The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
spidey
Banita

Od: 09.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.09.2010, 10:10
Co do tego zawieszenia Chaveza i nie karania zawodników Legii.

Rok 2006: http://sport.wp.pl/kat,32284,title,C...l?ticaid=1afa3

Rok 2010: http://www.legia.net/index.php?typ=news&id=36371

Widać że każdy musi mieć swojego Dixiego
Ostatnio edytowane przez spidey : 30.09.2010 o godz. 10:12.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 30.09.2010, 10:16
Kolego załatw najpierw sobie sprawę z Vrodijakiem a później nas tu uświadamiaj, jak on nie dostał za chodzenie po czyjejś ręce to dlaczego Chavez ma dostać za chodzenie po nodze. Sędzia widział, dał wolnego. Kolega z zespołu widział. Nic nie krzyczał. To w czym problem?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 30.09.2010, 10:19
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Kolego załatw najpierw sobie sprawę z Vrodijakiem a później nas tu uświadamiaj, jak on nie dostał za chodzenie po czyjejś ręce to dlaczego Chavez ma dostać za chodzenie po nodze. Sędzia widział, dał wolnego. Kolega z zespołu widział. Nic nie krzyczał. To w czym problem?
Bo Vrdoljak gra w Legii a Chavez w Wisle. Proste, nie? Nie przywykliscie jeszcze do tego?
Odpowiedz cytując
spidey
Banita

Od: 09.2005

Stary 30.09.2010, 10:28
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Kolega Killzone ładnie ci to przedstawił. Legia ma plecy, a Wisła musi sobie na nie zapracować.
Lepiej się czujesz?
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 30.09.2010, 10:55
No sorry, nie po to wydawaliśmy 1 mln euro na zawodnika, żeby teraz nam go ktoś zawieszał, nie?

Poza tym jest zasada, że jeżeli wartość zawodnika faulującego > wartość zawodnika faulowanego, to sprawy nie ma. Wyjątek jest w przypadku zawodników Wisły, których wartość dzieli się przez dwa jeżeli faulują lub mnoży się razy dwa, jeżeli są faulowani.

Edit: ale na waszym miejscu bym nie marudził. O ile lepiej smakują wasze zwycięstwa, kiedy to my mamy największe plecy, nie?
Legionista
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 30.09.2010, 10:57
Sartre napisał(a):Wyświetl post
No sorry, nie po to wydawaliśmy 1 mln euro na zawodnika, żeby teraz nam go ktoś zawieszał, nie?

Poza tym jest zasada, że jeżeli wartość zawodnika faulującego > wartość zawodnika faulowanego, to sprawy nie ma. Wyjątek jest w przypadku zawodników Wisły, których wartość dzieli się przez dwa jeżeli faulują lub mnoży się razy dwa, jeżeli są faulowani.
Hahaha.. dobre !
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 30.09.2010, 11:15
Sartre napisał(a):Wyświetl post

Edit: ale na waszym miejscu bym nie marudził. O ile lepiej smakują wasze zwycięstwa, kiedy to my mamy największe plecy, nie?
Ej ale my naszego mamy tylko do następnego lata, to kiedy on sobie pogra?

No ale ok, rozumiem. Masz racje w tym co piszesz na koniec. I tak nic od dawna nie wygrywacie, to niech wam pomagają. Zrzucam to na karb wyrównywania szans
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 30.09.2010, 11:46
za 90minut.pl
Cytat:
Funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali prezesa Polonii Bytom Damiana B. Jest on podejrzany o wręczenie w 2005 roku łapówki sędziemu piłkarskiemu - dowiedzieli się reporterzy RMF FM.

B. jest prezesem Polonii Bytom od 2004 roku. W tym czasie jego klub awansował z III ligi do ekstraklasy.

Damian B. jest także kandydatem na prezydenta Bytomia z rekomendacji Prawa i Sprawiedliwości
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 30.09.2010, 13:46
bridgeburner napisał(a):Wyświetl post
Cytat:
Funkcjonariusze Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali prezesa Polonii Bytom Damiana B. Jest on podejrzany o wręczenie w 2005 roku łapówki sędziemu piłkarskiemu - dowiedzieli się reporterzy RMF FM.

B. jest prezesem Polonii Bytom od 2004 roku. W tym czasie jego klub awansował z III ligi do ekstraklasy.

Damian B. jest także kandydatem na prezydenta Bytomia z rekomendacji Prawa i Sprawiedliwości
To mi trochę śmierdzi ( chodzi o czas zatrzymania ), ale jeśli zostanie skazany, to OK. Nie jestem na tyle naiwny, żeby wierzyć w uczciwość jakiegokolwiek naszego działacza piłkarskiego.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.09.2010, 13:49
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To mi trochę śmierdzi ( chodzi o czas zatrzymania ), ale jeśli zostanie skazany, to OK. Nie jestem na tyle naiwny, żeby wierzyć w uczciwość jakiegokolwiek naszego działacza piłkarskiego.
Oczywiście, że śmierdzi bo z PiS-u sami uczciwi i mężowie stanu
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 30.09.2010, 13:56
felipe napisał(a):Wyświetl post
ToTylkoJa ci odpowiedział.

Manu, Mezenga, Cabral, Antolovic, Vrdoljak - zawodnicy z potencjałem zdecydowanie powyżej średniej ligowej, ba - powyżej dobrego ligowego poziomu. W cv każdego z nich móżesz znaleźć sporo przesłanek do optymizmu. To nie sa zawodnicy wypaleni, tylko w idealnym dla piłkarzy wieku, wręcz młodzi. To nie są odpady z II Bundesligi itp. Cieszmy się, że dotąd nie zgrali się jak nalezy, ale przecież nic nie trwa wiecznie...
Manu, Vrdoljak jakiś poziom prezentują ci zawodnucy faktycznie mogą być dobrzy. Natomiast błędy Antolovicia nie mogą być powodem braku zgrania. Ten bramkarz ma po prostu niesamowite braki w niektórych elementach gry. Cabral nawet jakby miał jakieś problemy z komunikacją i faktycznie miałby potencjał to na pewno nie grał tak słabo tudzież grzał ławę w Legi. Mezenga - sam fakt, że był zmiennikiem słynnego Adriano nie świadczy o jego umiejętnościach. Obecnie za ch*j nie wyłożyłbym 1 mln. euro za niego.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.09.2010, 13:58
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście, że śmierdzi bo z PiS-u sami uczciwi i mężowie stanu
Jest Pan, drogi Panie, złośliwym trollem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 30.09.2010, 14:18
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
Buziek_LG patrząc na sam potencjał (nie na aktualną grę, która jest daleka od iedeału) to nie powiesz mi, że tacy piłkarze jak Vrdoljak czy Manu nie mają (przynajmniej na papierze, bo o tym piszemy) szans na podbicie naszej ligi- mówimy tu o podstawowym piłkarzu mistrza Chorwacji i podstawowym zawodniku 5 czy 6 ekipy w Portugalii. Do tego całkowicie zagubiony Knezevic, który, żeby było śmieszniej też był podstawowym piłkarzem w swoim klubie- mistrzu Serbii- Partizanie Belgrad..
A po czym rozpoznajesz ten potencjał, dla mnie piłkarz ma taki potencjał jaki prezentuje na boisku. O ile wymienieni przez Ciebie Manu i Vrodljak jakoś tam się wybijają ponad przeciętność(chociaż ten drugi dużo mniej od pierwszego) to co z pozostałymi 16 zawodnikami(bo ławka też gra)?

ToTylkoJa ci odpowiedział.

Manu, Mezenga, Cabral, Antolovic, Vrdoljak - zawodnicy z potencjałem zdecydowanie powyżej średniej ligowej, ba - powyżej dobrego ligowego poziomu. W cv każdego z nich móżesz znaleźć sporo przesłanek do optymizmu. To nie sa zawodnicy wypaleni, tylko w idealnym dla piłkarzy wieku, wręcz młodzi. To nie są odpady z II Bundesligi itp.
Manu - jw.
Mezenga - przeciętniak, Flamengo próbuje bo bezskutecznie sprzedać od 3.5 roku(czytaj od pół roku od podpisania 6 letniego kontraktu)
Cabral - mniej niż przeciętny, niedynamiczny, słaby strzał, słaby odbiór. Gratuluję Legii że nie skusiła się na dwuletni kontrakt za 800 tys$ i wolała go wypożyczyć
Antolović - wielkie ciało, zero warsztatu już wolę Kapsę czy Merde
Vrodljak - jw.

Ale nawet jeśli uznamy tą piątkę za talenty które eksplodują w najbliższych 3-4 miesiącach to gdzie reszta drużyny? Gdzie rezerwa? Gdzie zmiennicy?

Ja raczej rzadko się mylę w ocenie zawodników, ale jeśli się pomyliłem bo piszę moje zdanie o nich po raz 3 chyba, na forum.legialive,pl bardziej zapalczywi(czytaj nowi) użytkownicy chcieli mnie zjeść gdy napisałem po sparingu z Bordeaux że te wzmocnienia to pieniądze w błoto, to serdecznie każdego z tych grajków przeproszę. Na tą chwilę uważam że jeśli Legia zajmie na koniec lokatę od 5 do 8 miejsca to będzie można mówić o sukcesie. No ale to problem Legii, dla mnie ważne jest tylko by Lechia wygrała najbliższe spotkanie i na koniec nie patrząc się na nikogo była jak najwyżej w tabeli. Jeśli będzie na podium to wyśmienicie, jeśli będzie w pierwszej 5 to dobrze, jeśli będzie w top 14 to nieźle, inne miejsca to tragedia.
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 30.09.2010 o godz. 14:23.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 30.09.2010, 14:42
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
Na tą chwilę uważam że jeśli Legia zajmie na koniec lokatę od 5 do 8 miejsca to będzie można mówić o sukcesie.
A kto niby ją wyprzedzi tak masowo ? Korona? Może Lechia? Bez przesady.

NIe dojdziemy do porozumienia, bo jesli dla ciebie najlepszy bramkarz ligi serbskiej 09/10 jest gorszy od Kapsy czy jakiegoś innego Merdy, a Vrdoljak też jest jakimś zerem to nie mamy o czym dyskutować. Pokory trochę, bo możecie się w weekend solidnie przekonać, jaka ta Legia "słaba" i jakie zrobiła beznadziejne transfery... Im już nie raz było pod górkę, a jakoś to podium dość regularnie osiągają...
Nic no, koniec tematu z mojej strony. Dla mnie potencjał to coś co drzemie w zawodniku, co można o nim wnioskować na podstawie dotychczasowej kariery. Nawet jesli aktualnie gra słabiej. Nie patrzę nigdy tylko na aktualną dyspozycję i tabelę, to zbyt proste i zwykle błędne.
Odpowiedz cytując
Niemogesiezarejestrowac
Member

Od: 09.2010

Stary 30.09.2010, 14:45
Po 1.Antolović grał w lidze Chorwackiej

Po 2.Kto powiedział , że on był tam najlepszym bramkarzem?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.09.2010, 14:51
Jest Pan, drogi Panie, złośliwym trollem.
Wybaczy Pan, jeśli Pana uraziłem, ale do trolla to mi jeszcze hen, hen daleko

Nie wydaje mi się, żeby zatrzymanie miało jakieś koneksje ze zbliżającymi się wyborami samorządami.
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 30.09.2010, 15:00
A kto niby ją wyprzedzi tak masowo ? Korona? Może Lechia? Bez przesady.
4-7 z 15 drużyn ekstraklasy. Kto nie jest istotne. Ja nie przywykłem do patrzenia na rywali.

NIe dojdziemy do porozumienia, bo jesli dla ciebie najlepszy bramkarz ligi serbskiej 09/10 jest gorszy od Kapsy czy jakiegoś innego Merdy, a Vrdoljak też jest jakimś zerem to nie mamy o czym dyskutować.
Po pierwsze to Antolović nigdy nie był najlepszym bramkarzem ligi serbskiej bowiem grał w Chorwacji. Po drugie stanowczo wolę Kapsę który w 7 meczach wpuszcza 5 bramek(2 z jego winy) od Antolovicia który w 7 meczach wpuszcza 10 bramek(co najmniej 5 ze swojej winy). Jeśli Ty wolisz odwrotnie to myślisz podobnie jak właściciele Legii

Dla mnie potencjał to coś co drzemie w zawodniku, co można o nim wnioskować na podstawie dotychczasowej kariery. Nawet jesli aktualnie gra słabiej. Nie patrzę nigdy tylko na aktualną dyspozycję i tabelę, to zbyt proste i zwykle błędne.
To zacznij patrzeć. W Anglii jest takie powiedzenie "You are that good as your last game". A jeśli mówisz o potencjale no to nie wiem czemu tak źle oceniasz Kapsę toż to przecież mistrz Europy

Ale w jednym masz rację nie mamy o czym dyskutować bowiem myślisz życzeniowo(coś w nim jest, on ma potencjał, kiedyś będzie dobry, to przyszła gwiazda). ja zaś przywykłem do myślenia realistycznego(jest przeciętniakiem, gra słabo, jest dobry) zaś kto ma rację przekonamy się za kilka miesięcy. Jeśli chcesz możemy nadać smaczek tej dyskusji i przyjąć zakład. Jeśli Legia nie będzie na co najmniej 2-gim miejscu to jesteś dla mnie powiedzmy 100 zł, zaś jeśli będzie to ja jestem dla Ciebie. Wchodzisz ?
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 30.09.2010 o godz. 15:04.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 30.09.2010, 15:08
Zgoda, moja pomyłka, grał w lidze chorwackiej. Pisałem na szybko. Wiele to w sumie nie zmienia, podobny poziom z serbską.
Do reszty sie nie odnoszę, bo mamy inne spojrzenie na ligę. Czas pokaże kto miał rację
Pozdrawiam.

Edycja: Nie, nie wchodzę. Wszedłbym gdybyś pozostał przy swojej tezie sprzed kilku minut, że pozycja dla Legii 5-8 to sukces. Zdecyduj się. Bo dziwne, ze z takiej odważnej deklaracji nagle dajesz sobie podpórkę, że moze być nawet 3 i wygrywasz stówę. .
Ostatnio edytowane przez felipe : 30.09.2010 o godz. 15:42.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 30.09.2010, 15:31
Szczerze mówiac, to dyskusja jest jałowa nie dlatego, że Ci piłkarze są tacy dobrzy (bo może nie oceniam ich tak ostro jak Buziek, ale zdecydowanie bardziej krytycznie niż felipe), tylko dlatego, że w polskiej ekstraklasie każdy zespół da się w ten sposób rozłożyć na czynniki pierwsze i rozjechać, podobnie jak niemal każdy transfer ośmieszyć. W takich realiach się niestety obracamy. Lechię też. Korone czy Jagiellonię też. O Lechu, Wiśle czy Polonii już wspominać chyba nie muszę - bo już to zostało zrobione na tym forum po kilka razy.

Cytat:
4-7 z 15 drużyn ekstraklasy. Kto nie jest istotne. Ja nie przywykłem do patrzenia na rywali.
Ma znaczenie. Bo jak się rzuci abstrakcyjne hasło, to zawsze fajnie wygląda. Ale jak już przychodzi do konkretów i trzeba policzyć kto kogo będzie wyprzedzał, to nagle się okazuje, że hasło wcale takiego wielkiego pokrycia nie ma. Bo faktycznie, skąd wziąć te 4-7 drużyn, które miałyby na BANK wyprzedzić Legię - a mówisz o tym z takim przekonaniem, że chyba możemy zakładać, że powinny to być drużyny, które Legię wyprzedzą właśnie na bank. Jagiellonia, Korona, Bełchatów? Widzew, Lechia? Wisła, Lech? Lecha już widzieliśmy, Wisła gra marnie, Lechia doznała pobudki dopiero teraz, Widzew ma fajne armaty ale z silnymi wymiękają. A te pierwsze trzy... Jakoś nie jestem przekonany do końca do tego, żeby wszystkie trzy miały się utrzymać do końca w czołówce.

Znając życie, skończy się pewnie tym, że na koniec ligi czołówka i tak będzie składała się z Wisły, Lecha, Legii i jakichś dwóch drużyn którym podszedł sezon, dajmy na to Jagiellonii i Korony.
Legionista
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 30.09.2010, 15:43
Mówisz masz:
Jagiellonia, Korona, Wisła, Lech/Amica, Polonia/Groclin, Widzew i dajmy na to GKS Bełchatów. Ciężko sobie wyobrazić? Mnie to przychodzi łatwo.

Przy czym ja wcale nie twierdzę że tak będzie na pewno(choć o to że Legia nie doskoczy do drugiego miejsca mogę się założyć) piszę, cała dyskusja od tego się zaczęła, że Legia nie ma na tyle silnej kadry by jej jakoś specjalnie się obawiać.

ps. Komisja Ligi właśnie wzmocniła Legię, to niedobrze
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 30.09.2010 o godz. 15:47.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 30.09.2010, 15:46
Legii można dopisać 6pkt?
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Sko...155,1,721.html

@edit
Ostatnio edytowane przez royalmichael : 30.09.2010 o godz. 15:48.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 30.09.2010, 15:48
royalmichael napisał(a):Wyświetl post
Legii można dopisać 6pkt?
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Sko...155,1,721.html
Pisałem już wielokrotnie - Komisja Ligi pomaga Legii jak może...
Żenada.

Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 30.09.2010, 15:51
A propos faworyzowania Legii przez komisję ekstraklasy:

Cytat:
Podczas czwartkowego posiedzenia Komisja Ligi zadecydowała, że najbliższe dwa mecze Ekstraklasy trener Legii Maciej Skorża obejrzy z trybun. Przypomnijmy, że w trakcie ostatniego spotkania Legii z Lechem szkoleniowiec naszej drużyny został odesłany na trybuny przed rozpoczęciem drugiej połowy.

Po zakończeniu pierwszej połowy spotkania z "Kolejorzem" Skorża spierał się z arbitrem w sprawie czerwonej kartki dla Macieja Rybusa. Po meczu podczas konferencji prasowej opiekun Legii powiedził - Schodząc do tunelu, rozmawiałem z arbitrem i podzieliłem się swoimi wątpliwościami, co do ukarania Rybusa. Moja ocena była taka, że to była zbyt pochopna kartka. Nie używałem żadnych niecenzuralnych słów, więc nie rozumiem decyzji sędziego. Czwartkowa decyzja oznacza, że Maciej Skorża nie zasiądzie na ławce trenerskiej Legii w spotkaniach z Lechią i Widzewem.
Pewnie czytają to forum i chcą zatrzeć złe wrażenie ;D Ale na miejscu Lechii, to bym się obawiał, z Lechem graliśmy lepiej bez Skorży, niż ze Skorżą Chociaż może chodziło o brak Rybusa... Albo brak jednego i drugiego, może to tak jak z wejściem skorpiona w układ koziorożca, że muszą zajść oba takie zdarzenia, żeby Legia dostała kopa do przodu

Cytat:
Mówisz masz:
Jagiellonia, Korona, Wisła, Lech/Amica, Polonia/Groclin, Widzew i dajmy na to GKS Bełchatów. Ciężko sobie wyobrazić? Mnie to przychodzi łatwo.
A moim zdaniem żaden z tych zespołów nie daje na to gwarancji. Wisła gra słabo, Lech gra słabo i przegrał, Widzew nie radzi sobie z mocniejszymi ekipami, chociaż słabsze rozwala koncertowo. Polonia co raz bardziej zgrzyta. Zostają GKS, Korona i Jagiellonia, z których na żadną bym nie stawiał, że wytrzyma chociaż do jesieni w czołówce.

Mnie nie chodzi o to, że Legia jakoś ma gwarancje wysokiej lokaty. Mnie chodzi po prostu o to, że jakby rozpatrywać każdą drużynę indywidualnie, to się zawsze znajdzie multum powodów, dla których nie powinna mieć szans zajęcia miejsca w czołówce. Ty mówiłeś, że miejsce 5 dla Legii będzie sukcesem. Ja mówię, że jakby się uprzeć, to o każdej drużynie można powiedzieć, że miejsce 5 będzie dla niej sukcesem.
Legionista
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 30.09.2010, 16:12
Pamietam jak nie jeden raz "objawienia rundy" konczyly marnie, pamietam tez jak trwonily zespoly kilkunastopunktowa przewage, pamietam tez jak druzyna niby w kryzysie po przelamaniu golila wszystkich by na koniec dac ciala ze spadkowiczem, pamietam...itd itp.

Pisalem juz wczesniej i zdania nie zmienie : Gora tabeli bedzie taka jak BYC MUSI. Jedni moga - i oni predzej czy pozniej opadna z sil bo nie ciazy na nich presja, drudzy MUSZA - tutaj nie bedzie taryfy ulgowej. Grajek, nawet ten "przeplacony" bedzie mial swiadomosc ze jesli w tej Wisle/Lechu/Legii/Polonii nie zacznie zapierdalac to w najlepszym wypadku skonczy w rezerwach, w najgorszym poleci do klubu, w ktorym juz nie zarobi takiej kabony.

Jaga odpadnie na samym koncu, pierwsza spuchnie Lechia i nie ma znaczenia z kim zagra teraz. Po prostu takie mam przeczucie

Wisla po przebudowie,Legia to samo, Lech zajety pucharami ( na nasze warunki ma prawo byc zmeczony bo wiemy jak u nas sie gra... ) Polonia...coz kazdy wie co tam sie dzieje. Trzeba jednak pamietac ze to w koncu zaskoczy. Zaskoczyc musi bo presja w takim Krakowie czy Warszawie jest nieporownywalnie wieksza niz w Gdansku czy Bialymstoku. Nie tyle presja kibicow, co zarzadu, trenera, ludzi zwiazanych z klubem.

Nie deprecjonuje zespolow z mniejszych miast, zespolow ktore nie tak dawno graly o srodek czy o utrzymanie. Po prostu pewne zespoly a raczej specyfika danych klubow nigdy sie nie zmienia.

Gratuluje Jadze ulozonej,skutecznej gry. Gratuluje tez Lechii wynikow, ale pierwsza z tych dwóch druzyn przy kontuzji lub slabszej formie Grosicki/Frankowski duzo traci, smiem twierdzic ze wiekszosc atutow, a przed druga jeszcze sporo wyjazdow w ktorych to wyjdzie co tak naprawde Lechia gra, bo do dzisiaj to najczesciej grajaca u siebie druzyna.

Mozemy tak dywagowac do jutra...ale po cholere?

Porozmawiamy po 10-15 kolejkach i kazdy bedzie wtedy madrzejszy o pewne doswiadczenia

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Stary 30.09.2010, 16:42
Cytat:
Gratuluje Jadze ulozonej,skutecznej gry. Gratuluje tez Lechii wynikow, ale pierwsza z tych dwóch druzyn przy kontuzji lub slabszej formie Grosicki/Frankowski duzo traci, smiem twierdzic ze wiekszosc atutow, a przed druga jeszcze sporo wyjazdow w ktorych to wyjdzie co tak naprawde Lechia gra, bo do dzisiaj to najczesciej grajaca u siebie druzyna.
E, akurat jeżeli chodzi o Jagiellonię, to oni nie grają tylko na samym Frankowskim/Grosickim. Wiadomo, oni dużo dają, oni są tym, co z drużyny niezłej robi drużynę dobrą, ale reszta ich składu jest od ligowo przeciętnych, do bardzo solidnych.
Legionista
Odpowiedz cytując
Mishau
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 30.09.2010, 17:05
W Jadzie grają tylko Grosik i Franek. Dzieki nim mają najmniej straconych ramek w lidze, oczywiście Nie wiem skąd wział się ten stereotyp ze tam jest tylko tych dwóch dobrych zawodnikow i nikogo więcej. I jeszcze teksty "Jak Grosik odejdzie a Franek skonczy kariere to nie bedzie miał kto grac". To wyrzuc ze swojej druzyny dwoch najlepszych zawodnikow to sie zdziwisz ze bedzie tak samo. Najlepszy przykład to Wisła (Głowa i Marcel) i po częsci Legia (Mucha i kontuzjowany Czini). Pozdrawiam trzeźwo myślących
Odpowiedz cytując
Titto
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 30.09.2010, 17:08
kreseq napisał(a):Wyświetl post

Porozmawiamy po 10-15 kolejkach i kazdy bedzie wtedy madrzejszy o pewne doswiadczenia
Sadze, ze trzbe bedzie nawet do 20 poczekac.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 30.09.2010, 17:50
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
A po czym rozpoznajesz ten potencjał, dla mnie piłkarz ma taki potencjał jaki prezentuje na boisku. O ile wymienieni przez Ciebie Manu i Vrodljak jakoś tam się wybijają ponad przeciętność(chociaż ten drugi dużo mniej od pierwszego) to co z pozostałymi 16 zawodnikami(bo ławka też gra)?
Potencjał rozpoznaję po tym, gdzie i jak grali. Potencjał nie zawsze idzie w parze z teraźniejszą grą, mylisz to pojęcie z aktualn a formą. Nie wmówisz mi, że gdyby Vrdoljak, Manu czy Knezevic owego potencjału nie mieli, to byliby podstawowymi piłkarzami w swoich byłych klubach + Antolovic wybrany najlepszym bramkarzem w swojej lidze (vide Jovanic z Wisły). Czemu im nie idzie? Tego nie wiem (mam swoją teorię, że to duża wina Skorży, do którego nigdy nie miałem przekonania). Można tak samo gdybać o innych piłkarzach- dlaczego Paweł Brożek to nie ten sam piłkarz co 2/3 lata temu? Czemu współkról strzelców ligi Chinyama nie ma pojęcia o przyjęciu i dokładnym strzale w tym sezonie? Oni mają potencjał, którego nie wykorzystują, bo są w dołku (co jest tego przyczyną? Znudzenie ligą? Złe przygotowanie przez trenera do sezonu? Lenistwo? Nie wiem)

Myślałem, że rozmawialiśmy tylko o zakupionych piłkarzachy przez Legię. Jeśli chodzi o cały skład, to dobrym zawodnikiem (wykazującym potencjał)jak na naszą ligę jest Astiz, Rzeźniczak, Iwański (tylko chory na głowę), Chinyama (król strzelców ligi, chaotyczny, ale jak jest w formie, to strzela gole), Choto, Jędrzejczak, Kucharczyk. Wymieniłbym jeszcze Wawrzyniaka (reprezentant Polski, trochę pograł tych spotkań w PAO), ale aktualnie on jest tak tragicznie słąby, że wolę w klubie Komorowskiego niż jego. Przecież większość zawodników Legii gra w niej od kilku rund i jak dobrze wiesz, Legia od kilku lat mieści się w czołówce ligi. Więc potencjał jest.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 30.09.2010 o godz. 17:59.
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 30.09.2010, 18:56
Przecież większość zawodników Legii gra w niej od kilku rund i jak dobrze wiesz, Legia od kilku lat mieści się w czołówce ligi. Więc potencjał jest.
Z jednym zastrzeżeniem: reszta zrobiła gigantyczny skok do przodu. Legia, Wisła i w mniejszym stopniu Lech/Amica przekombinowały w tym oknie i mocno się cofnęły.

Potencjał rozpoznaję po tym, gdzie i jak grali.
Czyli taki Romario, Ronaldo czy Kluivert to dla Ciebie piłkarze o największym potencjale w światowej piłce, oni jeszcze kopią piłkę ściągać !!! Zaś Żurawski, Wichniarek i Smolarek niedługo zaczną strzelać po 3-4 bramki co kolejkę

Myślałem, że rozmawialiśmy tylko o zakupionych piłkarzachy przez Legię. Jeśli chodzi o cały skład, to dobrym zawodnikiem (wykazującym potencjał)jak na naszą ligę jest Astiz, Rzeźniczak, Iwański (tylko chory na głowę), Chinyama (król strzelców ligi, chaotyczny, ale jak jest w formie, to strzela gole), Choto, Jędrzejczak, Kucharczyk. Wymieniłbym jeszcze Wawrzyniaka (reprezentant Polski, trochę pograł tych spotkań w PAO), ale aktualnie on jest tak tragicznie słąby, że wolę w klubie Komorowskiego niż jego. Przecież większość zawodników Legii gra w niej od kilku rund i jak dobrze wiesz, Legia od kilku lat mieści się w czołówce ligi. Więc potencjał jest.
Astiz - jeden z gorszych stoperów w lidze, bez najmniejszych szans na grę w poważnym klubie.
Choto - Jak wyżej. Domyślam się że ich ocena wynikała z niskiej liczby bramek. W międzyczasie zmienił się z formacji obronnej tylko bramkarz i Legia ma już 10 bramek, gdzie w poprzednim sezonie było ich 22.

Rzeźniczak, Jędrzejczak, Kucharczyk - przeciętniacy, którzy nigdy nic wyjątkowego nie pokazali i moim zdaniem jest niewielkie prawdopodobieństwo by cokolwiek pokazali

Chinyama - podbiegnij, jebnij z bara strzel 10 razy w końcu wpadnie. Jeśli to się nazywa potencjał to chapeau bas
Iwański - Jedyny z wymienionych w tym fragmencie który ma szanse coś pokazać, ale osobiście nie sadze by mu się chciało. Bo i po co skoro i tak z ligowej pensji da się godnie żyć.

Zaś nawet jeśli uznać całą 6 i tych pięciu poprzednich za wyjątkowe talenty które lada dzień wyciągną co w nich jest najlepsze i zadziwią moje oczy to i tak 11 osób to zbyt mało nawet na naszą buraczaną ligę.

Nie wmówisz mi, że gdyby Vrdoljak, Manu czy Knezevic owego potencjału nie mieli, to byliby podstawowymi piłkarzami w swoich byłych klubach + Antolovic wybrany najlepszym bramkarzem w swojej lidze (vide Jovanic z Wisły).
Drobne sprostowanie:
Vrodlijak zaczął w Dynamie grać gdy Ci sprzedali swojego jedynego(w tamtym czasie) defensywnego pomocnika. Grał bo nie miał kto grać, choć akurat jego uważam za niezłego grajka
Manu - Taktyka Maritimo od lat jest taka sama. Gra z kontry każdy szybki zawodnik jest tam podstawowym. Bowiem nie wiem czy wiesz Maritimo to jeden z biedniejszych klubów ligi portugalskiej
Kneżević - Wystawiany tylko dlatego że chcieli się go pozbyć(na tej samej zasadzie gra Fabiański w Arsenalu).
Antolović - Nie nie został wybrany najlepszym bramkarzem, tam żadnych wyborów nie było. tytuł ten ma dlatego że wpuścił tylko 18 bramek w 28 meczach co jest bardzo dobrym osiągnięciem. Ale raczej był to wyskok nie zaś umiejętności bowiem sezon wcześniej wpuścił ich dużo więcej, a w tym kroczy by pobić ten wynik. Przy czym wiedz że liga w Chorwacji jest swoistą fabryką graczy. Tam do składu wstawia się bardzo młodych grajków i jeśli zaliczą dobry sezon jak najszybciej stara się ich sprzedać. Średnia wieku pierwszych bramkarzy to 22.3 roku

Druga rzecz jest taka: ja nic nie potrzebuję Ci wmawiać. Prezentuję tylko swój pogląd(możesz się z nim zgadzać lub nie, podobnie jak każdy inny wisi mi to ;] ). Za kilka miesięcy przekonamy się kto jest bliższy prawdy. Dla mnie(jest to moje prywatne zdanie) Legia w tej chwili pretenduje do miejsc 5-8.
Na tym kończę dyskusję i pozdrawiam

Edyta: Zeby potem nikt mi nie wkładał nie moich słów w usta. Manu uważam za dobrego grajka. Pozdro ;]
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 30.09.2010 o godz. 19:22.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 30.09.2010, 19:24
Buziek_LG to rzeczywiście mamy odmienne spojrzenie na to wszystko.

Astiz jeden z gorszych stoperów w lidze? Sorry, jak dla mnie jeden z lepszych. Świetnie czyta grę i potrafi się ustawić, do tego ma serce do gry -oby więcej takich zawodników w Legii (nie wiem co masz na mysli pisząc o poważnym klubie? Bo tak naprawdę to praktycznie żaden piłkarz z naszej ligi nie ma szans na regularną grę w poważnym zepsole. Zdarzają się raz na jakiś czas wyjątki, jak Błaszczu, Mucha czy Marcelo. To co nie wystarcza na poważną drużyne, zwykle starcza na naszą ligę)
Choto też gra dobrze, o ile nie łapie kontuzji (co niestety zdarza mu się coraz częściej, stąd gorsza gra w ostatnim czasie. Ale przypomnij sobie jak wrócił na mecz ze Śląskiem, jak wszystko czyścił)

Tak, masz rację, że obrona Legii straciła sporo goli. Tylko nie bierzesz pod uwagę, w ilu spotkaniach w tym sezonie Choto i Astiz grali razem w składzie (do tego absencja Rzeźniczaka). Odpowiedz jest taka, że bardzo rzadko (przypominam, obu dręczył kontuzje).

Widzę, że nie oglądałeś Jędrzejczyka w Koronie. Popytaj kibiców Korony, poczytaj wypowiedzi trenera tego zespołu o Jęczy. Kucharczyk- w 3 lidze król strzelców (tak to tylko 3 liga, ale gdzieś trzeba się pokazać). Nie był to tylko wyskok, kolejny sezon potwierdził, że ma talent. Wszedł do drużyny Legii przebojem, najlepszy zawodnik w 3 kolejnych meczach Legii (z Zagłębiem i Pogonią, z Lechem ustapił Vrodljakowi).

Chinyama- tak jest irytujący. Jak słaba musi być nasza liga, skoro został współkrólem strzelców tej 'ekstra'klasy.

Piszać ''Potencjał rozpoznaję po tym, gdzie i jak grali.'' powinienem jeszcze dodać wiek piłkarza. Wszyscy któzy przyszli nie są 'emerytami' jak wymienieni przez Ciebie zawodnicy (Romario-który myślę, że nadal by dawał radę u nas w lidze, Ronaldo? Daję radę nadal, spójrz na jego statystyki w Brazylii. W polskiej lidze miażdzyłby.)

Skąd masz info o Knezevicu to ja nie wiem. Ale widocznie masz dobrych informatorów (to samo tyczy się Fabiana).

Raczej się nie przekonamy do swoich racji. Ja głównego winowajcę w słabej grze Legii widzę w osobie Skorży, który dla mnie jest bardzo słabym trenerem. Im szybciej odejdzie, tym lepiej dla klubu z Ł3.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 30.09.2010 o godz. 19:32.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów