The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.10.2010, 15:10
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Nie no ty wiesz ,co myśli 96 rodzin , pewnie 95 z nich tak jak ty i Kaczyński co nie ?
Nie łap mnie ,jak to macie niektórzy w zwyczaju, za słówka,cytaty, żródła itd Czytam co piszesz i to komentuje, jak miałeś cośinnego na myśli to tosprostuj i mnie wyprowadź z błędu a nie udawaj polityka z programu telewizyjnego ,cwanego ,sprytnego itd.
Alergia na J.K. widoczna nie tylko u mnie , pisalem o rankingach niepopularnosci w Polsce , wiesz kto wsrod politykow wygrywa ?Zreszta było juz o tym w tym topicu wczesniej..
TVN,GW,Palikot ? To jakies rebusy ?
Kaczyński,Rydzyk,wstyd dla Polaków - oto mój rebus
Napisałem jakie były prawdopodobne przyczyny katastrofy - na podstawie tego co wiemy .Ty coś bredziłeś że pisze o zamachu.Gdzie mam cie wyprowadzać z błędu? Powiedz gdzie piszę nieprawdę.Proste jak budowa cepa.
Wątek2.a co ten Kaczyński takiego złego zrobił że jest wstydem dla ciebie?Krótkie porównanie:
Wypowiedzi:
Lech powiedzial spieprzaj dziadu, czy Jarek stoją tam gdzie ZOMO ----> Bronek - jaki prezydent taki zamach albo o Lechu - przegra wybory albo gdzieś poleci i już nie wróci, ew.Sikorski- wyrżnie watahy
u Jarka - była - afera gruntowa - u Donalda hazardowa ( porównania kto bardzie umoczył nie komentuje myślę że jest jasne)
Jarek - obnizyl ci podatki i dał tauzena na każde dziecko+becikowe (masz wogóle dzieci?),zaostrzył prawo karne, rozpoczałl dywersyfikację dostaw gazu (gazoport)- mial na to 2 lata- Donald -podwyzszył ci podatki i stwierdził że zielono mu dług kraju jak za Gierka, sama obsluga długu publicznego to ok.37-38 mld złotych- równowartość wybudowania ok.900 km dróg, poza tym nic nie zrobił (tylko nie pisz o drogach i stadionach bo tro suma prac 3 rządów) - czas 3 lata
Jarek przejął TVP- Donald mu odbił teraz
Jarek - ma Radio Maryja,Trwam,Nasz Dziennik i Gazetę Polską- Donald - TVN,Polsat, Wyborczą c
Lechowi buduja pomniki w Gruzji,na Litwie,Ukrainie i na Węgrzech- a Donaldowi by wybudowali? za co niby? jaka jest nasza polityka zagraniczna? ano taka jak mówi szef naszego MSZ - jesteśmy wg.niego panną na wydaniu bez posagu- ale o tym w mediach platformerskich cicho. TO NIE JEST DLA CIEBIE WSTYD?
to są rożnice (a moze czasem podobieństwa)- może ktoś miec inne poglądy polityczne od J.K i glosować na inne partie ale bredzić o wstydzie..?
Odpisz merytorycznie i konkretnie (chętnie przedstawię wtedy swoje zdanie i ci je uzasadnie) albo skończ piskać jak dzieciak który coś gdzieś uslyszal i myśli ze wie o co chodzi.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 12.10.2010, 16:35
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Nie odpowiedziałeś na pytanie. Pisząc "element napływowy" miałem na myśli spoza województwa małopolskiego, w którym żyją ludzie z korzeniami i silnym moralnym kręgosłupem. Całkiem inna postawę prezentują ludzie tzw. przesiedleńcy, bez ciągłości historycznej i mający "kogel-mogiel" w głowach.
Ty mi na takiego przesiedleńca wyglądasz, ale pewnie się nie przyznasz skąd napłynąłeś .
Nie odnosząc się do meritum Waszej "dyskusji" (bo durna) pozwolę sobie wtrącić co nieco na temat "naplywowości".
Róża Thun jest z województwa, ba z samego Krakowa, ba taki Łukasz Gibała też jest stąd.
Natomiast przesiedleńcem bez ciągłości historycznej, prezentującym całkiem inną postawę i mający "kogel-mogel" to na ten przykład taki Dietl był. A tam Dietl. Bór-Komorowski był spoza małopolski! Podobnie jak 80% Polaków.

Jak wchodzisz w czyjeś buty Gwiaździsty to bacz aby na Ciebie pasowały.
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 12.10.2010, 16:53
przepraszam bardzo, ale odnosze wrażenie z ostatnich 3-4 stron że się tu kłócą 15 latkowie bo mało co jest ostatnio na temat
carpenter
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 12.10.2010, 16:56
Alergia na J.K. widoczna nie tylko u mnie , pisalem o rankingach niepopularnosci w Polsce , wiesz kto wsrod politykow wygrywa ?Zreszta było juz o tym w tym topicu wczesniej..
A co to jest? Miss Polonia? Taniec z gwiazdami? Jeśli według Ciebie polityk to osoba która wygrywa w rankingach popularności, to gratuluje poczucia humoru.Następnym razem zagłosuj na pudziana. Skuteczny polityk, to taki, który potrafi wdrożyć w działanie plan, w który wierzy, vide Bush czy ś.p. Lech, pomimo tego że 90 % społeczeństwa (w tym ty i reszta tuskomatołków) nie jest w stanie tego planu zrozumieć i w związku z tym się go boi. Na tym przegrywają wszyscy naprawdę wielcy mężowie stanu, nie potrafią zaprzedać własnych ideałów, na rzecz tej tandety w którą trzeba się przebrać, żeby trafić do takich matołków jak ty.
Kończąc już. Życzę Ci żebyś mógł kiedyś wyjechać za granicę, porozmawiać z ludźmi, dowiedzieć się, kto za granicą był bardziej ceniony i zrozumieć swój błąd. To naprawdę nie twoja wina żeś ślepy, uwierz mi ja rozumiem.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 12.10.2010, 16:57
1.Polityka Kaczynskiego od 2005 roku to napuszczanie 1/3 Polakow na 2/3
2. Polityka Kaczynskiego ,to polityka szczucia wszsytkich ,ktorzy są przeciwko Pisowi
3. Polityka Kaczyńskich ,kończy sie w 2010 roku najwieksza katastrofa w dziejach Polski w ktorej ginie on sam(prezydent) i kilkadziesiat ludzi z najwyzszych stanowisk panstwowych...
4.Polityka Kaczynskiego to wykorzystywanie smierci brata do biezacej polityki ,czyli chodzenia z pochodniami w nocy (jak dawniej faszyści) ,Wawel , krzyz itd.

Wiesz gdzie mam jego obnizke podatkó w czasach prosperity.. ? Tylko blagam nie kaz mi teraz kazdego punktu na nowo ci opiywac z cyatatmi , zalacznikami ,przypisami..Dzisiaj bez odbioru
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 12.10.2010, 17:37
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Nie odpowiedziałeś na pytanie. Pisząc "element napływowy" miałem na myśli spoza województwa małopolskiego, w którym żyją ludzie z korzeniami i silnym moralnym kręgosłupem. Całkiem inna postawę prezentują ludzie tzw. przesiedleńcy, bez ciągłości historycznej i mający "kogel-mogiel" w głowach.
Ty mi na takiego przesiedleńca wyglądasz, ale pewnie się nie przyznasz skąd napłynąłeś .
Gwiaździsty tak jak zazwyczaj piszesz z sensem to teraz napisałeś bzdurę kosmiczną. Jestem synem Kresowiaków i uwierz, nie mam kogla-mogla w głowie a o postawie historycznej nawet nie wspominaj wśród Kresowiaków. Ciekawa teoria skadinąd, ale bzdurna niesamowicie.
PS Wiem,że wcinam się w dyskusję,ale to co napisałeś zmusiło mnie do tego.
Tylko Wisła!
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 12.10.2010, 18:12
Że też wam się chce rozmawiać z tym ignorantem.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 12.10.2010, 18:24
4.Polityka Kaczynskiego to wykorzystywanie smierci brata do biezacej polityki ,czyli chodzenia z pochodniami w nocy (jak dawniej faszyści) ,Wawel , krzyz itd.
Osiągnąłeś punkt Godwina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
Cytat:
W tradycji użytkowników wielu grup Usenetu wątek, w którym w jednej z wypowiedzi pojawia się porównanie do nazizmu lub Hitlera, uważany jest za skończony, a ponadto uznaje się, że osoba, która użyła tego porównania, „przegrała” dyskusję. Obecnie reguła ta rozciąga się na wszelkie inne internetowe sposoby wymiany zdań
Mam nadzieję, że umiesz czytać ze zrozumieniem
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

AS82
Banita

Stary 12.10.2010, 18:28
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Osiągnąłeś punkt Godwina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

Mam nadzieję, że umiesz czytać ze zrozumieniem
Ciekawe ilu Mesjaszów mnie jeszcze oświeci na tym forum i wskaże gdzie "źle" myśle albo kojarze...
Ostatnio edytowane przez AS82 : 12.10.2010 o godz. 18:31.
FraMat
Senior Member

Stary 12.10.2010, 18:33
Ciekawe ilu Mesjaszów mnie jeszcze objawi na tym forum i wskaże gdzie "źle" myśle albo kojarze...
Myśleć możesz, co chcesz (lub na ile Ci Twój intelekt pozwala). Jednak lepiej jest unikać wypowiedzi, które Cie dyskredytują.
Inaczej: nie interesują mnie Twoje poglądy na temat polityki Kaczyńskiego, ale sposób ich artykułowania. Tak samo zareagowałbym gdybyś Tuska czy Komorowskiego porównał bez sensu do faszystów

AS82
Banita

Stary 12.10.2010, 18:38
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Myśleć możesz, co chcesz (lub na ile Ci Twój intelekt pozwala). Jednak lepiej jest unikać wypowiedzi, które Cie dyskredytują.
Inaczej: nie interesują mnie Twoje poglądy na temat polityki Kaczyńskiego, ale sposób ich artykułowania. Tak samo zareagowałbym gdybyś Tuska czy Komorowskiego porównał bez sensu do faszystów
Nie wiem czy czytales ten wątek ,ale kubły pomyj na prezydenta Komorowskiego i premiera Tuska ,bezpodstawnie wylewane przez Macierewicza , Kaczynskiego łacznie z oskarzeniami o zamach ,byle cos ugrać politycznie..to was patrioci nei oburza ,że sraja oszolomy w wasze gniazdo,no ale chyba to nei jest wasze gniazdo bo wy nie akceptujecie demokracji ,wy jako 1/3 z Kaczynskim sadzicie ze jestescie pol-Bogami a reszta to wyksztalciuchy debile co nie ?
FraMat
Senior Member

Stary 12.10.2010, 18:53
Nie wiem czy czytales ten wątek ,ale kubły pomyj na prezydenta Komorowskiego i premiera Tuska ,bezpodstawnie wylewane przez Macierewicza , Kaczynskiego łacznie z oskarzeniami o zamach ,byle cos ugrać politycznie..to was patrioci nei oburza ,że sraja oszolomy w wasze gniazdo,no ale chyba to nei jest wasze gniazdo bo wy nie akceptujecie demokracji ,wy jako 1/3 z Kaczynskim sadzicie ze jestescie pol-Bogami a reszta to wyksztalciuchy debile co nie ?
To nie pamietasz już kubłów pomyj wylewanych na premiera Jarosława Kaczyńskiego i prezydenta Lecha Kaczyńskiego przez Niesiołowskiegio, Palikota, Piterę, Wajdę, Kutza i innych w czasach rządów PiS i potem za całej prezydentury Lecha? Tylko po to, żeby coś ugrać politycznie? To Cię, patrioto nie oburzało, że te oszołomy kalały własne gniazdo na arenie międzynarodowej, no chyba, że Polska to nie jest to Twoje gniazdo, bo nie akceptowaliście demokracji (wzywanie przez Tuska do "obywatelskiego nieposłuszeństwa" i hasła "zabierz babci dowód"), Wy jako 1/3 z Tuskiem sądzicie, że jestescie półbogami, a reszta to niwykształocne mochery?

To wyżej, to oczywiście żart pokazujący jak łatwo jest odwrócić pseudoargumenty.
Wolę po prostu, żebyś dyskutował rzeczowo zamiast stosować głupie porównania podlegające pod prawo Godwina.
Ponieważ nie czytasz ze zrozumieniem napiszę wyraźnie (wyobraź sobie, że to wielkie litery):
Cytat:
wątek, w którym w jednej z wypowiedzi pojawia się porównanie do nazizmu lub Hitlera, uważany jest za skończony, a ponadto uznaje się, że osoba, która użyła tego porównania, „przegrała” dyskusję

Wszyscy widzą, że przegrałeś. Nie dlatego, żebyś nie miał argumentów. Dlatego, że poniżasz się do "takich" argumentów.

AS82
Banita

Stary 12.10.2010, 19:01
Framat nie moja wina ,że media sie smialy z Kaczynskiego , widocznie sobie zasluzył...Jakby byl sprawnym politykiem ,własciwym czlowiekiem na wlasciwym miejscu to pewnei by sobie media owinal wokol palca jak Tusk..

Niesiolowski napieprza na Kaczynskiego , i vice versa czyli to chyba normlane w polityce , kwestia wrazliwosci , jaka kazdy z nas ma .Niesiolowski mowiacy np. ze rzady Kaczynskiego to powrot Gomulkowszczyzny ,mozna traktowac doslownie lub na zarty. Nie usprawiedliweam tez Niesiola ,bo on akurat nie przebiera w jezyku ,ale nigdy Niesiolowskiego nie przylapalem zeby gral na tak niskich instynktach jak Kaczynski...

Konczac ta klotnie , widzieliscie wypadek z mazowieckiego ? Mgła , nie samolot ,wystarczyly dwa auta i okolo 20 trupow w pare sekund..
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 12.10.2010, 23:46
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Lech powiedzial spieprzaj dziadu, czy Jarek stoją tam gdzie ZOMO ----> Bronek - jaki prezydent taki zamach albo o Lechu - przegra wybory albo gdzieś poleci i już nie wróci, ew.Sikorski- wyrżnie watahy
u Jarka - była - afera gruntowa - u Donalda hazardowa ( porównania kto bardzie umoczył nie komentuje myślę że jest jasne)i.
Badźmy precyzyjni. Takie słowa nigdy nie padły.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 13.10.2010, 00:07
Jaka wizyta taki zamach tak powiedział Komorowski.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.10.2010, 08:13
skoro już cytujecie polityków to chyba najdosadniej wypowiedział sie Putin o Sakaszwilim
http://konflikty.wp.pl/kat,1020379,t...wiadomosc.html
Ostatnio edytowane przez AYALA : 13.10.2010 o godz. 08:15.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.10.2010, 09:11
Cudak rządzi:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...osc_prasa.html

A później sie dziwią że wypadki się zdarzają jak po drogach krajowych bez poboczy bujają sie ciągniki rolnicze. Jako szybka reakcję zapowiadają wzmożone kontrole busów, kiedy wiadomo ze kierowca nie może opędzić sie od pasażerów. Bo pociągu ani PKSu nie ma. Niech sie POkraki cieszą że ludzie nie jeżdżą na dachach jak w Indiach.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.10.2010, 10:16
cpc napisał(a):Wyświetl post
AS82 to przecież agent PiS, który na forum Wisły ma zdyskredytować zwolenników PO, jeszcze się nie kapneliście

http://www.dlugpubliczny.org.pl/pl
Raczej z tego jak się tu wypowiadał, obecnie zachwycony jest Palikotem i Senyszyn. A więc Ruch Poparcia Palikota .
Siwy_89
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 13.10.2010, 10:35
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Cudak rządzi:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...osc_prasa.html
Umowy na budowę dróg podpisane w danym roku w kilometrach:

Rok ................. A ..... S 2x2/2x3 .. S 1x2 ............ Ogółem 2x2/2x3 ....... Ogółem

2007 ............. 55,3 ....... 88,2 ....... 6,5 .................... 143,5 ............ 150,0
2008 ............ 211,4 ...... 99,1 ...... 23,3 .................... 310,5 ............ 333,8
2009 .. ..........225,6 .... 292,1 ....... 9,6 .......... .... 517,7 .............527,3
2010 ............ 299,6 .... 201,8 ....... 3,8 .................... 501,4 ............ 505,2

Na wyłonienie wykonawcy (rozpisany przetarg) czeka ponad 500 km kolejnych dróg.

W budowie: 1347 km
W eksploatacji: 1549 km

odkąd rządzi ten "Cudak", budowa dróg szybkiero ruchu nabrała tempa ;-)
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 10:38.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 13.10.2010, 11:24
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post
Umowy na budowę dróg podpisane w danym roku w kilometrach:

Rok ................. A ..... S 2x2/2x3 .. S 1x2 ............ Ogółem 2x2/2x3 ....... Ogółem

2007 ............. 55,3 ....... 88,2 ....... 6,5 .................... 143,5 ............ 150,0
2008 ............ 211,4 ...... 99,1 ...... 23,3 .................... 310,5 ............ 333,8
2009 .. ..........225,6 .... 292,1 ....... 9,6 .......... .... 517,7 .............527,3
2010 ............ 299,6 .... 201,8 ....... 3,8 .................... 501,4 ............ 505,2

Na wyłonienie wykonawcy (rozpisany przetarg) czeka ponad 500 km kolejnych dróg.

W budowie: 1347 km
W eksploatacji: 1549 km

odkąd rządzi ten "Cudak", budowa dróg szybkiero ruchu nabrała tempa ;-)
Czy orientujesz się ile trwa średni okres przygotowania do rozpoczęcia inwestycji drogowej (przygotowanie przetargu na dokumentację techniczną, przygotowanie dokumentacji technicznej, uzyskanie pozwoleń budowlanych, wykup ziemi, przygotowanie i przeprowadznie przetargu na nadzór techniczny, przygotowanie materiałów przetargowych, przeprowadzenie przetargu, rozpatrzenie odwołań, wynegocjowanie kontraktu itp.)?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.10.2010 o godz. 11:53.
Siwy_89
Senior Member

Stary 13.10.2010, 12:14
trwa dość długo. Przecież to nie tajemnica ;-)

jeśli chodzi o wymienione przez Ciebie: przygotowanie i przeprowadznie przetargu na nadzór techniczny, przygotowanie materiałów przetargowych, przeprowadzenie przetargu, rozpatrzenie odwołań, wynegocjowanie kontraktu to trwa średnio pół roku. Oczywiście zależy to również od wielkości inwestycji.

Postęp w budowie dróg widać także po środkach przeznaczonych w danych latach na inwestycje drogowe.

W 2007 roku wyniosły jedynie 7 mld. Teraz Drozd narzeka na "Cudaka", mimo że nakłady na drogi szybkiego ruchu są trzykrotnie większe. Pamiętajmy również o tzw. "Schetynówkach" - czyli Narodowym Programie Przebudowy Dróg Lokalnych.

Jeśli chodzi o uproszczenie procedur, to pamiętajmy o specjalnej specustawie drogowej, która weszła w życie we wrześniu 2008 roku.

Ustawa zlikwidowała dwie decyzje (o ustaleniu lokalizacji drogi i o pozwoleniu na budowę), zastępując ją jedną (o zezwoleniu na realizację inwestycji). Nowe przepisy wprowadziły zachęty dla właścicieli do wcześniejszego wydania nieruchomości. Jeśli właściciel opuści nieruchomość w terminie 30 dni, odszkodowanie, które otrzymuje, zwiększy się o 5 proc. Dodatkowo właściciele nieruchomości z zabudową otrzymują po 10 tys. zł na pokrycie dodatkowych wydatków, np. związanych z przeprowadzką. Ustawa wprowadziła także sankcje dla organu, który zwleka z podjęciem decyzji.
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 12:37.
wislak68
Senior Member

Stary 13.10.2010, 13:54
Do Siwego_89:
O ile mnie oczy nie mylą to w podanym przez Ciebie zestwieniu pokazany jest okres przygotowania i przeprowadzenia przetargu oraz negocjacji umowy (łącznie średnio 159 dni). Zestawienie nie ujmuje: przygotowania dokumentacji technicznej (wraz z przetargiem, odwołaniami i podpisaniem umowy), wyboru nadzoru technicznego (też przetarg, odwołania, negocjowanie umowy), przygotowanie kosztorysu, wykupu ziemi, uzyskanie pozwoleń itp. Elementy nie ujętę w podanym przez Ciebie zestawieniu stanowią najbardziej czasochłonny etap przygotowania inwestycji. Wedle moich informacji (był bym bardzo wdzięczny gdyś zweryfikował je z pomocą informacji internetowych) cały proces wynosi średnio 2-3 lata. Jeśli dodasz do tego okres realizacji inwestycji (różny w zależności od rodzaju projektu od 6 miesięcy do 2 lat) to wyjdzie ci że spora część (jesli nie większość) inwestycji drogowych realizowanych za czasów "Cudaka" została przygotowana za czasów poprzedniego rządu.
Rząd obecny jest w tej szczęśliwej sytuacji że może spijać śmietankę z pracy chyba najlepszego ministra infrastruktury po 1989 J. Polaczka. Prawda jest niestety taka że obecny minister zamiast koncentrować się na infrastrukturze woli zajmować się partyjnymi rozgrywkami i umacnieniem swojej pozycji przy "Cudaku". Na co dowodem jest chociażby to że przyjęty z takim szumem plan rozbudowy dróg na Euro 2012 nie ma najmniejszych szans realizacji.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.10.2010 o godz. 14:06.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 13.10.2010, 14:35
Tabelki ładnie wyglądają ale co to ma wspólnego z rzeczywistością?

"Rok 2010 był do tej pory wyjątkowo ubogi w nowo oddawane odcinki. Kierowcy dostali zaledwie 55 kilometrów trasy ekspresowej nr 3 z Klucza do Myśliborza. Do grudnia mają zakończyć się roboty na 40 kolejnych kilometrach dróg ekspresowych i 40 kilometrach autostrad."

Kiedy podpisano umowy na te w tym roku oddane odcinki? W 07' 08' czy 09'. Bo chyba nie za czasów znienawidzonego J. Kaczyńskiego. A ilość nakładów na drogi może świadczyć tyko o tym że ktoś rozpieprza kasę na lewo bo efektów tych większych nakładów nie widać. Tym bardziej ze koszty raczej w kryzysie spadają.

Podziel się proszę Siwy_89 ile dróg A i S ODDANO DO UŻYTKU w czasie rządów cudaka? Bo sprawiasz wrażenie kompetentnego.
Hej Nasz TS !!
Arapaho
Senior Member

Stary 13.10.2010, 14:42
Krótko i na temat: od decyzji o budowie do wybudowania kilkunasto kilometrowego odcinka autostrady potrzeba 3-5 lat . 1-2 lata projektowanie ( w tym przetarg na projekt, podpisanie umowy, czas na odwołania,uzgodnienia, decyzje środowiskowe etc.), min.pół roku przetargi ,decyzje i podpisanie umowy z wykonawcą - reszta budowa. Obecnie trwaja jeszcze budowy zapoczatkowane przez SLD (w mniejszej cześci), PIS (w większej częsci) i dopiero od ok. pól roku trwają prace zaczete przez PO
wislak68
Senior Member

Stary 13.10.2010, 14:57
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Krótko i na temat: od decyzji o budowie do wybudowania kilkunasto kilometrowego odcinka autostrady potrzeba 3-5 lat . 1-2 lata projektowanie ( w tym przetarg na projekt, podpisanie umowy, czas na odwołania,uzgodnienia, decyzje środowiskowe etc.), min.pół roku przetargi ,decyzje i podpisanie umowy z wykonawcą - reszta budowa. Obecnie trwaja jeszcze budowy zapoczatkowane przez SLD (w mniejszej cześci), PIS (w większej częsci) i dopiero od ok. pól roku trwają prace zaczete przez PO
Czy podany przez Ciebie harmonogram obejmuje okres wykupu ziemi?
Jak ten okres kształtuje się w przypadku dróg szybkiego ruchu i dróg krajowych?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 13.10.2010 o godz. 15:01.
Arapaho
Senior Member

Stary 13.10.2010, 14:57
1.Polityka Kaczynskiego od 2005 roku to napuszczanie 1/3 Polakow na 2/3
2. Polityka Kaczynskiego ,to polityka szczucia wszsytkich ,ktorzy są przeciwko Pisowi
3. Polityka Kaczyńskich ,kończy sie w 2010 roku najwieksza katastrofa w dziejach Polski w ktorej ginie on sam(prezydent) i kilkadziesiat ludzi z najwyzszych stanowisk panstwowych...

Wiesz gdzie mam jego obnizke podatkó w czasach prosperity.. ? Tylko blagam nie kaz mi teraz kazdego punktu na nowo ci opiywac z cyatatmi , zalacznikami ,przypisami..Dzisiaj bez odbioru

Prosiłem o konkrety czemu ci wstyd za JKa ty jak rasowy "polityk" rzuciłes 4 hasla wkółko obrabiane przez panów Lisa,Żakowskiego,Kuczyńskiego,Niesiołowskiego,Kutz a i wielu , wielu innych NIE NAPUSZCZAJĄCYCH, NIE SZCZUJĄCYCH,NIE WYKORZYSTUJĄCYCH do bieżacej polityki takich spraw jak np. Blidy, czy chwalących ś.p.Geremka że nie składa oświadczeń i opluwajacego polskie państwo publicznie zagranicą.

Tego ci bracie nie wstyd, tego też że twój premier oddaje sprawe katastrofy PREZYDENTA POLSKI w ręce obcygo państwa, nie upomina sie o telefony z danymi, broń Bor-owców, samolot - należący do Polski gdyż jest eksterytorialny, twoja minister zdrowia twierdzi że przekopali miejsce wypadku metr w głąb- a potem okazuje się że wycieczki znajdują ludzkie części, dokumenty, części ubrań . I to wszystko żeby kapitał rosyjski mógł swobodnie inwestowac u nas, a my zebyśmy robili biznesy z moskwą inaczej mówiąć: Sprzedaje honor Polski.

Za to ci nie wstyd? To jest hańba . Za takie coś honorowy premier i minister obrony podali by się do dymisji . Bo człowiek bez honoru a juz szczególnie premier czy minister to jest mniej niż zero. I mało mnie obchodzi czy byłby z PIS ,PO , SLD czy PSL
Arapaho
Senior Member

Stary 13.10.2010, 15:02
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
A jak ten okres kształtuje się w przypadku dróg szybkiego ruchu i dróg krajowych?
Jest krótszy szczególnie na etapie wykonania gdyż w/w maja mniejsze wymagania. Ale procesy projektowe, przetargowe i uzgodnienia są mniej więcej podobne. Szacowałbym od 0,5 do roku krótszy.Budowa budowie nie równa.
p.s. tak biorę pod uwage wykupy ale tu tez był kłopot bo czasem albo nie było własciciela jakiejś działki albo się nie zgadzał na kwoty. Nie dawno to zmieniono co do kwot ale niemniej moga się zdarzać obsuwy.Terminy dlatego podaje szacunkowe. W max 5 lat powinna byc gotowa autostrada powiedzmy 20km .Dla porównania we Francji taka powstaje w max 3 lata.
ps.2. Zreszta ciekawostka . w połowie zeszłego roku Transprojekt Kraków(sorry ale nie nie pamietam dokładnie daty ) wydawał projekty na budowę autostrady Szarów- Tarnów. Każdy sobie może ocenić jaki jest stan na dzień dzisiejszy i ile to trwa
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 13.10.2010 o godz. 15:11.
Siwy_89
Senior Member

Stary 13.10.2010, 15:27
Podziel się proszę Siwy_89 ile dróg A i S ODDANO DO UŻYTKU w czasie rządów cudaka? Bo sprawiasz wrażenie kompetentnego.
jeśli naprawdę cię to interesuje, to mogę takie informacje udostępnić, ale nie bardzo widzę powód. Nie ma to żadnego znaczenia.

Wysyp oddanych odcinków przypadnie na rok 2012. Wtedy zyskamy ponad tysiąc kilometrów nowych dróg szybkiego ruchu.

W tej chwili, jak słusznie zauważył Arapaho, są oddawane inwestycje zapoczątkowane przez poprzednie rządy. Z kolei 2-3 lata będziemy jeździć po drogach zrealizowanych głównie przez PO.

A ilość nakładów na drogi może świadczyć tyko o tym że ktoś rozpieprza kasę na lewo bo efektów tych większych nakładów nie widać. Tym bardziej ze koszty raczej w kryzysie spadają.
efekty zobaczysz za 2-3 lata, jak te drogi, które obecnie są w budowie lub w fazie przetargu, zostaną oddane do użytku. Ja nie wiem, czy ty tego nie rozumiesz, czy tylko udajesz.

Mogę ci wymienić wszystkie inwestycje drogowe, na które teraz "rozpieprzają" kasę. A uwierz, ich lista jest naprawdę długa
Ostatnio edytowane przez Siwy_89 : 13.10.2010 o godz. 15:33.
AS82
Banita

Stary 13.10.2010, 15:42
Siwy_89 napisał(a):Wyświetl post

efekty zobaczysz za 2-3 lata, jak te drogi, które obecnie są w budowie lub w fazie przetargu, zostaną oddane do użytku. Ja nie wiem, czy ty tego nie rozumiesz, czy tylko udajesz.

Mogę ci wymienić wszystkie inwestycje drogowe, na które teraz "rozpieprzają" kasę. A uwierz, ich lista jest naprawdę długa
Prawdopodobnie trudno mu zrozumieć ,że PO jednak realnie rządzi tym krajem ,czego dales przyklad wklejajac te dane i tabelki.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.10.2010, 15:48
Skończcie z tą licytacją kto ile wybudował km autostrad i dróg ekspresowych, bo nie ważne kto, a ważne kiedy będziemy mieli porównywalną sieć drogową ze Słowacją, Węgrami, czy Czechami, a do tego jest wciąż daleko.

W tym temacie znajdziecie prawie wszystko:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1142261

A tu najświeższe info:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=3467

Dla przypomnienia wklejam to zestawienie. Jeśli komuś się chce to może sobie policzyć jak długo trwa realizacja danego odcinka od fazy projektowania do oddania do realizacji.

Powód: najnowszy wykres
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.10.2010 o godz. 16:01.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów