The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.10.2010, 17:07
Ciekawi mnie co pokarzę Amika chciałbym remi no, ale Co do meczu Jagi śmierdzi mi remisem Polonia z Szatałowem nie jest taka słaba...
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 16.10.2010, 17:08
MCX napisał(a):Wyświetl post
Gol Frankowskiego, Jaga prowadzi.
Jaga ładnie, ale ta bramka to będzie chyba dziwolągiem kolejki, bo sam bramkarz nie bardzo chyba wie co wtedy chciał zrobić...
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
el Nuero
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 16.10.2010, 17:12
Jak to strona ekipy z K6 napisała? Jeszcze 15 remisów i mamy utrzymanie? Tyle to Janosik wyciągnie, ale na więcej niech jego "wielki boss" nie liczy
A Jaga - grają chłopaki z sercem, i na pewno w Białymstoku się cieszą. Franek (w przeciwieństwie do Żurawia) nie stracił formy strzeleckiej, zdobył już 5 goli. Dzisiaj Jaga, jutro Lechia i Wisełka - o te trzy zwycięstwa złotą rybkę proszę.

Edit: Złota rybka zaczęła już pracę. Franek strzela gola nr 6. Może jeszcze Niedzielana dogoni?
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 16.10.2010, 17:22
Nie za fajnie wygląda sytuacja w tabeli dla nas.
Jagiellonia ma już 10 pkt. przewagi nad nami.
Co oznacza, że jeśli chcemy walczyć o mistrze nie możemy pozwalać sobie na straty punktowe.
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 16.10.2010, 17:52
Rudnevs rozwala łokciem łeb obrońcy Zagłębia i nie dostaje za to nawet żółtej kartki. Komentatorzy C+ również niewzruszeni mówią, że sędzia podjął dobrą decyzję. Jakby to był faul popełniony przez zawodnika Wisły zapewne apelowaliby przez 15 minut o dyskwalifikację...
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 16.10.2010, 17:54
Tak grającej drużyny w polskiej lidze dawno nie widziałem.
Jaga - Polonia.B 3:0.
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Stary 16.10.2010, 17:56
Titto napisał(a):Wyświetl post
Tak grającej drużyny w polskiej lidze dawno nie widziałem.
Jaga - Polonia.B 3:0.
Owszem, Jaga gra ładnie i skutecznie (oglądałem dzisiejszy mecz do ok 60 minuty), co najlepiej pokazuje tabela, ale nie przesadzajmy. To była tylko Polonia Bytom.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 16.10.2010, 17:58
Tylko Polonia Bytom,tylko Lech, tylko Wisła...Tylko Jagiellonia będzie liderem po jesieni. Jak na ich drużynę wielki sukces.
Odpowiedz cytując
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 16.10.2010, 17:59. Ekstraklasa sezon 2010/2011
Refren mojej ulubionej wiślackiej piosenki to słowa

Strzelaj bramki by mecz wygrać,
Aby punkty zdobywać,
Aby mistrzem Polski była,
Nasza krakowska Wisła.

Ile jednak punktów zdobyć trzeba „aby mistrzem Polski była nasza krakowska Wisła”?
Ten temat zakładam byśmy wspólnie na bieżąco to analizowali.

Temat ten podobnie jak temat o rankingach będzie miał swoje zasady.
Ich nie przestrzeganie skutkować będzie usuwaniem postów.
W tym temacie dopuszczalne będą jedynie posty, których treść poparta jest statystycznymi wyliczeniami a nie „jakimśtam wydaje mi się” lub odnosi się do tychże wyliczeń.

Poniżej zestawienie liczby punktów klubów, które zdobyły 5 najwyższych miejsc w 5 ostatnich sezonach

Jak widać Mistrz Polski w ciągu 5 ostatnich lat zdobywał 62-66. Raz Wisła tak zdominowała ligę, że zdobyła 77 punktów. 65 punktów gwarantowało w ciągu ostatnich 5 lat Mistrzostwo
Wicemistrz zdobywał w ciągu ostatnich 5 lat 61-64, średnio 62 punkty. 61 punktów gwarantowało osiągnięcie wicemistrzostwa.
Zdobywca 3 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał od 49 do 60 punktów, średnio 55. Liczba punktów gwarantująca 3 miejsce to 58 punktów
Zdobywca 4 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał od 49 do 57 punktów, średnio 52. Liczba punktów gwarantująca 4 miejsce to 55 punktów

Poniżej zestawienie średniej liczba punktów zdobywanej w ciągu sezonu klubów, które zdobyły 5 najwyższych miejsc w 5 ostatnich sezonach.

Jak widać Mistrz Polski w ciągu 5 ostatnich lat zdobywał 2,07-2,57. 2,17 punktów gwarantowało w ciągu ostatnich 5 lat Mistrzostwo
Wicemistrz zdobywał w ciągu ostatnich 5 lat 2,03-2,13, średnio 2,07 punkty. 2,03 punktów gwarantowało osiągnięcie wicemistrzostwa.
Zdobywca 3 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał 1,63-2,00 punktów, średnio 1,82. Liczba punktów gwarantująca 3 miejsce to 1,93 punktów
Zdobywca 4 miejsca w ciągu ostatnich 5 lat zdobywał 1,63-1,90 punktów, średnio 1,74. Liczba punktów gwarantująca 4 miejsce to 1,83 punktów
Innymi słowy

A jak jest obecnie?
Niewesoło, najkrócej rzecz ujmując.
Po 8 kolejkach tabela wygląda następująco

Aż 3 kluby mają co najmniej 2,00 pkt zdobywane w ciągu kolejki. Zgodnie zestawieniem powyżej każdy z nich mógłby zostać wicemistrzem o ile takie tempo zdobywania punktów by utrzymał do końca.
Jagiellonia średnio na kolejkę zdobyła jak dotąd 2,38 co jest bardzo wysokim wskaźnikiem. W ciągu 12 lat (z Tylu lat mam dane) tylko dwukrotnie Mistrz Polski zdobywał więcej niż 2,38 na kolejkę w lidze która grała tym systemem co obecny.
Jak by tego było mało Wisła zdobyła jak dotąd średnio na kolejkę 1,50. Takie tempo w zdobywaniu punktów zgodnie z powyższą tabelką nie wystarczyło w ciągu 5 ostatnich lat nawet na zajęcie 5 miejsca. W ciągu ostatnich 12 lat tylko raz 1,50 x 30 czyli 45 punktów wystarczyło do zajęcia 5 miejsca. Zazwyczaj 1,50 zdobywane średnio na kolejkę przez cały sezon skazywało klub na 6 miejsce. Jako ciekawostkę dodam, że sezon 2006/07 byłby z tego powodu wyjątkowy bowiem 1,50 zdobywane średnio na kolejkę w sezonie skazywało by klub na 9 miejsce za… Wisłą Kraków, która w tym sezonie zdobywała średnio na kolejkę 1,53 i z takim wynikiem zajęła 8 miejsce.

Wracając jednak do kwestii zasadniczej ile Wisła musi zdobyć punktów w pozostałych meczach by zająć takie a nie inne miejsce proponuje popatrzeć na poniższe zestawienie.

Po pierwsze.
Jeżeli Wisła chce grać w pucharach to musi albo wygrać Puchar Polski albo zająć co najmniej trzecie/czwarte miejsce. W ciągu 5 ostatnich lat nie zdarzyło się by klub z trzeciego lub czwartego miejsca zdobył mniej niż 49 punktów. Jak dla mnie 49 punktów to absolutne minimum, które Wisła musi zdobyć w tym sezonie by móc o czymkolwiek myśleć.
Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowane 4 miejsce musi zdobyć co najmniej 55 punktów
Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowane 3 miejsce musi zdobyć co najmniej 58 punktów
Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowane 2 miejsce musi zdobyć co najmniej 61 punktów
Jeśli Wisła chce mieć zagwarantowanego Mistrza musi zdobyć co najmniej 65 punktów.

Zgodnie z powyższym

Wnioski z tej tabelki są bardzo smutne. Kiedy obliczyłem ile Jagiellonia dotąd zdobywała średnio na mecz punktów (dla przypomnienia 2,38 czyli tyle ile w ciągu 12 lat nie zdobywało 10 Mistrzów Polski), gdy zobaczyłem ile musiałaby w związku z tym zdobywać Wisła, czyli 2,41 to zrozumiałem, że zdobycie przez Wisłę Mistrza Polski w tym sezonie będzie cudem. Obawiam się także, że i wicemistrzostwo jest poza zasięgiem Wisły. 2,23 średnio na kolejkę to wynik, który gdy utrzymywał klub od początku rozgrywek do końca to ZAWSZE zdobywał mistrzostwo.
Czy Wisła jest w stanie zdobyć w takim składzie 2,09 pkt na kolejkę by zagwarantować sobie choćby 3 miejsce? Na chwile obecną też wątpię. Bo taki wskaźnik utrzymywany od początku do końca w ciągu 12 ostatnich lat nie zakończył się Mistrzostwem tylko dwa razy…
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 16.10.2010, 18:07
a teraz 2 gra 3, najlepszy byłby podział punktów
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Stary 16.10.2010, 18:08
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Tylko Polonia Bytom,tylko Lech, tylko Wisła...Tylko Jagiellonia będzie liderem po jesieni. Jak na ich drużynę wielki sukces.
Nie dyskredytuję wyników Jagiellonii.
Stwierdzam tylko, że pokonanie Polonii Bytom 3:0 to nie jest wielka sztuka.

Wystarczy spojrzeć na ich wyniki z tego sezonu:

GKS Bełchatów 2:0 Polonia Bytom
Polonia Bytom 1:1 Lechia Gdańsk
Polonia Bytom 0:1 Korona Kielce
Wisłą Kraków 2:1 Polonia Bytom
Polonia Bytom 2:0 Zagłębie Lubin
Polonia Bytom 1:0 Ruch Chorzów
Polonia Warszawa 2:2 Polonia Bytom

Na wyjazdach Bytomianie wywalczyli do tej pory 1 punkt.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 16.10.2010, 18:18
Cytat:
Rudnevs rozwala łokciem łeb obrońcy Zagłębia i nie dostaje za to nawet żółtej kartki. Komentatorzy C+ również niewzruszeni mówią, że sędzia podjął dobrą decyzję. Jakby to był faul popełniony przez zawodnika Wisły zapewne apelowaliby przez 15 minut o dyskwalifikację...
Człowiek by myślał, że już się przyzwyczailiście, że co wolno Legii, tego nie wolno reszcie ekstraklasy, a co wolno reszcie ekstraklasy, tego nie wolno Wiśle. A tu nadal takie komentarze

Jakbyśmy wczoraj grali z wami, a nie z Widzewem, to by nam sędzia i zaliczył poprawnie strzelonego gola i karnego podyktował na Rzeźniczaku i 3:0 by było. A komentatorzy tylko by przyklasnęli
Legionista
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 16.10.2010, 18:26
Owszem, Jaga gra ładnie i skutecznie (oglądałem dzisiejszy mecz do ok 60 minuty), co najlepiej pokazuje tabela, ale nie przesadzajmy. To była tylko Polonia Bytom.
Pisze ogółem. Popatrz jak ta drużyna zagrała we wszystkich meczach do tej pory się spisywała Wisła, Lech itd. Lubie drużyny, które grają szybki i ładny dla oka futbol i przy tym strzelają sporo goli do takich zespołów zalicza się Jagiellonia.
Poza tym jestem pod wrażeniem tego co zrobił z tą drużyną Probierz. Żaden inny trener w ostatnim czasie w ekstraklasie nie wykonał tak dobrej roboty, jaką on zrobił z Jagiellonią.
On ma taką swobodę też przy prowadzeniu zespołu jaką dał mi Kulesza.
Probierz gdzieś tam powoli budował zespół z Białegostoku dokładał cegiełkę do cegiełki i stworzył kolektyw w zespole.
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.10.2010, 18:37
Niedzielan 1:0 :/

Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 16.10.2010, 18:51
Samobójcza była.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.10.2010, 18:52
Amica 1-0 w plecy
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Stary 16.10.2010, 18:53
Pisze ogółem. Popatrz jak ta drużyna zagrała we wszystkich meczach do tej pory się spisywała Wisła, Lech itd. Lubie drużyny, które grają szybki i ładny dla oka futbol i przy tym strzelają sporo goli do takich zespołów zalicza się Jagiellonia.
Zgadzam się z tym co piszesz, każdy lubi oglądać taki futbol i myślę, że właśnie czegoś takiego oczekujemy od naszej Wisły i Maaskanta.

Poza tym jestem pod wrażeniem tego co zrobił z tą drużyną Probierz. Żaden inny trener w ostatnim czasie w ekstraklasie nie wykonał tak dobrej roboty, jaką on zrobił z Jagiellonią.
Ja przytoczyłbym jeszcze przykład trenera Kafarskiego i Lechii.

Wracając jeszcze do Jagiellonii - w poprzednim sezonie mieli olbrzymi problem z wygrywaniem w meczach wyjazdowych.
Teraz wygląda to już trochę lepiej, 7 punktów w 4 meczach. W następnej kolejce Jagiellonia jedzie do Łodzi, a wiadomo, że Widzew po porażce z Legią będzie chciał się odegrać. Jeżeli stamtąd wywiozą 3 punkty - będę pod wrażeniem.

PS. Brawo Zagłębie !!!
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 16.10.2010, 18:55
I bardzo dobrze.
Lech obecnie gra katastrofalnie w lidze jednak obawiam się, że z nami wygrają.
Obym się mylił.
Odpowiedz cytując
KRIS22
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 16.10.2010, 18:56
Szkoda ze Zagłebie nie zrobiło takiego wyniku na koniec tamtego sezonu a wystarczał nam nawet remis co prawda mecz jeszcze trwa ale Brawo Zagłebie
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Stary 16.10.2010, 18:58
KRIS22 napisał(a):Wyświetl post
Szkoda ze Zagłebie nie zrobiło takiego wyniku na koniec tamtego sezonu a wystarczał nam nawet remis co prawda mecz jeszcze trwa ale Brawo Zagłebie
I tak nic by nam nie dał, bo nie potrafiliśmy ograć "u siebie" Odry.

10 minut do końca, oby Zagłębie nie popełniło głupiego błędu.
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 16.10.2010, 19:03

Ja przytoczyłbym jeszcze przykład trenera Kafarskiego i Lechii.
Też go wcześniej wielokrotnie chwaliłem.
Akurat podoba mi się ogólnie co się dzieje w klubie naszej zgody. Zarząd jakby wyciągnął wnioski z poprzednich nieudanych sezonów i ściągnęli kilku naprawdę bardzo dobrych jak na polską ekstraklasę zawodników.
Bardzo przemyślaną politykę transferową prowadzi i Jagiellonia, i Lechia.
My nie powinniśmy zmierzać tym tropem, że w ciągu jednego sezonu zmieniamy dużą część składu,
w tym praktycznie całą formacje defensywną w ciągu jednego okna powinniśmy ściągać max. 3 zawodników, ale wysokiej klasy przy czym nie sprzedawać nikogo z podstawowej 11.
My pozbyliśmy się w oknie filarów zespołu, a zastąpiliśmy ich słabymi zawodnikami z łapanki pomijając Wilka i Riosa.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 16.10.2010, 19:03
Zastanawiałem się ostatnio czy to Bełchatów - któremu Wisła zupełnie nie dała pograć - taki mocny, czy Lech taki słaby. Dzisiejszy mecz z Zagłębiem pokazuje, że to jednak Lech słaby. W II połowie już ze 3-4 powinny wpaść do bramki Burica.
Zdychają w II połowie strasznie.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 16.10.2010, 19:12
Są dwa plusy i jeden minus zwycięstwa Zagłebia nad Amiką.

+ Lech (teoretycznie) jako jeden z konkurentów do miejsc pucharowych stracił punkty.

+ Zagłębie ucieka w tabeli Parchom.

- Miedziowi uciekają również Śląskowi Wrocław...
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 16.10.2010, 19:16
ależ mecz Zagłębia - w drugiej polowie to bylo spotkanie do jednej bramki
Pawlowski super - bylby drugi Blaszczykowski gdyby nie te kontuzje
dzis mozna sie troche posmiac ale co my jutro pokazemy tego nie wie nikt
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
wislakrakow124
Senior Member

Stary 16.10.2010, 19:16
Na to czekalem az ten "wielki" Lech pokaze na co go stac slabiutko! No ale nie ma sie z czego cieszyc bo Wisla tez slabiutko oby jutro zaskoczylo i komplet pinktow
JAZDA JAZDA JAZDA BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
zidanemarcin
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 16.10.2010, 19:17
powiedzcie mi, czy beda znow wymianiale murawe przed meczem naszych orlow z Wybrzeżem ? Wstyd by bylo na takiej nawierzchni grac z taka druzyna. . .

Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.10.2010, 19:25
Pawłowski po takiej wielomiesięcznej,ciężkiej kontuzji wraca jak nowo narodzony,a u nas Brożek,Boguski,Niedzielan czy Garguła wręcz przeciwnie.Może klimat jest tu szkodliwy?
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Stary 16.10.2010, 19:26
Tak jak już wcześniej mówiłem.
Małkowski powinien zostać powołany do reprezentacji jak najbardziej na to zasługuje.
Odpowiedz cytując
el Nuero
Senior Member

Stary 16.10.2010, 19:29
Cóż, duże piwo dla Bartczaka. W ten sposób Zagłębie trochę "odjechało" pannom w paski. A Śląsk? Lepszy jeden punkt, niż nic. Tyle, że na jutro zagwozdka dla Wrocławian: przegra Cracovia, to ucieknie Ruch. W sumie nie wiadomo, co dla nich lepsze.

Jaga wystrzeliła bardzo do przodu, i teraz wypada życzyć Wisełce, by również wrzuciła "piąty bieg" i zaczęła zostawiać rywali. Przy ciekawych wynikach obecnej kolejki układ tabeli robi się coraz bardziej zagmatwany. Jak mówił Maaskant: Wisełka straciła już zbyt dużo punktów, więc - mam nadzieję, że jutro uda się wygrać (choćby 1 bramką).
Odpowiedz cytując
Cinek1906
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 16.10.2010, 19:55
haha, ładnie teeraz na Koronie sędzia odgwizadł koniec meczu w 80minucie
FORZA WISŁA
'Gdybym mógł cofnąć czas i pomyśleć nad wyborem, nawet drugi ten raz wybrałbym tą samą droge.'
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów