|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Junior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Podoba się komuś ten nasz stadion?
Możecie mi dać za to nawet bana, ale szczerze powiem - ten co jest na Bułgarskiej bije nasz na głowę... |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Mi się nasz podoba. Są wady, które trzeba usunąć/poprawić, ale ogólnie uważam, że będzie ok.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Nie mogę czytać tego babska. Cały czas wina Wisły, źle wykończony bo Wisła się nie interesowała...ja pierd**e!! Kto nadzoruje ta budowę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Powiem tak: Wisly stadion wewnątrz ciut bardziej mi się podoba niz lecha, natomiast z zewnatrz stadion pyrkow bije nasz na glowe. Wracajac znad morza, przejezdzalem tuz obok stadionu i robi niesamowite wrazenie: jest ogromny i naprawde wyglada duzo lepiej niz nasz
![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
co do poznańskiego.przyjżyj się dobrze jak to dzieło sztuki kryte brezentem wygląda od srodka.w naroznikach nic do siebie nie pasuje. ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Mi się też podoba zwłaszcza wewnątrz, i myslę że jak go ukończą (i daj Bóg zrobią coś z elewacją) będzię naprawdę dobrze. Sądzę też, że liczy się klimat a ten stadion ma coś w sobie - może i surowość ale taką monumentalną wielkość. Pewnie że mógłby za te 510 mln być bardziej nowoczeny, wymuskany ale ja tam go będę bronić.
Natomiast co innego to wyeliminowanie niedoróbek, i walka jeszcze o to co się da: telebimy, jak najszybsze prace nad północna, jakaś elewacja, sztuczna trawa na beton, może osłony na te klimatyzatory (?) i przyciskanie żeby opóźnienie nie przedłużyło się o następny rok |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Wolę nasz bo przynajmniej opraw nam nie zalewa, a już pojawiły sie wpisy amikowców, że sypie sie też konstrukcja. Poza tym ta cerata z której zrobiony jest dach wyglada jak stargany wietnamczyków na Tandecie.
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2006
Offline |
|
Oprócz tego z rzeczy które na teraz mogłyby poprawić funkcjonowanie i wygląd obiektu no to na pewno oczywiście wspomniane telebimy, a przede wszystkim zwiększeniu musi ulec liczba wejść. We wtorek przy okazji meczu reprezentacji zobaczymy jak się to będzie sprawdzać, ale już teraz można sobie wyobrazić że liczba kołowrotów będzie niewystarczająca. Poza tym musi zostać poprawiona elewacja i ważne jest pomalowanie na niebiesko jej fragmentu (wzorem tego co można zobaczyć na wizualizacjach). Jestem przekonany że to poprawiłoby wygląd zewnętrzny stadionu i konstrukcja dachu stałaby się wizualnie bardziej spójna z resztą. Jeśli dobry byłby system wejść no to do poprawienia funkcjonalności przydałby się jeszcze dobrze zrobiony catering i miejmy nadzieję że czegoś takiego kiedyś się doczekamy... Ze spraw drugorzędnych, ale ważnych dla estetyki to sprawa o której już mówiłem - wymiana krzesełek na trybunach za bramkami na ten sam model który jest na trybunie wschodniej (przy zachowaniu dotychczasowych wzorów i kolorystyki). Jak się dowiedziałem nie jest to niestety w najbliższym czasie możliwe. Tak na prawdę jedyną szansą na zrobienie tego byłoby wykonanie takich prac przez klub w ramach rozliczeń z miastem za użytkowanie stadionu w przyszłości, o ile nie będzie do tego jakichś przeszkód formalnych. Na podobnej zasadzie można by też zakupić telebimy, czy poprawić parę innych rzeczy. Osobna sprawa to kwestia otoczenia stadionu, czyli okolice boisk treningowych, place przed trybunami południową i północną, miejsc parkingowych itd. Tam jest do zrobienia praktycznie wszystko, bo to jak jest każdy kto bywa na Reymonta widzi... Ale fakt jest taki że gdyby postarano się dobrze zorganizować infrastrukturę wokół obiektu to i jego wizerunek zmieniłby się na bardziej korzystny. Puki co to jest niestety tak że zniechęca on do przychodzenia na ten stadion... |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
Emirates Stadium czy też Wembley. do tego projekty nowych stadionów Liverpoolu ,Tottenhamu i Bristolu.(zdjęcia na stadiony.net) Widocznie i w Anglii owa bliskość się nie sprawdza, skoro nowe obiekty są budowane inaczej.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 01.09.2010 o godz. 12:33.
![]() ![]() |
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Na marginesie.
Budimex właśnie płaci 7 mln PLN kary za dwumiesięczne opóźnienie przy konstrukcji hali Ergo Arena. Nie do końca się zgadzają, ale uznali i płacą. I pytanie: czy szanowne władze miasta razem z ZiKIT w ogóle coś komuś naliczą? Spróbują chociaż? I czy w ogóle mają zapisane jakieś kary w umowie? Załóżmy, że zgodnie z artykułem z GW kara za dzień opóźnienia to 0,05 proc. ceny. Opóźnienie na wschodniej sięga 9 miesięcy, czyli około 270 dni, co daje 13,5 % całej ceny. Zakładając, że cena inwestycji to 164 ml PLN kara wynosi w takim przypadku 22 mln PLN. Rozumiem, że nie wszystkie opóźnienia mogą wynikać z winy Polimexu więc takiej kwoty nie zapłacą. Wyobrażam sobie jednak, że pociągnie się do odpowiedzialności Obtulowicza i kogo tam jeszcze. Jednocześnie prośba do Pana Olszówki. Jeżeli to możliwe proszę w następnej interpelacji o zadanie pytań dotyczących: - czy w umowie z Polimexem są zapisy o karach umownych? - jeżeli tak to w jakim brzmieniu - jak są naliczane, jaka jest ich wysokośc itp., w jakim przypadku są naliczane i od jakiej kwoty. - czy podobne zapisy znajdują się w umowie z biurem architektonicznym? 22 bańki. Środek D jak nic. |
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
nie ma żadnych szans o kasę pewnie, bo:
- projekty wykonawcze polimex dostawał znacznie po czasie - projekty wymagały ich poprawek - wiele części projektu jest budowana na podstawie zleceń miasta, a nie to co jest w przetargu - zawsze znajdą wymówki, że musieli sprawdzić otrzymane projekty pod kątem bezpieczeństwa |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Prędzej Majcher pójdzie do ciupy za niegospodarność niż Polimex zapłaci kary, i to jeszcze w takiej wysokości. Nawet jak nie wszystkie opóźnienia są z winy wykonawcy, to i tak wszystko pójdzie na braki projektu, oraz konieczność przeprojektowania niektórych rozwiązan. Zaraz będzie że tego się nie dało zrobić bo nie było tamtego itd. Tak czy siak wykonawca zwali wszystko na inwestora i projektanta, a wielki O. i tak nie zapłaci kary więcej niż miał dostać za ten projekt (chyba że czegoś nie wiem)
![]()
ULTRAS NOWA HUTA
|
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Chciałem polecić obszerny wywiad z panią Niedziałkowską w dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej. Bardzo ciekawe są wyjaśnienia dot Pawilonu Multimedialnego. Pani dyrektor mówi że powstał on wskutek doraźnych potrzeb ZA NIEDUŻE PIENIĄDZE. Kiedyś dokonałem takich wyliczeń, że za te pieniądze możnaby zbudować apartamentowiec w którym byłoby 100 mieszkań po 50m2 każde (wg przelicznika 5000zł za metr kwadratowy). To są kpiny co wygaduje ta baba. Ale najbardziej przerażające jest to że nie ma żadnych wiązących uzgodnień dot. dalszego zarządzania stadionem. Mam do pani Niedziałkowskiej takie zapytanie w związku z wywiadem, którego udzieliła: CO BYŁOBY GDYBY PAN WILCZEK ZAPROPONOWAŁ DZIERŻAWE STADIONU NA TAKICH ZASADACH ŻE WISŁA BIERZE STADION A MIASTO DOSTAJE NP 1 ZŁ OD KAŻDEGO ZAKUPIONEGO BILETU NA MECZ?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
. Nam brakuje jeszcze do takiej "doskonałości".Pomimo 6 lat budowania, sztukowania, zmian, niekompetencji ludzi "zaangażowanych" w budowę (nie wiem czy Pan Obtułowicz był kiedykolwiek na stadionie piłkarskim) - Nasz Stadion ma, śmiem twierdzic .., duszę. Może to dzięki dotychczasowemu genius loci ale uważam, że "to coś' jest wyczuwalne. Konstrukcja wydaje się lekka a jednocześnie dostojna i monumentalna. Pierwotnie, miała byc to quasi BayArena. Teraz, po tych wszystkich zmianach, Nasz Stadion jest niepowtarzalny (wyszło to projektantom przypadkowo, ale jest)
Ostatnio edytowane przez yarow : 01.09.2010 o godz. 14:21.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
http://stadiony.net/aktualnosci/2010..._to_je_usuneli
Zrobić tak po wejściu na D Wszyscy walczą o miejsce stojące. http://stadiony.net/aktualnosci/2010...iejsca_stojace |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
Ciekawi mnie kto im pomógł wnieśc narzędzia ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Junior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
A ja mam pytanie był ktoś ostatnio w okolicach naszego stadionu i widać postępy przy drogach dojścia od 3 Maja? Wyrobią się z pracami na mecz reprezentacji?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Z tego co gdzieś tam czytałem to w Dortmundzie, na mecze w których nie może być miejsc stojących montuje się krzesełka.
|
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
- albo są one wiarygodne i do przyjęcia co pozwala na wskazanie konkretnego winowajcy. Wtedy miasto musi żądać zadośćuczynienia od faktycznego winowajcy. Brak takich działań to niegospodarność - za to się idzie do ciupy. Jeżeli się okaże, że nie ma zapisów o karach - to działanie na szkodę miasta. - Jeżeli miasto nie uzna tłumaczeń Polimeksu to musi wystąpić na drogę sądową. Czy wywalczy odszkodowanie czy nie to się zobaczy, ale jestem przekonany, że parę mechanizmów "realizowania inwestycji" zostanie odsłoniętych. Spróbować nie zaszkodzi, a nie spróbować to się kwalifikuje do kryminału. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
W Dortmundzie mają że się tak wyrażę mobilne krzesełka na Bundesligę i Puchar Niemiec mają trybunę stojącą a na puchary europejskie montują im krzesełka nie wiem w jaki sposób czy to jakieś specjalne mocowanie czy jak ale taki luksus tam mają.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Pocieszające jest to że klub nie chce za chińską podróbkę mercedesa, płacić jak za oryginał.Mam nadzieje że nawet zdecydują się grać do końca roku, lub nawet sezonu na Hutniku niż podpiszą niekorzystne umowy, które odbiją się czkawką szybciej niż się nam wydaje.
A brutalny teatr marzeń niech se stoi - na bank utrzymają go 1 koncertem na kilka miesięcy ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Mam optymistyczne info:
Trybuna wschodnia: obecnie odbywa się montaż tablic z sektorami i oznaczenia sektorów (malowanie) są to zwykłe czerwono-niebieskie tablice. Ale jest to rozwiązanie chwilowe i docelowo mają być zamontowane podświetlane oznaczenia. Do p. Darka Olszówki: nasuwają mi sie pytania, które warto zadać w kolejnej interpelacji: - kiedy Inwestor zastępczy (ZIKIT) zamierza zlecić wykonanie nawierzchni przed trybuną północną na odc. do ul. Reymonta i czy przyszłe prace będą prowadzone wg jakiegokolwiek projektu zagospodarowania ? - kiedy Inwestor zastępczy (ZIKIT) zamierza zlecić wykonanie nawierzchni przed trybuną zachodnią, na jakim obszarze prace te będą wykonywane, czy będą prowadzone wg jakiegokolwiek projektu zagospodarowania ? - kiedy zostaną wykonane prace adaptacyjne na trybunie północnej w obliczu unieważnionego przetargu na zabezpieczenia p.poż. ? - jakie kolejne powody przedstawi Inwestor zastępczy (ZIKIT) kiedy w listopadzie budowa stadionu Wisły Kraków wg obietnic z dnia 18 sierpnia 2010 nie zostanie zakończona ? ![]()
Runner
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
wszystko co oni robia pt "chwilowe rozwiazanie" jest pesymistyczna informacja
![]() ![]() |
|
|
|
a.k.a. morgenes
Od: 11.2002
Offline |
|
|
o gustach się nie dyskutuje, jednemu podoba się to, innemu tamto. Ja jestem osobiście zwolennikiem takich brył, jaką ma nasz stadion, te owalne nie przemawiają do mnie. Nasz będzie ponadczasowy, a jajka prędzej czy później się przejedzą.
Ale co innego bryła, a co innego jej wykończenie. A tu niestety jesteśmy 100 lat za murzynami. ZIKIT idzie już po bandzie z oszczędnościami, tną na żywca co się da i gdzie się da, a wszystko po to, żeby - jak powiedziała Niedziałkowska - gmina nie dołożyła już do stadionu ani grosza. I właśnie w kontekście tej konkretnej wypowiedzi uważam, że obietnicę miasta, że kiedyś pomalują nam fasadę, można włożyć między bajki. Dla mnie jest jasne, że jest to gra na czas wedle zasady, że czas goi rany i za pół roku czy rok kibice już się nie będą rzucać, albo zapomną. Na miejscu Wisły byłbym skłonny nawet podpisać umowę dzierżawy z miastem, bo miasto też chce wiedzieć, na czym stoi. Ale obwarowałbym tę umowę odpowiednimi klauzulami, które miałyby na celu zmusić miasto do dokończenia inwestycji na odpowiednim poziomie - m.in. dodanie kas i kołowrotków, malowanie elewacji, instalacja telebimów itp. itd...I zanim te poprawki nie zostałyby zrobione, Wisła zatrzymywałaby z każdej płatności np. 20% zabezpieczenia. A zakres tych poprawek wpisać do protokołu odbioru. Czyli taki "warunkowy" odbiór stadionu przez Wisłę. Albo umówić się z miastem, że konkretny zakres prac robimy we własnym zakresie (np. elewacja i telebimy), określamy wartość tych prac i przez określony okres nie płacimy czynszu. Nie jestem prawnikiem, ale z racji wykonywanego zawodu często mam do czynienia z różnymi umowami i formami zabezpieczeń, więc jestem przekonany, że nawet średnio zdolny prawnik po studiach mógłby coś wymyślić. Ale jedno jest pewne - nie godzić się na bezwarunkowy odbiór tego bubla, bo zapewniam Was, że w minutę po podpisaniu przez Wisłę umowy najmu miasto zapomni o wszelkich obietnicach. I potem będzie: "Widziały gały co brały" ![]()
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński "I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Mamy tutaj zepsute jajo, i z tym jajem coś trzeba zrobić. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|