The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sylwek1906
Senior Member

Od: 07.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.09.2010, 23:26
Dobrze gdzieś słyszałem lub czytałem, że krzesełka na głównej miały być montowane w połowie września ?
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 24.09.2010, 23:32
Dobrze słyszałeś. Jedna z nieaktualnych już obietnic Niedziałkowskiej z 18 sierpnia.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 25.09.2010, 02:08
Należy jeszcze zwrócić uwagę jak prezentują się trybuny gdy są w pełni oświetlone (porównuje dalej ze stadionem Legii).
W tym przypadku niestety nasz stadion prezentuje się gorzej. Chyba, że ktoś lubi półmrok
(mówię oczywiście o tym jak to wygląda TV i na zdjęciach, w rzeczywistości nie jest tak źle)
Odpowiedz cytując
Bielau
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 25.09.2010, 09:37
Ja mimo wszystko lubie pólmrok
Odpowiedz cytując
SZYMEK_TSW
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 25.09.2010, 09:54
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
dokladnie

na meczu Legii z Lechem nie bylo zadnych ochronarzy zdajsie i kibice stali praktycznie zaraz kolo siebie

a u nas 2 bufory 4 kordony policjii ,jescze niech wykoipia rów zaleja wodą i wrzucą aligatory
tak to wyglądało http://www.legionisci.com/photos11j/11lech1_f53.jpg

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Odpowiedz cytując
Hudy
sssssssss..

Od: 10.2003

Stary 25.09.2010, 10:05
SZYMEK_TSW napisał(a):Wyświetl post
tak to wyglądało http://www.legionisci.com/photos11j/11lech1_f53.jpg
No i tak samo powinno być na R22! A jak policja chce stać to niech płaci za bilety!
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 25.09.2010, 10:19
Hudy napisał(a):Wyświetl post
No i tak samo powinno być na R22! A jak policja chce stać to niech płaci za bilety!
Tak calkiem rożowo chyba nie bylo
http://legionisci.com/photos11j/11lech1PG_f71.jpg

http://legionisci.com/photos11j/11lech1PG_f73.jpg
Odpowiedz cytując
Syn Kangura z 1984
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 25.09.2010, 10:30
Że tak przypomnę:
http://www.youtube.com/watch?v=SJQRq8H_bEY
Jak ktoś chce wpuścić to bydło bez żadnego bufora to pozdro ^^ Powinno się ich zamykać w klatce i przywiązywać do krzeseł na takie mecze, ale że jest to niemożliwe to bufor musi być
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 25.09.2010, 10:59
Może mi ktoś podpowiedzieć jaki los spotka wykonywany aktualnie plac od strony 3 Maja / Reymana? Kostka, asfalt, parking czy jeszcze coś innego?
What's new?

Odpowiedz cytując
kornd
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 25.09.2010, 12:00
Myślałem, że nigdy tego nie doczekam, teraz trzeba czekać aż zaczną wykańczać od środka
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...buna_polnocna/
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 25.09.2010, 12:02
To nie jest budowa zaplecza północnej, to budowa placu przed nią, co ma w zakresie Polimex. Na budowę zaplecza jeszcze trochę poczekamy (prawdopodobnie ruszy dopiero w listopadzie, o ile przetarg zostanie rozstrzygnięty bez problemów).
Odpowiedz cytując
Szaman1974
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 25.09.2010, 12:39
Ja obstawiam że Pan "M" i Pani "N" będą chcieli się wywiązać choć w minimalnej części ze swoich obietnic z sierpnia i na mecz z Legią będzie oddane stare "D", co bym im leżało zostawić to w pi*** i oddać na wiosnę, dlatego coś się ruszyło od Reymonta już w czwartek jak byłem po karnet w środku trybuny jak i na zewnątrz coś się "działo" - no ale już tyle "niespodzianek" nam wycieli, że trzeba mieć tylko nadzieje a jak wiemy ... nadzieja matką głupich choć umiera ostatnia...
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 25.09.2010, 14:55
Wiem, że nie mamy cudów na stadionie, ale bez przesady. Tak tendencyjnego i nieobiektywnego tekstu nie czytałem od dawna. Autor chyba dostał bilet wstępu do skybox'a w Synagodze.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2010, 15:04
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Wiem, że nie mamy cudów na stadionie, ale bez przesady. Tak tendencyjnego i nieobiektywnego tekstu nie czytałem od dawna. Autor chyba dostał bilet wstępu do skybox'a w Synagodze.
A co jest w nim tendencyjne i nieobiektywne? - tylko o konkrety poproszę.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 25.09.2010, 15:13
Powiem szczerze, że już mnie lekko irytują niektóre teksty, wypowiedzi i artykuły poniektórych. Wiadomo, że nie jest to stadion marzenie, można za tą kasę było zbudować coś dużo lepszego, długość jego budowy pozostawia wiele do życzenia, jakość tych robót również ale naprawdę nie jest tak źle jak to niektórzy mówią.
Po co po raz tysięczny pisać teraz o rzeczach, których się zmienić nie da? Odległości trybun od murawy się nie zmieni, okrąglaka nie wyburzą. Ja nie wiem jak można narzekać na szerokość klatek schodowych, po meczu z Koroną pamiętam jak kilka minut po meczu dosłownie spojrzałem na wschodnią a ona praktycznie pusta, w mgnieniu oka. Nie trzeba się pchać jak bydło, 5 minut nikogo tak naprawdę nie zbawi.
Skupmy się na tym, żeby poprawili ten obskurny beton, bo to on wygląda najgorzej i z tym można coś zrobić bez problemu. Oczywiście trzeba też dopilnować alby zrobili zaplecze północnej.
To, że miasto kompletnie nie kontroluje tego co się na tej budowie dzieje to jest naprawdę skandal. Jak można tak kompletnie olać inwestycje za pół miliarda złotych? Niech mi ktoś to wytłumaczy, bo za chu** nie mogę tego zrozumieć.
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 25.09.2010, 15:15
Jak dla mnie to autor dostal bilet ale na Wisle. Teksty takie jak ten sa w najlepszym interesie naszego klubu. Tylko media moga wywrzec presje na wykonawce i inwestora.
Odpowiedz cytując
Grisza1
Moderator

Od: 05.2005

Stary 25.09.2010, 15:25
Wykończyć trybunę północną, wykończyć zachodnią, zrobić coś z elewacją, zawiesić telebimy i ... mamy fajny stadion No i jeszcze parkingi.
Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Stary 25.09.2010, 15:55
As napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie to autor dostal bilet ale na Wisle. Teksty takie jak ten sa w najlepszym interesie naszego klubu. Tylko media moga wywrzec presje na wykonawce i inwestora.
dobra presja żeby nie spieprzyli kolejnych dwóch trybun, które już stoją. Tylko się zastanawiam co oni wszyscy robili przez ostatnie lata gdy dostawali te bilety na Wisłę?!. Trzeba było takie artykuły pisać dużo wcześniej no ale przepraszam kto będzie zadawał sobie trud szukania informacji, dokumentów skoro gdy stadion już gotowy (nie mylić z wykończonym) wystarczy przeczytać forum i ten temat i artykuł gotowy. Do tego jeszcze błysnąć na konferencji n/t budowy.Jednym dwoma pytaniami i jest super - wszyscy zatroskani o budowę stadionu.

Zgadza się ,redaktor Tymczak jest jednym z niewielu dziennikarzy, którzy na konferencję przychodzą bo chcą się dowiedzieć czegoś, a nie zrobić relację na podstawie pytań innych.

I pytam się jaką presję? Presja we wrześniu by stadion oddać w listopadzie/grudniu? Jak wywierano presję na inwestora i wykonawcę pokazują wszystkie terminy oddania do użytku.

1q2 jeden przyklad. Narzekanie na kołowroty, że za wąskie. No wybacz ale zawsze będzie tak, że dla niego coś będzie za wąskie, za małe itp. Nowe kołowroty z tego co wiem są takie same jak te stare.

Klatki na E wg mnie spełniają swoją rolę, patrząc na Australii i Koronie E szybko opustoszało.

Skandal z trybuną północną,. Ok, zgadzam się ,tylko problem północnej to nie problem z wczoraj tylko trochę czasu już od momentu wybudowania i użytkowania minęło i nie przypominam sobie aby rok temu ktoś pisał o skandalu w związku z tą trybuną. Narzekających i zatroskanych o stadion teraz wielu, Szkoda, że tak późno poza nielicznymi, którzy od początku coś starali się zrobić i zwrócić uwagę.
Ostatnio edytowane przez PvD : 25.09.2010 o godz. 16:02.
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując
simone
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 25.09.2010, 16:34
Autor chyba dostał bilet wstępu do skybox'a w Synagodze.
... jarmułkę i darmowe obrzezanie w pakiecie.

Ręce opadają, jak się czyta takie rzeczy. Jaki sens ma porównywanie czasu budowy obu stadionów, jeśli jeden budowano kompleksowo (wszystkie trybuny naraz), a drugi powstawał (i powstaje nadal) etapami...?!

1q2 napisał(a):Wyświetl post
Skoro nie jesteś zorientowany to przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem pytanie, które postawiłem przed twoim cytatem.
Powód: no bo tak
Ostatnio edytowane przez simone : 25.09.2010 o godz. 16:39.

Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 25.09.2010, 17:02
jak to sie pojawiło gdzieś wcześniej to przepraszam ale sie nie doszukałem. czy sa jakies normy określające szerokość rzędu na stadionie np ze krzesełko po rozłożeniu ma 60 cm pozostaje jeszcze 20 cm do krawędzi rzędu? i jak to wygląda na Wiśle? jak ktoś by był łaskaw napisać (to na pewno gdzieś już było) o wysokości kolejnych rzędów (na gornym pietrze zdaje się wyżej)
dzieki
Odpowiedz cytując
As
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2010, 17:23
PvD moj post odnosil sie do komentarza dj_ibutti'ego a nie do ogolnej tendencji na ktora Ty zwracasz uwage.
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.09.2010, 19:09
Po obejrzeniu wczorajszego meczu na Łazienowskiej i dzisiejszego na Cracovii stwierdzam że możemy się czarować i oszukiwać ile chcemy, że niby u nas daleko ale widok dobry. Jednak 10 m robi sporą różnice. Widok może i dobry ale to stanowczo nie o to chodziło.
Odpowiedz cytując
Bekas
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 25.09.2010, 20:41
1q2 napisał(a):Wyświetl post
A byleś na stadionie? Miałeś jakieś problemy z widokiem na murawę? Jest wiele felerów, ale część rzeczy mam nadzieje, że zamknęliśmy. Np. te 17 metrów - inna musi być odległość na malutkim stadionie cracovii, a inna na 33 tysięcznym dużym stadionie Wisły. O poprawę fuszerek trzeba walczyć, ale ten czarny PR, wyśmiewanie naszego stadionu (jak to było na Interii) to jest juz chyba przesada.
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 25.09.2010, 20:46
Cytat:
inna musi być odległość na malutkim stadionie cracovii, a inna na 33 tysięcznym dużym stadionie Wisły
Ja przepraszam, ale to akurat bzdura kompletna.
Odległość od boiska uwarunkowana zazwyczaj jest typem stadionu (piłkarski / lekkoatletyczny), nie jego wielkością.
Większy stadion tworzy się projektując więcej rzędów, nie odsuwając trybuny od murawy. Te 17m u nas to wyłącznie wynik cudownego projektu trybun za bramkami.
Odpowiedz cytując
maciekTSW
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.09.2010, 20:49
Temat wałkowany już ze 100 razy.. wystarczy!
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 25.09.2010, 22:38
PiotrG napisał(a):Wyświetl post
Ja przepraszam, ale to akurat bzdura kompletna.
Odległość od boiska uwarunkowana zazwyczaj jest typem stadionu (piłkarski / lekkoatletyczny), nie jego wielkością.
Większy stadion tworzy się projektując więcej rzędów, nie odsuwając trybuny od murawy. Te 17m u nas to wyłącznie wynik cudownego projektu trybun za bramkami.
Z tym sienie zgodzę do końca. Ostanio się zastanowiłem nad konstrukcją naszych trybun, która to konstrukcja jest jedyna w Polsce, a co jest związane z małą przestrzenią pomiędzy boiskiem a parkiem Jordana (pierwsze piętro nachodzi na parter). Gdyby odległość była mniejsza to nie dość że nie byłoby widać boiska ze skyboxów to pietro również miałoby utrudnioną widoczność, ale i tak konstrukcja trybun za bramkami psuje wszystko
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 25.09.2010, 23:00
simone napisał(a):Wyświetl post

Skoro nie jesteś zorientowany to przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem pytanie, które postawiłem przed twoim cytatem.
Ale przecież tu chodzi nie o czas budowania a o opóźnienia które być może wyniosą nawet rok czasu.
Racje ma PvD że w dużej mierze jest już pozamiatane i pismaki poszły na łatwiznę, waląc w stadion teraz gdy wszystko jest jasne i klarowne a nie wtedy gdzie już były grube opóźnienia ale był jeszcze czas by wywrzeć presję.Wtedy łykali brednie Majchrowskiego o kolejnych nierealnych terminach.

Natomiast o tyle nie widzę niczego złego w takich artykułach że to co robi M to jest jeden wielki skandal.Nie dość że ma wszystko w dupie i łże non stop, to jeszcze sobie po prostu z nas kpi.?Zrobił się wielkim pasiakiem i robi wszystko by pokazać jak ma na nas wyjebane.

Ja twierdze że te artykuły nie biją w nas, w nasz klub, tylko właśnie w niego i w jego kłamczuszkę.Myślę też że może to w jakiś sposób pomóc Wiśle w negocjacjach bo jestem przekonany że na dziś to miasto chce nas na tym stadionie grubo wyjebać

Jak by nie patrzeć to on nie jest wart 500 mln a od tego chcą nam naliczyć haracz.
Niestety też trza sobie szczerze powiedzieć że tak jak nasza budowa jest szkolnym przykładem jak nie powinno się tego robić, tak po drugiej strony błoń jest przykładem jak powinno to przebiegać.
Niestety takie są fakty - jak ktoś tego nie widzi to tak jak by chciał po derbach w Sosnowcu ,namówić dziennikarza by napisał że to my wygraliśmy 1-0 a nie oni

crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Gdyby odległość była mniejsza to nie dość że nie byłoby widać boiska ze skyboxów to pietro również miałoby utrudnioną widoczność, ale i tak konstrukcja trybun za bramkami psuje wszystko
To teraz pomyśl sobie jak skyboxy są spartolone pod względem konstrukcyjnym , że pomimo słynnych 17.5 metra, jest problem z widocznością
Zrozum- wszystko było do zrobienia - mniejsza odległość, widoczność ze skyboxów, czy tez większa przestrzeń od ulicy Reymana.W tych aspektach spartaczono wszystko

ps natomaist też zgadzam się że wałkowanie tego po raz setny tu na forum może być irytujące
Powód: ana;)
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 26.09.2010 o godz. 00:13.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
PiotrG
Senior Member

Stary 25.09.2010, 23:09
crazykaro, wiesz, gdyby trybuny za bramkami były krótsze, to trybuny boczne inaczej by wyglądały, kompletnie inaczej.
Trybuny za bramkami byłyby wyższe (aby utrzymać pojemność), trybuny boczne wraz z narożnikami musiałyby być identycznej wysokości jak te za bramkami, przy czym pierwszy poziom bardziej stromy niż obecnie (musiałby być identyczny jak pierwsze rzędy trybun za bramkami), dalej poszedłby pas skyboxów i dalej drugie piętro, łączące się z rzędami trybun za bramkami. Wyszłoby coś bardzo podobnego do wnętrza stadionu w Białymstoku, tylko w większej skali.
http://www.jagiellonia.pl/zdjecie/image2426.jpg

Inaczej płynnie zgrać trybun jedno i dwupoziomowych się nie da.

Te 17,5m to problem trybun za bramkami i tego, że koncepcja naszego stadionu od pierwotnych wersji nie była spójna, a architekt w chwili projektowania nawet nie pomyślał, aby zapewnić jak najlepszy komfort widzom - trybuna wschodnia była zaprojektowana w miejscu starej, bez przysuwania jej ku boisku. W chwili projektowania (a planowano 3 trybuny) można było zrobić co się tylko chciało - przysunąć murawę ku starej trybunie zachodniej, przysunąć trybunę wschodnią.
Projekt był bublem od samego początku, taka jest prawda. Nawet szary kibic z miejsca może go obnażyć i wyśmiać, a dobry architekt tak by go obsmarował, że Obtułowicz nie miałby nawet czym odpowiedzieć.

Powinien zostać zrealizowany inny projekt, wykonany przez ludzi, którzy mają o tym pojęcie. Mamy co mamy, bo układ Majchrowskiego z Obtułowiczem był silniejszy. Dziwię się, że takie zlecenie z wolnej ręki bez konkursu przeszło cichaczem.
Cytat:
ps natomaist też zgadzam się że wałkowanie tego po raz setny tu na forum może być irytujące
Denerwujące byłoby rzucanie, jak to jest źle, że jest 17,5m, najlepiej zaorać itd. Merytoryczna dyskusja o wadach projektu bez ironii raczej nie robi problemu.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 25.09.2010 o godz. 23:11.
Odpowiedz cytując
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 25.09.2010, 23:16
michelangelo10 napisał(a):Wyświetl post
Jako pierwszy kibice mogli zobaczyć nowy stadion Wisły. Najpierw zagrała na nim Polska z Australią, a później odbył się pierwszy mecz Wisły. Na trybunach zasiadło ok. 18 tys. widzów. Docelowo stadion ma pomieścić 33 tys. osób. Tak będzie po ukończeniu budowy trybuny północnej i zachodniej. - Wielkim mankamentem stadionu jest to, że trybuny są położone zbyt daleko od boiska, co znacznie pogarsza widoczność, ale tego już nie da się poprawić (taa.. chyba wywiad pochodzi sprzed otwarcia stadionu, bo o ile na zdjęciach faktycznie wygląda to kiepsko, to z perspektywy "F" wyląda zaje...) - mówi radny Dariusz Olszówka. Przestawił listę rzeczy do naprawienia i uzupełnienia. Znalazło się na niej m.in. wykonanie zaplecza trybuny północnej (bez klatek schodowych kibice nie mogą na nią wchodzić), zakupienie i montaż telebimów, naprawienie i zamaskowanie elewacji, poprawienie widoczności z luż (co?! dziennikowi gratulujemy redaktora) (- Tam na niektórych miejscach człowiek czuje się jak w bunkrze. Nie widać z nich w całości innych trybun - mówi radny Olszówka), zwiększenie liczby kas, zagospodarowanie terenu wokół stadionu i otworzenie sąsiadującej ze stadionem ul. Reymana na Park Jordana.
Swoje opinie o nowym stadionie Wisły przesłali nam również kibice. "Krzesła wygodne. Reszta fatalna. Klatki schodowe są bardzo wąskie (jakie? to dziwne, że cała trybuna E opustoszała w 5 minut), przy opuszczeniu stadionu tworzą się kolejki. W toaletach glazura położona fatalnie, krzywo pocięte płytki, źle, nieestetycznie zafugowane schody" (A co to? "Castorama radzi"? krzywo pocięte płytki? O moj boże!) - napisał do nas jeden z kibiców. Dodał również: "Może warto podpatrzeć teren wokół stadionu Cracovii i teren wokół stadionu Wisły wyłożyć ładnymi płytkami - nie szarym brzydkim betonem i równo poukładać krawężniki, aby ten obiekt był wizytówką Krakowa". Błędy wyliczył również pan Krzysztof: "Toalety widoczne z ulicy Reymana i parku Jordana, zbyt małe kołowrotki, zbyt wąskie dla ludzi <większych- , spłuczki w toalecie już pordzewiałe, kilka kranów nieczynnych". (było się nie obżerać, to byś wszedł...) Otrzymaliśmy także taki komentarz jednego z kibiców: "Wykończenie elewacji jest koszmarne, wstrętny beton pełen zacieków plus oszklenie elewacji przypominające stalownie Huty imienia Lenina. A największym skandalem jest trybuna północna bez schodów, zaplecza, dróg dojścia, itd. Inwestor czuje się bezkarny, pytam się gdzie są instytucje kontrolujące wydawanie pieniędzy podatników".
Miasto nie odwołało kolejnego terminu zakończenia budowy stadionu Wisły jakim jest początek listopada. Już jednak wiadomo, że jest on nierealny. Wystarczy zobaczyć postęp prac związanych z budową trybuny zachodniej. Niedawno ogłoszono przetarg na dokończenie trybuny północnej. Od trzech lat nie wykonano w niej dojść na sektory. Terminy wpisane w ogłoszeniu przetargowym są takie, że prace mogą być nawet wykonywane do końca roku. - Jeżeli będą protesty po rozstrzygnięciu przetargu, to wszystko jeszcze bardziej się opóźni - zwraca uwagę radny Olszówka. Pierwotnie planowano, że cały stadion Wisły, budowany od 2004 r., będzie gotowy na początku lipca. Później Wisła miała grać przy trzech trybunach. Cały czas budowa się jednak opóźnia. We wrześniu, po meczu Polski z Australią rozegranym na obiekcie przy ul. Reymonta, prezydent Krakowa Jacek Majchrowski napisał na swoim blogu: "W końcu, zamiast powtarzać nieprawdziwe i jednostronne opinie z jakimi mieliśmy ostatnio do czynienia w mediach, kibice mogli osobiście przekonać się, jak po przebudowie wygląda stadion Wisły przy ul. Reymonta. Cieszą mnie głosy, że krytyka była grubo przesadzona, a Kraków zyskał obiekt, na którym można bez wstydu rozgrywać międzynarodowe mecze. Mnie osobiście zachwyciła akustyka na stadionie. Niecierpliwie czekam też na to, by klub zagospodarował przestrzenie, które będzie miał do dyspozycji. No i oczywiście na listopad, kiedy to kibice zasiądą na wszystkich czterech trybunach".
W najbliższy poniedziałek miasto ma poinformować jak dalej będą przebiegały prace związane z budową stadionu i ile potrzeba na nie czasu. Na razie bowiem w magistracie nie podają ostatecznego terminu zakończenia inwestycji. Związane z nią opóźnienia miały także wpływ na to, że na stadionie Wisły nie zaplanowano w tym roku wielkiego koncertu (takiego jak przykładowo występ Stinga na otwarcie stadionu w Poznaniu). W spekulacjach przewijało się, że przy Reymonta w listopadzie może zaśpiewać Prince. Ostatecznie zadecydowano, że jeżeli jakiś koncert się odbędzie, to na wiosnę.
Problemów z terminami nie było natomiast w przypadku stadionu Cracovii, który został wybudowany w rekordowym czasie 13,5 miesiący. Inwestycję ukończono więc przed wyznaczonym terminem. Co było kluczem do sukcesu?
- Bardzo procentowało to, że przygotowaniem inwestycji i jej realizacją zajmował się ten sam zespół ludzi, miał więc maksymalną wiedzę na temat przedsięwzięcia. Większość błędów, które mogłoby wyniknąć podczas realizacji udało się wyeliminować na etapie projektu. Nie musieliśmy czekać, poprawiać. Kontrakt z wykonawcą był ryczałtowy, koszt inwestycji nie mógł więc ulec zmianie w trakcie jej realizacji - informuje Anna Biziorek, zastępca dyrektora Wydziału Inwestycji Urzędu Miasta Krakowa. Ten Wydział nadzorował budowę stadionu Cracovii na ponad 15 tys. widzów. Inwestycja kosztowała ok. 170 mln zł. Dla porównania budowa stadionu Wisły pochłonie ok. 500 mln zł., a koszt tego przedsięwzięcia wzrastał w trakcie budowy. (gratuluje porównania, stadionów o innym podłożu, innym zapleczu, innej pojemności. To tak jakbym napisał: fiat panda kosztował 25 tys, a dla porównania Subaru Impreza, aż 10 razy drożej! ) Opóźniała się ona, bowiem inaczej niż w przypadku stadionu Cracovii, projekty były poprawiane w trakcie realizacji. Do tego wybudowany dużo szybciej i taniej obiekt przy ul. Kałuży prezentuje się znacznie lepiej. Kibice będą mogli się o tym przekonać już dziś, kiedy na nowym stadionie Cracovii zostanie rozegrany pierwszy oficjalny mecz. Zobaczą, że obiekt ma charakterystyczną elewację, tworzącą spójną całość, która szczególnie wyróżnia się po zmroku, kiedy jest oświetlona.(zgadzam się. Ładny Kaufland) Wewnątrz stadion jest typowo piłkarski.(chwała Bogu, że nie jest 'typowo hokejowy') Trybuny są położone blisko boiska, co daje dobrą widoczność. Gwarantują ją również specjalne loże.(a co mają te loże do "gwarantowania widoczności"? odbijają światło, czy jak?) Na zadaszeniu trybun za bramkami umieszczono także telebimy, na których będzie wyświetlany czas meczu oraz podstawowe informacje o spotkaniu i powtórki. Na stadionie Wisły są na razie jedynie konstrukcje, do których mogą być przymocowane telebimy. Przed meczem Polski z Australią żartowano, że można je zasłonić dużym napisem: "Miejsce na telebim". W przypadku stadionu Cracovii zadbano także o odpowiednie zagospodarowanie otoczenia obiektu. Przed nim powstał plac, przy którym jest miejsce na parking (w przyszłości powstanie tam hala Cracovii, a parking będzie podziemny). Miejsc postojowych jest jednak na nim niewiele. Ich brak jest więc głównym mankamentem. Podobnie jest również w przypadku stadionu Wisły. Najlepiej więc do obydwóch obiektów dojeżdżać tramwajami, albo autobusami.
Przy stadionie Cracovii wykonano też poletko do uprawy trawy, która ma służyć do uzupełniania ubytków na głównej płycie boiska. Przy głównym placu przed stadionem pozostał jedynie skrawek terenu szpecący całość kompozycji. Nie został on zagospodarowany, ponieważ nie należy do miasta, które go nie wykupiło, bowiem nie było w stanie spełnić wymagań finansowych właściciela działki - Zakonu Norbertanek. - Wykonawca chciał na skwerze zasiać trawę, ale Zakon się na to nie zgodził - wyjaśnia Anna Biziorek, która bez problemu umówiła się z nami, aby oprowadzić nas po stadionie Cracovii i wszytko opowiedzieć o tej inwestycji.
W przypadku stadionu Wisły przepływ informacji nie był dotychczas tak klarowny. Za budowę tego obiektu odpowiada Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu. Jeden z mieszkańców oficjalnie zapytał ZIKiT dlaczego stadion Wisły jest tak brzydki. Od dyrektor tej placówki Joanny Niedziałkowskiej otrzymał odpowiedzieć, że obiekt jest przykładem nurtu brutalizmu w architekturze.
STADION CRACOVII
170 000 000- koszt w złotówkach budowy obiektu przy ul. Kałuży (cena wraz z projektem i dodatkowym wyposażeniem)
15 061 - tyle widzów może zasiąść na nowym stadionie
13,5 - miesięcy powstawał nowy stadion
STADION WISŁY
500 000 000- szacunkowy koszt w złotówkach budowy obiektu przy ul. Reymonta
33 326 - tyle miejsc siedzących ma być docelowo na stadionie (obecnie może pomieścić 18 tys. widzów)
71 - miesięcy trwa budowa stadionu i nie wiadomo kiedy się zakończy
Piotr Tymczak
[email protected]
http://www.dziennik.krakow.pl/pl/reg...wa-swiaty.html

http://www.krakow.pl/mktv/play/488
Począwszy od pogrubionych fragmentów, poprzez to, że cały artykuł jest zrobiony w stylu "Wisła be, Cracovia hura!", poprzez to, że niby to dobrze dla nas, ale jakoś winnych tego zamieszania autor nie wskazał. Czyli takie gadanie, bez sensu.

Ale najlepsze jest to, że porównuje on zdanie kibiców Wisły/Polski po odwiedzeniu stadionu Wisły, do tego czego on się spodziewa po stadionie Cracovii. Fajnie napisać, że na Wiśle są krzywo płytki, jeżeli nie można było porównać ich z płytkami na Cracovii, bo się ich nie widziało.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 26.09.2010, 00:21
Докладние, уњажам, же цала та нагонка јест прзесадзона
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź