The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.10.2010, 20:33
Wszytskie te działania OE plus poziom gry zniechęcają mnie-fanatyka -do chodzenia na stadion. Jeżdzenia itd. A jak odetna ludzi od transmisji poprzez rozdzielenie praw na kilka stacji to mogą zapomnieć o zyskach przez najbliższy czas.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 19.10.2010, 20:41
emj10 napisał(a):Wyświetl post
A jakie znaczenie ma poziom? Czyżby 10 zespołów miało wyzwolić w Polonii Bytom, Cracovii, czy Arce niewyobrażalną motywację i zawodnicy zaczną grać na poziomie tych z ligi francuskiej, czy holenderskiej? Niedoczekanie.

A liga 18/20 zespołowa wyzwoli tą motywację? Nie byłbym taki pewien. Koło 20-25 kolejki pojawią się pierwsze ekipy grające o pietruszkę - nikt chyba nie wierzy, że polski ligowiec w takich meczach będzie zapierdzielał

Liga 10 drużynowa byłaby dużo bardizej elitarna. Kumulowałaby większe środki finansowe na mniejszej ilośći klubów. Byłoby zatem o co grać. Dalej - I liga też zwiększyłaby swój prestiż, byłoby w niej wszak co roku sporo fajnych ekip.

Ale podstawa - 3 drużyny przynajmniej lecą z Ekstraklasy. 3/4 grają w Europie, więc zaledwie 3 pozycje są neutralne. Dzięki temu bardzo długo jest o co walczyć.
I liga na wzór I ligi angielskiej, czyli z bezpośrednim awansem np. 2 drużyn, a z playoffami o awans dla czołowki (np. drużyn z 3-6 miejsca w tabeli).

Naszą piłkę zabija brak meczów "o stawkę". Nasze gwiazdki mobilizują sie od wielkiego dzwonu - Lech potrafi zagrać fajną piłkę w Europie by w miedzyczasie w tym samym składzie ośmieszać się w lidze. Legię klepie każdy, oprócz wielkich rywali - Lecha i Widzewa, na których się spięli. Wisła kopie sensownie u lidera w Białymstoku, chwile potem męczy się z Koroną czy outsiderem Śląskiem, oddajac po 1 strzale na mecz, itd. Nie zmienimy ich mentalności, ale też trudno się dziwić - mecz z Polonią Bytom to inny kaliber niż mecz z Legią itp. Nie ma się co oszukiwać.
Odpowiedz cytując
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 19.10.2010, 22:25
Plusy zwiększenia ligi to:
1. wymuszanie szerszej kadry na zespołach, większe prawdopodobieństwo kartek, kontuzji, braku formy, obecni liderzy naszej E-klasy mają zespoły składające się z 13 zawodników i to spokojnie im wystarcza.
2. zmiana sposobu przygotowywania drużyn do sezonu na krótsze a intensywniejsze
3. stawianie na młodzież, nie każdego będzie stać zakupić nowych graczy, plus sytuacje losowe

Jako minusy wymieniacie:
1. Większa ilość meczów o pietruszkę - lepsze to niż 15 meczów sparingowych w okresie przygotowawczym. A i sezonów podobnych do obecnego, gdzie większość drużyn będzie walczyć o coś do końca będzie co raz więcej.
2. Niższe dochody z praw TV - bilety powinny załatwić tą kwestię
3. Brak zaplecza w 2 lidze. Nie musi spadać 4 drużyny mogą 2, a 4 będące powyżej grać w barażach pomiędzy sobą a pózniej drużynami z 2 ligi.
Ostatnio edytowane przez momo : 19.10.2010 o godz. 22:34.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 19.10.2010, 22:27
felipe napisał(a):Wyświetl post
A liga 18/20 zespołowa wyzwoli tą motywację?
Oczywiście, że nie. Pod tym względem nie ma różnicy między ligą z 10 drużynami, a 18/20. Motywację może wyzwolić chęć pokazania się w Europie co skutecznie pokazują zawodnicy Amiki. Ligę może zawalą, ale z pewnością marketingową na tym nie stracą.

Finansowo byłoby na pewno gorzej przy 10 drużynach. Mniejsze zainteresowanie ze strony lokalnych sponsorów, duża część Polski niereprezentowana przez żadną drużynę, czy w końcu brak świeżości w lidze. Wyglądałoby to tak, że 3 zespoły spadają, a za rok 3 drużyny, które spadły wracałyby do ligi, gdyż różnica finansowa między drużynami w ekstraklasie, a resztą jest ogromna.

Cytat:
Przewidywane budżety na sezon 2010/2011:
1. Legia Warszawa (65 mln zł, wzrost o 10 mln zł)
2. Lech Poznań (60, +15)
3. Wisła Kraków (50, +10)
4. Widzew Łódź (30, +10)
5. Polonia Warszawa (30, +9)
6. Górnik Zabrze (25, +10)
7. Śląsk Wrocław (25, +2)
8. Zagłębie Lubin (25, +5)
9. Cracovia (23, +3)
10. GKS Bełchatów (25, 0)
11. Jagiellonia Białystok (20, +3)
12. Lechia Gdańsk (20, +4)
13. Arka Gdynia (18, +4)
14. Korona Kielce (15, 0)
15. Ruch Chorzów (13, 0)
16. Polonia Bytom (10, 0)
Oficjalne dane komisji licencyjnej PZPN
Legia, Wisła, Amica - wkrótce będą miały budżety po 80-100 mln zł
Widzew, Disco, Górnik, Cracovia, Zagłębie i Śląsk - mają solidnych sponsorów, więc budżety wzrosną
Jaga i Lechia - dostaną zastrzyk finansowy po wybudowaniu stadionów
Arka, Korona, Ruch i Polonia Bytom - odstają od reszty jeśli chodzi o budżet, ale sukcesy (Korona) mogą sprawić, że wkrótce dołączą do zespołów mających budżety w granicach 25-30 mln zł
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 19.10.2010, 22:39
felipe napisał(a):Wyświetl post
A liga 18/20 zespołowa wyzwoli tą motywację? Nie byłbym taki pewien. Koło 20-25 kolejki pojawią się pierwsze ekipy grające o pietruszkę - nikt chyba nie wierzy, że polski ligowiec w takich meczach będzie zapierdzielał

Liga 10 drużynowa byłaby dużo bardizej elitarna. Kumulowałaby większe środki finansowe na mniejszej ilośći klubów. Byłoby zatem o co grać. Dalej - I liga też zwiększyłaby swój prestiż, byłoby w niej wszak co roku sporo fajnych ekip.

Ale podstawa - 3 drużyny przynajmniej lecą z Ekstraklasy. 3/4 grają w Europie, więc zaledwie 3 pozycje są neutralne. Dzięki temu bardzo długo jest o co walczyć.
I liga na wzór I ligi angielskiej, czyli z bezpośrednim awansem np. 2 drużyn, a z playoffami o awans dla czołowki (np. drużyn z 3-6 miejsca w tabeli).

Naszą piłkę zabija brak meczów "o stawkę". Nasze gwiazdki mobilizują sie od wielkiego dzwonu - Lech potrafi zagrać fajną piłkę w Europie by w miedzyczasie w tym samym składzie ośmieszać się w lidze. Legię klepie każdy, oprócz wielkich rywali - Lecha i Widzewa, na których się spięli. Wisła kopie sensownie u lidera w Białymstoku, chwile potem męczy się z Koroną czy outsiderem Śląskiem, oddajac po 1 strzale na mecz, itd. Nie zmienimy ich mentalności, ale też trudno się dziwić - mecz z Polonią Bytom to inny kaliber niż mecz z Legią itp. Nie ma się co oszukiwać.
Poprzednie sezony były bardzo wyrównane i środek tabeli prawie nie istniał. Praktycznie przez cały sezon większość zespołów o coś grała i jakoś na poziom pozytywnie to nie wpłynęło. Zmniejszenie liczby zespołów sprawi moim zdaniem jedynie to, że liga będzie nudna i mecze pomiędzy najlepszymi drużynami zwyczajnie spowszednieją. Uważam że rozmiar ligi spokojnie można zwiększyć do 18 zespołów gdyż w 1-lidze jest kilka drużyn które w Ekstraklasie by sobie spokojnie poradziły (wystarczy spojrzeć na postawę beniaminków w poprzednich latach). Wszelkie próby sztucznego zwiększania poziomu rozgrywek poprzez zmniejszanie ligi są pomysłem moim zdaniem chybionym. W wielu ligach już to przerabiano (częściowo także w naszej) i zawsze wracano do najprostszego i moim zdaniem najlepszego sposobu organizacji rozgrywek.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
studio2
Banita

Od: 03.2009

Stary 19.10.2010, 22:43
AYALA napisał(a):Wyświetl post
z najlepszymi ... Polonia

13. Polonia Warszawa

Z poprzedniego sezonu ;-)

I nie, mam gdzies mecze z Legia czy z Wisla 4 razy w roku, wlasnie ze wzgledu na tych jednomeczowcow ktorzy "id ana Legie" czy "ida na Wisle" a jak im sie zwraca uwage czy czasem na Lecha nie ida to sie dziwia o co chodzi. I wole wlasnie na takie Polonie B czy Arke jezdzic niz ciagle na Estadio de la Truskawka. Nie oszukujmy sie, nie jestesmy bogatym panstwem aby tak nagle jakimis glupimi reformami nagle 5 druzyn do LM o LE wskoczylo na stale.

Posta o dobrym poziomie komentatorow na Nce szkoda komentowac
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 19.10.2010, 23:24
Nie wiem kto to dzisiaj komentował na N-ce meccz Real - Milan, ale to była jakaś tragedia. Wyłączyłem głos.
Odpowiedz cytując
DarekK_11
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 20.10.2010, 07:55
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem kto to dzisiaj komentował na N-ce meccz Real - Milan, ale to była jakaś tragedia. Wyłączyłem głos.
Sergiusz Ryczel. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sergiusz_Ryczel)
Wczoraj wyjątkowo źle wypadł.
VLEPKI WISŁA ZŁOCIEŃ - SERIA II

http://img411.imageshack.us/img411/3343/wizualh.jpg

Pakiet - 8 PLN

Kontakt:
Facebook: WISŁA ZŁOCIEŃ / Gadu-Gadu: 44162245 / priv tutaj
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 20.10.2010, 08:05
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Upadłem na twarz i nie moge sie podniesc Ma gosc racje ale tekst :
"To jest skandal! Ja naprawdę nie rozumiem, jak profesjonalny piłkarz może nie wiedzieć, co ma w tym swoim dziobie? " Mnie rozlozyl na lopatki

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 20.10.2010, 08:24
Cytat:
Upadłem na twarz i nie moge sie podniesc Ma gosc racje ale tekst :
"To jest skandal! Ja naprawdę nie rozumiem, jak profesjonalny piłkarz może nie wiedzieć, co ma w tym swoim dziobie? " Mnie rozlozyl na lopatki
Jak to jest, że tylko z tym jednym klubem takie historie się zdarzają?
Legionista
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 20.10.2010, 09:25
Tylko ten jeden klub to ujawnia, w pozostałych dowiedzielibyśmy się, że Przyrowski ma -infekcje bakteryjną, albo złapała go grypa żołądkowa.

KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
Semper Fidelis 1985
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2010

Stary 20.10.2010, 11:51
Giza u koleżanek...

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...acovii,1547010
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 20.10.2010, 11:51
Parę piw to nie jest zbrodnia
http://www.sport.pl/pilka/1,70993,85..._zbrodnia.html
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.10.2010, 11:56
Przypomnialo mi sie od razu jak byla gala rozdania medali Ekstraklasy i Peszko sie wypowiadal
przepitym glosem, ze troche poswietowali z chlopakami zakonczenie sezonu

Oczywiscie stanowcze NIE dla idiotow w koszulce reprezentacji Polski !!
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 20.10.2010, 12:14
prosze o kopiowanie tekstu ze stron agory i wklejanie ich wraz z linkiem żeby im nie nabijac licznika
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 20.10.2010, 12:33
pany, co dziś puszczają w otwartej telewizji z Ligi Mistrzów?

a co do sprawy Peszki i pijaństwa..picie było jest i będzie na kadrze, w sumie wali mi to czy jest idiota czy nie(jest), jesli bedzie na meczu dawal z siebie 100% a daje, to dlaczego go wyrzucac, skoro i tak to ni chuja nie pomoże?
Jak chcą pokazać że potrafią podejmować ciężkie decyzje, to niech połowe dziadów wyrzucą.
Kto grał w piłke, wie że picia sie wyeliminować nie da.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
spidey
Banita

Od: 09.2005

Stary 20.10.2010, 13:04
Inter - Tottenham, źródło: polsat.pl
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Stary 20.10.2010, 16:16
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Przypomnialo mi sie od razu jak byla gala rozdania medali Ekstraklasy i Peszko sie wypowiadal
przepitym glosem, ze troche poswietowali z chlopakami zakonczenie sezonu

Oczywiscie stanowcze NIE dla idiotow w koszulce reprezentacji Polski !!
I tak nic nie przebije Kasprzika na tejże gali
..
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 21.10.2010, 21:49
Niektórzy są naprawdę bezczelni:

http://www.sport.pl/pilka/1,65039,85...powiednim.html

dostał tych piłkarzy, co sam chciał i wybrał, a teraz... narzeka na charaktery i chce dalszych wzmocnień.

Podziwiam Waltera, że jeszcze mu ufa i chce na to dawać pieniądze.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 21.10.2010, 22:15
flamengista nie jesteś na czasie. Ale nie martw się, nie tylko Ty nie nadążasz za boskim Maciusiem

Ostatnio wyszło na jaw (wersja wg Skorży), że tak naprawdę Skorża pozytywnie zaopiniował tylko Vrdoljaka, a reszta piłkarzy została mu narzucona przez Jóźwiaka, Miklasa itp.

Ja tego gościa mam dość po 3 miesiącach, mam nadzieję, że szybko go wywalą z Legii.

edit: @down- ja to go nigdy tu nie chciałem, ale to co on robi to przechodzi ludzkie pojęcie.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 21.10.2010 o godz. 22:40.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 21.10.2010, 22:37
Ja miałem go dość już wcześniej, ale dałem mu kredyt zaufania. Wygasł po 2 tygodniach
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.10.2010, 19:23
Leżąc tyłem do bramki Kucharczył ładuje bramkę. Ekwilibrystyczna ta Legia. O takiej marzyłem
Kupili gościa z Brazylii a tu się okazuje,że dużo lepszy od niego jest pryszczaty z oddalonego 40 kilosów Nowego Dworu. Trzeba być mega beszczelnym aby kupować takich Antoloviców czy MezengaSwoją drogą robienie dyrektorem sportowym Jóżwiak jest ekstrawagancją. A ta jak wiemy kosztuje. Więc jak spojrzymy na tą Legię to w sumie wszystko się zgadza.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Stary 22.10.2010, 19:25
Co nie przeszkadza im w strzeleniu bramki i prowadzeniu 1-0 w Kielcach.
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 22.10.2010, 19:34
Ach Kucharzyk, ale to zrobił, och!! Ależ ten chłopak ma talent !! FENOMENALNA GRA KUCHARCZYKA !!

No nie da się tego słuchać.. :/
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Stary 22.10.2010, 19:35
Przełącz lub wycisz głos :] Swoją drogą Korona coraz grozniejsza :]
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Stary 22.10.2010, 19:36
Golllllllll !!
Odpowiedz cytując
SĘDZIA ZGRED
Senior Member

Stary 22.10.2010, 19:40
No no, wszystko wraca do normy 1:1 ciekawe jakie znowu złote myśli najdą Maciusia po meczu jeśli tego Legia nie wygra...
WIERNY ZAWSZE WIŚLE
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 22.10.2010, 19:41
Czy mi sie wydaje czy Radovic sam sie przewrocil, bo tak wygladalo z poziomu sopcasta ?

Dzieki, Ogladam na sopcascie i nie widac dokladnie, moglo sie wydawac ze przebieg obok reki (albo minimalny kontakt) i sam sie przewrocil...
Ostatnio edytowane przez mic : 22.10.2010 o godz. 19:44.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.10.2010, 19:41
Ale skansen w obronie gra Korona, no i się to zemściło. I na huj się ten Sasal rzuca. Ciekawe czy strzelą.

edit. Mic,Małkowski go wybił z biegu, jedna ręka zachaczyła o nogę.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Żuczek
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 22.10.2010, 19:45
Lekko tam szarpnięty został, ale to przy takiej szybkości wystarczy do spowodowania upadku.

Swoją drogą mecz bardzo ciekawy. Mam tylko nadzieję, że po tej czerwieni nie zrobi nam się z niego spotkanie do jednej bramki.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów