The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.09.2010, 19:13
A mi się podobała gra Wisły z Jagą, jeden obrońca dobry w zimę kupiony i powinno być ok. Za to Legia powinna jak najszybciej wywalić Skorżę, co to za filozofia w ogóle żeby zatrudniać trenera zwolnionego za słabe wyniki.
Jako kibic Legii napiszę wam jak będzie wyglądała tabela na koniec sezonu:
1. Wisła
2. Jaga
3. Lech albo Legia, zależy kiedy Skorża poleci.
Wspomnicie moje słowa.
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 12.09.2010, 19:18
GemHZR, ciężko przewidziec jak bedą wyglądały ruchy transferowe w zimie, a one pewnie bedą wykladnikiem tabeli na koniec sezonu. Teraz to sobie mozemy, a i tak jedynie gdybac, o tabeli na koniec rundy, choc i tak ta liga jest ciezka do przewidzenia, u buków to chyba mało kto tą lige obstawia
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 12.09.2010, 19:18
bez obrońców Wisła nie zdobędzie MP
Jaga straci Franka na parę meczy, sprzeda Grosika i skończy w środku tabeli
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.09.2010, 19:19
Cytat:
A skąd wiesz że inny trener niż Kasperczak też nie zdobyłby z Wisłą 3 MP, 3 PP i awansował z nią do 1/8 finału PU?
Kasperczakowi 3 Mistrzostw, 2 Pucharów Polski i awansu do 1/8 finału PU nie odbieram, tylko przestrzegam przed pisaniem w stylu że "Wisła Kasperczaka to była najlepsza Wisła w jej historii" bo to zalatuje fanatyzmem do osoby Kasperczaka.
Słabo Ci to wyszło. Zupełnie nielogiczne. Wisła była wtedy najlepsza w historii, bo o tym świadczą wyniki z tamtego okresu. Ocena Kasperczaka i jego udziału w tych wynikach to zupełnie odrębna sprawa...
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 12.09.2010 o godz. 19:21.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Wojtator
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 12.09.2010, 19:24
GemHZR napisał(a):Wyświetl post
A mi się podobała gra Wisły z Jagą, jeden obrońca dobry w zimę kupiony i powinno być ok. Za to Legia powinna jak najszybciej wywalić Skorżę, co to za filozofia w ogóle żeby zatrudniać trenera zwolnionego za słabe wyniki.
Jako kibic Legii napiszę wam jak będzie wyglądała tabela na koniec sezonu:
1. Wisła
2. Jaga
3. Lech albo Legia, zależy kiedy Skorża poleci.
Wspomnicie moje słowa.
chcieliałbym tylko żeby się sparawdziło 1 miejsce
wspomnę Twoje słowa 15 maja i zobaczysz że Jagi nie będzie w pierwszej czwórce
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 12.09.2010, 19:24
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Słabo Ci to wyszło. Zupełnie nielogiczne. Wisła była wtedy najlepsza w historii, bo o tym świadczą wyniki z tamtego okresu. Ocena Kasperczaka i jego udziału w tych wynikach to zupełnie odrębna sprawa...
Tak miało wyjść. Bo to jest właśnie NIELOGICZNE, to co wcześniej zostało napisane.

No to jeszcze lepiej, bo wychodzi na to że Kasper objął naszpikowaną gwiazdami ekipę po zaledwie jednej porażce Smudy w lidze.
A Skorża rozpier.doloną drużynę od stóp do głów, w czasach gdy już Wisła nie była jedynym profesjonalnym klubem w Polsce, jak to miało miejsce za czasów Smudy i Kaspra.
Ostatnio edytowane przez element : 12.09.2010 o godz. 19:29.
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 12.09.2010, 19:25
sq napisał(a):Wyświetl post
bez obrońców Wisła nie zdobędzie MP
Jaga straci Franka na parę meczy, sprzeda Grosika i skończy w środku tabeli
Zgoda, dlatego napisałem, że w zimę muszą kogoś kupić. A kontuzje każdemu mogą się przytrafić, jak coś to prędzej wyleci Bosacki i Bandrowski niż Grosicki i Frankowski.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 12.09.2010, 19:28
element napisał(a):Wyświetl post
Tak miało wyjść. Bo to jest właśnie NIELOGICZNE, to co wcześniej zostało napisane.

No to jeszcze lepiej, bo wychodzi na to że Kasper objął naszpikowaną gwiazdami ekipę po zaledwie jednej porażce Smudy w lidze.
A Skorża rozpier.doloną drużynę od stóp do głów, w czasach gdy już Wisła nie była jedynym profesjonalnym klubem w Polsce, jak to miało miejsce za czasów Smudy i Kaspra.
Spokojnie. Co Skorża zdobył nikt mu nie odbierze.
Natomaist teraz mamy noweg trenera, też ma rozpier...drużynę. Tez jest młody, ambitny i zdolny. I jego trzeba wspierać.
Na tym się skupmy a Skorżę zostawmy w spokoju, bo on teraz pracuje gdzie indziej i ma nowe wyzwania.
..
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 12.09.2010, 19:31
Ale ja niczego nie obieram ani Kasperczakowi chociaż czuję do niego niechęć ani nikomu innemu, grającemu, trenującemu i pracującemu w moim ukochanym klubie, który cokolwiek dla niego zrobił i robi.

Tylko myśl 1q2
Cytat:
A skąd wiesz że inny trener też nie zdobył by tych mistrzostw?
Odbieram jednoznacznie. Skorża zdobył swoje. Nikt mu to nie odbiera. Ale przecież nie mamy pewności że gdyby drużynę objął ktoś inny to nie zdobyłby tyle co Skorża. I to jest właśnie dla mnie NIELOGICZNE. Bo to co zdobył Skorża czy Kasperczak to są fakty. Reszta co by było gdyby to są jedynie domysły, wróżenie z fusów.
Bo to tak jakbym napisał "a skąd wiesz że gdyby Petrescu został w Wiśle to wprowadziłby Krakowian do LM?" 90% wie ze tak. Bo kogoś tam w Rumunii wprowadził.
Tyle tylko że to są jedynie DOMYSŁY, nie fakty.
Ja tu właśnie widzę taką wrodzoną nienawiść do złotoustego. Jak pojawia się Skorża to przypadek, że to, tamto, że Kosowski, że Zieńczuk w życiowej formie. A jak pojawia się temat Kasperczaka to wszystko jemu zawdzięczamy. Super trener i w ogóle. A każdy zapomina że to był naszpikowany gwiazdami zespół, gdzie grało mnóstwo podstawowych reprezentantów i kiedy to Wisła była JEDYNYM profesjonalnym klubem w Polsce. Jak się jechało na mecz to się tylko zastanawiało czy wygramy 4-0 czy 7-0. I tak na prawdę Kasperczakowi było DUŻO łatwiej. Ale nie odbieram mu jak już wspomniałem niczego.
Ostatnio edytowane przez element : 12.09.2010 o godz. 20:05.
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
cdn..
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Stary 12.09.2010, 19:37
GemHZR napisał(a):Wyświetl post
Zgoda, dlatego napisałem, że w zimę muszą kogoś kupić. A kontuzje każdemu mogą się przytrafić, jak coś to prędzej wyleci Bosacki i Bandrowski niż Grosicki i Frankowski.
Bosacki i Bandrowski już wylecieli ale zastępcy dają rade (vide ostatni mecz). A zastępców Grosickiego i Frankowskiego nie widzę.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.09.2010, 19:38
Ale ja niczego nie obieram ani Kasperczakowi chociaż czuję do niego niechęć ani od nikogo innego, grającego, trenującego i pracującego w moim ukochanym klubie, który coś dla niego zrobił.

Tylko myśl 1q2

Odbieram jednoznacznie. Skorża zdobył swoje. Nikt mu to nie odbiera. Ale przecież nie mamy pewności że gdyby drużynę objął ktoś inny to nie zdobyły tyle co Skorża. I to jest właśnie dla mnie NIELOGICZNE. Bo to co zdobył Skorża czy Kasperczak to są fakty. Reszta co by było gdyby to są jedynie domysły, wróżenie z fusów.
Ale co jest w tym nielogicznego (a nawet NIELOGICZNEGO)?! Przecież on napisał dokładnie to samo co Ty. Że nie wiadomo co by zdobył ktoś, kto wziąłby drużynę zamiast Skorży!
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 12.09.2010 o godz. 19:40.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 12.09.2010, 19:39
Ale ja to napisałem z dużą dawką IRONII i nie zacząłem tego tematu. Ale tak mnie wykrzywiło że musiałem odpowiedzieć.
Ja się w takie wyliczanki nie bawię bo to jest nielogiczne i nie trzyma się kupy. To jest zwykłe gdybanie co by było gdyby.
Takich domysłów ja mogę wypisać setki tysięcy. Co by było gdyby Brożek nie doznał urazu w meczu z GKS Bełchatów, co by było gdyby Niedzielan został w Wiśle. Co by było gdyby Skorża nie odszedł z Wisły. Co by było gdyby Barcelona nie wpakowała Wiśle 4 bramek na CN. Co by było gdyby Petrescu został przy Reymonta. Co by było gdyby Łobodziński nie strzelił bramki w meczu z Lechią. Co by było gdyby Boguski się odblokował. Co by było gdyby Polonia dziś wygrała. Co by było gdyby Probierz objął Wisłę.
I tak mogę pisać w nieskończoność, a po co, skoro nie to nie ma sensu, do czasu gdy tak się nie stanie. To takie bujanie w chmurach bo równie dobrze mogę sobie wmawiać że gralibyśmy w Lidze Mistrzów gdyby uznano prawidłowo strzelony gol przez Penkse w Atenach. Że zdobylibyśmy sezon wstecz MP gdyby Poznaniacy nas nie wyprzedzili w tabeli. Że gralibyśmy dalej w Pucharze Polski gdyby Wisła nie przegrała z Lechią. Uważasz to za logiczne? Jeśli tak to 99,9999% Polaków już szykuje sznurki na hakach po przejrzeniu numerków w dużym lotku.
Ostatnio edytowane przez element : 12.09.2010 o godz. 19:54.
cdn..
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 12.09.2010, 19:47
sq napisał(a):Wyświetl post
Bosacki i Bandrowski już wylecieli ale zastępcy dają rade (vide ostatni mecz). A zastępców Grosickiego i Frankowskiego nie widzę.
Myślę że Probierz cośtam by wymyślił, ale w sumie racja. A czy wasi dają radę to nie wiem, ze Śląskiem to i Legia wygrała
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:06
no właśnie. bardzo dziwne bo myślałem że i Legia i Lech przegrają ze Śląskiem
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.09.2010, 20:15
Kasperczak miał jeden udany sezon w pucharach ! To są wszystkie jego osiągnięcia , bo liga to była formalnością . Można zaryzykować teze że nie zmarnował potencjału w lidze , jednak nie przełożyło się to na nic więcej . Wielka szansa Wisły została zaprzepaszczona , ten okres został w minimalnym stopniu wykorzystany , pod niemal każdym względem .
Być może byłbym ostrożniejszy w tych sądach , ale jego ostatnie popisy w Górniku i Wiśle tym bardziej skłaniają mnie do takiej , a nie innej oceny .
Ostatnio edytowane przez jachting : 12.09.2010 o godz. 20:18.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
Filippo123321
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 12.09.2010, 20:19
A mnie zastanawia co jeszcze, oprocz pokonania mistrza i v-ce mistrza (po bardzo dobrzej grze) musiałaby zrobić taka Jaga, żeby zaczęła być traktowana powaznie.

Niektórzy byli chyba zahibernowali podczas poprzedniego sezonu i pucharow.

A z Legia ciekawa sytuacja. Gdyby mieli troche mniej szczescia, to obecnie wyprzedzaliby tylko Cracovie.
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.09.2010, 20:21
Oglądaliście Ligę + Extra? Dużo prawdziwych, ciekawych, a także smutnych rzeczy opowiedział Probierz o polskiej piłce...

Bardzo kumaty ten trener - trzeba przyznać.

Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 12.09.2010, 20:29
Coś potrafisz konkretnie przytoczyć?
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:30
Filippo123321 napisał(a):Wyświetl post
A mnie zastanawia co jeszcze, oprocz pokonania mistrza i v-ce mistrza (po bardzo dobrzej grze) musiałaby zrobić taka Jaga, żeby zaczęła być traktowana powaznie.

Niektórzy byli chyba zahibernowali podczas poprzedniego sezonu i pucharow.

A z Legia ciekawa sytuacja. Gdyby mieli troche mniej szczescia, to obecnie wyprzedzaliby tylko Cracovie.
Co ma zrobić? Utrzymać taką dyspozycje przez kilka kolejek.
Przypomnij sobie co się działo na forum po trzech udanych meczach Polonii? Od razu gros osób zaczeło udowadniać, że w tym sezonie Smolarek i spółka będą rządzić i dzielić w lidze.

Jaga ma ogromny potencjał i może namieszać w tym sezonie. Paradoksalnie jednak, ich dobra gra może doporowadzić Jagiellonie do upadku. Jeżeli Grosicki, Kupisz, Norambuena, Sandomierski dalej będą mieli taką formę, to w zimie połowa z nich zmieni barwy klubowe. W Białymstoku nie ma takich pieniędzy, żeby zatrzymać tych zawodników.

Tak się kłócicie o tego Skorże a moim zdaniem sprawa jest prosta. W Anglii jest takie powiedzenie- jestes tak dobry jak twój ostatni mecz. Jakim zatem jest trenerem Złotousty Anno Domini 2010? Beznadziejnym...
Co z tego, że kilka lat temu poprowadził nas do mistrzostwa? Jeżeli mamy oceniać szkoleniowców przez pryzmat ich osiągnieć w przeszłości, to zatrudnijmy od razu Piechniczka i Gmocha. Przecież ta dwójka z obecnie żyjących trenerów ma ich najwięcej.
Odpowiedz cytując
Filippo123321
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:36
snyrting, pier*olisz. Polonia pokazala sie raptem w dwoch meczach z dobrej strony, i to jak sie okazalo z Gornikiem (choc przez wiekszosc meczu Gornik byl lepszy) i Legią, która widzimy jak gra. Jaga gra bardzo dobrze juz od poprzedniego sezonu, wiec mysle, ze naprawde trzeba ja zaczac traktowac powaznie, tym bardziej, ze Probierz otwarcie mowi, ze walcza o mistrzostwo. I z taka gra, to kto wie...

Ze niby wszyscy odejda? Nie sadze. Kulesza z Probierzem wiedzą co się kroi, a i pilkarze gdy beda w czubie nie beda az tak chetni do przeprowadzki.

edit: Tez ogladalem lige+ i naprawde Probierz sensownie prawił.
Ostatnio edytowane przez Filippo123321 : 12.09.2010 o godz. 20:38.
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:37
Baala napisał(a):Wyświetl post
Było tam tyle mądrych wypowiedzi Probierza, że po prostu przydałoby się nagranie. Nie chcę mi się pisać tyle.

Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:42
Swoją drogą - nie przypominam sobie kolejki, w której jednocześnie przegrałyby 2 kluby z WaWy i 2 kluby z Krakowa.

Co do dzisiejszej potyczki Legii. Początek taki jak z Bełchatowem, koniec też taki. Tylko Ruch trochę mniej skuteczny. Fakt jest taki, że Legia aktualnie powinna być chyba nawet za Cracovią, z bilansem bramek 3-16, bo zarówno z GKS jak i Ruchem baty po 4-0, 5-0, nie mogłyby nikogo dziwić.
Jestem pełny optymizmu przed naszymi kolejnymi meczami, choć z Koroną łatwo nie będzie. Sam fakt formy Niedzielana każe mocno uważać.

Zdaje się, że Skorża i Ulatowski to w tej chwili poważniejsi kandydaci do wy.......u niż Zieliński czy Szatałow, o których trąbiono jeszcze niedawno.
Odpowiedz cytując
Kowal!
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 12.09.2010, 20:44
a choćby to, że nie mamy kompletnie ośrodków treniongowych, bazy, zapleczy. Na zachodzie trener i zawodnicy w klubie spędzają cały dzień. Bo mają tam wszystko ... W C+ ktoś wspomniał, że trzeba było wprowadzić obowiązek przeznaczania jakieś kwoty z puli od C+ na szkolenie, infrastrukturę, rozwój ośrodków szkoleniowych, szkolenia trenerów.

o trenerach zagranicznych, że i tak tu trafia 7 sort, nie ma tu takich warunków, więc też niewiele zrobi, wprowadzi. (wg mnie w tym momencie z zagranicznych tylko nasz trener może wprowadzić jakąś jakość, myśl, taktykę, sposób gry czy rywalizacji - to widać już po meczu z Jagą)

no i bardzo ważny aspekt. powstają boiska przy szkołach, orliki. a do tego trzeba trenerów, jakiejś myśli, no kur... pasjonatów! i nie za 300-500zl gdzie musi łapać 5 takich fuch żeby mu na życie starczyło ...

niestety teraz będzie tak, że dzieciaki będą miały warunki do uprawiania sportu, ale nie będą mieli chęci, ani mentorów.

ogólnie Liga wreszcie jest ciekawsza, każdy każdemu urywa punkty, mecze nie są już tak nudne, jest dużo mniej prostych błędów no i rywalizacja w zespołach o miejsce w składzie, a nawet 18. No i trochę ciekawych grajków jednak jest.

Na minus póki co takie doświadczone gwiazdki jak Radomski, Wichniarek czy Żuraw ...

A to co wyprawia Wojciechowski to już trzeba chyba jakoś ograniczyć. Rozumie, że koleś daje kasę, no ale nie może być tak, że byle Wiesiek rzuca kasą na lewo i prawo i robi cyrk. Ktoś z zewnątrz czy z zagranicy puknie się w czoło jak usłyszy słowo profesjonalizm o naszej kopanej...
Rozumie, że Bakero jest na dorobku i chce utrzymać posadę, ale trochę honoru i charyzmy trzeba mieć. Bez tego daleko nie pociągnie (jego kariera w Polonii i tak się kończy z każdym nieudanym meczem).

ps. Mina Wojciechowskiego po 3 bramce dla Korony - bezcenne
ps2. i cieszy mnie, że udało się w lidze zatrzymać takiego grajka jak Grosicki. Chłopak spokorniał, wziął się za zapierdzielanie i tylko jeszcze musi nad skutecznością popracować, bo zdarza mu się marnować sporo 200% okazji. a Jaga zrobiła dobry biznes, bo jego wartość wzrasta z każdym meczem i może odejść na pewno za dużo większą kwotę niż miał iść do Grecji.
ps3. mam nadzieję, że i Mały swoje zrozumie i skupi się na graniu, a nie gadaniu i dyskutowaniu. Bo papiery na granie ma.
Ostatnio edytowane przez Kowal! : 12.09.2010 o godz. 21:00.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:44
A. A jak pojawia się temat Kasperczaka to wszystko jemu zawdzięczamy. Super trener i w ogóle. A każdy zapomina że to był naszpikowany gwiazdami zespół, gdzie grało mnóstwo podstawowych reprezentantów i kiedy to Wisła była JEDYNYM profesjonalnym klubem w Polsce. Jak się jechało na mecz to się tylko zastanawiało czy wygramy 4-0 czy 7-0.
No, bez przesady. Za Kasperczaka nie wygraliśmy z Wami ani 4-0, ani 7-0. Zawsze, a to Brożek lub Żurawski coś tam ratowali.

O dzisiejszym meczu nie ma co pisać. Nie ma szans na mistrzostwo, nie ma szans na puchary, oby nie trzeba było haniebnie bronić się przed spadkiem. Ciesze sie z dwóch (co najmniej jednej) pomyłek sędziowskich nie dających nam karnych, bo to by zaciemniło obraz jak sytuacja z Cabajem.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 12.09.2010, 20:51
Może Legia powinna zatrudnić Andrzeja Strejlau. Zdobywcę Pucharu i Superpucharu z tym zespołem ?

A odnośnie Skorży:
Maciek, Maćku, co się stało ? Może kup sobie Beto? @ weszlo
Grubo z tym Beto pojechali.
Ostatnio edytowane przez tofik : 12.09.2010 o godz. 20:54.
..
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 12.09.2010, 20:53
Dumo Stolicy gdzie jesteś?
Swoją drogą chłopak rzeczywiście uwierzył w LM przy Konwiktorskiej.

Ciekawe ile razy Niedzielan nas ukąsi za tydzień? Korona w formie, może być ciężko i będzie.
the end
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:55
Kowal! napisał(a):Wyświetl post
a choćby to, że nie mamy kompletnie ośrodków treniongowych, bazy, zapleczy. Na zachodzie trener i zawodnicy w klubie spędzają cały dzień. Bo mają tam wszystko ... W C+ ktoś wspomniał, że trzeba było wprowadzić obowiązek przeznaczania jakieś kwoty z puli od C+ na szkolenie, infrastrukturę, rozwój ośrodków szkoleniowych, szkolenia trenerów.

o trenerach zagranicznych, że i tak tu trafia 7 sort, nie ma tu takich warunków, więc też niewiele zrobi, wprowadzi. (wg mnie w tym momencie z zagranicznych tylko nasz trener może wprowadzić jakąś jakość, myśl, taktykę, sposób gry czy rywalizacji - to widać już po meczu z Jagą)

no i bardzo ważny aspekt. powstają boiska przy szkołach, orliki. a do tego trzeba trenerów, jakiejś myśli, no kur... pasjonatów! i nie za 300-500zl gdzie musi łapać 5 takich fuch żeby mu na życie starczyło ...

niestety teraz będzie tak, że dzieciaki będą miały warunki do uprawiania sportu, ale nie będą mieli chęci, ani mentorów.
Tyle czy coś jeszcze?

A wiecie że to wyżej wie 5-latek? Wiedzą nawet Lato i jego współpracownicy, mimo że są mniej inteligentni od wspomnianego małolata

To są rzeczy o których wie każdy Polak, nawet ten, który nie interesuję piłką, niczego nowego nie powiedział
Ostatnio edytowane przez element : 12.09.2010 o godz. 21:03.
cdn..
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Stary 12.09.2010, 20:58
Filippo123321 napisał(a):Wyświetl post
snyrting, pier*olisz. Polonia pokazala sie raptem w dwoch meczach z dobrej strony, i to jak sie okazalo z Gornikiem (choc przez wiekszosc meczu Gornik byl lepszy) i Legią, która widzimy jak gra. Jaga gra bardzo dobrze juz od poprzedniego sezonu, wiec mysle, ze naprawde trzeba ja zaczac traktowac powaznie, tym bardziej, ze Probierz otwarcie mowi, ze walcza o mistrzostwo. I z taka gra, to kto wie...

Ze niby wszyscy odejda? Nie sadze. Kulesza z Probierzem wiedzą co się kroi, a i pilkarze gdy beda w czubie nie beda az tak chetni do przeprowadzki.

edit: Tez ogladalem lige+ i naprawde Probierz sensownie prawił.
.......ic to sobie możesz z kolegami w szkole. Nie umiesz pisać kulturalnie, to zmiataj na podwórko. To po pierwsze, bo coś za bardzo się rozemocjonowałeś.

Skoro nawet Probierz mówi, że idą na Mistrza, to rzeczywiście nie pogadam. Spróbujmy jednak porozmawiać o faktach. W czym Jaga jest lepsza od Wisły czy Lecha? Skoro te dwie ostatnie drużyny, mimo zdobycia Mp nie były w stanie utrzymać zwycięskich składów, to skąd założenie, że uda się to niezbyt bogatemu klubowi z peryferii? (bądzmy szczerzy Białystok żadną metropolią nie jest).

Kolejna rzecz czyli poziom sportowy. Fakt udało w ostatnim czasie ograć dwukrotnie Lecha i raz Wisłę.Jak się natomiast będą prezentować gdy przyjdzie im grać z drużyną, która muruje bramkę?
Co się stało z tymi wybitnymi piłkarzami gdy mierzyli się ze Śląskiem (0:0) i Lechią (2:1) czyli odpowiednio 15 i 11 drużyna w tabeli? Schemat szybka piła do Grosika/Frankowskiego nie zadziałał?

Niezłym materiałem poglądowym są też mecze Wisły z Jagiellonią. Otóz w tamtym sezonie kiedy mieliśmy niezłych obrońców, pan Frankowski (nie mówiąc o Grosickim) nie istniał. Marcelo z Głowackim skutecznie wyeliminowali go z gry. Dwie bramki w piątkowym meczu padły po indywidualnych błędach Clebera. Jeżeli w zimie wzmocnimy tyły, to w rewanzu na R22 wciągniemy Białostoczan nosem.

Podumowując, dopiero od VI kolejki Jaga zacznie udowadniać czy ma jakiekolwiek sznase na MP w tym sezonie. Skończyło się lekceważenie tej drużyny, ich przeciwnicy będą murowali bramkę a na taką strategie Probierz jeszcze taktyki nie wymyślił.
Odpowiedz cytując
Neon
Member

Od: 05.2008

Stary 12.09.2010, 21:04
m.in. była dyskusja o zagranicznych trenerach. Probierz generalnie nie zachwycałby się zagranicznymi szkoleniowacami, bo 1. ci co przychodza do polskiej ligi to nie jest wysoka półka, 2. polscy trenerzy też potrafią w obcym języku się dogadać w szatni, 3. wszystsko i tak zależy od budżetu na transfery (no i kwestia wydania tych pieniędzy). Dobry trener z gówna samograju nie zrobi.

Ja bym się jednak pod takimi stwierdzeniami do końca nie podpisał, bo jednak nawet średni trener który ma doświedczenia z lepszej ligi niż polska jest według mnie dobrym kandydatem do prowadzenia najlepszych zespołów w naszel lidze. Kwestia profesjonalnego podejscia do treningów i przygotowania do sezonu to jest cos co na pewno kuleje w naszej lidze. Po drugie mysle jednak że zagraniczny trener ma większy dystans i przynajmniej w pierwszej fazie prowadzenia zespołu jest w drużynie zdrowa rywalizacja o miejsce w składzie.
Poza tym no rynek trenerów w Polsce nie jest bogaty. Ciągle ci sami tylko w innych klubach. Teraz sie wszyscy moga zachwycać Probierzem, no ale ilu to było trenerów ktrzy mieli dobry okres w jednym klubie, a w innym nie poszło. Żeby daleko nie szukać Skorża cudów w Legii nie robi, Ulatowski przed Cracovią też miał dobre CV.
Odpowiedz cytując
avangarda
Senior Member

Stary 12.09.2010, 21:09
No, to po tej kolejce wylecą Ulatowski, Skorża i Bakero. Ulatowski do Polonii, Bakero do Legii, a Skorża do .. Cracovii oj, działoby się...
Co do Jagi, myślę, że ma spore szanse na miejsce w 4 na koniec sezonu. Jest ułożoną drużyną, ale mecze wygrane z Lechem i Wisłą troszkę zaciemniają obraz, bo... były rozgrywane w Białymstoku. Może troszkę nieobiektywnie powiem, ale w meczu z Wisłą, to Wisła była zespołem lepszym, mądrzej grającym, Jaga wykorzystała kontry, błedy w obronie, najczęściej indywidualne. Jakiś kibic Jagi pisał (nie pamiętam gdzie), że ośmieli się stwierdzić, że to Jaga na tyle pozwoliła Wiśle, dała jej grać atakiem pozycyjnym. Wydaje mi się, że Wisła swoją grą zmusiła Jagę do cofnięcia się. Najlepszym przykładem jest to, że po stracie Pawełka Wisła cały czas atakowała, grała swoje, nie widać było, że to Wisła straciła zawodnika a nie Jaga.
Gdyby mecze były odpowiednio w Poznaniu i Krakowie, a Jaga by oba wygrała, to można by uznać ją jako faktycznie kandydata do tytułu. A tak, to jest w czubie, ale za wcześnie na nagradzanie. Na wiosnę znów obudzi się Lech, bo na jesień to raczej mecze w Europie się odbiją czkawką na ich postawie w lidze. Wisła będzie po przygotowaniach z Holendrem, więc mam nadzieję, że będzie mocna. Wiosna będzie ciekawa
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów