|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Widzę, że jest mały problem więc może więcej coś powie wam zdjęcie tego pana poniżej :
![]() A jak nie to kolejna podpowiedź dopiero jutro pod wieczór ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Kolejna podpowiedź, czekam do jutra wieczór a jak nie to podam odpowiedź.
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
PSIA KREW
Od: 12.2003
Offline |
|
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Most_Glienicke
1962: Abel-Powers, samolot to U2. Z zadaniem zagadki wywieszam białą flagę.
Ostatnio edytowane przez olTSchool : 28.09.2010 o godz. 10:22.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
Dobrze. Celem rozwinięcia: Faktycznie to most Glienicke w Niemczech, łączący Berlin i Poczdam, jest to tzw. Most Szpiegów, dlatego, że podczas Zimnej Wojny USA i ZSSR, na tym moście wymieniały szpiegów, pierwszy pan to właśnie Gary Powers pilot samolotu Lockheed U2, który został zestrzelony przez władze radzieckie, w 1962 roku na tym moście doszło do wymiany szpiegów, Gary Powers został wymieniony na pułkownika Rudolfa Abla. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Jako, że olTSchool oddaje zagadkę to pozwolę sobie zadać kolejną:
1. ![]() 2. ![]() Co łączy tych panów kilka słów o nich i czym się zasłużyli. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Podpowiedź:
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Dobra wrzucam odpowiedź i czekamy aż ktoś zada nową zagadkę
Pan na pierwszej fotografii to nie jaki Norbert Wiener - twórca cybernetyki. Wybitny matematyk. Drugi pan to Jan Trąbka, był jedynym polskim uczniem w/w pana i propagatorem cybernetyki za żelazną kurtyną. Czekamy na chętnego z zagadką ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
1. Federico Fellini
2. Anita Ekberg 3. Fontanna di Trevi 4. ? ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Można trochę postrzelać ?
4. Mikołaj V - papież. Nie wiem, ale na podstawie szczątkowych informacji znalezionych w sieci dedukuje : Mikołaj V odnowił Rzym, w tym akwedukt Aqua Vigro zaopatrujący Rzym w wodę od czasów rzymskich. Na końcu tego akweduktu jest Fontanna di Trevi, ale nie ta która jest na zdjęciu (zbudowana przez Klemensa XII), ale jej poprzedniczka z XV wieku. Sęk w tym, że Mikołaj V dokonał tego zbożnego dzieła z podatków zbieranych od wina. Może dlatego mówiono, że zabrał wino (podatki) a dał wodę (akwedukt) ? Ale mnie fantazja poniosła Ps. Jeśli trafiłem to połowa nagrody należy się koledze WISŁAZWE, jeśli nie kajam się sam. |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Elefant właśnie wiedziałem, że znam tego Pana powyżej tylko nie mogłem sobie przypomnieć, raczej masz rację ze swoją odpowiedzią, chyba że Ela zaskoczy nas czymś jeszcze, poczekajmy dla pewności
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Niczym nie zaskoczę.
Odpowiedź Elefanta kompletna. Jestem pod wrażeniem ![]() Ekberg miała tylko naprowadzić na fontannę di Trevi i jej poprzedniczkę - pierwszą fontannę obejmującą tak wielką ilość wody. p.s. Elefant - co jak co ale myślałam, że mężczyźni dobrze znają Anitę Ekberg i jej kąpiel w fontannie - jedną z najsłynniejszych scen w historii kina ![]() Powód: :)
Ostatnio edytowane przez Ela : 19.10.2010 o godz. 12:05.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dzięki, ale chyba niesłusznie. Wrażenie to mógłbym zrobić jakbym napisał, że przeczytałem na ten temat trzy książki. A ja to tylko wygooglałem, przy wielkiej pomocy kolegi WISŁAZWE, bo za nic nie mogłem tej Ekberg skojarzyć WISŁAZWE jeśli masz jakąś ciekawą zagadkę to wrzucaj (w ramach połówki nagrody). Jeśli nie to późnym wieczorem lub jutro coś wymyślę. PS. Ela, w pewnym wieku pamięta się jeszcze twarze, ale z nazwiskami już jest kłopot![]()
Ostatnio edytowane przez Elefant : 19.10.2010 o godz. 21:06.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Zamek w Starej Lubowli i Dubrownik.
A co łączy ? Chocim ? W Dubrowniku jest pomnik poety chorwackiego, Ivana Gundulicia, autora m.in. eposu „Osman”. Na bokach cokołu widnieją płaskorzeźby przedstawiające sceny z tegoż utworu. Jedna z nich pokazuje zakonnika błogosławiącego polskie wojska wyruszające pod Chocim, na drugiej – zwycięskiego w tej bitwie z Turkami hetmana Jana Sobieskiego. Natomiast zamek w Lubowli należał kiedyś do Lubomirskich - a swą świetność zawdzięcza m.dz innymi Sebastianowi Lubomirskiemu - jednemu z współtwórców innego zwycięstwa nad Turkami pod Chocimiem. O to chodzi ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pewnie, że tak. Przy czym Dubrownik należy traktować jako symbol pewnej krainy.
Kluczowy jest obrazek ostatni. Od kiedy to Turcy walczyli w białych płaszczach z krzyżem na piersi ? |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
Ma to jakiś związek z Zygmuntem Luksemburskim ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zasadniczy.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
Czy w takim razie chodzi o tzw "zastaw spiski" ?
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chodzi oczywiście o zastaw spiski na mocy którego staliśmy sie posiadaczami Lubowli i owych miast spiskich. Treść umowy została ustalona na Zamku w Lubowli. (pieniądze - wiadomo, Jagiełło miał za Bitwę pod Grunwaldem).
Dług nie został nigdy zwrócony, czyli jak napisałem, teoretycznie Państwo Polskie wciąż jest właścicielem tych ziem ![]() A związek z Dubrownikem, czy też szerzej Dalmacją ? Zwykle jak ktoś pożycza pieniądze to musi mieć jakiś cel, na który je przeznaczy. Zapewne już wiesz o co chodzi, więc nie podam odpowedzi na razie, zostawiając tą przyjemność Tobie. Tak czy siak odpowiedź można uznać, chodziło mi głównie o rozpoznanie zamku w Lubowli. A tu zdjęcie, które miało być podpowiedzią, ale nie było konieczne. ![]() |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Pieniędzy potrzebował na wojnę z Wenecją.
O Dalmację ![]() Poniższe arcydzieło przedstawia pewną starożytną boginię. Modelką artysty była żona arystokraty ( sama, mimo, iż z baardzo znaczącej rodziny arystokratką nie była ). Arystokrata ów, mimo iż sam zamówił posąg u znakomitego rzeźbiarza, po ukończeniu dzieła wpadł w popłoch i nie pozwolił nikomu pokazywać tego śmiałego wizerunku. Nawet samemu twórcy. Nie na wiele się to zdało, gdyż obecnie rzeźbę można oglądać w jednym z najsłynniejszych muzeów świata. ![]() Kim była modelka, jej zazdrosny mąż oraz twórca rzeźby ? I gdzie można podziwiać to dzieło ? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Modelką była oczywiście Paulina Bonaparte, małżonka księcia Camillo Borghese.
Rzeźba przedstawia Boginię Wenus i jest dziełem Antonio Canovy. Rzeźba znajduje się w Rzymie w Galerii Borghese. Osobiście uważam, że najwspanialszym dziełem Canovy jest Eros i Psyche z paryskiego Luwru. Pozdrawiam i oddaję prawo do następnej zagadki dla Eli ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Baldachim + kolumny nad grobem Św. Piotra w Rzymie (w Bazylice pod jego wezwaniem oczw)
Portyk i kopuła Panteonu posłużyły za materiał ("odnawialne źródło brązu" ) |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Tak jest.
Dunbar ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
podpowiedź -
nie bawiąc się zanadto w gdybologię stwierdzę, że dużo namieszał w relacji pary, o którą pytam, ten typ: - NIESTETY EDYCJA, bo w tym miejscu znajdowało się zdjęcie pewnego pana z wąsikiem, swastyką i inicjałami AH ale skoro imageshack ma z tym jakiś problem, to niech zabawa trwa ---> ![]() ... a tutaj pasja, która w jakimś sensie ich połączyła: ![]() Powód: imagesch**
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 21.10.2010 o godz. 20:19.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Martin Heidegger i Hannah Arendt.
On w NSDAP, ona Żydówka. Podobno do końca życia się przyjaźnili. "Stwierdzenie, że [ich miłość] zamieniła się w przyjaźń, mówi zbyt wiele i zarazem zbyt mało, chociaż zarówno Arendt, jak i Heidegger z pewnością tak właśnie by to określili" – Elżbieta Ettinger ___________ Zagadka : Który z artystów tak dał się ponieść emocjom sportowym ( i nie tylko ), że po rozegranej partii tenisa zabił jednego z "kibiców" ? ![]()
Ostatnio edytowane przez Ela : 22.10.2010 o godz. 10:24.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ten od światłocienia? ;-)
|
|