca wyzwanie" wierze za którą ludzie oddają dobrowolnie życie. To co piszesz jest tak samo żenujące jak Borusewicz czy Komorowski krytykujący Benedykta XVI za coś tam. To się z grubsza nazywa pychą.
Odpowiedz cytując
pirat.z.karaibow
Senior Member

Stary 13.05.2009, 20:53
Boomcha napisał(a):Wyświetl post
To się z grubsza nazywa pychą.
Ale Ci pojechał

Jeszcze pewnie gniewem, lenistwem i nieumiarkowaniem w jedzeniu i piciu?

Takie dane to o dupę rozbić. Ochrzczony nie równa się wierzący. Niby w jaki sposób obliczyli liczbę praktykujących? Liczyli skrupulatnie na coniedzielnych spotkaniach sekty?
Ostatnio edytowane przez pirat.z.karaibow : 13.05.2009 o godz. 20:58.

Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 13.05.2009, 21:31
pirat.z.karaibow napisał(a):Wyświetl post
Niby w jaki sposób obliczyli liczbę praktykujących? Liczyli skrupulatnie na coniedzielnych spotkaniach sekty?
Nie.
Liczyli skrupulatnie osoby wchodzące na msze do kościoła.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów