The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu?
Uciekać gdzie pieprz rośnie 224 29,20%
Udawać Cudzoziemca 176 22,95%
Wdawac się w przepychanki 153 19,95%
Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić 214 27,90%
Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.11.2011, 20:50
Dziwne, ze spisali Cię bez policji. Jak widziałem że spisywali, a gość dokumentow nie miał to dzwonili na policje, by przyjechali i potwierdzili tożsamość.
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.11.2011, 22:40
_KRIS_ napisał(a):Wyświetl post
czyli generalnie nie beda kombinowac na wlasna reke jaki jest prawdziwy adres tego kogos na "ponagleniu"? nawet jesli dane sie zgadzaja oprocz tego adresu i tej 1 liczby na peselu?
Tego nie gwarantuje, ale ja osobiście bym się już nie przejmował. Kiedyś w podobnej sytuacji podałem dane kogoś innego, wszystkie prawdziwe za wyjątkiem nazwiska panieńskiego matki, bo tego nie wiedziałem. Puścili mnie, ale niestety nie wiem co z tego wynikło bo z typem już od jakiegoś czasu nie utrzymywałem kontaktów.

A na pytanie jak to możliwe że go puścili bez psów?
Zdarza się, jeśli uda się fajnie zbajerować, zero kozaczenia, wytykania im ich dennej roboty itd.
Trzeba zebrać się w sobie i odstawić spektakl grzecznego pasażera, naprawdę bardzo skonfudowanego zaistniałą pierwszy raz w życiu sytuacją. Oni mówią że jedziecie na pętle do psów. Ty, że oczywiście, przecież tak trzeba i że naprawdę strasznie Ci przykro i wstyd. Powinni zmięknąć i wziąść te dane "na gębę".

Mnie za to bardzo interesuje co wyświetla się na ich czytnikach. Mam kartę na 173 i już dwa razy jadąc 179, a odbijając od trasy 173 (np okolice kleparza, czy w drugą stronę zakręcając na Wolę) przy sprawdzaniu odchodzili słysząc tylko "piknięcie" że karta jest aktualna. Albo nie wyświetla im się linia albo na prędkości nie rozróżniają 173 od 179. Jak myślicie?

edit: no i chyba sam sobie odpowiedziałem http://www.kkm.krakow.pl/pl/urzadzen...kontrolerskie/
Powód: warto przeczytać wcześniejsze strony
Ostatnio edytowane przez Pulpet : 05.11.2011 o godz. 22:53.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 05.11.2011, 23:15
_KRIS_ napisał(a):Wyświetl post
czyli generalnie nie beda kombinowac na wlasna reke jaki jest prawdziwy adres tego kogos na "ponagleniu"? nawet jesli dane sie zgadzaja oprocz tego adresu i tej 1 liczby na peselu?
Jedyna szansa żebyś wtopił to jakaś konfrontacja z kanarem, gdzie to też słowo przeciwko słowu - tudzież badanie podpisu przez grafologa ale nie sadzę by ktoś za 100 zeta się na coś takiego zdecydował

Jeśli coś w ogóle przyjdzie to idziesz i mówisz że to nie Ty...jakiś 'życzliwy znajomy' musiał mieć jakąś część Twoich danych i tyle.
Moja znajoma jakiś czas temu podała w ogóle dane 'z dupy' i przeszło, w sensie, obyło się bez policji i w zasadzie tu jest jedyne ryzyko, że podasz fałszywe dane a kanar przytrzyma Cię i zadzwoni po policję.Wtedy problemy mogą być a tak nie sądzę że ktoś będzie kombinował a jeśli coś Ci przyjdzie na właściwy adres, to wtedy będziesz się martwił.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 05.11.2011, 23:17
Pulpet napisał(a):Wyświetl post
Tego nie gwarantuje, ale ja osobiście bym się już nie przejmował. Kiedyś w podobnej sytuacji podałem dane kogoś innego, wszystkie prawdziwe za wyjątkiem nazwiska panieńskiego matki, bo tego nie wiedziałem. Puścili mnie, ale niestety nie wiem co z tego wynikło bo z typem już od jakiegoś czasu nie utrzymywałem kontaktów.

A na pytanie jak to możliwe że go puścili bez psów?
Zdarza się, jeśli uda się fajnie zbajerować, zero kozaczenia, wytykania im ich dennej roboty itd.
Trzeba zebrać się w sobie i odstawić spektakl grzecznego pasażera, naprawdę bardzo skonfudowanego zaistniałą pierwszy raz w życiu sytuacją. Oni mówią że jedziecie na pętle do psów. Ty, że oczywiście, przecież tak trzeba i że naprawdę strasznie Ci przykro i wstyd. Powinni zmięknąć i wziąść te dane "na gębę".

Mnie za to bardzo interesuje co wyświetla się na ich czytnikach. Mam kartę na 173 i już dwa razy jadąc 179, a odbijając od trasy 173 (np okolice kleparza, czy w drugą stronę zakręcając na Wolę) przy sprawdzaniu odchodzili słysząc tylko "piknięcie" że karta jest aktualna. Albo nie wyświetla im się linia albo na prędkości nie rozróżniają 173 od 179. Jak myślicie?

edit: no i chyba sam sobie odpowiedziałem http://www.kkm.krakow.pl/pl/urzadzen...kontrolerskie/
Czyli co? kupujesz na jedną linie i jeździsz na wszystkich? Albo coś nie tak, albo powinienem już iść spać...
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 05.11.2011, 23:20
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
Czyli co? kupujesz na jedną linie i jeździsz na wszystkich? Albo coś nie tak, albo powinienem już iść spać...
Z tego co czytałem możesz jeździć każdą linią która jedzie w danym momencie po tej samej trasie jak ta na którą masz kartę, do tego 1 przystanek może być nie pokrywający się.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Gercu
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.11.2011, 00:00
Ja się spotkałem z inną śmieszną sytuacją.
Wsiadłem do 10tki bez biletu i od razu udałem się do pani motorniczej w celu zakupienia biletu. Niestety miałem całe 2zł, a jak wiadomo studencki godzinny kosztuje 1,80zł. Najpierw pani powiedziała, że trzeba płacić odliczoną kwotą. Ponieważ miałem te 2zł, powiedziałem, że reszty nie trzeba. Pani odrzekła, że nie ma takiej możliwości i ostatecznie biletu mi nie sprzedała

Tego dnia niestety okradłem nasze krakowskie MPK...
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 06.11.2011, 00:01
Gercu napisał(a):Wyświetl post
Ja się spotkałem z inną śmieszną sytuacją.
Wsiadłem do 10tki bez biletu i od razu udałem się do pani motorniczej w celu zakupienia biletu. Niestety miałem całe 2zł, a jak wiadomo studencki godzinny kosztuje 1,80zł. Najpierw pani powiedziała, że trzeba płacić odliczoną kwotą. Ponieważ miałem te 2zł, powiedziałem, że reszty nie trzeba. Pani odrzekła, że nie ma takiej możliwości i ostatecznie biletu mi nie sprzedała

Tego dnia niestety okradłem nasze krakowskie MPK...
To jest już normalne od początku 2011, albo i ciut wcześniej - taką uchwałę podjęła Rada Miasta.
Odpowiedz cytując
Gercu
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 06.11.2011, 00:08
Dla mnie to trochę dziwne. Dobrze, że w większości tramwajów są już automaty.
Odpowiedz cytując
mlody_ale_wierny
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 06.11.2011, 00:10
ale dlaczego, nawet jak nie chcesz reszty te pajace nie sprzedają biletu?

Lance i tak są pajacami ze względu na swoje chamstwo : )
Ostatnio edytowane przez mlody_ale_wierny : 06.11.2011 o godz. 00:36.
HEJ WISŁA KOSZ!!!

Odpowiedz cytując
Cinek1906
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 06.11.2011, 00:15
mlody_ale_wierny napisał(a):Wyświetl post
Łapówka?
FORZA WISŁA
'Gdybym mógł cofnąć czas i pomyśleć nad wyborem, nawet drugi ten raz wybrałbym tą samą droge.'
Odpowiedz cytując
LanceTS
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 06.11.2011, 00:16
mlody_ale_wierny napisał(a):Wyświetl post
Bo nie mogą. Takie jest rozporządzenie, że musi być wyliczona kwota. I to nie zależy od tych "pajaców" tylko od ludzi którzy ustalali te zasady.
Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 06.11.2011, 00:34
Co do wyświetlania linii na czytnikach to ostatnio widziałem przez ramię, że kanar miał jakiś bardziej zaawansowany technicznie wynalazek z większą ilością opcji- co to było nie widziałem.. Nie wydaje mi się, żeby aż tacy tępi byli..
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 06.11.2011, 01:03
Kiedys musieli nacisnac jeden przycisk zeby sie pojawiło na którą linię

A z tą "odliczoną kwotą" to mnie w....iają strasznie... "Może ktoś Panu rozmieni" i chodzę jak żebrak po autobusie, pomimo tego, że mam w portfelu 202 zł. o.O
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
labtec
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 06.11.2011, 01:13
taka uchwała weszła w życie, właśnie po to - żeby mpk krakowskie było sprawniejsze. By kierowcy i motorniczy dojeżdżali na czas na przystanki.

Jak na co drugim przystanku ktoś wchodzi i chce kupić bilet, to kierowca traci czas na wydawanie reszty, na szukanie biletu itd...

Niby to tylko 1 bilet sprzedaje - ale jak na trasie 15 osób tak chce kupić bilet, to pojawią się spóźnienia.

Jasne - masz 2 zł na bilet - 20 gr. dla kierowcy.
Nie weźmie nawet jakby chciał.

Ta uchwała ma też na celu zmuszenie pasażerów do kupowania biletów wcześniej. W automatach albo kioskach.

Kierowca ma kuźwa prowadzić pojazd, a nie handlować papierkami.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 06.11.2011, 01:21
Ale co jest złego w tym, że zapłacę mu więcej za bilet? Nic wydawać nie musi, niczym się to nie różni od tego, jak normalnie wyda mi bilet za odliczoną kwotę. Nie może przyjmować napiwków? To niech cała kwota idzie dla MPK, będzie więcej klimatyzowanych autobusów
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 06.11.2011, 01:30
Ponoć na początku po tej uchwale były częste kontrole i dopieprzanie się o niezapłacone podatki od przychodu typu 20 groszy niewydane...
Odpowiedz cytując
kris_
Junior Member

Od: 11.2008

Stary 06.11.2011, 07:44
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Z tego co czytałem możesz jeździć każdą linią która jedzie w danym momencie po tej samej trasie jak ta na którą masz kartę, do tego 1 przystanek może być nie pokrywający się.
Napisałem ostatnio maila w tej sprawie do rzecznika MPK, bo chciałem mieć 100% pewności. Odpisał po 1,5 miesiąca.

Cytat:
Witam.

Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Krakowa pasażer korzystający z biletu okresowego na określona linię lub dwie linie komunikacyjne jest uprawniony do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii dziennej i nocnej. Jak czytamy dalej w tej uchwale, przyjmuje się, że wspólną trasę mają linie, których przebieg w określonym kierunku na długości co najmniej jednego odcinka międzyprzystankowego jest wspólny. Rozpoczęcie/ustanie wspólnej trasy następuje na przystanku o tej samej nazwie, rozpoczynających (lub kończących) wspólny odcinek.

Pozdrawiam.

Marek Gancarczyk

Rzecznik Prasowy MPK SA w Krakowie

[email protected]

Tel. 12 254 11 04
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.11.2011, 10:50
czyli jednak można jechać ten dodatkowy przystanek?

karta na 14 która skręca pod Bagatelą w prawo czy mogę jechać np. 152 przystanek prosto pod Filharmonię?
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Stary 06.11.2011, 11:10
Jak to jest, przypuśćmy łapią mnie kanary, wygladam na wiarygodnego, spisuja moje dane 'z kosmosu' i nagle cos im odbija i chca dzwonic na policje. Policja przyjezdza, musze podac swoje prawdziwe dane. Czy sa jakies konsekwencje podania zlych danych kanarowi?
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Kamil17ABG
Member

Od: 01.2011

Stary 06.11.2011, 11:15
wiślak można jechać chociaż nie każdy kanar Ci o tym przypomni. Miałem tak jak jechałem z dwoma kumplami i kontrola była na orzeszkowej ,a oni mieli karty tylko na 112 (linia Tyniec - Rondo) to ten powiedział ,że jeden przystanek od ronda mają prawo na tej karcie jechać i ich puścił.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 06.11.2011, 11:45
Nie wiedziałem że jest tak zajebiście że mogę na kartę na jedną linię zahaczać o jeden przystanek poza trasą.

Dobrze wiedzieć
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 18.12.2011, 16:53
To tak w temacie o kanarach ...

Cytat:
Prezydent miasta podzielił zdanie radnego Dominika Jaśkowca (PO), który chce zwiększyć kary za jazdę na gapę tramwajem lub autobusem. Jacek Majchrowski zgadza się, aby opłatę dodatkową za jazdę bez biletu podwyższyć ze 150 zł do 240 zł. To jednak tylko jedna z trzech propozycji poprawek radnego do uchwały o biletach w komunikacji miejskiej.
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...588f1835,1,3,8
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 18.12.2011, 17:03
Kocur napisał(a):Wyświetl post
To tak w temacie o kanarach ...

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...588f1835,1,3,8
W rzeczywistości opłata wzrośnie o 20 zł przy zapłacie za mandat w ciągu 7 dni. Poza tym straszyć trzeba bo bilety coraz droższe a wiele osób nie kupuje biletów. Jak widzę kontrolę to na 10 kontroli w 7 przypadkach ktoś bez biletu jest łapany
Odpowiedz cytując
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 18.12.2011, 18:37
przede wszystkim powinny byc automaty w kazdym autobusie/tramwaju
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 18.12.2011, 18:54
dokładnie tak, automat w każdym pojeździe to powinna być podstawa i to działający automat, bo jest jak nie działa i są kanary ? i oczywiście nie mam biletu przez zepsuty automat
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 18.12.2011, 18:59
Jak nie działa to w 99% możesz jechać za free - tylko się upewnij ten 1% czy kierowca nie ma biletów.

Bo jak nie ma to za free - jak ma - to musisz kupić u niego
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 18.12.2011, 19:28
A dalej jest przepis, że mając bilet okresowy można jeden przystanek odjechać od trasy jak mam na jedną linie? Np. mam na 4, ale mogę podjechać pod Pocztę Główną bez kupowania dodatkowego biletu.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 18.12.2011, 21:27
Dalej jest.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 06.02.2012, 13:48
Jeżeli mam KKM ważny do 8go lutego i przedłuże go wcześniej, to będzie on ważny do 8go marca czy np. (jakbym przedłużył dziś) do 5go marca?

PS: Przedłużenie w automacie.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.02.2012, 14:12
W automacie wpisujesz od jakiego dnia chcesz przedłużenie. Czyli wpiszesz że od 8 to bedzie od 8.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów