|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
Nieaktualne...
Ostatnio edytowane przez rainha : 08.06.2010 o godz. 14:14.
![]()
Tylko jeden Klub,
Kocham aż po grób. Kraków to nasz gród, Wisełko naprzód! |
|
|
|
Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Słuchajcie bracia mam problem z angola zle pisze gramatycznie po prostu nie idzie mi. Moze ktos napisac email do przyjaciela w ktorym poinformujesz go gdzie przebywasz na wakacjach 2 rzeczy jakie zwiedziles i 2 ktore jeszcze masz zwiedzic. Pomoze ktos
|
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Matthew,
How are you? I'm in Madrid now and the holidays are fantastic! I have already visited Santiago Bernabeu stadium and the Palace of the Royal Family. Furthermore, I am going to visit the Madrid's Park and the church, it will be interesting. That's all for now, bye! xyz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Witam zadanie dotyczy fragmentu utworu Laura i Filon autorstwa Franciszka Karpińskiego. Mam problem z pytaniami o treści: 1. Jak sądzisz, kim są bohaterowi utworu? Jak ukazana jest w utworze wieś? 2. Przypomnij sobie wiadomości o literaturze pastoralnej. Jakie motywy charakterystyczne dla gatunku sielanki potrafisz wskazać w utworze Karpińskiego? 3. Nazwij i wypisz wszystkie uczucia, które przeżywa Laura - zrób to kolejno - od pierwszej do ostatniej strofy. O czym może świadczyć ich ogromne zróżnicowanie?
http://www.teksty.org/Biesiadne,Laura_i_Filon Tu jest fragment, który mam również w podręczniku. Na podstawie tego fragmentu mam odpowiedzieć na 5 pytań, z dwoma się uporałem. Bardzo proszę o pomoc. EDIT: Potrzebuję to do jutra do 8 rano.
Ostatnio edytowane przez Dean : 07.06.2010 o godz. 21:00.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
http://karpinski.klp.pl/a-6385.html
Może to Ci pomoże, jak nie to napisz, które pytania jeszcze potrzebujesz? ![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie za bardzo mi to pomogło, dalej proszę o pomoc z tymi trzema pytaniami.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
1. Laura jest najprawdopodobniej najzwyklejszą wiejską dziewczyną. Co o tym świadczy? Kosz nazbieranych malin i nieułożone włosy (nie będzie ich trefić, bo nie ma czasu, skoro tak, to pewnie wróciła z jakiejś pracy). Filon to zapewne pastuch jakiś, lubi sobie w krzakach posiedzieć, ogólnie rzecz biorąc dobrze mu na łonie natury. Wieś ma wyidealizowany obraz. Nie ma ani słowa o cierpieniach ludu zamieszkującego to miejsce. Są maliny, jest radość, miłość, wszystko utrzymane w pięknej, sielankowej konwencji.
2. Co do literatury pastoralnej - miała przedstawiać na tle natury ludzi mieszkających na wsi - przedstawia. Jest obraz wyidealizowany? - JEST. Jest miłość między prostymi ludźmi? - JEST. Przedstawia realia środowiska? - w jakiś sposób tak, jednak ja bym powiedział, że obraz nie jest kompletny. 3. Radość ze spotkania z ukochanym --> Rozczarowanie i złość z powodu jego nieobecności --> Zazdrość --> Refleksja nad miłością do Filona --> ponownie zazdrość i złość ---> skrajna złość (tłucze koszyk itp.) Ja to tak widzę. W ogóle te klucze odpowiedzi z polskiego są chore. Możesz pisać głupoty, a jak będą chęci to Ci wszystko zostanie uznane. Możesz napisać wszystko dobrze i może nie być chęci. (taka mała dygresja). |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
1.Obraz wsi jest wyidealizowany dowody -) imiona bohaterów nie kojarzące się ze wsią. Język, którym się posługują jest literacki:
Cytat:
Co do bohaterów jak do tego co wyżej dopisałbym że są kochankami. Ich miłość jest zakazana -) ukrywają się, umawaiają pod tym jaworem. 2. Charakterystycznym dla sielanki jest to że wszystkie uczucia/wydarzenia dobre i złe są wyolbrzymione, czy to że tematem utworu jest miłość. Ogólnie ważne jest też to że ludzie ze wsi w utworze są wyidealizowani. 3.Świadczyć to możę o emocjonalności, wrażliwości kochanków Ogólnie myślę że to i to co napisał kolega wyżęj powinno Ci pomóc, jak to zbierzesz razem ![]() ![]() ![]() Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz! Tylko Wisła! |
|
|
|
Vide Cul Fide
Od: 09.2004
Offline |
|
|
Sluchajcie jest prosba,
czy moglby ktos sie do mnie odezwac w takiej sprawie. potrzebuje cos a'la praca licencjacka luzno zwiazana z socjologia/psychologia . jest to mi potrzebne na przedmiot Metody Badan socjologicznych. taka praca kontrolna na koniec roku. nie pojdzie to nigdzie w swiat, zaden plagiat nie bedzie to nigdzie wykorzystane poza oddaniem babce . tak na sztuke potrzebuje. prosze kogos o pomoc ! ! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Ma ktoś jakiś referat albo prezentacje w języku angielskim związaną z Wisłą? pilnie potrzebuje jkct pirv
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
co można napisać na temat "okno"? muszę napisać coś takiego na polski, forma dowolna, tylko że nie mam pojęcia co napisać...
![]() Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,
Ten boski Krakowski nasz TS. I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Boże co ta ma być (w sensie, że głupota nauczyciela)... Może podaj jakieś różne znaczenia okna, okno jak szyba, ,,okno na świat". Może coś z nadzieją, że zawsze patrzymy czy coś... ciężko.
|
|
|
|
Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Mały problem z planimetrią proszę o pomoc!
#1 W półkole wpisano trapez, tak że dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu. Stosunek przekątnej trapezu do sumy podstaw jest równy 2. Wykaż, że cosinus kąta między przekątną i podstawą jest równy 1/4. #2 Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia się przekątnych jest odległy od boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Wyznacz obwód i pole równoległoboku. Byłbym niesamowicie wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
http://img97.imageshack.us/img97/3476/schowek01b.png W koło w taki sposób można wpisać jedynie trapez równoramienny, innego się nie da. Więc na takim założeniu opieram rozumowanie. Choć teoretycznie to nie wiem czy można tak oprzeć dowód. Opierając się na tym, że trapez jest równoramienny mamy: b=a-2x. Z treści zadania mamy: cos(alfa)=1/4 (a-x)/(2(a+b))=1/4 4a-4x=2a+2b 2b=2a-4x b=a-2x cnd ![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Słuchajcie mam sprawę. Mam zadanie na niemiecki na piątek.
Polecenie: Co widzisz na rysunku? Co się tu zdarzyło? Opowiedz. Na rysunku pokazane jak jest jakaś śmieszna Pani podczas pływania posikała się dosłownie w basenie i wokół niej jest wielka plama. (HAHA) Na brzegu natomiast siedzi grupka trzech osób i nie wiedzieć czemu się naśmiewają Trzeba posłużyć się takimi słowami, zwrotami jak: am Beckenrand/ im Schwimmbecken, sich verfarben, einen Badeanzug anhaben, eine Badekappe aufhaben, mit den Fingern zeigen auf (Akk.), schreien. Bardzo proszę pomóc! I jakby ktoś mógł spróbować to ogarnąć ( dla niektórych to chwila i tzw. no problem). Mam nadzieję, że do jutra wieczorem najpóźniej ktoś będzie wstanie mi pomóc. Bardzo proszę o poprawny opis.Pozdrawiam. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Potrzebuję mapę przedstawiającą główne szlaki przewozu ropy naftowej, gazu ziemnego, węgla kamiennego + krótkie uzasadnienie kierunków światowego handlu tymi surowcami (dlaczego tak, a nie inaczej).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. ![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Mam przedstawić doświadczenie z płynem nienewtonowskim.
Jak w prosty sposób (tak, aby uczniowie szkoły średniej zrozumieli), wytłumaczyć występowanie tego zjawiska? ![]()
Ostatnio edytowane przez Lacrima : 22.11.2010 o godz. 20:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
http://zadane.pl/ fajna stronka moze tam Ci ktos odpowie.
![]()
Nawet jeśli będzie źle, my nigdy nie poddamy się...!!!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
mam na zadanie opisać obraz "Rzeź Niewiniątek" Guido Reniego. Może ktoś pomoże?
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Ma ktoś może jakieś pdf-y z tej stronki http://zadaniazfizyki.pl ? Głównie chodzi mi o zad. ze zbioru J. Salach, wyd. Zamkoru, cz. 2, działu 7 (optyka).
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Ja pie*****, nie ma ktoś na taki temat? Bo coś muszę skrobnąć, a zainteresowanie tematem z mojej strony zerowe.
"Na czym polegała wyobraźnia miłosierdzia w życiu bł. Jerzego Popiełuszki?" |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Witam
Mam ogromną prośbę by ktoś rozwiązał 2 zadania z fizyki. oto i one: 1. Na ciało o masie m działa sila hamująca ruch ktory jest proporcjonalny do prędkości R-=br(lub bv trudno rozczytac pismo) Znaleźć zależność prędkości ruchu od czasu prędkości początkowej równej Vo. 2. Trzy ciała o masie m umieszczono jak na rysunku : http://up.programosy.pl/view/rysunek_2.jpg.html Znaleźć przyśpieszenie układu ciał oraz naprężenie dla nici. Jeśli jakieś dane są potrzene bo niestety żadnych nie mam, proszę sobie wymyślec. pozdrawiam ps. Nie to ze nie probuje tego rozwiązać ale stracilem kontaktem z semestrem z ktorym robie ten kurs, nie mam dostepu do żadnych list zadań itp. a rozwiązanie tych bardzo mi pomoże
Ostatnio edytowane przez <Crasch> : 18.01.2011 o godz. 18:26.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Znacie jakieś obrazy ekspresjonistyczne namalowane podczas XX lecia międzywojennego?
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Mam prośbę. Jestem studentem ekonomii na UJ i na zaliczenie przedmiotu "Metody badań społecznych" muszę mieć wypełnioną ankietę żeby później móc ją zinterpretować.
Dlatego moja prośba o wypełnienie ankiety, która zajmie wam minute a mi uratuje dupsko. Link tutaj http://www.ankietka.pl/ankieta/52142...produktow.html brakuje mi 30 osób do szczęścia. Pozdrawiam ps. jeśli link nie działa tutaj alternatywny http://www.ankietka.pl/ankieta/52142 Powód: dodatkowy link
Ostatnio edytowane przez 88tajfun : 22.01.2011 o godz. 23:00.
|
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
Tutaj jest odpowiedni temat do tego. Ja zaraz wypelniam PS. w 13. pytaniu nie da sie zaznaczyc wiecej niz jednej odpowiedzi ![]()
Ostatnio edytowane przez mic : 22.01.2011 o godz. 20:00.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
O widzisz, dzięki ci bardzo za zwrócenie uwagi
![]() ps. 13 już poprawione |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
1. a = dV/dt dV=a*dt a = -bV/m dV = a*dt V - całka oznaczona od Vo do 0 z[-bV/m * dt] V = Vo - 0 -b/m[v^2/2*dt] V = -(bVo^2/m)*t + C V = Vo - (b*(Vo^2)/2m)*t Coś w tym stylu, a w tym drugim to jakieś masy albo oznaczenia masz może ?
Ostatnio edytowane przez Rybka1928 : 22.01.2011 o godz. 21:29.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Witam Czy nie macie w swoich zbiorach albo w jakiś książkach, opisanej władzy ustawodawcze, sądowniczej, wykonawczej
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
2 zadanka z podstaw przedsiębiorczości - prosiłbym o zrobienie zadania nr 3 i 4
Zadania podobne z tym, że w 3 przedsiębiorca ponosi koszty netto, w 4 zaś brutto. http://i55.tinypic.com/o5n5fr.jpg z góry dziękuję za pomoc ![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|