The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Co zrobić gdy kanary wejdą do autobusu?
Uciekać gdzie pieprz rośnie 224 29,20%
Udawać Cudzoziemca 176 22,95%
Wdawac się w przepychanki 153 19,95%
Przyjąć karę jak mężczyzna i poprostu zapłaćić 214 27,90%
Głosujących: 767. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.03.2011, 10:14
nero napisał(a):Wyświetl post
Co do biletów czasowych w innych miastach wygląda to następująco.
Na przystankach obok spisu na jakich przystankach zatrzymuje się dana linia jest podana wartość w minutach.
Jedziesz np z Dworca na Reymonta. Na spisie jest wartość 9 minut. Więc kupujesz bilet 15 minutowy, nie interesują Cię korki w mieście. Ten autobus/tramwaj może jechać nawet 40 minut, a Twój bilet 15 minutowy jest ważny.

Nie na 100%, ale na 99% tak jest
Bliżej temu biletowi do biletu na ilość przystanków. Poza tym skąd wiadomo kto wsiadł na którym przystanku i ile czasu mu jeszcze zostało?

Jot napisał(a):Wyświetl post
Dziwnym zbiegiem okoliczności planowane zmiany mają nastąpić po nadaniu tym szmatom od kontrolowania biletów dodatkowych uprawnień - tzw. "ujmowania" gapowiczów... Pier.doleni złodzieje.
To że o tym mówią teraz w mediach to prawdopodobnie zbieg okoliczności.
Odpowiedz cytując
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 12.03.2011, 10:16
Na przystankach obok spisu na jakich przystankach zatrzymuje się dana linia jest podana wartość w minutach.
Jedziesz np z Dworca na Reymonta. Na spisie jest wartość 9 minut. Więc kupujesz bilet 15 minutowy, nie interesują Cię korki w mieście. Ten autobus/tramwaj może jechać nawet 40 minut, a Twój bilet 15 minutowy jest ważny.

U nas też na rozkladach ma być podany orientacyjny czas, w którym powinniśmy dojechać na dany przystanek. Korki w godzinach szczytów powodują niestety opoźnienia. A bez nowych kasowników nie udowodnisz, na którym przystanku wsiadłeś.
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 12.03.2011, 10:17
Swoją drogą ciekawe, czy wzór uczciwości, jakim są kanary, muszą przechodzić jakieś szkolenia w związku z tym, że dostają nowe uprawnienia, które umówmy się stanowią dosyć sporą zmianę.
Będą się bawić w Strażników Teksasu. Tego jestem pewien.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 12.03.2011, 10:26
Ale jak masz bilet to czego się obawiasz ze strony kanarów? Jeli nie masz to dajesz im dowód i też nie ma sie czego bać. Oczywiście osoby które nie mają biletu i nie mają zamiaru płacić kary niech się boją, ale skoro m.in .prezz takie osoby jest podwyżka w MPK to nie się boją
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 12.03.2011, 10:36
Akurat kiedyś kupowałem bilet w automacie i podszedł do mnie kanar. Nie było "proszę przygotować bilety do kontroli", tylko od razu przyświecił mi legitką przed twarzą. Nie zaczął od innych ludzi, tylko od razu podszedł do mnie. Zacząłem się awanturować, a i chłop oazą spokoju bynajmniej nie był. Myślę, że przy tej zmianie przepisów nie skończyłoby się tylko na rozmowie.
Odpowiedz cytując
Jot
Banita

Od: 08.2007

Stary 12.03.2011, 10:39
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Ale jak masz bilet to czego się obawiasz ze strony kanarów? Jeli nie masz to dajesz im dowód i też nie ma sie czego bać. Oczywiście osoby które nie mają biletu i nie mają zamiaru płacić kary niech się boją, ale skoro m.in .prezz takie osoby jest podwyżka w MPK to nie się boją
Już nie bądź taki bardziej poprawny niż jesteś, bo śmierdzi społeczniarstwem.

Cytat:
To że o tym mówią teraz w mediach to prawdopodobnie zbieg okoliczności.
Wyszedł nowy przepis o prawie przewozowym to trąbią wszem i wobec. A to co napisałem wcześniej ma drugie dno. Pewnych faktów ukryć się nie da.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 12.03.2011, 10:51
murray napisał(a):Wyświetl post
Akurat kiedyś kupowałem bilet w automacie i podszedł do mnie kanar. Nie było "proszę przygotować bilety do kontroli", tylko od razu przyświecił mi legitką przed twarzą. Nie zaczął od innych ludzi, tylko od razu podszedł do mnie. Zacząłem się awanturować, a i chłop oazą spokoju bynajmniej nie był. Myślę, że przy tej zmianie przepisów nie skończyłoby się tylko na rozmowie.
Rozwin historie bo nie napisałeś jak sie zakończyła. Poza tym jesteśmy już po zmianie przepisów
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 12.03.2011, 11:16
Dostałem mandat, ale poszło odwołanie i po sprawie.
A to było w listopadzie.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 12.03.2011, 13:24
Cytat:
Po podwyżkach bilety MPK w Krakowie będą nawet o 30 procent droższe niż w innych dużych miastach Polski!

Cytat:
Zapowiadana podwyżka cen biletów MPK, wycofanie jedno przejazdowych i zastąpienie ich biletami czasowymi wywołało burzę wśród mieszkańców Krakowa. Nic dziwnego, bo zdaniem ekspertów taryfy 15, 30, 60 czy 90-minutowe są rozwiązaniem niekorzystnym dla pasażerów. Szczególnie w zakorkowanym mieście, gdzie komunikacja często staje w korkach, a czas płynie.

- To mydlenie oczu, że bilety podrożeją tylko o 20, czy 30 groszy - twierdzi Michał Urban z Kurdwanowa. Do tej pory, aby przejechać linią nr 50 z pętli w Kurdwanowie do Krowodrzy Górki, kasował zwykły bilet za 2,50 zł. Teraz będzie musiał kupić bilet godzinny za 3,40 zł. - Przejazd tej trasy zajmuje około 40 minut, więc półgodzinny bilet mi nie wystarczy - tłumaczy.

W jeszcze gorszej sytuacji są jeżdżący np. autobusem 144. Jeśliby wierzyć rozkładowi jazdy, z przystanku "Kamieńskiego", w kwadrans powinniśmy przejechać 9 kolejnych przystanków. Sprawdziliśmy to. W ciągu 15 minut ledwo udaje nam się przejechać cztery przystanki. Winne opóźnienia są korki.

Bilety czasowe nie podobają się również turystom przyjeżdżającym do Krakowa. - Nie znam miasta i nie mam pojęcia, ile zajmie mi droga z Dworca Głównego na Kazimierz, 15 czy 45 minut? Każdy dla świętego spokoju będzie kupował najdroższy bilet godzinny i przepłacał - mówi Patryk Siemion z Krosna.

Dużo lepszym rozwiązaniem są bilety trasowe, na określoną liczbę przystanków. W Poznaniu funkcjonują od lat i się sprawdzają. Bilet na 10 przystanków kosztuje tyle samo co 15-minutowy - 2 zł normalny, 1 zł ulgowy. - Obowiązują w autobusach, które bywa, że utkną w korkach. To alternatywa dla biletów czasowych - mówi rzeczniczka prasowa poznańskiego MPK Iwona Gajdzińska. Poznań ma też szeroką gamę biletów czasowych. Wprowadził je również Wrocław, ale zostawiając bilety jednorazowe.Tymczasem w Krakowie radni chcą je zupełnie zlikwidować.

Na bilety trasowe podobno nas nie stać. - Taki pomysł był już rozważany w końcu 2009 roku. Niestety, wiązałoby się to z modernizacją całej infrastruktury. To koszt ok. 11,5 mln zł - przyznaje Jacek Bartlewicz, rzecznik prasowy Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu.

A w kasie ZIKiT na komunikację brakuje już 30 mln zł. Stąd plan podwyżek. Po nich nasze bilety będą droższe niż te we Wrocławiu, z którym Kraków ostro konkuruje. Z kolei bilety 15 i 30- minutowe u nas będą kosztowały tyle samo co 20 i 40-minutowe w Warszawie. Droższy będzie też bilet 30-dniowy. Kosztować ma aż 96 zł, tymczasem w stolicy płaci się za niego 78 zł.

By żyło się lepiej
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
nbp
Banita

Od: 10.2010

Stary 12.03.2011, 13:28

co Ty gadasz

Kanar jak Ci sprawdza bilet, to patrzy na godzinę skasowania biletu i na wartość czasową biletu. Skasowany o 12:00 , jest 12:13 czyli ' bilet jest ważny " jeszcze przez 2 minuty.
Te wartości o których mówisz na przystankach, to kanary przecież tego nie znają. i nie muszą znać.
Odpowiedz cytując
leyzer87
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 12.03.2011, 13:36

A dlaczego kanar niby miałby Ci wierzyć, że jedziesz z Dworca, a nie na przykład z placu Centralnego? Bilet 15-o minutowy, jak sama nazwa wskazuje, jest ważny 15-e minut. Koniec kropka.
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
Odpowiedz cytując
FajQ
Senior Member

Stary 25.05.2011, 14:10
Spotkała mnie dziś kontrola.Ja wyluzowany wiedząc że bilet ważny daje kanarowi KKM legitymacje a ten mi mówi że mandat gdyż jestem studentem i nie przysługuje mi ten bilet który mam.Jak się okazało szkolny. Sprawdzają mnie kanary średnio co miesiąc bilet zawsze był w porządku a dziś nagle się okazuje że nie mogę na nim jeżdzić i mi wlepił 100.Da się z tym fantem coś zrobić ?Jakieś szanse na odwołanie ?
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 25.05.2011, 14:18
Teraz to już raczej nic. Trzeba było się wykłócać albo włączyć opcje "Run Forest! Run!".

Aczkolwiek nie zaszkodzi spróbować się odwoływać.
Ostatnio edytowane przez KacpiTSW : 25.05.2011 o godz. 14:22.
WISŁA KRAKÓW - fuTSal

"...każdy żyd to wie, kto rządzi w mieście, TYLKO ABG!"
Odpowiedz cytując
szczepek19
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 25.05.2011, 14:51
jeszcze nie było bata by mnie zatrzymali i spisali, nawet jak nie mam biletu to elegancko zasłaniam się gazetą i mnie omijają... ;] najlepiej gadać do nich nie po polskiemu to idą bo nie chcą tracić czasu ;]
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 25.05.2011, 14:53
najlepsza opcja moim zdaniem to szukać biletu/dokumentów długo długo, jak złapią kogoś innego to odpuszczą a jak nie to opcja run forest
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 25.05.2011, 14:54
Taa...najlepiej to z honorem przyjąć mandat. I nie zasłaniać się, ani udawać obcokrajowca...nie dość że korzysta z komunikacji miejskiej, chce żeby było szybko, czysto, ładnie, a nawet 2,50 za bilet nie chce się zapłacić...nie rozumiem tego...
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 25.05.2011, 14:54
FajQ napisał(a):Wyświetl post
Spotkała mnie dziś kontrola.Ja wyluzowany wiedząc że bilet ważny daje kanarowi KKM legitymacje a ten mi mówi że mandat gdyż jestem studentem i nie przysługuje mi ten bilet który mam.Jak się okazało szkolny. Sprawdzają mnie kanary średnio co miesiąc bilet zawsze był w porządku a dziś nagle się okazuje że nie mogę na nim jeżdzić i mi wlepił 100.Da się z tym fantem coś zrobić ?Jakieś szanse na odwołanie ?

Ja bym się odwołał. Wszak płacisz za ten bilet więcej, niż za studencki, co innego gdybyś był uczniem liceum, a jeździł na studenckim.
Zresztą ostatnio miałem taką sytuację, że chciałem kupić u kierowcy bilet studencki, a ten mi powiedział, że nie ma, ale że może mi sprzedać 'szkolny'. Na pytanie, czy taki może być i czy nic mi za to nie grozi powiedział, że nie, bo przecież też jest ulgowy, a nawet droższy niż studencki.

Ostatecznie nie kupiłem, bo się doszukałem w portfelu studenckiego
Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.05.2011, 15:22
Wystarczy pierwszy bilet kupić w MPK (albo poczytać regulamin dostępny w każdym pojeździe MPK*), a kolejne po prostu przedłużać. Żadna filozofia i zawsze będziesz miał studencki, czyli ulgowy ustawowy.

*Tak nawiasem dobrze ten regulamin przeczytać sobie. Widnieje w nim m.in. że pasażer ma prawo korzystać z wszystkich drzwi pojazdu podczas wsiadania i wysiadania. Czyli sytuacje znane głównie z nocnych autobusów, gdy kanary blokują jedne drzwi żeby zatrzymać gapowicza są łamaniem ich własnego regulaminu.
Odpowiedz cytując
Zarko42
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 25.05.2011, 15:40
miałem podobny przypadek, zadzwoniłem do mpk, wyjaśniłem sytuację że byłem nieświadomy tego, dopłaciłem różnice biletu w siedzibie mpk, i anulowali mi mandat
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 25.05.2011, 16:36
tyle ze co FajQ ma dopłacac skoro szkolny jest droższy studenckiego, chora sytuacja
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
P.e.c.h
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 25.05.2011, 18:30
W wypadku biletów miesięcznych studencki jest parę złotych droższy
Studencki kosztuje 47zł a szkolny 44,70zł
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 25.05.2011, 20:32
a jak to możliwe?
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Zarko42
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 25.05.2011, 20:34
to Polska tu wszystko jest możliwe, trzeba dopłacić różnice, plus 5 zł za anulowanie, trochę nerwów i po sprawie
Odpowiedz cytując
Kodipar1906
Member

Od: 05.2009

Stary 26.05.2011, 11:28
Miałem identycznie podskocz do punktu mpk i tam ci to powinni anulować

Bilet dla studenciaka jest droższy bo masz przejazd też nocnymi "uczniowski" niestety już nie
Odpowiedz cytując
Jarza
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 26.05.2011, 11:31
Do uczniowskich dopłaca gmina, do studenckich państwo - stąd różnica
Odpowiedz cytując
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 26.05.2011, 17:54
rafalek napisał(a):Wyświetl post
Taa...najlepiej to z honorem przyjąć mandat. I nie zasłaniać się, ani udawać obcokrajowca...nie dość że korzysta z komunikacji miejskiej, chce żeby było szybko, czysto, ładnie, a nawet 2,50 za bilet nie chce się zapłacić...nie rozumiem tego...
tak, ale ja np. miałem na myśli sytuację w której normalnie mamy bilet czy tam kkma tylko zdarzy się poprostu zapomnieć że sie skończył albo zapomnieć go z domu, co prawda jak mamy ważny bilet ale nie przy sobie to tylko 5 zł się płaci ale dużo zachodu z tym...
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
_KRIS_
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 03.11.2011, 19:42
jechalem dzis autobusem i kanar mnie zlapal podalem mu ustnie bez zadnego sprawdzania dane imie i nazwisko moje pesel czesciowo moj (1 liczba sie roznila) imie rodzicow tez moje a adres nie moj czy mandat przyjdzie na moj prawdziwy adres? czy odpuszcza stwierdzajac ze nie ma takiego adresu a jak jest to nie mieszka tam taka osoba prosze o odpowiedz tylko pewna
MUAY THAI!!!
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 03.11.2011, 19:51
Jakby się komuś chciało, to PESEL jest do 'odzyskania' po sumie kontrolnej. Generalnie znalezienie Cię nie jest w tej sytuacji trudne, nie wiem tylko czy prawnie można to zrobić.
Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 03.11.2011, 20:35
_KRIS_ napisał(a):Wyświetl post
jechalem dzis autobusem i kanar mnie zlapal podalem mu ustnie bez zadnego sprawdzania dane imie i nazwisko moje pesel czesciowo moj (1 liczba sie roznila) imie rodzicow tez moje a adres nie moj czy mandat przyjdzie na moj prawdziwy adres? czy odpuszcza stwierdzajac ze nie ma takiego adresu a jak jest to nie mieszka tam taka osoba prosze o odpowiedz tylko pewna
Ponaglenie, a nie mandat, wyślą na adres podany przez Ciebie. Poczta go albo zwróci - jesli adres będzie całkiem z dupy, albo listonosz wrzuci do skrzynki komuś obcemu kto to wy.......i na skrzynkę.
Może jeszcze im się chcieć skierować sprawę do sądu, ale też gówno mogą Ci zrobić. Szkoda, że z peselem bardziej nie przykombinowałeś.
Odpowiedz cytując
_KRIS_
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 03.11.2011, 20:48
czyli generalnie nie beda kombinowac na wlasna reke jaki jest prawdziwy adres tego kogos na "ponagleniu"? nawet jesli dane sie zgadzaja oprocz tego adresu i tej 1 liczby na peselu?
MUAY THAI!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów